|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 8:52:19   
mojamura
Danes sem dobila mail z vsebino bloga. tema bloga je zelo aktualna in se mi zdi primerno, da jo objavim tudi tukaj.

Včeraj mi je znanka na pevskih povedala tole (resnično) štorijo:
Oče je bil klican v šolo, kjer so mu povedali, da je njegov 14-letnik popustil na celi črti in ga bo treba malo priviti, če želijo, da izdela. Ker se september še niti ni iztekel, je oče domov prišel precej slabe volje, sina soočil z vsem, kar je izvedel in zelo na hitro postavil nova pravila. Med drugim tudi zaplembo računalnika. Sine se je seveda uprl in ker je imel oče že vsega zadosti, ga je malo močneje prijel in zelo glasno ponovil, kako bo po novem. Sin je kmalu zatem poklical 113, prijavil očetovo nasilništvo in policaji so bili tam “za oka tren”. 300€, če nasilnež plača takoj, sicer 600€.
Če bi bil to moj sin, bi naslednji dan klicala ministrstvo za družino, se pozanimala o minimumu, ki ga je treba otrokom nuditi in potem iz hiše odstranila (prodala, uničila, podarila, kajvemkaj) vse, kar ta minimum presega. Potem pa naj uveljavlja svoje pravice, smrkelj mali!!!
Danes je petek. Hvalabogu. Danes sem se sredi delavnika sesedla v pisarni ravnateljice in prosila za injekcijo močnih pomirjeval. Dovolila mi je, da se zjokam in šla medtem v razred namesto mene…
Poleg avtista in kupčka učno precej revnih otrok imam v razredu razvajenčka, ki ne priznava nobene avtoritete. In za svoje afnarije izbira trenutke, ki jih zase rabi otrok z avtizmom, ki se ne more odločati. Staršem sem ponudila že kar nekaj idej, kaj bi lahko naredili, da malega spravijo v red, pa ne zaleže. Zdaj bom zahtevala, da ga hodijo iskat po pouku, pa naj to uredijo kakor vejo in znajo. Ali pa naj ga prevzame sam gospod minister, ki najbrž po poklicni poti še ni stal v razredu. Meni je dovolj. Ne morem več. Po petih letih v osnovni šoli. Ali bolje – po štirih tednih novega šolskega leta. Vse, kar mi uspe zgraditi, mi podrejo pametne glave z novimi pravilniki o takšnih in drugačnih pravicah. O dolžnostih povedo bore malo.
Na roditeljskem sestanku sem od staršev  poslušala, kako naj vzgajam njihove mladičke. Naj nikar ne govorim o kazni, bodo vsi zamorjeni, naj jim ne dajem dodatnih nalog, se jim bo šola priskutila, naj sploh ne omenjam kazni, ki smo jih bili dvajset let nazaj deležni mi, je skrajno neprimerno, zastarelo, to ve že vsak. Kazen naj bo poravnava, tako kot temu rečejo učenjaki sodniki, kazensko sedenje je pa tako iz mode. In zakaj morajo pravzaprav po hodnikih hoditi v tišini. In, še bolj noro, zakaj morajo v jedilnici jesti v tišini?! Saj nismo švicarski internat, za božjo voljo. In kaj je narobe, če se na igišču obmetavajo z okrasnim lubjem?? Otroci so razigrani, pustimo jim vendar veselje, obnašajmo se svetovljansko, ne uničimo jim teh nekaj let brezskrbnosti z zahtevami, ki jih uboge ranljive dušice ne morejo izpolnjevati.
Lahko bi pisala in pisala, pa ne bi napisala vsega, kar starši vedo povedati na takih sestankih.
Vsakič me srbi, da bi jim povedala, kako je bilo, ko sem delala v mladinskem domu. Ali pa takrat, ko sem se dnevno srečevala s starši mladih odvisnikov, ki so si predolgo zatiskali oči. Da bi opisala smrtno grozo matere, ki ni verjela, da njena hči kadi travo, kaj šele kaj drugega, dokler je ni našla na stranišču komaj zavestne s steklenimi očmi, ki so prosile samo eno: NARIŠI MI ŽE KONČNO TISTO MEJO, DA BOM VEDELA, DO KJE GREM LAHKO!!!!
Ideja o UNICEF-ovih varnih točkah se mi je zdela super. Zdaj jo živimo. Zdaj razvajenci nad svoje starše pošiljajo policijo, ker so si stari dovolili reči eno vzgojno ali dve. In užaljene punčare, ki ne morejo preboleti, da jim ob ločitvi staršev ne pripada prav čisto vse, kar so si zamislile, prijavljajo mamine nove prijatelje kot spolne iztirjence. Nihče ne preveri, prijava pade, raziskava, obravnave… Prišli smo v čas, ko bodo nedolžni odrasli morali svojo nekrivdo dokazovati z vsemi sredstvi, medtem ko bodo razvajenčki za vogalom lizali lizike in se smehljali…
Ob misli, da imam pred sabo še kakšnih 25 let delovne dobe, me stisne v prsih. Pa sem imela rada svoj poklic in ga v resnici še vedno imam. Ampak v sedanjih razmerah ne bomo preživeli. In danes bom bolj malo spala…

Original bloga lahko najdete na: http://polnaglava.blog.siol.net/2008/09/26/otrokove-pravice/
Sama sem se ob prebiranju tega bloga kar pošteno zamislila. Večkrat se tudi vprašam, kaj so potem pravice staršev v vsej tej zmedi. Zakonsko odgovarjaš za otroka vsaj do njegove polnoletnosti. Če želiš preprečiti neko nespametno dejanje oz. postaviti mejo - je ne moreš, ker je to kršenje otrokovih pravic.
pa da me ne bo kdo narobe razumel, sem absolutno proti nasilju nad otroci v kakršni koli obliki. Vendar zame ena vzgojna po riti, ali zahteva iz starni mene kot starša, da otrok spoštuje pravila, ni nasilje.
Kako pa vi gledate na vse to?


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 9:16:02   
urška
jaz ne bom preveč pametna, ker imam doma 7 letnika in se bom še prehitro ugriznila v jezik. je pa poleg tega, da je moj sin že v šoli, tudi narava mojega dela nekako povezana s "šolniki." (delam na enem mednarodnem projektu v zvezi z osnovnošolskimi otroci)
kar želim povedati je tale citat ene zelo znane profesorice, "carice" na svojem področju: učitelji kar naprej govorijo, da nimajo nobenih pravic. dejstvo pa je, da ne znajo postavit otroku meja.
in res je to. tako kot piše v blogu: Da bi opisala smrtno grozo matere, ki ni verjela, da njena hči kadi travo, kaj šele kaj drugega, dokler je ni našla na stranišču komaj zavestne s steklenimi očmi, ki so prosile samo eno: NARIŠI MI ŽE KONČNO TISTO MEJO, DA BOM VEDELA, DO KJE GREM LAHKO!!!!
starši moramo postavit meje, učitelji pa tudi. fizično kaznovanje ponavadi ne obradi sadov. momentalno pomaga toliko, da se otroka za hip malček ustavi. kaj več pa mislim da ne.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 9:33:50   
mojamura
urška se strinjam, pa vendarle mislim, da smo starši tisti, ki moramo v prvi vrsti postaviti mejo. mi smo primarna družina otrok, mi smo tisti, ki moramo vzgajati.

in kaj poveš učiteljici na govorilnih urah, ko ti recimo pove, da je krožil med poukom listek na katerem so se sošolci verbalno izživljali nad drugim učencem. in, da je med temi ''asi'' bil tudi tvoj otrok. ko je pa vsakega od teh ''asov'' soočila se ji je tvoj otrok le režal v obraz.


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 9:47:30   
alda
Res smo starši tisti, ki moramo kot prvi postaviti mejo do kam in kako lahko gredo naši "sončki, princeske,..." , toda kaj nam to pomaga, ko pa je prva in edina stvar, ki jo naši še posebej najstniški otroci slišijo že prvi dan v šoli so njihove PRAVICE., česa se jim NE SME KRATITI,..o tem kaj so njihove dolžnosti oz kaj je važno za njihovo prihodnost večina kar presliši .
In kot je že Mojamura napisala tu so še starši, ki nikakor nočejo sprejeti da so njihovi otroci daleč od sonca, princev in princes , ampak so dobri  manipulanti, ki lastne starše peljejo čez vodo žejne in za svojo korist tudi pustijo take.
Doma imam najstnico, ki misli, da je že zajtrk pojedla vso pamet sveta, ampak dobro ve da so njene pravice še kako pogojene s tem kako izvršuje svoje dolžnosti. Ampak nikoli ne reci moj pa že ni tak, ker še kako hitro se vse obrne, tako da samo upam, da bo ostalo samo pri njenem pametovanju in poskusih, kako ona misli, da bi moralo biti/ npr. da v 8.razredu pa bi lahko tudi ona imela vsaj nalakirane nohte v šoli ..ja pa jade!


_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 9:49:35   
liliana
Starši smo preveč bombardirani z raznoraznimi nasveti kako in kaj naj vzgajamo otroka in potem se na lastne občutke sploh ne upamo več zanesti......

tako vedno slišimo......ne smeš povzdigniti glas na otroka, ne smeš ga udariti, če te on udari....moraš tako in tako reagirati......pa ljudje božji.....oprostite, ampak meni ne bo en pisatelj, pa naj je dr. ali pa samozvani terapevt solil pameti kako naj ukrepam, ko mene otrok udari, ko ima izpad......ukrepala bom tako, kot se meni zdi prav v tisti situaciji, pa tudi če je moje ukrepanje za nekoga drugega napačno, se meni zdi pravo, ker sem jaz odgovorna za svojega otroka......in bom jaz kriva, če bo pri 15 "zabluzil"........

V moji družini so starši vedno pravila jasno postavili......bila sem kregana, tudi udarili so me, pa so me vseeno imeli radi in mi to pokazali.....pa se jih nikoli nisem bala in nisem zaradi tega postala nasilna.....ampak sem zrastla, no vsaj jaz sebe tako pojmujemuser posted image , v zrelo in odgovorno osebo, ki ji spoštovanje drugih ni tuje, ki ima vcepljenih nekaj za današnje pojme že tradicionalnih vrednot (kot so recimo hvala, oprostite, dober dan, odstopiti sedež na vlaku ali avtobusu starejšim)....če sem v šoli dobila slabo oceno, mama ni šla vsa naspidirana nad učetelja in ga tam nadirala, da jaz zaslužim več, ker ona ve, da jaz vem več in ni verjela mojim pravljicam (ja, tudi mi smo si kot otroci znali marsikaj zmišljevati, da smo ostali "čisti"), da me ima učiteljica "na piki" ampak je mene nadrla, da sem sama kriva, da se nisem učila.......

Potem jaz vidim problem še v tem, da ljudje jemljemo starševstvo kot neko grozno poslanstvo (sicer kako ga pa ne bi, če imamo na razpolaga na tisoče knjig o tem kako naj vzgajamo in če ne preberemo vsaj treh, se bojimo, da smo že v osnovi odpovedali kot starš).......okoli katerega se moramo maksimalno angažirati in našega hroščeka obavarovati vsega hudega......angažiramo pa se čisto napačno.......v smislu kvalitetne izrabe našega dragocenega časa z otrokom ga učimo že od prvega dneva naprej......učimo, da bo čim prej znal to in ono....vzgajati pa ne vemo več kako....ker tisto, kar piše v priročniku za nas ne držvi vedno......

In potem imamo starši še pravice, to je pa tisto najlepše za nas, da se vtikamo v to, kaj počno z našim otrokom v vrtcu.....v šoli......in seveda tam niso za otroka tako idealni pogoji kot doma, zato se je potrebno aktivno vmešavati v to, kaj otrok tam je, koliko je otrok zunaj, kako naj strokovni delavci v vrtcu in šoli učijo našega otroka, kolikokrat na dan naj mu brišejo nos......

In pri 15 letih je pa potem prepozno......in ti mulc primaže brez problema eno okoli kepe ali pa pokliče policijo......ker ko je pa bil otrok star 2 ali 3 leta nas je pa že tri mesese tepel in smo bili tri mesece čisto zgubljeni, ker nismo vedeli kako reagirati......in že takrat smo odpovedali......samo tega si ne bomo priznali......ker je itak za vse kriv sistem.....


(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 10:07:27   
mateyka
mojamura, moj mož pravi, da bi morala delat v privat šoli. tam pa ni takih cigumigujev. pravila so pravila in če ti ne pašejo, se izpiši. mogoče bi res lahko iskala kaj v tej smeri..

Vendar zame ena vzgojna po riti, ali zahteva iz starni mene kot starša, da otrok spoštuje pravila, ni nasilje.
Kako pa vi gledate na vse to?


zame tudi ne. jaz celo mislim, da so internati čist fajn zadeva za starejše otroke.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 10:08:28   
Anonimen
začne se že med nosečnostjo, ko je vse treba "najboljše za otroka"...

liliana, podpis user posted image

(odgovor članu liliana)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 10:11:30   
urška
IZVIRNO SPOROČILO: mojamura

urška se strinjam, pa vendarle mislim, da smo starši tisti, ki moramo v prvi vrsti postaviti mejo. mi smo primarna družina otrok, mi smo tisti, ki moramo vzgajati.

in kaj poveš učiteljici na govorilnih urah, ko ti recimo pove, da je krožil med poukom listek na katerem so se sošolci verbalno izživljali nad drugim učencem. in, da je med temi ''asi'' bil tudi tvoj otrok. ko je pa vsakega od teh ''asov'' soočila se ji je tvoj otrok le režal v obraz.



se strinjam, seveda. starši moramo v prvi vrsti postaviti meje in vzgajati otroke. in kjer to starši ne počnejo, potem tudi učitelji nič ne morejo. ampak po drugi strani, morajo učitelji imeti nekakšen red v šoli, kot ga moram imeti doma.
kaj pa recimo narediš, če je tvoj otrok med temi asi in ti veš, da je tvoja vzgoja daleč od permisivne, da ga niti pod razno ne učiš tako, učitelji te pa vseeno obtožujoče gledajo?

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 10:21:24   
mojamura
liliana dobrosi napisala, se strinjam.

res se mi zdi, da postaja nek vsesplošen trend, da se je treba vmešavati v delo vzgojiteljev in učiteljev. ne vem sicer kam to vodi.


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 10:28:50   
mojamura
urška, to da me učitelj obtožujoče gleda, me najmanj skrbi. verjetno že nisem kot starš nekaj prav naredila, da je prišlo do tega. vem pa, da v razredu vlada čredni nagon, kjer glavna ''ovca reče'' gremo špricat in če tega ne narediš nisi več v tej klapi nisi in. upam samo, da bom znala svoja 2 naučiti razmišljati z lastno glavo in ne slepo slediti nekomu samo zaradi tega, da te potem ne bi izločili iz neke skupine.
hočem reči, da niso učitelji sodniki, ki bi sodili ali obtoževali so samo ljudje in večina jih je tudi staršev. vse se da pogovoriti in zmeniti. ampak definitivno ne tako, da se starši vmešavajo v njihovo delo in vzgojo v šoli.
pa še drugo, kako naj ima učitelj red v razredu, če ima recimo 20 učencev pa kakšnih 7 ''asov'' notri? kako?


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 10:38:09   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: urška

se strinjam, seveda. starši moramo v prvi vrsti postaviti meje in vzgajati otroke. in kjer to starši ne počnejo, potem tudi učitelji nič ne morejo. ampak po drugi strani, morajo učitelji imeti nekakšen red v šoli, kot ga moram imeti doma.
kaj pa recimo narediš, če je tvoj otrok med temi asi in ti veš, da je tvoja vzgoja daleč od permisivne, da ga niti pod razno ne učiš tako, učitelji te pa vseeno obtožujoče gledajo?


Ravno v tem je problem, da se starši bolj ubadamo s tem, kako nas učitelji obtožujoče gledajo (čeprav si mogoče samo mi domišljamo, da nas obtožujejo), kaj si mislijo zdaj o meni kot o staršu......kot pa z dejanskim problemom oz. s tem kako doma reagirati do otroka, ki nekaj ušpiči v šoli......

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 13:33:45   
isobel
liliana, dobro povedano ... odprla si mi oči user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
5.11.2010 21:50:14   
ronja
učitelji kar naprej govorijo, da nimajo nobenih pravic. dejstvo pa je, da ne znajo postavit otroku meja.

Po moji kmečki logiki bi to tudi držalo. Sicer še nisem tam in še nisem učila v OŠ, tako da nočem bit pametna, vendar kolikor se spomnim iz svojih nedavnihuser posted image šolskih dni, so bili tudi v naših časih učitelji, ki so znali naredit red (tudi brez vsega tistega, kar je danes prepovedano) in tisti, ki ga niso, pa čeprav so uporabljali tudi danes nezakonite metode poučevanja...

in kaj poveš učiteljici na govorilnih urah, ko ti recimo pove, da je krožil med poukom listek na katerem so se sošolci verbalno izživljali nad drugim učencem. in, da je med temi ''asi'' bil tudi tvoj otrok. ko je pa vsakega od teh ''asov'' soočila se ji je tvoj otrok le režal v obraz.

Rekla bi ji oprostite. Doma bi se pa pogovorila s svojim otrokom, zakaj to početje NI smešno. In kaj take stvari naredijo tistemu otroku... Saj debili pa ipak niso in se jim verjetno da kaj dopovedat tudi ko so najstniki... In po mojih izkušnjah z njimi dajo vseeno kar precej na mnenje staršev in starejših, čeprav tega ne pokažejo na ven.

vem pa, da v razredu vlada čredni nagon, kjer glavna ''ovca reče'' gremo špricat in če tega ne narediš nisi več v tej klapi nisi in.

To je bilo od nekdaj tako, to ni čisto nič novega. In od nekdaj ni bilo najlažje mislit s svojo glavo, ker te je potem družba dostikrat postavila na rob. zato si pač vsak izbere svoj prostor, za svoji punci upam, da bosta bolj pri svoji glavi in nekak zaupam, da jima bom to lahko privzgojila.

Sama ne vidim take nevarnosti v knijgah, ker jih vsak lahko bere s svojo glavo. Nobenemu avtorju ni treba sledit ko ovca - pač vzameš to, kar se ti zdi pametno in pustiš to, kar ti ni. Včasih dobiš kako dobro idejo tudi kje drugje, zakaj bi izumljala toplo vodo... To ne velja samo za vzgojo, ampak za vse, jaz se rada učim. Ne mislim, da znam vse najboljše in da je samo moj način pravi. Zaenkrat sem z uspehi še zadovoljna, ko ne bom, bom bolj kritično gledala in več iskala druge ideje, prav gotovo.

Sicer pa rada ljudem pustim proste roke pri njihovem delu, ker to cenim, kadar meni pustijo. Se mi zdi, da tako človek rajši dela. Zato se ne vtikam v vzgojiteljice in njihov način dela - ali povzdignejo glas (saj ga tudi jaz kdaj), ali vnašajo elemente drugih metod, ali dajo na koncu izdelke za domov ali ne in še tisoč in eno prčkarijo... To vse je njihova odločitev. Meni je važno samo to, da puncama ni muka it v vrtec, če gresta radi, pa sploh super. Jasno mi je, da je doma bolj fajn in vedno bo - saj smo tudi mi rajši doma kot v službi. Tega ne pričakujem.

Tudi šola sama se mi zdi ena fajn priprava na življenje: da moraš včasih delat totalne neumnosti, ki nimajo prav nobenega smisla, se učit podatke, ki jih dobiš z enim klikom, da moraš poslušat kdaj tudi kakega kretena in bit tiho in naredit, kar je rekel. Ker to je del življenja. Če te to frustrira, si samo ti na slabšem. Če to lahko narediš z nasmehom, ker veš, da je nekaj v tebi, česar ti ne ta kreten, ne ta piflarija ne morejo vzet... si pa zmagaluser posted image . Tako bom tudi malima razložila, ko bosta morali delat kaj nesmiselnega, meni je to pomagalo.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
6.11.2010 9:32:12   
mojamura
Ronja ....saj nimam kaj za dosati. dober pogled na stvari, podoben mojemu. ampak vsake toliko me pa predvsem moj starejši preseneti in če že mislim, kako sem kot mama včasih razmišljala, da poznam svojega otroka in vem, česa je zmožen in česa ne, danes dejansko vem, da to ni tako.
še vedno je sicer vredu fant, ki se mu je (in še seveda pol razredu) recimo prejšnje šolsko leto zdelo trapasto iti na športni dan plavat. in so lepo prešpricari zadeve. in spet so zvonili telefoni....


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
6.11.2010 10:01:59   
oka
kaj pa recimo narediš, če je tvoj otrok med temi asi in ti veš, da je tvoja vzgoja daleč od permisivne, da ga niti pod razno ne učiš tako, učitelji te pa vseeno obtožujoče gledajo?


Jaz ga jemljem s seboj na govorilne ure, da še sam sliši svoje grehe in dobi priložnost, da se izjasni kaj je na stvari. Se mi zdi, da učinkuje, ko vidi kako poteka komunikacija med staršem in učiteljem in da mu mami ne bo riti odnašala za razne neumnosti. Ker v šoli je ena situacija, doma jo lahko obrne po svoje, če pa je soočen z obema hkrati, ima manj prostora za izmotavanje. In jaz ravno zaradi tega nikoli nimam občutka, da me postarani gledajo.

(odgovor članu urška)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
7.11.2010 17:12:16   
pelin
Jaz ga jemljem s seboj na govorilne ure, da še sam sliši svoje grehe in dobi priložnost, da se izjasni kaj je na stvari. Se mi zdi, da učinkuje, ko vidi kako poteka komunikacija med staršem in učiteljem in da mu mami ne bo riti odnašala za razne neumnosti. Ker v šoli je ena situacija, doma jo lahko obrne po svoje, če pa je soočen z obema hkrati, ima manj prostora za izmotavanje. In jaz ravno zaradi tega nikoli nimam občutka, da me postarani gledajo.

IZVIRNO SPOROČILO: oka

kaj pa recimo narediš, če je tvoj otrok med temi asi in ti veš, da je tvoja vzgoja daleč od permisivne, da ga niti pod razno ne učiš tako, učitelji te pa vseeno obtožujoče gledajo?


Jaz ga jemljem s seboj na govorilne ure, da še sam sliši svoje grehe in dobi priložnost, da se izjasni kaj je na stvari. Se mi zdi, da učinkuje, ko vidi kako poteka komunikacija med staršem in učiteljem in da mu mami ne bo riti odnašala za razne neumnosti. Ker v šoli je ena situacija, doma jo lahko obrne po svoje, če pa je soočen z obema hkrati, ima manj prostora za izmotavanje. In jaz ravno zaradi tega nikoli nimam občutka, da me postarani gledajo.


Oprosti , ampak tole se meni ne zdi vredu...že res, da bi pripeljala otroka s seboj na govorilne, če bi se o tem pogovorila z učiteljico ali pa bi ona predlagala kaj podobnega...Vendar smisel govorilnih ur je komunikacija med teboj in učiteljem in ne  med teboj , učiteljem in otrokom. Seveda pride tudi do primerov, ko se je potrebno pomeniti tako, da je otrok zraven, da se slišijo vse plati...vendar ne na govorilnih. So pač zadeve, ki jih ne moreš debatirati pred otrokom, iz preprostega razloga, ker jih ne bi razumel pravilno, ker gre tu za različne dogovore , za katere včasih ni dobro, da otrok ve, ker so tu včasih prisotne težave, o katerih ni primerno govoriti pred njim...Že pri meni v vrtcu sem glede tega stroga, saj so nekateri hoteli s seboj vedno pripeljati otročka, ki naj bi med tem časom čepel zraven in vlekel na ušesa...Ko sem staršem zadevo razložila, se to ni več ponavljalo...

(odgovor članu oka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 9:27:27   
kalbo
Da meni mulc pokliče policijo in policija ukrepa na ta način, jim rečem, naj mulca raje  kar odpeljejo v varno hišo, ker sem od tega trenutka neprišteven in ne morem odgovarjat za svoja dejanja po njihovem odhodu. Tistih 600 EUR bi pa odslužij s tem, da bi bila na mizi vsak dan zdrava, kvalitetna hrana, ki je nikakor ne mara. Če pa zajadra k rejnikom pa tudi prav.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 9:37:32   
kalbo
Špricanje pa že more bit. brez tega ni šole. Tud mi smo bli več v lokalu čez cesto kot pri telovadbi recimo. Bli smo eden hujših razredov na šoli in ušpičili marsikaj, od taroka med urami, do nevemžečesa. So bli učitelji, po katerih smo lahko hodili, so bli pa učitelji z avtoriteto in te smo spoštovali. In tem sem danes vsem hvaležen, da so opravili svoje poslanstvo in sem to kar sem.
Smo mel pa učitelja, ki je zajadral iz elektro stroke k nam na štromarsko šolo. Bil je in je še vedno dobričina in popolnoma predan svojemu novemu poklicu. Ta pa ni potreboval avtoritete, ker je mel direktno naše spoštovanje. Tud najhujši najstniki imajo razum in vsi otroci predvsem potrebujejo meje.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 10:06:31   
mojamura



IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Špricanje pa že more bit. brez tega ni šole. Tud mi smo bli več v lokalu čez cesto kot pri telovadbi recimo. Bli smo eden hujših razredov na šoli in ušpičili marsikaj, od taroka med urami, do nevemžečesa. So bli učitelji, po katerih smo lahko hodili, so bli pa učitelji z avtoriteto in te smo spoštovali. In tem sem danes vsem hvaležen, da so opravili svoje poslanstvo in sem to kar sem.
Smo mel pa učitelja, ki je zajadral iz elektro stroke k nam na štromarsko šolo. Bil je in je še vedno dobričina in popolnoma predan svojemu novemu poklicu. Ta pa ni potreboval avtoritete, ker je mel direktno naše spoštovanje. Tud najhujši najstniki imajo razum in vsi otroci predvsem potrebujejo meje.
 

tako je kalbo...otroci potrebujejo meje. in starši smo res prvi, ki jim jih moramo postaviti.


_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 10:24:54   
oka
Oprosti , ampak tole se meni ne zdi vredu...že res, da bi pripeljala otroka s seboj na govorilne, če bi se o tem pogovorila z učiteljico ali pa bi ona predlagala kaj podobnega...


To je bil dogovor med menoj in učiteljico  in na roditeljskem so tudi povedali, da je to zaželjeno.  Ne vidim kaj je v tem slabega, ker je na tak način videl še drugo stran. Na govorilnih se vsaj jaz ne pogovarjam nič takega, kar on ne bi smel slišati. Ocene, obnašanje, to se tiče tudi njega in pri tem se mi zdi dobro, da sodeluje. In govorim o dvanajsletniku, ki stvari bistveno bolj razume kot otrok v vrtcu.

< Sporočilo je popravil oka -- 8.11.2010 10:25:37 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 11:32:10   
Lolek in Bolek
kalbo a bi ti resnično tako reagiral, če bi se tebi to zgodilo? Dvomim. Pomoje od daleč bi tako vsi mi, s teboj prikimali, ko pa si sam na tem, se ti pa pomoje svet pošteno zamaje. Poznam primere, ko je družina gradila odnose v prvi vrtsi na zaupanju, pa se je pri otrokovem 18 letu zamajalo in to pošteno. Verjemi, ni lahko ko se počutiš izigranega, oguljufanega in zavedenega s strani otrok. In otrok ni več doma pri starših. Pa vem, da mu ni bilo nič hudega, kvečjemu vse je bilo ves čas prelepo.

(odgovor članu oka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 20:14:47   
kalbo
Glej, jest mislim, da bi tako reagiral, kako bi pa v resnici, pa sam bog ve. Sigurno pa nebi tega sprejel mirno in to nebi minilo brez drastičnih posledic za mulca.

(odgovor članu Lolek in Bolek)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 20:38:48   
Anonimen
Starši smo preveč bombardirani z raznoraznimi nasveti kako in kaj naj vzgajamo otroka in potem se na lastne občutke sploh ne upamo več zanesti......


Nismo preveč bombardirani - premalo uporabljamo lastno pamet in  občutke, in preveč si želimo ugajati.


Potem jaz vidim problem še v tem, da ljudje jemljemo starševstvo kot neko grozno poslanstvo (sicer kako ga pa ne bi, če imamo na razpolaga na tisoče knjig o tem kako naj vzgajamo in če ne preberemo vsaj treh, se bojimo, da smo že v osnovi odpovedali kot starš).......okoli katerega se moramo maksimalno angažirati in našega hroščeka obavarovati vsega hudega......


Ja user posted image .
Naredimo problem iz tega, da otroku ponudim kozarec vina (ki ga itak ne spije user posted image ) in namesto da bi enostavno uživali, ker se imamo fajn, v mislih že rišemo potencialnega alkoholika. Btw, jaz bom vesela, če bo hčerka z enakim veseljem kot jaz spila kozarec bordojca, ko bo odrasla. No, mogoče se celo spomni, da smo se pa kdaj ob tem imeli lušno - če seveda na pristane med anonimnimi alkoholiki. Malo cinizm. a, saj dovoliš, na svoj račun user posted image .

Zavedam se, da obstaja malo morje mogočih "nevarnosti" za otroka - vendar, čisto vsak korak gledati v perspektivi, kaj bo, če bo in če slučajno bo, je nesmiselno.

Sicer pa, filozofija za otroka vse najboljše - samo slabo opravičilo, da nam ni treba misliti z lastno glavo in prevzemati odgovornosti za lastna dejanaj.
Saj - če in ko kaj narobe krene - bomo imeli priporočno opravičilo - vedno smo naredili vse najboljše za otroka.

In pri 15 letih je pa potem prepozno......in ti mulc primaže brez problema eno okoli kepe ali pa pokliče policijo......

Pa mi naj jo - jo bom nabutala nazaj user posted image .
Bolje jaz kot en ded kasneje.

(odgovor članu liliana)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 20:42:30   
Anonimen
.

kratka pavza user posted image .

< Sporočilo je popravil milijonarka -- 8.11.2010 20:46:08 >

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: permisivna vzgoja in otrokove pravice
8.11.2010 20:43:22   
Anonimen
Sigurno pa nebi tega sprejel mirno in to nebi minilo brez drastičnih posledic za mulca.


Jaz bi skoraj gotovo enako dramatično reagirala nazaj. Sicer bog mi daj, da bi pri tem uporabila tudi razum (in poskusila prespat prvi šok), ampak reakcija bi bila skoraj gotovo dramatična. Ker mulc, ki pokliče policijo, definitivno potrebuje konflikt, to, da se spuca, da se energija sprosti...In jaz bi to spodbudila ( z globokim vprašanjem, a mi je res tega treba bilo user posted image ).

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
Top poletno varstvo za otroke 2024
Napočil je čas, ko je treba poiskati in rezervirati termine za poletne počitnice. Mi smo vam pripravili izbor TOP idej z...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?