|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 19:55:40   
NINA78
Punce pozdravljene.
Zanima me ali ima katera težave s pomanjkanjem železa v zadnjem trimesečju?
Kako ste to rešile? A veste kakšna je še sprejemljiva spodnja meja (vrednost hemoglobina)) Sama sem na presenečenje danes izvedela, da imam premalo železa in ne bi rada jemala dodatka za železo (ki sem ga dobila na recept), ampak bi rada to uredila s pravilno prehrano (čeprav menim, da se tudi do zdaj nisem prehranjevala tako slabo).
Kaj menite ve? A si je katera pomagala samo s hrano, ali ste vse jemale dodatek in kakšno vrednost hemoglobina ste imele?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Nina. :)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 20:03:01   
Teni_
Jaz imam pomanjkanje zeleza, sem pa tudi v zadnjem tromesečju. Jaz sicer jem te čudne tablete, ampak niti ne vem s katero hrano je to mozno izboljšat. JE pa meni v lekarni rekla, da naj jem veliko vitamina c. Ne vem pa koliko sem imela vrednost, ker je bila takrat nadomestni ginekolog in ne kaj dosti zgovoren. Bom svojo vprašala. Lp,Mojca:nosecka:

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 20:32:10   
spella
Jaz sem mela vrednost Hb v 32T 93, na začetku nosečnosti pa okoli 116. Normalna vrednost je nekje med 120 - 140. Kljub tabletam se mi je vrednost z vsakim pregledom znižala, tako da me je že kr fajn strah, kaj šele bo do konca:zmeden:. Ponavadi začnejo G predpisovati železove tablete ko vrednost pade pod 110, zraven pa naj bi jedel še dodatek C vitamina, da se železo bolje absorbira. Telo lahko zadostno količino železa dobi le z rdečim mesom (konjsko meso, jetrca-sam ta imajo preveč vitamina A, ki je baje za plod škodljiv), nekaj železa je še v shuhem sadju (marelice, slive...), borovnicah, zelenolistnati zelenjavi (sploh špinača), pesi...sam kokr je men zdravnik reku...se železo iz rastlin absorbira v neznatnih količinah, pa tud z mesom se ne da nadomestit pomankanja (razen če misliš pojest celega konja:((). Meso in sadje zadostuje za uravnavanje normalnega stanja železa...če pa maš že pomankanje...boš pa po moje kr težko nazaj spravla brez dodatka tablet.

Vsaj moje mnenje;). So pa te tablete res bolj zanič;), sam se splača potrudit za naše sončke;).

Lp, Špela:rozica::rozica::rozica:

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 20:39:20   
andreja0
Jaz pijem sirup logofer,ki je tud za dojenčke.ker mi ta ni zadost pomagal mi je G dala tudi folacin (nekaj takšnega) imam hg 96.in sem grozno utrujena in brez taprave volje.Vitamin c pa pospešuje absorbcijo železa.Punce če imate take probleme,jejte veliko rdečega mesa (jaz ga ne )in zeleno listne zelenjave v velikih količinah. L.P

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 21:13:25   
tina104
Glede prehrane so ti že ostale veliko napisale. Jaz bi samo to dodala, da če ti je zdravnik predpisal dodatek železa, ga le jej. Jaz sem v zad. trimesečju prišla na 107 hemoglobina, pa mi je G rekla, da vzamem eno tableto na dan, mislim, da pomaga, glede na to, da imam zadnje čase veliko več energije. Tudi če ješ te dodatke, je dobro, da jih ješ med obrokom, ki vsebuje C-vitamin - npr. žvečiš to tableto, pa zraven poješ kako pomarančo.

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 21:24:54   
Anonimen
Uf, očitno sem bila jaz rekorderka s samo 84 Hg v zadnjem mesecu... Dobila sem tablete Haematopan, ki so kar hitro učinkovale in me spravile v neko spodnjo mejo normale pred porodom. To je pomembno, saj pri porodu izgubiš veliko krvi, kar situacijo še poslabša.

(odgovor članu NINA78)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 22:06:59   
cmokec
Men se ravem hemoglobina v času nosečnosti konstantno zmanjšuje. Iz 136 sem sedaj prišla na 108. najprej sem imela tablete Ferum lek, nato pa mi je G. predpisal vzporedno še Legofer sirup dvakrat na dan.

Je pa dobro vzdrževanje hemoglobina s hrano v primeru, ko je ta dober. Prenizko vrednost je s hrano tako težko popraviti, da je škoda, da imaš zaradi tega pol nosečnosti slabo kri. Dojenček rabi takoj najbolše, zato tudi dobimo zdravila.

Pa še to: imam rekord vrednosti 74, popravijo ti ga pa kar s transfuzijo. Zato vem, kako to s hrano ne gre ravno najbolje.

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 22:11:27   
lili79
Jaz sem tudi imela probleme s pomanjakanjem železa v krvi, ampak sem hotela biti pametna in nisem hotela jemati tablet pač sem poskušala to rešiti s prehrano, kar pa mislim da ni možno. In rezultat vsega tega je da me je ginekolog poslal ležat v bolnico. In verjamite mi da ni nič hujšega kot pa ležat na ginekološkem oddelku zaradi ''brezvezne'' (v bistvu je res brezveze, saj te nič ne boli, pa še moja krivda je saj nisem hotela jesti tablet) stvari, tablete pa na koncu itak moraš jesti.
Tako da je moje mnenje - jej tablete!!!! Otročku ne škodujejo, tebi pa koristijo!
LP

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 22:18:48   
Magi*
ti kar lepo jej tablete. lahko se ti zgodi kot se je meni, da sem pri porodu izgubila 1,5l krvi in je železo, kljub jemanju haemathopana v nosečnosti, padlo na 79!! so mi hoteli dati transfuzijo, pa sem jo odklonila. po porodu sem tako jedla 200mg haemathopana dnevno 3 mesece - zdaj imam kri super, železo imam 146 (me kličejo "železna lady").

s hrano ni mogoče vnesti dovolj železa, če je enkrat prenizko.

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 22:47:04   
Pajaca
Jaz sem mela prvič čist slabo železo, pozabla kolk. Pa sem dobila tablete, pa je šlo še vedno navzdol. Pol sem pa mela 30.... pa sem mela skoz neke obiske pa fešte pa to, pa sem vsak dan za nazdravt spila kozarček vinčka rdečega al pa teranov likerček.

Po 30 pa sem mela pregled pri g in moje železo je bilo spet v mejah normale.

Letos mi je pa mami nakuhala teranov likerček in ga pridno vsake par dni pijem. Preventivno, da ne bo šlo železo spet dol.

Aja pa cel čas do pregleda sem tud tablete jedla. Po moje je kombinacija pomagala.

Drgač pa se tablete pije v kombinaciji s c vitaminom, da se lažje absorbira. Jaz sem ga s kakšnim pomarančnim sokom ali limonado.

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 23:39:28   
kofetek2010


ne enačit količino železa v krvi in količino hemoglobina! to sta dve različni stvari in G-ji v glavnem gledajo le hemoglobin!

Železo se gleda pri Biokemijskih preiskavah in njegova normalna vrednost je med 10,7 in 28,6 µmol/L :)

Hemoglobin je v sklopu Hematoloških preiskav in njegova normalna vrednost je med 120 in 180 g/L :)

torej, če pade hemoglobin pod 120 g/L je alarm in takrat se G poslužuje predpisovanja receptov za razne sirupe in tablete :)

sama sem pila (preventivno) sirup Folradix (Floravital - takoče železo z vitamini), sedaj pa Legofer (zjutraj in zvečer) :)

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Pomanjkanje železa
17.8.2005 23:49:57   
Aleksandrin
Pa kaj se tok bojiš teh vitaminskih tablet, tu se gre za tvojega otroka, a pol folne tudi nisi jemala al kaj?
Meni je hemo. padel na 88, so mi hoteli inekcije predpisat, pa sem le dobila samo tablete, ker se mi je hitro popravilo.
Opozorjena pa sem bila, da se železo slabše absorbira, iz hrane ali tablet, v kombinaciji z mlečnimi izdelki.
Vse dobro,
LP

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Pomanjkanje železa
18.8.2005 8:14:58   
Anonimen
No, železo ni ravno vitamin.

Mene pa zanima, če je katera imela probleme ob jemanju železa, npr. z zgago ali kaj podobnega?

(odgovor članu NINA78)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   Pomanjkanje železa
18.8.2005 9:36:16   
Magi*
jana73 ima prav. zaloga železa v telesu (stopnja feritina v serumu) se meri z biokem. preiskavami, običajno šele ko posumijo, da ga je premalo - to je, ko se zmanjša hemoglobin. (meni je zaloga železa padla na 8; Hg pa 79)

someone - ja jaz sem imela probleme pri jemanju železovih tablet, zato so mi dali haemathopan (so za doplačat) in se jih "kao" boljše prenaša. v navodilih piše, da ga vzameš pred jedjo, meni so v porodnišnici svetovali, naj ga vzamem po jedi. je bilo ravno tako učinkovito, vendar brez problemov.

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Pomanjkanje železa
18.8.2005 10:38:58   
NINA78
Punce - vsem NAJ NAJ NAJLEPŠA HVALA. Res ste me potolažile. Ja mislim, da bom vzela ta dodatek, ki sem ga dobila. Imela sem pomisleke, da ga ne bi jemala zaradi morebitnih stranskih učinkov - namreč zgaga, zaprtje, ... kar me že sedaj zelo pesti in se bojim, da se to še poveča. Drugače pa - vsekakor bi vse naredila za svojega otročička, samo da bo zdrav in čil, in seveda tudi jaz z njim.
Še enkrat vam hvala punce. Zlate ste.
LP, Nina. :)

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   Pomanjkanje železa
19.8.2005 15:53:39   
Ana Pia
Nina pozdravljena!

Jaz sem imela pred nosečnostjo vedno prenizki hemoglobin. Na prvi kontroli v nosečnosti, mislim, da je bil 12. teden pa je bil 126, kar je baje za nosečnice zelo v redu. Zdaj imam kontrolo v 24 tednu, tako,da trenutno ne vem kakšno je stanje, ampak počutim se dobro. Pazim pa tudi na prehrano, sem dosti na svežem zraku, delam dihalne vaje, tako da pride kisik do zadnjega kotička pljuč.

V Ašičevi knjigi Domača lekarna so zanimive kominacije, pomembno je da med obroki zaužiješ tudi vitamin C, ker se železo takrat bolje absorbira.

Navajam nekaj napotkov iz knjige:
Čaji:
- velika kopriva: S 1/2 l kropa poprarimo 2 žlici zelišča. Pijemo 2x dnevno pred obroki.

Jedi:
- suhe hruške, suhe slive
- česen: Sesekljanega si damo na meslen kruh
- jabolko: za dopoldansko in popoldansko malico pojemo po dve pečeni in osladkani jabolki
- jetrca: na hitro spražena, jejemo večkrat zraven pa motovilec in regrat- moje mnenje ne pretiravat
- korenček: nariban
- med: z jabolki na tešče ali na kos kruha
- ovseni kosmiči: zalijemo jih z vodo, malo pokuhamo, odstavimo, zalijemo z mlekom in čez 10 min osladimo z medom
-mleko: v 1/2 l mleka dodamo 1 žlico hojevega mdu in pijemo večkrat dnevno po požirkih

Sokovi:
- rdeča pesa: vsak dan pred obrokom 1dl soka

Nekaj sem navedla. Sama pojem kaj iz navedenega, pa me prav zanima kakšen bo moj hemoglobin v 24. tednu.

Lep pozdrav!

(odgovor članu NINA78)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kakšne so babice v slovenskih porodnišnicah?
Ob svetovnem dnevu babic smo Ringarajine mamice povprašali, kakšne so njihove izkušnje z babicami in porodom. Z vami del...
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?