|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nosečke

Uredništvo Ringaraja.net, 17.3.2024
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko napak v zgradbi otroka, tudi tiste, ki niso odvisne od števila kromosomov. Zato je priporočljiv za vse nosečnice. Več v članku!

image
Pregled nuhalne svetline naj opravi ginekolog z licenco pri FMF.. (Freepik.com)
/11


Čeprav naše mame in babice presejalnega pregleda nuhalne svetline niso poznale, smo pri dr. med. Darjo Gašperlin Dovnik, specialistki ginekologije in porodništva z licenco FMF iz Londona za meritve nuhalne svetline, preverili, v čem je pomen pregleda nuhalne svetline in katerim nosečnicam ga priporoča.


Odkriva različne nepravilnosti

"Cilj UZ-pregleda v v času med 11. in 14. tednom nosečnosti je najprej ugotavljanje višine nosečnosti in prisotnosti utripov, odkrivanje večjih napak na plodu in meritev markerjev za kromosomopatije. Merjenje količine tekočine na plodovem vratu oziroma t. i. nuhalne svetline nam namreč pomaga pri odkrivanju napak v številu kromosomov, kar imenujemo kromosomopatije. Vendar pa preiskava v tem obdobju ni le meritev nuhalne svetline, ampak predstavlja tudi zgodnje odkrivanje napak v plodovi zgradbi, ki s kromosomopatijami niso povezane. Pri dvojčkih se na tej preiskavi že da ugotoviti eno- ali dvojajčnost, v tem obdobju nosečnosti pa lahko tudi že opredelimo tveganje, ali bo nosečnica imela v času nosečnosti težave s preeklampsijo in če bo otrok ustrezno rasel ali bo morda zaostajal v rasti. Presejalni pregled nuhalne svetline je torej pomemben pregled, ki ga trenutno noben drug pregled ne more nadomestiti. Zato menim, da bi bilo idealno, če bi ga opravile vse nosečnice," je prepričana sogovornica, ki nosečnice opozarja, da presejalni pregled nuhalne svetline opravijo pri ginekologu, ki je pridobil licenco za opravljanje meritev pri FMF (Fetal Medicine Foundation) v Londonu.

"Preiskava je podvržena strogim pravilom in le dobro izvedena daje pravilen rezultat," opozarja Gašperlin Dovnikova. Kateri ginekologi pri nas imajo ta certifikat, lahko preverite tukaj.

 

PREBERITE TUDI: Darja Strah - Nuhalna svetlina in kromosomska slika ploda


Zelo pomembna je starost nosečnice

Do napake pri pregledu nuhalne svetline lahko namreč pride tudi pri licenciranem ginekologu, kaj šele pri takšnem, ki ni primerno usposobljen. "Ultrazvočni pregled nuhalne in drugih markerjev je presejalen. Z njim ne moremo postaviti diagnoze in nosečnici 100 odstotno zagotoviti, da je otrok zdrav in brez vseh napak. Če je izračun tveganja, ki ga nosečnica dobi ob pregledu nuhalne svetline, normalen, je nekaj manj kot 90 odstotkov gotovo, da je res tako in je otrok zdrav. Če nosečnica dodatno opravi še dvohormonski test, je verjetnost že nad 90 odstotkov.

Pri izračunu tveganja je zelo pomemben dejavnik starost matere. Pri starejših nosečnicah je namreč tveganje zaradi starosti povečano in to seveda vpliva na izračun. Če je tveganje enako ali večje kot 1:300, so nosečnice upravičene do diagnostičnih preiskav, kot sta biopsija horionskih resic ali amniocenteza. Šele ti preiskavi sta diagnostični in lahko zagotovita, da je otrok kromosomsko drugačen ali pa je šlo za lažni alarm. Vznemirjanju, ki ga povzroči tak lažni alarm, pa se žal ne moremo izogniti," pojasnuje sogovornica, ki pa bodoče starše opogumlja, da je večinoma meritev nuhalne svetline in ultrazvok v tem obdobju nosečnosti vesel dogodek.


Napoved spola ni zanesljiva

"Navadno je na merjenju nuhalne svetline prisoten tudi oče otroka, ki prvič "vidi" svojega otroka. V naši ambulanti imamo tudi 3D/4D slike, ki bodoče starše še posebno razveselijo. Velikokrat je prvo vprašanje bodočih staršev namenjeno otrokovemu spolu in ne temu ali je otrok zdrav ali ne," nam je zaupala Dovnikova in dodala, da napoved spola na pregledu nuhalne svetline ni točna oz. pogosto prihaja do zmot. "Napoved je seveda zelo odvisna od pogojev pri posamezni nosečnici, sicer pa lahko spol zelo zanesljivo napovemo kakšen mesec kasneje. Zato staršem na pregledu običajno svetujem, da se v tem času še ne zanašajo povsem na te napovedi."


Kateri je pravi predviden datum poroda?

Do razhajanja pogosto prihaja tudi med predvidenim rokom poroda, ki ga je izračunala ginekologinja in tistim na pregledu nuhalne svetline. Zakaj? "V osmem tednu nosečnosti, ko ginekolog določa predviden datum poroda po ocenjenem trajanju nosečnosti po izostanku menstruacije, včasih skupaj s plodom izmeri še rumenjakov mehurček in je tako plod videti večji. Zato je datum, izračunan v času merjenja nuhalne svetline, natančnejši in tisti, ki ga v nadaljevanju nosečnosti upoštevamo. Vendar, če je razlika med prvim datumom in datumom po ultrazvočni meritvi na pregledu nuhalne svetline krajši od sedem dni, datuma ne spreminjamo," je pojasnila sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Predviden datuma poroda je vedno samo okviren

 

Pregled je smiseln tudi po 14. tednu nosečnosti

Kako pa poteka pregled nuhalne svetline in ali se mora nosečnica nanj kaj posebej pripraviti? "Ultrazvočni pregled traja vedno vsaj pol ure, pri čemer se licencirani ginekologi trudimo za čim bolj natančen rezultat. V naši zasebni ginekološki ambulanti imamo poleg nuhalne svetline licenco tudi za meritve nosne kosti, ductus venosusa in trikuspidalnega  pretoka, kar v skupnem seštevku (morda še z dvohormonskim testom) precej  poveča možnost pravega rezultata," je pojasnila Dovnikova in dodala: "Nosečnice velikokrat ne preberejo ponujene literature in ne vedo, kaj je dvohormonski test, ki ga priporočamo po meritvi nuhalne svetline in poveča zanesljivost preiskave."

 

PREBERITE TUDI: Nosečniški koledarček - preverite potek nosečnosti od tedna do tedna

 

Kaj pa, če smo za nosečnost izvedeli šele po 14. tednu nosečnosti? Je takrat pregled nuhalne svetline še smiseln in sploh mogoč? "Velikost nuhalne svetline raste s trajanjem nosečnosti. Če je v 11. tednu široka 1,2 milimetra, je v 14. tednu 2,5 milimetra, medtem ko je povprečna vrednost 2 milimetra. Za ustrezno meritev mora otrok ležati bočno, da lahko vidimo njegov profil in nosno kost. Toda, ker se po 14. tednu večina plodov vertikalizira, saj je njihova velikost že precejšnja, nuhalna svetlina ni več tako izrazita. Zato je meritev treba opraviti do končanih 13. tednov in 6 dni, ko je plod od temena do trtice dolg približno 84 milimetrov in je pozicioniran bočno (horizontalno).

Toda tudi po 14. tednu je lahko UZ-pregled uspešen. Če je namreč nuhalna svetlina bistveno večja od običajne, kromosomske napake pa so bile z amniocentezo ali kako drugače izključene, smo s pregledom nuhalne svetline po 14. tednu ugotovili večjo možnost za srčne napake, ki se običajno iščejo šele po 14. tednu nosečnosti," nam je odgovorila Gašperlin Dovnikova.


Darja Gašperlin Dovnik, dr. med., je specialistka ginekologije in porodništva z licenco FMF iz Londona za meritve nuhalne svetline. Več informacij o nuhalni svetlini najdete na njeni spletni strani www.nuhalna-svetlina.com. Če se želite naročiti na preiskavo, pokličite na 041 755 401 ali pišite na gasperlin.darja@siol.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
15
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
6
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...




Začetek maja je idealen za daljse izlete in dopuste
maca83 RR

Ste izkoristili kombinacijo praznikov in sli kam na lepse?

na daljsi dopust gremo raje poleti (43%)

na daljsi dopust gremo raje pozimi (0%)

ne planiramo, ker je maja se premraz (2%)

maj je super, ne prehladno, ne premrzlo (30%)

kaj je to dopust? (20%)

imamo kolektivca, sef doloci kdaj gremo na izlete :( (6%)


Število vseh glasov: 54

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!