draja
|
Pozdravljene! Sem na hitro pregledala veljavno zakonodajo in nisem nikjer zasledila predvidene spremembe glede odmere letnega dopusta za porodnice. Če bom kje kaj zasledila vam javim, sicer pa mislim da velja kot je napisala Tinaaja, da nam pripada cel dopust za leto 2007. Za tiste, ki ste hotele imeti bolniško in vmes izrabiti letni dopust pa sem našla mnenje Inšpektorata za delo: Letni dopust je pravica delavca, katere namen je rekreacija delavca in regeneracija njegovih delovnih zmožnosti za naslednje obdobje dela v letu. Pri odsotnosti z dela zaradi zdravstvenih razlogov pa gre za to, da zdravnik presodi, da je delavec (oz. njegov bližnji, ki ga delavec v času bolezni neguje) nezmožen za delo in je delavčeva odsotnost namenjena njegovi ozdravitvi oz. rehabilitaciji (ali ozdravitvi tistega, ki ga neguje). Če je torej delavec nezmožen za delo iz zdravstvenih razlogov in zaradi tega odsoten z dela, tudi letnega dopusta ne more izkoristiti, dokler se njegovo zdravstveno stanje ne popravi v tolikšni meri, da bi bil spet zmožen za delo. To pomeni, da bi morale vmes prekinit bolniško, da bi lahko imele dopust, kar bo pa pomenilo kar veliko preračunavanja in kalkulacij. Pa še enkrat glede izrabe letnega dopusta za leto 2007 v letu 2008 (kar smo sicer že vse vedele, pa naj bo še enkrat napisano): Kako je s prenosom izrabe letnega dopusta v primeru odsotnosti delavca zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka? V skladu z določbo 3. odstavka 163. člena ZDR ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če pa je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil dopust odmerjen, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust do konca tekočega koledarskega leta, od tega mora izrabiti do konca koledarskega leta najmanj dva tedna, preostanek pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. Tako. Ko bom imela kaj več časa pa bom preučila če je na področju delovne zakonodaje še kaj novega. Je pa res, da se sicer s tem področjem ne ukvarjam in mi je precej tuje. Lep pozdravček!
|