|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:45:14   
Blejka26
bom kratka z razlago...v glavnem sem brezposelna in noseča.19.oktobra imam rok poroda...z 1.8.2007 me bo moj kolega zaposlil v svoji firmi-tko sva dogovorjena,jaz mu bom plačala stroške ki jih bo dal državi...sedaj me pa zanima koliko porodniške mi bo pripadalo če bom zaposlena samo dva meseca?ali toliko kot bi mi jo pripadalo kot brezposelna ali kaj več?Ali kdo kaj ve o tem?

_____________________________

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:48:19   
Anonimen
Zelo slabo, skoraj isto kot, če bi bila doma. odvisno kakšen dohodek imaš zdaj: nadomestilo, socialna pomoč...nič.
Če dobivaš nadomestilo, je bolje da greš na bolniško in prestaviš prejemanje nadomestila, ko končaš bolniško. Med tem časom si zavarovana, pokojninsko ti teče.Potem porodniška, nato pa preostanek nadomestila.
Vse je odvisno kakšen dohodek imaš zdaj.Do sedaj.

(odgovor članu Blejka26)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:49:28   
maya_slo1
Po moje gledajo dohodke zadnjih treh mesecev...potem dobivaš povprečje tega.

_____________________________

Sledenje evro bankovcem
http://www.eurobilltracker.eu/?referer=98711





(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:49:49   
Anonimen
Če v zadnjih treh letih nisi bila zaposlena vsaj eno leto, ti ne bo pripadala porodniška.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:50:58   
Anonimen
Po moje gledajo dohodke zadnjih treh mesecev...potem dobivaš povprečje tega.


Vse gledajo povprečje zadnjih 12 mesecev.

(odgovor članu maya_slo1)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:52:11   
linči
Če si bila prej več kot eno leto brezposelna, in te bo pol kolega zaposlil za samo dva meseca ti bodo za povprečje šteli ta dva meseca ostalih 10 pa najnižjo povprečno plačo v slo.
Se pravi, če si brezposelna več kot leto, se ti za dva meseca niti nesplača zaposlit pri kolegu,ker boš porabla več za prispevke kot pa boš pol dobila porodniške(hočem rečt v primerjavi s tem da se nezaposliš za ta dva mes.)
Moja prijateljica je bila na istem pa so ji na socialni na grobo izračunali in bi dobila par eurov več,tako da ji je soc. delavka to odsvetovala,drugo bi bilo če bi to bilo za 5,6 mes. ali več.
Lp

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:54:38   
Anonimen
Obstaja pa seveda plača v ogrooomnem znesku, da ti dvigne povprečje. Jap, pr nas so tud to delali, da je bila porodniška solidna. Sam jajca moraš met za to, ker so tud davki večji za večjo plačo.

(odgovor članu linči)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:55:29   
linči
Če v zadnjih treh letih nisi bila vsaj leto zaposlena dobiš neko pomoč ki znaša se mi zdi cca.  40.000 bivših sit,vsaj toliko je dobila moja prijateljica,se pa temu nereče porodniška ampak neka pomoč......

(odgovor članu linči)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 20:59:16   
Anonimen
Starševski dodatek.

(odgovor članu linči)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 21:03:08   
Anonimen
Ne splača se ti, ker gledajo povprečje 12-ih mesecev, ti bi bila zaposlena samo dva.

Takoj se ti tudi poveča osnova za otroški dodatek in kasneje vrtec.

In nekomu si dolžna uslugo.

(odgovor članu Blejka26)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 21:28:31   
Blejka26
ja prej sem bila zaposlena-decembra 2006 sem dala odpoved,ker nisem pričakovala da bom ponovno zanosila.Zakaj sem dala odpoved-ker so bili  stroški vrtca veliki sva se z partnerjem dogovorila da bom par mesecev doma in pri mojem šefu delala na "črno"kadar bi imela varstvo!Vse je bilo že dogovorjeno potem pa...tko da sem brezposelna 7mesecev-tam neki.dobivala nisem nič socialne ker mi ni pripadala,saj ima moj dobro plačo potem pa...
Sedaj bi pa rada da me zaposli,saj mi bodo tako tekla leta,kar mi je najpomembnejše!kar bom dobila bom pa dobila.Z vsem bom zadovoljna.Itak bom plačala za dva meseca-se pravi okrog 400eurov,za najnižjo plačo.tko da mi bodo vsaj leta tekla.


_____________________________

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 21:54:34   
mika
jaz sem se tako zaposlila za en mesec in plačala minimalni prispevek-več se  ni splačalo. porodniško nadomestilo je bilo za približno 15.000sit, višje kot, če bi bila v porodniški brezposelna. tekla mi je tudi delovna doba.

to je bilo pred 2 letoma in pol.

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 22:33:11   
eya
Kolikor jaz vem, ti vseeno teče med porodniškim dopustom delovna doba-tudi če si bila prej brezposelna.

Mislim pa, da se ti res ne splača zaposlovati za dva meseca. Tako te bo lahko tudi mož prijavil kot vzdrževanega člana.


_____________________________

Razvajeni otroci vedno kaj zahtevajo, ustvarjalni vedno kaj ušpičijo.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
11.7.2007 22:39:22   
Anonimen
Valda ti teče delovna doba med porodniško, isto kot bolniška med prejemanjem denarnega nadomestila.

(odgovor članu eya)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: ali kdo kaj ve o tem..
12.7.2007 14:20:02   
sazi




Tole sem našla o tem, kdo je upravičen do prejemanja nadomestila (in ti si, ker si bila v zadnjih treh letih zaposlena več kot 12 mesecev) in potem še o višini nadomestila, če nisi imela vseh zadnji 12 mesecev dohodkov od katerih so bili plačani prispevki. Vsekakor boš dobila več, ko tpaznaša starševski dodatek. Glede na plačo, ki si jo imela (in bo šlo tudi nekaj teh mesecev v izračun) in na povečanje % glede števila mesecev zaposlenosti v zadnjih treh letih za mesece, ko nisi prejemala plače, si malo izračunaj, koliko ti to nanese in če je sploh smiselno, da se zaposliš 1.8., saj se ti bo v tem primeru v izračun štela le 1 plača, ki bo izplačana v septembru, potem pa že nastopiš porodniško.
Po mojem je najbolje (res samo, če si bila v zadnjih treh letih zaposlena vsaj 12 mesecev), da urediš papirje za porodniško čimprej (torej 60 dni pred PDP, prej itak ne moreš), da se ti v izračun šteje čimveč starih plač - po mojih izračunih vse plače, ki so bile izplačane os septembra dalje (torej 5 plač - od avgusta do decembra), za 7 plač pa ti pripada tistih 555 minimalca + dodatni procenti za večje število mesecev zaposlenosti.
 
Edina zadeva, ki je tu ne zanm razvozljati je ta, da ne vem, kdaj se začne prejemati nadomestilo, če si do njega upravičena, ampak nisi zaposlena. ALi se šteje enako 28 dni pred PDP in s tem urejanje papirjev za prejemanje nadomestila in določitev njegove višine, ali pa šele po porodu (kot starševski dodatek) - v tem primeru boš prikrajšana vsaj za upoštevanje 1 stare plače, če ne dveh. To se pa pozanimaj na CDS-ju.
 
Kdo ima pravico do starševskega nadomestila?


user posted image
Tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta;

user posted image
osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila;

Upravičenci do starševskega nadomestila, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, so v času prejemanja starševskega nadomestila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo. Upravičenci so tudi zdravstveno zavarovani za primer bolezni in poškodbe zunaj dela, in sicer za plačilo zdravstvenih storitev, za povračilo potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino.




Višina starševskega nadomestila


Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta, kar je na primer: plača, nadomestilo plače kot na primer bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost, denarna pomoč v času brezposelnosti.

Če prispevki za starševsko varstvo upravičencu niso bili obračunani za vseh zadnjih 12 mesecev oziroma če so bili upravičenci zavarovani najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, se opravi obračun po posebnem ključu na podlagi zakona.

Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.
Za zavarovanca iz drugega odstavka 39. člena tega zakona se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




otroci
mami_1979

koliko otrok si želite imeti?

nič (1%)

1 (8%)

2 (40%)

3 (40%)

4 ali več (11%)


Število vseh glasov: 347

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!