|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pulmolog?
7.1.2008 16:00:05   
bibyzan
Pozdravljene!
Mene pa zanima glede pulmologa. Vidim, da večinoma pišete,, da imate kontrole pri pulmologih (gledala teme za dodatek za nego), pa me zanima, kdo vas je poslal k pulmologu? Izbrani pediater ali ste to dobile datum, ko ste šle iz EINT?
Naša ima bronhopulmonalno displazijo, 2x sva že imele bronhiolitis s hospitalizacijo. Al naj rečem pediatru oziroma kakšen je to sploh pregled pri pulmologu-imajo vaši malčki še druge težave ali je to zgolj zaradi nedonošenosti, respiratorja in dodatka kisika potrebna kontrola?
Hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pulmolog?
7.1.2008 17:12:47   
anajmad
Nas je poslal pediater. Je pa imela podobne težave,kot jih ima tvoja.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu bibyzan)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Pulmolog?
7.1.2008 18:07:11   
Janeja
Z Leo nisem bila nikoli pri pulmologu, pa je bila tudi 6t na respiratorju, ...
Je pa res, da ni bila veliko bolna. Prvič lani aprila, ko je dobila RSV in je bila v bolnici.



(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Pulmolog?
7.1.2008 22:17:25   
* Mateja *
Ja mi smo šli domov s kisikom, tako da smo bili že po 2 mesecih na pulmo oddelku na periskavah. Od takrat naprej so pa nam kar sami dali datume in smo hodili do zdaj dvakrat letno, zdej imamo pa na eno leto kontrolo. Ima pa tudi >Nejc bronopulmunalno displazijo. Mi hodimo in se nam zdi ok. Ker le so bila pljučka tista, ki so bila zaradi prezgodnjega rojstva najbolj prizadeta.
Tud od tam te pol pošljejo na kakšne dodatne preiskave, k okulistu, na merjenje NO, na kožne teste al pa kam drugam. Tam otroka spremljajo.
meni je vglavnem ok in gremo radi k njim se pokazat. Drgač pa hodimo samo k svoji ped.

(odgovor članu Janeja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Pulmolog?
8.1.2008 23:07:39   
biba 78
Tudi naša pikica ima bronhopulmonalno displazijo in to na žalost 4 stopnjo (najhujšo obliko) tako, da predvidevam, da bomo tudi napoteni k pulmologu. Me pa zanima to: glede na to, da smo mi še vedno na kisiku, me zanima, če se ti pregledi začnejo potem, ko se znebimo brčic ali že prej. Ker nama še namreč pediatrinja ni nič omenila tega. Imamo samo že določena datuma za UZ srčka in glavice, ostalo pa še nič. Pa me malo zanima, kako je s tem.

Lp


_____________________________

http://www.myhero.com/myhero/hero.asp?hero=A_Lepej_LC_GMaribor_SI_2008_ul

(odgovor članu * Mateja *)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 6:08:35   
anajmad
Ti jo kar vprašaj,kdaj ti misli dati napotnico za pulmo. Mi smo šli prvič na kontrolo,ko smo bili stari 7.mesecev .

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu biba 78)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 12:30:03   
* Mateja *
    Biba!  Mi smo na preglede hodili s kisikom, na sje peljal rešilec v Lj. in nazaj domov. To pa zato, da je bil stalno priklopljen. kako sta pa vidve spolh domov prišle? Al ma Alina bombulo s kisikom? MI smo meli un velik stroj za vtaknit v elektriko, tako da nismo bili mobilni!

Šeeno vprašanje? Kronična bolezen pljuč in bronhopulmunalna displazija- kaj je to ena in ista reč al dve različni bolezni!

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 13:17:42   
anajmad

Šeeno vprašanje? Kronična bolezen pljuč in bronhopulmunalna displazija- kaj je to ena in ista reč al dve različni bolezni!

[/quote]

???????pojma nimam

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu * Mateja *)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 19:21:08   
bibyzan
V knjigi Vaš nedonošenček, ki so jo izdali na EINT Lj piše Kronična pljučna bolezen ALI BPD (bronhopulmonalna displazija), tako da je eno in isto.

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 20:34:08   
biba 78
Tako je, BPD in kronična bolezen pljuč je isto, s tem, da so 4 oblike te BPD.

Mateja, mi smo mobilni, ker imamo zraven utekočinjenega kisika na domu tudi prenosno enoto, to je manjša jeklenkica, s katero lahko gremo tudi ven iz hiše. Drži pa približno osem ur, potem pa jo na novo napolniš. Tudi mi smo imeli en teden koncentrator kisika, to je tista stvar ki jo vklopiš v elektriko in v bistvu filtrira naš zrak, kar pa ni 100 % kisik, pa še baje veliko električne energije porabi. Imeli pa smo sposojenega od ene mamice. Zdaj, ko pa smo dobili svoje stvari, pa smo dobili jeklenko z utekočinjenim zamrzjenim 100 % kisikom, je pa 50 L in drži malo manj kot 14 dni, potem pa pridejo in zamenjajo z novo.  Tako da mi lahko gremo sami na kontrole, razen v nujnem primeru, če Alina kaj zboli ali kar koli, potem pa pokličemo rešilca in pridejo po nas.


_____________________________

http://www.myhero.com/myhero/hero.asp?hero=A_Lepej_LC_GMaribor_SI_2008_ul

(odgovor članu bibyzan)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 21:09:57   
* Mateja *
Sam jaz pa ne vem kako stopnjo ima naš. Kajti to diagnozo so mu napisali šele pred kratkim. Od začetka je ni imel.
Biba pol pa super čes ste mobilni. Kok ima pa kisika. naš ga je imel tako malo, da sem ga kar odklopila, čse sva tela mal po hiši hodit. Tud v posvetovalnico smo šli brez. Drgač pa smo mogli bit 2 meseca doma. Kdaj boste šli pa na merjenje če še rabi kisik, kako se že reče CMCRF al neki tazga. kaj pa sturacijo ji opol tud kej merite al ne? Mene ful stvari zanima, ker takrat ko je tamali tko prišel domov, sem se mogla za vse bunit sama,če sem sploh tela, da dobimo koncentratot in da gremo končnooo domov. Me ktere stvari še zdej pojezijo,...

(odgovor članu biba 78)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 21:12:40   
najci
Pa še jaz malo napišem naše izkušnje. Meni so ob odhodu domov svetovali, na katere vse preglede naj gremo v naslednjih mesecih glede na težave, ki jih je naša Vesna imela na intenzivni, med drugim je bil sevda tudi pulmolog na Pediatrični. Napotnico sem dobila pri pediatru, datum pa kar na pediatrični, kamor smo morali z Vesno urgentno nekaj dni po prihodu domov zaradi nanadnega velikega povečanja potrebe po kisiku. Takrat je bil na srečo kriv za povečanje kisika samo zamašen nosek, ampak so nam vseeno potem določili datum za kontrolo pri pulmulogu. Naša pulmologinja je dr.Praprotnikova, ki je zelo prijazna in zelo strokovna. Vedno nas naroči v terminu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so čakalnice čisto prazne. Na prvem pregledu smo imeli še kisik in so nas zato za pregled sprejeli kar na oddelku, ker v ordinaciji nima možnosti priklopa na kisik. Na oddelku so nas torej priklopili na ,,stenski,, kisik, v tem času pa nam je hišnik tudi do konca napolnil našo prenosno jeklenko, da smo potem brez težav prišli domov. Potovali smo sami, brez rešilca.
Na preglede se vam sigurno splača hoditi, ker so zdravniki na pediatrični do otročkom z BPD zelo previdni, mogoče včasih celo malo preveč (kar se stopnje kisika tiče, ko je otrok še na kisiku)... Tako smo z Vesno morale kar 3x na merjenje CMCRF - to je kontrolno merjenje saturacije otroka v nočnem spanju daljši čas, vsaj 4 ure. To ponavadi naročijo otroke takoj za tem, ko doma več ne potrebujejo kisika in preverijo, če je to res. Midve smo morale iti 3x zato, ker so kar zelo zahtevni glede saturacije, ki naj bi jo imel otrok v nočnem spanju - naša Vesna je vedno imela nižjo zaradi hude oblike BPD in so zdravniki na pediatrični dolgo rabili, da so ji dali ,,zeleno luč,, , da res v redu diha... Malo se hecam user posted image
Redne kontole imamo zdaj še vedno...

Pa še nekaj za Alino: tudi naša Vesna je imela v času na intenzivni določeno najtežjo obliko BPD ampak to še nič ne pomeni! Namreč ko otroček raste in se pljučka razvijajo in rastejo z njim, ta huda oblika BPD lahko čisto izgine, sploh najkasneje do nekje po dopolnjenem 8.letu starosti. Ko je bila Vesna stara kor.slabo leto dni in je bila že kar nekaj časa brez kisika, je kontrola pokazala, da je njena kapaciteta pljuč v mejah normale - sicer na spodnji meji, toda v mejah normale. To mislim, da je super! Tale stopnja BPD mislim, da je najbolj važna takrat, ko je otroček res še odvisen od respiratorja ali Cpap-a v Alininem primeru, ki ga je zelo dolgo imela. Zdaj, ko je na brčicah, je to čisto nekaj drugega :)

_____________________________

Naš zakladek se je rodil 4 mesece prezgodaj, zdaj pa nas vsak dan znova razveseljuje s svojimi nasmeški.
http://picasaweb.google.com/nadja.pogacar/Vesna

(odgovor članu biba 78)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 21:37:11   
biba 78
Ja, tudi saturacijo ji merimo 24 ur, imamo še izposojen oksimeter iz bolnice, ki pa je tudi prenosljiv, tako da ga lahko vzamemo zraven oz. ga moramo vzet zraven, ker ji moram spremljat saturacijo. Glede kisika pri Alini pa je čisto odvisno. Čez dan ga potrebuje 1l, včasih celo 0.75 l. Ponoči, ko pa spi in je zelo umirjena, pa celo celo manj. Imamo pa problem s temi parametri,ker ta ventil, ki ga imamo na jeklenki ima 0.5l, 0.75l , 1l. 1.5l....... tako da si zdaj urejamo merilec pretoka zraka oz. dozator, ki ima bolj fine nastavitve. Smo imeli kar nekaj težav, ker nikakor nismo mogli najdit tiste zlate sredine, da bi bila saturacija vredu. Če je imela npr. 1l kisika, je imela satur. 98. Če sem ji znižala na 0.75l ji je satur. padla pod 90. Tako da res rabimo bolj fine nastavitve. Naša punca ima še dokaj veliko potrebo po kisiku, ker brez ne zdrži dosti časa. Mogoče minutko ali dve, potem pa začne saturacija kar padat, pa še pikica začne jokat. Tako, da imam občutek, da bomo še kar nekaj časa odvisni od kisika. Je pa seveda že velika sprememba doma, zelo je postala živahna, radovedna, čenčava, skratka zelo lepo se razvija in nas razveseljuje. 

_____________________________

http://www.myhero.com/myhero/hero.asp?hero=A_Lepej_LC_GMaribor_SI_2008_ul

(odgovor članu najci)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 21:45:34   
bibyzan
A pol naj kr sama spomnim prediatra na napotnico za pulmologa al kaj? Se mi zdi da bi to moral sam vedeti!

(odgovor članu biba 78)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 21:49:26   
najci
Ah, pri pediatru je bolj tako, da ga moraš na vse sama spomnit - vsaj pri nas je tako. Saj veš, mame imamo vse točno naštudirano in točno vse vemo, kaj otroček potrebuje. Najboljše, da sama rečeš pediatru, mogoče na ta način, da so ti svetovali na intenzivni kontrolo pri pulmologu...

_____________________________

Naš zakladek se je rodil 4 mesece prezgodaj, zdaj pa nas vsak dan znova razveseljuje s svojimi nasmeški.
http://picasaweb.google.com/nadja.pogacar/Vesna

(odgovor članu bibyzan)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Pulmolog?
9.1.2008 21:57:19   
bibyzan
Najci, tvoja Vesna je pa res parava princeska in dobrovoljček! Ko se spomnim kaj vse ste preživeli.........

(odgovor članu najci)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Pulmolog?
10.1.2008 15:53:46   
najci
Hvala, Bibyzan user posted image . Saj sicer ne paše pod to temo, toda ja, naša Vesna je res vedno nasmejana in zelo pridno raste. Zdaj se je začela postavljat na nogice (korig. je stara 13m.), tako da bo še zabavno naslednje mesece. Pravo veselje je biti z njo doma.

_____________________________

Naš zakladek se je rodil 4 mesece prezgodaj, zdaj pa nas vsak dan znova razveseljuje s svojimi nasmeški.
http://picasaweb.google.com/nadja.pogacar/Vesna

(odgovor članu bibyzan)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Pulmolog?
29.2.2008 21:24:45   
bibyzan
No, sem rekla našmu pediatru, da bi mela napotnico za pulmologa, pa je rekel, da baje to napiše neonatolog, se pravi pediater v Ljubljani. Mislim......
A je sploh to res?
Pa menda mi ne bo dr. Bregant napisal za pulmologa?No, sej si mislim (vem), da je to en bedast izgovor!
Ne vem, včasih me ima da bi kar zamenjala pediatra!!Zdej ga bom še enkrat zagnavla, ko imamo kontrolo teže, pol pa ne vem več kaj naj!
user posted image user posted image

(odgovor članu najci)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Pulmolog?
1.3.2008 12:32:16   
* Mateja *
Ma jaz se ne spomnim več kako je bilo! ma če ti zahtevaš napotnico, ti jo mora dat. Sicer je tudi naša P. polna izgovorov, ampak sem jaz tok zatežena, da je kaj! Tako da mora poustit. Mora ti dat napotnico, kakšna bo razlika če ti jo da drug P.?

(odgovor članu bibyzan)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?