|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   obračanje na trebuh
4.3.2008 11:11:44   
Nacka
Ojla,
moj malček je star 6 mesecev in 5 dni (sicer je nedonošenček - 5 t. prezgodaj). Danes sva bila v posvetovalnici, pa me je pediatrinja kar malo prestrašila, ker se še ne obrača iz hrbta na trebuh in obratno. Povedala sem ji, da je nedonošenček in da kolikor vem so si otroci zelo različni. Rekla je, da bi se že kljub temu moral obračati in naju na ponovnio pregled naročila čez en mesec. Rekla je tudi, da bi ga jaz mogla bolj spodbujati. Jaz se sicer z njim non-stop igram, res pa j, da ga ne forsiram na ful, da bi obvladal naloge. Sem mnenja, da mu moram dati čas in da bo že sam naredil, ko bo dovolj zrel. Zanima me, kdaj so se vaši otroci začeli obračati??? Ali ste jih k temu ful spodbujali??? Katere vaje ste delali??
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 11:28:19   
pajac
tole sem našla.. brez panike...
o       Od rojstva do konca prvega meseca
V prvem mesecu otrokovega razvoja se dojenček počasi premika, brca, maha z rokami ter obrača glavo. Tako dobiva občutek za svoje telo. Dojenček bo na koncu prvega meseca verjetno že dvignil glavo (za kratek čas). Če ga bomo položili na trebušček in celo zadržal pogled na obratu njegove mame. Če ga dvignemo tako da ga primemo pod pazduho in se mu nogice dotikata tal, bo izvajal gibe hoje (refleks hoje).
o       Drugi mesec
Simetrično obrca, rad maha z rokami in se odziva na okolico. V tem času lahko začnemo z izvajanjem lažjih gibalnih vaj s katerimi dosežemo, da se znajo mišice napeti in skrčiti, otrok bo tako spoznaval gibe in svoje telo. Mesec kasneje lahko dojenček med ležanjem na trebuhu že dvigne glavico in del prsnega koša ter s pogledom spremlja človeka ali predmet, ki se giblje v njegovi bližini. Roki zmore namenoma nesti v usta in ju sesati. Prst ali kako igračo lahko prime vendar jo težko izpusti (zaradi refleksa prijemanja). Vendar pa gibi niso kontrolirani.
o       Tretji mesec
Pri treh mesecih lahko dojenček, medtem ko leži na trebuhu dvigne tako glavo kot prsni koš, in opazuje okolico. Pri tem se celo opre na komolce, ki jih drži pod rameni. Ljudi grabi za lase in oblačila, lahko drži ropotuljico in maha z njo. Ko leži na hrbtu, opazuje svoje roke ali premika igračko. Lahko se celo obrne na bol, vendar samo na eno stran, ter se obrnil v smer od koder prihaja znan glas.
o       Četrti mesec
Pri štirih mesecih dojenček že drži glavo dvignjeno brez opore. Lahko bo tudi sam prijel ropotuljico, ki smo mu jo približali.
o       Peti mesec
Pri petih mesecih stegne rokico za predmetom. Kadar mu ropotuljica pade iz rok gleda zanjo. V sedečem položaju se trdno oprime predmetov in lahko bo za nekaj trenutkov celo samostojno sedel.
o       Šesti mesec
Ko bo dopolnil pol leta se med ležanjem na trebuhu že opre na iztegnjene roke. Ko leži na hrbtu, dvigne glavo in se zgrabi za prste na nogah. Kadar mu ropotuljica pade iz rok se steguje za njo. Pri tej starosti bo dojenček samostojno sedel, lahko pa tudi stal ob opori.
o       Sedmi mesec
Pri sedmih mesecih se že zna prevaliti s hrbta na trebuh. Lahko pobere žogo z mize, z rokami sega po svojih stopalih, drži stekleničko, boža svojo podobo v ogledalu.
o       Osmi mesec
Pri osmih mesecih lahko dojenček prestavlja predmet iz ene roke v drugo. Kadar leži na hrbtu se zna odrivati nazaj, sedi samostojno, vztrajno poskuša zgrabit igračo izven njegovega dosega. Dojenček bo najbrž že sam stal, če se bo česa držal in morda že sam vstal iz sedenja, tako da se bo potegnil navzgor ob kakšnem predmetu
o       Deveti mesec
Pri devetih mesecih lahko že zna prijeti žlico in jo dati v skodelico. Lahko se nagne nazaj in spet zravna. Verjetno se še plazi, pomaha pa-pa.
 
o       Deseti mesec
Pri desetih mesecih se sam dvigne v stoječi položaj in hodi, tako da se opira na pohištvo. Ko sedi se zna obrniti in pobrati predmet. Nalašč izpušča predmete iz rok, da mu jih pobiramo. Vaš dojenček bo morda že za trenutek samostojno stal.
 
o       Enajsti mesec
Pri enajstih mesecih se dvigne v stoječ položaj, hodi, tako da se opira na pohištvo, stvari zlaga v škatlo in jih spet jemlje ven. Samostojno pije iz skodelice. Nekateri otroci pri enajstih mesecih že hodijo.
 
o       Dvanajsti mesec
Ko otrok upihne prvo svečko, bi že moral hoditi ob pohištvu in sčasoma narediti samostojne korake, se žogati in najbrž že samostojno piti iz skodelice.



_____________________________

Moja škratka:
Peter 28.08.2007
Ana 26.11.2010

(odgovor članu Nacka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 11:52:06   
Lantea
Js tudi mislim, da to še sploh ni razlog za kakršnokoli paniko. Kot si sama rekla, vsak otrok je drugačen. Naša se je sicer pri 5m obrnila, zdaj pri 9-ih se že plazi in vstane. Ampak imam pa kolegice, katerih otroci še na primer pri 10ih mesecih le sedijo in niti ne kažejo najmanjšega interesa za kakšno plazenje in pretirano obračanje. Očitno mu še ni do tega, da bi se obračal. Ko bo dovolj "zrel" in ko ga bo nekaj dovolj zanimalo, ko se bo v tem položaju začel dolgočasiti, se bo že še tudi obrnil. Tako da le počasi. Lahko mu mogoče pomagaš tako, da ga sama kdaj pa kdaj počasi obrneš, da mu pokažeš, da se tudi to da, nastaviš mu kakšno igračko.
Uživajte še v ležečem položaju, še prej ko se boš zavedla, ga boš že lovilauser posted image

(odgovor članu pajac)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 12:39:02   
jooly
Jaz tud mislim, da so si otroci tko različni, da jih je težko vse enako obravnavat. Moja se obrača iz hrbta na trebuh že od 3,5 meseca (obratno pa ne zna, čeprav naj bi bila iz trebuha na hrbet prva faza), od kolegice fantek še pri 6h mesecih samo leži na hrbtu in dviguje nogice. Samo brez panike, pa bo! Bolj se obremenjuješ, slabš je.

_____________________________

Na koncu je vedno dobro. Če ni dobro, še ni konec.

(odgovor članu Lantea)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 12:52:04   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: jooly

Moja se obrača iz hrbta na trebuh že od 3,5 meseca (obratno pa ne zna, čeprav naj bi bila iz trebuha na hrbet prva faza)


Moja tudi, tako da sem na začetku mislila, da so se zmotili, ko sem kje prebrala, da se dojenček najprej obrača iz trebuha na hrbet...user posted image


(odgovor članu jooly)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 12:58:22   
dm
Nasa je stara 6,5 m in se niti s hrbta na bok ne obrne. Me tudi skrbi, imamo pa jutri kontrolo pri pediatru. Se strinjam s teboj, da je vsak otroček edinstven in se splača še malo počakati. Če prakticiraš hendling, to pomaga. 

(odgovor članu pajac)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 13:00:39   
Nacka
Hendling nič ne prakticiram. A imaš kaj literature o tem???

(odgovor članu dm)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 13:01:10   
rose
Moja se še pri 7.5 mescih ne obrne lepo na trebušček. Že cel mesec se samo na pol, oz. eno roko ima pod sabo. To pa zato, ker ne mara bit na trebuščku. Se pa obrne zato, da gre po igračo. Tok jo js uspem nahecat, pol gre pa nazaj na hrbet. Če jo pa sama postavim kravice past, ja pa tak jok!!!
Jaz ti svetujem, da jo probaj motivirat s kako igračko in ko bo pripravljena bo že šla. Ji pa od začetka malo pomagaj, da se navadi. Pa sploh ni prepozno, sploh ko praviš da je nedonošena. Pa otroci so si tako različni, eni prej, drugi kasneje.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 13:05:58   
Anya22
Nacka, naj ti povem, da tudi naš Žan, ko je imel 6.5 mesecev se spoloh ni obračal ne s trebuha na hrbet in ne s hrbta na trebuh, tako, da nam je P dala navodila, kako ga spodbujat, da se bo obračal in sicer otrok leži na hrbtu eno nogico mu pokrčiš  in prekrižaš na drugo nogico,  nato ga primeš za bok in on bi se takrat moral obrniti s hrbta na trebuh. Upam, da se razumljivo napisla in, da te nisem še bolj zmedla. Ta vaja je našemu Žanu zelo koristila in je v roku 2 dneh pogruntu zadevo in se začel obračat. Upam, da sem ti kaj pomagala.user posted image

_____________________________

Moj pikec je prišel na svet 14.06.2007 po imenu Žan.

Moja pikica je prišla na svet 28.09.2009 po imenu Nika

28.09.2009 3320g, 51 cm
20.10.2009 4005g, 52 cm
24.11.2009 4900G, 54 CM

(odgovor članu jooly)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 13:07:05   
sonjaka
Prakticiraj handling pri previjanju in igranju z njim, pa bo dobil te vzorce (obračanje na bok, trebuh in obratno, nogice v usta ipd.). Čudno, da te ni poslala k fth, če je bila zaskrbljena. Lahko pa si plačaš en obisk sama, da ti pokaže pravilen handling. 

Btw -  za jooly in picolo1 - otrok se, če ima pravilne vzorce gibanja, najprej obrne s hrbta na trebuh. Če se najprej obrača iz trebuha na hrbet je to bolj po nesreči (se prekucne) ali pa lahko gre za ekstenzijski vzorec.

(odgovor članu jooly)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 13:08:38   
Anya22
Je pa res, da je to odvisno od otroka, kdaj se bo obračal, plazil, shodil, tako, da ne se sekirat, kajti nam je rekla P v RA, da zaostaja 2 meseca v razvoju, ker se ni obračal in je to nadoknadil takoj. V četrek 6.3.2008 pa imamo spet kontrolo v RA in mislim, da se bo kar precej začudila P, ker se tudi že plazi.user posted image

_____________________________

Moj pikec je prišel na svet 14.06.2007 po imenu Žan.

Moja pikica je prišla na svet 28.09.2009 po imenu Nika

28.09.2009 3320g, 51 cm
20.10.2009 4005g, 52 cm
24.11.2009 4900G, 54 CM

(odgovor članu Anya22)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: obračanje na trebuh
4.3.2008 15:02:03   
Bonnie_RR
Mi smo izvajali handling od 1. pregleda pri P, ker je user posted image previsoko dvigoval glavico. S tem se je stanje kmalu popravilo.user posted image
Pri 3m se je začel obračati na trebuh (ko je enkrat to skapiral, je bil skoz na trebuhuuser posted image ), obratno mu je mogoče uspelo vsega skupaj ene 3x, pa še to veliko kasneje.

Js bi poslušala P. Ne bi sicer delala panike in ga forsirala za vsako ceno, bi ga pa malo vzpodbudila k temu in se vsekakor pozanimala o pravilnem handlingu.

Lp


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu Anya22)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Telo po porodu: Štiri resnice in ena laž
O spremembah, ki jih pusti nosečnost na telesu ženske se veliko govori. Ženske predvsem zanima, kako jih lahko omilijo o...
Zgodbe malih junakov: Ko tvoj otrok ne mor...
Partner me je odložil pred porodnišnico, prepričan, da bo mene in najinega princa pobral tri dni kasneje. V porodnišnici...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?