|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Telo po porodu: Štiri resnice in ena laž

M. T., 16.10.2023
O spremembah, ki jih pusti nosečnost na telesu ženske se veliko govori. Ženske predvsem zanima, kako jih lahko omilijo oziroma preprečijo. Obstaja veliko dobrih nasvetov, ki resnično pomagajo in pa tudi veliko takšnih, ki ne držijo. Preverite!

image
Najboljša mama je naspana mama. (F: Pexels.com)
/11


Ne glede na nekatere slabe spremembe, ki jih nosečnost pusti na telesu ženske, je žensko telo po porodu še vedno lepo. Vendar večina žensk bi kljub temu rada negativne posledice nosečnosti čim bolj omilila oziroma preprečila. O tem kako, obstaja veliko nasvetov, tudi takšnih, ki ne držijo. Pri odvečnih kilogramih, strijah, mozoljih in drugih nezaželenih spremembah po navadi najbolj pomaga čas in malce več potrpljenja.


Štiri stvari, ki jih v resnici lahko pričakujete

1. Takoj po porodu bo vaše telo lažje za štiri, pet kilogramov.

Povprečno novorojenček tehta med tremi oziroma tremi in pol kilogrami, če temu dodate še skoraj kilogram izgubljene krvi in plodovnice, ki ju telo izgubi med porodom ter še težo posteljice, boste hitro lahko svoji pridobljeni teži med nosečnostjo odšteli najmanj štiri kilograme.

Težava z odvečnimi kilogrami, ki vztrajajo po porodu je problem, s katerim se sooča večina novopečenih mamicin vse bi si želele, da bi ti izginili v najkrajšem možnem času. Vendar strokovnjaki svetujejo, da se prepustite naravnim zakonom in dovolite svojemu telesu, ki je devet mesecev skrbelo za malo bitje, da si prav toliko časa vzame za to, da se vrne v prvotno stanje.


2. Po porodu boste hitro izgubljali lase.

Problem izpadanja las se pojavi pri polovici žensk po poorodu. Izpadanje las je najbolj intenzivno v prvih šestih mesecih po porodu, in sicer je vzrok težave v hormonih, ki so v času nosečnosti upočasnjevali izpadanje las. Po devetih mesecih nosečnosti, se hormoni začnejo počasi vračati v normalno stanje, zaradi česar lasje začnejo odpadati in rasti v običajnem ritmu.

Če bi želeli zmanjšati izgubljanje las, je priporočljivo jesti hrano bogato z železom, beljakovinami, cinkom, antioksidanti in silicijem, ki so bistveni elementi za zdravo kožo in lase.


3. Na telesu se vam bodo začele poznati strije.

Strije se pojavijo kar pri 90 odstotkih žensk po porodu, kot posledica hitrega pridobivanja telesne teže, saj se telo širi hitreje kot koža. Poleg tega med nosečnostjo naraste tudi stopnja hormona glukokortikoida, zaradi česar pride do počasnejšega tvorjenja kolagena in elastičnih vlaken v koži.

Strije boste hitro zatrli, če boste pravočasno ukrepali. Najbolje je, da jih začnete negovati, ko so še rdečkaste ali roza barve. Na trgu najdete veliko različnih preparatov proti strijam, ki vam bodo pri tem lahko pomagali, pomembno pa je, da pazite tudi na svojo prehrano. Izogibajte se sladkarijam, slanim prigrizkom in hrani, ki vsebuje škrob, saj takšna hrana telesu hitro doda še kakšen kilogramček več. Vitamin C je zelo pomemben za tvorbo kolagena, zato poskrbite, da ga boste zaužili v večjih količinah.


4. Vaša koža bo po porodu slabša.

Za razliko od popolne kože v času nosečnosti, je koža po porodu bolj dovzetna za mozolje, akne in ogrce. Cirkulacija krvi v telesu se v času nosečnosti namreč poveča celo za 50 odstotkov, kar se kaže na obrazu, kjer se krvne žilice razširijo in dobijo dodaten volumen.

Za problematično kožo se priporoča uporaba retinola (bolj znan kot vitamin A), ki bo vaši koži na obrazu hitro povrnil sijaj. Poleg tega je priporočljivo, da se izognete mastni in suhi hrani in čim več posegate po svežem sadju, zelenjavi in oreških.


Neresnica, ki nikakor ne drži

Če vas je že med nosečnostjo pestila nespečnost, lahko po porodu pričakujete še manj časa za spanje. Trditev, da se bo vaše telo na to sčasoma navadilo pa nikakor ne drži. Telo se nikoli ne navadi na manj ur za spanje iz preprostega razloga, ker potrebuje določeno količino spanja, da lahko normalno deluje in težko ga je prepričati v nasprotno.

Kronična nespečnost prinaša vrsto negativnih posledic, ki niso dobre za mamico novorojenčka, na primer utrujenost, izčrpanost, razdražljivost. Mamice pogosto, da bi bile čim bolj na voljo svojemu dojenčku, pozabimo nase. Najboljši nasvet, ki mu je resnično dobro prisluhniti je: "Spite takrat, ko spi vaš otrok!", saj boste samo tako lahko svojemu dojenčku nudile vse, kar rabi. Za dojenčka je namreč najboljša mama spočita in naspana mama.


VIR: Blic.rs na Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
11
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
9
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
8
Otrokom strupene rastline
Nekatere sobne rastline, grmovnice, okrasne rože, so strupene, otrokom nevarne. To seveda ne pomeni, da se jih morate ta...
5



Izgorela mama: Ko je vsega preveč ...
Čeprav vemo, da popolna mama ne obstaja, se mame hitro ujamemo v vlogo absolutne skrbnice za dobro vseh, pri čemer se po...
Fotografija, ki se je dotaknila milijonov ...
Fotografija, ki jo je mamica objavila na družabnem omrežju se je hitro razširila med uporabnike, saj jo je na svojem zid...