Jumpy
|
IZVIRNO SPOROČILO: Talika19 Jumpy, teh stekleničk imam jaz ful veliko, bi ti jih lahko dala, itak vse spravljam. Kako jo pa narediš, mi bomo najbrž imeli veliko sliv, pa bi jo probala narest, jo še nikoli nisem delala. Kozarčke mi bo zdaj dala moja mama. Je bližje. Hvala vseeno za ponudbo. Recept: Če delaš z navadnim sladkorjem je razmerje sladkor:sadje 1:1. Je najbolj naravno, a včasih se pojavi plesen, kar pa v bistvu ni nič hudega, samo dol jo pobereš, marmelada je še vedno dobra. Če uporabljaš želirni sladkor (brez konzervansa) sladkor:sadje 2:1, oz. se drži navodil na tem sladkorju. Sadje opereš/olupiš in skupaj s sladkorjem daš kuhat. Stalno moraš mešat, da se ne prismodi ( ) in, ko zavre, naj vre še najmanj 5 minut (če imaš želirni sladkor, če navadnega, pa dlje - ne vem, lahko tudi pol ure, toliko, da se sadje lepo stopi. Jaz naredim potem t.i. želirni poskus, ko tik pred koncem kuhanja s kuhalnico kanem nekaj kapljic mase na krožnik. Če kapljice želirajo, bo marmelada trdna, če ne, je potrebno kuhanje podaljšati (pri želirnem sladkorju za par minut, pri navadnem pa za dlje). A, ja pa kozarci morajo biti dobro oprani, splaknjeni z vročo vodo (včasih jih dan v pečico na 60-70 st za 10 minut. Upam, da sem dovolj razumljivo napisala.
|