|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: vročinski krči
17.7.2008 11:22:46   
mojca75
"vročinskem obdobju" (v roku nekaj dni) naj ne bi dobila


to ne drži! Z nami je bila tudi ena punčka v sobi, ki je imela 3 krče v roku 2 dni. Enega doma, dva pa v bolnici. user posted image . ker so najprej sumili da gre za meningitis so slabo spremljali vročino, pa se jim je tamala zakuhala tudi v bolnici!
Ja, pol so jih iz infekcijske premestili na pediatrijo. Ma teli so meli šele štalo.

_____________________________

Ne me ščipat v lička, ne me slint, sploh pa mi ne govort kolk sm zrasla

(odgovor članu mojca75)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: vročinski krči
17.7.2008 12:14:40   
Lari
Pozdravljene!

Tudi mi smo že doživeli vročinski krč, ampak mala ni imela vročine. Imela je trebušno virozo (bruhanje, driska), nobene vročine, in po dveh dneh je 3x v enem dnevu imela krč, ki so ga obravnavali kot vročinski krč. So pa takrat naredili vse možne preiskave, do slikanja glave, EEG, celo punktirali so jo, vendar neuspešno. Prvič EEG ni bil čisto v redu, zato sva morali čez pol leta ponovno na kontrolo in takrat je bil v redu. Tudi mi imamo pod obvezno opremo Voltaren in Stesolid, ki upam, da mi ga nikoli več ne bo treba uporabiti. Se pa vedno, ko dobi vročino, tresem kot šiba na vodi. Je pa res, da jaz ji lahko dam Calpol, mrzle obkladke in vse živo, pa ji vročina ne bo padla, oziroma samo za kratek čas. Ko pa ji dam Voltaren, pa hitro pade vročina in je tudi potem ni več.

Se pa strinjam, da tega ne privoščimo nikomur, niti sovražniku. In se strinjam, da ni hujšega kot so teli krči.

Želim vam čimmanj vročin in nobenih vročinskih krčev.




_____________________________

Lara in Jan, moja sončka.

(odgovor članu mojca75)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: vročinski krči
17.7.2008 12:40:18   
FLASK_A
Jaz se ful strinjam s tem, kar je napisala Mojca 75. Mi smo po Voltarenu posegli šele takrat, ko ni bilo druge možnosti zbiti vročino. Voltarena se vsekakor ne sme dajat kar tako, ker je otrok vročičen in ker to najbolje prime. Čimmanj zdravil, to je itak prvo in edino, kar poskušajte upoštevat pri otročkih. To je tak hudič, pri Jakcu se še zdaj se vonja zdravilo, ko lula, pa ga ni dobil že tri dni. To res ni zdravo, če se telo tako dogo puca...

Želela sem vas SEZNANITI z izgledom in potekom tega stanja, da ne boste ob morebitnem vročinskem krču (upam, da ga res nikoli ne doživite) blazno paničarile, ampak reagirale mirno kar se le da. Saj pravim, tu na tak način še ni bilo govora o vročinskem krču in sigurno si ga vsak napačno predstavlja (kot sem si ga jaz in vsi moji sogovorniki).

Obstaja razlika med otroci, ki so krč doživeli in tistimi, ki ga niso. Pravila so čisto druga, zato je brezpredmetno tuki nekej razglabljat. Za svoje male sončke ob vročini skrbite kot je treba (nad 38.5 zbijajte z obkladki, paracetamolom,...), če pa bo do tega prišlo, vam bodo pa nadaljne napotke že dali v bolnici. In verjemite, da se jih boste držale. 

In po moje je to tudi dedno, po moževi strani so to imeli (njegov brat in oba nečaka), tako da jaz to povezujem.

< Sporočilo je popravil FLASK_A -- 17.7.2008 12:41:23 >


_____________________________

Si doma? Doma si. http://www.facebook.com/doma.si.vesna

(odgovor članu Lari)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: vročinski krči
19.7.2008 16:28:16   
rija
Na tej temi je en kup ugibanj.....žal.

Vročinski krč JE deden.....oziroma je večja verjetnost, da ga otrok faše, če ga je nekdo v družini že imel.
Žal pa naši starši dostikrat sploh niso vedele, da imajo njihovi otroci vročinski krč.
Meni je mama cel čas govorila, da sem alergična na penicilin, kar mi tudi piše v vsaki kartoteki. Ko je dobil moj mulček prvi krč smo ugotovili, da je bila v bistvu moja alerija vročinski krč.
Imela pa sem relativno srečo, da sem bila izjemno zdrav otrok in sem bila bolana res samo enkrat in takrat fasala ta krč.

Glede voltarena: je škodljiv, vendar se ga daje samo takrat, ko druga sredstva ne primejo ali je viroza res huda in vročina previsoka za paracetamol. Daje se ga lahko na 8 ur. Daje se ga lahko vzporedno s paracetamolom, ker ima drugačno delovanje. Je v bistvu nek antirevmatik. Je pa res, da zelo zbije vročino, zato je zelo pomembno doziranje voltarena.

Pri zelo hudih virozah in vročinah je poleg voltarena potreben še paracetamol in fizično ohlajanje otroka s kopelmi, ko postopoma dolivamo mlačno vodo do 29 stopin. Izjemno priročne so še 3M hladilne blazine v XL velikosti, ki jo damo med sebe in otroka, da s svojim telesom ne segrevamo otroka.

Kar se sicer ne govori na glas, pa vendar BAJE pomaga je LEKADOL.....učinkovito zbija vročino. Jaz ga na svojem malčku sicer še nisem probala.....torej je to odločitev vsakega posameznika.

In še zbijanje vročine, kar sem napisala že 100x:

pri otrocih, ki niso nagnjeni k vročinskemu krču je to nad 38,5 stopinje.....

pri otrocih, ki SO NAGNJENI h krčem pa je to že nekaj čez 37. Jaz mu dam paracetamol že pri 37,2, ker itak rabi dobre pol ure, da sploh prime. In pri hudi vročini je pol ure čisto dovolj, da pride do krča.

Torej ne poslušanjte vseh pametnjakovičev, ki se s takim zbijanjem ne strinjajo!

Terapija pri ponavljajočih vročinskih krčih je doziranje APAURINA v prvih dveh dneh vročine, ko je krč najpogostejši. Telo postane mlahavo in do krča ne pride. Vendar mora to terapijo predpisati pediater. Po navadi storijo to po tretjem krču.

In samo še v vednost: moj malček je 2x fasal krč pri ohlajanju z mlačno vodo, pa je bila kvečjemu stopinjo hladnejša od njega......torej mi te metode več ne prakticiramo.


Pa čim manj krčev želim vsem skupaj. Ker vsak stane vsaj leto življenja. Prvi pa itak celih pet.

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu FLASK_A)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: vročinski krči
19.7.2008 21:45:34   
Lara28
IZVIRNO SPOROČILO: rija


In samo še v vednost: moj malček je 2x fasal krč pri ohlajanju z mlačno vodo, pa je bila kvečjemu stopinjo hladnejša od njega......torej mi te metode več ne prakticiramo.


Pa čim manj krčev želim vsem skupaj. Ker vsak stane vsaj leto življenja. Prvi pa itak celih pet.



Poplnoma se strinjam z vsem, kar je napisala rija, še posebaj s tem delom glede ohlajanja. Naš je prav tako dobil krč pri ohlajanju v banji. In predtem ni prijel noben paracetamol, nobena naravna metoda zbijanja vročine - NIČ!
S tem da je vročina narasla iz 37,7 na 40 v manj kot pol ure, kljub calpolu.
In rees gre 5 let življenja v tistih minutah, ko ne veš kaj se dogaja z otrokom.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: vročinski krči
23.7.2008 12:01:17   
aezzy
samo še tole glede hlajenja z mlačno vodo: ponoven krč se je pojavil zato, ker je to premalo pomagalo, ker krč lahko nastopi zelo hitro, v tem času pa T ne zbiješ z mlačno vodo! Ohlajalnje pomaga pri začetnih T, ampak samo v tolikšni meri, da vrocina naglo ne skoči. ker to je krč: hitri dvig vročine.
Problem pa nastane, ker za krč sploh ni potrebna visoka T, tudi 37.7 je ze dovolj, zato priporočam zbijanje vrocine z mlačno kopeljo ali nogcam v kisu VSEM, tudi takim, ki niso nagnjeni h krčem - saj ni potrebno takoj dati paracetamola, mogoce T sploh ne naraste na 38, če pa je kaj hujšega (angine, vnetje uses....), bo pa itak narasla, kljub paracetamolu.
Samo ne mi s takim: do vrocine 38 mu itak nic ni, vrocina je vredu za telo, da pobuje ne vem kaj. Vsaka vrocina pomeni spremembo v telesu in nobena ni prijetna in vsaka ima lahko posledice. je pa res, da ni takoj treba poseči po zdravilih.

(odgovor članu Lara28)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: vročinski krči
23.7.2008 12:30:52   
blaža
Moj ta starejši( sedaj ima že pet let) je imel dvakrat vročinski krč. ko se je prvič zgodilo, je bil mož sam doma, jaz pa sem delala popoldne. Me je klical pet do sedme zvečer, da v kakšnem stanju je otrok in je bil ful prestrašen. Glede nato, da je moj mož ful flegmatik in nikoli ne zapaničari, sem se še jaz ustrašla. Moj mož ni nikakor mogel prit do linije za nujno pomoč. ker se nihče ni javil. Po tem, ko me je klical, sem samo zaklenla trgovino(Hvala bogu, da sem jo sploh zaklenla) in med tem, ko sem tekla proti avtu, sem klicala na policijo, da ne moremo dobit rešilca, da se nihče nikjer ne javi. Niti naslova kje živim mi ni ratalo iz prve povedat, ker sem bila vsa v šoku. Sem mislila, da nam bo otrok umrl, ker še nikjer nisem slišala za vročinske krče( pa sem brala vse možne knjige in revije). Bog nedaj, da bi nam to omenli v materinski šoli, poleg vseh monad, ki sem jih tam slišala in mi nislo prišle nikoli prav. No in po tem je policija kontaktirala z urgenco in so klicali moža, da so mu dali napotke, da kako naj postopa, čeprav, ga je tudi on že sam prej hladil z vodo. jaz sem šla z avtom proti domu in še dobro, da se nisem ubila z avtom, ker sem prehitevala vse živo, ki je blo pred mano. Rešilca nam pa itak niso poslali in so rekli, da ga peljemo v Hrpelje(pedjatra imamo v KP, samo spadamo pod Kozino- Hrpelje) In sva ga z možem peljala. Ko pridemo tam, nas čakak še eno presenečebje. Svečkam za znižat temperaturo je potekel rok, tako, da nam niso mogli dat ničesar. Lepo! Naj pa še povem, da ko sem to komu pravla, sem ugotovila, da že vsak pozna koga, ki je imel vročinski krč in ,da je to ful pogosto pri otrocih. Ne želim nobenemu kaj takega.

Lep pozdrav!

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu aezzy)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: vročinski krči
23.7.2008 12:36:21   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: rija



Kar se sicer ne govori na glas, pa vendar BAJE pomaga je LEKADOL.....učinkovito zbija vročino. Jaz ga na svojem malčku sicer še nisem probala.....torej je to odločitev vsakega posameznika.






jaz pri mojemu otroku uporabim vedno lekadol sirup proti vročini in deluje,. je pa res, da ni nagnjen h krčem, vročino pa uspešno zbije. Nobenih svečk.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: vročinski krči
23.7.2008 13:22:44   
mojca75
Za lekadol ne vem, vem pa da Naprosin sirup podobno dobro zbija vročino kot Voltaren. Preverjeno pri otroku ki je preživel vročinski krč!
sam kot sem že rekla - naša je bla pol mal preveč "razigrana" in mi je 2 uri sredi noči harala po stanovanju (med 2 in 4 ponoči) jaz pa ati pa koma.

Ne bom trdila 100% ampak se mi zdi da je lekadol tudi na bazi Paracetamola. user posted image ja, sem preverila. je paracetamol. mogoče je samo doza bila ečja pa je bolj prijelo?

Naprosyn (učinkovina Naproksen) je nesteroidni antirevmatik. Deluje protivnetno, protibolečinsko in protivročinsko.

< Sporočilo je popravil mojca75 -- 23.7.2008 13:32:57 >


_____________________________

Ne me ščipat v lička, ne me slint, sploh pa mi ne govort kolk sm zrasla

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: vročinski krči
23.7.2008 13:54:43   
BarbaraE
Imam eno vpr. Sin je imel vročino od sobote zvečer, znižat nam jo je uspelo s calpolom, ampak le za nekaj časa, tako da se je s tem calpolom filal še do danes zjutraj ob 3-zjutraj. Včeraj sva bila pri zdravniku (v pon je rekla, da naj prideva v torek) in so pri pregledu vode odkrili, da ima vnetje mehurja in so mu predpisali primotren.

Zanima me tole, sine je potem spal 3 ure - nič vročine, ko se je zbudil, jo je imel 38 in sumljivo mrzle rokice in nogice (vem, znak da temp. narašča), poleg tega pa še poln marogic in kar me je najbolj prestrašilo - moder je bil okoli ust. Itak da sem klicala zdravnika. Mi je svetovala kar takoj calpol + ohlajanje z vodo. HB je bil tamal kar živahen, prestrašila sem se pa 300 na uro. Potem mu je temp. padla. Zanima me sledeče, ali se lahko zgodi vročinski krč ali ne? Sine ni imel prvič visoke temperature. Očitno da je imelo včeraj njegovo telo že vsega zadosti in je tako odreagiralo? V kako kratkem času je pri vaših otrocih temp. narastla? Opažam, da je našemu v zadnjih dneh dokaj hitro narastla - prej tega ni bilo. Močno upam, da bo sedaj primotren prijel in bo vročina izginila.

Hvala vam za odgovore

(odgovor članu mojca75)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: vročinski krči
23.7.2008 13:57:35   
Anonimen
Jaz bi samo še neklaj dodala. Moja svakinja je hčerki (takrat je bila stara kako leto) dala po nasvetu P se mi zdi, da Voltaren svečko (tega je že okrog 10 let, se ne spomnim, bi jo mogla vprašat) in je bila svečka za njo očitno premočna in ji je temperatura preveč padla. Ko jo je šla čez nekaj časa pogledat, je bila user posted image  namreč povsem podhlajena in so zaradi tega klicali rešilca in user posted image  komaj rešili. Zato se res ne hecat s temi svečkami in jih dajat kot preventivo, razen, če vam jih ne predpiše P, če ste že imeli kdaj krče.

(odgovor članu mojca75)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: vročinski krči
23.7.2008 18:46:21   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: aezzy saj ni potrebno takoj dati paracetamola, mogoce T sploh ne naraste na 38,


ta mogoče je glih problematičen...

moraš zbijati pravočasno - reakcijski čas zdravila je do 45 minut....

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu aezzy)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: vročinski krči
20.9.2008 0:06:10   
poppi
Hojla!

Vidim, da je tema že malce zastarela, pa jo bom malce obudila.

Na žalost so se krči tudi pri nas pojavili. Prvič jih je sinček dobil (pri 13 m), ko smo ravno bili pri dežurnem oz. kasneje v lekarni zraven (hvala bogu, da smo bili ravno tam) in tako kot ste vse, ki ste že imele izkušnjo s tem..popolnoma grozno! Občutek nemoči, ko ne veš kaj se dogaja s tvojim otrokom in izgleda, kot da ti bo na rokah umrluser posted image .
Zdravnik mu je dal Diazepam in Toby je postal čisto mlahav. Od takrat naprej imamo vedno v hladilniku to zdravilo.
Mislila sem, da se nam je to prvič in zadnjič zgodilo, a glej ga user posted image , danes zjutraj (ravno danes je imel 18m), so se ponovno pojavili. Včeraj popoldne je dobil rahlo vročino (do 38,5) a ni bil toliko švoh, le malce ponoči je zastokal. Zjutraj je bil kar živahen. Nato je za nekaj min zaspal (spal je pri nama to noč) ter kar naenkrat se je začel tresti. Z obrazom je bil obrnjen v blazino in kar vrglo ga je gor od tresenja, obračanja oči....  V istem momentu nisem vedela ali naj kličem rešilca ali naj mu takoj pomagam. Nisem imela časa za paniko, tako da sem z vso močjo, ki sem jo premogla stekla v naročju do hladilnika, strgala z usti zdravilo ter mu to tekočino vlila v ritko. Takoj je pomagalo, pa čeprav ga je še malce treslo.
Moj je hitro prišel z dela, tako da sva šla do zdravnice, ampak so naju kar hitro odpravilo domov  z navodili, ki jih že veva (paracetamol, obkladki, veliko tekočine, itd..). Popoldne smo ponovno poklicali zdravnika, ker se vročina kljub paracetamolu ni znižala. Sicer nisem paničar, ampak zvečer je temp. narastla do 41.1, tako da smo se hitro popokali v bolnico. Pediatrinja ga je pregledala in razložila kako ravnatiu itd..

Na splošno opažam, da v Sloveniji malce bolj odreagirajo, npr. otroka pustijo na opazoavnju, naredijo več preiskav itd.. Tukaj pa (živimo na Nizozemskem) te kar hitro odpravijo. Ne odredijo kar tako krvne preiskave. Ne vem, morda so pač navajeni vsega (velika populacija)?

V glavnem pediatrinja nam je svetovala, da se zdravilo ob vročičnem krču da šele po 5 min, če krči ne prenehajo. Vendar je hkrati povedala, da starši ne morejo toliko dolgo počakati, saj izgleda za starše tako šokantno.
Povedala je tudi, da nikakor ne ogrožajo življenje otroka, ne vplivajo na možgane ter se ne razvijejo v epilepsijo. Epilepsijo se ne pojavi ob vročini, krči so malce drugačni, ter žtrajajo veliko dlje časa...tako da glede tega sem pomirjena.
Pa tudi rekla je da ponavadi nehajo po petem letu. Tukaj pa berem, da ste doživele pri veliko starejših od 5 let..pismo me bo še kap, če pomislim, da se mu še kdaj pojavijouser posted image

Upam, da se ne pojavijo nikoli večuser posted image ..pri nobenem otorčku

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: vročinski krči
20.9.2008 0:39:22   
rija
JA, poppi HB da pri nas tako "komplicirajo"

mi je prijatelj iz amerike,ki dela pri reševalcih dejal oz. me tolažil....da je to kao "normalno" pri otrocih....user posted image



_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu poppi)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: vročinski krči
20.9.2008 8:47:59   
spps
uf,me kar zmrazi,ko je takrat naša dvoletnica doživela vročinski krč...
bila je prehlajena in jo je začelo kuhat,temparaturo je imela 37,8,pa ga je že dobila.Je imela pred tem že višjo temparaturo,vendar ni bilo krčev.
jaz sem bila v šoku,ko sem jo zagledala,ko je pomodrela in obrnila oči,najprej sem jo dvignila in preverila,kje ima jeziček(potem sem videla,da se je ugriznila v jezik),nato pa je pritekla oma od mojga,kjer je malo zavila v vlažno brisačo,da je krč popustil.res sem mislila,da mi otrok na rokah umira,ker nisem vedela za vročinske krče...
potem je prišel rešilec,kjer so malo peljali na opazovanje.Najbolj me je razp...,ko me je zdravnica vprašala koliko časa je bila v krču,pa sem sam okvirno povedala,ker se mi je zdelo celo večnost...me je napizdila,da bi morala vedet kolko časa je trajalo,preden jo je spustilo.
mater,kdo pa gleda na uro,ko otroka zagleda,kako ga zvije????
men so rekli,da moram po tistem mali v prihodnje zbijat vročino,kakor doseže 37.6.
no,krč je imela samo takrat in se niso ponovili...


_____________________________

kdor čaka ,dočaka?

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: vročinski krči
23.9.2008 9:00:33   
lana38
spps, kje pa meriš vročino, v ritki ali pod pazduho?
Tudi jaz sem ena od mamic, katerih user posted image  je imel vročinski krč. danes je ravno 14 dni od tega. Kar groza me je. Vročino je dobil zjutraj ob 2h 38,7. Dala sem mu svečko Paracetamol in mu je padala, ker se je potil in potem ni bil več vroč. ko sva se zjutraj zbudila ob 8.30 je bila TT že spet 39,6 in sem mu spet dala svečko. Šla s sva k P, vzela mu je kri in ga pregledala. tam mu je sestra namerila TT 38. Ko pa sva prišla domov ob 11.30 je bila TT že spet 39. Spet sem mu dala svečko pa mu TT ni hotela več pasti. Ves popoldan sem ga na vse mogoče načine ohlajala, kopala v mlačni kopeli. Dajala obhladke na gležnje in zapestja, pa ni nič pomagalo. Nazdje sem mu namerila 39,7.Malo pred 19h ga je zgrabil vročinski krč. Z mojim sva ga kar pod pipo z mlačno vodo hladila. potem sva ga zavila v brisačo in letela z njim v bolnico, ki jo imamo HB čez cesto. Tam so mu dali Stesolid, Voltaren in kisik. Zelo hitro je krč popustil. Ostala sva v bolnici na opazovanju. kar 3 dni so mu tudi tam komaj zbijali vročino 3 ali 4 x je celo dobil injekcijo Analgina, da mu je TT sploh padla. Po 4 dneh je dobil izpuščaj in TT je padla. Imel je 6. bolezen. Potem pa se je tam prehladil in še zdaj kašlja in kiha. Vsak dan me je kar naprej strah, da ne bo spet dobil vročine in se bo iz tega prehlada, kaj izcimilo.user posted image
LP

_____________________________

lana38

(odgovor članu spps)
Neposredna povezava do sporočila: 41
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?