|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Neizkusena!
31.7.2008 21:11:06   
_Beky_
Zivjo punce!Rabim vaso iskreno pomoc oziroma nasvet in sicer,pred dobro uro sm prsla z obiska sem bila z kolegicami na kavi.
In kaj se je zgodilo te moje kolegice so me zelo vstrasile vprasale so me ce sem imela nuhalno svetlino ta pregled, in da se to dela okrog 14 t da je to preiskava za downov sindrom,in da kako to da jest tega nisem mela pa da je to samoplacnisko user posted image
Men to noben ni povedal ker sem prvicuser posted image sem pa mela dvakrat ultrazvok,in sicer nazadnje v 19 t, ki je trajal kar precej casa je pa rekel gin na temu ultrazvoku da ta pregled neki casa traja zaradi tega ker mi mora izmerti na user posted image hrbtu neko razdaljouser posted image
Drugi ni bilo pa nic vsakic je bilo vse ok.Zdaj me pa zanima- Ce sem mela to nuhalno svetlino naj mi kaksna od vas pove ali se to zapise v materinsko,ter kje na kateri strani,da bom pogledala.
Pa se to- Ce tega pregleda nisem imela ali je lahko z mojmu user posted image kaj narobe,ker sem se zelo vstrasila.
Ali kdo ve od cesa pride do tega sindroma ali je to dedno,res me vse to zanima ker sem se mlada in neizkusena pa nevem vsega.Zato bi prosila vas za odgovor.Pa v naprej se vam lepo zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam.user posted image user posted image user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:23:32   
blaža
NE SE VSTRAŠIT!  To ko ti je meril na vratni gubi pri otročku, ja ta nuhalna svetlina za dawnov sindrom in če bi bilo kaj narobe, bi ti reku. Mislim, da če je razdalj, ki ti jo meri večja od2,5cm, da te pošljejo na odvzem plodovnice( aminocintezo), da se prepričajo, če je vse v redu. Poglej v materinsko knjižico, če ti je kje napisal NS in koliko je zraven milimetrov. Jaz sem imela pri prvem 1,2 pri drugem1,3 in je vse v redu! Meni je delal obakrat zastonj, čeprav še nima licence, pa to sploh ni tako težko kot sem jaz opazla. Samo ustavi fotko in zmeri. javi, če si kaj našla v materinski!

lep pozdrav!

< Sporočilo je popravil blaža -- 31.7.2008 21:26:26 >

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:30:59   
gloria
Beky NS se dela od 11-14 tedna in je samoplačniška(razen za ženske se mi zdi starejče od 36 ko jim pripada NS ali AC na napotnico).....ti zgleda da si zdej imela morfologijo ki je eden od daljših uz kje ti pogleda in izmeri otroka ter vidi če bi bile kakšne nepravilnosti.....za NS se odloča velik žensk,je pa tud takih ki se ne in vseen rodijo zdravega otročka.....po moje se ne rabiš nič sekirat če je do zdej bilo vse ok,ker tudi NS ni 100% za odkritje Dawnovega sind.(je nekje čez 80% točna)......je pa čuden to da te tvoj gin.ni opozoril na to možnost ter dal kakšne brošure kam bi lahko šla na NS....jaz mislim da se ne rabiš sekirat če je do zdej z tvojo bebico vse okuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:34:00   
blaža
Pa še to sem ti pozabla povedat. ctegeja jaz nisem imela, dokler nisem šla rodit, ker ga ne delajo kar tako, ampak mi je pa pogledal z eno ročno napravico, da sva slišala srček in kako bije. Ctg je ena naprava, ki ti dajo take elastične pasove čez trebuh, ki imajo gor "senzor", da spremljajo otrokov utrip.

Glede dawnovega sindroma je pa napaka pri delitvi celic x in y in se pol rodijo posebni otročki, ki imajo veliko skupnih značilnosti med seboj, kot so, oči, nos, okrogla postava,... Dej preberi si kako knjigo in revijo, če si tako neinformirana o vsem. sedaj je pa res čas.Pa še uživala boš ob branju,ko boš videla kako tvoj otroček napreduje in te bo hkrati pomirilo, če pa imaš kakšno vprašanje in kakšne skrbi, je najboljše, da se obrneš na svojega ginekologa. Ne sme te bit strah vprašat ničesar!

Lep pozdrav!user posted image

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:34:40   
Naja31
Meni je delal obakrat zastonj, čeprav še nima licence, pa to sploh ni tako težko kot sem jaz opazla.



Fora licence ni v tem, da G izmeri dolžino vratne gube, ker to zna vsak G z dobrim UZ, ampak da ima licenciran G med drugim tudi računalniški program, ki izračuna verjetnost za DS, ob upoštevanju tudi drugih parametrov, kot so starost matere in trajanje nosečnosti, ter vidnost oz. nevidnost nosne kosti, ne pa samo koliko mm je vratna guba dolga. Zato tudi ne moreš primerjati dolžin med seboj, ker so plodki različno veliki in različno stari ko se NS dela. Pregled NS temelji na tem, da so ugotovili, da se je pri plodih pri katerih v obodbju 12t do 14t nosna kost ni bila vidna, kasneje verjetneje razvil otrok z DS.  DS je lahko deden, ni pa nujno.

V 19t nisi mogla imeti NS ker je vratna guba na plodu odprta samo do 14. tedna. V 20t nosečnosti je ponavadi morfološki pregled, kjer G podrobneje pregleda vse plodove organe. Vse preglede z Uz, tudi Ns mora G vpisati v materinsko knjižico.

NS je pregled, na osnovi katerega G izračuna verjetnost za DS in še eno kromosomsko nepravilnost, zdaj s ene spomnim katero. Če je verjetnost majhna , še ne pomeni da bo otroček zdrav, ravno tako če je izvid slab, ne pomeni da bo potem imel DS. Zanseljiv rezultat ti da samo amniocenteza, ki se dela v 17t (se mi zdi).

A kakšne knjige o nosečnosti pa ne bi prebrala, če že sama priznavaš, da si neizkušena? 

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:44:53   
massylou
Downov sindrom ali mongoloidnost je dedna genetska napaka, izjemoma je lahko tudi posledica mutacij pri zarodnih celicah sicer zdravih staršev. Downov sindrom ni ravno tako zelo pogost, da bi se morala grozno bati, se pa zgodi. Malo preveč so te prijateljice prestrašile.
Namen preizkave je zgolj to, da ti povejo verjetnost za to napako. Če se kasneje morebitni sum potrdi, se lahko bodoča mamica na takega otroka temeljito pripravi ali, žal pogosto, opravi prenatalno evtanazijo (po domače abortus oz. splav)
Sindrom obsega nekatere znake, med drugim zlepljen jezik (skoraj celoten je pritrjen na spodnjo stran ust: zdravi imajo povezavo samo majhno), tipično obliko oči: mandljaste, rahlo izbuljene, skoraj kitajske, imajo navadno okrogle obraze, so malo manjši, debelušni, okorni in so nekoliko počasni v umskem razvoju in razumevanju. Sicer pa niso ravno "debili" in se znajo naučiti marsikaj, z njimi se da lepo komunicirati, včasih malce jecljajo in so lahko trmasti ter pogosto muhasti...

Sama menim, da bo s tvojim malčkom vse v redu. Samo ne sekiraj se, ne glede na kar koli, ker to občuti tudi dete.

Srečno user posted image user posted image . Lepo nosečnost še naprej.

(odgovor članu gloria)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:46:44   
blaža
Naja31 imaš prav. Sem nahitro slabo napisala. Kot si ti opisala je prav! Mi je pa res naredu brez licence, čeprav imajo ta program v Izoli na ultrazvoku in mi je lahko izmeril, res pa je , da ti izračunajio še leta in da se mora naredit v določenem tednu. Moj ginekolog je ta glavni na porodniškem oddelku, ampak to zdej sploh ni važno, ker sem slišala, da je kar nekaj malomarnih, ki ti ne pregledajo vsega. Moj soseda je bila šokirana pri Merlotu iz Postojne, ki ga vsi hvalijo, ko je rodila punčko, ki je tehrtala 2300, ker trebuh je imela velik in nikoli ni reku, da je otrok manjši. Pa so jo vprašali po porodu, da če ji ni noben povedal, da bo otrok majhen. jo je kar zvilo. Še dobro, da je zdej vse v redu. Jaz sem pa ful sitna pri zdravnikih, še posebno pri ginekologu in vse sprašujem do potankosti. Samo je res treba kej prebrat!

Lep pozdrav!

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:52:45   
Naja31
je kar nekaj malomarnih, ki ti ne pregledajo vsega.


To imaš prav. Jaz sem v drugho rodila fantka velikana, 4915 gr in obseg glave 40 cm, pa se pred tem nobenemu niti ni zdelo vredno da bi z Uz določili velikost in me naročili na CR. Pa je bilo iz aviona razvidno da bo velik dojenček, ker je bil tudi trebuh zelo velik.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:56:38   
_Beky_
Zivjo Blaza najprej ti hvala za tvoj odgovor si me pomirila.Sem ti skenirala stran  materinske knjizice kjer imam te podatke napisane,naj ti povem se to da sem v 33 t.Hvala ti za pojasnila glede ctg tudi nisem vedela kaj to je dokler me yadnjic ni neki zagrabil in so me postavili na mizo ter me priklopili tako da sedaj vem ampak vsen ti hvala za tvoj nasvet .Ker moj gin.je res kratkobeseden ce pa ga kej prasas pa rece al slucajno zgleda da je kej narobe.Tako dauser posted image Hvala vam v naprej pa prosim ce mi komentirate to mojo knizco pa hvala v naprej.user posted image http://www.ringaraja.net/portleti/albumi/resizeimg.asp?src=/lokalni/upload/albumi/1108344895/532E16680560E9F58B88861E53ABEFA9.jpg&w=284&h=226

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Neizkusena!
31.7.2008 21:59:34   
_Beky_
upsss sliko mam pod album nevem kaj sem carala da sem dodala tisto na koncuuser posted image

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Neizkusena!
1.8.2008 9:18:27   
blaža
Mi ne rata odpret spletne strani, da bi pogledala.

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Neizkusena!
1.8.2008 10:42:43   
sazi
Sem si pogledala. Očitno ti je marca delal ta pregled, ko si bila 13t in nekaj  dni noseča. Napisano je, da je nosna kost prisotva (ali vidna), kar je zelo v redu. In če si mlada je itak verjetnost za DS zelo majhna, tako da se nič bat, nič sekirat, pa bo vse OK.

Sicer ti ne bo v tolažbo, mapak spremeniti se itak ničesar ne da. Tudi NS je presejalni test, kar pomeni, da ni 100 % zanesljiva, saj ima le 80% plodov z DS povečano NS. Vem pa za primer, ko je imela mamica rezultat NS 1:7 (kar je zeloooo slabo in pomeni, da bi 1 od 7 otrok s takim rezultatom imel DS). Ni se oločila za amniocintezo, ker je zanosila z umetno oploditvijo in jo je bilo strah splava, pa je rodila zdravega otročka.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Neizkusena!
1.8.2008 11:37:49   
benika
Pozdravljena,

naj te še jaz pomirim. Ne v 1. in ne v 2.user posted image nisem bila na NS. Oba otroka sta čisto zdrava. Za pregled se jaz osebno nisem odločila iz preprostega razloga, saj NS ne napove natančnega odstotka možnosti za DS niti ne bi delala splava.

Pa sigurno nisem edina, ki te preiskave ni delala.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Neizkusena!
1.8.2008 12:25:19   
gbranka
če si mlada se skoraj nimaš kaj sekirat. jaz v prvi nosečnosti tud nsiem delal tega ultrazvoka. v drugi in sedaj pa.

me pa čudi odnos tvojega ginekologa. Jaz bi ga po porodu zamnjala. Tako sem naredila po prvi nosečnosti, ker se mi je zameril. Rekel mi je da ima plod glede na meritve prekratke noge in roke za svojo starost. ter dodal da bo lahko pritlikavec ali pa pač samo majhen. En mesec sem živela v grozi. Potem je blo vse ok in fant je sadaj star 8 let in zdrav.
V tej nosečnosti pa sem imela na prvem odvzemu krvi poz test za toksoplazmozo, potem sem ga ponovila. zopet je bil pozitiven in me je zdravnica sama poklicala na mobitel in mi povedala rezultate in rekla, naj pridem čimprej k njej po napotnico. Potem me je pa reva tako gledala, kot da bi bila ona bolj prizadeta kot jaz. Pa sem bila že jaz dovolj.

s tvojim otročkom bo vse ok, ne se sekirat. Če je bla nosna kost takrat vidna, je to ogromno. Pri  marsikaterem plodu je takrat še ni. Če pa je prisotna, pa skoraj da ni možnsoti za kak downov sindrom. Ti kar uživaj še teh par tednov do konca.



_____________________________

lp
Branka

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Neizkusena!
2.8.2008 22:17:29   
_Beky_
Punce res vam hvala za vase nasvete ste mi zelo pomagale ter me poducile o marsicem,Nevem kaj bi brez vas pomoje da bi se mi zmesalo,ker kogar koli za kaj koli vprasas te tako cudno gledajo kot da bi moral pri 23 letih vse vedeti.Pa se to opravicujem vam se ker ste cakale na moj odgovor.Rada vas imam.


Lep pozdrav!

(odgovor članu gbranka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Neizkusena!
2.8.2008 22:38:52   
blaža
Vse bo v redu in veseli se svoje nosečnosti in svojega otročka, ker to je nekaj najlepšega kar se ti lahko zgodi. Uživaj in srečno obema!

lep pozdrav!

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Neizkusena!
2.8.2008 22:52:40   
_Beky_
Sej se trudim uzivat ampak ti vcasih kdo to res zamori vse skupaj.Se neki bbi vprasala in sicer danes sem sla cune obesit na strik ni minilo kasne pol ure od tega ko sem to storila se je dez ulill no in jaz sem v upocasnenem tempu tekla do strika da bi jih na hitro pobrala,in sem jih.Ampak kaj se mi je zgodilo me ze cel dan tako boli v desnem spodnjem delu trebuha da dobesedno ko sem se sla stusirat si nisem mogla perila oblec oziroma nisem mopgla noge dvignt me je tko bolel pa hodm tut kot pingvin al je to mozno da od tega ker sem tekla po cune kaj vi pravite.Hvala v naprej za vas odgovor.user posted image

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pismo mojemu otroku, ki ga ni več
Danes, ko razmišljam o tebi, držim v naročju tvojo sestrico. Čudovita je, popolna je, srečna sem in ... hkrati neizmerno...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?