grahek85
|
Uf, marijaa, to pa res niso dobre novice Kaj se res že prav odpiraš, ali se ti maternični vrat samo krajša? Je kaj omenil, da bi ti dal obroček, kot ga ima sisi? Držim pesti, da bote še čim dlje v enem kosu Kika, a veš da sem jaz tudi razmišljala o tem otrdevanju trebuha oz. o lažnih popadkih... Jaz sploh ne vem, če jih mam (in mami pravi, da jih potem verjetno nimam)... Kako to zgleda, ko ti otrdi trebuh? A boli al samo čutiš napetost? Koliko časa traja? Lahko te pa potolažim - v zadnji mami, ki sem jo kupila, je članek "Kako ločiti lažne popadke od pravih" in piše, da če se otrok med popadki ne umiri ampak še bolj razgraja, so lažni. Prav tako, če niso ritmični, ampak se pojavljajo po neurejenih časovnih intervalih. Bolj merodajen je pa PDP glede na rast ploda, ne na menstruacijo. Ta je precej "umeten", ker temelji na predpostavki, da je mamin cikel dolg natančno 28 dni in da je bila ovulacija točno na sredi cikla, se pravi 14. dan. V resničnem življenju se pa lahko zalomi pri vsaj eni ali pa celo pri obeh predpostavkah (se pravi, da je sam cikel, v katerem je bila zanositev, lahko daljši ali krajši od 28 dni, tudi če je dolg 28 dni je pa ovulacija lahko npr. že 10. dan ali pa šele 20. dan, lahko pa oboje odstopa). Jaz imam cikle npr. dolge od 35 do 50 dni in bi imela po menstruaciji rok 26. 12.. Sama sem si izračunala 7. 1. (sem vedela, da sem noseča, preden je bil test + in sem jih potem delala vsak dan, tako da točno vem, kdaj je minilo cca 10-14 dni od spočetja), na pregledu v 9. tednu mi je gin. določila 8. 1., na NS pa potem končno 10. 1. Tako da je tisti po M res precej mimo. Je pa res, da je potrebno upoštevati meritve ploda in na njihovi podlagi izračunane datume iz prvega trimestra, ko je zelo malo variabilnosti v razvoju plodov in so mere zelo univerzalne. Kasneje se začnejo pikoti že preveč razlikovati med seboj in mere niso več merodajne za računanje datuma (čeprav nekateri ginekologi to malo spregledajo in še kar spreminjajo pdp-je).
< Sporočilo je popravil grahek85 -- 24.10.2009 22:12:42 >