|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   KRST - a ga je RES treba?
18.3.2010 22:52:45   
Germaine
Pozdravljena, dekleta!

Zelo rada bi slisala vase mnenje o pereci temi, ki mi kar ne da miru, se posebej, ko berem nekatere poste na tem forumu.

Zdi se mi, da vas vecina da otroka krstiti, ker je to pac del tradicije v druzini, ker se to pac pricakuje in je to tudi edino prav, a ne da?
Verjetno ste tudi same bile krscene kot dojencki in se vam zdi normalno, da to storite tudi s svojem otrocajem. Vendar pa dajte malo premisliti... a vas je kdo takrat povprasal, ce se morda strinjate s tem, da vas uradno prijavijo kot clana RKC in vam s tem dolocijo (dajo nek "zig") kateri veri boste od takrat naprej pripadali? Seveda ne. Saj verjetno niste znale takrat se niti sedeti same brez podpore, kaj sele, da bi lahko izrazile lastno mnenje. Ne slisi se prevec fer, kajne?
Zdaj pa pomislite, da v bistvu tocno to pocnete svojim otrokom! Nic ni narobe s tem, da je celotna druzina na obeh straneh krscanskega porekla ze od nekdaj. Vendar ne bi smel krst postati del tradicije z vsiljevanjem.

Starsi nimajo te pravice, da bi dolocali identiteto svojega otroka. Tako kot se ne bi strinjale z genskim manipuliranjem zarodka in narocale iz kataloga "puncka mora biti, z zelenimi ocmi, rdeckastimi lasmi, zivahna in nadarjena za igranje violine". (!!!)
Starsi bi morali otroku pustiti, da se sam razvija, da sam gradi na svoji osebnosti in oblikuje lastno identiteto. Pri tem mu seveda stojimo ob strani z razlagami, odgovori, predstavimo mu tudi krscanstvo z objektivnega vidika in mu pustimo, da si ustvari mnenje o njem. Kasneje se otrok se vedno lahko odloci, da bo opravljal krst, in ko ga bo, bo to dejansko NEKAJ POMENILO. Njemu in starsem, saj se bo sam, zavestno in odlocno zavezal tej veroizpovedi. Ali pa ne, seveda. Kakorkoli, to je edino fer do otroka in verjemite mi, da vam ne bo nikoli zal, da ste prekinile "druzinsko tradicijo, ki obstaja, ker pac obstaja, ker se je tako pocelo ze od nekdaj". Tudi otrok vam bo hvalezen, ker je sam dobil moznost, da si ustvari mnenje in sam odloca o tako pomembnih stvareh.

Midva s partnerjem sva razlicnih veroizpovedi, v bistvu sva prav zanimiva "kombinacija", heh. On prihaja iz katoliske druzine, krscen kot dojencek, ampak je bil vedno ateist. Jaz prihajam iz muslimanske druzine, vendar sem sama poganske vere. Oba se strinjava s tem, da ko bova imela otroke, jih ne bova dala krstiti, ceprav ze zdaj slisim razocaranje in prigovarjanje obeh njegovih babic in se tet. Zdi se mi, da je prav ta "druzinski pritisk" oziroma "pritisk tradicije" tisti, na koncu le pregovori starse, ki kolebajo med tem ali bi krstili ali ne. Ne zelijo se namrec zameriti celotni druzini in biti tarca zgrazanja in obrekovanja "v celi vasi". S tem pa na koncu niste naredile nikomur usluge, se najmanj pa seveda otroku.

Midva veva, da bova otroku razlozila vse, kar ga zanima, da bo imel dovolj informacij in se bo nekega dne, ko bo starejsi, lazje odlocil, kaj je tisto kar ga opredeljuje in kje se vidi. Poznal bo mamine poganske praznike in njene vsakodnevne male obrede za sreco in harmonijo v hisi; od atija pa bo izvedel zakaj je le-ta ateist, kaj to pomeni in kako to, da mamici in atiju uspeva zveza, ceprav imata totalno razlicne poglede na svet in prepricanja.

Uh, sem se razpisala. No ja, lezalo mi je na dusi, morala sem spustiti malo pare. user posted image

Ali podobno razmisljate kot jaz? Se s cem ne strinjate? Kako mislite, da vecina mladih starsev dandanes razmislja o tem?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
18.3.2010 22:55:39   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Germaine)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: KRST - a ga je RES treba?
18.3.2010 23:16:40   
Greenie
Pametno razmišljanje Germaine, se popolnoma strinjam. Ko bi le bilo več takih!
Jaz niti slučajno ne bom krstila svojih, bodo imeli pa podporo z moje strani, če se bodo hotli krstiti, ko odrastejo. Krst je tudi zame kot žig. Zakaj jih potem ne bi kar potetovirali s križi po telesu, da se bo bolj videlo???

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: KRST - a ga je RES treba?
18.3.2010 23:25:31   
zmajaz
Se povsem strinjam s povedanim - ogromno je staršev, ki ne krstijo otroka zaradi svojih gorečih prepričanj, ampak predvsem, da ugodijo svojim staršem (starim staršem otroka) in zavoljo tradicije - samo, da je mir pri hiši. Sama sem bila vzgojena v krščanski veri, kot otrok sem veliko in rada prebirala sveto pismo in še precej dolgo sem se prištevala med "prave vernike" - ja, imela sem kar dobro oprane možgane. user posted image Potem pa sem vendarle začela malo misliti s svojo glavo, prebrala še par zanimivih knjig na to temo in se postopoma "rešila" iz tega. Če imaš dobro oprane možgane, je to kar proces.
Z možem sva se kljub isti veroizpovedi odločila, da se poročiva samo civilno - kljub nasprotovanju (predvsem mojih) staršev oz. predvsem moje mame. Jaz bi se sicer bila pripravljena poročiti cerkveno, če bi si moj osebno tega želel - edino njegovi želji bi ugodila, drugi me niso niti najmanj zanimali - samo se je HB takoj strinjal, da se samo civilno. Tudi otrok nisva dala krstit, ker edini argument, s katerim so naju poskušali prepričati v to, je bil, da "zato, ker je pač taka tradicija". In ko slišim to utemeljitev (nasploh za kar koli, ne samo za krst), mi gredo lasje po konci, ker sem pač človek, ki NE MARA delati NIČESAR samo zato, ker je taka tradicija.
Torej - najini otroci niso krščeni in ne bodo, razen če se bodo 1x sami odločili za to.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Germaine)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:14:18   
mika
Germaine in zato , ker sta se vidva tako odločila, misliš da je edina prava odločitevuser posted image .
Tako kot vajini sorodniki vama najedajo s krstom, tako ti tukaj najedaš s svojim prepričanjem.

(odgovor članu Germaine)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:15:44   
Anonimen
tudi mi2 sva prekinila "druzinsko tradicijo".
prvega sva krstila zaradi pritiska in nenehnega sprasevanja tasce, da kdaj ga bomo ze krstili. in smo ga.
Domna. Tadej in Nina pa nista krscena.

pa sploh ni bilo neke hude krvi.  1x je nanesla tema s5, da kdaj bo krst.
in sem rekla:
meni krst ne pomeni nic . ce ste toliko za, zorganizirajte, placajte, se narocite.....pripeljem malega in ga krstite.

konec koncev lahko otrok kasneje izstopi i vere.

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:22:16   
Dashenka
Zdi se mi, da vas vecina da otroka krstiti, ker je to pac del tradicije v druzini, ker se to pac pricakuje in je to tudi edino prav, a ne da?
Verjetno ste tudi same bile krscene kot dojencki in se vam zdi normalno, da to storite tudi s svojem otrocajem.


Pri nas ni tako, tudi z možem nisva krščena, predniki niso verni.....
Tako, da v naši razširjeni familiji na krst in praznovanje verskih praznikov gledamo, kot ne neke vrste eksotiko, ki jo izvajajo tukajšnji, torej srednjeevropski domorodci.user posted image

(odgovor članu Germaine)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:24:55   
sanasan
v moji družini sem krščena le jaz....kar se tiče vere v moji družini smo pa malo ''zmešani''....z možem sva ateista, tastarejši je zaradi mame zamenjal že ene par veruser posted image , tamala je pa navdušena nad Budouser posted image , v tujini se je celo ''molit'' naučilauser posted image ....torej vsak po svoje in kakor hoče....smo si pa enotni pri eni stvari - praznujemo skoraj vse praznikeuser posted image , bolj zaradi druženja....


_____________________________

CARPE DIEM!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:25:02   
štrumfek
IZVIRNO SPOROČILO: mika

Germaine in zato , ker sta se vidva tako odločila, misliš da je edina prava odločitevuser posted image .
Tako kot vajini sorodniki vama najedajo s krstom, tako ti tukaj najedaš s svojim prepričanjem.

če dovoliš, podpis pod toleuser posted image

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:28:48   
sanasan
aja, ne res ni treba, če ne želiš, tako kot če ne želiš cerkvene porokeuser posted image ali pač poroke na splošno....vsak po svoje! če pa se nekdo poroči cerkveno ali da krstit otroka le na željo drugih....si je pa pač sam kriv, če nima hrbtenice,da stoji za svojimi prepričanji...

_____________________________

CARPE DIEM!

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:33:25   
bumerang
Ja, hudo je, ko je človek fanatik. V eno ali v drugo smer!

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:48:45   
zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka
Tako, da v naši razširjeni familiji na krst in praznovanje verskih praznikov gledamo, kot ne neke vrste eksotiko, ki jo izvajajo tukajšnji, torej srednjeevropski domorodci.user posted image

Ob temle sem se pa morala nasmejati. user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 7:54:07   
zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: mika
Tako kot vajini sorodniki vama najedajo s krstom, tako ti tukaj najedaš s svojim prepričanjem.

Tega ne bi mogla ravno enačiti - sorodniki ti najedajo, če hočeš ali ne in se težko temu izogneš, tole je pa forum, kjer se izraža vse sorte mnenj, takšnih in drugačnih, in če ti kaka tema ni všeč, se je preprosto izogneš pa je "najedanja" konec. user posted image

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 8:03:24   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: MILLEENA
Ali ima smisel odpirat teme, kjer je znano, da ne bo nobenih pametnih zaključkov in verjetno precej slabe volje. In "ja" ne razmišljam isto kot ti. pa ateizem je precej huda beseda za današnji način hedonističnega življenja na asketskih temeljih.


se lahko samo podpišem.
imho, vsaka vzgoja je pristranska. "ateistična", "odprta" ali katerakoli druga "vrsta". saj smo ljudje in naša prepričanja oblikujejo našo vzgojo in poglede (ka)ko predstavljamo stvari.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 8:25:26   
pety78
Nisem brala vsega, ampak s kako pravico pa daš ti otroku ime, ki je TEBI všeč, ne pa njemu?!?!?!
A je treba pri vsem tako komplicirat? Jaz sem krščena, ne hodim v cerkev in nisem verna, pa kaj. Zaradi tega nič slabše ne živim.


_____________________________



(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 8:27:01   
štrumfek
IZVIRNO SPOROČILO: pety78

Nisem brala vsega, ampak s kako pravico pa daš ti otroku ime, ki je TEBI všeč, ne pa njemu?!?!?!
A je treba pri vsem tako komplicirat? Jaz sem krščena, ne hodim v cerkev in nisem verna, pa kaj. Zaradi tega nič slabše ne živim.



user posted image user posted image user posted image

super napisano

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 8:29:09   
hektorina
Pety, tudi sama sem v podobnem "položaju" kot ti. Tudi malega sem krstila, pa mu s tem nisem "določala identitete, kot sem prebrala v prvem postu. Bil je en tak fin dan, familija na kupu, pa še rojstni dan mojega pokojnega očeta je bil (torej dedka), ki ga moj sin ne bo poznal. user posted image

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 8:42:31   
tažana
Saj ne vem če se splača kaj razlagat... pa naj bo, na kratko.
Sem krščena in vzgojena krščansko. Moje mnenje se razlikuje od vaših. Moj cilj je da otrokom vsaj malo prebližam vrednote in vero v kateri sem odraščala- ker dejansko ne uči ničesar slabega! in ja uči, da ima vsak svojo voljo in moč odločanja- torej delate prav, če se odločate po svoji volji.

Jaz sem svojim staršem iz dna srca hvaležna, da sta me kot otroka (včasih tudi proti moji volji) z vztrajnostjo vodila vsako nedeljo k maši. In ne boste vrjele to vsak teden delam tudi mojim otrokom user posted image . Pa jim zaradi tega nič ne manjka- nasprotno prav fletni deklici sta user posted image .



(odgovor članu štrumfek)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 8:49:46   
eva1
IZVIRNO SPOROČILO: pety78

Nisem brala vsega, ampak s kako pravico pa daš ti otroku ime, ki je TEBI všeč, ne pa njemu?!?!?!
A je treba pri vsem tako komplicirat? Jaz sem krščena, ne hodim v cerkev in nisem verna, pa kaj. Zaradi tega nič slabše ne živim.



točno tko!!!!!

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
19.3.2010 9:28:15   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu eva1)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 9:35:38   
Kerensa*
Jaz sem iz ateistične družine, nisem krščena in tudi sama sem ateistka, g. Mož pa je iz krščanske družine, krščen, vendar ateist. Midva med sabo nimava težav - oba se strinjava, da midva otrok ne bova krstila. Kot prvo zato, ker sama nisva verna, kot drugo zato, ker v samem krstu ne vidiva nobene koristi ne za otroka, ne za koga drugega, kot tretje pa točno zato, kar si ti napisala, Germaine - ker se nama to zdi neke vrste vsiljevanje otroku, ki se tega sploh še ne zaveda.
Imata pa ga. Tašča in g. Tast popolnoma drugačno mnenje - po njuno otrok pač mora biti krščen in pika. In tako smo v bistvu sklenili kompromis. Oba otroka bomo dali krstiti takrat (če sploh, seveda), ko bosta dovolj stara, da bosta o tem lahko sama povedala svoje mnenje (torej ne prej, kakor v OŠ). Ideja ge. Tašče, da bo otroka dala krstiti sama, brez mene in g. Moža, mi je šla seveda skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven.

(odgovor članu Germaine)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 10:33:04   
ajsek
Jaz sem krščena, pa me to ni na noben način ožigosalo. user posted image
Če otroku zliješ pol deci vode na glavo in je to njegov edini stik z vero in Cerkvijo, ga to ne bo prav na noben način zaznamovalo. Če ga pa vzgajaš v veri, bo pa to nanj vplivalo, tudi če boš 15 let počakal s krstom.
Vrednote, ki jih starši prenašajo naprej na otroka, ga zaznamujejo, to je dejstvo. Ampak ne vem, zakaj bi bilo bistveno bolje, da otroka vzgajaš v ateizmu kot v veri. Niti slabše, da ne bo pomote. Vsak po svoji presoji.

Me pa ne bo nihče prepričal, da je ta floskula, da želite dat otroku izbiro in ga zato niste krstili, karkoli drugega kot ateistična vzgoja. A doma kdaj molite? A greste v nedeljo k maši? A mu pripovedujete zgodbe iz Sv. Pisma? Vi ste izbrali, da ga ne boste vzgajali kot kristjana, kar je ravno tako "vsiljena" odločitev, kot če bi ga. Samo v današnjih časih in v naši generaciji se to smatra za bolj sprejemljivo.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 10:44:20   
Anonimen
sama sem pa po eni strani kar malo nevosljiva vsem, ki jim vera tolko pomeni, da grejo vsaj 1x na mesec k masi.

dostikrat opazujem druzine, kako se lepo ustimajo , opedenajo in grejo skupaj.
pa ne zaradi vere same, ampak, ker jim to predstavlja nekaj njihovega, nek njihov ritual.

sam kaj klinc, ko meni in mojemu to ne pomeni nic.user posted image

(odgovor članu ajsek)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   [Brisano sporočilo]
19.3.2010 10:51:39   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 10:57:59   
romy
IZVIRNO SPOROČILO: miska_mccute


dostikrat opazujem druzine, kako se lepo ustimajo , opedenajo in grejo skupaj.
pa ne zaradi vere same, ampak, ker jim to predstavlja nekaj njihovega, nek njihov ritual.




Ja, ja in ravno take družine ki vsako nedeljo upedenane sedijo v prvi vrsti in molijo in bog ne daj da bi se njihov malček premaknil za 1 cm, ker bo to za njih že grdo in bo pokasiral eno fejst klofuto ali vlečečenje za ušesa, taki starši mi poženejo srh v kosti in se mi njihovi otroci pošteno smilijo.

Sama sem krščena, tudi moj partner je in najin otrok tudi, to pa je tudi vse. K maši ne hodimo, ne molimo, in ne verujemo. Niti slučajno ne bi zahtevala od mojega 5-letnika da eno uro kot pribit sedi v cerkvi, se ne obrača in ne klepeta in posluša bedarije povedane že 1000_x_, ki jih sploh ne razume.

In še nekaj: najbolj se mi je zagabila cerkev z njeno pedofilijo, o kateri pa ne bi razpravljala zdaj in tukaj!!!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?