|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 22:22:50   
patrino
Vem, da ne bomo naenkrat na nivoju Amerike, vem, da bojo vedno začeli počasi manjšat in ne vsega naenkrat. Malo znižajo nadomestilo, malo skrajšajo p. za mamo, pa potem spet malo to, malo ono, dokler si pač nekateri, ki niso tako dobro plačani, tega ne bojo mogli več privoščit. To ne boš ti in ne bom jaz, kar pa ne pomeni, da ne bo nihče.
Kot sem že rekla, nekateri so pač vedno malo paranoični.

Kar se statistike tiče, je bilo zadnjič na radiu, v poročilih, uradna statistika, mislimda cca 75%. Nacionalnemu radiu še zaupam, da bo prave statistike povedal.
No, ker osebno tega nisem slišala, bi prav rada tole prebrala kot kakšen verodostojen podatek- saj veš- rekla kazala še ni dejstvo in statistični prikaz- to je le tvoje mišljenje in tisto v zvezi z radijem po pravici povedano ne verjamem, ker si navedla v nebo vpijočo neverjetno številko zaposlenih mamic v sodobnem kriznem času. Tako da...čakam če boš od kje povlekla kaj bolj verodostojnega.

Sama sebe nisem nikoli videla kot karieristke, mi je pa recimo kolega na simpoziju rekel, kako mi to rata, da mam otroke zraven kariere.
V bistvu obisk enega simpozija še ne pomeni, da ima ženska ne vem kakšno kariero. Vsaj v svetu, kjer sem se prisiljena (ali si po svoje) želim gibati sama. In nekako se nihče ne čudi, da me doma čaka več otrok. V bistvu so vse ženske, s katerimi sodelujem bolj ali manj tudi matere in tudi moški v večini primerov očetje. Takih izključno v kariero usmerjenih žensk, zelo malo srečam.
Ali je sp recimo kariera? Lahko je, lahko ni, odvisno, kako gledaš na vse skupaj. Zato nisem nikoli vedela, ker so ljudje v istih situacijah drugače definirali in obratno - v različnih situacijah enako. Ker gledamo različno.
Tule mislim, da se ne splača debatirati. Človek, ki odpre sp, vlaga v to področje, se dodatno izobražuje, raste in se širi na osebnem in poslovnem področju, je bolj ali manj vpet v strokovno področje 24 ur na dan...- eh ne, to ni kariera.
Kariera je imeti tri otroke, delati na 4 ure in iti dvakrat na leto ( ali še to ne) na seminar, simpozij.
[b]Ne sodi vseh po sebi .

No vidiš, tu sva pa istih misli.





< Sporočilo je popravil patrino -- 8.7.2013 22:23:18 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 22:33:45   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
mateyka, če bi pri nas uvedli švedski sistem s 480 dnevi p. od tega 60 obvezno očetovih, se po moje ne bi prav noben/a bunil/a - razen delodajalcev in pač trenutno ni možno, ker nismo v tako dobri gospodarski situaciji. To štekamo.


hja, vse gre z roko v roki - samo ena stvar ne more super-duper delat, druga pa šepat (v državi mislim). ful stvari imo trenutno ni možno spedenat, ker država drugih, bolj osnovnih stvari ne popedena. plačilna disciplina in kraja podjetij, v podjetjih, manipulacije in podobno. tko da, ja, mal brez veze je neki se it dobronameren zakon pri porodniški, ko ti pa ne spedenajo osnov, da bi en s.p. ali podjetje lahko normalno poterjal svoja plačila od pišmevuhov (posledično si še na porodniško ne upa). kar svetohlinsko vse skupaj zgleda.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 8.7.2013 22:36:17 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 22:45:54   
nananaja
Najprej komentar na tisto nekje zgoraj, da se mami, ki dela 4 ure, bolj splača bit na bolniški kot očetu... pravzaprav je tako, da vkolikor ima en od staršev krajši delovni čas, drugemu niti ne pripada bolniška nega za polni delovni čas, zato oče ne more biti 8 ur doma.

Kar se pa tiče po novem starševskega dopusta... predviden je 130 dni za očeta in 130 dni za mamo, je prenosljiv do te mere, da oče mora nujno koristiti 30 dni. 15 dni očetovskega dopusta naj bi ostalo in oče bi ga moral pokoristiti pred nastopom starševskega dopusta, predvidevam.

Zakon naj bo boljši, kot je sedanji, ko naprimer pride do določenih problemov, ko mama ne more izrabiti niti porodniškega dopusta, do enostarševskih družin in podobno.
Zakon naj omogoči, da se recimo koristi polovični dopust za varstvo in nego otroka (kot je rekla Mateyka, recimo 520 dni po polovico dneva, danes je prenos možen le za 75 dni).
Zakon naj omogoči fleksibilno izrabo starševskih dopustov, ne pa tako, kot je to danes, ko se mora biti na dan začetka dopusta za varstvo in nego vse zabetonirano, pa še to po možnosti socialna delavka ne zna odločbe napisat in se mora oče v službi zmenit za kak dobropis ur...

Ko bomo to uredili, se pa pogovarjajmo še o kvotah, koliko mora oče porabit, komu pripadajo podaljšanja za dvojčke, za tretjega otroka, podaljšan dopust zaradi zdravstvenih težav...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 23:19:33   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Ne, če uzakonijo možnost, potem to ni za nikogar prisila. 15 dni očetovskega ni bila nobena prisila, samo pravica - pa jo vseeno večina izkoristi.


Tule je govora le o 15 dneh več, pa že tak halo in takšno kompliciranje.
Ne, ni govora le o 15 dneh več, ampak o 30 dneh. 15 dni še vedno ostaja očetovskega dopusta, po 30 dni starševskega dopusta pa bi naj bila neprenosljiva pravica očeta in matere.

In če jih je večina izkoristila 15 dni, skoraj dvomim, da jih še drugih 15 ne bo.
Večina (80 %) še vedno niso vsi. In je razlika, če manjkaš 15 dni ali 45 dni v letu. Poleg še vsaj treh tednov rednega dopusta. Ker večina delodajalcev bo pričakovala, da boš, ko boš (krajši čas) na delovnem mestu, vseeno opravil vse svoje planirano delo. Ali še celo več.

In še enkrat poudarjam, da to ne bo od danes na jutri, to se bo vedelo mesece in mesece vnaprej in ne bi smel biti problem tudi za samozaposlene ali za tiste očete, ki so edini v službi.
Ne gre za to, da bi samozaposlenim bil problem načrtovati dopust ali čez tri tedne ali čez tri mesece. Nekateri posli so takšni, da če nekaj dni (ali tednov) nisi na voljo, boš pač izpadel iz posla. Za družbo nič tragičnega, za družino ali posameznika pa lahko to pomeni konec posla, določenih strank in posledično seveda zaslužka.

Družinam, kjer je oče edini zaposlen, pa se vsaj enomesečno zmanjšanje družinskega prihodka tudi ne bo poznalo. user posted image


Stvar je pač taka, da za vse nikoli ne bo prav.Oziroma- za nekatere nikoli ni nič prav in se vedno zaradi česa bunijo.
In če mislijo mamicam " vzet" tisti mesec, še ne pomeni, da smo pa kar naenkrat na istem nivoju kot Amerikanci. Nekatere ste pač za znoret paranoične in boste vedno našle razlog proti, ker bi rade bile na porodniški 12 mesecev in konec.
Kot starš in kot mama bi želela imeti možnost, da lahko imam zagotovljeno varstvo za otroka v obliki in času, ko ga potrebujem. Brez birokratskih neumnosti in izgovorov.

Želim si, da če se čutim sposobna delati, da lahko bolj fleksibilno kombiniram porodniško in (krajšeurno) delo, ne pa, da sem v tem primeru kaznovana s tem, da državi podarim neizkoriščen del porodniškega dopusta.

Želim si, da če se s partnerjem sporazumeva, da bom jaz koristila celotno porodniško (zaradi raznoraznih razlogov, ki so podlaga za tehtno presojo in takšno odločitev), je to najina svobodna in prosta odločitev, ne pa osnova za okarakteriziranje, da sem zaradi tega (lahko) paranoična.


In tudi to, da je mamica ves čas z otroki do šole doma, se mi ne zdi nič takega ( sama sem bila pri vseh treh do tretjega leta- popoldne, ko je prišel domov mož, pa sem do večera visela v hišni pisarni oz. urejala službene zadeve)- v bistvu je to čisto njihova stvar in močno dvomim, da je Čezana zaradi tega v drugih očeh čudna. Če je , zagotovo ni zaradi tega ker je z otroci doma, saj je v sedanjih časih veliko takšnih mamic. Zato me res zanima od kje teb takšni posebni statistični podatki, ki prikazujejo, da imamo pri nas tako veliko zaposlenih mamic...Nekako bi te podatke res rada videla črno na belem in ne kot neko natolcevanje branjevk. Sama imam namreč precej obraten občutek, saj je že v skupini mojega vrtičkarja od 24- ih otrok brez službe in doma več kot polovica mamic.

Patrino,
bo povezava na SURS in njihov podatek, da je pri nas zaposlenih 80 % mater otrok, mlajših od 15 let, dovolj verodostojni vir podatkov?


...



Ne vem, kaj je tako težko razumeti - večini ljudi ne predstavlja problema, da bi bil oče doma določen čas, če tako želi in družini tako ustreza, in očetje v takšnih družinah že sedaj koristijo del ali celo cel starševski dopust.
Če pa družini takšna delitev ne ustreza, ali zaradi finančnih razlogov ali zaradi posebnih pogojev dela katega od staršev, je lahko ta mesec precej kritičen. In kot že velikokrat zapisano, pojavlja se en kup težav, ker na spremembe ni pripravljen cel sistem. In ker se ga v nekaj mesecih ne da uvesti brezhibno, bo zaradi njegove uveljavitve prihajalo do težav. Škodo pa bo to predstavljajo predvsem posameznikom. Družba kot celota pa se bo ponosno hvalila, da kako je ta zakon super, ker smo upoštevali navodila EU in ker večini ustreza. Tistih, ki bo pa za manj ali dlje časa poslabšala življenje, pa pač ne bomo upoštevali v teh ocenah.

Saj tudi ne slišimo tistih, ki imajo zaradi vseh ukrepov v zadnjem času vedno bolj okrnjene prihodke. Pa saj ni nobene škode, če nadomestila zmanjšamo za 10 %, da pomoči ob rojstvu ne dobijo več vsi otroci, da OD, štipendije, subvencije obrokov in dodatek za veliko družino prejema vse manj otrok. Kjer vedno več družin vse težje preživi.

Hja, otroci postajajo naše vedno večje bogastvo.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 9:16:01   
ronja
Na radiu slo. je bila oddaja ob materinskem dnevu, naslova pa ne vem, petea, hvala za statistiko. Glede zmišljevanja podatkov, ki mi ga podtikaš, pa ima kolega fajn rek: "svinja svinjsko misli"user posted image . IN ima prav, da se s takimi ljudmi ne splača preveč ubadat.

V bistvu obisk enega simpozija še ne pomeni, da ima ženska ne vem kakšno kariero.

Se strinjam, zato pa pravim, da imamo različna merila. Njemu se je zdelo to, kar sem počela kariera, meni pa ne. Pa ve kaj delam, samo drugače gleda. Je pa pri nas večina žensk brez otrok ali ima 1, max 2, pa še to redke. Različni krogi.
Spjev poznam kar nekaj in nekateri so zelo ponosni na svoje delo, drugi pa pravijo, da imajo sp zato, da pač lahko izstavljajo račune in na to ne gledajo kot na kariero, ampak način, kako lahko delajo. Izobraževanje pa je verjetno potrebno povsod, kar se mojega dela tiče, ki ti gre v nos, pa je celo pogoj, da dobiš plačo;).

ko da, ja, mal brez veze je neki se it dobronameren zakon pri porodniški, ko ti pa ne spedenajo osnov, da bi en s.p. ali podjetje lahko normalno poterjal svoja plačila od pišmevuhov

bingo. Zato pa lahko zadeva škodi, čeprav je mišljena dobro. Ne meni in tebi, marsikomu pa. Tudi če samo 20%, mi jih je škoda.

Tistih, ki bo pa za manj ali dlje časa poslabšala življenje, pa pač ne bomo upoštevali v teh ocenah.

Saj tudi ne slišimo tistih, ki imajo zaradi vseh ukrepov v zadnjem času vedno bolj okrnjene prihodke. Pa saj ni nobene škode, če nadomestila zmanjšamo za 10 %, da pomoči ob rojstvu ne dobijo več vsi otroci, da OD, štipendije, subvencije obrokov in dodatek za veliko družino prejema vse manj otrok. Kjer vedno več družin vse težje preživi.

Hja, otroci postajajo naše vedno večje bogastvo.

Podpis.

< Sporočilo je popravil ronja -- 9.7.2013 9:18:40 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 11:03:43   
patrino
Patrino,
bo povezava na SURS in njihov podatek, da je pri nas zaposlenih 80 % mater otrok, mlajših od 15 let, dovolj verodostojni vir podatkov?

Petea bo hvala. Sicer sem jo pričakovala z drugega konca, vendar je nekdo očitno ni vedel kje ven potegnit.
Po prebranem lahko le rečem, da je statistika spet ena izmed "tistih", vsaj kar se zadev v naših koncih tiče. Zelo bi si želela, da bi bil nivo zaposljivosti mladih mamic v naših krajih tako visok, vendar je daleč pod to mejo, ki je tu navedena. Pri nas je žal res zelo slaba zaposljivost mladih žensk- mamic- kaj češ, očitni smo res tako območje, ki procente vleče navzdol.

Večina (80 %) še vedno niso vsi. In je razlika, če manjkaš 15 dni ali 45 dni v letu. Poleg še vsaj treh tednov rednega dopusta. Ker večina delodajalcev bo pričakovala, da boš, ko boš (krajši čas) na delovnem mestu, vseeno opravil vse svoje planirano delo. Ali še celo več.

Petea, nikoli ne bodo vsi padli v to, ker nikoli ne bo za vse prav, ne? In če je teh , ki so koristili očetovskega 80% je za moje pojme to velik procent in ni čudno, da vlada na prvo žogo misli, da se bo s takim zakonom ljudem ustregla. Padali so predlogi že za zadevščine, ki so bile podprte s precej manj procenti kot je tole.

Ne gre za to, da bi samozaposlenim bil problem načrtovati dopust ali čez tri tedne ali čez tri mesece. Nekateri posli so takšni, da če nekaj dni (ali tednov) nisi na voljo, boš pač izpadel iz posla. Za družbo nič tragičnega, za družino ali posameznika pa lahko to pomeni konec posla, določenih strank in posledično seveda zaslužka.
Seveda s takim razmišljanjem in pesimizmom kar vidiš kako se podirajo in franžajo mala podjetja. Vendar ni vse tako črno in belo . Če ti že dlje časa naprej veš, da boš nekaj časa odsoten, imaš čas, za tisti rok poiskati nekoga , ki te zamenja- ki opravlja nekaj tednov delo namesto tebe- ki ga imaš čas vpeljati v zadevo, ker do zamenjave ne pride kar čez noč. Žal se namreč tudi malim podjetnikom zgodi, da kdaj zbolijo, da so kdaj zaradi česa nesposobni za delo- pa vseeno ne gre vse tako hitro pod vodo. To je le eno potenciranje in metanje v en žakel. Tisti, ki svojo zadevščino peljejo organizirano do sedaj, jim tudi en mesec daleč naprej planiran,ne bo tako zelko škodil. Seveda pa so tudi taki, ki si tega ne bodo mogli privoščiti. Nekaj takih pa bo vedno, pa naj se sprejme takšen ali drugačen zakon. Tu pa se velikokrat ne gre za zakonske ovire, temveč za postavljanje osebnih prioritet. To so pa že spet druge vode.

Kot starš in kot mama bi želela imeti možnost, da lahko imam zagotovljeno varstvo za otroka v obliki in času, ko ga potrebujem. Brez birokratskih neumnosti in izgovorov.

Želim si, da če se čutim sposobna delati, da lahko bolj fleksibilno kombiniram porodniško in (krajšeurno) delo, ne pa, da sem v tem primeru kaznovana s tem, da državi podarim neizkoriščen del porodniškega dopusta.

Želim si, da če se s partnerjem sporazumeva, da bom jaz koristila celotno porodniško (zaradi raznoraznih razlogov, ki so podlaga za tehtno presojo in takšno odločitev), je to najina svobodna in prosta odločitev, ne pa osnova za okarakteriziranje, da sem zaradi tega (lahko) paranoična.

Petea, mislim, da glede svojih želja nisi nič drugačna od večine ljudi. Seveda si vsega tega tudi drugi želimo. Tudi jaz. Nikjer nisem napisala, da si prav želim tega zakona, pa lahko govorim iz osebnih občutkov, ker pri nas še nismo obesili želja po otrocih na klin. Vendar
se mi zdi čisto iluzorno stokrat poudariti " želim si svobodno in prosto odločitev", če na svetu, v državi, v zakonu nisi sama. Kot sem že prej napisala veliko tvojih želja je za druge nesprejemljivih oz. tisto kar je zate odločitev, je za nekoga drugega , ki ne paše v tvoj kalup pač prisila. Podobno je zakoni. Zagotovo je več takih, ki jim takšen predlog smrdi, vendar je potrebno biti toleranten tudi do tiste manjšine , ki jim pač to odgovarja( to si sama povdarila) in ne čisto ven padit in skritizirat nek predlog. In videti vso stvar čisto negativno in v njej najti niti ene dobre stvari, ki bi jo lahko obrnil v svoj prid, je meni žal malo paranoično.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 11:33:35   
ronja
Petea bo hvala. Sicer sem jo pričakovala z drugega konca, vendar je nekdo očitno ni vedel kje ven potegnit.

hehe, kaj mi je všeč tako sklepanje - ker je petea to naredila, tega ne znam - ni čudnega, da ti statistika ne gre;).

Patrino, lej, možnost obstaja že zdaj, tako da se za tiste, ki bi jim to pasalo, ne bo nič spremenilo. Spremenilo se bo samo tistim, ki jim pa ne paše. Razumem, da zelo drugače gledava na ljudi: ti misliš, da apriori lažemo (jaz o statistki, spji o tem, da ne morejo dobit zamenjave za 1 mesec kar tako, pa čeprav vejo vnaprej), sama jim verjamem, če mi nekdo reče, da je nekaj težko, potem verjetno je, zakaj bi mi lagal? Smo različno navajeni, ker se gibljemo v različnih krogih.

Kar se mene osebno tiče, bi bil za nas fajn vsak zakon, ki bo znižal davke, saj otrok tako ne bova več imela, tako da nama je za to lahko vseeno, če bi gledala samo nase: lahko bi znižali nadomestilo, lahko ukinejo par mesecev - pa se bo državi še bolj poznalo in bo še boljše. Ali pa določijo, da si spji ne smejo izplačevat ne vem kakih plač pred p., da potem dobivajo maximum, recimo;).
Samo da pač ne gledava samo nase. Noben od naju nima spja, lahko bi se nama fučkalo za plačilno nedisciplino. Vendar se mi ne, ker vem, da to pa veliko ljudi prizadane. In bi rada živela v državi, kjer so ljudje čimbolj svobodni in kjer lahko s poštenim delom lepo preživiš. Zato vedno pozdravljam zakone, ki omogočajo dodatne možnosti, ne pa toliko tistih, ki ljudi silijo v nekaj, kar jim bo zakompliciralo življenje - pa čeprav ga meni ne bo na nobenem nivoju in čeprav bi imela sama korist od tega.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 11:43:59   
sazi
Sem tudi sama mnenja, da je tole bolj posiljevanje in iskanje lukenj, ker zaradi 1 meseca krajše poroniške ne bodo ženske nič bolj zaposljive, nekateri očetje znajo imeti probleme, tisti, ki pa lahko kombinirajo, se pa že zdaj lahko vse zmenijo.
Bolj bo tako, da bo tisti mesec pač marsikomu propadel, ker ga ne bo mogel izkoristiti.

Glede spodnjega:
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Ne gre za to, da bi samozaposlenim bil problem načrtovati dopust ali čez tri tedne ali čez tri mesece. Nekateri posli so takšni, da če nekaj dni (ali tednov) nisi na voljo, boš pač izpadel iz posla. Za družbo nič tragičnega, za družino ali posameznika pa lahko to pomeni konec posla, določenih strank in posledično seveda zaslužka.
Seveda s takim razmišljanjem in pesimizmom kar vidiš kako se podirajo in franžajo mala podjetja. Vendar ni vse tako črno in belo . Če ti že dlje časa naprej veš, da boš nekaj časa odsoten, imaš čas, za tisti rok poiskati nekoga , ki te zamenja- ki opravlja nekaj tednov delo namesto tebe- ki ga imaš čas vpeljati v zadevo, ker do zamenjave ne pride kar čez noč. Žal se namreč tudi malim podjetnikom zgodi, da kdaj zbolijo, da so kdaj zaradi česa nesposobni za delo- pa vseeno ne gre vse tako hitro pod vodo. To je le eno potenciranje in metanje v en žakel. Tisti, ki svojo zadevščino peljejo organizirano do sedaj, jim tudi en mesec daleč naprej planiran,ne bo tako zelko škodil. Seveda pa so tudi taki, ki si tega ne bodo mogli privoščiti. Nekaj takih pa bo vedno, pa naj se sprejme takšen ali drugačen zakon. Tu pa se velikokrat ne gre za zakonske ovire, temveč za postavljanje osebnih prioritet. To so pa že spet druge vode.


Obstajajo s.p.-ji, ki nimajo drugih zaposlenih. In če si s.p., če si najdeš še ene roke, da opravljajo delo za čas, ko si na "porodniški" ne moreš in ne smeš uradno opravljati svojega dela - torej ne smeš niti izstavljati računov. Vzemi za primer samostojnega frizerja - 1 mesec ne sme delat - niti popoldan, ko bo žena že iz službe in bi fizično zmogel, vendar posla med svojo porodniško ne sme furat. Zato tudi ne gre on na porodniško, ker bi med tem izgubil svoje stranke. Za take bi bila super rešitev deljena porodniška - po urah po dnevih - se da, poznam primer. Samo niso vsi delodajalci tako razumevajoči, da bi potem tudi ženi istočasno odobrili polovično delo/porodniško.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 15:33:01   
patrino
Obstajajo s.p.-ji, ki nimajo drugih zaposlenih. In če si s.p., če si najdeš še ene roke, da opravljajo delo za čas, ko si na "porodniški" ne moreš in ne smeš uradno opravljati svojega dela - torej ne smeš niti izstavljati računov. Vzemi za primer samostojnega frizerja - 1 mesec ne sme delat - niti popoldan, ko bo žena že iz službe in bi fizično zmogel, vendar posla med svojo porodniško ne sme furat. Zato tudi ne gre on na porodniško, ker bi med tem izgubil svoje stranke. Za take bi bila super rešitev deljena porodniška - po urah po dnevih - se da, poznam primer. Samo niso vsi delodajalci tako razumevajoči, da bi potem tudi ženi istočasno odobrili polovično delo/porodniško.

ja, v tem primeru se pač lahko zgodi pogreb za sp, ja. Samo tisti, ki ves čas sp sam fura in ne misli nikoli na kakšno zamenjavo ali ,da bi še koga za svaki slučaj vpeljal v biznis, v primeru, če se njemu kaj zgodi, potem ima na pogreb obsojen sp že brez tega zakona. Nihče od nas ni nedotakljiv in vsak lahko čez nič pristane v bolnici, postelji, na berglah... še za dlje časa, kot le za en mesec. Če se pač odgovorno spraviš k furanju nekega podjetja, je dobro imeti tudi neko varovalo zadaj. Le na tak način si nekako zagotoviš, da te ne bo pokopala že enomesečna bolniška oz. odsotnost iz trga. Pa s tem ne mislim, da moraš imeti ves čas enega zaposlenega, temveč, da imaš nekoga, ki te v takem slučaju vsaj za silo menja. Sicer to nekateri nekako težko razumejo, ker verjetno niti ne morejo, če niso tega nikoli povohali. Tisti pa, ki so bili kdaj v podobni situaciji , pa dobro vedo, kako je s takimi stvarmi in da je treba biti takrat , ko si sam svoj gospod pač na marsikaj pripravljen.

. Sem tudi sama mnenja, da je tole bolj posiljevanje in iskanje lukenj, ker zaradi 1 meseca krajše poroniške ne bodo ženske nič bolj zaposljive, nekateri očetje znajo imeti probleme, tisti, ki pa lahko kombinirajo, se pa že zdaj lahko vse zmenijo.
Tako, da lahko iz tega ven sklepamo, da bo situacija podobna kot sedaj. Nekateri bodo imel probleme (predvsem tisti, ki jih imajo že sedaj in jih bodo imeli vedno), tisti drugi, ki pa se znajo prilagajat in medsebojno uskladiti...tisti pa se ne sekirajo zaradi tega zakona in bodo iz njega potegnili pač najbolje kar se da in kar že sedaj počnejo..

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 15:46:09   
sazi
IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Pa s tem ne mislim, da moraš imeti ves čas enega zaposlenega, temveč, da imaš nekoga, ki te v takem slučaju vsaj za silo menja. Sicer to nekateri nekako težko razumejo, ker verjetno niti ne morejo, če niso tega nikoli povohali. Tisti pa, ki so bili kdaj v podobni situaciji , pa dobro vedo, kako je s takimi stvarmi in da je treba biti takrat , ko si sam svoj gospod pač na marsikaj pripravljen.


Se skporaj razumeva, tule pa se ne strinjam. Namreč ne moreš nekoga za silo najti, da vskoči, če pa potem NE SMEŠ izdati računa. Če si s.p., v času porodniške NE MOREŠ prejemati drugih dohodkov. Tu ne gre za odgovornost furanja podjetja. In ni isto, če si en mesec nabolniški (ki ti je itak nihče ne plača) - tu lahko najdeš nekoga, ki za silo dela namesto tebe, račun pa še vedno izstaviš sam - ga v času svoje bolniške, ki ni krita s strani ZZZS lahko. In meni je ta sistem zelo jasen. Če imaš samostojen poklic in komaj zaslužiš zase, nimaš zaposlenih. Imaš nekaj bolj ali manj stalnih dohodkov, ki pa ne da samo izpadejo v času porodniške, ampak grejo stranke drugam. Nekatere se potem vrnejo, druge ostanejo pri novem ponudniku.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 15:47:27   
sazi
. Sem tudi sama mnenja, da je tole bolj posiljevanje in iskanje lukenj, ker zaradi 1 meseca krajše poroniške ne bodo ženske nič bolj zaposljive, nekateri očetje znajo imeti probleme, tisti, ki pa lahko kombinirajo, se pa že zdaj lahko vse zmenijo.
Tako, da lahko iz tega ven sklepamo, da bo situacija podobna kot sedaj. Nekateri bodo imel probleme (predvsem tisti, ki jih imajo že sedaj in jih bodo imeli vedno), tisti drugi, ki pa se znajo prilagajat in medsebojno uskladiti...tisti pa se ne sekirajo zaradi tega zakona in bodo iz njega potegnili pač najbolje kar se da in kar že sedaj počnejo..

Ja, samo tisti, k iimajo probleme že sedaj ostanejo pri tem, da dobi mama 12 mesecev plačane porodniške, zdaj jih bodo pa le 11, 1 mesec pa bodo podarili državi.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 16:13:27   
patrino
Se skporaj razumeva, tule pa se ne strinjam. Namreč ne moreš nekoga za silo najti, da vskoči, če pa potem NE SMEŠ izdati računa. Če si s.p., v času porodniške NE MOREŠ prejemati drugih dohodkov. Tu ne gre za odgovornost furanja podjetja. In ni isto, če si en mesec nabolniški (ki ti je itak nihče ne plača) - tu lahko najdeš nekoga, ki za silo dela namesto tebe, račun pa še vedno izstaviš sam - ga v času svoje bolniške, ki ni krita s strani ZZZS lahko. In meni je ta sistem zelo jasen. Če imaš samostojen poklic in komaj zaslužiš zase, nimaš zaposlenih. Imaš nekaj bolj ali manj stalnih dohodkov, ki pa ne da samo izpadejo v času porodniške, ampak grejo stranke drugam. Nekatere se potem vrnejo, druge ostanejo pri novem ponudniku.


Za takšne zadeve se določi prokurist, ki za ta čas uradno zastopa dejavnost in tebe. To je čisto lahko družinski član. Na ta način se lahko še vedno izdajajo računi. To je dokaj vsakdanja praksa, ki se jo poslužuje(m)jo marsikatere mlade spjevke.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 21:09:32   
bubu_bibi
joj, spet neko osrečevanje na silo. če oče želi na porodniško, ima tudi sedaj tako možnost; ne razumem fore 'prisilnega' določanja spodnjih/zgornih mej porodniške brez fleksibilnosti deljenja le-te po polovici časa (hkratne porodniške/bolniške). kot da se zakonci/partneri ne bi sami znali zmenit, kako peljati svojo družino in finance. ker ja: za finance se gre tukaj, ne za dobrobit otroka. to pa je ja vsem jasno, ne?

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 21:23:03   
bubu_bibi
patrino - ja prokurist je eno, pomožni sodelavec, ki ga moraš plačati vsaj nekaj tednov prej, preden te bo lahko nadomestil, pa drugo. ker se v večini normalno načrtovanih s.p. podjetij preprosto ne bo splačalo investirati v nadomestnega delavca in nositi odgovornosti za njegovo delo za tistih 80 ali 90% plače, ki predstavlja porodniška oz dopust za nego i varsto otroka. tako, da je to preprosto proračunu podarjeni denar - za družino pa finančno 'manjša škoda'.

načrtovati spremembe v sociali pod pretvezo družinske uravnoteženosti in hkrati zviševati proračunske dotacije za stranke je podvig, ki si ga lahko privošči le "legitimno in večinsko po volji ljudstva izvojena" stranka. ker vsaka druga bi že zdavnaj dobila ne vem kakšne manifestacije, vstajo in proteste.

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
9.7.2013 21:58:28   
patrino
patrino - ja prokurist je eno, pomožni sodelavec,

Ne govorim o pomožnem sodelavcu, temveč o prokuristu, kot sem napisala.
Če pa govorimo o pomožnem sodelavcu, pa tudi nikjer ne piše, da ga moraš plačevati tedne prej predenj te nadomesti. Tu se ne govori o podjetju, ki je multinacionalka na petih celinah, tu se govori o preprostem spju, in ko (če) se odločiš za pomožnega sodelavca, bo to nekdo iz stroke ( ponavadi za nadomestnega delavca nastaviš nekoga, ki ga dobro poznaš, ki je dober v stroki in ki je že od prej vpet v podjetje, čeprav ni tam zaposlen) in ne nek levak, ki ga je treba uvajat tedne in tedne. To se v praksi ne počne. Vsaj pri nas tega ne delamo.

< Sporočilo je popravil patrino -- 9.7.2013 22:05:07 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 115
   [Brisano sporočilo]
10.7.2013 8:56:21   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu patrino)
  Neposredna povezava do sporočila: 116
   [Brisano sporočilo]
10.7.2013 9:02:52   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu bubu_bibi)
  Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
10.7.2013 9:41:00   
ronja
Bubu bibi, zdaj so dopusti, po moje zato ni protestov. Počakaj, da pride jesen;).

Ankica, ostali včasih ne vemo, kaj naredit, da bi bilo boljše. Mozgam to že odkar se je začela tale kriza... Pa ne vem. NIsem vedela, ko so bili samo vegradovi delavci v igri in ne vem zdaj. Poizkušam pomagat na mikro nivoju, da kdaj komu pazim otroka takrat, ko mu ne znese (pač tistim, ki niso tako zelo super duper ogranizirani, da bi jim šli vedno delodajalci na roko ipd... in jim včasih kak dan sfali:D), povem za kako fajn podjetje drugim, več pa že ne vem, kaj naredit... Malo se še tu gor bunim, samo temu bi težko rekla aktivnost:D. Če imaš pametne predloge, na dan z njimi.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
10.7.2013 10:01:43   
patrino
Patrino, poznaš specifike vseh branž ali govoriš le iz svojega vidika user posted image ?
Trenutno teče debata o sp, drugače jih pa zelo malo pozna specifike vseh branž ( in mene niti pod razno ni tu not, kar tudi nikoli nisem trdila), razen po moje tistih, ki jim je to poznavanje specifik pač poklic.

Ne štekam lih ene stvari: če je pravica do porodniške in prisotnosti staršev pravica otroka in ne staršev, zakaj bi se ga kaznovalo s tem, da sta starša en mesec manj doma in mora otrok v varstvo en mesec prej, če oči tistega meseca ne pokoristi? Zakaj se bo torej kaznovalo otroka?

Verjamem, da te prevzemajo takšni občutki, če na ta zakon gledaš kot kazen za otroka in posredno za starše. Če pa zadevo obrneš in na to gledaš kot pridobitev, da bo otrok cel mesec z očkom ( kar mogoče nikoli več ne bo), je pa tu perspektiva čisto drugačna. Tudi če mora to dete v varstvo npr. k babici, dedku, privat varuški ( v vrtec tako majčken najverjetneje ne bo mogel,, ker to dvomim, če bodo spremenili), ni nujno tako grozno slabo zanj...Vse mamice po porodu in tudi nasploh niso vedno le najboljša opcija ki jo lahko ima otrok. Pa da ne bo spet kakšnih infarktov s starni mega mamic....govorim o tistih ženskah, ki jim materinstvo ni prioriteta v življenju in v času porodniške kar na škrge dihajo, o raznih poporodnih depresivnih mamicah, o kakšnih takšnih, ki že v času rosne porodniške raje več časa preživijo kje drugje, kot pa z otrokom...takim otrokom, se tudi zaradi enega meseca v nekem privat varstvu ali pri babicah ne bo tako razbila skleda.

Poleg tega sem mnenja, da naj bi bil cilj takega določila ohraniti in izboljšati kvaliteto družinskega življenja, kar pomeni tudi tako fleksibilnost v okviru zakona in njegove implementacije v prakso, da se družinam olajša prehod iz službe na porodniško in nazaj, ne pa še dodatno oteži (v določenih branžah, enim bo taka ureditev bolj odgovarjala, drugim manj) - torej morajo pripravljalci pogledat precej širše iz svojih 7-15 pisarniških ur. Recimo tako kot je gor napisala Mateyka izizkušenj na Švedskem.


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
10.7.2013 10:04:10   
sazi

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Za takšne zadeve se določi prokurist, ki za ta čas uradno zastopa dejavnost in tebe. To je čisto lahko družinski član. Na ta način se lahko še vedno izdajajo računi. To je dokaj vsakdanja praksa, ki se jo poslužuje(m)jo marsikatere mlade spjevke.

Sama opravljam tako delo, da za to potrebujem licenco in izdajam uradna poročila z mojim imenom in potrdilom licence. Tega en prokurist, če nima licence ne more, če jo ima, pa raje dela zase - itak.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   [Brisano sporočilo]
10.7.2013 10:05:15   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
10.7.2013 10:34:31   
sazi

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

Ronja, sem že na prvi strani al kje že napisala par stvari. Nas se to sicer zdaj ne tiče, vem pa iz tistega leta porodniške, kaj bi nam prav prišlo, istočasno za družino, da bi bili več časa skupaj, da bi lahko tudi kaj za službo naredila, da možu ne bi bilo treba biti cel dan v službi...:
- možnost istočasnega koriščenja porodniške in opravljanja službe. Recimo pri nas bi zelo fajn prišlo, da bi delala oba 4 ure, ostale 4 ure pa bi bila na porodniški.
- večja podjetja ni lahko organizirala varstvo v okviru svojih podjetij. Tako bi bili otroci blizu svojim staršem, mame bi lahko vmes tudi dojile. Zdaj s emi to zdi neizvedljivo. Kdo bo hodil dojiti otroka med delovnim časom, če ima do doma 30km?
- kjer oba starša delata v istem podjetju, se bi ponekod lahko delo organiziralo tako, da bi eden delal 2 dni v tednu, drugi 3 dni, seveda odvisno od same narave dela.
-zelo pogrešam informiranje o možnostih, ki so na voljo,
- močno poenostavljen birokratski sistem - torej tako, da samo enkrat neseš papirje, potem pa zgolj sporočaš, katere dneve si koristil, pa d ani treba vsakič javljat na ZZZS sprememb ipd.

pa še kaj bi se našlo, samo za to je treba sistem uvajat premišljeno, upoštevat potrebe širše mase ljudi in sistem uvest na široko, fleksibilno. Sem skeptična, vem, a imam slabe izkušnje s polovičnimi rešitvami. Lahko se to naredi tako, da bo fajn tako za ljudi kot delodajalce, ne vem pa, če je volja za kaj takega, niti če so si vzeli dovolj časa za pripravo konkretnega, poglobljenega predloga z analizo vzrokov in posledic.


user posted image
Tisto odebeljeno je bilo pa že zdaj možno. Poznam primer in so prav lepo speljali vse skupaj.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
10.7.2013 10:50:06   
patrino
Poleg tega sem mnenja, da naj bi bil cilj takega določila ohraniti in izboljšati kvaliteto družinskega življenja, kar pomeni tudi tako fleksibilnost v okviru zakona in njegove implementacije v prakso, da se družinam olajša prehod iz službe na porodniško in nazaj, ne pa še dodatno oteži (v določenih branžah, enim bo taka ureditev bolj odgovarjala, drugim manj) - torej morajo pripravljalci pogledat precej širše iz svojih 7-15 pisarniških ur. Recimo tako kot je gor napisala Mateyka izizkušenj na Švedskem.


Tole mi ni uspelo komentirat...
Mislim, da ga ni tule med nami takega oz. take, ki si tega ne želi, tako da tukaj ni odkrita Amerika. Vendar glede na to, da se tako sanjsko nikoli noben zakon ne sprejema in odvija, je kaj takega pričakovati utopija. Lahko se buniš, svoje mnenje izpostaviš na referendumu, vendar žal tako kot bi vsak hotel in si želel, nikoli ne bo. Ena izmed rešitev pa je ta, da še tako čudn in na prvo žogo neprijazen zakon malo pretuhtaš in ga poskušaš pogledat iz drugega zornega kota. Ne tako pesimističnega.
In ko smo že ravno pri bunjenju- Ankica, kako pa kaj ti pripomoreš k izboljšanju trenutne situacije, ko se ti zdijo drugi bolj apatični in sprijaznjeni? Mislim poleg razkuhavanja tule gor? Mogoče boš navrgla kakšno dobro idejo, ki jo bomo družno zagrabili...
user posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 123
   [Brisano sporočilo]
10.7.2013 11:09:56   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu patrino)
  Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
10.7.2013 12:42:41   
bubu_bibi

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Bubu bibi, zdaj so dopusti, po moje zato ni protestov. Počakaj, da pride jesen;).



user posted image

ronja - do takrat bo že sprejeta gora zakonov, ki niso prav posrečeni oz kar otežujejo življenje. pa sindikati naj ne bi imeli dopustov, samo šment, ni sindikata mater na porodniški in njihovih mož/partnerjev. za tole zvišanje dotacije za stranke pa mislim, bi se kak Branko skoraj moral oglasit!

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?