|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 11:17:42   
patrino

Praktičen primer glede bolniških: če ugotovim, da ima dete zjutraj vročino in je lubi medtem že 200km stran na terenu, potem ni nobene šanse, da bi ostal on na bolniški, se ti ne zdi? Ker dostikrat pač ne veš zvečer, da bo zjutraj bolan. In jasno jih ne more on peljat v vrtec ob 5h, ker se takrat vrtec še ne odpre. Tudi če bi to ugotovila zvečer, ne moreš odpovedat terena zaradi enega človeka, ker je preveč stvari v igri, da se zadeva izvede - isto je pri mojih terenih, samo imam pač delo, kjer jih je veliko manj (zato jih pa ne planirava hkrati). LJudje, ki delajo v pisarnah, šoli, na istem mestu ob istem času vsak dan, pozabljajo, da je veliko del, kjer ni tako. Tako kot kirurg/inja ne more domov iz dežurstva, če mu otrok zboli, obstaja še kup drugih poklicev, kjer to ni mogoče. Če je oče "na furi" (predno se zagovornice enakosti vtaknete - resnično je zelo malo ženskih tovornjakaric;), na ladji, itd... je kup teh stvari enostavno nemogočih. In mama ni samohranilka, vseeno pa pač ne more računat na te reči.
Ronja, v bistvu to ima nič veze kao je tvoj ljubi na terenu in kako si ti prisiljena biti z bolnim detetom doma...To je pri vas in če ti iskreno povem, si v sodobnem svetu med redkimi (vsaj med podjetnicami in drugimi resnično v kariero hočeš-nočeš vpetimi ženskami)......temu ne moreš reči statistični prikaz. To ne moreš imenovati dejstvo. Za to rabiš znanstvene dokaze, statistične izračune in ne le tvoje izkušnje iz privat življenja. Se spomniš teme o maratonskem dojenju?? Kljub sto in enemu praktičnemu razlogu in dokazu, si naprej in naprej čenčala, da hočeš znanstveni dokaz in ne rekla kazala iz neke prakse. No sedaj bi lahko rekla, da sva na istem, le da jaz nisem tako zagovedena in ti lahko rečem, da tudi, če gledaš čisto na splošno v praksi, ni vse tako kot pri vas. Ponekod pač tudi ženske hodimo po terenu, ponekod- tudi pri nas ( in tudi drugje je kar pogosto to), je čisto normalno, da otroke zjutraj odpelje v vrtec in šolo moj "ljubi" (in vstajajo ob 7. oo in ne prej), v velikih primerih so namesto mamic na bolniški ob otroku pač očetje (pri nas sva glede tega kar enakovredna, pa moj dela v čisto povprečni firmi- ne naši družinski). In veliko delodajalcev je temu čisto naklonjeno in se jim zdi to čisto normalno, čeprav očeta ne vidijo s trebuhom.
Čisto lahko pa bi ti navedla statistične podatke o tem, kako ženske prav zaradi takega načina gledanja kot ga očitno imaš ti ( nekaj normalnega in skoraj obveznega je, da je vedno ob bolnem otroku doma mama) in žal še vedno preveč delodajalcev,ženske dokazano težje dobijo službo. To ni nobena znanstvena fantastika- to je reala.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 11:38:55   
kalbo
Seveda, sam ne moraš tega rešit tako, da uzakoniš, da mora obvezno pol boniške vzet moški in drugo polovico ženska, v temu je poanta vse tele kolobocije.

Pri nas ponavad kombinirava jest 2 ona 3 dni v tednu iz preprostega razloga, ker je 20 procentov njene plače na žalost manj kot 20 moje. Ko se to zgodi je zjutraj krizni sestanek, kdo lahko tist dan ostane doma in kdo ne.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 13:47:02   
ronja
Sttistično ima več moških delo na terenu, več žensk pa v pisranah, pojdi pa pobrskaj.

Na temi o dojenju mi nisi dala niti 1 dokaza, sploh pa ne znanstvenega. Samo da se tebi in še marsikomu čudno zdi. Nikjer nobenega dokaza.

Ne, ni povsod tako kot pri naju, ko imam tudi jaz kdaj teren in ko gre tudi oči na bolniško, zato pa pravim, da je treba pogledat na tiste, ki tega ne morejo. Če bo brala, bi videla, da sem to že napisala - da zato ne planirava terenov na isti dan. in on je lahko kdaj na bolniški (ne pa kadarkoli, ker je pač večina del takih), poznam pa primere, kjer so jim čisto resno grozili s knjižico.

Seveda, sam ne moraš tega rešit tako, da uzakoniš, da mora obvezno pol boniške vzet moški in drugo polovico ženska, v temu je poanta vse tele kolobocije.

Bingo.

Patrino, veš, na splošno si moški in ženske, ki imamo skup otroke, pomagamo;). Včasiih en lažje ostane, drugič drugi. Večinoma delodajalci razumejo, da je dete bolno pri mami veliko lažje kot pri očetu (kot rečeno, N> 10, lahko ti eno hitro analizo naredim ni problema;). Je pa res, da če en dela za 4 ure, se vsekakor vsem bolj splača, da gre on/a na porodniško, ker je pač 20% od pol manjše plače precej manj kot 20% od cele. In ne gre tu za ne vem kako seksistično razmišljanje, ampak realo. Kot sem že lilijani napisala: dokler se bo družini bolj splačalo, da gre ženska, bo verjetno v večini primerov šla. Če bojo naredili, da bo približno enako, pa bo v polovici primerov ostal oče (tam, kjer je to možno).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 14:55:55   
zaspancek1

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

In ne gre tu za ne vem kako seksistično razmišljanje, ampak realo. Kot sem že lilijani napisala: dokler se bo družini bolj splačalo, da gre ženska, bo verjetno v večini primerov šla. Če bojo naredili, da bo približno enako, pa bo v polovici primerov ostal oče (tam, kjer je to možno).


user posted image Sem napisala že cel post, pa sem ga pomotoma zbrisala.user posted image Eh ja, pa na kratko od začetka.
Torej, Ronja, si prepričana, da to res ni seksistično? Da ni ta reala precej seksistična? Ker če je stanje v družbi takšno, da je ženska v rodni dobi skoraj nezaposljiva, če pa že dobi, pa so to službe za določen čas ali slabše plačana delovna mesta, ker se "pričakuje", da bo itak stalno na porodniški in bolniški, posledično dobi lahko samo delovno mesto, ki je manj zahtevno in slabše plačano, možnosti napredovanj je zelo zelo malo ali nič, ostaja na slabše plačanem delovnem mestu in ob bolezni otroka se za družinski budget resnično bolj splača, če je ona na bolniški,...pa smo spet na začetku....Skratka - začaran krog, iz katerega pa se očitno sami ne zmoremo izkopati.
Pa tudi tole - če bodo naredili, da bo približno enako? Kdo bo naredil? Pa kaj točno? Se mi zdi, da tu pa čakaš intervencijo države. Ja, saj država poskuša (med drugim tudi s tem zakonom), samo največ pa je potrebno storiti sam.

Če povzamem - kaj pa nasprotniki zakona potem predlagate, da se bo spremenilo to stanje v državi, ki je, ne glede na to, da ste nekateri prepričani, da je super, vendarle precej slabo. Jaz, razen tega zakona, še nisem prebrala boljše rešitve. Jo imate mogoče vi?
Ker kako daleč pa smo prišli od teh razmišljanj iz leta 2009? Se mi zdi, da ne ravno daleč...
http://www.ringaraja.net/forum/m_3649606/mpage_1/key_/tm.htm

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 15:35:16   
patrino
Na temi o dojenju mi nisi dala niti 1 dokaza, sploh pa ne znanstvenega. Samo da se tebi in še marsikomu čudno zdi. Nikjer nobenega dokaza.
Kot tudi ti tule ne, kot to, da se ti vedno zdi pravilno le tisto, kar se dogaja pri tebi in s tvojim lubijem. Potem pa zadevo na en dva tri spremeniš v dejstvo ( ki niti pod razno to ni), če pade v tvoj kalup.

Sttistično ima več moških delo na terenu, več žensk pa v pisranah, pojdi pa pobrskaj.

Prosim, če pobrskaš raje ti, ker je to v tvojem interesu ne v mojem. In toliko za vednost: med terenskim in pisarniškim delom je še veliko drugih del. Obstajajo proizvodna dela na tri partije ( kjer je število moških precej izenačeno z ženskami), obstajajo dela na dvojni turnus, obstajajo dežurstva po več dni ( v medicini jih je naprimer dovolj in tudi na tem področju ne moremo reči, da vodijo moški)...
Ronja gledaš zelo ozko in nerealno. Družinsko .Spet.

Večinoma delodajalci razumejo, da je dete bolno pri mami veliko lažje kot pri očetu (kot rečeno, N> 10, lahko ti eno hitro analizo naredim ni problema;)
Pa od kje ti spet ta večina?? Zakaj ves čas govoriš na pamet in brez realnih dokazov? Da, nared eno analizo prosim, vendar ne na podlagi tvoje familije. Nared analizo med tistimi ženskami, ki so večkrat na bolniški zaradi otrok in ki ti lahko s prve roke povedo, da jih delodajalec rad vpraša, če ta otrok nima očeta, da so zanj na bolniški le one??
Mogoče imaš le ti tako srečo, da ti delodajalec tako tolerira pogoste izostanke iz dela zaradi otrok. Mogoče ti jih ne tolerira, vendar ti v svojem slepem prepričanju tega ne maraš in ne želiš priznati. Mogoče imaš le premalo izkušenj z različnimi delodajalci, kajti na podlagi enega ali dveh je težko realno gledati na situacijo. Mogoče pa imaš v službi tako vlogo oz. delovno mesto, da te tam ne pogrešajo preveč. Kaj se ve.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 15:46:26   
patrino
Seveda, sam ne moraš tega rešit tako, da uzakoniš, da mora obvezno pol boniške vzet moški in drugo polovico ženska, v temu je poanta vse tele kolobocije.

Mislim, da se govori le o enem mesecu porodniške in ne polovici. In tudi za tisti mesec sem povedala svoje mnenje že na prvi strani. Kot sem rekla, me ta mesec ne žuli tako kot me to, da zakone sprejemajo na horuk in ne uredijo zraven zadev, ki se ob takih zakonih potegnejo zraven in so milo rečeno neprijetne. Ena izmed njih je tudi takole dviganje prahu in navajanje nekih dejstev, ki to niso, zato, da stvar izgleda še bolj neprijetna in nesprejemljiva. Vsak zakon lahko sprejmeš kot neko prisilo, ker je nekaj uzakonjeno z njim. Pa vseeno niso vsi kar za ponoret. Tudi tale ni , če ga malo premisliš, če bodo skupaj z njim uredili še nekaj zadev, če se bo spremenila miselnost, da je v večini tako ali tako normalno in povsod tako, da je več doma ženska in da bo vsa stvar petkart boljša, dete bo petkrat bolj zdravo in zadovoljno, če bo tisti mesec na koncu, še vedno pripadal materi in ne očetu.



Pri nas ponavad kombinirava jest 2 ona 3 dni v tednu iz preprostega razloga, ker je 20 procentov njene plače na žalost manj kot 20 moje. Ko se to zgodi je zjutraj krizni sestanek, kdo lahko tist dan ostane doma in kdo ne.

Tudi pri nas je večinoma tako, oz. jaz večinoma ostajam doma prve dni bolezni, ko je z malimi huje, zadnje dni , ko se gre bolj za nabiranje odpornosti, pa večkrat on. Vendar bi bilo lahko čisto enostavno obratno, če bi se tako domenila oz. če bi bilo zaradi službe tako potrebno. Bistvo je v tem, da tam, kjer se dva lahko domenita ( glede službenih obveznosti, finančnih zadev), kjer sta se pripravljena oba angažirati, kjer sta oba sposobna hendlat bolnega otroka in tam kjer so ženske sebi pripravljene priznati, da zna tudi kdo drug skrbeti za njihovega otroka, ter mu zaupati -tam ponavadi tudi takšni in podobni zakoni ne naredijo nobene posebne panike.


< Sporočilo je popravil patrino -- 5.7.2013 16:01:10 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 18:26:47   
liliana
V bistvu ravno to žolčno nasprotovanje, predvsem s strani žensk, temu predlogu....in iskanje izgovorov po vsej sili zakaj pa to ni možno (zakaj moški ne more 30 dni izostati iz službe, ženska pa lahko.....torej ženske delamo po službah neka brezvezna dela in smo lahko zamenjljive in lahko pogrešljive, naši moški pa so vsi zaposleni na tako zahtevnih in odgovornih mestih, da jih živ bog ne more pogrešati 2 dni, kamoli 20 delovnih dni).......dokazuje, da je taka "prisila" v bistvu nujna.......

Itak sem pa vedno govorila, da smo zato, da ženske ne zasedamo visokih položajev v firmah, v državi, krive v bistvu ženske same.....in ne zakonodaja in moški šovinizem.....ravno to žolčno nasprotavanje temu predlogu dokazuje, zakaj ne moremo biti ženske enakopravne moškemu......torej se nimamo kaj pritoževati, če smo slabše plačane.....saj s svojo famo o poveličevanju materinstva in dojenja serje.mo same sebi v skledo.......

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
5.7.2013 22:12:54   
ronja
kot to, da se ti vedno zdi pravilno le tisto, kar se dogaja pri tebi in s tvojim lubijem

patrino, daj se nauči brat: 2x sem ti že napisala, da ne gre za to, kaj bi nama zneslo - lubi bi se lahko zmenil, da bi bil 1 mesec doma, ne gre zame, poleg tega se naju itak ne tiče, ker ne bova imela več otrok. Samo poznam precej ljudi, ki bi zelo težko koristili to možnost.

Da, nared eno analizo prosim, vendar ne na podlagi tvoje familije.

Moj N ni bil na podlagi moje familije, daj probaj to enkrat razumet;). Noben od najinih delodajalcev ni bil navdušen, da so najini otroci veliko bolani, sta pa oba delodajalca vedela, da bo delo vseeno narejeno, zato nama ni nihče grozil z odpustom. Imam delo, ki je moj projekt, tako da nobenega drugega ne prizadane, če me ni (razen če je teren, ker tam se prekrivamo) in itak vsi vemo, kdaj in kaj lahko naredimo doma, česa pa ne. Vsega se ne da (laboratorija in terena), pišeš pa lahko doma. Tudi ni treba bit glih Einstein, da ugotoviš, da je 4 ure dela lažje not prinest zvečer kot 8 ur;). In če te ravno tako zelo zanima, kako je bilo pri nas: večinoma ni noben od naju vzel bolniške, ampak sva koristila nadure - happy now?;)
Moj vzorec je bil na podlagi mam iz vrtca in nekaj prijateljev/ic. Nekateri si lahko res oni lažje vzamejo fraj kot one, ponekod pa sploh ne.

Patrino, večina ljudi si že zdaj deli bolniško in že zdaj oba skrbita za otroka - to je normalno. Tak zakon ne bo naredil problema meni ali tem, ki imamo to možnost. Bo pa lahko naredil precej problemov tistim, ki je nimajo. In čeprav ti nisi med njimi, ne pomeni, da jih ni. Ti misliš, da je samo ena možnost, zakaj oče ne vzame bolniške in ta je notranja- znotraj družine: zato, ker on noče ali ker mu mama ne zaupa otroka v varstvo. Vendar obstajajo še precej bolj trivialni razlogi: ker ona zasluži pol manj kot on, recimo (in to ni redko). Ker on dela na delovnem mestu, kjer začnejo tako zgodaj, da otrok takrat še ni buden in oče še ne ve, da je bolan, recimo. Da ne dela v istem kraju ves čas (bolj pogosto kot bi si človek mislil) Zato sem ti dala primer s tereni. Ker je lahko sicer vse čisto normalno, samo zunanja situacija na delu je drugačna, pa isti človek, ista družina ne more izkoristit tega.

zakaj moški ne more 30 dni izostati iz službe, ženska pa lahko

Ne, govorimo o tem, da je lažje, če en od partnerjev ostane daljši čas ali pa če oba delata 4 ure, kot pa da je en od njiju enkrat sredi dela 1 mesec doma (kdorkoli, tudi mame ne gledajo lepo, če si vzame 1 mesec vmes fraj;): če je v kosu 1 leto je pač lažje najt zamenjavo.

Lili, v večini primerov je tako, da nastane kar konkreten problem, če imata oba partnerja zelo zahtevni službi, kjer ju ne morejo nič pogrešat. V tem primeru, če nimata babic, sta naskrala (vem, kako je, ko te 5 min. pred predavanjem kličejo iz vrtca, da je mali zbolel in veš, da je on tudi na sestanku... en pač mora it - mimogrede, šel je on;).
Kdo se prilagodi, je stvar para, da se zmenita, kateremu trenutna služba več pomeni ali kateri si tisti trenutek lažje privošči izostanek. Poznam primere na obeh straneh, tako da ne bi bila tako prepričana, da je to vedno ženska. Odvisno od okoliščin, obeh služb, varnosti v službi itd... To pa veš, da so razlike glede na spol.

Kar se mene tiče, se precej strinjam z mnenjem Valentine Novak, ki ga je napisala enkrat v kolumni: da je že fajn, da se trudimo za enakopravnost, ampak da obstajajo še drugi razlogi, zakaj ženske nismo na takih pozicijah - ker si dostikrat tega ne želimo. Da si pač večina žensk ne želi bit direktorica velike firme in potovat vsak teden na drug konec sveta, videt svoje otroke čez vikend, itd... Ne glede na vse spodbude in vse. Mislim, da je zelo prav, da je ženskam, ki si to želijo, to omogočeno v enaki meri kot moškim. Vendar mislim, da je tudi prav, da ni nič narobe, če si tega ne želiš.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 83
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 7:36:59   
zaspancek1

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

V bistvu ravno to žolčno nasprotovanje, predvsem s strani žensk, temu predlogu....in iskanje izgovorov po vsej sili zakaj pa to ni možno (zakaj moški ne more 30 dni izostati iz službe, ženska pa lahko.....torej ženske delamo po službah neka brezvezna dela in smo lahko zamenjljive in lahko pogrešljive, naši moški pa so vsi zaposleni na tako zahtevnih in odgovornih mestih, da jih živ bog ne more pogrešati 2 dni, kamoli 20 delovnih dni).......dokazuje, da je taka "prisila" v bistvu nujna.......

Itak sem pa vedno govorila, da smo zato, da ženske ne zasedamo visokih položajev v firmah, v državi, krive v bistvu ženske same.....in ne zakonodaja in moški šovinizem.....ravno to žolčno nasprotavanje temu predlogu dokazuje, zakaj ne moremo biti ženske enakopravne moškemu......torej se nimamo kaj pritoževati, če smo slabše plačane.....saj s svojo famo o poveličevanju materinstva in dojenja serje.mo same sebi v skledo.......


Ja, očitno je res tako. Nisem verjela, da je takšno razmišljanje tako močno, vsaj ne pri ženskah, pa vidim, da je še kako....žal.
Kar se pa tiče mnenja Valentine Novak - je preveč poenostavljeno. Tako kot je bilo pred 100 leti marsikaj praktično nepredstavljivo za ženske in si takrat marsičesa niso želele, je danes to popolnoma samoumevno. Zakaj pa bi moralo neko odgovorno delovno mesto in družina za žensko biti nezdružljiva? Oz. še slabše - gremo nazaj in bosta kmalu sploh kakršno koli delovno mesto in družina zanjo nezdružljiva? Saj tu številne pišete, da imate težave pri zaposlitvi - a ste že čisto resignirane?

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 8:29:44   
metuljčica87
ok iz tega vašega analiziranja še vedno nisem uspela razbrati če bo ta zakon veljal za tiste ki rodijo v letu 2014 ali že tudi za tiste ki bodo rodile v letu 2013? Če kdo ve? Hvala

_____________________________

Jure: 23. 8. 2009

Aljaž: 4. 1. 2014

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   [Brisano sporočilo]
6.7.2013 8:45:12   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu metuljčica87)
  Neposredna povezava do sporočila: 86
   [Brisano sporočilo]
6.7.2013 9:19:26   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 9:50:33   
patrino
IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1


IZVIRNO SPOROČILO: liliana

V bistvu ravno to žolčno nasprotovanje, predvsem s strani žensk, temu predlogu....in iskanje izgovorov po vsej sili zakaj pa to ni možno (zakaj moški ne more 30 dni izostati iz službe, ženska pa lahko.....torej ženske delamo po službah neka brezvezna dela in smo lahko zamenjljive in lahko pogrešljive, naši moški pa so vsi zaposleni na tako zahtevnih in odgovornih mestih, da jih živ bog ne more pogrešati 2 dni, kamoli 20 delovnih dni).......dokazuje, da je taka "prisila" v bistvu nujna.......

Itak sem pa vedno govorila, da smo zato, da ženske ne zasedamo visokih položajev v firmah, v državi, krive v bistvu ženske same.....in ne zakonodaja in moški šovinizem.....ravno to žolčno nasprotavanje temu predlogu dokazuje, zakaj ne moremo biti ženske enakopravne moškemu......torej se nimamo kaj pritoževati, če smo slabše plačane.....saj s svojo famo o poveličevanju materinstva in dojenja serje.mo same sebi v skledo.......


Ja, očitno je res tako. Nisem verjela, da je takšno razmišljanje tako močno, vsaj ne pri ženskah, pa vidim, da je še kako....žal.
Kar se pa tiče mnenja Valentine Novak - je preveč poenostavljeno. Tako kot je bilo pred 100 leti marsikaj praktično nepredstavljivo za ženske in si takrat marsičesa niso želele, je danes to popolnoma samoumevno. Zakaj pa bi moralo neko odgovorno delovno mesto in družina za žensko biti nezdružljiva? Oz. še slabše - gremo nazaj in bosta kmalu sploh kakršno koli delovno mesto in družina zanjo nezdružljiva? Saj tu številne pišete, da imate težave pri zaposlitvi - a ste že čisto resignirane?


Podpis pod obe.
Tudi sama sem mnenja, da ni nobena prisila dobra. Vendar je vsak sprejet zakon za nekoga prisila, če se ne sklada z njegovim mišljenjem, prepričanjem. Večina zakonov potegne s seboj nekaj slabega in prinese nekaj dobrega. Odvisno je le kako sede v tvoj kalup življenja. Že dosti slabših smo bili prisiljeni sprejeti, ki so se kasneje izkazali za ne tako slabe ali obratno. Nad nekaterimi smo veselo kimali, vendar se je čez čas izkazalo, da bi bilo bolje da ne bi. Tale se mi ne zdi tako negativen. K sreči je posebej negativen le za tiste ( v večini ženske- od moških se je oglasil le Kalbo, pa predlagani zakon v bistvu leti največ nanje), ki se očitno sami sebi zdijo veliko bolj sposobne skrbeti za otroke kot očetje, ki mislijo v sebi, da se bo svet podrl , če bodo en mesec prej zastartale s službo, ki si ne priznajo, da niso nezamenljive. Po drugi strani pa ne razumejo, da si veliko žensk v naši ljubi deželici želi graditi kariero poleg materinstva. Da teh sploh ni tako malo, vendar je še vedno v naši družbi žal toliko zastarelih "trpečih" mater, ki tega ne želijo in niso sposobne razumeti. V bistvu nekako na skrivaj ženske, ki se po parih mesecih spravi v službo in jo doma zamenja enako ljubeči in sposobni očka, označujejo za nematerinsko- čudno. Ne ravno v tej debati ( čeprav se melos dobro čuti), temveč je to dobro zaznati , če se le malo bolj gibaš v različnih "biznis" krogih , ki je v veliki meri še zelo moški svet. Zanimivo je, da so moški po svoje bolj tolerantni do ženske na istem položaju, kot ženske same. Podobno kot v tej temi. Moški bi nekako čisto radi ostali en mesec doma ...samo žal je tako, da bi to rade počele tudi nekatere ženske. Potem pa naštevajo razloge, ki to v veliki meri v reali sploh niso razlogi, temveč izgovori. Tudi tisti mesec, ko naj bi bil moški doma, se ne bo zgodil kar čez noč, temveč bo napovedan veliko mesecev v naprej. Do takrat se bo dalo urediti marsikaj v službi glede službenih obveznosti, zamenjave na delu, uvajanja zamenjave za en mesec, prerazporeditve delavca za tisti čas....vse se bo dalo, ker bodo imeli delodajalci dosti časa in ne bo tega treba narediti čet noč. Tudi delodajalci bodo to po moje sprejeli podobno kot druge že sprejete zakone. Če bodo pa to v glavi sprejele tiste konzervativne matere...hja za to bo pa potrebno malo več časa.

Jaz sem zelo za to, da je oči več doma, prisoten v družinskem življenju, me pa zanima, kako bodo to speljali v praksi, ker lahko določenemu spektru ljudi zelo zakomplicirajo življenje, smisel pa bi bil, da se življenje državljanov poenostavlja, ne pa zapleta in o tem, se mi zdi, je govorila Ronja.

Še enkrat. Lahko bi rekla, da ravno obratno. Nekaterim bo ravno ta mesec precej izboljšal kvaliteto družinskega življenja, kvaliteto kariere matere, kvaliteto splošnega pogleda na zaposleno mater v slovenski družbi. Tudi ti očitno izhajaš samo iz svojega zornega kota. Tudi tisti samozaposleni ne bodo kar propadli. Če sta v enem podjetju zaposlena oba, niti pod razno ni delata tako ločeno na pisarniško in proizvodno. Če eden pozna le en del v tem samozaposlitvenem podjetju, je to zelo slabo organizirano podjetje in čudno da še ni šlo po gobe. Vsi, ki smo del takšnega podjetja vemo, da je treba v malem poslu znati vse ali vsaj znati organizirati in peljati karavano naprej, če eden ni na razpolago. Pa se to zgodi tudi od danes na jutri in ne takole napovedano čez več mesecev v naprej.Čeprav tisti čas očka ( ki ima na grbi proizvodnji del in si bo drznil za en mesec ostati z otročkom doma) verjetno ne bo z otrokom 30 dni na samotnem otoku in bo vseeno dosegljiv za kakšna vprašanja in nasvete. Je že tako ( sploh v privat podjetjih), da smo tudi mamice v času, ko smo dopoldne veselo na porodniški, v popoldanskem času ali večernem, marsikatero urico prisiljene kaj pomigati tudi za biznis. Življenje in preživetje pač ni tako enostavno.


< Sporočilo je popravil patrino -- 6.7.2013 10:09:58 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 9:59:12   
Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

V bistvu ravno to žolčno nasprotovanje, predvsem s strani žensk, temu predlogu....in iskanje izgovorov po vsej sili zakaj pa to ni možno (zakaj moški ne more 30 dni izostati iz službe, ženska pa lahko.....torej ženske delamo po službah neka brezvezna dela in smo lahko zamenjljive in lahko pogrešljive, naši moški pa so vsi zaposleni na tako zahtevnih in odgovornih mestih, da jih živ bog ne more pogrešati 2 dni, kamoli 20 delovnih dni).......dokazuje, da je taka "prisila" v bistvu nujna.......

Itak sem pa vedno govorila, da smo zato, da ženske ne zasedamo visokih položajev v firmah, v državi, krive v bistvu ženske same.....in ne zakonodaja in moški šovinizem.....ravno to žolčno nasprotavanje temu predlogu dokazuje, zakaj ne moremo biti ženske enakopravne moškemu......torej se nimamo kaj pritoževati, če smo slabše plačane.....saj s svojo famo o poveličevanju materinstva in dojenja serje.mo same sebi v skledo.......


Podpis!!!

Šele odzivi - na moje presenečenje v večini žensk in sploh ne moških (ki se jim BTW v celoti odreka opravilno sposobnot skrbet za lastnega 10 mesečnika), ki jih zadnje dni spremljam po forumih in medijih, so pokazali kako je zakonska ureditev pravzaprav potrebna.


(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 89
   [Brisano sporočilo]
6.7.2013 10:38:30   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu patrino)
  Neposredna povezava do sporočila: 90
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 10:41:06   
astrid1
Liliana, Dashenka zaspanček1 in ostale!

Saj ne znate brati! Ves čas poudarjamo, da ni problem v tem, da očetje ne bi hoteli, problem je v tem, da ne bodo smeli. Pa da samozaposleni ne zdržijo tega meseca, ker jim bo šla dejavnost v tri franže. Ve pa ves čas nabijate nekaj o mentaliteti, pa kakšne smo babe!

Mene to strašno moti, ker gledate zgolj na zadevo iz lastne situacije,. Tako kot snovalci tega zakona. Pri nas bi tudi ta zadeva čisto lepo funkcionirala, Sama nimam nobenega problema. Zaradi mene, bi lahko ostal dva meseca z malo, ne samo enega. Jih pa poznam ogromno takšnih, ki bi bili v dejanski stiski zaradi tega. Samo zato, ker se sprejema kar en zakon na horuk, ne da bi se zadeve okrog uredile, da bi dejansko res otroci kaj od vsega tega imeli. Tako pa bodo samo in zgolj prišparali tiste miljone.

Zdaj pa nehajteb že enkrat žaliti ženske. Pa malo okrog sebe poglejte, kako živijo drugi ljudje.

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 12:55:36   
mateyka
na švedskem tudi imajo ta zakon in zaradi enakih razlogov - da je tudi oče skrbnik, ne da vedno mama ostane doma, kar je bil prevladujoč trend (tukaj so očetovski dnevi minimalno 40 dni, lahko tudi 50-50, če češ).
je pa tako, teh 40 dni lahko porabiš v roku 8 let in lahko ga vzameš med dopustnim časom in furaš porodniško nadomestilo. lahko ga porabiš, ko je otrok bolan (namesto bolniške). stvar je zelo fleksibilna. hočem rečt, se da narest da ta "očetovska porodniška" res ni problematična, če se vsi zavzamejo za to (tudi država). ne vem kako je s tem v sloveniji, vem pa da tukaj recimo ni problem pri izpadu dela (kakor sem rekla, je lahko tudi med dopustnim časom, če imaš s.p. in ne vse v enem kosu, + kasneje kot v roku enega leta je tudi možno).

< Sporočilo je popravil mateyka -- 6.7.2013 12:59:16 >

(odgovor članu astrid1)
Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 14:02:51   
zaspancek1

IZVIRNO SPOROČILO: astrid1

Liliana, Dashenka zaspanček1 in ostale!

Saj ne znate brati! Ves čas poudarjamo, da ni problem v tem, da očetje ne bi hoteli, problem je v tem, da ne bodo smeli. Pa da samozaposleni ne zdržijo tega meseca, ker jim bo šla dejavnost v tri franže. Ve pa ves čas nabijate nekaj o mentaliteti, pa kakšne smo babe!

Mene to strašno moti, ker gledate zgolj na zadevo iz lastne situacije,. Tako kot snovalci tega zakona. Pri nas bi tudi ta zadeva čisto lepo funkcionirala, Sama nimam nobenega problema. Zaradi mene, bi lahko ostal dva meseca z malo, ne samo enega. Jih pa poznam ogromno takšnih, ki bi bili v dejanski stiski zaradi tega. Samo zato, ker se sprejema kar en zakon na horuk, ne da bi se zadeve okrog uredile, da bi dejansko res otroci kaj od vsega tega imeli. Tako pa bodo samo in zgolj prišparali tiste miljone.

Zdaj pa nehajteb že enkrat žaliti ženske. Pa malo okrog sebe poglejte, kako živijo drugi ljudje.

Mislim, da naše branje ni problem, pač pa bolj razumevanje in širši pogled na celotno stvar. Pa ne ravno na naši strani, pač pa mogoče na nasprotni. Ko govorite o tem, da ni problem, da očetje ne bi hoteli? V to sicer rahlo dvomim, ampak glede na prebrano je mogoče res največji problem v tem, da nekatere mame nočejo?user posted image Zakaj točno, bi bilo zanimivo raziskati, vsekakor pa zgoraj omenjeni razlogi niso zanemarljivi. In če je za očeta res problem strnjen mesec, pa predlagajte, da je pač skupno število dni tolikšno, koristi pa se poljubno (sicer mislim, da v predlogu nikjer ne piše, da mora biti strnjen, ampak nisem 100%) - npr. po 14 dni skupaj (kot dopust) - seveda (tako kot dosedaj) vnaprej dogovorjeno, pa zato ne bo noben propadel, ravno tako pa ne bo treba uvajati koga novega (ki ga, mimogrede, marsikje že sedaj ne, pa te npr. ni celo leto ali pa delaš skrajšani delovni čas). Skratka - možnosti za izboljšavo predloga zakona vsekakor so, zato bodite aktivne raje tako, ne pa da ga že takoj popljuvate. Evo, kot piše mateyka - pri njih to danes ni tak problem (pa je bilo prej vsaj glede koriščenja dopusta očetov podobno - slabo oz. zanemarljivo).
Na Hrvaškem imajo podobno - vsakemu od staršev pripada del dopusta, ki pa je v celoti prenosljiv. Ima katera podatke, koliko jih moških dejansko koristi ta dopust? Glede na razmere pri nas, kjer je možnost koriščenja kateregakoli od staršev že sedaj, pa so ga koristili resnično redki, najbrž samo z možnostjo izbire ne bo več šlo. Vsaj ne, če bi radi dosegli večjo vključenost očetov pri vzgoji in varstvu otrok in predvsem večje zaposlitvene možnosti žensk v rodni dobi. Zdaj, če tega nočete, potem je zakon res čisto mimo.... Ampak glede na teme tudi na tem forumu oz. če res vsi pogledamo naokoli (kako drugi živijo!), kjer mlade mamice opisujejo težave pri zaposlitvi, si najbrž vse želite, da bi se položaj žensk na trgu dela vendarle spremenil. Torej?
Še enkrat sprašujem - kaj pa vi konkretno predlagate?

(odgovor članu astrid1)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
6.7.2013 14:44:19   
patrino
Ja, se strinjam, marsikomu bo lažje. Bo pa komu tudi težje, če ne bodo spremembe uvedene s premislekom. Na to želim opozoriti in mislim, da se tu strinjava, si sama nekje više gor pisala o horuk sprejetih odločitvah.

Ja drži...


Mene to strašno moti, ker gledate zgolj na zadevo iz lastne situacije,.
Ja tudi mene..

Zdaj pa nehajteb že enkrat žaliti ženske. Pa malo okrog sebe poglejte, kako živijo drugi ljudje.

Mislim, da tu ne gre za žaljenje žensk, saj smo konec koncev same tudi ženske. Gre za tisto , kar poudarjaš zgoraj- poskušamo gledati na zadevo tudi iz drugega zornega kota in ne le kot projekcija svojega družinskega stanja...in nekako tako lahko vidimo tudi kako živijo drugi ljudje v drugačnih situacijah...

Pa da samozaposleni ne zdržijo tega meseca, ker jim bo šla dejavnost v tri franže.
To je le neko predvidevanje, ugibanje...in če bi prebrala moje nakladanje zgoraj, bi videla, da neka firma, ki ima kolikor toliko poštimane zadeve znotraj, ne bo šla kar tako v franže, če si bo moški vzel en mesec ( že mesece in mesece v naprej planiranega) časa, ki ga bo nekoliko več preživel z otrokom.

Ko govorite o tem, da ni problem, da očetje ne bi hoteli? V to sicer rahlo dvomim, ampak glede na prebrano je mogoče res največji problem v tem, da nekatere mame nočejo?
Tudi meni se zdi, da je srž glavnega problema in bistvo pri vseh ženskah ( tudi tule gor), ki se nekako izgovarjajo, da ta zakon ni za nikamor, oz. da je nenaklonjen moškim in samozaposlenim, ravno v tem.

< Sporočilo je popravil patrino -- 6.7.2013 14:57:13 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 94
   [Brisano sporočilo]
6.7.2013 15:07:59   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 13:39:46   
ronja
Tudi sama sem mnenja, da ni nobena prisila dobra. Vendar je vsak sprejet zakon za nekoga prisila, če se ne sklada z njegovim mišljenjem, prepričanjem.

Ne, če uzakonijo možnost, potem to ni za nikogar prisila. 15 dni očetovskega ni bila nobena prisila, samo pravica - pa jo vseeno večina izkoristi.

Mislim, da se naša mnenja razlikujejo predvsem v tem, da nekatere mislite, da je treba moške in ženske prisilit v to, da bodo več oni doma z otroki, nekatere pa vidimo svet drugače: da je treba dat samo možnost. Ker moški in ženske, ki skup živimo, si brez prisile radi pomagamo, ekr se pač mamo radi, ne rabim zakona za to, da ga sili v to, niti ne bi želela, da bi bil z otroki zaradi zakona, če ne bi želel.

ki se očitno sami sebi zdijo veliko bolj sposobne skrbeti za otroke kot očetje, ki mislijo v sebi, da se bo svet podrl , če bodo en mesec prej zastartale s službo, ki si ne priznajo, da niso nezamenljive

Mislim, da ne mislijo tako žene vseh, ki si ne morejo vzet dopusta, kadar ga želijo. Zamenjuješ dve stvari;).

Moški bi nekako čisto radi ostali en mesec doma

Ravno o tem govorim! Moških ni treba silit v to! NIti žensk, da bi jim "prepustile" to mesto. Samo možnost jim moraš dat, da se to družini splača vsaj približno enako kot če ostane ženska, pa se bo veliiiiko parov tako odločilo. Dokler je pa družina na ta način finančno in drugače na slabšem, pa se ne bo odločila.

Tudi tisti mesec, ko naj bi bil moški doma, se ne bo zgodil kar čez noč, temveč bo napovedan veliko mesecev v naprej. Do takrat se bo dalo urediti marsikaj v službi glede službenih obveznosti, zamenjave na delu, uvajanja zamenjave za en mesec, prerazporeditve delavca za tisti čas...

padrino, to vse gre v najinih službah. So pa službe, kjer dela samo oče in si ne more privoščit za 1 mesec zapret. Mali spji ne upajo niti na dopust za 1 mesec... Ne, nimam spja, niti ga nima lubi, če bi bil ta zakon ko sva imela otroke bi ostal doma, itak, do zdaj smo se vse še uspeli zmenit, tako da je pač enkrat ena služba malo potrpela, drugič druga. Večinoma sva kaj naredila zvečer, da je bila služba zadovoljna in otrok doma, če je bil bolan ali na še mali (torej na p.). Če ne verjameš, pa najine šefe vprašaj:D. Vendar nimajo vsi takih možnosti. Ravno zato, ker ne gledam samo iz svojega zornega kota, vidim, ad za nekatere pa to bo problem.

Kar se tiče kariere ženske, pa resnično dvomim, da bo tisti mesec kakorkoli pomagal pri karieri - če te ni 11 ali 12 mesecev je res bolj kot ne vseeno - to je po moje tudi glavni razlog, zakaj v večini ne delimo dopusta za nego otroka - ker je enostavneje tako. Je pa zanimivo, da recimo v vrtec pa velikokrat uvajajo očetje. Mislim, da ni problem v miselnosti očetov in mam, ampak bolj v splošni klimi. In ravnotako mislim, da ni problem samo to, da ženska "ne sme" imet kariere (nikoli mi ni bilo jasno, kaj to je:D), ampak tudi, da se ne sme odločit bit z otroki - vprašaj čežano, kako jo gledajo, ker je doma - prostovoljno. Mislim, da bi bilo prav, da bi lahko oba partnerja izbrala, kako bi rada živela, se dogovorila in izbrala možnost, ki je zanju najboljša.

Kjer sem delala, bi lahko šel moški komot na p. in so ženske na vodilnih položajih in se trudijo, da imamo oboji enake možnosti. Vem pa, da ni povsod tako.

Mateyka, mislim, da se nihče ne bi bunil, če bi uvedli očetovo porodniško zraven:D. Problem je v tem, če je zdaj p. 12 mesecev, kasneje bo pa 11 mesecev, dodatni mesec pa lahko porabijo med dopusti itd... Ker bo dete šlo 1 mesec prej v varstvo.

Kar je problem pri nestrnjenem dopustu, kjer bi šla mama delat nazaj pri recimo 8ih mesecih, za 1 dan na teden - misliš, da bi delodajalec bil za? Ne vem, sama sem imela zelo razumevajočega delodajalca, ampak bi tudi rekli, da od 1 dneva na teden, ne bojo pa meli nič od mene... Štekaš, kaj mislim? če oče to koristi nestrjeno, potem mama dela nestrnjeno - tega pa noben delodajalce ne bo vesel in dvomim, da bo ravno dobro delo njeni karieri, ker pač v 1 dnevu na teden ne narediš bogvekaj. In tako si tam in nisi... To je po moje problem. Če jim rata uvest to reč tako, da bodo lahko vsi kaj imeli od tega in ne bo v praksi pomenilo, da bo dete 1 mesec prej v varstvu v veliko primerih, potem pa super.
Ne vem, v kakšnih krogih se gibljete, vendar okoli mene je veliko žensk "s kariero" in moški delajo svoj del, ne da bi jih katerikoli zakon v to silil. Se pa bojim, da nimajo vsi enakih možnosti za to. Pri bolj intelektualnih delih je to dostikrat lažje, ker lokacija sama ni tako pomembna, veliko lahko narediš doma.

Druga stvar, ki pa me skrbi, kadar zmanjšujejo dolžino p. dopusta, je to, da je v državah, kjer je p. dopust krajši, zaposlen veliko manjši delež žensk z majhnimi otroki. Enostavno se ženske rajši odločijo ostat doma kot it v službo po nekaj mesecih. In tako ukrep, ki bi lahko od daleč zgledal, da izenačuje moške in ženske, jih dejansko oddaljuje. To, da imamo velik % zaposlenih mamic bi se pa verjetno splačalo obdržat, tu se verjetno strinjamo?

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 96
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 18:11:38   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Mateyka, mislim, da se nihče ne bi bunil, če bi uvedli očetovo porodniško zraven:D. Problem je v tem, če je zdaj p. 12 mesecev, kasneje bo pa 11 mesecev, dodatni mesec pa lahko porabijo med dopusti itd... Ker bo dete šlo 1 mesec prej v varstvo.

Kar je problem pri nestrnjenem dopustu, kjer bi šla mama delat nazaj pri recimo 8ih mesecih, za 1 dan na teden - misliš, da bi delodajalec bil za? Ne vem, sama sem imela zelo razumevajočega delodajalca, ampak bi tudi rekli, da od 1 dneva na teden, ne bojo pa meli nič od mene... Štekaš, kaj mislim? če oče to koristi nestrjeno, potem mama dela nestrnjeno - tega pa noben delodajalce ne bo vesel in dvomim, da bo ravno dobro delo njeni karieri, ker pač v 1 dnevu na teden ne narediš bogvekaj. In tako si tam in nisi... To je po moje problem. Če jim rata uvest to reč tako, da bodo lahko vsi kaj imeli od tega in ne bo v praksi pomenilo, da bo dete 1 mesec prej v varstvu v veliko primerih, potem pa super.


jah, tukaj delodajalci nimajo nobenega problema s tem. v bistvu je država kar striktna, da se ljudem omogoči tudi poldnevna porodniška in jo imaš lahko potem recimo 2 leti. v glavnem zelo fleksibilno, vsi dnevi pa se morajo porabit v roku do njegovega 8 leta.
firme pa (tukaj), če so normalne (ne neke mutikaše - sej teh ni velik, itak), ti ne delajo nekih hudih težav, če vzameš te dneve v okviru zakona, kot je dovoljeno.

tukaj je porodniška dolga 480 dni. 60 dni je od očeta (obvezno) - in to pomeni da je več kot leto. očetovi dnevi se komot lahko porabijo kasneje, po kosih... itd (kakor želiš seveda).

p.s. no, pa kakor sem že rekla prej (da še enkrat poudarim) - "očetovska porodniška" res ni problematična, če se vsi zavzamejo za to (tudi država). če država naredi zadevo prijazno do vseh - zaposlenih in zaposlovalcev (ja, tudi s tem da uredi to klinčevo anarhijo v gospodarstvu), potem obvezna očetova porodniška ni noben problem.

saj veš - sem že nekjakrat omenila; delo na črno so skenslali v dekadi s pravimi prijemi.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 8.7.2013 18:23:18 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 18:22:11   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Druga stvar, ki pa me skrbi, kadar zmanjšujejo dolžino p. dopusta, je to, da je v državah, kjer je p. dopust krajši, zaposlen veliko manjši delež žensk z majhnimi otroki. Enostavno se ženske rajši odločijo ostat doma kot it v službo po nekaj mesecih. In tako ukrep, ki bi lahko od daleč zgledal, da izenačuje moške in ženske, jih dejansko oddaljuje.


to se pa strinjam - poglej ameriko; 3 mesece porodniške in ful veliko žensk je "housewifes", še posebej če majo več kot enega otroka. ker v tem primeru enostavno ne bi blo humano do otrok, če bi bla karieristka in mela 2-5 otrok..

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 21:04:56   
patrino
Ne, če uzakonijo možnost, potem to ni za nikogar prisila. 15 dni očetovskega ni bila nobena prisila, samo pravica - pa jo vseeno večina izkoristi.


Tule je govora le o 15 dneh več, pa že tak halo in takšno kompliciranje . In če jih je večina izkoristila 15 dni, skoraj dvomim, da jih še drugih 15 ne bo.In še enkrat poudarjam, da to ne bo od danes na jutri, to se bo vedelo mesece in mesece vnaprej in ne bi smel biti problem tudi za samozaposlene ali za tiste očete, ki so edini v službi. Stvar je pač taka, da za vse nikoli ne bo prav.Oziroma- za nekatere nikoli ni nič prav in se vedno zaradi česa bunijo.
In če mislijo mamicam " vzet" tisti mesec, še ne pomeni, da smo pa kar naenkrat na istem nivoju kot Amerikanci. Nekatere ste pač za znoret paranoične in boste vedno našle razlog proti, ker bi rade bile na porodniški 12 mesecev in konec.
In tudi to, da je mamica ves čas z otroki do šole doma, se mi ne zdi nič takega ( sama sem bila pri vseh treh do tretjega leta- popoldne, ko je prišel domov mož, pa sem do večera visela v hišni pisarni oz. urejala službene zadeve)- v bistvu je to čisto njihova stvar in močno dvomim, da je Čezana zaradi tega v drugih očeh čudna. Če je , zagotovo ni zaradi tega ker je z otroci doma, saj je v sedanjih časih veliko takšnih mamic. Zato me res zanima od kje teb takšni posebni statistični podatki, ki prikazujejo, da imamo pri nas tako veliko zaposlenih mamic...Nekako bi te podatke res rada videla črno na belem in ne kot neko natolcevanje branjevk. Sama imam namreč precej obraten občutek, saj je že v skupini mojega vrtičkarja od 24- ih otrok brez službe in doma več kot polovica mamic.


In ravnotako mislim, da ni problem samo to, da ženska "ne sme" imet kariere (nikoli mi ni bilo jasno, kaj to je:D), ampak tudi, da se ne sme odločit bit z otroki - vprašaj čežano, kako jo gledajo, ker je doma - prostovoljno. Mislim, da bi bilo prav, da bi lahko oba partnerja izbrala, kako bi rada živela, se dogovorila in izbrala možnost, ki je zanju najboljša.


Ja saj verjetno zato, ker ti ni jasno kaj je to, če ima ženska kariero, tako težko razumeš drugo plat zgodbe.
Drugače, pa mislim, da bi vsi radi da bi lahko oba partnerja izbirala, kako bi rada živela. Vendar hvala bogu niso vse možnosti odprte in so tudi takšni malo čudni " prisiljeni" zakoni za nekaj dobri. V primeru, da bi bila v državi takšna anarhija, da bi lahko prosto po prešernu zbirali, kako bi radi živeli, bi vedno eni ( ki mislijo, da so večvredni, da imajo vedno prav, da bi se brez njih kar svet podrl ...)izbirali eni bi bili pa prisiljeni v tisto, kar bi jim vsilili drugi. Tako smo vsaj pred zakonom na videz vsi enaki. Kako pa potekajo raznorazni " demokratični"dogovori znotraj družine , bi se dalo pa tudi dosti povedati. Ponavadi ravno pri tistih , ki se najbolj hvalijo, kako pri njih vse poteka po dogovorih, v resnici govorijo precej enostransko, drugi pa jih bolj kot ne ubogajo, da imajo mir.

< Sporočilo je popravil patrino -- 8.7.2013 21:05:58 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: Očetje bodo morali za vsaj en mesec na po...
8.7.2013 21:38:46   
ronja
mateyka, če bi pri nas uvedli švedski sistem s 480 dnevi p. od tega 60 obvezno očetovih, se po moje ne bi prav noben/a bunil/a - razen delodajalcev in pač trenutno ni možno, ker nismo v tako dobri gospodarski situaciji. To štekamo.

Padrino, govorimo ravno o tistih, ki še tega 15 dnevnega niso mogli koristit. Tisti bi verjetno 30 dni še težje. Saj 15 dni je tudi vnaprej znano in se tudi lahko koristi po kosih.

Vem, da ne bomo naenkrat na nivoju Amerike, vem, da bojo vedno začeli počasi manjšat in ne vsega naenkrat. Malo znižajo nadomestilo, malo skrajšajo p. za mamo, pa potem spet malo to, malo ono, dokler si pač nekateri, ki niso tako dobro plačani, tega ne bojo mogli več privoščit. To ne boš ti in ne bom jaz, kar pa ne pomeni, da ne bo nihče.

Kar se statistike tiče, je bilo zadnjič na radiu, v poročilih, uradna statistika, mislimda cca 75%. Nacionalnemu radiu še zaupam, da bo prave statistike povedal.
Kako čežano gledajo, njo vprašaj, ker se je sama pritoževala nad tem;).
Kar se definicije kariere tiče, sem ugotovila, da imamo različne. Sama sebe nisem nikoli videla kot karieristke, mi je pa recimo kolega na simpoziju rekel, kako mi to rata, da mam otroke zraven kariere. Sem se sam režala:D. Ali je sp recimo kariera? Lahko je, lahko ni, odvisno, kako gledaš na vse skupaj. Zato nisem nikoli vedela, ker so ljudje v istih situacijah drugače definirali in obratno - v različnih situacijah enako. Ker gledamo različno.

Tako smo vsaj pred zakonom na videz vsi enaki. Kako pa potekajo raznorazni " demokratični"dogovori znotraj družine , bi se dalo pa tudi dosti povedati. Ponavadi ravno pri tistih , ki se najbolj hvalijo, kako pri njih vse poteka po dogovorih, v resnici govorijo precej enostransko, drugi pa jih bolj kot ne ubogajo, da imajo mir.

Ne sodi vseh po sebiuser posted image .

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?