|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 20:42:27   
Adam
Groza...danes sem doživela eno najhujših situacij z mojim 27 mesečnikom...v lokalu me je, ker sem ga odnesla stran od predmeta, ki bi lahko bil nevaren, klofutnil tako, da se je cela veranda obrnila proti nama. Katastrofa! Še dobro, da sem imela očala na obrazu, ker se mi je hkrati zatemnilo in solze na oči.
Reagirala sem, hvalabogu, čisto hladno, prijela sem mu rokici in ga odpeljala do avta. Verjetno si je marsikdo mislil, glej jo glupačo, ki jo otrok tepe....ampak če bi ga udarla v tisrem trenutku, bi ga verjetno preveč.
Naj še povem, da sem ga samo enkrat v življenju po riti...a spet se mi zdi, da bo mali potreben malce bolj stroge vzgoje.
Naj še dodam, da živiva sama.
KAKO NAJ BI REAGIRALA? in kaj natrediti?
hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 20:46:48   
total
Ja mal res neugodna stvar,kaj pa češ naredit v tistem trenutkuuser posted image ,mislim,da je že tolk star,da mu lahko mal pojasniš to stvar kaj je naredil in mu poizkušaš razložit,da se to ne sme.Otroci so v teh letih zelo muhasti in je to res težko,bodi stroga,ker drgač bo prepozno.

_____________________________

Kaj naj rečem...srečna sm!!!


(odgovor članu Adam)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:26:43   
Moa
Tudi v takih situacijah je dobro, da ohranis mirno kri. Stej do deset, ali pa do sto.
Ne oziraj se na okolico... lahko bi bilo tudi doma...

Otroka primi odlocno za roko (ce ti seveda ni ze prej uspelo ga zaustaviti), s pogledom v njegove oci odlocno reci: "Ne! To se ne dela! ".. lahko se nekaj v smislu, da se mi ne tepemo.. da boli... itd...
Ja, mulcek preizkusa.
Bodi dosledna. Resna. Nikoli ne vzemi focko za hec.
Nikar ne udari nazaj. S tem mu samo sporocis, da je udarec uredu.
To je faza v otr razvoju. Bo minila. Ponavadi se spravijo ravno na najblizje.. se pravi na mamice... zal...
Pa srecno!

(odgovor članu Adam)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:29:41   
Gina
Jaz se pa ne bi pustila tepst od otroka. Jaz bi ga vpričo vseh nazaj. Mora se naučit, da če bo nekoga udaril, da ga bo tisti nazaj, nič ni narobe s tem. Kam nas je moderna vzgoja pripeljala, da se počutimo krivi, če bi otroka nazaj, ko nas je fejst usekal - ne štekam čisto dobro. Če bo udaril nekoga na cesti, ga bo tisti nazaj, če bo udaril psa, ga bo ugriznil ali najmanj zalajal, če bo udaril mačko, ga bo opraskala ali uščipnila - pa mački ne bomo rekli, da ga ne sme, a ne. In tudi vemo, da jo najbolj verjetno otrok ne bo več nazaj. Pa čutudi jo bo, jo bo samo nekajkrat. Slej ko prej bo skužil, da se mačk ne splača tepst. In žal je tudi s tepežem staršev enako.  

(odgovor članu total)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:34:41   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Moa

Bodi dosledna. Resna. Nikoli ne vzemi focko za hec.
Nikar ne udari nazaj. S tem mu samo sporocis, da je udarec uredu.


No, evo, saj sem vedela, da bo kakšna kakšno tako neumnost prijavila. Zgoraj citirano je eden največjih nonsenzov, ki nas učijo moderne knjige. Če otroku ne vrneš, ga naučiš, da je pretepanje sprejemljivo, saj to, da ga primeš za roko, zanj ni nobena posledica. Kakšen motiv pa ima, se spremeniti? Kako to vem? Ker sem upoštevala knjige. Ja pri nekaterih res to rata, ampak tak otrok te niti tepel ne bo. Pri nekaterih pa ne in konec. Lahko se razpočiš, pa te bodo še kar tepli.

Če bi ga ti tepel, kar tako, za vsako neumnost, bi mu sporočal, da je pretepanje ok, če pa mu vrneš, če te on udari, pa mu sporočaš, da če te nekdo udari, da :
- jih boš dobil nazaj
- da je ok se branit, če te nekdo udari
pa nič drugega se ne naučiš iz tega. In zgoraj našteti nauki so ok.

(odgovor članu Moa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:44:50   
Adam
Uf...tokrat sem se prvič v življenju počutila nemočno.
Najbolj zanimivo pa je, kako sem oz. bi bila pametna, če to ne bi bila jst.
Sam res, nisem ga hotla udart nazaj, ker kot sem napisala, bi ga v tisti situaciji preveč, ker mi je res v glavi završalo. Bom pa poizkušala biti v vsakdodnevu bolj dosledna, da če že pride spet do tega, da me ne bo presenetilo in mu bom odgovorila z udarcem po riti...po obrazu ga res ne morem, pa naj bo prav ali ne.

Ajoj ti malčki...pa tak zmaj sm v resnici...user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:52:07   
Moa
Jaz se pa ne bi pustila tepst od otroka. Jaz bi ga vpričo vseh nazaj. Mora se naučit, da če bo nekoga udaril, da ga bo tisti nazaj, nič ni narobe s tem. Kam nas je moderna vzgoja pripeljala, da se počutimo krivi, če bi otroka nazaj, ko nas je fejst usekal - ne štekam čisto dobro. Če bo udaril nekoga na cesti, ga bo tisti nazaj, če bo udaril psa, ga bo ugriznil ali najmanj zalajal, če bo udaril mačko, ga bo opraskala ali uščipnila - pa mački ne bomo rekli, da ga ne sme, a ne. In tudi vemo, da jo najbolj verjetno otrok ne bo več nazaj. Pa čutudi jo bo, jo bo samo nekajkrat. Slej ko prej bo skužil, da se mačk ne splača tepst. In žal je tudi s tepežem staršev enako.


Gina.. dihaj, dihaj...
Evo, zate je neumnost to, da zagovarjam, da se ne vraca zob za zob... Zame je pa neumnost vracanje udarcev...
Imava razlicni mnenji, kaj ne...
Pri mnogih otrocih metoda odlocnega stiska za roke in odlocnega "Ne!" deluje... ce seveda to izvajas dosledno...
Verjemi, tudi sama se ne pustim tepsti otrokom...hehe.

Ej, ce se slucajno srecave, pa me bos mahnila.. te jaz ne mislim nazaj.. mi je pod nivojem.. toliko spostovanja pa se premorem...
In do otrok isto...
Vse dobro - M

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:55:42   
Joe
Zagotovo moraš takoj in povsem nedvoumno (!!) pokazati, da klofute ne mislimo trpeti.  Ali ga udariti nazaj? Nikoli? Kaj pa vem... Zdi se mi, da obstajajo okoliščine, ko ga mirno lahko klofneš nazaj, pa ne le z robčkom. S tem pokažeš: (1) da boli in da prizadene, (2) da s svojim ravnanjem sproža enakovredne odzive. Navadno gre v teh situacijah za poskus ugotavljanje meje ali pa za občutek, da je pri staršu že preko te meje.

Zato se mi zdi, da je včasih klofuta kar dober odgovor. Tudi v vrtcu in v šoli bo to moral kdaj doživeti in tudi pokazati (vrniti).


_____________________________

Naši problemi so sanje revnih in preganjanih.

(odgovor članu Moa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:55:53   
Anonimen
Meni se pa zdi, da ga ni treba udariti nazaj. Vsaj mojega ne. Moj bolj resno vzame, če povzdignem glas, ampak res do tiste glasnosti in barve, ko postane grob, tak globoko grob. Tistega se najbolj boji. Udarec? Toliko udariti, da bi ga bolelo, ga itak ne morem. Vsaj zaenkrat ne. Da pa samo nakažem in nekaj maham kot ena muha po njegovi riti, pa ne vzame dovolj resno. Torej spet kakor pri kom. Glavno je, da otrok vidi, da ga je hudo polomil in da se z mamico v tej smeri ni za hecat.

(odgovor članu Adam)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 21:59:59   
Anonimen
Jaz sicer svojega mnenja glede zgoraj omenjene vzgojne tematike še nimam in še premišljujem o zadevi.
Se mi pa ne zdi, da bi bila Gina jezna, da bi morala "dihat, dihat". Je pač napisala svoje mnenje in glede na to, da ima vsak dan opravka z otroki in da ima lastne tri o zadevi kaj ve.

No, jaz sem svojega, ko me je enkrat zanalašč mahnil, nazaj. Pa me še zdaj peče vest.

(odgovor članu Moa)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 22:06:19   
Gina
Ne, moa, v normalnih okoliščinah ne zagovarjam ničesar, česar me določaš. Zagovarjam vse ostale, mirne načine in jaz sem prva, ki niti ne zameri, niti ne vrača ponavadi, oz zelo redko, ampak nisi me še dovolj brala, da bi to vedela najbrž, zato razumem, da nekaj takega napišeš, kar si.

Če pa me otrok udari z vso silo, pa ne po nesreči, je zame edina naravna reakcija, da ga nazaj. Se pa lahko strinjam, da obstajajo otroci, ki jim en odločen NE pomaga. Super, kjer pomaga - tam je tak način ok. Če imaš takega otroka, zahvali naravo, ne svojo vzgojo, da ti je takega dala. Jaz imam tudi kakšnega takega doma, ma imam tudi kakšnega drugačnega, tako da....ne bi o vzgoji kar se karakterjev tiče.

Je pa Joe zelo lepo napisal. Se absolutno strinjam.

(odgovor članu Moa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
2.4.2006 22:19:47   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Adam)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 22:19:56   
Moa
Gina, oprosti. Sem prehitro odreagirala, res nisem mislila biti nesramna.
Me samo zelo zbodejo ti zagovori o eni po riti... o protiudarcih.
Pac ne prenesem nobene tovrstne agresije... Ker se vedno zagovarjam da se da drugace.
Pa tega ne govorim na pamet, iz knjig.. predvsem iz prakse...:))

Bo ze... drugic se ne bom vmesavala...hehe...
Vse dobro! M.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
2.4.2006 22:35:49   
Marogica
JAz sem bila mišljenja, da svojega otroka nikoli ne bom udarila. JA, dokler se ni zgodila podobna situacija in sem ga nazaj iz razlogov, ki sta jih napisala GIna in Joe. In enkrat je bilo dovolj, najbrž zopet iz istih razlogov, ki sta jih napisala Gina in Joe.
Pa da ne bo pomote, sem tudi tip človeka, ko vem, da se z besedami dalje pride, vendar ko je otrok dovolj star, da bo pomen teh besed tudi razumel.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Adam)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 9:37:10   
a_m_r
Jaz svojega ne udarim nazaj, ker sem mnenja, da nasilje ni sprejemljivo. In če ga bi udarila, kako mu s tem pokažem, da se ne sme tepsti? Če mu bo kdo v vrtcu vrnil, prav. Tam so si otroci približno enakovredni po letih in po moči, pa tudi ni njihova naloga, da ga vzgajajo. 
Včasih je treba res dihati, dihati... Ampak udarim ne, ker ne želim, da bi mislil, da je OK, da tepeš. In ker udarci bolijo, pa ne samo fizično. In itak je dovolj drugih, ki prizadanejo, pa ni treba, da so to tudi starši.
Kar pa se tiče ljudi, ki so po naključju prisotni: dol mi visi, kaj si mislijo! Zaradi enih, ki so slučajno tam, ne bom naredila nekaj proti svojim principom!

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 10:32:30   
Tia27
Mene je ravno včeraj klofnila tko med igro v smehu, tud pomislila nisem kaj naj in kaj ne, sem jo takoj po riti nazaj in ji strogo povedala, da se to ne dela in jo poslala v kot.In vem da imam prav, v to sem prepričana brez nekih psiho filizofskih  vzgojnih analiz, lepo vas prosim, sem karakter in dosledna, ne pustim se in se tud nikol se  ne bom, želim da otrok vidi kdo je starš, kdo pa malček.Je pa odvisno od vsakega posameznika, vsak nima iste osebnosti, ene mamice se pustijo, nimajo mej, jim serjejo vsi po glav, ene imamo pa mejo, ki jo ne pustimo prestopit.Pa tole bi še komentirala, naj jih bo na tisoče okrog take situacije, bi isto nardila, ljudje so včasih tok butast, pa zjajo, pa naj, saj najbrž oni so tisti, ki se jim to pač nikol ni zgodilo?Jaz ponavad pogledam stran ob takšnih izpadih, če jih imajo otroci drugih mamic in si mislim uboga mamica, ne pa trapasta mamica.Lp

(odgovor članu a_m_r)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 13:03:02   
Gina
Sem razmišljala, za tiste, ki trdite, da nikoli ve ne bi nikogar nazaj.
Npr. da vas v gostilni udari pijanec ali da ste nekaj rekle malo preveč v druščini, pa vas en tip kar fejst kresne po glavi. A se ne bi branile? Če se ne bi, bi rekla jaz na to samo eno reč: meni se ne bi zdele pametne in na nivoju, ampak trapaste. Če te nekdo napade verbalno, mu tudi nazaj lahko vrneš - vendar to lahko narediš na nivoju. Kadar te nekdo napade podtalno, zahrbtno, pa ti npr. spodmakne stolček v službi, še vedno lahko do njega prideš in mu na lep način poveš svoje, še vedno lahko greš do šefa in zahtevaš svoje, lahko celo pokličeš inšpekcijo ali preštudiraš zakone - vse to lahko narediš, če pa "ostaneš na vzvišenem nivoju" in se mu umakneš, pa ostaneš brez stolčka, + zgubiš spoštovanje vseh ostalih + trpiš edino ti, saj nihče drug ne. Torej si tudi v tem primeru trapast. Ampak dobro, lahko narediš vse zgoraj našteto, to se strinjam in to je pametno naredit. Vendar.... Če pa te nekdo fizično napade, pa ti čisto nič ne pomaga, če se braniš z besedo! ČLovek te bo pustil na miru in se te ne bo upal še enkrat udarit samo tedaj, če se braniš kot lev. In tudi otroka česa takega učiti, da naj se nasilju samo umika ali naj se lepo pogovori, kadar je kdo do njega nasilen, ni ok. Če ga bo nekdo hotel zbasati v avto, ga bo edino nasilje rešilo, edino če bo fejst tulil in se otepal, pa laufal proč, ga bo najbrž rešilo. Če ga bo nekdo kresnil, pa se ne bo branil, ga bo ta lahko kresal cel čas šolanja, kasneje pa ga bo še izsiljeval za denar in podobno. Ne, v takih primerih z besedo nikamor ne prideš. Žal je tkao v življenju, da materinska vzgoja ni vedno ok, čeprav jo moderne knjige zagovarjajo in očetje niso nič vredni s svojo odločnostjo po njihovo. Zato se dolgoročno očetje odstranijo od vzgoje mnogokrat, ker nimajo pravice do sodelovanja, razen na ženski način.
Pa ne spet narobe razumet. Jaz sem striktno za vzgojo na lep, miren način, kadar se le da. Vendar otroci rabijo meje. Če jih na ta način lahko vzpostavimo, ok, super, če jih ne moremo, potem pa tudi ena čez rit ne bo prinesla dolgoročnih psihičnih posledic otroku, niti slučajno ne. 

Aja, moe, pišeš pa točno tako, kot bi jaz pisala 11 let nazaj, ko še nisem imela svojih otrok, ap ko še nisem imela veliko prakse v službi, tako da te čisto razumem.

(odgovor članu Tia27)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 16:46:55   
Moa
Takole je Gina... nikoli ne reci nikoli... user posted image
Ampak trenutno se vedno mislim, da ne bi udarila nazaj. Pa se mi to sploh ne zdi trapasto.  
Verjetno bi se poskusala braniti samo v primeru posilstva  ali zivljenske ogrozenosti. Za eno klofuto se ne bi spuscala na isti nivo. Verjetno bi se obrnila na policijo... itd.
Nimam tudi navade se dret nazaj... ce me ze kdo nadira, ga poskusam ustaviti.. ne zagrizem na isti nacin.. s tem sem v prednosti.. ker se znam kontrolirati. S prijaznostjo ponavadi prav posteno sokiras napadalca...
Mogoce se bere, kot da se pustim pometati ljudem.. se zdalec od tega...

Evo, zdaj sem razbrala tudi, da si uciteljica... osebno mi je resnicno zal, da zagovarjas protiudarce... torej: ce bi te ucenec klofnil, bi ga nazaj? Khmkhm...

Mocno se strinjam, da morata oba starsa sodelovati v vzgoji.. pa ne po materino.. ali ocetovo.. kot starsa...

Mocno se strinjam, da otroci potrebujejo meje..

In se glede komplimenta o moji praksi.. se skoraj upam trditi, da je imam vec...heheh..
Pa lep pozdrav... se se kaj beremo.. v kaksni drugi debati.. za zdaj zakljucujem... M

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 17:21:20   
Gina
Eh, ne štekaš, pa najbrž res nisi imela nikoli takih izkušenj, kljub neki kao "praksi". Evo, to pa zelo dvomim, da bi jo lahko imela več, razen če si stara čez 40. Pa še to dvomim, da si imela prakso z moderno mularijo, ker drugače ne bi takih reči, ki v praksi niso normalno mogoče izvedljive pisala. Poznam mnogo vrst učiteljev, Ali so tolk pasivni in prijazni kot tisti iz filmčka zadnjič, ali pa imajo otroke totalno na distanci. Seveda so še vmesne variante, vendar take, kot jo ti opisuješ, ni, ne obstaja pri nobenem učitelju, razen na papirju modernih knjig. Pa ne zaradi nesposobnih učiteljev, ampak zato, ker so otroci dovolj pametni, da to izkoriščajo, kadar kdo hoče tako vzgajat, kot zgoraj opisuješ.
Aja, kar navadi se, da se niti učitelji ne bomo več pustili pretepatuser posted image user posted image  ni treba, da ti je žal teh časov, ko smo bili samo pretepene stranke.

(odgovor članu Moa)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 17:32:30   
Primoza
Jaz ne bi dramatiziral in se takoj spustil v vojno med avtoritativnostjo in permisivnostjo.

Saj se tudi v vrtcu stalno tepejo in ravsajo, borijo za igračke ipd.

(odgovor članu Adam)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 17:38:59   
Gina
Saj v tem je fora, primož, da jaz sploh nisem niti permisivna niti avtoritativna, ampak zagovarjam srednjo varianto. Vendar je pri nas v Slo. tako živo to, da se vse da z lepo besedo doseči, kar knjige trdijo, da me prec ožigosajo za avtoritativno, če hočem, da se otroci vedejo kot zahteva osnovna kultura, tudi kadar se zmenit pa ne moreš z njimi. Ne, nima smisla se o tem sploh pogovarjat, ker si vsak nekaj drugega predstavlja pod temi pojmi, vzgoja namreč.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 21:29:54   
david
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Saj v tem je fora, primož, da jaz sploh nisem niti permisivna niti avtoritativna, ampak zagovarjam srednjo varianto. Vendar je pri nas v Slo. tako živo to, da se vse da z lepo besedo doseči, kar knjige trdijo, da me prec ožigosajo za avtoritativno, če hočem, da se otroci vedejo kot zahteva osnovna kultura, tudi kadar se zmenit pa ne moreš z njimi.


Oprosti, ampak srednja varianta ni to, da otroka takoj klofneš nazaj. OK, lahko ti popustijo živci, seveda. Problem je, ko tak odnos postane stalna praksa, poglej npr. kako probleme rešuje BAGI. In večina knjig, ki sem jih prebral sam (no, ravno pretirano dosti jih ni bilo) govori o tem, da naj bo fizična kazen ZADNJA izbira. Ko vse drugo odpove, šele takrat so na vrsti udarci. In to brez jeze ampak kontrolirano in zavestno. Pri starših pa so udarci vse prevečkrat prva izbira, pa še to v jezi, ko včasih celo težko kontroliraš moč in cilj udarca. Seveda, udarec je prihranek časa. Za vsako drugo obliko kazni porabiš več časa kot za batine. Časa pa ponavadi ni. Pa še to: to niso nobene moderne modrosti. Knjiga, v kateri najdeš tak pristop lepo opisan izvira iz leta 1967, slovenski prevod pa iz 1988. In ravno ta knjiga iz leta 1967 svari pred popuščanjem, razvajanjem. Zagovarja nepopustljivo a prijazno vzgojo. In samo v SKRAJNEM primeru priporoča fizično kazen, ki mora biti izvršena brez jeze in takrat, ko se imamo pod popolnim nadzorom.

Pišeš tudi: "Če otroku ne vrneš, ga naučiš, da je pretepanje sprejemljivo, saj to, da ga primeš za roko, zanj ni nobena posledica.". Govorimo o 27 mesečnem otroku. A si prepričana, da bo ravno tako razumel tvojo reakcijo, kot želiš, da jo razume ? Si prepričana, da je ne bo razumel kot "ko me kdo razjezi, ga mahnem" ? Ko bo premlatil mlajšo sestrico, ker ga je ta pred tem (morda nehote) udarila boš pa kaj ? 27 mesečnemu otroku začela razlagati, da se mlajših in šibkejših ne tepe (ti pa si njega!), da je treba preceniti kaj je bilo namerno in kaj po nesreči, da mora vrniti z enako ali podobno mero, ... ??? Ali pa ga enostavno ponovno premlatila ?

d.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 21:38:33   
Primoza
Saj pravim bolj to da ne sme človek delati iz muhe slona. Mene tudi kdaj useka, ampak imam bolj občutek, da me testira kaj bom naredil. Se je naučil teh igric moči v vrtcu. V bistvu to do neke mere toleriram, nisem ravno nek pacifist, ampak od določenih zahtev pa ne popustim, to je že imelo za posledico, da sem v kali zatrl obdobje trmarjenja, ki ga očitno ne bo.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
3.4.2006 22:29:48   
Marogica
David, mislim, da si razumel(a)??, ne vem kakšnega spola si, stvar napačno. Gina ni pisala o udarcih kot o instrumentih vsakodnevne vzgoje, temveč v primeru, ki ga je opisala Adam. Kar pomeni... pa saj ti bo sama razložila.
Moje mnenje je, da 27 mesečnemu NE moreš razložiti, da se ne tepe, sploh ne v zgoraj opisani situaciji. To lahko razložiš 3.5 letniku ali več. Razložiš v tem smislu, da bo razumel pomen svojega dejanja.
Eno je, če otrok v šali udari, drugo pa, če je jezen, ali pa s tem udarcem nekaj zahteva. In tukaj se popolnoma strinjam z Gino. To tako ne gre. Če mu to ne preprečiš v tem obdobju, se bo zgodilo to, kar se je moji znanki, ki je bila pred nekaj dnevi s svojim 6 letnikom pri nas na obisku. Ko sta hotela domov, ker sem pač povedala, da je čas ko se naš 5-letnik spravlja spat, se je malemu zmešalo in je mamo tako pritisnil, da sva bila oba z možem šokirana in mama ga je v afektu nežno ošvrcnila in se mu minuto kasneje opravičila, da ga je udarila. Poanta te zgodbe? Naslednjič jo bo zopet in naučil se iz tega ni nič koristnega.
PA še enkrat: tu se nismo zbrali zagovorniki tepeža, temveč ljudje, ki smo se skozi izkušnje naučili, da ni vse tako, kakor v knjigah piše. Na žalost ali pa na srečo, kakor želiš...


_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu david)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Ko te 2 letnik klofutne...
4.4.2006 9:55:08   
david
IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
David, mislim, da si razumel(a)??, ne vem kakšnega spola si, stvar napačno. Gina ni pisala o udarcih kot o instrumentih vsakodnevne vzgoje, temveč v primeru, ki ga je opisala Adam. Kar pomeni... pa saj ti bo sama razložila.

Vem, da se je "nasvet" (ki niti ni bil nasvet ampak je Gina samo napisala kako bi sama ravnala v takem primeru) nanašal na opisan primer.

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
Moje mnenje je, da 27 mesečnemu NE moreš razložiti, da se ne tepe, sploh ne v zgoraj opisani situaciji. To lahko razložiš 3.5 letniku ali več. Razložiš v tem smislu, da bo razumel pomen svojega dejanja.


Najbrž res ne. Samo potem tudi ne moreš pričakovati, da bo protiudarec pravo zdravilo, katerega bistvo bo pa dojel. Fizične kazni imajo na različne otroke različne vplive. Eni bodo postali še bolj nasilni. Drugi se bodo tako prestrašili, da se niti braniti več ne bodo upali. Tretji pa bodo udarec pozabili takoj. Eni za razvoj motnje potrebujejo več udarcev skozi daljše obdobje. Nekomu pa bo dovolj samo en udarec v nepravem trenutku. Otrok v našem primeru je mamo udaril prvič. Se ti res zdi protiudarec prava reakcija ? Meni se pač ne.

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
Eno je, če otrok v šali udari, drugo pa, če je jezen, ali pa s tem udarcem nekaj zahteva. In tukaj se popolnoma strinjam z Gino. To tako ne gre. Če mu to ne preprečiš v tem obdobju, se bo zgodilo to, kar se je moji znanki, ki je bila pred nekaj dnevi s svojim 6 letnikom pri nas na obisku. Ko sta hotela domov, ker sem pač povedala, da je čas ko se naš 5-letnik spravlja spat, se je malemu zmešalo in je mamo tako pritisnil, da sva bila oba z možem šokirana in mama ga je v afektu nežno ošvrcnila in se mu minuto kasneje opravičila, da ga je udarila. Poanta te zgodbe? Naslednjič jo bo zopet in naučil se iz tega ni nič koristnega.


Vidiš, lepo si opisala bistvo problema! Nasilno obnašanje ima ponavadi globlje vzroke. In če jih ima, potem bo nasilen odgovor naredil več škode kot koristi. Kaj hočem reči: ne moreš mesece in mesece otroku dopuščati, da te izsiljuje z jokom, vpitjem, razbijanjem inventarja, ... potem pa biti neskončno presenečena, če se stvar stopnjuje do te mere, da te udari. In kaj dosežeš s tem, da udarec vrneš ? Za svoje napake kaznuješ otroka. Ki mu itak ni jasno zakaj jih je dobil, ker je pač do tega trenutka na tak ali podoben način vse dosegel.

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
PA še enkrat: tu se nismo zbrali zagovorniki tepeža, temveč ljudje, ki smo se skozi izkušnje naučili, da ni vse tako, kakor v knjigah piše. Na žalost ali pa na srečo, kakor želiš...


Tudi jaz nisem nasprotnik tepeža in brez skrbi da tudi moji otroci kdaj dobijo kakšno po riti (in tudi prevečkrat to storim z jezo). Vendar se mi zdi protiudarec v opisanem primeru nepotrebna kazen zato pozdravljam reakcijo mame. Če so starši dosledni pri drugih oblikah kazni bodo otroka v 99% primerov zlahka ukrotili. Če niso, ga ne bodo niti s tepežem. Ali pa ga bodo samo navzven. Glede knjig pa: očitno nismo brali istih knjig. Ali pa smo jih razumeli drugače.

Sam sem pri svojih otrokih ugotovil nekaj: če smo dosledni pri kazni, potrebujemo največ teden ali dva za spremembo nezaželjenega obnašanja. Ko sem poskusil ubrati bližnjico (v jezi par po riti) se je velikokrat vsa stvar zapletla, zavlekla ali stopnjevala in smo tako imeli na koncu več dela kot če udarcev ne bi bilo.

In zakaj delam iz muhe slona ? Ker se mi zdi, da starši udarce prevečkrat uporabljamo preveč nepremišljeno. In nam nasveti oseb kot je Gina (najbrž nisem edini, ki se je iz njenih odgovorov na forumu veliko naučil) služijo kot izgovor in opravičilo za takšno ravnanje. Ne glede na to, da bistvo Gininega odgovora ni bilo "udarec ob vsaki priložnosti".


d.


< Sporočilo je popravil david -- 4.4.2006 9:59:59 >

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
BLOG: Daj babici en`ga poljubčka ...
S takšnim navodilom ju pravzaprav čisto "povozim" in navajam na toleranco za zlorabo. Da bo tisti na drugi strani zado...




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?