Gina
|
Sem razmišljala, za tiste, ki trdite, da nikoli ve ne bi nikogar nazaj. Npr. da vas v gostilni udari pijanec ali da ste nekaj rekle malo preveč v druščini, pa vas en tip kar fejst kresne po glavi. A se ne bi branile? Če se ne bi, bi rekla jaz na to samo eno reč: meni se ne bi zdele pametne in na nivoju, ampak trapaste. Če te nekdo napade verbalno, mu tudi nazaj lahko vrneš - vendar to lahko narediš na nivoju. Kadar te nekdo napade podtalno, zahrbtno, pa ti npr. spodmakne stolček v službi, še vedno lahko do njega prideš in mu na lep način poveš svoje, še vedno lahko greš do šefa in zahtevaš svoje, lahko celo pokličeš inšpekcijo ali preštudiraš zakone - vse to lahko narediš, če pa "ostaneš na vzvišenem nivoju" in se mu umakneš, pa ostaneš brez stolčka, + zgubiš spoštovanje vseh ostalih + trpiš edino ti, saj nihče drug ne. Torej si tudi v tem primeru trapast. Ampak dobro, lahko narediš vse zgoraj našteto, to se strinjam in to je pametno naredit. Vendar.... Če pa te nekdo fizično napade, pa ti čisto nič ne pomaga, če se braniš z besedo! ČLovek te bo pustil na miru in se te ne bo upal še enkrat udarit samo tedaj, če se braniš kot lev. In tudi otroka česa takega učiti, da naj se nasilju samo umika ali naj se lepo pogovori, kadar je kdo do njega nasilen, ni ok. Če ga bo nekdo hotel zbasati v avto, ga bo edino nasilje rešilo, edino če bo fejst tulil in se otepal, pa laufal proč, ga bo najbrž rešilo. Če ga bo nekdo kresnil, pa se ne bo branil, ga bo ta lahko kresal cel čas šolanja, kasneje pa ga bo še izsiljeval za denar in podobno. Ne, v takih primerih z besedo nikamor ne prideš. Žal je tkao v življenju, da materinska vzgoja ni vedno ok, čeprav jo moderne knjige zagovarjajo in očetje niso nič vredni s svojo odločnostjo po njihovo. Zato se dolgoročno očetje odstranijo od vzgoje mnogokrat, ker nimajo pravice do sodelovanja, razen na ženski način. Pa ne spet narobe razumet. Jaz sem striktno za vzgojo na lep, miren način, kadar se le da. Vendar otroci rabijo meje. Če jih na ta način lahko vzpostavimo, ok, super, če jih ne moremo, potem pa tudi ena čez rit ne bo prinesla dolgoročnih psihičnih posledic otroku, niti slučajno ne. Aja, moe, pišeš pa točno tako, kot bi jaz pisala 11 let nazaj, ko še nisem imela svojih otrok, ap ko še nisem imela veliko prakse v službi, tako da te čisto razumem.
|