|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
17.7.2006 17:36:56   
Lana25
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen


Nikakor ji nisem mogla dopovedat, da je to najina osebna (intimna) odločitev in da ne bom dala krstit otoroka samo zato, da bom ugodila njej in žlahti, ki komaj čaka, da bodo imeli razlog več, da se bodo lahko na moj račun gostili v kakšni gostilni.

Skratka, nikakor ji ne gre v glavo.




Saj ji ne rabi it v glavo. Ne rabiš ji ničesar dopovedovat. Ona naj ima svoje prepričanje, ti pa imej svoje. Zakaj je potrebno, da obe mislita isto? Če ji tvoja odločitev ni prav, ji ni. Niti njej niti drugim sorodnikom ne rabiš razlagat zakaj si se odločila kot si se. Jaz bi rekla: ne pričakujte krsta mojega otroka, ker ga ne bo in tudi razprav o tem zakaj ga ne bo, ne bo. In potem me niti nihče ne bi mogel prepričevati naj ga vseeno krstim in mi težiti s tem kaj si bodo drugi mislili, če ga ne bom in podobno. Vem pa, da bi moja mama mojo odločitev sprejela, pa če bi njej osebno bila všeč ali ne.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
17.7.2006 18:39:36   
Anonimen
Začetek tvoje zgodbe je enak moji, samo da se pri nas nobeden ne obrega ob to, da sva se z možem odločila, da hčerke ne krstiva.

Ne razumem, zakaj bi morala mami karkoli pojasnevati. Saj ji nisi tega dolžna. Tako si se odločila in pika. Če tvoje odločitve ni pripravljena razumeti, potem je to njen problem in ne tvoj. Bodi bolj zrela od nje in se ne sekiraj glede tega, kaj si mislijo drugi (mama, sosedi, sorodniki). Če se oni sekirajo, pa naj se.

Sama sicer menim, da krst ne bi smečla biti odločitev staršev. Kar se mene tiče bi moral biti krst odločitev vsakega posameznika, odrasle in zrele osebe, ki je zmožna samoodločanja. Le tako lahko posameznik naredi nekaj v skladu s svojimi prepričanji. Če je nekdo kršen kot otrok, potem se ta zakrament ne sklada nujno z njegovimi prepričanji ko odraste.

Itak pa je treba ločiti vero in institucijo. To ni eno in isto. Pravi verniki vero najdejo v sebi in ne v tem, kar jim razlagajo drugi. Oz. drugim ne verjamejo slepo, temveč poiščejo v naukih ene ali druge veroizpovedi tisto, kar jim je blizu.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
17.7.2006 19:56:42   
Gina
Joj, joj, spet verska tema. Kako je mogoče, da v ljudeh neka menda največja oblika ljubezni, povzroči toliko gorja? Jaz osebno ne verjamem, da bi lahko bil nek bog, ki bi kaznoval zdajle mene, zato, ker sem menda potomka neke Eve, ki je menda naredila nek greh. To ne bi bil bog, ampak hudič. Jaz pa v hudiča ne verjamem. In ne prepričuj me, Tehnofil, da je kaj drugače, ker bom prebrala samo bla bla bla.... Bog bi lahko bil samo nekaj božansko dobrega in prijaznega. Pač ena sama ljubezen. NI se mi treba odkupovat za to ali kaj podobnega.

In jaz vidim problem babic nekje drugje. One so tako nafilane s tem izvirnim grehom ali drugače povedano - ne verjamejo v boga, ampak v hudiča in posledično verjamejo, da se bo otroku zgodilo nekaj hudega, če ne bo krščen. Totalno so prepričane v to. Njim je res grozno, ker njihovi otroci menda izzivajo usodo, ko svojih otrok ne krstijo. Bojijo se za malčke. V resnici verjamejo v to. Vendar to povedati na glas ni ok. Zasmehovali bi jih. Norčevali bi se iz njih in bi jih še manj resno vzeli kot jih zdaj, če čustveno izsiljujejo na drug način. Saj vendar je resnica, da če si ateist, ne verjameš v to, da se bo otročku kaj zgodilo, če ga ne krstiš. Smešno se ti zdi, da je nekdo tako "vraževeren". Ampak jaz sem prepričana, da je z vsaj tričetrt krščansko vzgojenimi babicami enako. Niso čisto prepričane, da vse skupaj pa morda le ne drži - vera namreč. Pa se raje zasigurajo. A ni tako?

Jaz ne verjamem v hudiča. Verjamem v boga. IN bogu je vseeno, ali si  krščen ali ne. Ker je moj bivši želel otroke krstit, sva jih. Zaradi njega. Meni je bilo povsem vseeno - ker meni krst ni neko znamenje ali kaj kar te označuje ali kaj takega. Če ne verjameš v to, je zate to le nek obred, čisto prijazen obred, pa vendar samo to. Ne more te niti prizadet, če si kdaj bil krščen. Nemogoče.


Drugače pa menim, da je čisto vseeno, ali otrok spozna cerkev, vero ali pač ne. Starši ponudijo nekaj, otrok vzame kar hoče. Veliko jih je hodilo v cerkev, pa so se "spreobrnili". Njihova pamet jim je govorila drugače, kot jih je učila cerkev. In obratno. Jaz nisem nikoli hodila v cerkev, pa so mi vse vere blizu, pa nobena tako, da bi bila njen član. Imam svojo vero. A ni ravno to bistveno, da si srečen s svojo vero, pa kakršnakoli že je?!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
17.7.2006 20:37:16   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

ker je to lepo in se spodobi user posted image .



Lepo je in spodobi se tudi, da se ne vtikamo v življenje drugih.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
17.7.2006 22:16:14   
CIPRESA
Tudi jaz ti pravim da se odloči po svoji vesti, ne poslušaj druge. Samo ti in tvoj mož vesta zakaj sta se tako odločila vsi ostali si stvari lahko po svoje razlagajo eni tarnajo spet drugi vaju podpirajo.....lahko bi šlo za popolnoma drugo stvar pa bi bilo isto.

Vere in verovanja ne moremo vsiliti nikomur. Vsak človek  bi bil rad srečen, rad bi bil svoboden in osvobojen in vsak nosi v sebi svoje hrepenenje. Če smem biti takšen kot sem potem čutim globoko notranjo uresničenost, varnost, ki mi zato dela lastno življenje lepo izvirajoč iz notranjosti. Če sta prepričana v to da vajin otrok nebo krščen in vama to nič ne pomeni, če je to vajina volja  potem nebo noben povešen nos soseda ali domačih skalil vajino srečo. Ni pomembno kaj mislijo drugi če smo prepričani da je tisto kar delamo pravilno.
Jaz sem verna in sprejemam vero z vsemi njenimi zakramenti, zato je najin otrok krščen in se niti za trenutek nisem ozrla na druge kaj bodo mislili ker vem da je tako prav. Vzgajala ga bom v tej veri, nebom ga pa vanjo silila.

S krstom naj bi bil "opran" izvirni greh.........pri tem gre za prenašanje zla iz generacije na generacijo (tako kot je že povedal Tehnofil), telesno, genetsko, bolezensko, duševno, duhovno, situacijsko (rodiš se v življenski situaciji, ki so jo pripravili ali pokvarili starši). Zlo in posledice zla se na vseh področjih življenja prenaša naprej.

To naj bi bila neka groba definicija tega kaj sploh je izvirni greh, ki ga otrok z krstom izgubi.
To je spet stvar posameznika če v to verjameš potem verjameš če ne, pa pač ne verjameš. In ker ne verjameš v to te nima kaj skrbeti da bi tvoj otrok trpel katerekoli posledice od prejšnjih generacij, torej spet živiš mirno, svobodno in varno.


Jaz osebno tudi v to definicijo ne verjamem ker potemtakem če pomislim malo globlje : Če je bila božja mati obvarovana madeža izvirnega greha, bi sklepali, da je morala biti obvarovana tudi njegovih posledic. Pa  je bila podvržena trpljenju in smrti kakor vsi Adamovi potomci. Zato je moje mišljenje glede izvirnega greha bolj tole:  

 Izvirni greh nič drugega kot pomanjkanje posvečujoče milosti v duši novoustvarjenega človeka. Vsak nov človek je spočetka samo naraven človek, je samo stvar božja; nima pa v duši tistega daru, ki bi ga posvetil in naredil božjega otroka s pravico do večne blaženosti pri Bogu. Učlovečeni Sin božji je s svojo smrtjo na križu prislužil možnost, da se to pomanjkanje prvotne milosti popravi s krstom ali pa tako, da Bog odraslega človeka milostno razsvetli in dvigne k svoji ljubezni. V tej možnosti prehoda iz stanja naravnega človeka v nadnaravno stanje božjih otrok je bistvo odrešenja. Brez odrešenja bi človek vedno ostal samo naraven človek; nikdar ne bi postal božji otrok.   Se pravi tudi v tem pogledu če nisi veren, ne verjameš v nebesa, v božjo moč, v odrešenje ti torej krst nič ne pomeni, ker že prvotno tega niti ne želiš sprejet, ne želiš da otrok postane božji, torej mu tudi papir  ali kdorkoli drug z siljenjem nemore tega vsiliti. In me res čudi da nekdo ki je veren in ve da vera nemore biti vsiljena in ni zapisana na papirju (kot diploma) še vedno sili nekoga k temu.user posted image

_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
17.7.2006 22:48:39   
Seven*
Tehnofil. Midva bi si imela dosti za povedat, ce bi se v zivo srecala. user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 0:40:10   
Sita
Star ata pijanec, ata pijanec, sin pijanec. In potem znanstveniki študirajo ali se alkoholizem deduje. Ne po genih. Deduje se po duhu. Ali pa odvisnost od na primer hrane ali česa drugega. Nasilnež. Ali pa si hči najde nasilneža. Ali alkoholika. Prvič je to njen vzorec naučen v lastni družini in drugič jo še duh potiska v to. Skoraj nima prave možnosti da se tega reši. Sama ne. Z Jezusom, ja. Ampak ne samo sebe. S seboj bo rešila tudi prednike iz objema tega duha.
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil






Star ata pijanec, ata pijanec, sin abstinent. Najbrž sem prišel iz kakšne druge rodbine, ker sem čisto drugačen od sorodnikov, kajne? Hči pijanca bo našla moža pijanca ( moja sestra ima sedaj že drugega po vrsti), pa če se še tako otepa (ali nasilneža prav tako)!
Ampak zakaj? Okoreli vernik bo našel sto razlogov in izgovorov, zakaj se tako obnaša, samo da se mu ne bi bilo potrebno v roke vzeti in se spremeniti. Krivo je vse drugo in on sam je žrtev teh nevidnih žlehtnob. Kot pijanec- vedno bo našel vzrok za pitje, enkrat veselje, enkrat žalost; v resnici pa gre pa le zato , da mu paše. Rečemo: navada je železna srajca. In kako dobimo navade? Dobivamo jih od prvega vdiha naprej od staršev in bližnje okolice, seveda pa nekaj prinesemo tudi s seboj z geni in energijo prednikov ( manjši del). In tako se otrok navadi nekega vzorca delovanja ter ko odrase išče prav tako delovanje v partnerju, ki ga je pri starših tako sovražil. Tega je vajen in to ga privlači. Prvo pravilo in najpomembnejše je: OTROK SE UČI Z VZGLEDOM. Nič ne pomaga otroku govoriti, da nekaj ne sme početi, če sami to redno počnemo. Če ste pozorni na svoje obnašanje, boste opazili, da otroke vzgajate po istem vzorcu, kot ste bili sami vzgojeni, še celo iste fraze uporabljate.  OTROCI SO NAŠE OGLEDALO.  
Glede babic ki se zgražajo, da ne zaupamo »sveti instituciji cerkvi« pa nas hočejo prisilit v krst in podobno, se mi je porodila ena primerjava z arabsko afriškim svetom. Tam je navada ( zelo kruta in zlobna), da deklicam na začetku najstniških let odrežejo klitoris ( marsikatera tudi umre zaradi okužb) in jih doživljensko pohabijo prav tako v imenu »višjega in svetega« cilja. In najhujše pri tem početju so prav babice; deklice se k njim zatečejo po zaščito pa jih le te izdajo in predajo v pohabljenje. Tako pač gredo običaji iz roda v rod, dokler se ne upre dovolj ljudi in reče: dost mamo.
    No to sem napisal le zato, da pokažem kako gredo običaji neumni in dobri iz roda v rod. Seveda krst niti slučajno ni tako slaba stvar; z Jezusom si biti v dobrih odnosih je zelo lepo, le tista o izvirnem grehu je za lase privlečena , v takšni konotaciji, kot jo razlaga cerkev. Izvirni greh bi bila kvečjemu naša podedovana lenoba, da se premalo trudimo biti boljši človek.
Katoliška vera je ortodoksna religija; Nekaj desetletij po Jezusovi smrti so začeli nastajati zapiski o njegovem delovanju in ker so šli njegovi učenci po različnih poteh, se je nekaj ljudi ( v stilu, da prazen klas najvišje glavo drži) zmenilo, katere knjige so pravoverne in katere ne. Tako so mistiki kratko potegnili ( ljudje, ki so hoteli doživeti Jezusa od znotraj), oblast pa so prevzeli pismouki in farizeji, katerih Jezus za časa svojega življenja ni prenašal in takšni ljudje  so ga že takrat poslali v smrt.

Da ne bo pomote, moji otroci so krščeni in ni mi žal, le da z Jezusom se pogovarjamo po svoje in nam je morda bližje kot večini tistih, ki hodijo vsako nedeljo v cerkev po odvezo, ker so bili preko tedna preveč zlobni.


Živeli!

Firasto

< Sporočilo je popravil Sita -- 18.7.2006 0:43:13 >


_____________________________

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 7:31:28   
Anonimen
 
Ce kdo zeli krstit otroka, lahko to stori tudi sam.. na popolnoma svoj edinstven nacin... brez tega da se vtika dusno mafijo, ki samo nabira clane, kot pravi Seven, in to zgolj zato, da si naredi biznis.

Krst nima globjega pomena, ker se obicjano zgodi v nezavednem stanju.. Mene so na katoliskem foromu katoliski pedagogi poducili, da je krst v bistvu iniciacija..
Iniciaciaj pa je prebujenje.. torej mocnejse zavedanje.. in kako pri nejaj mesecniku vzbudis mocnejse zavedenja.. mi pa tudi nikoli ni bilo jasno.. in tudi nikomur ni..

Iniciacija ali krst se lahko zacne, ko se sam tako odlocis in nikakor se ne more zgoditi v enem dnevu ali v enem letu.. najveckrat traja vse zivljenje.. in najveckrat se v celem zivljenju ne zgodi..

In ce ti razne nezavestne mame ne dajo miru glede tega.. pol je to zate darilo, ker se bos tko naucila reci NE.. in to tako, da bo to pomenilo NE! Jasno in glasno. Ce zacnes z debato in argumenti za svojo odlocitev.. potem je to odlicna istocnica za tvojo mamo, da nalaga se svoje argumente in tko obe nespametno izgubite energijo, ki bi jo lahko izkuristile za plavanje, ali pa kolesarjenje.. mogoce sprehod.. ali pa za seks s svojim partnerjem.. user posted image user posted image

Ni problem v tem.. ali ja krst ali ne krst.. Problem je v tem, da ti ne znas reci NEE.. tako do bi bilo drugim jasno, da to pomeni NE.. brez debate in pojasnjevanja.. zakaj si se tko odlocila.

Tega se lahko hitro naucis.. Za ucenje izkoristi to situacijo.. in ... reseno..

(odgovor članu Sita)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 9:20:39   
kalbo
Tehnofil, prosim nehaj bluzit. Ti si globoko veren, prav, lepo zate, sam nas pa pusti pri miru s takimi romani.

Mislim, da bo pri nas podobno in bo mali izrazil željo po verouku, ko bo šel v šolo. Takrat bo lahko na svojo željo opravil krst, pa še v njegovem spominu bo ostal kot lep dogodek. Do takrat pa ne vidim nobenega smisla v krstu otroka.

Niti slučajno pa ne mislim narediti tako, kot so naredili starši z mojo mamo, pa ženo, pa počno še z marsikom. Moja žena ve povedat, kako je morala v Nedeljo k maši, stara dva sta pa spala. Moja tašča je dala svoje otroke krstit samo zaradi sosedov. Ob nedeljah ne smem prati avta zarad sosedov... neumnost, da ji ni primere. O krstu pa ni blo še, na moje presenečenje, niti besede.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 9:54:38   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Skratka, nikakor ji ne gre v glavo.

Saj še nam ne gre. Se ne moremo med sabo zment, ker imamo čisto različna izhodišča.

1. Vsi se strinjamo, da je odločitev o krstu pravica samo staršev / to mnogi duhovniki upoštevajo in otroka ne krstijo, če ga prinese babica in so starši proti.

2. Vsak si pomen krsta razlaga po svoje, pač v skladu s svojimi spoznanji in zaključki.

Zanimivo mi je predvsem to: Krst je zakrament RKC. Zato je za razlago in pomen krsta pristojna edino RKC. Vse ostale razlage so brez kakršnekoli vrednosti. To je tako, kot če bi mesar dajal razlago o prometnih predpisih. Zato ker se je kot najstnik s kolesom peljal po cesti.
Mislim, vzet nekaj, kar ne razumeš in ne poznaš in potem to še drugim razlagat, ker se tebi to zdi tako, je mal....

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 18.7.2006 9:55:48 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 9:59:29   
Seven*
Kalbo, vidim da podobno razmisljava.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 10:08:00   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
, kako je morala v Nedeljo k maši, stara dva sta pa spala. Moja tašča je dala svoje otroke krstit samo zaradi sosedov.

To prav gotovo ni prenašanje vere na otroke. Da sodiš o RKC na podlagi tega, kar delajo "verniki" (tvoji bližnji) je malo mimo.

RKC ne uči, da naj samo otroci hodijo k maši (zaradi verouka-do birme) ampak ljudje tako jemljejo. Tako delajo. RKC točno razlaga pomen krsta, ljudje pa iščejo pomen v oblekcah in gostilni za pogostitev. Samo to ni RKC. Ti pa to izpostavljaš kot nek dokaz ali sliko RKC. To ni njena slika. To je samo slika pač enih ljudi.

Prvo odpri ušesa, kaj RKC uči. Nato glej, kaj ljudje delajo. In ko boš ugotovil, da to kar ljudje delajo nima sploh nobene zveze z RKC, boš morda tudi malo razumel.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 10:23:17   
CIPRESA
IZVIRNO SPOROČILO: Tjazy


Krst nima globjega pomena, ker se obicjano zgodi v nezavednem stanju.. Mene so na katoliskem foromu katoliski pedagogi poducili, da je krst v bistvu iniciacija..
Iniciaciaj pa je prebujenje.. torej mocnejse zavedanje.. in kako pri nejaj mesecniku vzbudis mocnejse zavedenja.. mi pa tudi nikoli ni bilo jasno.. in tudi nikomur ni..




Tjazy enomesečnik ali dvomesečnik res nima pojma takrat kaj se z njim dogaja. Če me mogoče lahko razumeš takole povedano da ga jaz nisem dala krstit zato da se bo v tistem trenutku močnejše zavedal ampak gledam dolgoročno. Sigurno je s krstom zame postal božji otrok kar pomeni da sem mu ponudila možnost da tudi sam sprejme Kristusa in vero. To ni nekaj kar bo sprejel otrok pri krstu ampak šele kasneje mogoče. Daš mu možnost, kako bo tako živel, ko bo enkrat sam odločal pa nimam vpliva tudi če sem še tako verna, ker je vsak človek svojsten in ima svoja prepričanja in svoje vrednote.
In verjamem da se tebi zdi krst bedarija ker ga ne gledaš z istimi očmi kot ga jaz. Zate nima nobenega pomena zame ima velik pomen.
Tisto strašenje glede tega kaj naj bi otrok podedoval  oz. preidobil od prednikov ker ni bil krščen......to je mal mem se meni zdi. In ta razlaga mi je totalno nesmiselna ker  potemtakem smo bogaboječi da otroka damo krstiti in ga ne sprejemamouser posted image


< Sporočilo je popravil CIPRESA -- 18.7.2006 10:24:49 >


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 10:42:14   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA
Tisto strašenje glede tega kaj naj bi otrok podedoval  oz. preidobil od prednikov ker ni bil krščen......

Če si za spremembo vzamete čas in preberet boste ugotovili, da sta bila vprašanje in razlaga jasno izpostavljena, da nista v kontekstu krsta.

Sploh o tem res ne bi nadaljeval, ker še mlečne hrane ne prebavite (pomen krsta), kako bi lahko trdo hrano.

Ne mešaj. Krst opere samo izvirni greh.

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 10:51:49   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA
Če je bila božja mati obvarovana madeža izvirnega greha, bi sklepali, da je morala biti obvarovana tudi njegovih posledic.

Stojiš na spolzkih tleh. Ker Jezus je bil sam Božji Sin. Potemtakem bi moral biti obvarovan tudi ......vsega. Še bolj kot Marija, ... pa je bil Križan. Zato je tvoje razmišljanje bolj tole: ...... ?user posted image ??

Takšni zaključki kažejo, da ne razumeš (če ne razumsko, pa vsaj čustveno - notranje) skrivnosti odrešenja.

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 10:54:32   
Anonimen
Tole je pa tako bedasto, kot da bi se kregali, ali je turkizna barva bolj modra ali bolj zelena.
Dejte vsak svojega otroka po svoje vzgajat, pa bo za vse prav, ne pa čez planke gledat pa drug drugega sodit, porka--- user posted image

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 11:05:33   
CIPRESA
IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA

S krstom naj bi bil "opran" izvirni greh.........pri tem gre za prenašanje zla iz generacije na generacijo (tako kot je že povedal Tehnofil), telesno, genetsko, bolezensko, duševno, duhovno, situacijsko (rodiš se v življenski situaciji, ki so jo pripravili ali pokvarili starši). Zlo in posledice zla se na vseh področjih življenja prenaša naprej.



To naj bi bila definicija izvirnega greha Tehnofil po RKC-ju. O tem sem pisala zato ker  nekateri drugače pojmujejo krst, in krščujejo otroke ker so boga boječi (po tem napisanem bi bila jaz tudi če nebi poznala našo vero).Mame, babice, tete in vsi ostali ki ti to pomolijo pod nos češ kaj boš pa potem če tega ne boš storil, te dobesedno ustrašijo in vero prikažejo še bolj oddaljeno. Če bi meni nekdo pomen krsta predstavil na tak način bi letela daleč stran.  Zato sem napisala drug prevod (mogoče samo moj) kako jaz pojmujem krst.  Se mi zdi 100X bolj lep način da rečeš da s krstom postaneš božji otrok, da ti starši s tem s svojo voljo po tem zakramentu omogočijo da lahko živiš kot kristjan.
Vem kaj si hotel povedat a včasih so prevodi RKC-ja res malo zastrašujoči in mnogi ki samega pomena krsta niti ne poznajo bi verjetno tako kot jaz šli daleč stran če bi jim pod nos pomolil ta prevod. In kdor krsti otroka samo iz tega razloga (ker se boji da je morda to resnica) pomen krsta izgubi svoj smisel - vsaj zame, ker to ni nekaj kar bi naredili ker se nečesa bojimo ampak nekaj kar naredimo ker si nečesa želimo.

To je moje razmišljanje ki je čisto preprosto človeško in nisem podučena z verskimi knjigami, tako daleč v same pomene se tudi ne spuščam - zato mogoče ne znam razmišljati tako globoko kot ti - in tako se ti zdi da ne razumem.


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 11:13:08   
CIPRESA
IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

..... ne pa čez planke gledat pa drug drugega sodit, porka--- user posted image


kaj si mislila naprej rečtuser posted image user posted image a fixuser posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 11:28:43   
tehnofil
Ker se stalno pojavlja neko mešanje bom jasno poudaril:

IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA
in tako se ti zdi da ne razumem.

Pri tvojem razmišljanju ni problem pomena krsta ampak:

IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA
Če je bila božja mati obvarovana madeža izvirnega greha, bi sklepali,

tvoje razmišljanje o Mariji, posledično sem nakazal nadaljevanje na Jezusa in s tem na Odrešenje mi resnično ne daje dobrega vtisa.




(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 13:16:05   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
, kako je morala v Nedeljo k maši, stara dva sta pa spala. Moja tašča je dala svoje otroke krstit samo zaradi sosedov.

To prav gotovo ni prenašanje vere na otroke. Da sodiš o RKC na podlagi tega, kar delajo "verniki" (tvoji bližnji) je malo mimo.

RKC ne uči, da naj samo otroci hodijo k maši (zaradi verouka-do birme) ampak ljudje tako jemljejo. Tako delajo. RKC točno razlaga pomen krsta, ljudje pa iščejo pomen v oblekcah in gostilni za pogostitev. Samo to ni RKC. Ti pa to izpostavljaš kot nek dokaz ali sliko RKC. To ni njena slika. To je samo slika pač enih ljudi.

Prvo odpri ušesa, kaj RKC uči. Nato glej, kaj ljudje delajo. In ko boš ugotovil, da to kar ljudje delajo nima sploh nobene zveze z RKC, boš morda tudi malo razumel.



Spet mutiš brezveze! Kje si pa prebral kako sodbo o RKC na račun tega, kar sem napisal. O RKC bi se pa dalo precej razpravljati na drugih področjih, ki pa ne spadajo pod dotično temo o teženju tastarih o krstu.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 15:22:21   
Babaloo
Pa kaj se sploh imajo drugi za vtikovat v vajine zadeve!!
Pri nas je tudi bilo nemalo komičnih situacij. vsaj zame. Jaz sem vse obrnila na hec.
Prvič, ko se nisva odločila za cerkveno poroko. Zakaj pa, prosim, če nobeden od naju ni bil vzgojen v veri, nisva nikoli hodila v cerkev!!
Malo je bilo viharja in pridig o lepem obredu- predvsem babice- potem so pa hitro videli, da je boljši, če so tiho, da bodo sploh povabljeni na poroko!
Potem je bilo spet malo panike, ker hčere nisva dala krstit. So sorodniki po ovinkih spraševali, kdaj po pa krst, pa sva kar naravnost povedala, da ga ne bo. Zakaj ovinkarit!
Malo je bilo ahhhov in ohhhoov, pa so kar hitro utihnili.
Sva pač povedala svoje mnenje in jim dala jasno vedeti, da naj ga spoštujejo in prevdsem NIKOLI težijo.
Se je hitro umirilo.
O kaki napačni vzgoji pa sploh ne bi komentirala.
Saj se ne vzgaja samo v cerkvi!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 16:45:07   
CIPRESA
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil


IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA
Če je bila božja mati obvarovana madeža izvirnega greha, bi sklepali,

tvoje razmišljanje o Mariji, posledično sem nakazal nadaljevanje na Jezusa in s tem na Odrešenje mi resnično ne daje dobrega vtisa.



Glej Tehnofil jaz imam zelo sveto in lepo predstavo o Mariji  tudi verjamem v to da je bila obvarovana izvirnega greha le to ne verjamem da bi z izvirnim grehom bili oprani grehov ki se prenašajo iz generacije v generacijo oz. da bi jih podedovali rešil bi nas pa samo krst pred tem da bi ohranili čistost. Primer sem dala Marijo ki je poosebljena čistost pri kateri se naj ne bi smelo po tem takem narediti nobena krivica pa je vseeno morala prestajati trpljenje. Zato pravim da je tisto ustrahovanje odveč, kar ti je namenjeno ti je namenjeno, zapisano ti je že ob rojstvu, tvoje trpljenje ni torej odvisno od tega ali boš krščen ali ne, ampak od življenja - kako ga živiš!! Sam si priboriš nebesa ne tvoji starši ker so te krstili.

< Sporočilo je popravil CIPRESA -- 18.7.2006 16:48:04 >


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 16:46:16   
CIPRESA
pa še enkrat to je le moje  "vaško"user posted image (bi rekla Radha mišljenje brez filozofijuser posted image user posted image

< Sporočilo je popravil CIPRESA -- 18.7.2006 16:47:26 >


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
18.7.2006 21:21:53   
mojamura
tast in tašča sta me imela mesec dni po porodu v delu, da naj bi bil krst čimprej, kaj pa če bi otrok bolan postal in bi bilo kaj zelo narobeuser posted image user posted image user posted image (mislim tu mač!)
pol sem dejala da se o tem kdaj bo krst in Če bo krst odločava mi2 z mojim in komunikacija je v naslednjem mescu izgledala kot slika brez tona.

moj brat ima punco ki je evangeličanka sam je rkc pa sta se odločila da otrok ne bosta krstila, da se lahko sama ko bosta velika odločita. no pa smo spet poslušali da so pogani in brezbožneži itduser posted image

_____________________________

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 7:37:25   
Anonimen
 
Izvirni greh...

Greh je seksat.. torej.. Kaj bolj idiotskega se nisem slisal..

Ampak je logicno.. Nekdo si izmisli.. da je seks greh.. in hkrati ve, da se druzba seksu ne bo mogla odreci.. ampak kar je najpomebnejse.. je to, da se pocutis krivega, kresnika in kar ima za posledico to, da moras hodit v cerkve, moseje, sinagoge po odpuscanje.. in v zameno za to tej dusni mafiji prinesti tudi nekaj denarja.. Prineses ga Bogu.. pobere pa ga dusna mafija user posted image

Polek vsega.. je cascenje v cerkveh in ostalih popolnoma cloveskih zgradbah najvecje ponizanje za tistega "boga" bistvo, (kakor koli ze to imenujes), ki je v tebi.. za tisti resnicni del tebe... Ko za boga izberes nekoga drugega.. nekoga izven sebe..  ali halucinacijo, s tem ponizas sebe.. ogoljufas sebe.. in pot ven iz tega.. je dooooolga in vodi obicjano skozi eno od organiziranih religij.. kjer si goljufan, zmanilupiran in KRIV.. do zadnjega izdiha..

Samo ne vem.. koliko ima sploh smisel o tem razmisljati, ker ko je nekdo preprican, da je tako, kot so mu sprali mozgane.. je zelo malo verjetno da bi mogoce samo poiskusil razmisliti s svojo glavo..

Verjetno nima smisla..

(odgovor članu mojamura)
  Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?