|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 8:26:29   
kalbo
Zdaj se pa pripravi na en tehnofilov roman podkrepljen s podrobnimi citati tvojega besedila.

Drugače se pa strinjam z napisanim.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 9:51:00   
Misek
Kerensa,
Sama sem na istem. Niti krscena, niti nic drugega cerkvenega. Moz je pa krscen in vernik. Vernik v srcu in dusi. Tasca in svak zagrizena vernika - od tistih s plasnicami, kar rece duhovnik - tako je, nobene kriticnosti niti premisljevanja o slisanem. Rahlo slepa sta na zdrave oci.
Prvi pritiski so se zaceli okoli poroke. Odlocila sva se, da se cerkveno porociva. Jaz kot nevernica, on kot vernik po Pavlovem pravu. Vendar se je izpostavilo, da se jaz kot nevernica ne morem porociti po Pavlovem pravu, ker sem bila prej v civilnem zakonu. Nesmisel, vendar... moj bivsi moz je bil krscen (in samo krscen), pa na podlagi tega, da je on bil krscen, ne glede na to da najin zakon ni bil cerkveno sklenjen, bi ga morala cerkveno razvezati, da bi se lahko porocila cerkveno kot nevernica !!??
Tako lahko svoji tasci razlozis, da se ti ne mores cerkveno porociti - morbit bo dala mir :)
Tedaj so mi predlagali, da je enostavneje kot razvezovati zakon pred cerkvenim sodiscem krstiti se, ker se mi s tem dejanjem vse izbrise. Pri tem me je zmotilo nekaj stvari:
- Za mene kot nevernico je cerkveno sodisce neveljavno. Razvezovati nevernikov civilno sklenjen zakon pred cerkvenim sodiscem je prisiljevanje neclana RKC, da cerkveno sodisce sprejme kot posvetno in prizna jurisdikcijo cerkvenega sodisca nad njim. IMO popolni nesmisel.
- Dejstvo, da so mi ponudili krst kot resitev problema in da so me postavili v situacijo, da sem direktno odgovorna za dusno usodo cloveka, ki ga imam rada in s katerim zelim preziveti zivljenje je IMO izsiljevanje. namrec, ce se moj sedanji moz ne bi cerkveno porocil, je izkljucen iz verskega zivljenja toliko casa, dokler to ne "popravi". Tako pridemo do tega, ce se jaz krstim in se cerkveno porociva, on lahko nadaljuje  s svojim duhovnim zivljenjem brez ovir, ce se pa ne krstim in posledicno ne porociva cerkveno, mu je to onemogoceno.
- Bilo je vseeno ali verujem ali ne. Pomembno je bilo da sem stevilka vec, ime vec v cerkvenih knjigah.
- Moj moz je kriv, ker ima rad. In po razlagi istega duhovnika ispade, da ga "Bog" nima rad, ker ljubi. Ne vem po cem in od kdaj je ljubezen greh.

Po razgovoru z mozem sva sklenila, da se ne bom krstila, ker bi lazni krst bil vecji "greh" od ljubezni. Tako se nisva niti cerkveno porocila. prisel je otrok in naslednji pritiski, da damo otroka krstit. Nismo ga krstili. Praviloma ga tudi ne bi mogli krstiti, ker nisva cerkveno porocena in ker jaz nisem vernica. No duhovniki rado pogledajo skozi prste (saj je spet eno ime vec, stevilka vec). Zaradi se enega kupa verskih argumentov, ki govorijo proti krstu otroka v tej situaciji, se nisva odlocila za krst. Moj vzgib proti krstu v tako zgodni dobi je bil tudi ta, da ne vem, kaj bo zivljenje prineslo mojemu otroku in ce se bo nasel v situaciji podobni moji, ce bo zelel in ce mu bo to pomenilo, bo vedno lahko pristopil krstu in se "opral" za vse pred tem. Ce ga krstimo, smo mu ta vrata zaprli. Zaprli bi mu vrata tudi do zadovoljstva, da se zavestno odloci za formalno potrditev verskih obcutkov. 

Kerensa, v tem lahko najdes odgovor za tasco, zakaj se ne mores cerkveno porociti in zakaj ne mores krstiti otroka. Je pa moja tasca rekla sinu, mojemu mozu: ce te ima zadosti rada, se bo za tebe krstila. Ji je odgovoril: jo imam zadosti rad, da jo v kaj takega ne bom silil. Saj sama menda ves kaj je krst in kaj pomeni prisiliti nekoga h krstu.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 9:51:17   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Ko otroku daš priložnost smučanja. Prvo ga moraš seznaniti, nakupiti opremo, pričeti smučati.... in potem če otrok reče, da ne želi (ali hoče še), šele potem se lahko hvališ, da si dal otroku priložnost.


Ko otroku das priloznost verovanja. Prvo ga moras seznaniti, opremiti ga z znanjem in spoznanjem, mora priceti z verskim zivljenjem .... in potem ce otrok rece, da ne zeli ( ali hoce se), sele potem se lahko hvalis, da si dal otroku priloznost in moznost, da se sam odloca o verskih obcutkih.

In kako se to sklada s krstom ... Ja, logicno bi bilo, da otroka vpeljes v vero, da mu ponudis versko vzgojo in potem njemu prepustis izbiro, ali se hoce krstiti oz. ali hoce postati del bozjega telesa (bozji ud). Otrok, ki postane bozji ud in potem se otrga od bozjega telesa, ustvarja rane bolecino bozjemu telesu. Tocneje receno, starsi preko otroka povzrocajo te rane in bolecino. Drugace je to samo navadno posiljevanje in otroka in Boga - bozjega telesa.

Starši, ko pravijo naj se otroci odločijo sami, dejansko otroku ne dajo ne možnosti ne priložnosti.


To ti mislis.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 9:51:32   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: marcela
Saj tudi ne rečemo otroka bomo vpisali v glasbeno šolo, ko bo polnoleten in se bo lahko sam odločil, temveč ga bomo vpisali, da bo videl, če je to zanj.


Res je! Vendar otroka tudi ne porocis z mislijo, da ce se odloci da zakonec ni primeren za njega in se ne razumeta, se lahko loci in si poisce drugega. Krst je pa prav to - svojevrstna poroka z bogom.

(odgovor članu marcela)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 9:51:47   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Ne mešaj. Krst opere samo izvirni greh.


Razlaga, ki sem jo osebno dobila od pravnika RKC je, da se s krstom vse izbrise/opere, kar je bilo pred krstom in da sem s krstom (ce se krstim) cista kot dojencek. Kdo ima od vaju prav, on ali ti?

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 9:51:59   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
To prav gotovo ni prenašanje vere na otroke. Da sodiš o RKC na podlagi tega, kar delajo "verniki" (tvoji bližnji) je malo mimo.

RKC ne uči, da naj samo otroci hodijo k maši (zaradi verouka-do birme) ampak ljudje tako jemljejo. Tako delajo. RKC točno razlaga pomen krsta, ljudje pa iščejo pomen v oblekcah in gostilni za pogostitev. Samo to ni RKC. Ti pa to izpostavljaš kot nek dokaz ali sliko RKC. To ni njena slika. To je samo slika pač enih ljudi.

Prvo odpri ušesa, kaj RKC uči. Nato glej, kaj ljudje delajo. In ko boš ugotovil, da to kar ljudje delajo nima sploh nobene zveze z RKC, boš morda tudi malo razumel.


Kdo pa je RKC ce ne njeni verniki? Kdo je vernike RKC ucil veri, da so taksni verniki kakrsni so? Ali masovno odstopanje clanov od "uradnega" ucenja nic ne pove o tem "uradnem" ucenju? Ali "slepota" "uciteljev" za dejanja vernikov, ki dalec odstopajo od "uradnega" ucenja ne pove dovolj o instituciji, ki naj bi posredovala vero in ucenja vernikom?
Mogoce bi lahko razumel, da RKC brez vernikov ne more obstojati in popustljivost RKC do razno raznih devijacij znotraj njenih vrst je samo borba za vernike, za clane, za denar, za moc, ki izhaja ravno iz nazivnega stevila vernikov.  Na zalost, RKC je zdavnaj zgubila stik z izvirno, pravo vero.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 9:52:10   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Kar se pa tiče izkazovanja števila vernikov ni po številu krščenih ampak iz popisa prebivalstva ( v katerem se takrat nisem izjasnil kot pripadnik RKC, danes pa bi se).


Preveri si podatke. Popis prebivalstva je irelevanten za dolocanje stevila vernikov in se ga skladno z zakonom ne sme uporabljati v tovrstni namen - prestevanje vernikov. Stevilo zivecih krscenih je tisto, po kateremu se doloci stevilo vernikov, zato se operira s stevilko nad 80% (vcasih tudi vec), ceprav se je po popisu prebivalstva  le nekaj nad 50% izjasnilo kot pripadnik RKC.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   [Brisano sporočilo]
19.7.2006 10:01:48   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:04:42   
david
Tehnofil ima prav, samo mi ne razumemo kaj hoče povedati. Če bi se v vero poglobili podobno kot v npr. matematiko, bi nam bilo najbrž marsikaj bolj jasno in logično kot nam je zdaj. Vemo kaj pomeni v matematiki aksiom - to je neka trditev, ki se ne dokazuje in v katero preprosto verjamemo. Aksiomi so osnova za dokazovanje ostalih teorij. Če zavrnemo aksiom, potem se ne moremo učiti matematike. Podobno je v veri: tudi RKC ima postavljene neke aksiome. In seveda se tistemu, ki te aksiome zavrača zdi tudi vse ostalo brez smisla. Enako kot se zdi velik del matematike nesmiseln tistemu, ki ne verjame, da je a + b = b + a. Ampak - o matematiki si brez predznanja ne drznemo govoriti. O veri pač. Pa ne da bi jaz bil kakšna izjema, še kako glasen sem včasih v kakšni debati.  Le da zadnje čase ugotavljam, da je smiselnost tistega kar povem obratno sorazmerna z glasnostjo. user posted image

d.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:07:04   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Zanimivo mi je predvsem to: Krst je zakrament RKC. Zato je za razlago in pomen krsta pristojna edino RKC. Vse ostale razlage so brez kakršnekoli vrednosti.


Razlaga krsta s strani pristojne RKC tvori argument, ki govori v prid zagovornikom pravice do splava in direktno izpodbija trditev RKC, da zarodek s trenutkom spocetja postane clovek.
Postavi se vprasanje, ce je clovek postal clovek s spocetjem, zakaj se ga ne more krstiti pred rojstvom. Odgovor je bil, da zaradi oblivanja z vodo, ki je materija krsta.
Vendar:

"V začetku," pravi Sveto pismo, "je Bog ustvaril nebo in zemljo. Zemlja pa je bila nevidna in neurejena in tema je bila nad breznom in Duh božji je plaval nad vodami."

"Tekoča prvina je prva dala iz sebe živa bitja, da ne bi bilo nič čudnega, če more pri krstu voda dati življenje. Ali se ni tudi oblikovanje človeka izvršilo s pomočjo vode?"

"Vsaka voda ima torej prav zaradi svojega početka skrivnostno moč posvečevanja, ko se (nad njo) pokliče Bog"

Tudi plodna voda je voda, najskrivnostnejsa od vseh z najvecjo mocjo - edino v njej se lahko razvije clovesko bitje. Vendar ta voda ocitno ni zadosti "sveta"..... ali pa je mogoce zakrament krsta podeliti samo in izkljucno rojenemu otroku. Saj cerkev venomer govori o ponovnem rojstvu, ne pa o ponovnem spocetju. Kakor je iz Svetega pisma razvidno, Bog vdahne duso ze popolnoma oblikovanemu oblicju, kar pa oplojena celica nikakor ni.
In ce premislimo... plodna voda je edina "voda" o cigar sestavi si znanstveniki niso na jasnem. Ne vedo povsem sigurno kako nastaja in kaksna je njena kemicna sestava. Ne da se je ustvariti, niti kopirati. Je misterij. Edina voda, ki bi lahko (zaenkrat) bila tekoca prvina. Cerkvi in duhovnikom pa ni zadosti dobra?!

Ce pa bog, kakor nekateri trdijo, da duso ob samem spocetju, ne glede na nacin kako je novo zivljenje spoceto - z ljubeznijo, s silo, planirano ali neplanirano itn., je kontradiktorno, da otroka spocetega s medicinsko pomocjo cerkev imenuje kot stvar, a ne otroka, ce ze nacin spocetja ni pomemben. Ce samo dejanje spajanja dveh spolnih celic pomeni pridobivanja duse, potem bog dodeljuje duso/potencijal tudi tem otrokom.
"Tekoca prvina je prva iz sebe dala ziva bitja..." , a iz sebe ih da z rojstvom. Spocetje je samo potencijal "prosnja" tekoci prvini, da iz sebe da zivo bitje.

Ce je materija krsta oblivanje z vodo, mar ni plod matere oblit z vodo? Z edino vodo, ki vsebuje misterij tekoce prvine?

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:25:55   
CIPRESA
Misek  mogoče imaš prav v vsem tem a vero in verovanje gledati iz znanstvenega stališča in iskati dokazno gradivo iz strani znanstvenikov, kaj je bilo dokazano in kaj ne je popolni nesmisel. Kot praviš ti nisi verna in po tvojem pisanju sodeč se ti zdi to le nek hobi zato verjamem da ti pomen krsta nič ne pomeni. Jaz naprimer gledam na to popolnoma drugače in se niti ne vprašam kakšna je sestava vode...... ker mi je dovolj že to da vem da otrok s tem postane kristjan in božji otrok.

Glede tega koga posiljujemo tisti ki dajemo otroka krstiti........se mi zdi že malo smešno vse skupaj ker ne gre za nobeno posiljevanje pri nobeni odločitvi. To kar sem naredila - da sem želela da se otrok krsti - sem naredila po lastni volji brez otrokovega soglasja, torej sem mu dala možnost da gre po poti te vere. Če kasneje tega nebo želel ga v to (kot tudi v nobeno drugo dejavnost) ne bom silila, takrat bo razmišljal s svojo glavo insam poskrbel za svoje življenje tako mu krst ki meni danes veliko pomeni takrat nebo pomenil nič in se nanj nebo niti spomnil oz. mu za nadaljnje njegovo odločanje in voljo kako bo živel nebo to predstavljalo nobeno oviro.

Pa še Tjazyuser posted image res nevem kje si slišal da je seks greh????? Kolikor jaz vem ni spolnost nikoli bila tretirana kot greh če je posredi ljubezen. Če pa gre le za živalski nagon in le eno številko več v tvojem koledarčku oz. če gre le za sprostitev tvojih podivljanih hormonov na neki osebi.........to pa tudi jaz ne podpiram na žalost kaj šele RKCuser posted image


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:35:38   
KIRA
anonimna, pa saj ne moreš krstit otroka samo zato, ker to vsi počnejo!!!user posted image user posted image user posted image user posted image tvoji mami kar lepo povej naj gre v tri krasneuser posted image , da je tvoj otrok in da ti o tem odločaš. če tebi krst nič ne pomeni je to popolnoma brez smisla - otroka dat krstit samo zaradi videza. to je hinavsko in svetohlinsko dejanje. da ne rečem kaj o tem kako je krst neizbrisen!

jaz recimo sem bila krščena PROTI MOJI VOLJI, saj sem bila še dojenček in se tega tud ne da izbrisat. tud mene so nekateri, ko sem dobila hčerko - moja prababica npr. - začeli gnajvit s tem krstom itd.. -moja prababica je celo predlagala, da bi otroka nesli krstit medve  SAMI brez vedenja mojega moža - skratka za NJEGOVIM HRBTOM. pa sem jo kar lepo nekam poslala. to je hinavsko in zahrbtno - sploh kaj takega predlagat, kaj šele počet. kot da ni TUDI njegov otrok in da nima pravice soodločat glede vzgoje!

poleg tega je to zloraba zaupanja in pa vsiljevanje svoje volje -  niti ne svojih prepričanj - ampak prepričanj nekokga drugega!
zakaj bi otroku vsiljeval vero, ko pa niti ne veš, če se bo zanimal za verouk in te stvari.
po mojem je EDINO pravilno, da se otroka pusti odrasti in mu prepustiš možnost IZBIRE. naj se sam odloči. saj se bo sam odločil, če bo veren, če bo verjel v boga in če bo spoštoval krščanske nauke. prav tako se bo sam odločil, če želi biti krščen. vse kar lahko ti narediš je, da ga seznaniš z različnimi veronauki, in mu prepustiš možnost da se za eno veroizpoved odloči, ali pa da ostane ateist.

nisem verna in s cerkvijo nimam nič, ampak po mojem so edini PRAVI verniki tisti, ki se za krst in vstop v cerkev zavestno in samostojno odločijo, ker so v to prepričani in ne zato ker so bili "tako vzgojeni" ali krščeni....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:41:55   
MarijaPo
Jaz bi rekla mami, da ce zeli krst, potem naj ga ona organizira in placa in izvede, da jaz pridem samo v gostilno se nazret, vse ostalo pa me ne zanima.

Sama nisem verna in mi zato precej dol visi, ce me kdo polije z vodo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:43:02   
CIPRESA
Kira jaz se imam zaenkrat tudi še za pravo vernico in sem bila ravno tako krščena kot dojenček in vzgojena v duhu krščanstva pa sem danes zelo vesela da sem bila ker sama  danes zavestno  po svoji volji sprejemam to vero.user posted image

_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:46:12   
KIRA
cipresa, potemtakem bi se ti sedaj morala dat še enkrat krstit, da potrdiš to svojo vero. kot otrok pa nimaš kaj potrjevat, saj ne razumeš verskih naukov. a ne?

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:55:19   
CIPRESA
Ne zakaj bi se še enkrat saj sta že starša opravila to dobro delo in to sem sedaj sama sprejela. Če tega nebi sprejela pač nebi in se s tem da sem bila krščena kot otrok sploh nebi obremenjevala, tudi posebne škode nebi bilo da sem krščena, nikjer nebi imela tudi nobenih problemov saj se po tej logiki nebi odločala za nobene ostale verske zakramente. Iztopiti iz RKC pa mi je čista formalnost, saj če nisi veren in tega ko odrasteš ne sprejmeš kljub temu da imaš papir o krstu sam pomoje dobro veš da v srcu ne pripadaš nobeni verski ustanovi, torej zakaj bi izstopil če se sam nisi niti včlaniluser posted image

Otroku nudiš ko je majhen vse po lastni presoji in volji ne samo veroizpoved. Vzgajaš ga po lastni volji, včlaniš ga v kakšne krožke, pošlješ ga v šolo (to tudi ni otrokova  lastna zavestna volja takrat), pelješ ga v kino ker ti misliš da bo tam vesel, ....pa še pa še, torej delaš na tem da mu nudiš tisto kar je po tvoji presoji najboljše kako bo pa to sprejel - na to pa ne moreš veliko vplivati še manj ga pa v kaj siliti - SEM TUDI SAMA ODLOČNO PROTI SILJENJU V KARKOLI!!!!


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 10:59:10   
KIRA
no vidiš. saj se strinjava.user posted image zakaj bi otroka silil v karkoli. če enonimna ni verna, zakaj bi jo silila mama, naj da svoje dete krstit, če tega ne želi? samo zaradi lepega videza?

LPuser posted image

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 11:06:12   
CIPRESA
user posted image user posted image To sem že v začetku napisala da vere ne moreš vsiljevat, sploh pa ne samo zato ker se spodobi al pa kaj bodo sosedje rekliuser posted image user posted image

_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 11:23:51   
bubče
.ojej...pa kake probleme mate eniuser posted image  hudo res....pač če vidva nočeta, nočeta (vmesnih izjav niti nisem brala...se mi ne da)...sej sta ODRASLA-kot si sama napisala anonimna- in sama odločata in najbrž nista odvisna od mnenja tvoje mame-ali pač?

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 11:25:52   
Anonimen
Glede vsiljevanja krsta novorojenčkom.

Tako srečna sem ker sta me starša krstila in me s tem poimenovala »božji otrok«. Če samo pomislim kaj vse bi zamudila če mi nebi vdahnila duha krščanske vere, kolikokrat mi je ravno ta vera, Bog, Marija in Jezus pomagala da sem prebrodila težave. V njej sem črpala moč za življenje, v njej sem našla mir in spokojnost IN SREČO. Že kot otrok sta mi starša dajala vzgled za nedeljsko mašo in tako rada še vedno grem v nedeljo za tisto urico na pogovor z njim, da stresem iz sebe breme, da se mu zaupam in hkrati zahvalim za vsak dan ki mi je podarjen in vsak dar ki sem ga prejela v življenju. Dajala sta mi vzgled za cerkevene praznike, vsak je bil svojevrsten in pri vsakem sem se kot otrok veselila že v naprej. Postavljanje jaslic, nabiranje mahu in prihod odrešenika na božični večer. Obredi velikega petka, velikonočno vstajenje inžegnanje velikonočnih jedi, vse to mi je tako veliko pomenilo in srečna sem da sem z njihovo pomočjo lahko spoznala to vero. Kaj vse bi zamudila se sprašujem danes če bi starša zamolčala svojo vero in bi me pustila in prepustila sami sebi moji volji in željam? Mogoče nikoli nebi sprejela te vere, mogoče jo niti nebi poznala. Zamudila bi prihod papeža v Slovenijo kamor smo šli vsi veroukarji, potovanje po svetih deželah in spoznavanje vernikov po tujih deželah..... Danes ko sem odrasla in vzgajam v tem že svojega otroka pa vem da nebi izgubila le potovanja in praznike ampak tudi duhovno rast. V nekem trenutku ko sem iz otroka zrastla v odraslo osebo sem spredvidela da vera ni samo nekaj kar moram delati ker mama in oče tako hočeta ampak mi je pomagala skozi celo otroštvo do danes da sem zrastla v zrelo osebo, da brez problemov obvladujem samo sebe kljub tej naglici sedanjega življenja, da spoštujem vsakega človeka kakršenkoli je, da nudim pomoč in se veselim z drugimi brez ljubosumnosti,...... in še marsi kaj bi lahko napisala.  
Torej hočem povedati da za mnoge vernike je  krst in to da postaneš božji otrok najlepši dar ki ga prejmeš v otroštvu. Jaz sem za ta dar neizmerno srečna in se bom staršema zanj zahvaljevala celo življenje.

(odgovor članu bubče)
  Neposredna povezava do sporočila: 70
   [Brisano sporočilo]
19.7.2006 11:42:27   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 11:50:53   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: david
Vemo kaj pomeni v matematiki aksiom - to je neka trditev, ki se ne dokazuje in v katero preprosto verjamemo. Aksiomi so osnova za dokazovanje ostalih teorij. Če zavrnemo aksiom, potem se ne moremo učiti matematike. Podobno je v veri: tudi RKC ima postavljene neke aksiome. In seveda se tistemu, ki te aksiome zavrača zdi tudi vse ostalo brez smisla. user posted image


E, bravo, david!!!

Zakaj se tako trudite, tehnofil in Cipresa in Radha, da jim razlagate svojo vero? Brezveze in bob ob steno. Kot da bi hotela zdajle jaz Tjazyju in Kalbu razložiti, zakaj sem zatreskana v svojega fanta in ju prisiliti, da se še onadva zatreskata vanj.

Pojdite v miru, amen user posted image

(odgovor članu david)
  Neposredna povezava do sporočila: 72
   [Brisano sporočilo]
19.7.2006 11:54:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 11:56:09   
CIPRESA
Meta jaz se nič ne trudim nikogar kaj prepričat le ker mi je tema zanimiva v njej sodelujemuser posted image Saj nisem nikomur kaj vsiljevala le svoja mnenja pišem.

Tjazyju in Kalbu se nebi niti upala kaj predlagat, daj no veš da se ju bojim!!!user posted image


P.S.: Pa Radho sem hotla po dolgem času mal slišatuser posted image user posted image user posted image


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Krst - osebna odločitev staršev
19.7.2006 11:59:04   
Anonimen
No, jaz pa sem krščanske vere in popizdevam, ko tole berem. Ker ne morem verjet, kako vse spreobračajo. Majko milo žalostno!!!

(odgovor članu CIPRESA)
  Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?