|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Policistični jajčniki
23.7.2007 12:27:35   
lučka 25
Polonca 78, ena od "lastnic" PCO, to je pot, je dve leti nazaj zapisala zelo obširen in natančen opis. Našla sem ga in ti ga prekopirala. Upam, da ti bo koristil. user posted image  LP!

ODGOVOR:
Za vse nas - vas je tukaj odgovor Dr. Pušenjaka, ki sem ga nasla  na med.over., net na razliko med PCO in sindromom PCO
 
PCO in sndrom PCO

Policistični jajčniki (PCO) so ena najpogostejših endokrinopatij pri ženskah v rodnem obdobju. Kljub temu, da je klinična slika bolezni zelo pestra, je eden vodilnih simptomov neplodnost zaradi kronično redke ali povsem odsotne ovulacije ter posledično tudi menstruacije. PCO so lahko samostojen fenomen, ki se kaže zgolj z značilno ultrazvočno (UZ) sliko, ali pa kot sindrom policističnih jajčnikov (PCO sindrom), pri katerem je poleg značilnega UZ izgleda jajčnikov prisotna tudi redka oziroma odsotna menstruacija in klinični znaki hiperandrogenizma (znaki prisotnosti moških spolnih hormonov). Med spremljevalci ali pa celo vzročnimi dejavniki za razvoj PCO sindroma so debelost in diabetes tip II, možni sprožitelji te presnovne motnje pa so lahko tudi nerpavilnosti v delovanju ščitnice, nadledvične žleze in celo povsem zunanji dejavniki, npr. pelvična vnetja
.
PCO sindrom je prisoten pri 4-8% žensk, PCO jajčniki pa celo pri 22-33%. Čeprav je bila bolezen znana že v začetku prejšnjega stoletja, je bila prvič uspešno zdravljena šele leta 1935
, ko sta Stein in Leventhal poročala o uspešni vzpostavitvi ovulacije s klinastim izrezom jajčnikov. Čeprav je bil kirurški način zdravljenja zaradi pristopa skozi rez v trebuhu invaziven in je imel pogosto za posledico neplodnost zaradi pooperativnih zarastlin, se je hitro razširil in ostal v veljavi vse do uvedbe medikamentnih sredstev za spodbujanje ovulacije.
Na prvi pogled enostavno spodbujanje ovulacije z zdravili - zlasti klomiphen in gonadotropini - pa je kljub visokemu odstotku doseženih ovulacij in tudi nosečnosti kmalu pokazalo tudi slabe strani. Zdravljenje je trajalo več ciklusov, nekatere bolnice so bile odporne na klomifen, gonadotropini so bili dragi, pogoste so
bile mnogoplodne nosečnosti, najresnejši zaplet zdravljenja z gonadotropini pa je bil sindrom ovarijske hiperstimulacije (SOHS). Kirurško zdravljenje je doživelo prerod z uvedbo minimalno invazivne laparoskopske kirurgije. Uveljavile so se različne tehnike “uničenja” oziroma zmanjšanja tkiva jajčnika, najpogosteje pa laparoskopska elektrokoagulacija jajčnikov (LEKO). Stopnja zanositve po kirurškem zdravljenju je od 50 do 70%. Izkazalo pa se je tudi, da je kirurško zdravljeni jajčnik dovzetnejši za medikamentno spodbujanje ovulacije, in da se pri pooperativnem zdravljenju z gonadotropini zmanjša tveganje za SOHS.


Policistični jajčniki (PCO)

DEFINICIJA: Gre za bolezen, ki ima veliko kliničnih in biokemičnih različic. On njej govorimo kadar imamo tipično UZ sliko PCO z oligo (majhen maloštevilen) ali amenorejo (izostanek mesečnega perila) in/ali evidentne klinične simptome hiperandrogenizma (npr hirsutisem – prekomerna poraščenost moškega tipa). PCO se diagnosticira ko z UZ vidimo 8 ali več ločenih foliklov, ko stroma zavzame 25% ali več celotnega jajčnika. Taki jajčniki so ponavadi, ni pa to nujno, povečani.


OVARIJSKA OS: Hipotalamus izloča GnRH (gonadotropin relesing hormon). S tem stimulira anteriorni del hipofize, da izloča FSH (folikel stimulujoči hormon) in LH (lutenizajoči hormon). GnRH se izloča v zagonih, prav tako LH, medtem ko je povečanje koncentracije FSH kontinuirana. Pod vplivom FSH jajčniki izločajo estrogene, pod vplivom LH pa progesteron. Dodatno izločajo še androgene. Estrogeni in progesteroni po principu negativne povratne zanke inhibirajo (zadržujejo) tako hipotalamus(skupek živčnih celic na spodnji strani velikih možganov, ki uravnava telesno toploto) kot hipofizo(pomembna je za normalno rast organizma).

OVARIJSKI HORMONI: Vrsta in količina posameznega hormona je odvisna od faze menstruacijskega cikla.. Glavni ovarijski estrogen je estradiol, v manjših količinah pa sta prisotna še estron in estriol. Od androgenov se izločata androstendion in testosteron.

BIOKEMIČNE POTI: Normalno se v jajčniku androstendion pod vplivom 17 b-Ol-DH konvertira v testosteron, estron pa v estradiol. Pod vplivom aromataz se testosteron spremeni v estron. V perifernem tkivu (predvsem maščevju) pa se androstendion konvertira v estron, testosteron pa v estradiol.

PRIROJENE MOTNJE V BIOSINTEZI STEROIDNIH HORMONOV:
Govorimo tudi o primarnih PCO. Motnja se pojavi v obdobju pubertete. Dekle še ni imelo rednih menstruacij. Gre za encimopatije in sicer za pomanjkanje 17 b-Ol-DH ali pa za pomanjknje aromataz. Pri obeh oblikah se kopičijo steroidi, ki so prekurzorji estradiola (ovarijski androgeni – androstendion in testosetron, od estrogenov pa prevladuje estron).
Tako imamo zvišano koncentracijo androgenov, koncentracija estrogenov pa je normalna ali zvišana (zaradi pribitka androgenov se poveča njihova pretvorba v estrogene v maščevju).Zvišana koncentracija estrogenov stimulira endometrij, kar
vodi v menstruacijske motnje. Te motnje se stopnjujejo od oligomenoreje prek disfunkcijskih (nepravilnih) krvavitev do amenoreje. Preveč estrogena pogojuje tudi debelost, ki je podobna Cushingovi debelosti. Zvečana koncentracija androgenov pogojuje hirsutizem. Androgeni dodatno zavrejo ciklično izločanje LH, estrogeni pa povečajo izločanje LH. Izločanje FSH ostane nespremenjena. Tako se razmerje LH:FSH zviša na 3:1. Tako razmerje hormonov preprečuje ovulacijo, kar vodi v neplodnost.

VLOGA NADLEDVIČNICE
Encimska motnja, ki smo jo opisali pri jajčnikih pa se lahko pojavi hkrati ali pa samostojno tudi v nadledvični žlezi. Tako je lahko tudi nadledvičnica sama vzrok za razvoj PCO
, saj se androgeni lahko kopičijo tudi pri motnjah pri nastajanju nadledvičničnih hormonov.

DRUGE MOTNJE V BIOSINTEZI STEROIDNIH HORMONOV
Motnja se pojavi v germinativnem obdobju, ko je ženska že imela normalne fiziološke cikluse, ki so omogočali normalno zanositev, nosečnost in porod. Procesi, ki vodijo v to motnjo so razni patološki procesi v jajčniku ali okoli njega: akutni in kronični vnetni procesi, venozna staza, spremenjena perfuzija idr. Za razliko od primarnih motenj je proces tu lahko le enostranski. Ob prizadetosti le enega jajčnika s koncentracije LH in FSH v normalnem območju. Če pa sta prizadeta oba jajčnika, imamo zvišani razmerje LH:FSH, vendar ne v tako velikem obsegu kot pri primarni motnji. Koncentracija obeh androgenov je rahlo zvišana, obeh estrogenov pa je normalna ali pa rahlo zmanjšana. Amenoreja je redka. Ponavadi opazujemo oligomenorejo.
Ni zvečane telesne teže, hirsutizem je manj izražen. Ovariji (proizvajanje jajčec) so volumsko zmanjšani.

ZDRAVLJENJE
Zdravimo vodilne oziroma najbolj moteče simptome. Najstarejši način zdravljenja PCO je kirurška klinasta resekcija, vendar mehanizem, ki privede do sprememb v postoperativnem izločanju hormonov še ni pojasnjen.

NEPLODNOST
Neplodnost zdravimo z indukcijo ovulacije. Uporabljamo klomifenov citrat (Clomid) in tamoksifen. Res pa je, da število uspešnih nosečnosti ni sorazmerno s številom induciranih ovulacij. Če klomifen sam ni uspešen, ga kombiniramo z drugimi preparati. Pri bolnicah za katere sklepamo, da so PCO tudi posledica disfunkcije nadledvičnice, uporabljamo klomifen v kombinaciji z glukokortikoidi (deksametazon), saj z njimi zaviramo izločanje nadledvičnice. Če je bila indukcija ovulacije neuspešna, ker nismo dosegli dovolj velikega vrha LH, dodamo klomifenu HCG (horionski gonadotropin). Bolnicam lahko kot induktor ovulacije dodajamo tudi FSH. Pri bolnicah, kjer neplodnost ni vodilni simptom zdravimo z gestageni

ČEZMERNA PORAŠČENOST
Zdravimo z oralnimi hormonskimi kontraceptivi. Le-ti znižujejo koncentracij LH in s tem izločanje ovarijskih androgenov. Hkrati dosežemo vezavo prej v plazmi prostega in s tem biološko aktivnega testosterona. Hormonske nivoje tako stabiliziramo, vendar čezmerna poraščenost redko izgine. Želeni kozmetični učinek navadno dosežemo le z odstranjevanjem dlak ali z elektrolizo


ANTIANDROGENA SREDSTVA
Ciproteronov acetat, ki je kompetativni inhibitor androgenih receptorjev. Uporablja se tudi spirolakton, ki je v osnovi aldosteronski antagonist, inhibira pa tudi biosintezo androgenov.

(odgovor članu polonca78)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Policistični jajčniki
23.7.2007 16:10:58   
polonca78
lučka 25, najlepša hvala za izčrpen odgovor! 

(odgovor članu lučka 25)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Policistični jajčniki
28.7.2007 19:28:03   
soncnica79
Fortun in Šemalo!
Vajina zgoba je tudi moja zgodbauser posted image ...če vaju kaj potolaži, obstajam še ena s podobnimi težavami kot vidve oz. mnogokatereuser posted image ...Ja traja že 2 leti, pa še nič ni...Saj ne izgubljamo upanja, ne?user posted image

Vprašanje: Na izvidu UZ , ki sem ga dobila po pošti piše, da imam en jajčnik policističnega izgleda. Je to to o čem govorite?user posted image Od G bom razlago slišala šele septembra, ko sem naročena.

Veliko polnih zadetkov vsem, ki se mantrate...pa en lep poletni pozdravuser posted image ... čim  večim želim user posted image ali user posted image !


_____________________________

VSE KAR SE ČLOVEKU V ŽIVLJENJU ZGODI, DOBRO ALI SLABO, SE ZGODI Z RAZLOGOM.

(odgovor članu polonca78)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Policistični jajčniki
29.7.2007 7:47:28   
Massa26
Oj punce!

Saj ne da imam kakšen konkreten odgovor, ampak se kar čutim dolžno, da se javim pod to temo user posted image .

Tudi jaz imam seveda PCO, ne vem sicer, ali sindrom ali ne.. Na uz so bili pco vidni, iz krvne slike ne, imela sem neredno M, posebej po prenehanju s kt, kot je ena že napisala.

No, pa da ne bom preveč zašla, o tem bi namreč lahko napisala roman ali dva.. cca po 2,5 letih poskušanja in jemanja klomifena in nekaj preiskavah sem šla lani novembra na laparoskopijo in decembra zanosila! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .

Čeprav sem se laparoskopije, bolnice in vsega tega bala in upala, da bo ratalo prej, sem nazadnje vseeno pristala na laparo in meni se je bogato obrestovala. Prej sem tudi prebrala, da se pri pco v največjem procentu zanosi v par mesecih po laparo. Seveda je ˝treba˝ prej dati skozi vsaj nekaj mesecev s klomifenom, prej te na laparo sploh ne dajo.

Sicer je pa res, da je pco kot ena loterija... ene zanosijo, ene ne brez pomoči.... Sem pa prebrala tudi, da so v zadnjem času zdravniki prišli še do tega, da ločevanje med pco in pcos ni tako pomembno, kot so včasih mislili. Tudi samo pco namreč lahko delajo velike težave pri zanositvi.

Ampak še zdaleč pa to NISO nepremostljivi problemi, prej ali slej skoraj vsaka zanosi, samo živci so pa na preizkušnji, da o potrpežljivosti ne govorim...

SREČNO!!!

(odgovor članu lučka 25)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Policistični jajčniki
29.7.2007 7:49:18   
Massa26
Aja no še to. Da tudi samo PCO delajo probleme nisem napisala zato, da bi strašila tiste, ki imate samo to in ne sindroma, ampak zato, da ne boste predolgo čakale, misleč da ne rabite pomoči, ampak samo čas.

(odgovor članu Massa26)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Policistični jajčniki
29.7.2007 13:57:46   
renata nana
Massa26 kje si pa bila na laparoskopiji jaz tudi grem v ljubljano moram pa sredini avgusta poklicat in se naročit.

(odgovor članu Massa26)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Policistični jajčniki
29.7.2007 22:49:00   
Anonimen
Nisem prebrala ostalih odgovorov, ampak pri meni je ginekologinja ugotovila, da imam policistične jajčnike, pa nisem imela nobenih problemov z zanositvijo. Dvakrat sem zanosila takoj, v prvem mesecu prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet. Tako, da očitno samo policistični jajčniki niso vzrok za težjo ali težko zanositev. Pa tudi obe nosečnosti sta potekali popolnoma brez problemov in oba otroka sta zdrava, kar pomeni, da to tudi na nosečnost in otroka ne vpliva.

(odgovor članu sončica23)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Policistični jajčniki
30.7.2007 23:14:01   
stuhica
Ko berem tale pušenjakov odgovr o pco se kar v sceltoi najdem tam notri od poraščenosti, nenadni debelosti, sladkorni ti2 itd..težki zanostivi zdravljenje z klomifenom.. pa kr vse skor drži skrbi me le kako bom in ali bom lahko še zanosila še 1x!

_____________________________

Alvin in Lejla cel moj svet..


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Policistični jajčniki
31.7.2007 13:33:29   
žabica80
Pozdravljene,
še ena se vam se pridružuje s policističnimi jajčniki. Pred kratkim sem obiskala svojega G., ker nisem imela 90 dni M. Na kar me je pregledal in rekel, da imam policistične jajčnike. In prav tako šok in podobno....iskanje na internetu kaj to pomeni in  ....
Ugotavljam da je vedno več žensk s pco in enim je uspelo takoj zanositi, druge se še trudijo.Nisem pa zasledila, da je katera izmed vas dobila Aglurab tablete v kombinaciji s klomfenom .
Meni je namreč moj G. predpisal tablete Aglurab, naj jih začnem postopoma jemat, ter naj bi te tablete dobro vplivale na ženske s pco. Zanima me če je katera od vas pila te tablete oz vaše izkušnje s temi tabletami?
Pozdravček

(odgovor članu stuhica)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Policistični jajčniki
31.7.2007 14:54:18   
fortun
Soncnica79: jaz nikoli ne izgubim upanja - upanje umira zadnje... je pa res, da pride kakšen dan, ko zelo črno gledam in obupujem - ampak le kakšen dan, potem pa se pogovorim z mojimuser posted image  in mi je takoj bolje...
glede policističnih jajčnikov pa lahko povem še tole: mene je kar na rit vrglo, ko mi je Reško povedal da jih imam. sicer mi najprej še malo ni bilo jasno kaj to sploh je, pa spraševala sem se, zakaj do sedaj tega še nihče ni ugotovil??? no, potem sem šla na RR in kmalu mi je postalo, da še zdaleč nisem osamljena z mojimi problemi in zopet je bilo lažje - še posebno mi je lažje, ker na srečo živimo v času, ko je ogromno naših zdravstvenih težav in bolezni ozdravljivih. Sem ravno na morju razmišljala, da bi še leta nazaj, žensko kakršna sem, ožigosali z JALOVO!!! Torej, glavo pokonci in upajmo na najbolje in na to, da bomo drugo leto v maju ali najkasneje v juniju zibale user posted image user posted image !!

(odgovor članu soncnica79)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Policistični jajčniki
4.10.2007 11:47:30   
Sheba
No, jaz sem še ena, ki ima policistične jajčnike. Bila sem vsa iz sebe, ko mi je ginek povedal. Bila sem še toliko bolj žalostna, ker se s fantom 15 mesecev trdudiva, pa nič user posted image user posted image user posted image .
Te dni pridno user posted image in upava vsak mesec znova, da tokrat pa bo.

Zdajle, ko sem prebrala vaše odgovore, mi je lažje, ker vem, da bo tudi nama uspelo!


(odgovor članu fortun)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Policistični jajčniki
26.1.2018 10:14:14   
Soonc
Pozdravljeni. Pred letom dni sem izvedela da imam policisticne jajcnike. Menstruacijo imam redno in nimam nobenih drugih tezav. Edino vcasih krvavim med spolnim odnosom. Ze leto dni pa poskusam zanositi in ne gre.. imate podobne izkusnje? Razmisljala sem tudi o obisku bioenergetika.. hvala za odgovore user posted image

(odgovor članu sončica23)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Policistični jajčniki
26.4.2018 16:35:53   
Mariposa08
Pozdravljenauser posted image Ti bom pa jaz odgovorila, res da je od tvojega posta ze 3 mesece ( sem sele zdaj zasledila tvoj post user posted image )
Upam , da ti je v tem casu ze uspelo in da si docakala user posted image , drugace pa si se ginekologinji sla kaj pokazat in povedati koliko casa ze delata na otrocku pa ne rata ? Ce nisi sla se do G bi bilo fajn, zato da tudi ona malo ukrepa, mogoce imas slabse ovulacije kljub redni M je mozno zarafi teh cist pri pco , da je vcasih potrebna kasna umetna stimulacija jajcnikov, da juh malo vzpodbudi kot je na primer Klomid oziroma Klomifen. Tudi sama imam PCO , in tudi jaz se matram za bebiko, imela sm 1 ss, sedaj pa pijem fertilup tbl pomagajo za boljso ovulacijo in pri meni so uredile menstrualni cikel. Lahko si na spletni strani Fertilup tusi malo preberes kaj tocno to je. No pa nic na svojo roko jemat, svetujem ti kot prvo pregled pri tvoji osebni ginekologinji, pa ti bo ina potem povedala kako naprej.
Aha glede krvavitev po SO , tudi mene obcasno preleti taka minimalna krvavitev po SO, ne pa vedno, nekje sem prebrala, da je mozno vcasih da med spolnim odnosom poci cista in se lahko tudi s tem malo kaze, ali pa se kaj rani nevem amapak mislom , da to ni nic hudega, vseeno pa to tudi omeni tvoji G .
Upam, da sem ti bila kaj v pomocuser posted image user posted image

(odgovor članu Soonc)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Policistični jajčniki
14.5.2019 17:40:56   
Mikica80
Pozdravljene punce,
Tudi jaz imam pcos. Poleg tega da sploh nimam svoje menstruacije, sem tudi prekomerno porascena. Tezo imam normalno, nimam aken.... skratka meni so cikluse sprozali z dabrostonom in zraven so dali se klomifen. Potem so me spremljali z uz in ugotovili, da se na klomifen ne odzivam. Zato sem bila napotena dalje na laparaskopijo, kjer so mi opravili driling jajcnikov. Ostalo je bilo vse ok, s partnerjem vse ok. Povejte mi, je katera s pcos zanosila po laparaskopiji? Kdaj ste po posegu dobile m? Sploh tiste, ki nimate svojim m. Lep pozdrav in vse dobro❤

(odgovor članu Mariposa08)
Neposredna povezava do sporočila: 39
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Koliko časa po porodu je nosečnost rizična?
Najnovejša raziskava je pokazala, kdaj mora biti nosečnica še nekoliko bolj previdna, da ne ogrozi svojega zdravja in zd...
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?