|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
16.4.2008 11:58:06   
tina a
IZVIRNO SPOROČILO: Mišni

IZVIRNO SPOROČILO: tina a
Na Hrvaškem od 1. januarja 2008 velja nov Zakon o tujcih, po katerem mora imeti mladoletna oseba (do 18 let), ki vstopa ali izstopa iz Hrvaške brez spremstva staršev, posebno pooblastilo, s katerim starši dovoljujejo otroku potovanje v spremstvu druge polnoletne osebe.

Po novem zakonu je tako prepovedan prestop meje vsem mladoletnim osebam brez spremstva staršev oz. druge polnoletne osebe, ki pa mora od staršev imeti tudi uradno dovoljenje. Pooblastilo je lahko napisano v slovenskem jeziku in mora biti overjeno s strani notarja ali pristojne upravne enote oz. občine.

Pooblastilo mora vsebovati:
  • osebne podatke staršev,
  • osebne podatke polnoletne osebe, ki bo mladoletno osebo spremljala pri potovanju na Hrvaško,
  • izjavo o dovoljenju in namenu potovanja,
  • čas potovanja in datum, do katerega velja pooblastilo,
  • podpis staršev.



Dovoljenje ni potrebno ko otroci potujejo v organizaciji šole in ima organizator spisek vseh otrok, ki mora biti potrjen s strani šole, otroci pa morajo imeti s seboj veljavne osebne dokumente.

Po podatkih hrvaških mejnih organov mladoletnim osebam brez spremstva staršev za prestop meje zadostuje tudi že doslej znano dovoljenje staršev, ki ga v Sloveniji izdajajo upravne enote. To dovoljenje je bilo doslej potrebno le v primerih, ko v tujino potuje otrok, do starosti 15 let, brez spremstva staršev.


Tinaa, kje si ti to dobila ?

Kako je zdaj? A v hrvaškem a v slovenskem jeziku? Eni pravijo tako, drugi drugače.





Spletna stran AMZS ker sem bila na začetku meseca na UE in urejala zadeve. 

Informacije, ki krožijo so si zelo kontradiktorne, tako da resnično ne vem ali je res vse to kar piše. Jaz osebno sem rekla, da bom napisala še dovoljenje in ga odnesla na EU overit. Bom pač plačala še tisti žig ekstra. Itak pa ti "kartončki", ki jih izda EU ne stanejo veliko (za dva sem dala 1,42€). Če ne bo šlo drugače pa bom prišla na mejo in jih jaz čez peljala. user posted image user posted image user posted image

Drugače pa imam jaz tudi drug priimek. In ko sem na UE spraševala kaj lahko to pomeni zame, so mi zagotovili, da se vse spremembe vidijo (samo v pc je treba pogledat) in da ne bi smela imeti nikakršnih problemov. In jih res nisem imela. Pa imata oba otroka drugačne barve las in oči kot jaz. Tako, da včasih izgleda kot da jima nisem mama. user posted image user posted image user posted image

Strinjam se, da poostrijo nadzor nad tem, saj se ne strinjam, da lahko kar tako brez da te kdo vpraša tvojega otroka pelje čez mejo. Pa ni važno ali je to babica, dedek ali pa teta. Ne odobravam tega, da nekateri rečejo pa saj je vseen, otrok ima enak priimek in naslov kje pa piše da ni moj. In potem se lahko te zadeve zlorabijo. Mamica in očka gresta narazen, mamica še ne uredi dokumetov (zaradi takšnih ali drugačnih razlogov), očka naroči babici (no ali pa mamica), da otroka spakira in odpelje. Na meji nihče ne vpraša.

Ja, ja saj vem. Črn scenarij. Ampak samo spomnim na uno deklico katero je oče odpeljal neznano kam in jo bo policija šele sedaj obravnavala kot pogrešano osebo (po dveh mesecih). Pa še to je ne bi, če se ne bi sam minister za pravosodje vpletel v to zadevo.

_____________________________

"Ne daj se Floki! Ostani psetino!"

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
16.4.2008 11:58:23   
Freycha
kaj pa vem, meni se zdi (pa sploh nisem šla vsega brat) da je pisalo da:

- mora biti v hrvaškem in angleškem jeziku
- pisalo naj bi kdo pelje otroka, kam in za koliko časa (vsaj zdi se mi, da sem to zasledila - pisalo je pa zagotovo)
- velja načeloma za časa potovanja (glej zgornjo točko).

če pa bi to veljalo za večkrat sem ti pa predlagala, da se pozanimaš dodatno, pa ti bodo VERJETNO znali povedati.

najboljše pa je, da se pozanimaš kak teden ali dva preden bi otrok dejansko šel na Hrvaško na morje, pa bodo najbolj sveže in točne informacije.

Da se pa tu razburjaš in pišeš, da te hrvati ne vidijo, prav tako ne tvojih otrok, potem pa praviš, da bosta otroka skoraj da ne več dol kot v SLO pa čisto nič ne dosežeš.  Če so to sprejeli, se bo treba tega držati in konec debate.....

ali se jaz s tem strinjam ali ne pa sploh ni pomembno. To me čaka, če bom otroka poslala s kom drugim na morje.....

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
16.4.2008 12:02:20   
Nea_teja_
Mi smo šli prejšni vikend čez mejo in je bila z nami moja tastarejša hčera ,ki ima priimek po bivšem možu pa niso nič komplicirali s tem da smo šli od prvega januarja že parkrat čez res pa je da imam vedno z seboj rojstni list za vsak slučaj sam ga še nikoli nisem potrebovala pa gre tamala vsakič z nami.

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
16.4.2008 20:02:37   
Kaštrun
hvala kur*** da letos ne gremo na morje na Hrvaško user posted image

_____________________________

Otroci ne vedo, kako radi jih imajo njihovi starši,
in tega tudi nikoli ne bodo vedeli, dokler se ne bo
nad temi starši zagrnil grob ali dokler
ne bodo imeli svojih lastnih otrok.

(odgovor članu Nea_teja_)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
16.4.2008 20:05:23   
Anonimen
Mi smo šli prejšni vikend čez mejo in je bila z nami moja tastarejša hčera ,ki ima priimek po bivšem možu pa niso nič komplicirali


Meni do zdaj tudi ne, s tem, da zdaj uporabljam hrvaski potni list kot dokument.
Ups, moram dat osebno naredit.

(odgovor članu Nea_teja_)
  Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 8:50:33   
tina a



POTOVANJE OTROK (DO 18. LETA STAROSTI) NA HRVAŠKO BREZ SPREMSTVA ZAKONITEGA ZASTOPNIKA

user posted image




user posted image


Ministrstvo za notranje zadeve je z dopisom, št. 212-22/2008/1 z dne 25. 3. 2008 in z dopisom št. 500-459/2008/ (1322-01) z dne 11. 4. 2008  obvestilo  vse upravne enote v Republiki Sloveniji,  da je V Republiki Hrvaški dne 1. 2. 2008 pričel veljati nov Zakon o tujcih  in dne 6. 4. 2008 nov Pravilnik o potnih listih za tujce, vizumih in načinu postopanja s tujci.

Po novi hrvaški zakonodaji mora mladoletni tujec (otrok do dopolnjenega 18 leta starosti), ki vstopa ali izstopa iz Hrvaške oz. tranzitira ozemlje Republike Hrvaške sam ali brez spremstva zakonitega zastopnika imeti obvezno soglasje zakonitega zastopnika, ki dovoljuje potovanje.
1. Navedeno soglasje  ni formalizirano (obrazec soglasja ni predpisan), vsebovati pa mora naslednje podatke:
- osebne podatke o zakonitem zastopniku mladoletnega tujca,
- osebne podatke o polnoletni osebi, s katero mladoletni tujec potuje,
- izjavo o soglasju dovolitve potovanja,
- namen bivanja,
- čas bivanja,
- čas veljave soglasja in
- podpis zakonitega zastopnika.
2. Podpis zakonitega zastopnika na soglasju mora biti overjen  pri notarju ali upravni enoti.
3. Soglasje zakonitega zastopnika mora biti  od 6. 4. 2008  dalje tudi prevedeno  v hrvaški ali angleški jezik in overjeno s strani pooblaščenega sodnega tolmača.
 
Kljub novim zahtevam Republike Hrvaške, pa mora imeti slovenski državljan do dopolnjenega 15. leta starosti, ki potuje v tujino brez spremstva zakonitega zastopnika, tudi dovoljenje zakonitega zastopnika, ki se izdaja na podlagi slovenskega Zakona o potnih listinah.
Za organizirano skupino otrok  v okviru šolskega izleta (ekskurzija) velja, da lahko potujejo brez navedenega dovoljenja v spremstvu učitelja, ki ima popis vseh udeležencev izleta s podpisom ravnatelja in žigom šole.

Več informacij o tem je dostopnih na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve Republike Hrvaške: http://www.mup.hr/main.aspx?id=7808. Neposredno se lahko obrnete na Veleposlaništvo Republike Hrvaške v Ljubljani (telefon številka: 01 200 44 01) ali na Konzularni sektor Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije (elektronski naslov: konzularne-zadeve.mzz(at)gov.si), kamor se lahko sporoči tudi konkretne podatke o težavah pri prehodu meje (kdo, kdaj, zakaj, na katerem mejnem prehodu, v zadevi pa se navede, da gre za težave pri prehodu meje za mladoletne državljane RS).

Upravne enote niso pristojne za izdajo navedenega soglasja, lahko pa namesto notarja overijo podpis zakonitega zastopnika. Zakoniti zastopniki lahko overite svoj podpis na sedežu Upravne enote Radovljica, v Radovljici, Gorenjska cesta 18 (soba št. 3 in 11) – ves poslovni čas; na Krajevnem uradu Bled, na Bledu, Cesta svobode 13 in na Krajevnem uradu Bohinjska Bistrica, na Bohinjski Bistrici, Triglavska cesta  35 – v času uradnih ur.


_____________________________

"Ne daj se Floki! Ostani psetino!"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 13:03:34   
Nea_teja_
Evo koliko nas bo stalo

http://24ur.com/novice/slovenija/samo-za-sodnega-tolmaca-54-evrov.html

(odgovor članu tina a)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 13:50:00   
aljuška
ravno prebralauser posted image user posted image user posted image

_____________________________





(odgovor članu Nea_teja_)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 14:20:01   
CatJa
Mogoče ciljajo na to, da bodo zaradi takih kretenizmov prej v EU.

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu aljuška)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 16:06:07   
iva01
sej me lahk popljuvate sam men se pa to ne zdi tako slabo,...3 leta nazaj smo 2 uri čakal pred mejo ker so  v avtu ki je biv tretji pred nami za prestop skozi mejo..odkrili da ima  par v avtu otroka, ki ima ponarejene listine.....Tko da čist možn da otrok splih ni biv njun, lahk je biv tud ukraden..nevem ...kaj velik več nisem mogla zvleč na ušesa user posted image .......kaj pa vem nobena previdnost ni preveč.

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 16:19:03   
Nea_teja_
Se mi zdi da je vse to brez veze sej si že zdej mogu dat potrdilo in meni se zdi da je to dovolj saj si mogu predložit os.dokument od osebe z katero naj bi šel otrok čez mejo.Da morš zdej plačat še tolmača oz dat prevest je pa res neumno.Škoda denarja ker to ni malo sploh če bo to veljalo za enkraten prehod meje ,kar pa še ni jasno.Saj nismo v Afriki smo namreč v Evropi.Kaj se pa grejo.

(odgovor članu iva01)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 16:21:59   
Mijavček
Ja, sej to je, OK, da se preverja, da more bit en papir, če otrok ne gre s starši... sam da ga je treba prevajat pri sodnem tolmaču..... Pa še povišal so starost s 15 na 18 let. 

(odgovor članu Nea_teja_)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 16:47:09   
Anonimen
Da plačam 54€ za sodnega tolmača, da iz slovenskega v hrvaški jezik prevede nekaj besed, ki jih lahko tudi tašča, s katero bo šel otrok čez mejo in ki je Hrvatica (z dvojnim državljanstvom - SLO/CRO)?! user posted image

E, ni šans... se raje sama, z otrokom vred, zapeljem do Bregane oz. čez mejni prehod, na drugi strani preložim otroka v taščin avto in grem nazaj domov. Čas imam, bencin me stane pa 20€, pa še luškan izlet je na Dolenjsko. Peeesda.

(odgovor članu Mijavček)
  Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 19:02:08   
Anonimen
Zgleda nočejo Slovencev na morju.user posted image  Me zanima, če bodo od Nemcev zahtevali prevod v hrvaščino.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 20:30:19   
Magi*
IZVIRNO SPOROČILO: Plemenita007

Da plačam 54€ za sodnega tolmača, da iz slovenskega v hrvaški jezik prevede nekaj besed, ki jih lahko tudi tašča, s katero bo šel otrok čez mejo in ki je Hrvatica (z dvojnim državljanstvom - SLO/CRO)?! user posted image

E, ni šans... se raje sama, z otrokom vred, zapeljem do Bregane oz. čez mejni prehod, na drugi strani preložim otroka v taščin avto in grem nazaj domov. Čas imam, bencin me stane pa 20€, pa še luškan izlet je na Dolenjsko. Peeesda.


a ni tako, da mora ta dokument otroka spremljati tudi v državi, ne samo ob prestopu meje? vsaj za potni list je tako, zakaj bi to bilo drugače? ker, če je tako ... ti izlet nič ne pomaga.

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 20:35:20   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Magi*
a ni tako, da mora ta dokument otroka spremljati tudi v državi, ne samo ob prestopu meje? vsaj za potni list je tako, zakaj bi to bilo drugače? ker, če je tako ... ti izlet nič ne pomaga.

Dvomim. Ni logike.
Mojo taščo, skupaj z mojim sinom, smejo policisti ustaviti in identificirati na Plitvicah (tja bodo šli). Smejo vprašati, ali je otrok njen sin. In bo rekla, da ni, temveč, da je njen vnuk. Smejo vprašati, kje so starši. In ona lahko po resnici (v Ljubljani) ali pa se lahko zlaže (v sosednji vasi na obisku pri sorodnikih). In policist ne more nič, ker nikjer, še najmanj pa na Hrvaškem, ni nezakonito, da so otroci s starimi starši, v kolikor ni to posebej prepovedano za posameznika s kakšno sodno odločbo (in pri nas ni). Osebni dokument pa je druga stvar. Vsak posameznik naj bi ga imel ves čas pri sebi (mladoletnik in odrasel). V nasprotnem primeru je to prekršek in dobiš mandatno kazen (nazadnje je bila bivših 5.000 SIT v Sloveniji, za CRO pa ne vem).

(odgovor članu Magi*)
  Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 20:50:47   
kapesanta
ma kaj so nori, ti Hrvati....
jaz sem si šla že zrihtat oboje na Upravno enoto, ker pač ni neki strošek - če bomo dali prevest, pa še ne vem - se bomo začetek maja odločili, mogoče bo pa do takrat že ostala Evropa kaj dosegla (naši so itak preveliki jajčkoti)

_____________________________

l.p. Mateja

Rok 06.07.2006 in Sara 15.11.2010

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 20:51:54   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: kapesanta
ma kaj so nori, ti Hrvati

Definitivno so. Imam enega doma.

(odgovor članu kapesanta)
  Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 20:53:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Plemenita007

IZVIRNO SPOROČILO: kapesanta
ma kaj so nori, ti Hrvati

Definitivno so.


Itak user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Koristna informacija-potovanje na Hrvaško
17.4.2008 20:53:38   
kapesanta
user posted image

_____________________________

l.p. Mateja

Rok 06.07.2006 in Sara 15.11.2010

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 70
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?