|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: težave zaradi novega člana...
25.1.2010 21:17:54   
TiaSara
Se strinjam z Evo1 - verjetno je stvar precej v karakterju. Si kar mislim, kako bi bilo, če bi mi zdaj imeli dojenčka, k je tamala še na starejšega bratca ljubosumna. Verjetno bi se ji čist odpeljalo. No jaz sedaj nikoli ne popustim joku tamale - da bi npr. tavelikega spustila, ker se mala zraven joče (zaradi ljubosumja, seveda). Ji pa razlagam, da imam tudi njega rada, tako kot njo in jo povabim, naj pride zraven, pa malo poboža bratca. To še najbolj pali.
Pri tebi je seveda hujše, ker se te situacije ponavljajo pogosto - dojenček te rabi več kot mene moj skoraj 4 letnik. Ampak tudi jaz mislim, da se mora mala naučiti, da pač ni več edina. Naj le ostane prva, ampak edina pa ni. Včasih morda res lahko dojenček malo počaka, ampak načeloma so pa starejši tisti, ki bi morali čakanje že obvladati, dojenčki pa funkcionirajo drugače, oni še ne razumejo pojma počakaj. Ah saj ne morem nič govorit, naš prvi je bil super glede tega.

(odgovor članu ana b)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: težave zaradi novega člana...
25.1.2010 21:59:33   
SaaS
Pri nas niti nimamo težav z ljubosumjem.
Prvi ni kazal ljubosumja, ko smo dobili drugega otroka. Takrat je bil star 18m. Tudi zdaj pri tretjem sta ga lepo sprejela. Stara sta 3,5 in 5 let.
Po rojstvu sem imela oba tri mesece doma. (Tudi pri drugem je bil prvi z mano 3mesece doma.) Meni se je to zdelo pozitivno, nista imela občutka da jih šibam stran, jaz pa sem sama z malčkom. Ja, res je bilo malo bolj naporno..
Drugo kar je po mojem mnenju pripomoglo k neljubosumju se mi zdi tudi to, da so se babici in dedi ukvarjali predvsem z njima in ne z dojenčkom, tudi tete enako. Da niso prišli k nam in ves čas samo dojenček in oh in sploh.. Tudi očka si je več časa vzel za njiju kot za malčka. Jaz sem se trudila ukvarjati se z njima, ko je mali spal. Včasih sem ga dala malo tašči, mi pa smo kaj počeli. 
Moja dva sta se ponudila, da ju vzameta za kakšen vikend na počitnice, a spet nisem želela silit, da ne bosta dobila občutka, da jih rinem stran. Čeprav bi pasalo, malo počiti. Po kakšnem mesecu in pol, pa sta sama izrazila željo, da bi šla spet malo na "počitnice" k starim staršem.
In veliko sem jima pustila, da sta ob malčku. Večkrat sta se namestila na fotelj, jaz pa sem jima ga položila v naročje. Da ne govorim, kako ga ves čas božata in lupčkata. Ko ga dojim, včasih tudi kateri od njiju zleze na moje noge in se stisne k nama... Ja mali je vsega hudega navajenuser posted image . Ko spi sem pa huda, če takrat skačeta okoli njega, največkrat ga itak odmaknem v svojo sobo, da ima mir. pri previjanju sta včasih zraven, največkrat pa nimata časa..user posted image .
Vse to še zmeraj počnemo in se mi zdi, da kar "špila".
Zdaj hodita v vrtec, "ker zdaj je malček že tako velik, da mami sfolga vse sama in mi ni treba več pomagati". Drug dan sta z velikim veseljem nesla v vrtec pokazat slikce svojega bratca. 

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: težave zaradi novega člana...
31.1.2010 16:14:30   
zinkazi
Bom uporabila kar odlomek iz moje knjige:
 
Danes je vse več družin, kjer imajo dva ali več otrok. Rojstvo vsakega otroka je za družino srečen dogodek.
 
Kadar je v družini že en otrok, ta sreča morda ni za vse enaka. Pogosto staršem uspe novega člana neboleče vključiti v družino. Kako lahko staršem to uspe?
Najpomembneje je, da se zavedamo, da mora prvi otrok ostati prvi. To sicer ni najlažje izpeljati, kajti dojenček zahteva veliko časa. Starejšega otroka vključujemo v vse, kar delamo z dojenčkom. Včasih se bojimo, da bo starejši novorojenčka poškodoval, ampak če smo poleg mi, mu lahko povemo kaj je za dojenčka prav in kaj ne. Otroku dovolimo, da ga pestuje, da ga poboža, nam prinese pleničko. Vzame iz omare majčko, pa čeprav nekoliko razkoplje. Omaro lahko pospravimo, otroško srčece pa ima lahko rano za vse življenje. Če dojenčka uspavamo, naj bo starejši poleg. Na sprehodu naj pomaga voziti voziček. Otrok naj bo poleg pri dojenju. Dojenčka spoznava cela družina in dojenček sprejme, kar mu družina daje. Dojenček v družini sprejme mesto drugega otroka.
 
Včasih opazimo pri starejšem otroku stisko. Ta stiska je morda težko opazna. Otrok ne zna povedati, da je zaskrbljen. To kar se v prvorojencu dogaja je strah, da ga starši ne marajo več, da jim je odveč. Včasih je morda rad odhajal k starim staršem, k tetam, danes pa gre rad le tja, kjer dojenček ni prevzel njegovega mesta, kjer ima še vedno občutek, da je ljubljen.
 
Ali otrok poskuša doseči našo pozornost s pridnostjo in poslušnostjo?
Ne! Če je priden in poslušen, potem imajo starši več časa za drugorojenca, on pa se še vedno počuti odrinjenega.
Kadar počne tisto, kar staršem ni všeč potem mu morajo posvetiti svoj čas. Otrok si ne želi jeze staršev. Otroku je jeza staršev ljubša, kot njihova nepozornost. Otroku je najpomembneje, da se ne čuti odrinjenega. Pogosto starši rečemo, da bi se z otrokom igrali, mu brali, če bi le bil bolj ubogljiv, ampak njegova izkušnja je taka, da se mu starši posvetijo takrat, ko se mu morajo.
Če bi otroci lahko povedali to kar čutijo, bi v tem primeru rekli: »Ljubi me najbolj takrat, ko to najmanj zaslužim, kajti takrat to najbolj potrebujem.« Naj vas ta misel pogosto spremlja pri vzgoji, jaz jo velikokrat uporabim.
 
Za mamico ni lahko imeti čas za tisto, kar je počela do sedaj in zraven narediti še vse tisto, kar zahteva od nje novorojenček. Z ljubeznijo do družine in obojestransko podporo partnerjev človek zmore vse. Pomembno je, da razmišljate o rešitvi položaja in ne o problemu.
Prav je tudi, da si starša skrb za vzgojo razdelita, da očka včasih s starejšim odide na igrišče ali nekam kjer sta skupaj v prijetnem vzdušju, ali odidejo na sprehod vsi skupaj. Tako je vez med otroci vse močnejša, ker ni ljubosumja.
Naj bo prihod novorojenčka sreča za vso družino.
 

_____________________________


Otroško srce je zaklad


(odgovor članu SaaS)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: težave zaradi novega člana...
1.2.2010 10:05:50   
sanelaa
Zinkazi,

super napisano.......user posted image ......smo namreč tudi mi v pričakovanju drugega otrok in si moram tole kar sprintat.

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 29
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Za družine BREZPLAČNO (od 15. do 22. maja)
Na pobudo ZPMS bo kar 40 muzejev in galerij po vsej Sloveniji, v tednu družin, med 15 in 22. majem 2024 (ali pa na določ...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?