|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: kar malo utrujena
7.7.2010 21:46:24   
DannyS
pelin mislim, da nisem nikjer napisala fizično nasilje. Če pa me imaš za kako, ki se ni udeležila nobenega predavanja in prebrala nobene knjige, se pa močno motiš... samo očitno beremo drugačne knjige, jaz npr. berem povezovalno starševstvo, otrok od rojstva do šole, otroško spanje brez joka v sanje ipd. Pri vsaki metodi so eni za in eni proti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: kar malo utrujena
7.7.2010 22:22:00   
pelin
Kaj pa te je potem tako osupnilo, da ti je postalo slabo... Saj tu ne gre za neke metode...tu govorimo o zdravi vzgoji in zame definitivno ni zdravo, če ti že desetmesečnik drži v šahu celo družino. 
Da, vse lepo in prav, tudi jaz marsikaj preberem, kar pa se v praksi ne pokaže vedno za zelo uporabno...  Pa ti,ali  mogoče tudi ti  kaj v praksi poiskusiš to znanje, ali gre tu le za nabiranje teoretičnega znanjauser posted image . Ker to tvoje ogorčenje in zgražanje   mi je kar nekaj...tako sem sama razmišljala, ko sem bila neizkušena najstnica...Potem sem pa že pri prvi svoji sraki priletela krepko na smrček...In ne, nimam se za slabo mamo, ker otroka že od nekdaj vzgajam v medsebojnem spoštovanju....V puberteti se seveda vse zadeve malo pomešajouser posted image , vendar če je prej pot jasno začrtana, jo potem otroci tudi v adolescentni megli najdejo....Pa to že ne sodi sem...
Aja, pa res me zanima, kako bi ti svetovala avtorici posta...prosim napiši...bom z veseljem prebrala...

(odgovor članu DannyS)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   [Brisano sporočilo]
7.7.2010 22:32:13   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: kar malo utrujena
7.7.2010 23:10:49   
pelin
A se ti zdiuser posted image ...no mogoče res...ampak me pa vseeno čist zares zanima njen nasvet...ponavadi sama takrat ko kaj skritiziram, tudi argumentiram...tu je le kritika, kje pa je njen argument?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   [Brisano sporočilo]
7.7.2010 23:22:49   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 7:56:49   
barni
Tudi naša je bila podobna in tudi jaz sem se ji zelo prilagajala. V bistvu sem se borila z njo. Je bila zelo trmasta dojenčica. Mi je bilo tudi težko poslušat njen jok in takoj ko je začela jokati sem dobila občutek, da moram nekaj narediti da bo nehala. Bi rekla, da me je kar oblila kurja polt, srce mi je hitreje bilo, včasih se mi je ob njenem joku sprožil izcejalni refleks kot pri dojenju. Njen jok sem dojemala fizično in psihično.

Sčasoma je bilo bolje. VEliko mi je pomagala moja mami, ki mi je ves čas govorila, da delam vse ok in da ni nič narobe, če kdaj joka, če trmari, da bo že nehala. Morilo me je, da ne mormo nekam na izlet z avtom, pa tako rada sem hodila okoli. Smao meni je bilo že pol ure v avtu s kričečim otrokom tako mučenje, da raje nisem šla nikamor.
Malo je pomagalo, ko smo jo dali v večji sedež. In je imela tudi precej igračk okoli sebe. Ne bom pametovala glede postavljanja meja, ker ne vem če sem znala in če znam dobro postavljati meje, samo nam zdaj kar gre. Tudi v avtu je zdaj ok. Malo poje, kaj riše, pa mine. Z vozičkom sva dokler je bila majhna delali res po 5 urne sprehode, veliko sva hodili, čeprav je bila zimska. Ko je bila večja je bilo težje. Pa sem se znašla tako, da sem sabo vzela deko in sva šli v park, pa sva se parkirali, jo dala na deko in je bilo, tudi ko še ni hodila. Za kavo se tudi jaz nisem menila, ker ne bi imela nič od tega. Pač ni bila tip otroka, ki bi lepo sedel v vozičku in čakal, da mami v miru popije kavico.

Če tako pomislim, sem se tudi jaz večinoma prilagodila njej in sem svoje stvari postavila na stranski tir. Skoraj nisem hodila okoli, samo mi očitno ni bil prevelik problem, ker sicer bi naredila kaj, da bi bilo drugače. Bolj ali manj sva bili v domačem kraju. In sem mislila, da ko bo večja, ne bo navajena okoli hodit in bo cela štala, če bomo kam šli, jaz pa tako rada okoli vandram. Pa me zdaj vsako jutro praša, če je že nedelja, ko ni treba v vrtec in kam gremo pa danes. REs veliko hodimo okoli kljub temu, da se mi je pred časom to zdela znanstvena fantastika.

Meni so tudi eni govorili, da otroka do 1. leta ne moreš razvaditi in velikokrat sem bial v dilemi je to res ali ne. Še danes ne vem. Zato ne bom pametna, ker tudi jaz delam napake, nisem dosledna in se z otrokom velikokrat pogajam. Vse to kar naj ne bi počela. SAmo meni pomeni nekaj samo eno dejstvo: da nam gre kar dobro in da otrok lepo napreduje v celostnem razvoju. KAj hudo grešim potemtakem že ne. In če kdaj ji kdaj popustim, mislim, da nisem naredila generalne napake. Saj se ve, kaj je obvezno, kje pa se da še kaj dogovorit.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 9:50:54   
DannyS
pelin, zame to kar je napisala yenny ne pomeni, da drži dojenček v šahu celo družino. Zame otroci in dojenčki, niso roboti, narejeni vsi po istem kopitu, ampak individuumi, z različnimi potrebami in željami. Kje je napisano, da bi moral vsak dojenček sedeti mirno v vozičku tudi po pet ur, kje piše da bi se moral vsak dojenček počutiti udobno v avtosedežu ali pa sedeti mirno v nakupovalnem vozičku, medtem ko mamica ali očka nakupujeta... in še bi se lahko naštelo takih primerov. In takoj, ko otrok kao "izstopa" malo iz teh norm "pridnega" otroka, je nemogoč, trmast in izsiljuje.

Tudi jaz menim, da vse kar preberem ni vedno uporabno, ampak iz več nasvetov, prebranega in izkušenj, poskušam izluščiti kar se bi mi zdelo uporabno. In, ja ne nabiram samo teoretičnega znanja, ampak imam doma skoraj eno leto starega fantka... ki ga imam za zelo pridnega otroka, zdaj ko pa berem take stvari, ne vem ali zato, ker ga ne jemljem na tak način in si pri vsakem njegovem nelagodju ne mislim, da me izsiljuje in trmari, al pa zato ker je res priden.

Bom podala npr. en primer, še do nedavnega nazaj smo tudi mi lahko sedeli na kavi tudi po uro, on pa je mirno sedel,... zdaj pa mu to več ne paše preveč, mogoče zato, ker postaja vedno bolj radoveden, začel je nekaj časa nazaj tudi kobacat in le zakaj bi moral on pri miru z odraslimi sedet v vozičku na kavi... in zdaj, bi si mogla jaz mislit, da me izsiljuje in da je poreden, ker ga moram če hočem zdaj it na kavo, stalno z igračami, žličkami, sladkorčki motit, pa včasih še to ni dovolj... da lahko spijem kavico v miru. To je vse kako ti otroka jemlješ.
Tudi sama se spomnem, ko sem bila majhna, kak dolgčas je bil meni, ko so se npr. starši srečali s kom na cesti, pa debatirali 5 min, 10 min... in jaz sem stala zraven, 5 minut že gre, pol pa vedno hujše, dolgčas, mama, tata a bi šli naprej, oni pa še vedno govorijo naprej... dolgčas se počasi stopnjuje v nevoljo in protestiranje.... mogoče v tem primeru za nekatere starše izsiljevanje... s tem da, takrat sem jaz določene stvari že lahko povedala, otrok pri 10 mesecih pa ti jih ne more.

Aja, bom prepisala iz knjige še nekaj:

Vloga ljubečega starša je zahteven, praktičen in hkrati naporen čustveni zalogaj, še zlasti v obdobjih, ko se otrok na videz še posebej hitro razvija, tako da ga morate kar naprej obravnavati drugače. Eno takih obdobij so pogosto meseci okrog otrokovega prvega rojstnega dne. S tem, ko se vaš dojenček nauči sam premikati naokrog in stati in ko razme vse več in več besed odraslih, nekaj pa jih tudi izgovori, se vam morda dozdeva, kot da se je spremenil v neko drugo osebo. Vendar se ni. Osebica, ki vas kliče sredi noči stoje v posteljici, je ista oseba, ki vas je klicala leže. V resnici se ni spremenil in se ne razvija nič hitreje kot prej, le da imajo ti razvojni dosežki velikanske posledice. Nič več ni majhen dojenček, a še vedno je dojenček. Zato od njega ne pričakujte preveč. Čim mirneje boste preživeli te prehodne mesece, tem verjetneje se vam bo zdel vaš malček krasen, ne pa grozen.
V tem obdobju otrokovega življenja in ob prepirih mnogi starši pomislijo na disciplino in o njej govorijo. Čas je sicer pravi, okolje pa ne. Dojenček, ki že skoraj shodi in spregovori, je vsekakor zmožen razumeti, kaj pomeni "ne" in ubogati odrasle, celo če včasih noče. Ni pa se sposoben spoprijeti z jezo staršev, kadar ne uboga, saj ne dojema razlogov zanjo. Otrok pač ne more vedeti, da je bila zadnja mala katastrofa, ki jo je povzročil za vas kaplja čez rob.
Ne glede na to, kaj vam predlagajo drugi, otroka ne morete "razvaditi" ali mu nakopati poznejših vedenjskih težav, če ga ne primete s trdo roko. Čim bolj zavestno ga imate radi in čim bolj uživate v tem, kako vam ljubezen vrača, tem bolje. Če razumete in mu vračate njegovo neizčrpno željo po nasmeških in objemih, vam bo postalo jasno, da vas nikakor noče jeziti. Vendar pa bo še dolgo trajalo, preden bo razumel, kaj vam je v veselje.



(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 9:55:36   
Katy78
barni - točno tako. So stvari, kjer se da dogovarjat in so stvari, ki jih mora narediti brez pardona (npr. kar se tiče otrokove varnosti). Tukaj zame ni popuščanja in ga nikoli ne bo. Postavljanje jasnih mej zame ne pomeni, da pa popolnoma zlomiš otrokovo lastno voljo in da vedno obvelja samo moja oz. tu ne gre za tekmovanje kdo bo zmagal, ali jaz ali otrok.  Otrok potrebuje jasne meje in pravila ter rutino, saj mu to daje občutek varnosti.

Urska09 - saj trmarjenje in izsiljevanje ni nekaj, kar bi se otrok naučil na prehodu iz 10. mesecev na npr. 15. mesecev. To ima otrok v sebi, to je po mojem mnenju njegov osnovni nagon in s tem sredstvo za zagotovitev lastnega preživetja, saj s tem uveljavlja svojo voljo, svoje želje, zadovoljuje svoje osnovne potrebe. Eni pač to počnejo nekoliko bolj izrazito, drugi so pa bolj potrpežljivi. user posted image

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 9:57:04   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: DannyS

pelin, zame to kar je napisala yenny ne pomeni, da drži dojenček v šahu celo družino.



Ja, točno to pravi - da je funkcioniranje celotne družine podrejeno 10. mesečnemu otroku. preberi si njen zadnji post.

(odgovor članu DannyS)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 10:11:16   
Katy78
dannyS - očitno je, da ne razumeš točno, kaj se misli s postavljanjem mej in s trmarjenjem ter izsiljevanjem oz. si ti pod tem predstavljaš nekaj drugega.

Jaz z mojim otrokom nisem mogla nikoli sedeti na kavici, ko mi je zaspal v vozičku, se niti na klopco nisem mogla usesti, ker je takoj zaregistriral, da sem se ustavila. Pa tega nisem nikoli dojemala kot da me izsiljuje ali da trmari.
Kadar se je ponoči zbujal in jokal, sem vedno prišla k njemu in ga potolažila, nikoli nisem tega dojemala, da me izsiljuje - morda prav zaradi tega, ker sem mu bila vedno na voljo, že skoraj od začetka nimamo težav s spanjem ponoči, saj spi celo noč že nekje od 6. meseca, zbudi se le včasih za dudo ali pa ko izraščajo zobki in te njegove potrebe NIKOLI nisem dojemala kot izsiljevanje.
Ko gremo na sprehod in če srečamo kakšnega znanca in se pogovarjamo, ne pričakujem od tako majhnega otroka, da bo stal zraven in potrpežljivo čakal in če bo začel sitnariti, tega ne bom razumela kot izsiljevanje in trmarjenje. Izmenjamo pač par besed in potem gremo naprej. Me pa nihče ne bo prepričal, da pa npr. 5 ali 6 letnemu otroku v taki situaciji ne moreš dopovedati oz. da ne more razumeti, da se mamica nekaj minut pogovarja in da naj malo počaka. Če tukaj nima potrpljenja, kako ga bo imel za druge, pomembnejše stvari, npr. za učenje vožnje kolesa ipd.?

Če pa otrok hoče imeti nekaj, kar npr. vidi na pultu (recimo nož - itak so pri nas najbolj zanimive najbolj nevarne stvari) pa mu tega ne dam in mu razložim, da mu ga ne dam, ker to ni za otroke, ker se lahko poreže, pa on začne užaljeno jokati, se stegovati proti nožu in trmariti, e, tukaj pa zame ni pardona in ne bom popustila. takrat mu pač poskušam preusmeriti pozornost. Itak pa vedno gledam, da je takih situacij čimmanj, torej da stvari, ki niso zanj, niso v njegovem vidnem polju, seveda pa to ni vedno možno.
Ko se zvečer kopa - sin obožuje vodo, namakal bi se 3 ure skupaj. Z možem ga pustiva v vodi zelo dolgo, najmanj pol ure, da se res načofota, ampak enkrat je pa zadosti. In ko mu rečem, da mora ven iz vode, včasih gre prostovoljno, včasih pa ne in takrat je na meni, da ga pač vzamem iz vode tudi če trmari in se upira. rezultat je, da gre vse večkrat prostovoljno iz vode ven. Ko hodimo po pločniku - če hoče stopiti na cesto, mu tega ne dovolim, pa je velikokrat sledil užaljen in trmast jok, zdaj pa že počasi dijema, da je cesta za avte, po pločniku pa hodimo mi. Previjanje - naj ga pustim pokakanega samo zato, ker se on pač ne bi previl? In takih situacij je še malo morje.

Upam, da ti je zdaj bolj jasno, kaj mislim s trmarjenjem in izsiljevanjem otroka in s postavljanjem mej. In da tukaj ni govora o neki trdi vzgoji. trda vzgoja je zame vse nekaj drugega kot postavljanje mej otroku za njegovo lastno dobro in seveda tudi za dobro nas staršev.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 10:26:51   
DannyS
Me pa nihče ne bo prepričal, da pa npr. 5 ali 6 letnemu otroku v taki situaciji ne moreš dopovedati oz. da ne more razumeti, da se mamica nekaj minut pogovarja in da naj malo počaka.


Saj to hočem pa jaz povedat, da tu ne govorimo o 2, 3, 4 ali 5 letnem otroku, ampak o dojenčku starem 10. mesecev.

Razumem, da otroka je potrebno previti, preobleči, okopati, mu postaviti določene meje in ga na nek način obvarovati pred cesto, noži,.... ampak povej mi, ker namreč ravno to je v svojem prvem postu spraševala yenny, ali je to res tak problem, če se otrok ne mara vozit v vozičku ali avtosedežu in po trgovini?

< Sporočilo je popravil DannyS -- 8.7.2010 10:27:20 >

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 10:30:18   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: DannyS

Me pa nihče ne bo prepričal, da pa npr. 5 ali 6 letnemu otroku v taki situaciji ne moreš dopovedati oz. da ne more razumeti, da se mamica nekaj minut pogovarja in da naj malo počaka.


Saj to hočem pa jaz povedat, da tu ne govorimo o 2, 3, 4 ali 5 letnem otroku, ampak o dojenčku starem 10. mesecev.

Razumem, da otroka je potrebno previti, preobleči, okopati, mu postaviti določene meje in ga na nek način obvarovati pred cesto, noži,.... ampak povej mi, ker namreč ravno to je v svojem prvem postu spraševala yenny, ali je to res tak problem, če se otrok ne mara vozit v vozičku ali avtosedežu in po trgovini?


Ja, če z enoletnim otrokom nikamor ne moreš iti, niti z vozičkom niti z avtom in zato posledično odlagaš opravke in izlete in ostajaš doma, tako kot piše yenny - oprosti, to zame je problem. Pa ne bo menda čakala do otrokovega 3., 4., morda celo do 5. leta, da ji bo lahko dopovedala, da morajo nekam iti?

(odgovor članu DannyS)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 13:28:50   
Hator
IZVIRNO SPOROČILO: DannyS

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Otrok te izsiljuje in to ji zelo dobro uspeva, saj dobro ve in čuti, da ne preneseš njenega joka in da boš naredila vse oz. ji ustregla da le ne bo jokala.



Mi kar slabo pride, ko slišim take stvari... pri 10 mesecih otrok izsiljuje in trmari... al pa je razvajen... ipd. Aja, pa take, da bi moral bit deležen bolj trde vzgoje! Kam gre ta svet...



Se absolutno podpišem pod DannyS. Sem prav zgrožena... Sploh ker mamica piše, da je punčka taka že od začetka..ja, res je, že kot novrojenček je znala izsiljevat. Da ni mala kak genij!!!
Se opravičujem za ostrino, ampak res se sprašujem, kam gre ta svet. In nasveti od zinkazi kot bi brala eno knjigo izpred 40 let (ki jo imam doma), ko so bili še mnenja, da je treba pustit otroka jokat no matter what itd itd....
Saj včasih kakšno stvar je res treba naredit, tudi če joka...npr. ko se upra previjanju plenic, ne pa ga kar pustit, češ, ti mala me že ne boš izsiljevala. In če še niste dojele...ja, dojenčki so trenutno naši "šefi", ki jih ljubimo, kar ni enak razvajanju.


No v zadnjih dnevih je diplomska naloga tudi previjanje,leti vse po zraku,sploh je ne moreš obdržati na trebuhu,takoj je v akciji!
Danes sva se celo v miru previli,sem pač mogla po stanovanju poiskati stvari,ki jih še ne pozna,da se je zamotila.


Glede tega previjanja pa... to je čisto normalna faza razvoja, je res včasih težko previt naše nadobudneže, ampak zato še niso grozni. In če še ni, bo verjetno prišlo tudi do tega, da bo treba poiskati v stanovanju stomiljonto stvar, da se bo otrok zamotil pri jedi, pa vmes jo bo še za vsako žlico vrgel na tla. In ne, zaradi tega otrok ni grozen. Nas tudi ne izsiljuje. Njegov razvoj je hiter, toliko stvari bi rad počel, izkusil, da nima časa jest... Tako pač je. Pri večini otrok, ki jih poznam. In drugače so za moje pojme vsi angelčki. Samo odvisno, kako mi-starši to dojemamo. In ja, seveda je naporno, saj smo starši, a ne? Ampak hkrati je tudi nekaj najčudovitejšega!!!

(odgovor članu DannyS)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 13:37:59   
Hator
otrokovega življenja in ob prepirih mnogi starši pomislijo na disciplino in o njej govorijo. Čas je sicer pravi, okolje pa ne. Dojenček, ki že skoraj shodi in spregovori, je vsekakor zmožen razumeti, kaj pomeni "ne" in ubogati odrasle, celo če včasih noče. Ni pa se sposoben spoprijeti z jezo staršev, kadar ne uboga, saj ne dojema razlogov zanjo. Otrok pač ne more vedeti, da je bila zadnja mala katastrofa, ki jo je povzročil za vas kaplja čez rob.
Ne glede na to, kaj vam predlagajo drugi, otroka ne morete "razvaditi" ali mu nakopati poznejših vedenjskih težav, če ga ne primete s trdo roko. Čim bolj zavestno ga imate radi in čim bolj uživate v tem, kako vam ljubezen vrača, tem bolje. Če razumete in mu vračate njegovo neizčrpno željo po nasmeških in objemih, vam bo postalo jasno, da vas nikakor noče jeziti. Vendar pa bo še dolgo trajalo, preden bo razumel, kaj vam je v veselje.


IZVIRNO SPOROČILO: DannyS

pelin, zame to kar je napisala yenny ne pomeni, da drži dojenček v šahu celo družino. Zame otroci in dojenčki, niso roboti, narejeni vsi po istem kopitu, ampak individuumi, z različnimi potrebami in željami. Kje je napisano, da bi moral vsak dojenček sedeti mirno v vozičku tudi po pet ur, kje piše da bi se moral vsak dojenček počutiti udobno v avtosedežu ali pa sedeti mirno v nakupovalnem vozičku, medtem ko mamica ali očka nakupujeta... in še bi se lahko naštelo takih primerov. In takoj, ko otrok kao "izstopa" malo iz teh norm "pridnega" otroka, je nemogoč, trmast in izsiljuje.

Tudi jaz menim, da vse kar preberem ni vedno uporabno, ampak iz več nasvetov, prebranega in izkušenj, poskušam izluščiti kar se bi mi zdelo uporabno. In, ja ne nabiram samo teoretičnega znanja, ampak imam doma skoraj eno leto starega fantka... ki ga imam za zelo pridnega otroka, zdaj ko pa berem take stvari, ne vem ali zato, ker ga ne jemljem na tak način in si pri vsakem njegovem nelagodju ne mislim, da me izsiljuje in trmari, al pa zato ker je res priden.

Bom podala npr. en primer, še do nedavnega nazaj smo tudi mi lahko sedeli na kavi tudi po uro, on pa je mirno sedel,... zdaj pa mu to več ne paše preveč, mogoče zato, ker postaja vedno bolj radoveden, začel je nekaj časa nazaj tudi kobacat in le zakaj bi moral on pri miru z odraslimi sedet v vozičku na kavi... in zdaj, bi si mogla jaz mislit, da me izsiljuje in da je poreden, ker ga moram če hočem zdaj it na kavo, stalno z igračami, žličkami, sladkorčki motit, pa včasih še to ni dovolj... da lahko spijem kavico v miru. To je vse kako ti otroka jemlješ.
Tudi sama se spomnem, ko sem bila majhna, kak dolgčas je bil meni, ko so se npr. starši srečali s kom na cesti, pa debatirali 5 min, 10 min... in jaz sem stala zraven, 5 minut že gre, pol pa vedno hujše, dolgčas, mama, tata a bi šli naprej, oni pa še vedno govorijo naprej... dolgčas se počasi stopnjuje v nevoljo in protestiranje.... mogoče v tem primeru za nekatere starše izsiljevanje... s tem da, takrat sem jaz določene stvari že lahko povedala, otrok pri 10 mesecih pa ti jih ne more.

Aja, bom prepisala iz knjige še nekaj:

Vloga ljubečega starša je zahteven, praktičen in hkrati naporen čustveni zalogaj, še zlasti v obdobjih, ko se otrok na videz še posebej hitro razvija, tako da ga morate kar naprej obravnavati drugače. Eno takih obdobij so pogosto meseci okrog otrokovega prvega rojstnega dne. S tem, ko se vaš dojenček nauči sam premikati naokrog in stati in ko razme vse več in več besed odraslih, nekaj pa jih tudi izgovori, se vam morda dozdeva, kot da se je spremenil v neko drugo osebo. Vendar se ni. Osebica, ki vas kliče sredi noči stoje v posteljici, je ista oseba, ki vas je klicala leže. V resnici se ni spremenil in se ne razvija nič hitreje kot prej, le da imajo ti razvojni dosežki velikanske posledice. Nič več ni majhen dojenček, a še vedno je dojenček. Zato od njega ne pričakujte preveč. Čim mirneje boste preživeli te prehodne mesece, tem verjetneje se vam bo zdel vaš malček krasen, ne pa grozen.
V tem obdobju otrokovega življenja in ob prepirih mnogi starši pomislijo na disciplino in o njej govorijo. Čas je sicer pravi, okolje pa ne. Dojenček, ki že skoraj shodi in spregovori, je vsekakor zmožen razumeti, kaj pomeni "ne" in ubogati odrasle, celo če včasih noče. Ni pa se sposoben spoprijeti z jezo staršev, kadar ne uboga, saj ne dojema razlogov zanjo. Otrok pač ne more vedeti, da je bila zadnja mala katastrofa, ki jo je povzročil za vas kaplja čez rob.
Ne glede na to, kaj vam predlagajo drugi, otroka ne morete "razvaditi" ali mu nakopati poznejših vedenjskih težav, če ga ne primete s trdo roko. Čim bolj zavestno ga imate radi in čim bolj uživate v tem, kako vam ljubezen vrača, tem bolje. Če razumete in mu vračate njegovo neizčrpno željo po nasmeških in objemih, vam bo postalo jasno, da vas nikakor noče jeziti. Vendar pa bo še dolgo trajalo, preden bo razumel, kaj vam je v veselje.





Lahko samo user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu DannyS)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 13:55:28   
PapuaNG
hm, zanimiva tema. Za našega pamža sicer ne bi rekla, da je naporen, saj je večinoma dobre volje in ne rabi veliko, da je zadovoljen, se pa recimo ne mara več veliko vozit v vozičku odkar je shodil. On bi namreč rad sam hodil in ga zato niti ne mučim z vožnjo v vozičku, ampak greva raje v kakšen park, kjer lahko hodi, kolikor ga je volja user posted image Sicer moja rekreacija zato malo trpi, ampak se bomo že znašli...pa še otrok se utrudi tako, da lepše spi ponoči. Pač ima veliko energije, že odkar se je začel plaziti, je bil stalno v pogonu, nikoli na mestu...

Edina stvar, ki me res spravlja ob živce, je previjanje. Jao...skos huje. On ne bi ležal za nobeno ceno in ga moram zadnje čase prav na trdo prijeti, če mu hočem plenico dat gor. A to sčasoma kaj mine user posted image ?Mi kar kri takrat zavre, čeprav vem, da on sam ne bi rad ležal, ampak sedel, stal, hodil...

Pa v avtu se tudi ne mara prav dolgo vozit, se pa zato pač prilagodimo njegovemu ritmu in na morje potujemo zvečer, ko že spi ali pa v času opoldanskega spanca. Sej kakšno uro pokonci že zdrži v avtu, kaj več pa bolj težko.

aja, pa glede trme-pri nas se je že precej zgodaj začela kazat. Pri še ne dopolnjenih 13 mesecih se je ulegel na tla, krilil z rokami in nogami,zdej tut udari od jeze...pa tut ''izsiljevat'' je že znal veliko pred tem. Ok, res je odvisno, čemu rešeč izsiljevanje, ampak sem po reakcijah točno vedela, kdaj mu resnično nekaj manjka in kdaj izsiljuje oz. trmari. Vedno pač ne moreš ustreči željam svojega otroka in včasih moraš tudi jok poslušati...je pa težko, vem user posted image



< Sporočilo je popravil PapuaNG -- 8.7.2010 14:00:50 >

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 14:35:25   
yenny
Zanimivo!
Mi je všeč,ker je več različnih stališč,vsaka zagovaja svoje.
Tako kot berem zdaj en sistem,eno stališče,pa potem naprej spet drugačen pogled,tako bi lahko rekla,da se meni pogosto dogaja ko sama pri sebi razmišljam kaj in kako.
Kaj narediti,kako narediti,da bo dobro za malo,da bo dobro tudi za funkcioniranje družine,brez nekih težkih in hudih revolucij.
Je pa res,da je vsak otrok zase individum,vsak potrebuje drugačen pristop,tako,da ja ena in ista vzgoja pri enem dela čudeže,pri drugem pa enostavno ne gre.
Npr.pri ta večji se s takimi stvarmi sploh nismo ubadali,ker je bila enostavno drugačen otrok.
Vse je šlo brez problemov,pa to ne pomeni,da se z njo nismo ukvarjali,seveda smo se in to veliko.
Tako kot je ena napisala,ne moremo dajati vse v en koš,meni se zdi velika razlika ali ima otrok 10 mesecev,ali pa ne vem  2 leti,3 leta itd.
Jaz verjamem,da enkrat bo tudi z našo boljše in lažje in da enkrat ji bom lažje razložila,zakaj smo v avtu in zakaj je v sedežu in zakaj je pripeta in da samo še malo pa bomo na cilju.
10 mesečnici pač tega nima smisla razlagati!
Če bi imela težave samo pri nekoliko daljših vožnjah sploh tega problema na bi izpostavljala,je pa problem ja,če z avtom narediš nekaj km,se pravi niti 10 ne,pa otrok že protestira.
Vem,samo,da vedno pogledam,da sedi udobno,da ji nič ne manjka,da ni lačna,žejna,pa ne pomaga.
Protestiranje je najprej bolj milo,potem gremo v fazo kričanja in potem celo pridemo do solzic in človeku se res otrok zasmili.
Priznam,po eni strani si mislim pa imajo res prav tisti ki pravijo,da tudi če otrok malo pojoka še ne bo konec sveta,po drugi strani pa ne morem iz svoje kože in si mislim saj bo,enkrat bo minilo,pa še malo počakajmo.
Razdvojena sem.
Bistvo vsega pa je,da želim samo vse dobro,ne idealno,to ne bo nikoli,niti ni potrebe.

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 15:02:53   
Katy78
Ojoj Hator, pa daj beri ženska no. Kje je kakšen govor o tem, da pustiš otroka kar tako jokat za vsako stvar, kot ti praviš, no matter what?

Ja, ga pa pustim takrat, kadar vem, da me hoče s svojim jokom zmanipulirat da se bom zlomila in da bo dosegel svoje. Po možnosti kaj takega, kar je zanj nevarno. Saj mu tudi poskusim preusmeriti pozornost, če pa ne gre, mu pa tudi malo joka ne bo škodilo.

In oprosti, da s skoraj enoletnim otrokom, kot pravi yenny, ne moreš nikamor, niti z avtom niti z vozičkom in raje ostaneš doma, je zame nepredstavljivo. Ja, so otroci naši šefi, seveda so, vendar pa neka meja mora biti, se ti ne zdi? Tudi jaz velikokrat kam nisem šla, ker sem vedela, da ima otrok takrat čas za spanje, ampak to ni enako temu, da z enoletnikom ne moreš nikamor, niti z avtom, niti z vozičkom, da se celotna familija podreja volji enoletnika. Ja kdaj pa bo otroka navadila, da je kdaj pa kdaj treba tudi kam iti in da kdaj pa kdaj tudi ni vse tako, kot si otrok zamisli? Kdaj, če ne zdaj? Aja, enoletnik še ne razume, dveletnik verjetno tudi še ne, a ne, ko bo pa star tri leta, kaj pa takrat? Aja, takrat se bo pa že cela familija navadila, da je triletnik njihov šef in da itak nikoli nikamor ne grejo, a ne? user posted image

Kot sem že zgoraj napisala, če nimaš takega otroka doma, je zelo lahko pametovati, če ga pa imaš, pa veš kakšni izzivi so to. In ja, je naporno, ampak mi ni odveč, sem celo vesela da je tak, ker vem, da mu bosta njegova močna volja in močen karakter  v življenju še kako prav prišla, jaz pa mu moram že zdaj začeti pomagati, da ju bo obrnil in izkoristil v pravo, pozitivno smer.



< Sporočilo je popravil Katy78 -- 8.7.2010 15:09:48 >

(odgovor članu yenny)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 15:11:44   
PapuaNG
ja, na krajše relacije je že fino, da ne komplicira preveč otrok, pri daljših (čez eno uro) se je pa dobro malo prilagoditi, da ni otrok ravno pred tem spal dve uri in je poln energije. Smo enkrat to dali skoz - se je drl uro in pol skupaj, brez prestanka. Jao, jst pa vozit. Ni pomagalo nič, ne igračke,ne duda, ne flaša...nam ni preostalo drugega, kot da potrpimo in drugič ne gremo ravno po spanju na dolgo vožnjo user posted image

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   [Brisano sporočilo]
8.7.2010 18:05:12   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu PapuaNG)
  Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 18:49:39   
pelin
user posted image Bravo Dannys en velik aplavz za uspešen prepis...sori, ampak za razumevanje le tega in vseh ostali komentarje, pa ti ne morem ploskati....Pa kje do strele ženska najdeš vse to, kar navlečeš v svoj post.user posted image Kdo je že kje napisal, da se mu zdijo vsi dojenčki isti, roboti , z enakimi potrebami in ja, tudi mene zanima, kje piše....razen pri tebi seveda.., da bi se moralo dojenčku zdeti fino pet ur sedeti pri miru...Groza...Sedaj si ga pa res pihnila...Tudi jaz se strinjam s tistim kar si prepisala....ampak ali si tudi zbrano prebrala...verjetno ne, ker ni videti...ali pa očitno ne zmoreš ali nočeš razumeti. Prosim te, resnično, da si res dobro prebiraš poste, posebej prvega avtoričinega...Če boš, boš videla (ali pa tudi neuser posted image ), da jim ta deset_mesečna deklica resnično na celi črti vodi celo družinsko življenje. Toliko enega odrekanja, prilagajanja, nategovanja živcev....ni potrebnih, saj deklica ni prizadeta ali kako drugače retardirana, da bi rabila poseben način vzgoje. Seveda rabi dojenček posebno pozornost, prilagajanje itd (to vem tudi jaz, ki sem podobno kot Zinkazi štirideset_ let za leseno žlicouser posted image ), vendar ne tolikšnjih kot jih ima ta družina.
Ja , pa mimogrede, tudi moji otroci niso bili tiste sorte, da bi lepo čičkali ali spančkali v vozičku, ko jaz kofetkam. Pa nemalokrat smo se tudi vsakih par minut ustavljali, ko smo šli kam na daljšo vožnjo. Vendar pa vseeno nismo vsega opustili, ker so nam otročki sitnarili ...vseeno smo šli na veliko izletov, obiskov , počitnic...skratka nismo dopustili, da bi zaradi tega obstalo celo družinsko življenje...Pač malo prilagajanja tu, malo tam, čimbolj razumno gledanje na situacijo....pa seveda čas, ki tudi pomaga.
Pa jih nismo pustili, da se kar tako jokajo v nedogled čeprav smo takoo grozni starši v tem še bolj groznem svetu...Ta bonbonček je bil pa zate Hator. Moti me namreč tvoje pokroviteljsko in obsojajoče  pisanje, kao, da smo vendar ja starši, ki naj bi imeli radi svoje otroke...Halooo, seveda jih imamo ( saj v tem je vse bistvo !!) in ja, vsak dan se posebej zahvalim zanje in zato, da sta takšna kot sta...Vesela pa sem tudi, da sva k temu, da sta že precej zrasla in postala pravi  samostojni osebici veliko pripomogla tudi  midva s partnerjem...Ko razpredaš o težavah pri previjanju, se očitno ne zavedaš, da to sploh niso težave ampak je to enostavno odziv na nekaj kar otrok resnično ne mara. Vsak dan jih previjem eno malo morje ( pretiravam , ampak ne prevečuser posted image ) in še nisem zasledila otročka, ki bi od veselja vriskal , ko mu ordiniramo okrog ritke...
Že samo ležanje na hrbtu in nekaj sekund pasivnosti, jim gre na živce. Ja, ja, pa tudi to, da se ga da zamotiti z igračo, so tudi naše prababice že verjetno vedele...
Skratka....hotela sem ti razložiti, da tvoje "težavice" niso to, kar preživlja avtorica...



< Sporočilo je popravil pelin -- 8.7.2010 19:05:20 >

(odgovor članu DannyS)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 20:18:02   
petea
Kako, da otroci niso naši šefi?
Hočemo jim ustreči, kolikor se le da,
ne želimo jih razjeziti s postavljanjem omejitev,
vedno njih in njihove želje postavimo na prvo mesto,
oni odločajo, kaj, kako in v kakšnem obsegu lahko storimo,
oni določajo, koliko časa jim moramo nameniti,
oni nam določajo plačilo za dobro opravljeno delo (= nasmešek, objem, poljub, ki so za večino staršev neprecenljivo plačilo).

No, nekateri imamo šefe (beri: otroke), s katerimi lažje shajamo, drugi takšne, s katerimi težje.
Žal pa teh šefov ne moremo menjati ...

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 22:34:18   
Hator
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Ojoj Hator, pa daj beri ženska no. Kje je kakšen govor o tem, da pustiš otroka kar tako jokat za vsako stvar, kot ti praviš, no matter what?

Ja, ga pa pustim takrat, kadar vem, da me hoče s svojim jokom zmanipulirat da se bom zlomila in da bo dosegel svoje. Po možnosti kaj takega, kar je zanj nevarno. Saj mu tudi poskusim preusmeriti pozornost, če pa ne gre, mu pa tudi malo joka ne bo škodilo.

In oprosti, da s skoraj enoletnim otrokom, kot pravi yenny, ne moreš nikamor, niti z avtom niti z vozičkom in raje ostaneš doma, je zame nepredstavljivo. Ja, so otroci naši šefi, seveda so, vendar pa neka meja mora biti, se ti ne zdi? Tudi jaz velikokrat kam nisem šla, ker sem vedela, da ima otrok takrat čas za spanje, ampak to ni enako temu, da z enoletnikom ne moreš nikamor, niti z avtom, niti z vozičkom, da se celotna familija podreja volji enoletnika. Ja kdaj pa bo otroka navadila, da je kdaj pa kdaj treba tudi kam iti in da kdaj pa kdaj tudi ni vse tako, kot si otrok zamisli? Kdaj, če ne zdaj? Aja, enoletnik še ne razume, dveletnik verjetno tudi še ne, a ne, ko bo pa star tri leta, kaj pa takrat? Aja, takrat se bo pa že cela familija navadila, da je triletnik njihov šef in da itak nikoli nikamor ne grejo, a ne? user posted image

Kot sem že zgoraj napisala, če nimaš takega otroka doma, je zelo lahko pametovati, če ga pa imaš, pa veš kakšni izzivi so to. In ja, je naporno, ampak mi ni odveč, sem celo vesela da je tak, ker vem, da mu bosta njegova močna volja in močen karakter  v življenju še kako prav prišla, jaz pa mu moram že zdaj začeti pomagati, da ju bo obrnil in izkoristil v pravo, pozitivno smer.




Mislim, da tega niti nima smisla komentirat, ker
1. mislim, da bi vsaka mamica otroku ne dovolila npr. noža, pa tudi če bi se otroček metal po trepalnicah (ja, definitivno, tu imamo meje, a ne?!),
2. če gre pa za vožnjo 10 km in otrok joče, pa tudi ni hudega. Sama sem na stališču, da otroka ne pustim jokati, a če se morava pripeljati domov in imava za prevozit 10 km....bog pomagaj...pojem, žvižgam, piham, pravlljica na cd, igračka...ga skušam pomirit, če ne gre, pač ne gre, 10 km prevoziš v nekaj minutah in ni take panike. Seveda pa mi je hudo, a domov morava prit. Ko je bil pa še manjši, pa sem udi ustavila, ga pomirila in smo šli srečno naprej. Ja, in ko je bil manjši, je bilo tudi meni muka na pot, pa čeprav samo 10 km, ker je znal začet jokat. No, z opisanim načinom sva to prebrodila in je jok le še izjema. Daljše vožnje...ja, normalno, da se podredim enoletniku in grem na vožnjo-če se le da-v času spanca. Ampak zato še ni vse po njegovo.
Pa bi si veljalo še enkrat prebrati osnovni problem mamice, ker ste nekatere-večinoma-že skoraj malo zgrešile temo. Pa brez zamere. 
Zdaj me pa "žalite", če me hočete!!! Saj veste, to se zelo spodobi. Otrokom smo zgled, kajne?!

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: kar malo utrujena
8.7.2010 22:37:25   
Hator
da jim ta deset_mesečna deklica resnično na celi črti vodi celo družinsko življenje
IZVIRNO SPOROČILO: pelin





Se moram nasmejat...ja, ob tem opisu, res desetmesečnica na celi črti vodi njihovo družinsko življenje...ja, seveda, če mamica oz. odrasel, ki posluša to situacijo, to tako dojema. Ampak kot imajo različne oči različnega malarja... jaz te situacije ne dojemam tako, mislim da DannyS  tudi ne. Samo v tem je poanta.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: kar malo utrujena
9.7.2010 9:21:28   
DannyS
pelin ne bom niti komentirala... v glavnem, mislim da je yenny in tudi kaka druga, razumela kaj sem hotela povedat. Itak pa lahko s svojim otrokom, vsak počne kar hoče, jaz sem samo povedala svoje mnenje. In kdo pa je rekel, da gre lahko samo na slabše, sej je par punc napisalo, da se je pri njih vse uredilo ali so našle neko srednjo pot, da je bilo za vse ok.

Katy78 si napisala, da je "zate nepredstavljivo", kaj pa če za koga drugega je predstavljivo, kaj to pomeni, da je z njim kaj narobe,... pa sej je še dosti drugih alternativ (npr. namesto vožnje v vozičku - dekico in igračke na tla, namesto da ga voziš v trgovino - pač gre en v trgovino in drug je z njim zunaj ali doma, za tistih 10 km vožnje v avtu pa ne bo konec sveta, saj jih narediš v 5 minutah, če pa greš na daljšo vožnjo se gre pač v takih urah, ko recimo otrok spi). Samo znajt se je treba.



(odgovor članu Hator)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: kar malo utrujena
9.7.2010 10:55:41   
yenny
Seveda,se poslužujemo razno raznih alternativ,ampak vedno to ni mogoče.
Tudi v trgovino je včasih treba in ne moreš vedno za take opravke ki so del vsakdana iskati varstva.
10 km v avtu je lahko veliko ali malo,če si na avtocesti je to nekaj min.,če pa obstaneš sredi prometnega zamaška je pa druga pesem.
Hočem povedati,da včasih se da včasih pa je to nemogoče,vseh situacij pač ne moreš vnaprej predvideti.
No smo pa včeraj prišli do prav zanimive ugotovitve-
-popoldan sta šla na sprehod sama moj in ta mala,ponavadi gremo skupaj,ali pa dopoldan midve same in sprehod je minil lepo,brez pritoževanja in vpitja in to celo uro.
Ko sta prišla domov in ko je zagledala mene in ker je isti trenutek nisem vzela iz vozička pa takoj kričanje.
Ja,drage moje sedaj sem 100% prepričana,da naša mala točno ve kaj in kako in me prav lepo izsiljuje,ker ve,da bo samo malo pojamrala in ji bom že ustregla.
-imela sem nekaj nujno za narediti in je spet nisem mogla takoj vzeti k sebi,ta čas se je z njo ukvarjal moj in je ves čas protestirala,pa kričala,pa metala igrače,nič ji ni bilo všeč,tako,da sem mislila,da jo že kaj boli,da je kakšen zobek na pohodu,potem pa jo vzamem,da jo potipam pa da vidim kje je problem in kot bi odrezal smo se že smejali.
Točno ve koga lahko.
Moj ima precej višji prag,kdaj je nečesa dovolj,ali pa da ga izčrpa,mene pa to takoj.
Tudi on je ne pusti,da bi kar tako jokala,ne leta pa seveda za vsak vzdih.
Zgleda,da bom mogla res narediti kar nekaj sprememb,predvesm pri sebi.

(odgovor članu DannyS)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?