Nataan
|
Jaz vam lahko opišem mojo izkušnjo z nehormonsko kontracepcijo. Po porodu sem se namreč odločila, da tabletk ne bom več jemala, ker sem imela velike težave z vnetji mehurja in glivičnimi obolenji. Poleg tega sem se odločila, da svoje telo ne bom več obremenjevala s hormoni in kemijo. O obročkih pa sploh nisem razmišljala, ker me kar zmrazi, ko pomislim, da bi imela nek predmet v maternici in ko sem prebrala nekatere negativne izkušnje na tem forumu ... Preko prijateljice, ki živi v tujini, sem prišla do t.i. "računalnika plodnih dni" Lady Comp. To je majhna napravica, s katero si vsako jutro zelo natančno izmeriš bazalno temperaturo in vsa merjenja se arhivirajo. Ni ti treba nikamor zapisovati temperatur in vstajati iz postelje. plastični kljunček daš pod jezik, počakaš da zapiska, pogledaš, kakšna lučka se zasveti (zelena, rdeča ali rumena) in lahko mirno spiš naprej. Rdečka lučka začne svetiti že 5 dni pred ovulacijo, saj semenčeca lahko preživijo kar nekaj dni, kadar pa se posveti zelena, lahko imaš spolne odnose. Seveda pa ga lahko uporabiš tudi za lažje načrtovanje nosečnosti in ne samo za kontracepcijo. Jaz sem že po nekaj ciklusih ugotovila, kdaj je ovulacija, saj mi takrat temperatura pade vedno na isto vrednost in se nato naslednji dan precej poviša. V drugo sem s pomočjo Lady Compa zanosila že v prvem ciklusu, pa čeprav nisem imela rednih menstruacij. Seveda sem se na začetku spraševala, zakaj pa v Sloveniji tega ženske ne uporabljajo, po svetu pa je za zadevica poznana in jo uporabljajo že več kot 20 let? Nekako sklepam, da so tabletke in ostala hormoska kontracepcija donosen posel za farmacijo in kaj je seveda lažjega kot napisati recept za tabletke? Lady Comp sicer zahteva malo več samodiscipline, vendar se za svoje zdravje splača potruditi. Vesela sem, da sem prenehala z jemanjem tabletk. Nimam več težav z mehurjem, ki so bile že kronične in sem bila tik prd tem, da grem na dodatne presikave, da bi našli vzrok ... tudi glivična obolenja so izginila. To je moja izkušnja in upam, da bo kateri pomagala do boljšega zdravja.
|