|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 10:37:50   
Anonimen
Jaz sem bila na začetku tudi vsa napsihirana. Sicer sem že celo nosečnost govorila, da bom dojila in se sploh nikoli nisem vprašala: kaj pa če mleka ne bo? Kaj, če ne bo zagrabil. In potem sem rodila sinčka, ki nikakor ni znal potegnit dojke. V P sem jokala, ker vsaka sestra, ki je prišla mimo, mi je najprej stisnila bradavico in rekla:" Ohohoh, saj mleka je pa veliko, kar potrudite se." Ampak veste kako je to tam. Res sem bila obupana, zatežili so mi zaradi teže, ker je iz 3800g ob porodu v treh dneh teža padla na 3500g. Komaj sem čakala, da grem domov, da doma, na samem poskusim, ne pa ko mi en non-stop moli nos v joško in "žnara". Pa še doma me je mami napsihirala, da ona je oba naju z bratom dojila do enega leta. Brez veze! Ko sem prišla pa domov, sem res sedela na kavču 2 uri in se trudila. Ko je enkrat zagrabil, je bilo ok. Polno sem dojila do 4. meseca, pa še zdaj dojim, ko je star 7 mesecev. Ful preveč težijo s tem dojenjem, ker ti enostavno požrejo vse živce!



(odgovor članu ledenaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 10:42:39   
Arwenko
Danes je absolutno trend da dojiš in to do te mere da se pretirava, da vse mamice, ki nimajo mleka trpijo nad očitki svoje okolice, če pa tak kot jaz že samo razmišljaš o tem, da pač nebi dojil, si pa že itak skoraj zločinec - tako sem doslej vsaj jaz doživela no.

Ko bi že vsaj enkrat ljudje začeli upoštevat pregovor "Živi in pusti živeti." bi bilo marsikateri mamici na tem svetu lažje, v enem ali drugem taboru.

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 11:26:46   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko
če pa tak kot jaz že samo razmišljaš o tem, da pač nebi dojil, si pa že itak skoraj zločinec - tako sem doslej vsaj jaz doživela no.

Meni se mamice, ki nimajo mleka, pa bi rade dojile, smilijo, ker se že itak same dosti sekirajo, pol jih pa včasih še okolica dodatno sekira, da bi se morale bolj potruditi - kaj moreš, če ne gre, pač ne gre. Mamic, ki bi lahko dojile, pa ne želijo, pa sicer ne obsojam - vsak dela, kot pač želi - ampak, če bi rekla, da jih razumem, bi pa lagala, ker pač ne morem razumeti, zakaj mamica ne bi želela svojemu otroku ponuditi, kar je zanj daaaaaleč najboljše. In večinoma je razlog, da ne želijo dojiti, ker se bojijo, da se jim bodo povesile dojke, pri tem pa ne upoštevajo, da se dojke sploh ne povesijo zaradi dojenja, ampak že zaradi same nosečnosti - ker se med nosečnostjo povečajo, potem pa nazaj zmanjšajo. Če je razlog v tem, potem se niti za nosečnost ne bi smele odločiti, ker po nosečnosti bo rezultat isti, če dojijo ali pa ne.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Arwenko)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 11:45:25   
nusi
IZVIRNO SPOROČILO: Aprilčica10

Komaj sem čakala, da grem domov, da doma, na samem poskusim, ne pa ko mi en non-stop moli nos v joško in "žnara".


mene je tudi motilo, ko me je sestra stiskala za bradavico - predvsem me je ful bolel, mislim, jaz si sedaj nikol tko ne stisnem . sploh pa ne za bradavico - HALO user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 15:09:35   
zaspancek1
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Mamic, ki bi lahko dojile, pa ne želijo,...


No ja, preveč poenostavljeno je reči, da bi vse tiste, ki ne dojimo (ker pač ne želimo), pa resnično lahko, če bi hotele. Zase lahko rečem le, da ne vem. Glede na situacijo pri prvem otroku (in poskuse dojenja), pa se mi zdi, da bi se morala kar precej namučiti. - Preden bo katera to komentirala user posted image - ja, vem, marsikatera se je tudi oz. se še vedno. Ampak moja odločitev je pač takšna, kot je - da se ne bom, ker se mi zdijo druge stvari pomembnejše.
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

...pač ne morem razumeti, zakaj mamica ne bi želela svojemu otroku ponuditi, kar je zanj daaaaaleč najboljše....



Sem prepričana, da je daaaaleč najboljše za otroka, če je mamica srečna, zadovoljna in z veseljem skrbi za otroka. A mislite, da otrok ne čuti vse tiste živčnosti mame, ki se v začetku večinoma pojavi ravno zaradi dojenja, poleg tega pa (citiram imunologa A. Ihana) "večji stresi pri materi med dojenjem prek stresnega hormona kortizola v mleku zavirajo dozorevanje otrokove sluznične imunosti". Torejuser posted image Tisto najboljše, kar lahko nudiš otroku nikakor ni omejeno samo na dojenje, zato se mi zdi vztrajanje pri njem za vsako ceno totalna neumnost in otrok ima od tega bore malo.

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

In večinoma je razlog, da ne želijo dojiti, ker se bojijo, da se jim bodo povesile dojke, pri tem pa ne upoštevajo, da se dojke sploh ne povesijo zaradi dojenja, ampak že zaradi same nosečnosti - ker se med nosečnostjo povečajo, potem pa nazaj zmanjšajo. Če je razlog v tem, potem se niti za nosečnost ne bi smele odločiti, ker po nosečnosti bo rezultat isti, če dojijo ali pa ne.


Ne vem, če to res drži. Seveda se najdejo tudi takšni primerki (za tiste je res bolje, da sploh ne zanosijouser posted image ), vendar za ženske, ki jih jaz poznam, to ni igralo nobene vloge. Seveda pa lahko odgovorim samo zase. Zakaj ne dojim? Čisto na kratko - ker se mi nikoli to ni zdelo ne vem kako super, ker si ne predstavljam, da bi imela malega priklopljenega nonstop, da niti zadihati ne bi mogla, da bi morala prenašati tiste bolečine (že sicer imam precej občutljive prsi), da ne bi mogla pojesti kar bi želela (roko na srce, vedno se najde kakšna hrana, po kateri imajo otroci težave, pa četudi so to samo krči), da bi lahko dojila kjerkoli...Potem pa še to posiljevanje povsod. Če poslušaš vso to propagando, potem so dojeni otroci sami možganiski trusti, nimajo nobenih alergij, nikoli bolani, skratka popolni. No, kako je v resnici - eni so večkrat bolani, drugi manj, eni alergični, drugi ne,...skratka tako hudih razlik v primerjavi z nedojenimi otroki tudi slučajno ni (če bi sklepala samo po bližnjih otrocih, bi rekla, da je celo obratno, ampak to ni ravno reprezentativen vzorec user posted image ). Celo krče imajo lahko, čeprav je materino mleko najbolj prilagojeno ravno njim. Pač, tako je. In po natančnejšem branju raziskav na temo dojenje sem pač prišla do zaključka, da mi, če mi pač ni do tega, ni treba dojiti, pa zato moji otroci ne bodo oz. niso za nič prikrajšani.

Če še zaključim moje heretičnouser posted image razmišljanje - tako pri dojenju kot pri hranjenju z AM so prednosti in slabosti in čeprav je danes prvo že skoraj glorificirano, mora odločitev za eno ali drugo biti prepuščena samo mami (in to brez vzbujanja karkršnihkoli občutkov krivde).
Če si še enkrat sposodim besede zmajez (da ne boš mislila, da sem se spravila nate, ker se naslanjam samo na tvoj odgovor - si mi samo ponudila dobro iztočnicouser posted image ), pomembno je, da mama ponudi otroku tisto, kar je zanj daaaleč najboljše - ljubezen in skrb (pa če to vključuje dojenje ali pa ne)! user posted image

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 16:08:35   
deveta
ta tema pa se je kar razvila. Kot sem že malo prej povedala, jaz nisem imela nobenih večjih problemov. Pa ne vem zakaj, ali ker je res steklo kot bi moglo ali pa zato, ker jih nisem videla. Ker da problemov preprosto ni bilo, ne bom rekla. tudi meni je prvi mesec večkrat jokala, ker ni mogla pravilno primit, al pa mleko ni takoj priteklo.... Kaj pa vem stvar je stekla in kakšne probleme imajo druge ne vem.
Je pa tudi meni, kljub temu da sem dojila, šlo ekstremno naživce ko so me spraševali, če dojim. Ko sem rekla ja, so bili vsi pametni kako je to dobro, kako sem pridna in bla bla..... Če bi rekla, da ne dojim, bi bla zgodba podobna, saj bi ti isti ljudje rekli: je tudi to v redu, važno da ga maš rada....

Jaz osebno med nosečnostjo nisem razmišljala o tem a bom dojila ali ne. Nekako se mi je zdelo naravno da bom, sem pač sesalecuser posted image in bom mama, ki bom otroka dojila. Če ne bi šlo, pač ne bi šlo in bi pila po steklenički. Čeprav si tega zdaj ne predstavljam. Joška je, če ne drugega tako zelo komotuser posted image user posted image user posted image . Vedno pripravljena kjerkoli in povsoduser posted image user posted image

Naj pa povem še to: moj mož je od svojega drugega meseca starosti pil Alpsko mleko. Preprosto ni želel drugega. Njegova mama je poskušala vse mogoče, on pa je konstantno padal na teži oz. minimalno pridobival. Iz obupa mu je ponudila Alpsko mleko (sicer redčeno z vodo) in to je takoj sprejel. Mislila je, da je mogoče zdaj sprejel hrano na sploh in mu menjala. Pa ni šans, vsako drugo mleko je konstantno zavračal. Od 3 meseca naprej mu je bilo to mleko (ker je bilo redčeno z vodo) premalo in mu je not topila plazmon biškote. In na tej hrani je on odrastu. Tako, da če mama želi dojiti in ji to uspeva, pol super, čeprav je včasih res potrbno malo truda. Če pa nikakor ne gre, pač ne gre.

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 16:19:55   
UrbanU
naš tamali se je rodil na isti dan user posted image

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 21:24:11   
Taddy78
IZVIRNO SPOROČILO: ledenaa

Taddy od kdaj je črpalka merilo da mleka ni user posted image in zaradi tega si ti vedela da je dojka prazna- ja ok,če ti tako praviš.

kakšni podatki. Vsak P pomeni pediater glede na razloge ki sem jih naštela.

če se tebi zdi to glupost tudi prav,meni se ne,ker vem da je tako



Sin se je rodil s 4kg in smo že v P štartali z 60ml na obrok. Če pri 3.tednih iz dojke s pumpo priteče samo 20ml, dvomim, da bi tamali potegnil kaj več. Pri 1.mesecu je spil recimo 170ml iz flaše. In ja, še sedaj se spomnim občutka, ko je dojka prazna. Ker me je vedno dobesedno srbelo, ko je bila polna in polna tudi na dotik, ko se je spraznila, pa občutek lagodja in mehka, kot da ni moja.

Pa še nekaj...sin je bil en velik dobrovoljček, nismo vedeli kaj so krči, pri 1.mesecu smo spali celo noč in to od 23-9 zjutraj. Čez dan je imel 6 obrokov na 3 ure, včasih je s spanjem potegnil celo dlje. Bil pa zdrav, skorajda upam rečti, da bolj kot marsikateri dojen otrok, ki ga poznam. Potem pa naj mi kdo reče, da sem kaj zaj..., ker ga nisem dojila.
No pa še o joškah...iz B so v nosečnosti poskočila na D, ostali smo na malo manjšem C. Sedaj ko sem malo postala aktivna, se mi zdi, da se je njihov videz kar izboljšal, seveda pa tako poskočne, ko so bile pri mojih 20.letih nikoli več ne bodo-in me to najmanj sekira.



(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 21:25:23   
Taddy78
Deveta, moj je zrastel na kravjem mleku, ker ga tašča ni imela časa dojit. Pa zaenkrat zgleda kar vredu dedc :)

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.11.2010 22:07:33   
ledenaa
kdo je rekel,da si kaj zajeb. Sem rekla,da mi je vseeno katera doji ali pa ne.

mehka dojka ne pomeni da mleka ni niti občutek lagodjauser posted image

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 9:12:02   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ledenaa
mehka dojka ne pomeni da mleka ni niti občutek lagodjauser posted image


S tem se pa popolnoma strinjam! Ko je moja dojka že popolnoma mlahava, moj še vedno vleče in vleče in tudi še vedno teče. Tako kot tudi npr. velike dojke (po porodu) niso merilo, da bo mleka veliko, če ga sploh bo kaj in male dojke, da mleka sploh ne bo ali ga bo malo.

Drugače pa: vsaka po svoje. Če ne dojite, prav, če dojite, prav. Jaz sem se odločila, da bom dojila. Zakaj: hrana vedno pri roki, baje, da je najbolj zdravo, nič ne stane!! (pa ne, da gledam le na to, je pa velik plus za mojo študentsko denarnico), s svojim otrokom se tedaj počutim povezana, naj bi zmanjševalo raka na dojki (no, to sem bolj tako napisala, čeprav je to tudi plus, nisem se pa zaradi tega odličila dojit).

(odgovor članu ledenaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 11:11:36   
Taddy78
Ko sem ga dojila se je zbujal in jokal na 1 uro, 1.5 ure, ko je dobil flašo je spal 3 ure. Ko sem si črpala mleko je po 20ml nehalo tečt, četudi bi še mali potegnil kaj ven, zanj ne bi bilo dovolj.
Kakorkoli...ravno zaradi dojenja sem bila v P 6dni, mali je shujšal 330g, domov smo na koncu šli 170g lažji, kar je nekje normalno.
Kolegica si je v P recimo črpala mleko in ga vlivala vstran toliko ga je imela (150ml na eni dojki) user posted image

Sicer pa koliko prednosti imajo doječe mamice...če bi šlo, verjemite da je dojenje res dosti lažje, ko samo pomislim na pranje flašk, meni je vzelo vsaj 10 minut, da sem mu pripravila obrok, če smo šli kam, sem morala imeti vročo vodo zraven (imel je AR mleko, ki se mora strjevat), vsak obrok je moral biti sveže pripravljen. Vedno sem morala biti s časom pred njim, ker ko je bila lakota, niti duda ni pomagala.
Da pa o ceni mleka sploh ne govorim. Pred 5 leti, sem za 1mesečnega dojenčka (kasneje smo mleko dobili na recept) dala za mleko sedanjih 100evrov.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 11:26:36   
ursah
Tudi moj oči, strici in tete so zrasli ob razredčenem kravjem mleku, ker babica takrat pač ni mogla dojiti. Po porodu ni bilo počitka, ampak delo zunaj in drugi otroci. Kot mi je pravila, je bilo tako povsod po vasi. No, v glavnem, tako moj oči kot ostali so zelo zdravi, nimajo nobenih zdravstvenih težav (razen sedaj, ko so starejši, pač običajne starostne). Moj oči ni bil nikoli v bolnici, nima alergij in podobno.

Tudi jaz sem bila hranjena tako, ker me mami zaradi zdravstvenih težav ni mogla dojiti, umetno mleko pa takrat še ni bilo tako razširjeno oz. pravilo, pa tudi ostali so baje delali tako. Brat in sestra sta bila dojena. Tudi jaz sem bila v bolnici prvič v porodnišnici, nimam nobenih alergij in zdravstvenih težav. Tako da IMHO mislim, da kravje mleko ni tako zelo nevarno, le da sedaj lobiji poudarjajo da je samo AM zdravo, ker ga je treba seveda prodati.

Drugače pa imam 3,5 mesečno punčko. Dojenje nam na žalost ni steklo, kljub vsemu mojemu trudu, probali smo vse možno (tablete za več mleka, tiste SNS cevke, pogosti podoji itd.). Do 2 mesecev sva se zelo matrali z dojenjem, dojili sva se cele dneve (dobesedno cele ure, skoraj sem korenine pognala na kavču ), vendar mleka ni in ni bilo dovolj, morali smo dodajati, mala v 99% primerih ni bila sita od dojenja. Po določenem času sem se odločila, da se ne bom več sekirala zaradi tega in da bomo pač dodajali, jaz pa si bom mleko stiskala. Danes, pri 3,5 mesecih si še vedno mleko črpam, tako da ga mala dobi 2-3 polne obroke  na dan, ponoči se podojiva (potem dobi še flaško), podnevi pa zadnje čase enkrat popoldne, da skupaj zadremava in se crkljava. Mala pač ne želi večkrat, se odvrača od dojke (vem zakaj). To bom počela, dokler bo še kaj mleka.

Sprijaznila sem se s tem, da pač ne gre, in upam, da bo šlo pri drugem bolje, sedaj ko imam izkušnje pri tem, in vem, kje sem naredila napake. Še vedno bolje, da dobi mala 2-3 obroke mojega na dan, kot nič, ampak tudi če bi dobivala samo AM, ne bi bilo panike.

Menim pa, da da se dela prevelik pritisk na mamice s tem dojenjem. Saj lepo in prav, da se poudarja kako je dojenje koristno, ampak to, da te vsak vpraša če dojiš, ti navrže par nasvetov, da te gledajo kot nesposobno mami, če ne dojiš in podobno, je pa zelo neprijetno in ni čisto  nič v pomoč v tistih najbolj občutljivih tednih po porodu.

Sem pa zelo razočarana, da v materinski šoli ne naučijo nič konkretnega o dojenju.
Navržejo par informacij, poudarijo kako je to pomembno, nato pa mamice (prvič noseče) tako zelo naivno grejo v dojenje. Vsaj tako sem šla jaz. Nič nam niso povedali o težavah, ki se pojavijo, da je tako pogosto dojenje normalno, kako si olajšati dojenje itd. Mislim, da bi bilo to bolj pomembno, kot pa vsa predavanja o npr. zobozdravstveni negi dojenčka, avtosedežih in podobnih zadevah.

Pa še tole: ko se enkrat navadiš na AM in pogruntaš sistem mešanja, ki ti ustreza, je tudi zmešat AM kjerkoli peace of cake, meni vzame 30 sekund, pa je. In potem, ko mala spije 150 ml, vem da jok po tem definitivno ni izraz lakote (ker prej sem se za vsak jok sekirala, ali je lačna).

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 18:39:34   
ledenaa
Oprosti taddy  ampak govoriš neumnosti. Najprej si malo preberi o materinem mleku pa o adaptiranem mleku.ja moj je tudi jokal na uro ,uro pa pol -to ni znak da mleka ni. jaz si tudi več nisem mogla načrpati-in kot sem že rekla črpalka ni merilo če mleka ni ali pa je kakrokoli hočeš.

(odgovor članu ursah)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 18:55:36   
izgubljena_ovcka
ledenaa, tvoj pristop mi sicer ne diši ampak imaš prav. Na žalost je informiranje bodočoh mamic o dojenju pri nas totalno na psu. Če se res sam od sebe ne poglobiš in vse preštudiraš ti marsikaj ostane skrito in spregledaš očitne stvari.

Meni nihče ni povedal, da ne prvi teden normalno, da imam razpokane bradavice in da iz njih teče kri. Nihče mi ni povedal, da bo tako. Nihče mi ni povedal kaj naj naredim ob prvem navalu mleka in kaj naj z zamešenimi vodi. Nihče mi ni povedal, naj dojim čim pogosteje pa četudi je to na pol ure. In končno nihče mi ni povedal, da naj za božjo voljo ne dajem otroku flaše, da je vlečenje iz dojke takooooo drugačo, da potem otrok noče več dojenja.

Hvalabogu sem poslala v tri krasne vse mame, babice in tete, ki so mi razlagale, da naj se nikar ne sekiram če bom imela premalo mleka (in ga sigruno bom imela premalo, ker sem tako suha, wtf) in da naj le dam otroku flašo, da bom imela "kaj časa tudi zase". V glavnem, nepoučenost je glavni razlog prenehanja dojenja v prvih tednih. Ne pravim, da je pri vseh materah tako ampak velikokrat je.

Najhujše od vsega pa je ta neznosni pritisk in teženje in forsiranje. Jaz se vedno vprašam kaj je konec koncev najpomembnejše... zdrav in srečen otrok vendar! In to je edino kar je pomembno. Pika.

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 18:58:40   
ledenaa
meni je vseeno kot sem napisala če katera doji ali ne,ampak iskreno mi takšne izjave pritisk dvignejo,ker potem ostale to berejo in zaradi takšnega pisanja še druge prenehajo dojit,češ saj nimam mleka imam iste "znake"kot ostale uporabnice

(odgovor članu izgubljena_ovcka)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 20:21:43   
Taddy78
IZVIRNO SPOROČILO: ledenaa

Oprosti taddy  ampak govoriš neumnosti. Najprej si malo preberi o materinem mleku pa o adaptiranem mleku.ja moj je tudi jokal na uro ,uro pa pol -to ni znak da mleka ni. jaz si tudi več nisem mogla načrpati-in kot sem že rekla črpalka ni merilo če mleka ni ali pa je kakrokoli hočeš.


Pomoje jih pa ti...seveda to, da se je zbujal na 1 uro ni pomenila, da nimam mleko, je pa pomenilo da je lačen. In če tako nasprotuješ temu, da črpalka ni merilo, koliko pa misliš, da bi še on potegnil iz joške, če sem sama iz obeh napumpala 20ml. Prosim povej mi, ker dvomim da bi mu uspelo dodatnih 100ml, da bi bil sit. Ja, ko je bil sit je spal 3 ure, torej je AM bilo vedno dovolj, mojega mleka pa ne.
Kot sem že napisala, je sin imel 4kg in to ni zanemarljivo, kot tudi ne, da je pač potreboval več kot sem imela.
No tu še lahko pripišem to, da sem sigurna, da se je ravno zaradi vztrajanja pri dojenju in mojem mleku, prvi mesec zelo slabo zredil, 2 dni po tistem, ko sem ga nehala dojit, mleka sploh več ni bilo.

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 20:25:24   
Taddy78
Pa še to...zelo dobro poznam razliko med materinim mlekom in AM, ampak glede na to, da je sin sedaj čisto normalen, zdrav, pameten 5.letnik (nikjer se mu ne vidi, da ni cele dneve visel na joški), me nobena knjiga in tudi ti ne Ledenaa ne bosta prepričale, da sem naredila karkoli narobe.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 20:32:59   
ledenaa
Daj povej taddy kako lahko mama ki nič ne izčrpa mleka s črpalko doji otroka 1 leto? Kako je to možno?
Povej mi razliko med AM in materinim mlekom prosim

Kje te prepričujem,da si naredila kaj narobe?Jaz ali pa knjiga,saj je vseeno

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 20:40:54   
Lantea
Kar se črpanja tiče....se lahk še ne vem kako matram, pa ne načrpam niti 50 ml iz ene dojke, mala se pa že 5m samo doji. Tako da toliko o tem, kaj zmore črpalka in kaj otrok. Po mojih izkušnjah s črpanjem pri drugi hčeri (pri prvi sem si v 5 minutah načrpala krepko čez 1 deci...včasih celo po tem ko se je že najedla) ne bi mogla nikakor dojit. Pa jouser posted image ! Pa so včasih mehke, včasih trde, mleko je!

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 20:53:04   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Taddy78
In če tako nasprotuješ temu, da črpalka ni merilo, koliko pa misliš, da bi še on potegnil iz joške, če sem sama iz obeh napumpala 20ml. Prosim povej mi, ker dvomim da bi mu uspelo dodatnih 100ml, da bi bil sit.


Ne bom komentirala, ali si dejansko imela dovolj mleka ali ne, ker tega nikakor ne morem vedeti, ampak to, da črpalka NI NOBENO merilo je pa 100% in SPLOŠNO ZNANA resnica, ker črpanje mleka ni kar tako enostavno opravilo, tu igra ogromno vlogo psiha in ne samo tisto mehansko črpanje in tega se je treba naučiti - pogosto s kar precej vaje. Jaz vem, da sem imela mleka ogromno, ker mi je hotelo prsi razgnati, pa sem si hotela malo izčrpati, da bi pritisk popustil, pa tudi ne vem, če sem uspela načrpati 20 ml, čeprav je mleka bilo za izvoz. Tu je treba kar precej vaje, da dejansko načrpaš neko količino, pa še to je nikoli ne moreš toliko, kot je izsesa otrok, ker se namreč mleko še dodatno tvori med samim dojenjem in ga dejansko nikoli čisto ne zmanjka - to mi je potrdila tudi svetovalka za dojenje, ko sem si enkrat poskusila kako čisto izprazniti dojko, pa nisem nikoli prišla do konca - seveda ne, če se pa mleko še sproti tvori. user posted image

Pa še to - prsi so zaradi mleka trde bolj ali manj samo na začetku, ko je naval mleka in ga je preveč, ko se pa količina mleka prilagodi količini, ki jo popije dojenček, so pa večinoma kar bolj ali manj mehke, tako da bi človek res mislil, da pa zdaj mleka ni več dovolj - pa ga JE - samo ni ga več toliko viška, kot ga je bilo ob navalu. Pa kot rečeno že prej - itak se mleko še dodatno tvori med samim dojenjem.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 1.12.2010 20:55:48 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 20:55:47   
ledenaa
pa saj nihče ne komentira če je imela mleka ali ne.Ampak govori stvari ki sploh niso pokazatelji bom temu rekla,da mleka ni.
No,bom nehala komentirati user posted image   ,dejstva že vemo in upam,da vsi vemo da črpalka ni merilo da mleka ni in niti to da se otrok zbuja po urci,urci pa pol.

zdaj pa lepo noč

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 21:27:03   
natasarobi
Skratka, večina nas doj, če le to steče. Sama se pač nisem vdala in še vedno vztrajam. Se pa strinjam, da glede na to, da se toliko povdarja dojenje, bi lahko tudi v materinski šoli kaj več povedali - sploh kaj te lahko v realnosti čaka. Ok, povedali so za vnetja, to je pa tudi vse.

Sama o dojenju nisem niti ne vem koliko študirala med nosečnostjo, ker se mi je zdelo dojenje 'simpl', nekaj najbolj naravnega. Mleko je in lepo dojiš. Kje so pa vsa tista puntanja na joški, pa da noče zagrabit, pa dojenje vsake pol ure,..... 

Sedaj, ko pa berem forume glede dojenja, vidim, da itak še sedaj pol ne vem in vprašanje s čim se bom še srečala v prihodnosti. Na primer, sama sem vedno želela, da bi imela bolj polne, težke dojke kot zagotovilo, da je mleka dovolj. Sicer po eni strani je logično, da ko se telo navadi na določeno količino, potem naj ne bi nič tiščalo. Sedaj spoznavam, da ne da se otrok navadi na flašo, ampak vidim, da lahko zavrača tudi nastavek, ko enkrat okusi hranjenje brez nastavka (da bi o tem kdo pisal nisem zasledila),....

Še to: pri meni, če sem mu dala AM sploh ni dlje spal kot, če se je dojil. Po moje ni povezave med spanjem in lakoto oz. ni zagotovila, da če se pa ful naje, da bo dlje spal. Pol ga pa vse tiši in spet ne spi.

Kaj pravi stroka (meni so tako rekli, zato sem načela to temo):
- pediatrinja: dobra ste, da dojite; večina jih je nervoznih, če morajo dojiti na manj kot 3 ure - najbolje, da mu dodajate po vsakem obroku; kolikor bo spil bo spil (otrok po njeni oceni s težo bolj na zgornji meji za svojo starost: pri 3 m 6835 g)
- ortopedinja: vprašanje, če še dojim; sem rekla, da ja, vendar, da se mi nekaj zadnje dni punta; njen odgovor: ah, pa ga dajte na flašo
- fizioterapetka: isto vprašanje, povem, da še dojim in kakšne težave sva imela; me pohvali oz. mi čestita za mojo vztrajnost

(odgovor članu ledenaa)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 21:30:59   
natasarobi
še to: tudi večina presenečenih, da takorekoč 4 mesečnika dojim na vsake dve uri (čez dan)

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 22:09:15   
izgubljena_ovcka
No, o tem sem prej govorila... če človek, ki naj bi mu starši glede svojega dojenčka zaupali (pediater) nima pojma o dojenju, le kako naj si potem sto različnih informacij razlaga mamica?

Primer naše pediatrinje:

Pregled pri 6m. otrok se čez dan doji po želji (včasih tudi vsake dve, tri ure, žejen je pač, kaj jaz vem...). Doji se n-krat ponoči. Jaz seveda suha kot trlica, P reče, da sigurno nimam dovolj mleka oziroma, da otrok ne poje dovolj GH in potem to nadomešča z dojenjem. Sin je imel pri 6 mesecih skoraj 10 kil in 75 cm!?!?!?! (ker ne poje dovolj in jaz nimam mleka, seveda) user posted image

Pri drugem sinu mi pri 3m reče, da naj ne dojim na manj kot 2 uri, ker se dojki ne moreta napolniti v tako kratkem času!? Imel je poskok v rasti in meni je res malo primanjkovalo mleka, ker je pač rabil več ampak s pogostim dojenjem sva to rešila. Če bi to veščo poslušala bi pristala na flaši.



Topel nasvet... če imate težave z dojenjem, pokličite svetovalko za dojenje in nikogar drugega!!!

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?