|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Koliko jih spoh še doji
1.12.2010 23:29:54   
nusi
To kar ste ene že napisale bi morali res večkrat povedati. Meni se zdi normalno, da dojenček je na 1 uro ali pa v prvem mesecu še bolj pogosto. Sama večkrat prepričujem novopečene mamice, da to, da otrok zahteva dojenje na 1 uro in ne na 3, kot so rekli v šoli, ni nujno znak, da nimajo melka.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Koliko jih spoh še doji
2.12.2010 7:45:37   
betty.ford
seveda to, da se je zbujal na 1 uro ni pomenila, da nimam mleko, je pa pomenilo da je lačen


nekateri otroci se zbujajo, ker preverjajo prisotnost mame.
pri nas zbujanje vsekakor ni povezano z lakoto.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Koliko jih spoh še doji
2.12.2010 8:47:10   
mate0ja
IZVIRNO SPOROČILO: nusi

To kar ste ene že napisale bi morali res večkrat povedati. Meni se zdi normalno, da dojenček je na 1 uro ali pa v prvem mesecu še bolj pogosto. Sama večkrat prepričujem novopečene mamice, da to, da otrok zahteva dojenje na 1 uro in ne na 3, kot so rekli v šoli, ni nujno znak, da nimajo melka.


meni je pred 2,5 leti pediatrinja rekla, da naj bom striktna in dojim na 3 ure. To je kao dokazano, da je takrat lakota. Ostalo je crklanje in crklt se ne na dojki. Ko sm jo vprašala zakaj ne, sem dobila odgovor da zato, ker potrem otrok ne pozna razlike med lakoto in potrebo po crkljanju. Dojili sva se pa v prvem mesecu non stop. Sm shranila zapis in v povprečju je previsela na dojki 11 ur. Če je nisem priklopla se ji je hotlo zmešat. In ko sm bla že jest tud čist zmešana, ker mi je to "dojenje" pobralo vso energijo se spomnim, da obstajajo dude. In jo dam. Tamala potegne ko nora in najino dojenje se znormalizira. Dejansko res nekje na 3 ure. In ko sm naslednjič povedala pediatrinji, da sva uredili dojenje nekje na tri ure in da smo odkrili čudežno moč dude je bla spet vsa vshičena in težila, da bi blo bolje, da bi cele dneve previsela na dojkikot da sem ji dala dudo. user posted image Da duda ne vem kaj vse zavira. Sm jo spomnila, da je bil njen nasvet, da naj zmanjšava dojenje, mi je pa začela zatrjevat da to ni res.

Ko smo pediatra potem (zaradi selitve) menjali, tudi tej novi razložim zgodbo,  in mi takoj potrdi, da sem imela prav. Razložila mi je še celoten proces hranjenja, pridobivanja na teži, potrebe pocrkljanju in SESALNI REFLEKS. Ker smo SESALCI se rodimo s sesalnim refleksom. Nekateri šibkejšim, drugi močnejšim. In tisti, ki imajo močnega pogosto potrebujejo nekaj za sesanje. In če je edino kar ponudimo dojka, bo pač otrok visel na dojki. V tem primeru ni rečeno, da bo otrok pretirano pridobival na teži. Mleka je sicer dovolj za vsak podoj (ponudba/povpraševanje), vendar vprašanje kako kalorično je. In čisto verjetno je, da se isti otrok redi enako če ves čas vleče ali če se doji na par ur. Vprašanje pa je kako se mama odziva na nenehno visenje na joški. Ker se z dojenjem porablja več energije kot zgolj z običajnim sedenjem oziroma ležanjem in ker telo potrebuje kaj nekaj tednov, da se sanira po porodu, je velika verjetnost, da se bo mama preveč izčrpala in bo zaradi tega trpela proizvodnja mleka. Zato so ustvarili dude, da imajo malčki kaj za vlečt.

Ampak tako info sem jaz prvič slišala. Do tistega dne mi je bilo znano le, da duda ni zdrava za otroka. Pa sem bila vestno na vsakem predavanju v materinski šoli, prebrala sem kar nekaj literature na to temo. Menim, da dandanes novopečene mamice teži predvsem preveč informacij o negi in zdravju otroka, ki so trendovske narave in premalo splošnega znanja o otroku, njegovih potrebah ... Vsaj če po sebi sklepam je temu tako.

_____________________________

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Koliko jih spoh še doji
2.12.2010 12:30:12   
Nalini
Jaz osebno si nisem mogla s črpalko iztisnit niti kapljice mlekauser posted image . Vedno sem to opravila ročno, če je bila potreba. Mleka sem pa imela v izobilju.

(odgovor članu mate0ja)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Koliko jih spoh še doji
2.12.2010 14:44:45   
deveta
Koliko različnih zgodb. res smo si različniuser posted image .
Moram res priznat, da sem lahko srečna, da je dojenje lepo steklo in nisem imela nekih težav. Priznam pa tudi, da se med nosečnostjo s tem nisem ubadala. Ke rsem sesalec, bom otroka dojila, to pa pomeni, da ga bom dala k prsim in on bo vlekel. To je vse kar sem vedela (in želela vedet) o tem. Na dojenje sem gledala zgolj kot na naraven proces, ki sledi rojstvu. Nisem prebrala niti ene brošure ali knjige o dojenju. Edino na kar sem se obračala, so bili klepeti z mojimi prijateljicami mamicami. In res priznam, da z dojenjem nisem bila niti malo obremenjena ves čas nosečnosti. Če bi prišlo do tega, da dojit ne bi mogla, pa je...ga bi ji pa flaško dala (prej bi se pa verjetno potrudila, da bi steklo).
Ko pa to temo berem, se vedno bolj zavedam, da sem imela najbrž srečo in, da ni povsod tako enostavno. saj kasneje je tudi pri meni bilo nekaj krizic, pa smo jih tudi uspešno prebrodili.
Veliko sreče in prijetnih trenutkov, ob dojenju ali s flaško v rokah, želim vsem mamicamuser posted image

(odgovor članu Nalini)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Koliko jih spoh še doji
2.12.2010 16:25:06   
Taddy78
IZVIRNO SPOROČILO: natasarobi

Še to: pri meni, če sem mu dala AM sploh ni dlje spal kot, če se je dojil. Po moje ni povezave med spanjem in lakoto oz. ni zagotovila, da če se pa ful naje, da bo dlje spal. Pol ga pa vse tiši in spet ne spi.


Vidiš, pri nas pa je bilo tako. Če je pil na flašo (četudi je bilo AM ali moje mleko) je spal 3 ure, če sva se dojila, je čez največ uro in pol že jokal. Kakor hitro smo prešli samo na AM, je tudi prespal celo noč in tudi redit se je normalno začel.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Koliko jih spoh še doji
2.12.2010 17:50:22   
nusi
ne bom trdila, da ni res to kar je napisla mate0ja, samo mislim da je treba ločiti med visenjem na joški in dejanskim hranjenjem. Če vidiš, da dojenček pije potem je že bil lačen, če ne mu daš pa dudo in se pomiri. Glede na napisano sklepam, da si ugotovila, da se je pri tebi samo crkljal in si mu ponudila dudo, me pa ne bo noben prepričal, da novorojenček, ki je švoh in spije mogoče po 30 ml, po možnosti še pol polije, ne rabi dojenja pogosteje kot na 3 ure - če se zbudi seveda




< Sporočilo je popravil nusi -- 2.12.2010 17:54:15 >

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Koliko jih spoh še doji
2.12.2010 18:20:53   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: natasarobi

še to: tudi večina presenečenih, da takorekoč 4 mesečnika dojim na vsake dve uri (čez dan)


zakaj pa bi kdo bil presenečen?. Tud jaz sem. Do 4. meseca na eno uro čez dan, potem pa je prešlo na dve uri. Pri 5.5 sem začela uvajat GH in takrat se ni tako pogosto več dojila.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Koliko jih spoh še doji
3.12.2010 11:10:20   
Mrka
Imam dva nedonošenčka, nobeden ob rojstvu ni imel razvitega sesalnega refleksa. Materinske šole nisem obiskovala, saj sem obakrat prej rodila. Pa vendar sem oba dojila - bilo je mučno, a sem vztrajala! Prvega sem 2 meseca hranila s pomočjo brizgalke (najprej sem si načrpala, nato ga nahranila), nekega dne pa se je sam odločil, da se bo dojil. Pred vsakim hranjenjem sem mu namreč ponudila (beri: v usta tiščala) dojko. Pri ta mlajšem je to vse trajalo tri mesece (vendar ne ves čas po brizgalki, ampak tudi po steklenički). In tudi on se je nato lepega dne (okrog PDP) začel lepo dojiti. Oba sem dojila do 20. meseca. Včasih me je kdo vprašal, zakaj se toliko trudim s tem, zakaj enostavno ne kupim adaptiranega mleka in konec. Zato, ker sem imela mleka na zalogo (polna zmrzovalna skrinja user posted image ) in ker sem si želela dojiti!

Pa vendar nikoli nisem striktno zagovarjala dojenja, ker mislim, da je odvisno od vsake posameznice. Vsaka mora te stvari razčistiti sama s seboj. Poznam take in drugačne primere, včasih se s kakim "izgovorom" tudi ne strinjam, a nikoli ne solim nobeni mamici pameti.



(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Koliko jih spoh še doji
3.12.2010 11:27:41   
annie
V moji okolici je tudi veliko mamic, katere ne dojijo, pa tudi večina mojih kolegic ne doji, po njenem se jim zdi bolj enostavno user posted image Pa tudi pri P se mi je na zadnji posvetovalnici pri 4m zdelo zelo čudno, ko me je sestra vprašala, če že kaj AM dodajam  user posted image . Sem se počutila, kot da sem tam edina ki samo dojimuser posted image

Sina sem dojila do dveh let oz.do druge nosečnosti in mi ni žal. Tudi s 5msesečno hčerko se še vedno dojive in sedaj bove počasi začele z GH in z dojenjem naprej nadaljevale- upam, da vsaj tam nekje do enega leta. Če bo želela, mogoče še dlje.

< Sporočilo je popravil annie -- 3.12.2010 11:29:03 >

(odgovor članu Mrka)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Koliko jih spoh še doji
3.12.2010 13:06:26   
dect
Še jaz bom povedala svojo izkušnjo:
Prvega otroka- fantka, sem dojila dober mesec. Že po obisku patronažne, ki ga je stehtala in ugotovila, da se po dobrem tednu prihoda iz porodnišnice ni nič zredil, sem mu začela dodajati. In ko sem enkrat začela dodajati, je začelo mleko usihati... Pa seveda sem bila tudi nevešča prisavljanja na dojke, itd... in končni rezultat je bilo seveda samo še AM. Pa je bilo zbujanje na uro, dve, pa krči... Pa je šel otrok pri 11. mesecih v vrtec, zbolel sicer po enem tednu uvajanja, pa potem nič več!!! Danes je ta otrok star 5 let!
Pri drugem otroku- deklici,pa sem rekla, da bom dojila, oz. bom vztrajala. Res mi je že v porodnišnici 3. dan zmanjkalo mleka, tako da sem ponoči morala prositi za dodatek(pa so mi dali glukozo), zjutraj pa res ugotovili, da je mleka premalo(baje, da se je po podoju namesto vsaj 15, zredil za 5 g!). Domov sem prišla vsa žalostna, da spet ne bom mogla dojiti. Pa sem ji od začetka dajala dodatek 1x dnevno- zvečer in takrat načrpala komaj 40 ml iz obeh dojk. To je trajalo cca 14 dni. Potem sem dober teden polno dojila in potem se je spet začelo, da je ona po podoju iz obeh dojk želela še. Mala je stara 2 meseca, vztrajam z dojenjem, čeprav se je ravno včeraj zgodilo, da sem ji kar 3x daja AM. No danes, pa je ura že 13, pa še ne in mala lepo spi. Pediatrinja je rekla, da se do 3. meseca dojenje vzpostavlja in če bom jaz vztrajala vsaj do 4. meseca, ko ji bom začela uvajat gosto hrano, bom srečna. Če pa ne pa tudi prav. Ne sekiram se toliko, kot pri prvem otroku, mala mi tudi ponoči spi že 6 ur!!! Res pa je, da jo čez dan kar dojim, zvečer pa ravno ne vztrajam in ji dam kar AM. Se pa pogosto zjutraj zbudim z mokrimi blazinicami za dojke in pižamo. Tako da vem, da mleko je, mogoče se mi samo bolj počasi dela- ker zjutraj je dojka polna, pa jo tudi ponoči dojim.

(odgovor članu annie)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Koliko jih spoh še doji
3.12.2010 14:35:06   
Taddy78
IZVIRNO SPOROČILO: Mrka

Imam dva nedonošenčka, nobeden ob rojstvu ni imel razvitega sesalnega refleksa. Materinske šole nisem obiskovala, saj sem obakrat prej rodila. Pa vendar sem oba dojila - bilo je mučno, a sem vztrajala! Prvega sem 2 meseca hranila s pomočjo brizgalke (najprej sem si načrpala, nato ga nahranila), nekega dne pa se je sam odločil, da se bo dojil. Pred vsakim hranjenjem sem mu namreč ponudila (beri: v usta tiščala) dojko. Pri ta mlajšem je to vse trajalo tri mesece (vendar ne ves čas po brizgalki, ampak tudi po steklenički). In tudi on se je nato lepega dne (okrog PDP) začel lepo dojiti. Oba sem dojila do 20. meseca. Včasih me je kdo vprašal, zakaj se toliko trudim s tem, zakaj enostavno ne kupim adaptiranega mleka in konec. Zato, ker sem imela mleka na zalogo (polna zmrzovalna skrinja user posted image ) in ker sem si želela dojiti!

Pa vendar nikoli nisem striktno zagovarjala dojenja, ker mislim, da je odvisno od vsake posameznice. Vsaka mora te stvari razčistiti sama s seboj. Poznam take in drugačne primere, včasih se s kakim "izgovorom" tudi ne strinjam, a nikoli ne solim nobeni mamici pameti.





Moja bivša sodelavka je dojila trojčke do 3.meseca user posted image

(odgovor članu Mrka)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Koliko jih spoh še doji
3.12.2010 20:58:07   
biga
Jaz še dojim svojo 9-mesečno hči, sicer dodajam še AM in ji dajem gosto hrano. Sva imeli že od rojstva težave z dojenjem, nikakor se ni tvorilo dovolj mleka - pa ne zato, ker si nisem mogla nič iztisniti, ali ker se je dojila na pol ure ali še manj prve mesece - vem, ker je šla teža eno obdobje dol. In problem je bil, ker ni hotela sprejeti dodatka po flaški. Tako sva se dojili še intenzivneje in nekako uspeli doseči tisti minimum s težo. Skratka, sem vztrajala, čeprav sem se pa naživcirala sto na uro. A mi ni žal. Mogoče bi si želela le, da bi punčka sprejela dudo, da ne bi bila jaz duda, ker je ne morem drugače uspavati (samo jaz, drugim to uspe). Sicer pa imam kolegice, ki so vse dojile, le da so veliko prej nehale, kot jaz, čeprav niso nikoli imele takih težav. Ene zaradi prepričanja, da ni mleka, če otrok na dojki joka (kar ni nujno pogoj, da je lačen in da je premalo mleka), ene zaradi zdravil, ki pa niso imele vpliva na dojenje. Kolikokrat sem si želela, da se ne bi z mojo punčko tako matrali z dojenjem, ko sem videla, kako to nekaterim drugim mamicam lepo laufa. A danes mi ni žal, ker vem, da ji dajem najboljše. Sploh ker je imela sum na alergijo.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Koliko jih spoh še doji
4.12.2010 18:58:08   
natasarobi
mika - eni očitno mislijo, da pri 4m jejo že vse živo. Dobila sem tudi vprašanje kako to oz. zakaj se zbujamo 2-3x na noč (da bi se lahko samo 1x), eni pa pravijo, da bi mu lahko že dajala čaj, da mi vmes ne bi bilo treba dojit user posted image

Al sem jaz čudna al pa kdo druguser posted image  Ne morem si predstavljat kako so te ženske otroke gor spravile - no, očitno je, da so jih, ampak ....

Jaz sem mislila, da je dojenje bolj simp, ker je nekaj naravnega. Je pa očitno, da ni. Ravno sedaj mi uspeva, da zagrabi bradavico brez nastavka, je pa težava kasneje, ko je manj mleka, da ne more prijeti, če dam nastavek pa joka. Ampak bova tudi to čez dala. Sedaj vem, da delam vse da lahko dojim. Ko ne bo šlo več, pač ne bo šlo. Upam, da sem dala že toliko čez, da ne bom imela slabe vesti, če se to zgodi.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Koliko jih spoh še doji
5.12.2010 8:55:42   
DanijelaNeli
Jaz pa imam take izkušnje z dojenjem....
Prvo hči sem dojila,polno so 4.meseca...potem pa je začela nekako sama zavračat dojenje.Sledilo je nekokreganje na prsih.Pojma nisem imela kaj je to. Nisem vedela ali je bila kriva prehrane,katere pa sem se strogo držala kaj smem in kaj ne smem...nisem vedela,da bi bil lahko vzrok v preskoku rasti.
Pač nisem vedela kaj naj...in se je začelo prehranjevanje s flašami.
Mleka si nisem črpala,vedno manj se je dojila in tu je bila še gosta hrana,ker je hvala bogu sprejela enkratno.
..
Zdaj pri drugi pupici,pa dojim še vedno ..gremo proti petemu mesecu.Polno dojim.Smo pa na enem obroku goste hrane,katerega nismo še povsem zamnejali z GH.
Ni mi problem vstajat ponoči,ni mi problem dat zize tudi vsako uro,če je treba.
Ker sem si in si še vedno želim dojit koliko bo to mogoče.Ne morem rečt,da bo to do 12.meseca...lahko se konča tudi jutri.
Vem,da mi ne bi bilo prav...a vseeno bi bila ponosna,da sem vsaj te začetne meseca vztrajala in spodbujala dojenje,ter dala svoji punčki vse kar sem lahko.
Ker me je izučila prva izkušnja,da nisem dovolj vztrajala in,da sem posega takoj po flaši.

Nikakor pa nisem proti AM,in hranjenju po flaši.
Če ni mleka,pač ni..če ne steče dojenje-pač ne steče.



_____________________________

Moj smisel življenja...
Neli 16.02.2007-3.580g 52cm
Noemi 22.07.2010-3.000g 49cm

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Koliko jih spoh še doji
30.12.2010 18:33:15   
minicca
Moja otroka sta stara 4, 5 in 2, 5 let. Prvega sem dojila 21mesecev, drugega še vedno dojim. 

(odgovor članu DanijelaNeli)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Koliko jih spoh še doji
3.1.2011 20:38:47   
tejči28
Jaz imam tudi dva otroka, prvi je zdaj star 2leti in 3m,dojila sem ga 18m, ta mala pa je stara 3m in itak da se dojima.Prvič nisem imela nobenih problemov z dojenjem HB, mleka polno in dovolj kvalitetnega.Mi pa je šlo na živce,da so mi vsi govorili,naj ponudim tudi čaj,da se odžeja.Nisem mu ponujala flaške,ker vse dobi z mlekom,poleti,ko je bilo vroče,sem ga večkrat podojila in je bilo vse ok.Mislim,da nekatere prehitro obupajo nad dojenjem,sploh če se morejo ponoči zbujat kar hitro ponudijo flaško kot večerni obrok,pol pa se dojenje počasi konča.
Prvič sem dojila na 1,5 ure podnevi in ponoči  do 3m in ni mi bilo težko,zdaj pa dojim na 3-4 ure čez dan,ponoči pa sploh ne,prvič se zbudi ob 6h zjutraj.user posted image   

_____________________________

8.9.2008 nas je razveselil prvi sonček
8.9.2010 pa smo dobili drugo sončico

(odgovor članu minicca)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Koliko jih spoh še doji
9.1.2011 20:20:46   
Taddy78
IZVIRNO SPOROČILO: tejči28

Jaz imam tudi dva otroka, prvi je zdaj star 2leti in 3m,dojila sem ga 18m, ta mala pa je stara 3m in itak da se dojima.Prvič nisem imela nobenih problemov z dojenjem HB, mleka polno in dovolj kvalitetnega.Mi pa je šlo na živce,da so mi vsi govorili,naj ponudim tudi čaj,da se odžeja.Nisem mu ponujala flaške,ker vse dobi z mlekom,poleti,ko je bilo vroče,sem ga večkrat podojila in je bilo vse ok.Mislim,da nekatere prehitro obupajo nad dojenjem,sploh če se morejo ponoči zbujat kar hitro ponudijo flaško kot večerni obrok,pol pa se dojenje počasi konča.
Prvič sem dojila na 1,5 ure podnevi in ponoči  do 3m in ni mi bilo težko,zdaj pa dojim na 3-4 ure čez dan,ponoči pa sploh ne,prvič se zbudi ob 6h zjutraj.user posted image   


Kaj je ponoči lažje? Dati otroka k prsim ali se vstat in pripravit mleko (meni je priprava vzela 10 minut zaradi mleka prosti polivanju)? Seveda je bilo zame bolj "udobno", da sem, ko smo prešli samo na AM lahko spala celo noč, lahko bi pa vztrajala in otroka celo noč imela na sebi.

Minnica oprosti, to je samo moje mnenje, ampak s tem se jaz ravno ne bi hvalila.

(odgovor članu tejči28)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Koliko jih spoh še doji
10.1.2011 13:16:02   
Anonimen
Moj išek bo kmalu 3minse dojiva. Jaz ugotavljam, da sem na račun opevanega dojenja vso zadevo čisto preveč idealizirala. Začelo se je s tem, ko sem bila vsa zadeta od narkoze in sploh ne vem, kako smo ga pristavili. Nato sem videla, da nikakor ne gre, ker se mi ali zgrbančijo bradavice in ni mogoče zagrabit ali pa so v sproščeni fazi tako čudne, da ni mogle zagrabit brez nastavka. Pa je vska sestra čudno gledala, da bo mali że znal zagrabit, ker tako naravno. Potem so jih pa pogledale pa pritrdile, da brez nastavka ne bo šlo. user posted image

Za piko na i, je pa mali uvihaval jeziček in sva rabila dolgo, da seje naučil pravilno.

Še zdaj se včasih matrava, da ne rečem, da se vleče zgodba z ragadami in imava zato problem se naučit dojit brez nastavka. Na začetku, ko je dojka polna še gre, na koncu pa se zgubi in ne zna več. Pa pejdi kam v strahu, da ne pozabiš nastavka, pa če pade na tla (ker se mali včasih noro premetava med dojenjem) nimaš kje prekuhat... user posted image

So me kregali, da zakaj si črpam mleko in mu ga kdaj dam tudi po flaši, vendar ga je nemogoče nahraniti, če nisva doma. Dojil bi se 2 uri ali več.user posted image

In tudi na koliko ga dojit je bila zmeda. Doji ga pogosto kolikor želi, doji ga točno na 3 ure, doji ga samo 20' user posted image . Dojiva se cca 5x ali 6x na dan, po 1h (vmes se previjava, podirava kupčke), zaspi ob 22 h najkasneje, spi do 8h, raste in pridobiva na teži, pa čeprav je to pomenilo ob zadnjem (prvem) poskoku rasti, da sva se cel dan dojila, tudi po dve uri. Se mi je mešalo ampak dokler imam mleka, se bova dojila.

Do kdaj se bova dojila pa nimam plana. Ne obsojam nikogar, ne tiste, ki dojijo 'le' 3m, pa tudi tistih ne, ki dojijo 24mesecev (jih poznam precej in ni z otroki zato čisto NIČ narobe).

(odgovor članu Taddy78)
  Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Koliko jih spoh še doji
10.1.2011 21:16:24   
zigy
Mislim, da imajo dosti zaslug pri prezgodnjem opuščanju dojenja patronažne sestre. Vsaj po mojih izkušnjah te po porodu obišče patronažka, podkovana s teorijo, tabelami in tehtnico, obenem pa ti še objasni, da se moraš držat stroge diete, da ne bo otrok imel krčev. Nič čudnega, da potem mamico zagrabi panika, če ima otrok 20 g premalo in hitro poseže po dodatku. Da ne omenjam, da si ob slabi prehrani težje opomore od poroda in je gotovo tudi mleka manj. Mene je patronažna ob vsakem obisku spravila v jok in samo prijateljicam se imam zahvaliti, da me ni zajela panika in sem njene nasvete v bodoče ignorirala. Ne rečem za nedonošenčke ali otročke, ki so zelo pod težo, vsem ostalim pa naj nehajo težiti z vagami in tabelcami ampak jih raje opogumijo za naprej!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Koliko jih spoh še doji
11.1.2011 7:55:19   
dect
Zigy, imas prav. Tocno to se mi je zgodilo pri 1. otroku s patronazno. Zdaj, pri 2. otroku, pa skoraj spet. Hvala bogu, mala je stara zdaj 3,5 mesecev in se vedno dojim- zvecer ji sicer se vedno dam dodatek. Ker ocitno mleka nimam na pretek. V zadnjem mesecu se mi je tako zredila 845 g. 

(odgovor članu zigy)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Koliko jih spoh še doji
11.1.2011 15:05:50   
deveta
IZVIRNO SPOROČILO: zigy

Mislim, da imajo dosti zaslug pri prezgodnjem opuščanju dojenja patronažne sestre. Vsaj po mojih izkušnjah te po porodu obišče patronažka, podkovana s teorijo, tabelami in tehtnico, obenem pa ti še objasni, da se moraš držat stroge diete, da ne bo otrok imel krčev. Nič čudnega, da potem mamico zagrabi panika, če ima otrok 20 g premalo in hitro poseže po dodatku. Da ne omenjam, da si ob slabi prehrani težje opomore od poroda in je gotovo tudi mleka manj. Mene je patronažna ob vsakem obisku spravila v jok in samo prijateljicam se imam zahvaliti, da me ni zajela panika in sem njene nasvete v bodoče ignorirala. Ne rečem za nedonošenčke ali otročke, ki so zelo pod težo, vsem ostalim pa naj nehajo težiti z vagami in tabelcami ampak jih raje opogumijo za naprej!


Pa ni zmeraj tako. Ne vse patronažne v isti koš metat. Naša patronažna mi je lepo povedala naj jo pristavim k prsim ko bo želela, samo naj bom pozorna (meni v dobro), da ji joška ne bo igrača in naj v času ko je na joski je. Povedala mi je, da lahko jem vse, le sveže sadje in zelenjavo naj sprva malo količinsko omejim in če ne bo hudega naj jem normalno. Odsvetovala mi je le zelje, fižol in podobno (tega bi se že sama najbrž ognila). Ko sem rodila je bil maj mesec in na vrtu imamo češnjo. Rekla mi je naj grem mirne duše pozobat par češenj. Tehtnice v naši občini patronažne ne nosijo s sabo in le v primeru, da se ne vidi napredka in da mama poroča o neješčnosti se otoka stehta (takrat naj bi tehtnico prinesla, kot sem jo razumela).
Nevem kako je drugod s patronaškami, samo sem želela povedat, da ni povsod slabo. Poleg tega je bila naša zmeraj pripravljena odgovarjat na moja (pa še tako neumna) vprašanja, skupaj sva se večkrat tudi prijetno nasmejali. HB pa z dojenjem nisem imela težav, vendar sem prepričana da bi mi pomagala tudi tukaj. Prvič ko je prišla, je celo počakala, da je mala postala lačna in da sem jo pristavila, da je pogledala če pravilno zagrabi. Tudi omenila mi je, da če kdaj ne bo želela jesti naj se ne ustrašim, da ni mleka, ali da mleko ni v redu, ker dojenčki imajo tudi svoje dobre in slabe dneve. 
Skratka z moje strani pohvale patronažni sestri.

(odgovor članu zigy)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Koliko jih spoh še doji
19.1.2011 19:27:54   
honey
Kar se tiče patronažne, tudi jaz nimam nobenih pripomb, razen tega, da na vso silo forsira dojenje. Pač nimamo vse ženske dojk ustvarjene za dojit. Jaz imam namreč vdrte bradavice. Poskusila sem dojiti z nastavki, ampak sem vsakič skoraj živčnega fasala, preden se je mali priklopil na tisti nastavek. Pa potem je 5x potegnil in je bilo konec. Nisem ga več pripravila do tega, da bi še vlekel, drl se je pa kot jesihar. Pa sem si enostavno začela črpati mleko, ker sem ugotovila, da je samo slabše (ne boljše), če forsiram dojenje. Jaz sem bila obremenjena s tem, kako se bo nahranil, ali bo dovolj pojedel, mali je tulil kot zver... V glavnem je črpalka šibala 14 dni, mleka je bilo tudi dovolj, potem pa je kar naenkrat začel usihat. Tako da sem zdaj, ko je mali star 3 tedne, samo še na AM. Pa se zaradi tega prav nič ne obremenjujem. Prvi je bil še na slabšem - sem ga hranila z mojim mlekom samo 1 teden, pa je zdaj, pri 5,5 letih zdrav kot riba user posted image Mu prav nič ne manjka.

Zato mislim, da se vsaka ženska odloči po svoje - ali bo dojila, si bo črpala mleko ali pa ne bo dojila sploh in bo otrok direktno na AM. Tisto, kar je vsaki posameznici bolj prikladno. Meni je pač AM bolj prikladen in se enostavno ne obremenjujem s tem, da nimam več mleka. Pa forsiram tudi ne s kakšnimi tabletami za proizvajanje mleka ipd.

_____________________________

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu deveta)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Koliko jih spoh še doji
22.1.2011 9:10:56   
kamelija
Pozdravljene! Malo pozno se vključujem v debato pa vendar. Sem mama 5 mesečne punčke in še zmeraj se dojive. En mesec že počasi uvajave GH. Že v nosečnosti sem se odločila da bom dojila, res pa je da sem si predstavljala da bo lažje. Bilo je kar nekaj težav. (V začeku non stop na joški, včasih kreg na joški, nisem vedela ali se je najedla..) tudi teža je bila zmeraj na minimumu. Po tabelah moje P še celo pod povprečjem, vendar sem nekako vztrajala in še vedno gre.
Hočem reči, da je dojenje krasna stvar vendar če ne gre iz kakršnih koli razlogov pač ne gre. In strinjam se s tem, da nam v materinski šoli o dojenju pravzaprav ne povejo nič, tudi pri G ne opozarjajo zadosti.

Mamice, ki imate že več otrok in ste različno dolgo dojile. Ali so otročki, ki so se dalj časa dojili kaj manj zbolevali?

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Koliko jih spoh še doji
22.1.2011 9:29:39   
juhica
Natasarobi se strinjam s tabo. Pri nas ni bilo povezave med lakoto in spanjem.

Prvega otroka sem dojila prvi mesec skoz (manj kot tri ure), je fino pridobival in ni spal, potem je začel cele noči spati, podnevi pa skoraj nič. Ampak patronažka mi je rekla naj mu dam dudo, ker sem vprašala ali je normalno, da se toliko doji, in dojim na tri ure. In se je zgodilo to, da je bilo za njega premalo, ni se dovolj redil, je bil lačen in mleka ni potegnil, je pa kljub temu še vedno prespal cele noči. Ko je dobil flaško z aptamilom je celo stankal v šusuuser posted image .

Drugega otroka sem dojila po njegovi želji (na eno uro, dve), ampak v povprečju je na dojki previsel 8 ur na dan, dude mu nisem mogla vsiliti na noben način). Pridobival je zelo veliko, če bi bil to umeten mlek, bi mi pri pediatru komplicirali, že tako niso verjeli, da se samo doji. Ampak spal pa ni več kot dve uri v kosu (oz. zelo zelo redko), imel je hude krče, bili smo celo v bolnici zaradi tega, ker mu je trgalo črevesno sluznico (kri v blatu), ni pa imel alergije na nič.

In v bolnici sem tudi bila kregana, da se doji na tri ure, da se trebušček matra itd., nakar sem pogledala na stran od lige za dojenje, pa čisto druge informacije spet. In sem se odločila, da poslušam samo sebe in mojega otroka, ker sam najbolje ve, kar si želi in kar potrebuje, sploh kot majhen dojenček, ki ne ve kaj je to ura. Nehal se je pa dojiti sam od sebe pri trinajstih mesecih.


(odgovor članu kamelija)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?