|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  56 57 [58] 59 60   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
15.4.2013 7:19:04   
josephine27
Imam eno vprašanje. Učenje angleščine. Se ga je katera lotila doma? Kakšna ideja kako sploh začeti? Moj ta večji me že cel teden mori s tem kako se reče kateri stvari po angleško pa sem se odločila, da bi to njegovo vnemo malo izkoristila dokler še traja. Kakšna ideja? Mogoče katera pozna kakšno knjigo s slikami, da bi spodaj pisalo po slovensko in angleško kako se kateri stvari reče? Karkoli kar je primerno za 5 letnega otroka? Vem, da imajo v vrtcu že tečaj angleščine samo moj ne hodi in niti ne vem kaj točno tam delajo.

Sicer pa smo doma. Operacija mandljev in žrelnice uspela dokaj normalno. Zdaj moramo samo še počivat in veliko pit. Pa težko je otroka pripravit, da pičiva doma, ko je zunaj tako lepo vreme. Mali bi skoz letal zunaj, večji pa ne sme in potem smo seveda vsi sitni. Kakšna nova ideja kako ju zamotit?

Kaj smo zanimivega počeli v bolnišnici ( v vrtecu)? Kamne smo brvali z enimi alkoholnimi flomastri oz. delali živali iz njih. Doma smo jih vedno samo s čopiči tako, da nisem vedela, da se tudi s flomastri da in to ful fajn k lahko bolj natančno kaj narišeš. Pa mandale smo barvali. Kupila sem mu eno otroško revijo pa je odkril novo strast od pike do pike. Aja pa sosedova punčka je prinesla eno revijo k je bila noter papirnata hiša za punčke in sta potem to sestavljala. Doma mu sigurno tega ne bi nikoli kupilauser posted image

_____________________________



(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1426
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
15.4.2013 11:44:22   
mateyka
naša ima angleščino doma (se z možem med sabo pogovarjava). probaj z risankami, ki so mu všeč (npr. steve mcqueen, ice age, shrek..) pa dvojezične knjige-slovarji za otroke, teh je pa ful. mi mamo tri, se mi zdi. otroški slikovni slovar in moje prve besede če se ne motim.
user posted image
user posted image

zdajle bom še tega kupila (baje je za osnovno šolo)
user posted image

pa recimo, da uvedeš en dan v tednu (lahko dva), jer se boste pogovarjali angleško in začni z my name is.. pa recimo da pripraviš vso zelenjavo in sadje doma pa ga poimenujete, pa naslednjič posodo, pa pohištvo, pa naslednjič recimo vozila (avto, kolo, letala, voz, skiro, rolerji..) pa osnove a la: I am hungry/thirsty, I am cold, it is sunny/raining today (tukaj lahko še predelate vso nebesno sfero, vreme in oblake/veter/neurje/tornado/ciklon/sonce/luna/zvezde/komet..), shall we play, what shall we play (pa vse igrače poimenovat), lets go to the store, lets go for a walk (pa vse poimenovat kar srečaš/vidiš)..

< Sporočilo je popravil mateyka -- 15.4.2013 11:49:37 >

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1427
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
15.4.2013 12:00:50   
josephine27
mateyka hvala ze predloge. bom upoštevalauser posted image

_____________________________



(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1428
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
15.4.2013 12:08:13   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27
mateyka hvala ze predloge. bom upoštevalauser posted image


lej, če me maš kaj še za vprašat, mi probaj ZS poslat, pa ti bom še kaj dodatno obraložila kaj vse mi delamo in kako :)

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1429
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
15.4.2013 12:10:57   
Izabelina
mi smo tut probal to, da bi se pogovarjal eno popoldne recimo po angl. pa jo je ful jezil, ker ni razumela kaj sva govorila in je skoz sprasvala kaj si rekla, kaj si rekla... tko, da sva pol mal odnehala...
zna pa rect: chocolate milk, pa ene par zivali zna povedat, ker ma na iPadu igrce take... tm kr hitr pobere stvari, mogoce ideja za vas, ce mate iPad...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1430
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
15.4.2013 13:29:12   
bubu_bibi
mateyka - a lahko še jaz ZS pošljem za angleščino? Tudi mi smo namreč dvojezična družina, angleščino bi pa nekako dodala zraven. Pa če dovoliš vprašanje - ko ste na Švedskem, a v javnosti (v parku, vrtcu, na obiskih) govoriš s hčerko slovensko ali švedsko? Npr če se igra z otroci in (saj vem, da je tvoja že večja) nekoga začne cukat/kregat/oditi kam, kamor ne želiš in ji hočeš razložit naj tega ne počne.

Prebiram vas že nekaj časa in sem vesela, da še pišete. Prej se nisem javljala, ker je bil Malček v vrtcu, zdaj pa se še loviva in jaz raziskujem kaj vse je dobro, da počnem. ;) Upam, da tudi kakšen komentar ali vprašanje od mene sprejmete (no, to ste tudi že kdaj prej).

V kuhinjo sem ga povabila spotoma, tudi mešat juho sem mu že dovolila (stala sem tik za njem, pa še večino časa kuhalnico držala), a sem to malo omejila, ker mi vsi v okolici razlagajo kako je to nevarno. Mnenja oz izkušnje? Jaz sem izhaja iz tega, da pač na tak način mu jaz pokažem morebitne nevarnosti in če se opeče bom takoj tam - opeče se lahko potem tudi v vrtcu drugo leto, ker tam tudi nekaj pečejo oz kuhajo. Potem pa je skoz želel mešati jedi (tudi tiste že skuhane) in smo to pač omejili.

Zdaj je na vrsti učenje kahlice in samostojno oblačenje - pomaga sicer že dolgo (daje roke/noge, kaj potegne, sleče, a zdaj mu dajem možnost, da naredi sam. Malo se afna in mi beži (fajn se mu zdi, da lahko goli skače okrog), a verjamem, da s časom bo začel poizkušat.

Kako pa ve 'učite' otroke oblačenja?

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1431
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 9:11:00   
chezAnA
Izabelina, boraks je po mojem spominu borova sol. Naravna stvar, na raznih ameriških blogih jo precej uporabljajo za izdelavo raznih mas za igranje, za izdelavo čistil, krem, pa tudi za razne pripravke za zatiranje žužkov (npr. mravelj). Tudi mene so recepti zamikali, boraks sem kupila v lekarni (kjer sem sicer morala razložiti, zakaj ga rabim). Potem pa vseeno nisem bila povsem prepričana in mi še zdaj leži v predalu. Uporabiti ali ne, to je zdaj vprašanje. Na internetu najdeš razloge za in tudi tiste proti. Ne vem. Ostaja na svojem starem mestu v mojem predalu. Povej, kako se boš odločila in kako se je obneslo, prosim.

Hvala za odgovore grede poganjalca. Zdaj sem prepričana, da ga bomo kupili. Če bi bilo idealno, bi si zagotovila dva. Enega Štirikolesnega Pulkiyja in 10'' dvokolesnka. PA mož pravi, da je eden povsem zadosti in da naj ne pretiravam, da se bo že naučila z dvokolesnikom. Hm, imamo še (samo!!!!) en mesec časa za touser posted image Kam gre čas, ej.

Še enakj reči za tiho igro v čakalnici: pokanje mehurčakste folije, telefončki (igrica, ko se sporočilo sprenaša s šepetanjem na uho), ogledalo (nekdo se premika, drugi mora vse posnemati, kot bi bil njegov odsev v ogledalu), škarje, kamen, papir. Upam, da boste te ideje uporabile v čakalnici za vlak ali avtobus, ne pa za k zdravnikuuser posted image

Poletne ideje: Izdelava peščene ure, postavljanje impro šotora, obvezno priprava kakšnega obroka na obali (plinska bombica in majhen piskerček pa voda in testenine, omaka pa je lahko iz kozarčka), seveda je treba vse pospraviti za seboj, ampak je to tako doživetje... Učenje imen zvezd, če je dovolj star. Izdelava ladjice in jo potem voziš tako kot Ronja na Gregorjevo. Pa svečke lahko date gor in jih vozite po morju v temi. Pa v mivko lahko vljete svoje svečke. Pa če je mivka ali pa kakšen peskovnih, obvezno iz mivke naredite še kaj drugega, ne samo gradov. Mi smo lani naredili peščenega moža (kot sneženi mož, le da je iz mivke) in en velik avto, v katerem so lahko otroci sedeli. Pihanje milnih mehurčkov in mehurjev, barvanje kamnov (če so zelo vroči, je to zanimivo početi z voščenkami), delanje figuric iz kamnov, storžev ... Razne družabne igrice, ki jih lahko igraš s kamenčki na plaži (mlin, preskakovanje, križci in krožci, lahko si izmislite tudi kakšno svojo). Izdelava glasbil in prepevanje ter igranje ... Kaj takega? Ti je katera tema tu našteta še posebej všeč, lahko potem tisto poglobimo. Koliko pa so stari tvoji tamalčki?

Učenje angleščine. Mateyka, zakaj pa samo na ZS? Daj tu napiši, zagotovo bo veliko nam (kakšne besede, ejuser posted image ) prišle prav. Mi imamo naslednje leto angl obvezno v šoli, pa mi bo zagotovo katera od tvojih idej prav prišla.

Igre za noter: naredite si pustni dan. Našemite se, pobarvajte drug drugemu obraz.

Joj, moram nehati, se oglasim naprej kasneje

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1432
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 9:55:07   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
mi smo tut probal to, da bi se pogovarjal eno popoldne recimo po angl. pa jo je ful jezil, ker ni razumela kaj sva govorila in je skoz sprasvala kaj si rekla, kaj si rekla... tko, da sva pol mal odnehala...
zna pa rect: chocolate milk, pa ene par zivali zna povedat, ker ma na iPadu igrce take... tm kr hitr pobere stvari, mogoce ideja za vas, ce mate iPad...


ja, ne moreš kar odjednom začet na ful visokem nivoju. na začetku je noro veliko simultanega prevajanja, ker si mora prvo narest slovar. potem, včasih tudi zraven, lahko tvoriš kratke stavke (2-3 besede) - tako kot si začela s sloveščino pri enem letu, če si predstavljaš (pridi, sedi, jej, vstani, poglej, skači..).
tako da na začetku ne boste zdaj kar vsi takoj šprehali 100 na uro. na začetku bo mal dolgočasno, podobno kot je bilo v petem razredu angleščine user posted image no, bo bolj učenje besed kot govorjenje. na začetku ful prevajaš, zato knjige in slike in veliko gledaš in ponavljaš angleške besede za slike - to sem zgoraj pisala. da se prvo učiš besede.
dam en tak na pamet primer;
- na začetku maš, recimo travnik in poveste vse barve rož v angleščini.
- poimenujete vse stvari na sliki
- vse stvari v trgovini (ali kaj ste kupili, kaj je v hladilniku, kaj je v predalu..)

- naslednja faza ki bi npr. lahko bila pa je:
kako se reče po angleško sonce? (sun),
kake barve je sonce? (yellow)
in nato poveš stavek ki ga ponovi: sun is yellow


mi noro veliko prevajamo. dostikrat ne ve kako se reče po slovensko nekaj kar se nauči v vrtcu (glih zdaj ni znala povedat kako igro so se šli - paper-rock-scissors je bla). in potem smo opisovali in razlagali (pappa je sicer vedel katero igro je igrala). na začetku je veliko tega. kompleksna slovnica pa pride kasneje. naša velik meša ker ki ko da če ter je šlampasta pri sklanjatvah (slovenščina), pri angleščini pa ponavlja moje in moževe kratke stavke, ki naju sliši ko se med sabo pogovarjava.
sam ona ma to specifiko - po slovensko se reče recimo "gremo v mesto", po švedsko pa "gremo na mesto" (pomensko) gå på stan - in to te zna namešat, ker ni logično in se moraš naučit na pamet. recimo kot primer. sam maš en kup angleških foric tudi. pa za brado smo ravno debatiral - beard and chin. pa take..

naša tamala je mela v HC Andersenu v ljubljani nemščino v igri kot dodatno dejavnost. pa so plesali in zraven ko so plesali so peli (v nemščini) - vstani, zaploskaj, zavrti se, počepni, skoči, hodi v krogu.. sem jih enkrat vidla. sicer se ni šlo za to da se naučijo nemško, ampak za spoznavanje raznolikosti jezikov in drugačnosti na splošno (konvergentna pedagogika), samo se mi je pa zdela lušna ideja to s pesmico. user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 16.4.2013 9:59:51 >

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1433
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 11:46:53   
dskubin
Učenje angleščine - Jaz bi za začetek raje kot Slovenske "ponaredke" kupila angleške knjigice (magari na ebayu z druge roke), tiste prvih 100 ali 1000 besed. Saj ne rabi, da je slovensko zraven napisano, je itak slikica. Jaz sem ZELO nezadovoljna s temi našimi kao slovarčki (še posebej z založbama Učila in Grahovac), ker imajo včasih napačne prevode - recimo je na slikici jadrnica in piše yacht user posted image Pa takoj posnet CD tradicionanih otroških pesmic, skozi pesmice se nekako lažje zapomnijo precej stvari. Lahko poslušajo tako nenamensko med igro in si vsakič nekaj zapomnejo, pa potem sprašujejo, kaj pomeni,... Všeč mi je slovarček First 100 (in First 1000) Words od Usborna (imajo za Angleščino, Nemščino, Francoščino,..) in sicer obstajajo 2 različici, eno je klasični slikovni slovar, ampak meni je všeč tisti z nalepkami, tako, da mora otrok sam najt pripadajočo sličico opisu (dokler ne berejo je treba pač tu bit zraven in pomagat) ampak po mojih izkušnjah ma skor vsi otroci radi lepijo ;)

_____________________________

I don't know who you are -
But you probably deserve a hug.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1434
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 12:13:35   
Kasija
Pozdravljene. Sporocam, da vas redno berem :-).

Za pisat pa mi ni bilo. Poleg tega, da sem v izmenski sluzbi in moj program doma spominja na pospravljalne hajke z vmesnim kricanjem na vse, ki se znajdejo v blizini :(. Pa se pospravljeno ni nikoli navklju temu... Isce se resitev in zaenkrat je se ne vidim, pa vseeno kar upam, da bo se materializirala iz nekje.

Poganjlaci imamo puky stirikolesnik pukylino, kettler 10 in kettler 12. Pukylino je nov za tamalo. Se vozi na njem, odkar hodi par korakov. Ga ima zelo rada in kar veliko uporablja. Srednji je imel plasticen motor. Je tudi z njim povsod vozil. V bistvu ga se kar vlacijo naokrog, ceprav je premajhen zanj. Samo ni za primerjat kvalitete gibanja med plasticnim - se skrije pred pukyjem. 10 colskega je zacel vozit pri dveh in pol. Lani je s tremi leti presel na prej bratovega 12 colskega. Mu je bil 10 premajhen. Letos bo se vozil poganjalca s 4, potem gre na navadno kolo. Starejsi je priil2 in pol dobil 12 colskega in mu ni slo najbolje. Sicer je dosegel tla, ampak mu je bilo kolo pretezko. Ocena - pukylino je za zabavo, za ekstra. Se mi pa zdi bollj smiselen nakup kot gugalni konjicek, plasticni motor ali kaj takega. Poganjalca 10 in 12 pa bi se enkrat kupila in to ze takoj prvemu. Magari rabljene. Ampak toliko kot
o se z njimi prevozili, se je nakup splacal povsem. Pa pukylino bi tudi kupila ponovno. Da ne bo nesporazuma. Imamo rozastega :-D. Neprestano dol podim starejsa dva, ki se tudi vozita z njim, cepravizgleda bizarno. Imata kolena na tleh in stopala vleceta za sabo.

Ucenje anglescine je se en projekt, ki ne gre nikamor. Ker ni casa. Sem pa v pripravah nanj kupila cd z angleskimi pesmicami in besedili. V knjigarni nasproti lutkovnega imajo cudo knjig, pesmic v tujih jezikih za otroke. Tam sem nabavila. Pa super prijazne prodajalke, ki zelo poznajo prodajni program in izbirajo gradivo. Sem bila prav fascinirana. Jaz sem s 6 leti zacela hoditi na tecaj in se spomnim, da smo vecinoma poslusali in peli, pa take pesmice s kazanjem/gibi smo izvajalk. Najbolj se spomnim, da je imela uciteljica kartoncke s slicicmi in je sprasevala what is this in mi smo odgovarjali. Ta srednji je imel eno leto v vrtcu po programu helen doron, pa je tudi delovalo zelo zanimivo po pristopu.


(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 1435
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 12:31:48   
mateyka
ma lahko tud brez knjig, če ni kaj pametnega na voljo. sami narišete/sprintate slike in spodaj besede v angleščini. lahko celo besede posebej in potem zlagate, da pašejo k pripadajoči sliki. če te karticee plastficirate, mate super neke vrste slikovno-stavnico, lahko se greste celo memory - da poiščeš par v besedi in sliki (potem ko že znajo brat). če ne znajo brat se lahko greste tud memory (če imate lepe slike narave in živali) in vsako sliko prevedete v angleščino, ko jo odkrijete.
sej je ful variant..

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 1436
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 13:20:23   
bubu_bibi
mateyka - bi lahko meni še odgovorila na dodatna vprašanja, plis? Ker sem res v dilemi, kako naj ravnam: doma se pogovarjamo en jezik (vsi, tistega, ki ni slovenščina, ker z njo je Malček itak obdan okrog in okrog) - ok, on še izbira tiste lažje varjante, če jih pozna (npr. vedno reče ja za potrditev in hvala za hvala, ampak ok - to so imeli tudi prijatelji, ki so tujci in živijo tu, tako da zaenkrat ni panike), ko kam gremo jaz se z njim še veno pogovarjam v tem jeziku, samo če pol pridejo drugi otroci glih ne morem, oz moram preklopit na slovenščino, ker me oni ne razumejo. In niti ne opažam, da bi bil mali zmeden, ampak v 'principu' mi nekako ne gre. Ker vidim, da nekateri sploh ne preklapljajo, samo so oni jeziki bolj podobni slovenščini, oz smo jih nekako 'navajeni'.

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1437
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 20:42:13   
mateyka
bubu_bibi
mislim da vem kaj hočeš vprašat. vi verjetno uporabljate ML@H (Minority Language at Home) - ko govorite en jezik doma in sekundarni je "zunaj". v bistvu ni tok važno kaj točno furaš, glavno da si dosledna in da vam ustreza. ni tok važno kaj drugi delajo, ampak kaj vam kot sistem najbolj ustreza. če vidiš da je en sistem bolj pisan vam na kožo, zamenjaj.

je nekaj debat na to temo tudi v krogih staršev bi in multi lingualnih otrok. jaz se nagibam k tej strategiji (oz. se mi zdi najbolj smiselna), da če živiš v situaciji kjer je en roditelj edini govoreči nosilec tega jezika (in drug drugega), da uporabljaš OPOL oz. da ga starša striktno uporabljata s svojim otrokom (OPOL - One Person, One Language), ko nagovarja direkt njega in z njim komunicira. tudi v družbi. ker ima tega jezika tako malo okoli sebe, je imo važno da se ga navadi s tabo redno uporabljat, da ne pride iz uporabe.
za manjšinski jezik obeh staršev, je pa veliko bolj logično da uporabljaš ML@H, ker ga govorita oba - makes prefect sense. user posted image

zunaj je tako - če govorim striktno njej, je ziher slovensko. če želim da me tud drugi razumejo, prevedem. jaz dostikrat tomačim "on site" v dveh jezikih in govorim z njo slovensko ter obenem prevedem drugim (pazim da so kratki stavki). če želim da vsi razumejo. lahko bi "odložila" slovenščino, samo ker furam OPOL, sem striktna, ker tle razen mene tega jezika nima. samo če ti bi prešaltala v slovenščino v družbi, se mi ne zdi velik problem. še vedno ima tvojega jezika 2x več kot moja sloveščine. poleg tega je vse odvisno od tebe in kako se odločiš. nič ni narobe - karkoli se boš odločila. samo bodi striktna. če bo hotel kasneje furat slovensko doma, vztrajaj da se s tabo pogovarja v "manjšinskem" jeziku. če bo jamral zakaj, mu povej da želiš da zna oba. in ker zna, ne vidiš v čem je problem.

se zna zgodit, ko so malo večji, da začnejo rahlo zavračat manjšinski jezik (tisti, ki jih ne obdaja), samo ne past v to zanko in ga zmanjšat ali opustit imo - to kasneje vpliva na razumevanje in sposobnost komunikacje v tem jeziku. enostavno ga ne obvlada dovolj dobro, če ga ne uporablja redno (ni tok važno koliko intenzivno, samo da je redno in konsistentno). sem brala o enem francoskem očetu ki se je pritoževal, da ga sine ne razume dobro - živijo v angliji, mama angležinja, furajo OPOL; pazi to, ko je bil star sine 6-7 let, ni hotel več pravljic v francoščini in mu jih je oče začel brat v angleščini. user posted image zdej je pa masiral ženo da naj zamenjajo sistem na ML@H (doma vsi francosko), ker sine ne zna dovolj. ona je pisala na forum, da se njej ne zdi fer da zamenjajo sistem, ker oče ni dovolj konsistenten z OPOL. ker zanjo je zdaj najbolj naraven jezik s sinovi materni (njen). jaz jo čist razumem - po tolkih letih menjat sistem in z njim jezik s katerimi je ustvarila intimo; če on ni dosleden (samo da mu je lažje) - kaj pa vem.. meni bi se za malo zdelo.. po sedmih letih enega sistema je pa že težko zamenjat čez noč..
sam to je recimo en primer za doslednost pri sistemu - v glavnem, bodite praktični, izberite kar vam najbolj sede in bit dosleden, ne preveč bluzit user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 16.4.2013 20:55:16 >

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 1438
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 20:50:21   
mateyka
aja, še to - tebi je mogoče tuje sprotno tolmačenje/prevajanje, ker ga doma nimate. mi ga imamo (slo/swe/ang - nonstop) in skoz žongliramo s šaltanjem jezikov. in pol se meni ne zdi tok čudno zunaj kaj 2x isto v dveh jezikih povedat. tebi pa mogoče se, ker nisi navajena (maš doma samo en jezik). mogoče bi bilo zanimivo sprobat tole zgoraj (ker si bolj striktna z manjšinskim jezikom s to tehniko), lahko se pa določiš da zamenjaš jezik, ko govoriš več kot samo svojemu otroku in govoriš samo slovensko. odloči se sama. jaz predlagam zgornje (2x isto v dveh jezikih), samo če ti je čudno ali preteško, ni treba user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1439
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 21:16:33   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: bubu_bibi
Pa če dovoliš vprašanje - ko ste na Švedskem, a v javnosti (v parku, vrtcu, na obiskih) govoriš s hčerko slovensko ali švedsko?


slovensko. mene briga če me čudno gledajo. kakor je ena angležinja rekla (živi z možem v enem manjšem mestu v nemčiji, furata OPOL) - sicer nas redno čudno kdaj pogledajo, samo jaz furam svoje in sinova sta že čist navajena. njej je cilj, da otroka nauči svoj jezik in ne moreš zdej gledat kaj se bo enmu mimoidočemu zdej to nenavadno zdelo. itak vidi samo en kos vašega življenja, ne ve kaj je "big picture" za vas.
sem pa tako enga hrvata pri zobarju srečala - ko sem neki s tamalo debatirala in me je slišal. je bil ful vesel user posted image

Npr če se igra z otroci in (saj vem, da je tvoja že večja) nekoga začne cukat/kregat/oditi kam, kamor ne želiš in ji hočeš razložit naj tega ne počne.


saj njej govorim, valjda slovensko. lej, saj telesni jezik ful velik pove. ko začneš multijezikarit okoli z več jeziki se ful navadiš gledat telesno govorico in tudi ti začeš s telesom jasneje kazat kaj je tvoj namen.
a veš, tko kot bi v indiji hotla povedat da si žejna, pa ne znaš hindi - da parafriziram user posted image

Mnenja oz izkušnje? Jaz sem izhaja iz tega, da pač na tak način mu jaz pokažem morebitne nevarnosti in če se opeče bom takoj tam - opeče se lahko potem tudi v vrtcu drugo leto, ker tam tudi nekaj pečejo oz kuhajo.


eh, kar navadi ga, samo bot skoz zraven in ga uči varnosti.
lej našo tamalo pri cirka enem letu - mojstrica (sam moraš bit skoz zraven)
user posted image

Kako pa ve ''''''''''''''''učite'''''''''''''''' otroke oblačenja?


našo tko boli uvo za obleke, da jo še zmeraj dosti jaz. sej ne da ne bi znala, samo ko se sama, jo boli če čist narobe obleče trenirko, če ji pol riti ven gleda ipd. - mi tok živček pul s tem "boliuvovstvom" do oblačenja, sam napol bolečeno jo pa glih ne morem ven spustit, je le punca, fanta še bi - kakor vidim mame ne skrbi kako z lulčki opletajo tam na unih temah, tko da bi bila v prednosti user posted image

hočem rečt - otroci so različni in nikoli ne bo šlo po planu user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 16.4.2013 21:20:44 >

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 1440
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
16.4.2013 21:53:06   
bubu_bibi
mateyka - tenks! user posted image Ful sem rabila tovrsno 'materinsko' 'na izli punca in bo šlo' varjanto. Ker v okolju, kjer živimo ni neke hude vzpodbude za našo dvojezičnost - posledično ko smo v čakalnici, trgovini, na igrišču itp. govorim z Malčkom slovensko, prav tako, če gremo na obiske v slovenske družine, ker tam itak skoz vsi govorimo slovensko, samo glih to mogoče ni prav. Ker potem lahko res začne zavračat 'manjšinski' jezik, ker jaz/midva ne bi bila konsistentna. Težava je lahko tudi v tem, da midva oba govoriva slovensko in 'manjšinski jezik' in nama je v interesu govoriti oba (pa še angleščino) čimbolje in v vseh razsežnostih jezika - ko kam gremo pa itak prešaltamo na slovenščino, ker se s prodajalko/vzgojiteljico/sosedo drugače ne bom zmenila. In tudi Malček z njimi mora komunicirati slovensko. Po mojem moram pač biti bolj samozavestna in ponosna, da ima najin otrok to možnost in tu nehat razmišljat. In če komu kaj ni prav, pa naj mu ne bo. ;)
Hvala še enkrat! user posted image

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1441
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
17.4.2013 8:43:47   
Izabelina
na hitrco sm prebrala in tole s temi jeziki me je cist zmedl...
ce bi bla v taki situaciji, bi z otokom govorila svoj materni jezik, prav tako otrokov oce, in verjetno bi zravn prisla se ang. ce bi ziveli v okolju ki bi bilo tretjega jezika... uf se sama sebe ne razumem...
se mi pa zdi, da je dosti tezje govoriti z otrokom ne materni jezik, ker je pomoje tezje izrazat vsa custva v jeziku ki ga ne govoris celo zivljenje, ce me razumete...

pridem potem se mal porocat...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 1442
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
17.4.2013 9:02:27   
chezAnA
vav, nisem vedela, da je takole multijezično življenje lahko tako zakomplicirano. Pa zdaj, ko sem tole prebrala, mi je logično. Hvala za razširitev obzorja obemauser posted image

Meni kot enojezičnemu staršu (izraz?) se ne bi zdelo nič čudno ali narobe, če bi se nekdo drug s svojim otrokom pogovarjal v jeziku, ki ga ne razumem. Samo toliko, da ti povem, bubu bibi, da se zaradi nas ostalih zares ne rabiš sekirat. Če pa bi se mi zdelo pomebno, da razumem tudi jaz, bi pa povprašala, kaj to pomeni. Pa je.

Včeraj nisem uspela povedati nič o kuhanju in oblačenju. Pri nas oboje začnemo zgodaj. Pri kuhanju seveda moram biti zraven, pa se kakšna nesreča vseeno zgodi. Ni pa nobena tako huda, da bi bilo potrebno zganjati cirkus zaradi tega. Tudi s tem, da se ureže med lupljenjem krompirja ali ribanjem sira, pa da se opeče na loncu, se nekaj nauči. Niso pa to poškodbe, ki bi potrebovale kakšno posebno nego. En hanzaplast, po možnosti porisan, posuši solze. Pa vseeno rajši vidim, da se začetne nerodnosti in nesreče dogajajo takrat, ko sem ob otroku, da ga lahko potolažim in vem, kaj se je zgodilo in zakaj, pa sva skupaj naslednjič malo bolj pozorna na tisti del kuhanja, kjer se je pripetila nesreča. Pa zdaj, ko so še majhni, si lahko brez težav privoščijo solzice, če se jim kaj ponesreči ali se poškodujejo. Zanimivo je to, da starejši recimo ne želi več jokati (pa od nas ni nikoli slišal tistega, da veliki fantje ne jokajo). Je lažje prenašati bolečino urezanega prsta ali ranjenega ponosa, če te nekdo stisne k sebi in se tam malo razjočeš, potem pa je spet vse ok.
Se mi pa zdi pomembno, da sem pozorna na to, da otroku olajšam oz. da mu ne otežujem okoliščin pri kuhanju. stati mora na trdni in močni podlagi, biti na pravšnji višini, da lahko udobno meša (če je prenizko, se bo opekel samo zaradi tega, čisto po brezveznem), enako tudi, če mesi, reže ali lupi. Dostikrat dam posode ali deske kar na stol, pa otrok stoji na tleh in pripravlja hrano. Ali pa ko mi pomagajo stepati npr. smetano, nam je najlaže, če postavim posodo na tla, pa potem skupaj miksamo. Otrok tako vidi, kaj se dogaja. In ima večji nadzor nad sabo, nad potekom priprave ...

Pri oblačenju pa je tudi malo hecno pri nas. Sem morala nekajkrat malo na trdo iti proti tašči, ker ona veliko da na to, kaj bodo drugi rekli (je otroka prestrega, ko smo šli dol, ven na dvorišče in ga je ujela, ga preoblekla in obenem govorila, da takšen pa res ne more ven), meni pa se je zdelo pomembno, da sem otroku, ki se začenja oblačiti, dolžna izkazati eno kaj pa vem, spoštovanje? če se je on toliko potrudil, da si je sam oblekel hlače. Pa čeprav je zamešal spredaj-zadaj. Ali pa škornje in copate, kjer na začetku dostikrat mešajo levo-desno. Pa mu ob kakšni drugi priložnosti pokažem, kako preveri, kaj je spredaj in kaj zadaj. Kako pa otroka naučiti? Hm, pravzaprav ne vem, kako to pri nas poteka. Nekako v obdobju "sam/a" se želijo sami oblačiti, slačiti. Pa jim pustim, včasih kaj pomagam, pokažem. Je pa res, da se nam nikoli (no, skoraj) nikamor ne mudi in se lahko oblači tudi po eno uro, če želi. Zadnjič si je naša tamala pol ure (ne pretiravam) obuvala in sezuvala škorenj. Pa sem samo sedela zraven, jo s kotičkom očesa gledala in uživala. In zdaj zna brez problemov obuti in sezuti škornje. Enako je bilo tudi s hlačami. Sem ji že med mojim oblačenjem govorila, kako in kaj. Zdaj se vsedi, pa dajva nogice v luknjo. Kje so prstki? Glej glej, tukaj so! Zdaj, ko so prstki zunaj, pa vstani. PA potegneva hlače gor. In zdaj ona počne enako. Celo govori glej glej pstkeuser posted image Edino čez rit zadaj si še ne zna potegniti hlač. Ostalo pa obvlada. Nisem pa je načtrno učila nič razen oblačenja bunde oz. kombinezona.

Še poročilo o naših dnevih. Ha, ga v bistvu ni.user posted image Zunaj smo. Tavelik je 3/4 dneva na kolesu in se vozi sem in tja, tasrednji je tudi nekaj časa na kolesu, nekaj na rolarjih, ostali čas pa koplje luknje v pesek ali zaliva rožice. Tamala pa prav tako uživa v pesku in zalivanju. Pa začeli so postajati klapica s sosedovimi punčkami, tega sem prav vesela. Lani so bili še premladi, letos pa po njunem vrtcu kar tečejo skupaj, da se le zagledajo. Prav luštno, res.
Sem že rekla, da bomo uredili naše "igrišče" na novo? Prav komaj že čakam. Ko opravimo ta nujne reči na vrtu, se lotimo tegale projekta. Juhej.

Kasija, pozdravljenauser posted image Lepo te je spet brati. Verjamem, da je takole obdobje grozno. Upam, da v kratkem najdeš rešitev

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 1443
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
17.4.2013 13:29:07   
bubu_bibi
mateyka - še tu hvala hvala za ZS. Naj se ti vrača priajznost na vseh koncih in krajih. Dvojno! user posted image

Pa še drugim, ki ste mi izrekle spodbudo - zdi se mi da je tega tako malo okoli mene te dni. Karkoli poskušam drugačnega (da sem Malčku dovolila kuhati je bila cela groza, pa saj sem stal a čisto ob njem in res raje vidim, da sem pri kakšni 'nesreči' zraven, ker vsaj vem, kaj se je zgodilo) ali po drugačnem principu sem že čisto prepametna po nepotrebnem. Pa meni se glih to zdi spoštovanje do njega. Da ne sliši ves čas: to pa ni ni zate, to je za velike.

Posledično (največja možna napaka) začenjam dvomiti vase, kar je kakorkoli obrnem zelo narobe.

Jah, za te jezike je pa pri nas tako: midva sva se z možem dogovorila, da bomo doma vsi govorili jezik tistega, ki ne živi v svoji državi - tako se tudi midva morava učiti oba jezika na nivoju naravnega govorca (tudi službeno se je to izkazalo kot dobra poteza). In ja, se zgodi, da se sprašujeva, ali sva se prav izrazila, kakšno besedo popraviva (sploh, ker če sama kar govorim ne slišim, kako stvar zveni, če pa jo potem mož uporabi se mi velikokrat zdi neustrezna - pregroba, naprimerna za otroke itp.) Pa še kot zanimivost: v slovenščini se prvo govori materni jezik, v poljščini (naš manjšinski jezik) pa očetovega. Tako, da je otrok res bilingvalen, z enim materinim in enim očetovim jezikom. :) Smotano mi je le, da se vse njegove poljske prebliske v družbi (obiski, stari starši) skuša zatreti in mu takoj postreže z ustrezno slovensko besedo. Samo otroci so navdušeni in hitro poberejo besede in jih veselo uporabljajo. Tu še moram malo razčistiti, kako reagirati (nasveti dobrodošli).

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1444
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
17.4.2013 14:38:57   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: bubu_bibi
Smotano mi je le, da se vse njegove poljske prebliske v družbi (obiski, stari starši) skuša zatreti in mu takoj postreže z ustrezno slovensko besedo. Samo otroci so navdušeni in hitro poberejo besede in jih veselo uporabljajo. Tu še moram malo razčistiti, kako reagirati (nasveti dobrodošli)


ej, to je pa mogoče zato, ker je jezik tako podoben, da mislijo da je napaka in ni namerno. sej vaš, vidijo košček in ne celotne vizije ;)

jaz bi samo popravila nazaj na poljščino in dodala slovenski prevod - da je jasno da sta dva jezika. po moje jim samo ni dovolj jasno kaj počneš/ta in ko bodo dojeli, bo ok. sicer boš pa vedno mela mal jamranja ali pa komentarje, ki so bolj posledica, da nimajo izkušenj in jim sploh ne pade na pamet - moj tast me je tud enkrat vprašal zakaj s tamalo ne govorim švedsko - hja, ker pol ne bo noben z njo govoril slovensko, ne? samo ljudje ponavadi ne pomislijo, ker sami ne furajo tega. to pa moraš razumet. če bi bla genij, bi tud bila kdaj nerazumljena, verjemi user posted image
mislim, da sem nekajkrat videla eno mamo v sloveniji v kosezah, ki je govorila s svojimi sinovi v nekem slovanskem jeziku (veš da je, točno pa ne kateri). pa se mi je zdelo kul user posted image noben je ni popravljal al karkoli. samo so bili sinovi že čez 5 let..

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 1445
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
17.4.2013 15:31:29   
hedviga
Mateyka, kapo dol, meni se zdi ultra super, ker govoriš z malo slovensko. Vedno se mi je zdelo grozno, ker imam sestrično, ki živi v Avstriji pa ni znala druge besede slovensko kot "opičjarit".
res, mislim... po svoje razumem da so bili to še časi juge, ko smo bili za avstrijce balkanci, ampak zdi se mi grozno, da teta ni svoji hčeri podarila tisto malo zavesti, da je tudi slovenka. da je dovolila da je prevladala žlahta gor in se ni postavila zase in svojo narodnost. No, sestrična res ni prav nič slovenka. Res. Nič.
Angleščina-pri naših dveh je sestavljena iz besed "red" in "blue"... končalo se je pri besedi črno-black, ker sta se začela do onemoglosti krohotati.... "Mami bleeek? Bleeeeek!! Bleeek!"...No, tko...user posted image  Ampak pomoje sta si jo zapomnila....

_____________________________

Špelca in Mihec 9.2.2009


(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1446
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.4.2013 11:04:21   
Smithlife

Sounds quite well.I have learn so much.






__________________________________________________
Diablo 3 Gold;Aion Kinah;Diablo 3 Gold Kaufen;Guild Wars 2 Gold;WOW Gold

(odgovor članu hedviga)
Neposredna povezava do sporočila: 1447
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.4.2013 11:49:36   
skuštrana
Dvojezičnost - prvenstveno je potrebno gledat kaj paše otroku. Naša L ima je imela kar probleme s tem (sploh ko je šla v šolo) dokler nisem ugotovila da njej paše ena situacija - en jezik. Recimo ona točno ve da se v Slo govori slovensko in ko smo tam se ne zmoti oz. full redko. Ko smo pa doma pa jo full zeza slovenščina, ne najde prave besede. Pa naploh ona ni ravno nadarjena za jezike, nikoli ni rada prevajala iz enega v drug jezik itd... No, v glavnem vse je padlo na svoje ko sem ugotovila da njej to - ena situacija en jezik najbolj paše. Recimo, ko smo na Hr ji jaz govorim v slovenšini (razume vse) ampak se ne jezim če mi ona odg v Hr. Je pa to kar pogosto. Ampak ko pridemo v slo pa mi takoj začne odgovarjat v slo. Ma, čudno je to...Njej je bila slo prvi jezik skoraj do šole, sedaj pa ji počasi hr postaja primarna (kar je normalno, ker živimo v takšnem okolju)...

Tamala dva sta pa drug primer - njima gresta oba jezika istočasno (tata en jezik, jaz drugi)...sem se pa ulovila da zadnje čase jaz zanemarjam slovenščino, tako da moram sebe malo disciplinirat... Arsen se uči še ang. Je pa A hr primarni jezik, prav smešno mi je to kako so različni. O je pa tu nekje - eden in drug sta mu približno enaka, ampak on je še majhen.

Imam eno prijateljico ki se ukvaraja z bi in multilingvalnimi otroci in ona pravi da je zelo pomembno da otroku nekje do 3leta govoriš tako da je en starš en jezik, drug starš drug jezik ali pa ena situacija en jezik, druga situacija drug jezik... DA je vedno isto, da ni otrok zmeden. Potem ko so starejši pa se lahko malo sprostiš, he he (kot jaz user posted image )...

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Smithlife)
Neposredna povezava do sporočila: 1448
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.4.2013 11:58:16   
skuštrana
Chezana, ne vem točno koliko je stara tvoja tamala ( 2 ali 3 leta) ampak če je stara 2 bi jaz bi na tvojem mestu še malo počakala in ne bi kupovala tega najmanjšega poganjalca (10 col), ker je res full majhen - sploh Puky. In potem 3 leten otrok na njem izgleda smešno oz. ga ne more vozit. Tistega večjega pukyja pa je nas oton vozil že z 2 leti in 2 mesecema, ta pa ti potem lahko traja do 5 let.

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 1449
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.4.2013 12:52:12   
josephine27
Mi smo dopoldan posejali in posadili svoj vrt v loncih. Popoldan oz. ko se naspita gremo na na sprehod in nabrat meslio, da bomo lahko potem delali frtaljo za večerjo.

Jutri pa napovedujejo poslabšanje vremena zato imamo v načrtu, da bomo delali vrtne označevalce za zelenjavo iz pokrovčkov.

Lep sončen dan še naprej.

_____________________________



(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 1450
Stran:   <<   < Prejšnja stran  56 57 [58] 59 60   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  56 57 [58] 59 60   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?