|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  57 58 [59] 60 61   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.4.2013 20:16:59   
dskubin
Mi doma tudi striktno govorimo samo slovensko (razen, ko so obiski, ali pa ko se piše naloga ipd.). Če otroci začnejo pogovor v Ang., jih opozorim, da doma govorimo slovensko. Drugače bi oni kar precej hitro po tem, ko smo se preselili, prešaltali na jezik okolja. Preverjeno. Imamo kar precej prijateljev, ki so želeli svojim otrokom pomagat (misleč, da bi se hitreje naučili novega jezika) in so doma vsi prešaltali na Ang., že po kakšnem letu pa so začeli opažat, da otrok sploh noče več komunicirat v materinem jeziku (razume sicer ga, noče pa ga uporabljat). Potem pa, več časa, kot preteče, starši kar nekako obupajo in meni je bilo grozno, da že tako mali otroci ne govorijo materinega jezika (tudi v primerih, ko sta starša iz iste države) samo zaradi tega, ker sta starša že v začetku kiksnila oz. sta bila preveč popustljiva. Imam eno prijateljico, ki je res striktno vztrajala pri uporabi materinega jezika doma, ampak sta njena dvojčka, ko sta bila malce starejša (tam okoli 10) iz protesta raje govorila ang. Če je bilo namenjeno njej, ju je kar preslišala, ko pa sta jo opozorila pa je rekla, da ju ne razume. Tako je mogla vztrajat skoraj celo leto, da sta končno zgruntala, da ne bosta mogla zmagat (ker otroci pač res skoz nekaj rabijo) in sta začela igrat po njenih pravilih. Normalno pa je, da z besediščem otrok hitreje napreduje pri jeziku, ki ga uporablja večino časa, tako, da če si za več časa v tujini se mi zdi res fajn, da vztrajaš pri stalni uporabi materinega (očetovega) jezika in ga nikoli povsem ne zanemariš.

Prav tako se pogovarjamo med sabo slovensko zunaj, sem pa že nekajkrat doživela zgražanje in celo 3x bila verbalno napadena (od starejših nonic), češ da sem neizobražena, da ne spoštujem njihove kulture, jabadabadaba, ker sem se v trgovini s svojimi otroci pogovarjala slovensko. Prvič me je tako šokiralo, da sploh nisem vedela, kaj se mi je zgodilo, drugič sem bila že pripravljena,... me pa še vedno prizadene.

Seveda pa opažam, da otroci kakšne fraze sestavijo napačno oz. jih direktno prevedejo iz Ang. v Slo., ali pa kakšen stavek napačno obrnejo (npr. "Kaj je to za?"), pa kakšno besedo si izmislijo, ampak niti ni hudo... Manjko poskušam odpraviti tako, da kar precej beremo v obeh jezikih.

_____________________________

I don't know who you are -
But you probably deserve a hug.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1451
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
18.4.2013 21:10:15   
bubu_bibi
dskubin - hvala še za tvojo izkušnjo in skuštrana tudi tebi za čisto drug pogled. Je pa pri nas tako, da na Poljsko gremo mogoče 1-2x na leto in še to ne za dolgo (kakšen teden do dva), tako, da teh 'neumetno ustvarjenih' situacij ne bi bilo dovolj za gradnjo čuta za jezik, kaj šele za besedni zaklad. Mi bomo doma lepo nadaljevali s poljščino, verjetno bomo rabili kaj časa, da se privadimo v javnosti prevajati (se mi zdi dober kompromis, sicer otok ne bi vedel, kako jezikovno v 'zunanjih' situacijah reagirati v poljščini), ob kakšnih risankah/filmih, ki jih gledamo skoraj izključno v angleščini bom dodala angleške urice - vzela bova par besed, jih prevedla, uporabila v stavkih, zapela kakšno pesmico plus ves čas trajanja filma bom govorila angleško in prevajala v poljščino, njegove odgovore prav tako (v angleščino). Bere se zakomplicirano, a ko sem danes poskusila je bilo prav zabavno.

Sicer smo tudi mi urejali balkonski vrt - nisem niti slutila, s kakšnim veseljem, zbranostjo in potrpežljivostjo bo Malček presipaval zemljo iz enega lonca v drugega - jutri nadaljujemo.

Lep pozdrav vsem in vsaki posebej.

_____________________________

Pričakala sva! :)

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 1452
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
21.4.2013 22:06:15   
Izabelina
kaj boste kej jutr delale?

medve bova delale gosenice iz embalaze za jajca... to je zaenkrat to, kar mam v planu...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 1453
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
21.4.2013 22:43:45   
skuštrana
Mi doma tudi striktno govorimo samo slovensko (razen, ko so obiski, ali pa ko se piše naloga ipd.).


Pri vas je to možno ker ste slo družina živeča v tujini (niste "prava" dvojezična družina, ki ima enega dva izvorna jezika). Mi se doma ne moremo pogovarjati slovensko ker mož sicer razume, ampak govori pa slovensko niti ne oz. ni to pravila slovenščina, tako da nam ostane en starš en jezik...

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 1454
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
24.4.2013 20:40:10   
chezAnA
Hvala vsem za nasvete glede poganjalčka. Smo se odločili takole: kupili smo rabljenjega Pukyja, štirikolesnega, bil je poceni in ko ga bo tamala prerasla, kar bo kmalu, ga pač najprej posodimo sosedi, potem pa prišparamo za no.4. Dvokolesnega bo pa kupila babica, ga ji je obljubila (no, meniuser posted image ) za njen rojstni dan (ki je že bil, khm). Čakamo, da se pozdravi, potem pa v rgovino. Koliko col bo imel, pa bomo videli, ko bomo dečvo dali stati zraven. Morda pa bo res 12'' že čisto ok. Pustimo se presenetiti.

Drugače pa pri nas cartamo viruse. Se očitno dobro čutijo pri nas, se selijo iz enega na drugega (v vzajemno čuvanje, da ne izumrejo, so vključeni tudi sosedje). Tako da izmenično ljudje okoli mene bruhajo, driskajo in imajo vročino. Tako je to. Jaz pa vztrajam, trda in pokončna, mene ne bo pokosilo. Ha! Moji trije otroci so očitno že varni, tamala dva sta dobila svojo porcijo, tastarejši ne, je pa taščica čisto boga. No ja, bo že. Je bila tako na shujševalni. Hihi. Bo zdaj dosegla cilj brez večjih duševnih naporov, telesni so pa malo večji, to pa priznam (malo črnega humorja. V resnici se mi smili, je boga. Ampak uboga pa čisto nič ne, v usta pa zlivam zdravila ali pa rehidracijsko sol ali pa kaj takega samo svojim otrokom, odraslim pa ne)

Ker so otroci zdaj v bistvu ok, smo spet cele dneve zunaj. Kolesa, skiroji in rolarji so itak super, pa luknje v pesku tudi (včeraj sta fanta polagala vodovod- palčke in vejice sta dala na tla, tako, da so se s konci stikale, potem pa sta jih zasula s peskom.) danes pa smo imeli že kakšno usmerjeno dejavnost. Najprej smo v možnarju strli posušene jajčne lupine (za paradižnik, ko ga bomo posadili. Potem pa smo si zunaj pripravili "atelje" in smo slikali spomladanske motive.. Rože, travnik, nebo s soncem. Bilo je luštno. Je pa skrajni čas, da spet postavimo zunanjo kuhinjo, ker imam prav težave, ko ob dveh ali pol treh ugotovim koliko je ura in nimam še nič skuhanega in nič pripravljenega za pohrustat pa nikogar še vedno ne vleče noter.
Drugače pa sem si izposodila eno montessori idejo in jo malo spremenila za svoje potrebe (in finančne zmožnosti, hihi) in si pripravila material, da se zdaj lahko igramo trgovino, menjalnico ali banko. Ene zavese za vrata, ki so narejene iz lesenih kroglic sva z možem že zdavnaj razrezala in shranila kroglice. Zdaj pa sem jih nanizala na žičke in tako naredila enice, dvojice, trojke, ... desetice. Vsakih kar veliko. Potem pa se zunaj igramo in je fino, ker lahko zahtevnost in izzive sproti prilagajam fantoma. Starejši mora znati zamenjati v menjalnici desetico v drobiž. Ko pride v trgovino, mu dam take cene, da mora seštevati in kombinirati z različnimi vrednostmi drobiža. Tasrednji pa zdaj začenja konkretno razumevati številke. In mi pomaga v menjalnici (pospravi drobiž na svoje mesto -trojkice v predal s trojkicami), v trgovini pa dobi tako ceno, da samo našteje desetice, ki ji hima v denarnici. Fanta uživata v igri, tako da bom naredila še malo več tega "denarja" pa takšne posebne denarnice, da bosta imela za vsako vrednost svoj žepek.

Lily, zate imam vprašanje, si rekla, naj se obrnem nate, že bom imela kakšno vprašanje glede šolanja na domu. Povej, je res, da šola/učitelji (ne vem, kako gre to, kolikor pa se mi svetlika, a se mi zdi, da ministrstvo na šolo plačuje glede na število vpisanih učencev) ne dobite plačano za tega otroka, ki se šola na domu? Da so v bistvu vse zadeve skoraj dobra volja učitelja, da vse izpite in podobne reči opravlja učitelj zastonj? Hvala za odgovoruser posted image

Danes sem imela tudi nekaj časa v "ateljeju" mir in sem si naredila mobile za tamalega, tak, taprav montesori, tisti črno-bel. Prav pasalo je. Ena taka mini terapija za mojo od-pucanja-bruharij-in-podriskanih-cot izmučeno dušo. Jupi. Tudi če tamalemu ne bo všeč, je bilo vredno, ker sem uživala.user posted image

Kako ste a kaj ve? Imate kakšno luštno idejo za igranje ali ustvarjanje zunaj?

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 1455
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
25.4.2013 5:51:12   
lily32
Glede šolanja na domu: Ne, to kar si ti napisala ne drži. Učenci, ki se šolajo na domu, so formalno dodeljeni v določen oddelek in so tam zabeleženi, tudi v redovalnici, s to razliko, da se med šolskim letom ne vpisuje ocen in ne beleži odsotnosti. Šola je torej "plačana" tudi za tega učenca - v narekovaje sem dala, ker trenutno plačilo zaenkrat še ni konkretno na št. učencev, ampak na št. oddelkov. Je pa na račun teh otrok tudi lažje delo v razredu, saj so oddelki manjši in se lahko posameznikom bolj posvečaš. Učitelji za nekatere na domu šolajoče učence, če so za to izrazili željo, v poseben predalček odlagamo učne liste, gradivo, ki ga prihajajo iskat. Nekoliko več dela imamo ob koncu leta, ko so izpiti. Za to pa res nismo posebej plačani, ker sodi v našo delovno obveznost. 

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1456
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
25.4.2013 8:02:29   
chezAnA
Lily, hvala. user posted image

Mi imamo danes sicer sistematskega za starejšega, drugače pa sem si zamislila, da bi nabrali nekaj spomladanskih rožic za herbarij (imamo cvetoč pljučnik, spominčice, regrad, marjetice, narcise, tulipane, pa verjetno še kaj. Tasrednji namreč opazi vsak nov cvetek in se mu tako  neznansko čudi. Morda bi mu bilo to zanimivo in poučno.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 1457
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
25.4.2013 8:57:02   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: lily32

Glede šolanja na domu: Ne, to kar si ti napisala ne drži. Učenci, ki se šolajo na domu, so formalno dodeljeni v določen oddelek in so tam zabeleženi, tudi v redovalnici, s to razliko, da se med šolskim letom ne vpisuje ocen in ne beleži odsotnosti. Šola je torej "plačana" tudi za tega učenca - v narekovaje sem dala, ker trenutno plačilo zaenkrat še ni konkretno na št. učencev, ampak na št. oddelkov. Je pa na račun teh otrok tudi lažje delo v razredu, saj so oddelki manjši in se lahko posameznikom bolj posvečaš. Učitelji za nekatere na domu šolajoče učence, če so za to izrazili željo, v poseben predalček odlagamo učne liste, gradivo, ki ga prihajajo iskat. Nekoliko več dela imamo ob koncu leta, ko so izpiti. Za to pa res nismo posebej plačani, ker sodi v našo delovno obveznost. 


Samo iz radovednosti. A je veliko takih otrok na vaši šoli? Sem mislila, da je to pri nas zelo zelo redko. A ta možnost obstaja po vseh oš al samo po nekaterih? Ne poznam namreč nobenega, ki bo se šolal na domu.

_____________________________



(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 1458
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
25.4.2013 9:35:26   
lily32
Imamo nekaj nad 200 otrok, od tega se jih 7 ali 8 šola na domu.

Rožice nabiramo tudi mi in delamo herbarij, pa sadimo in presajamo rožice in zelenjavo. Skratka uživamo v pomladi, sem prav srečna, da je mraz mimo. user posted image

< Sporočilo je popravil lily32 -- 25.4.2013 9:38:04 >

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1459
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
5.5.2013 22:11:50   
chezAnA
Kako ste kaj? Ronja, kako gre kaj vam? Že kaj veš, kam pelje tale letošnji ovinek na vaši poti? Dostikrat mislim na vas, kako se vam bo kaj obrnilo vse skupaj.

Mi počasi odštevamo dneve do rojstva novega nadebudneža. Še malo ... Vmes pa še urejamo vrtiček, se na veliko igramo s sosedovimi deklicami, se vozimo s kolesom in skiroji naokoli po naši slepi ulici. Generalno smo pospravili stanovanje, kar pri naših kupih cot ni tako majhna stvar. Starejšemu smo reorganizirali kotiček z lego kockami, pospravila in posortirala sem svojo omaro z igračami. Pa iščemo nove ideje in prilagajamo stare kar se tiče prostorov okoli hiše. Jaz bi to malo drugače kot tašča, ona spet drugače kot jaz, da o možu niti ne govorim. Tako da zaenkrat še ni nič narejenega, kar se tiče igrišča, zunanje kuhinje, spremebe zasaditve ali najinega/našega prostorčka za igranje, poležavanje in čvekanje zunaj. No ja, saj se nikamor ne mudi, ne? (Ni samo moje gnezdenje tule razlog. Menjava v poletno garderobo je bila že nujna, pa okolico hiše so delavci toliko razrili, da bo treba urediti na novo. Po možnosti boljše in bolj uporabno kot prej)

Iščem kakšna natančnejša navodila za izdelavo različnih hišic za insekte. Našla sem kar nekaj slikic takih "hotelčkov," nikjer pa ne najdem kakšnih natančnejših razlag, kako in kaj za posamezne vrste narediti. Res je sicer, da zares zares iskala še nisem, kar pa sem, me je razočaralo. Tako da če katera kaj več ve o tem, kako pripraviti domovanja za čmrlje, divje čebele, pikapolonice ... bom zelo hvaležna.

Fantoma je izredno zanimivo opravljati "fantovske reči". Žaganje, vrtanje, brušenje. Take fore. In tega je zunaj zdaj kar veliko, tako da sta zelo zadovoljna. Imam pa še eno vprašanje za vas. Pozna katera kakšen kit za enostavno in pregledno sestavljanje električnih krogov? Jaz se spomnim, da smo imeli nekaj fajnega v srednji šoli, zdaj pa na internetu ne najdem česa podobnega. Conradovi seti so premajhni in ne zadanejo bistva. Jaz bi imela nekaj takega, kar nima odvečnih dodatkov. Delčke, s pomojo katerih skleneš električni krog (enostavno, na klik, brez spajkanja in lotanja in ne vem česa še)in potem zasveti žarnica. Ali dve. Ali tri. Pa mogoče če so na delčkih še narisani znaki za npr. stikalo, žico, žarnico. Vse ostalo je balast, dokler ne dojameš sistema in načina, kako elektrika res deluje. Bi bilo pa fino, če je stvar malo večja od dlani odraslega človeka (takšno imamo zdaj od Conrada in je res nerodna za delati karkoli). Saj ne vem, če sem bila dovolj jasna? Me je katera razumela, kaj želim najti?

Oglasite se kaj z idejami, možu se je dopust končal in spet prehajamo v rutino tedna, pa bojo ideje prišle pravuser posted image

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 1460
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
7.5.2013 11:34:15   
Kasija
Chezana tukaj sem enkrat videla meni vsecen sistem za elektricna vezja. Ampak je tole ena simpaticna pa tudi zblojena prodajalna. Enkrat nekaj imajo, drugic ne. Skoraj nikoli pa ne uspem oditi brez nakupa, ker imajo vse sorte. Zadnjic sem si nabrala sete za tangram.
Za hiske za zivali so meni vsec v knjigi moj naravni vrt. Imas nacrte za izdelat hisico za pikapolonice, za velikega hrosca,sovo, divje cebele. To se spomnimiz glave, morda je se kaksna. Pa vse so enostavne. Aja, se mokrisce za netopirje. Se mi zdi, da sem ze tu hvalila to knjigo. Zdaj sem nam jo tudi kupila in za cebele je ze nabran material. user posted image

Mi tudi sadimo. Posadili smo semena in tudi sadike. Poleg tega sta si zelela tudi vsak svojo rozo. Semena imamo kar vkopalnici in jih hodita gledat, ce so kaj zrastla. V nacrtu imam narediti sotor oziroma skrivalisce iz palic in fizola. Smo iskali in opazovali zivali v atriju in na pohodu po okolici. S povecevalnim steklom. Pa daljnogled nosimo naokoli za opazovanje razgledov. Opazovali in pregledovali smo tudi roze. Med prvomajskimi je bilo vec casa, sicer pa tezko napraskam cas za aktivnosti. Oziroma se vracamo k starim, ne uspem novih zacenjat. Bolj kolesarimo, se igramo z igracami. Pa prakticno zivljenje cveti - urejanje okolice, pospravljanje perila...user posted image

Lily sem presenecena da se toliko otrok sola doma. Zanimivo.

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1461
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
8.5.2013 8:22:44   
chezAnA
Ojla. Kasija, hvala za link, ga nisem poznala. Zdaj moram le še najti kje na strani skrivajo eletroniko:) Knjigo upam, da si bom lahko sposodila v knjižnici, da jo imajo. Hvala. Pa piše noter tudi, kaj te živalice privablja? Na tujih straneh, kjer prodajajo take hiške, sem videla, da prodajajo tudi vabo, ki naj bi privabile prebivalce. Je to le poslovni trik za črpanje denarja in pridejo živalice tako in tako noter?

Včeraj sem imela skoraj 4 ure časa za ležanje in gledanje v zrak. Prejšnji večer smo namreč naredili plastelin (ki ga že dolgo nismo) in so skoraj cel dopoldan delali torte iz njega. In to skupaj eno naenkrat. Z enim valjarčkom in enim kozarčkom za izsekavanje "oblatov." Sem bila kar malo ponosna na njih. Pa sami so pogruntali, zato je to veliko vredno, da se okraski iz plastelina veliko bolje prilepijo, če plastelin malo zmočijo. So tako z veseljem prišli to povedati in pokazati.
Tako da sem vmes uspela pospraviti kuhinjo, ležati (joj, se je prileglo) in speči kruh. Sem delala koruznega, pa se mi ni ravno najbolj posrečil. Morda moram dati drugič še manj korzune moke? Saj struktura (luknjice, višina hleba)je ok, edino okus ni tak, kot sem ga navajena pri koruznih kruhih. Morda pa je še kakšna skrivnost recepta, ki je še nisem odkrila. Skrivna sestavina:) Aja, še vedno mi ne uspe zamesiti kruha brez pomoči otrok. Prav zanimivo, kako želijo biti vedno zraven. Je pač plastelin malo počakal ta čas.
Potem pa je posijal sonček in smo normalno šli ven, tam pa se zamotijo kar sami, včeraj so spuščali bagerje, avtomovilčke in traktorje po klančku navzdol in vriskali zraven. Poleg običajnega kolesarjenja, delanja lukenj v pesek in tekanju "do mosta in nazaj."
Tastarejši dečko me je te dni presenetil, kar sam se je naučil brati tudi male tiskane črke. Ne vem kdaj, bere jih približno enako gladko kot velike tiskane, morda le za odtenek počasneje. Faca mala.
Danes sem mislila delati kaj v zvezi z rezanjem, razvijanjem fine motorike? Še ne vem.
Lepo se imejte

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 1462
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
8.5.2013 8:30:04   
chezAnA
IZVIRNO SPOROČILO: Kasija
Lily sem presenecena da se toliko otrok sola doma. Zanimivo.


Kar velik del te številke (mislim podatek o številu vseh doma šolajočih se otrok v Sloveniji) se ne šola doma, temveč v šolah, ki nimajo priznanega programa (Eliza, rodovna šola, francoska šola, british international school ....) in na zunaj spadajo v ta predalček.

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 1463
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
8.5.2013 10:26:55   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA
IZVIRNO SPOROČILO: Kasija
Lily sem presenecena da se toliko otrok sola doma. Zanimivo.


Kar velik del te številke (mislim podatek o številu vseh doma šolajočih se otrok v Sloveniji) se ne šola doma, temveč v šolah, ki nimajo priznanega programa (Eliza, rodovna šola, francoska šola, british international school ....) in na zunaj spadajo v ta predalček.


british international school nima priznanega programa? kako to misliš?

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1464
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
8.5.2013 10:37:00   
lily32
matejka, TU imaš razloženo glede šol.

Tudi jaz z veseljem ugotavljam, da se znata naši dve z vsakim dnem bolj sami zaigrati. user posted image

Zadnje dneve v prozorni plastenki na navlaženi kuhinjski brisači opazujemo kaljenje fižola, sta presenečeni, koliko zraste v enem samem dnevu.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1465
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
8.5.2013 18:57:51   
Kasija
Chezana jaz sem si knjigo sposodila v knjiznici. Vab ni noter,ce se ne motim. Razen kakoz lucjo na belo rjuho lovis vesce :-). Tista stran je konfuzna, tam ni kaj najti. Raje kar poklici v trgovino.

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 1466
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
9.5.2013 5:50:12   
lily32
chezana, zdaj te pa še jaz prosim za eno pojasnilo. Če te prav razumem, otroci med šolskim letom obiskujejo šolo, ki nima javno priznanega programa, ob koncu pa opravljajo predmetne izpite na šoli, kjer so formalno vpisani, kot na domu šolajoči se učenci. Drži?

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 1467
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
9.5.2013 12:28:05   
chezAnA
Lily, ja, kolikor jaz vem, je to tako. Tam nekje 99,9 % sem prepričana.
Kasija, te strani, kjer sem jaz to gledala, so itak tuje, niso naše. In naročati take reči iz Amerike recimo bi bila čista izguba denarja in energije. Videla sem, da imajo v Kozjanskem parku zdaj tak hotel in da gospod tudi vodi oglede in delavnice za OŠ. Morda pa se lahko naredim budalo, ga pokličem in vprašam. Saj preko telefona me ne bo ugriznil, ne? user posted image

Šibam naprej, moram ven odnesti barvice in papir, ker bi otroci radi risali, ampak ne noter, zunaj. Tako da "mami, mizico ta malo tudi pinesi. Lej, uzun bova isala."user posted image

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 1468
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
12.5.2013 14:14:33   
Izabelina
dan!

no tokrat mam pa eno vprasanje, ki ni tok povezano z vzgojo oz. z aktivnostmi za malcke (teh mamo trenutno cez glavo dovolj)... namrec kako vam uspe ohranjat hico/stanovanje v bivalnem stanju?? pri gospodinjstvu pogrnem na celi crti... ne bi razlagala kaksno mamo, da ne dobim se socialne na dom zaradi zanemarjenosti... ampak ksne nasvete, priporocila, ideje, trike, ki jih uporabljate, da hisa ne razpade zaradi razmetanosti...

prosim...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 1469
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
12.5.2013 21:37:12   
josephine27
Izabelina pri nas ni veliko boljeuser posted image . Za začetek sem se sprijaznila, da nič več ni tako kot je prej bilo ( prej sva imela zelo urejeno stanovanje).

Večjega skušam čimveč vključit v gospodinjska dela. Naredi sicer kolikor naredi ampak vsaj ta čas ne razmetavauser posted image . Zelo rad sesa pa mu to kar prepustim pa potem samo mal popravim, če kej kaj konkretnega pozabi. Rad tudi briše prah, pa sploh okna puca. Tudi cunje mi pomaga naložit v stroj pa potem obesit. Mali se pa rad zgleduje po njem. Sicer je potem zaradi tega krik, ker se cukata za kakšno stvar. Jaz enostavno rečem, da zdaj bomo pospravljali in potem skupaj pospravimo stanovanje. Glavna težava je samo v tem, da je moj 1,5 letnik v fazi razmetavanja in če mu pustiš lahko v pol ure naredi celo štalo.


Igrače imata onadva čez in jih obvezno pospravita če ne prej zvečer pred spanjem, ker jima pač to ukažem. Kuhinjo običajno jaz sproti rihtam, nekako umes, ko ju s čim zaposlim. Kopalnica in likanje pa pridejo na vrsto ob sobotah, ko je mož doma.

_____________________________



(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1470
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
12.5.2013 22:03:31   
pomlad08
Izabelina, joj, tudi pri nas je kar hud kaos, pa sem zelo potrpežljiva in tolerantna, torej me dolgo ne moti svinjarija user posted image

Mah, ne poznam nobenih trikov, pač, ko je prehudo, rečem fantoma: Nič, treba je pospravt, pa naj stane kar hoče :) In se zaženemo in v kakšni uri, dveh, zelo veliko naredimo. Ubistvu sta navdušena, če pucamo okna, omarice, tla ... Še največji problem je kuhinja, ker veliko kuhamo in pečemo in je skoz ful nastlano ... Obvezno vključi moža, pri nas ima on čez pomivalca :)

No, bom vesela tudi jaz nasvetov, obviously.

Aja, edina finta, ki se jo do zdaj odkrila, je, da tekmujem sama s sabo, koliko večerov mi znese, da grem spat s pospravljeno kuhinjo. Do zdaj imam rekord 26 zaporednih večerov. Dobro, da sem se spomnila, bom šla jutri spet od 1, mogoče mi tokrat rata do 27.


(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 1471
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
12.5.2013 22:11:09   
pomlad08
Pa še to, Izabelina, dokler sta bila otroka takih let kot tvoja (zdaj sta pa že 5 in skor3), pa sploh nisem NIČ naredila, zdaj mi šele počasi uspeva malo reda vzdrževat, ko sta že precej večja in mi pomagata ali pa se zaigrata, da lahko jaz kaj naredim. Z dojenčkom je pa sploh čisto druga scena.

V tistem obdobju sem imela pa jaz edinkrat v življenju par mesecev pomoč ene krasne punce, ki je prišla vsak drug petek in sem jih plačala cca. 20 Eurov za kakšen 3 ure dela. Pa je bila res blazno sposobna, je znala tud pospravt igrače, cunje, karkoli, pa seveda spucat vse po vrsti ... Če te mori, da imaš zelo razmetano (ker pri nas je bilo res na meji znosnega), ti priporočam kakšno tako pomoč (saj to ni za zmeri), če le lahko pogrešiš teh 40, 50 eurov na mesec.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 1472
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
13.5.2013 19:55:15   
chezAnA
Oh, ja. Izabelinauser posted image
Sem ravno zadnjič, ko sem brala kako Lukka preoblači svojo deklico vsakič, ko si umaže hlače, razmišljala, da še dobro, da nihče ne vidi, kakšno imamo doma, ker bi me socialni prijavili. Svinjarija, res. Pa se trudim, res. Ne vem, pri nas pride obdobje, ko imamo kakšen mesec pospravljeno, ko je super. Potem pa pride mesec, ko sploh ne vem več, kaj naj naredim, ker je vsak dan bolj razmetano, pa če pospravljam ali pa ne. Obup.
Pri motiviranju otrok (in mene) pri pospravljanju pomaga tekmovanje z nečem. Štoparico, pesmico. Da se določi en čas in se dogovorimo, kaj se naj bi v tem lasu pospravilo, pa potem poskusimo narediti še preden je npr. pesmice konec. Trik je, da ne rečemo: pospravi koalnico. Ampak poberi cunje v koš in pomij umivalnik. PA potem pred nasledno pesmico določimo nove nalogice. Ali pa da zbiramo čerke do nagrade (npr. za risanko morajo narediti toliko drobnih nalogic -za vsako dobijo eno črko- da sestavijo besedo risanka)

Ok, otroke animirati se še nekako da. Kako pa naj pripravim sebe, da bi zvečer, ko otroci zaspijo, šla pospravljati namesto da grem ležat, brat ali bluzit na internet ... Tega pa ne vem.

Nič, sklepno dejanje dajanja otrok spat je tu. Morda se oglasim še kasneje kaj. ČE ne bom pospravljala kuhinje ali likala svoje visoke gore cotuser posted image

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 1473
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
14.5.2013 5:39:37   
lily32
Pri nas je zelo podobno kot pri josephine. Kopalnico in likanje puščam za vikende, ko je mož doma. V ostale stvari ju skušam kar najbolje vključit.

Prah brišeta, odkar sta shodili. Okna in ogledala zadnja leta čistim brez čistil le z vodo in krpami iz mikrovlaken, zato lahko tudi sodelujeta. Ko sesam, jima dam tamali ročni sesalec, da se z njim igrata in mi data mir. Obema sem kupila plastičen predpasnik in pustim jima skodelice in lončke, da jih pomijeta (tu imam potem že pripravljen taren za čiščenje tal, ker pride okrog pomivalnega korita vse mokrouser posted image , a ker tako uživata, jima ne moram odreči, saj se kar kregata, katera bo kateri dan pomivala).

Pospravljanje igrač je njuna domena in pred spanjem jih morata pospraviti. Včasih jamrata, da je težko, potem pa rečem, da bo tudi mami težko povedati pravljico pred spanjem. Potem se namrščita, grdo gledata in pospravljata.



(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1474
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
14.5.2013 6:41:21   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: lily32


Pospravljanje igrač je njuna domena in pred spanjem jih morata pospraviti. Včasih jamrata, da je težko, potem pa rečem, da bo tudi mami težko povedati pravljico pred spanjem. Potem se namrščita, grdo gledata in pospravljata.





he he dobra taktika. pri nas so tudi večkrat prave borbe za te igrače.

_____________________________



(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 1475
Stran:   <<   < Prejšnja stran  57 58 [59] 60 61   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  57 58 [59] 60 61   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?