|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
4.8.2011 11:01:04   
Tutan

IZVIRNO SPOROČILO: ajataja

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Jaz znam reči DU BIST ŠVAJN. To je dovolj za tistega AVS delodajalca, ki me ne bi hotel zaposliti. user posted image

Imam sosedo staro 22 let ki je šla junija gor za sobarico 1300 neto plače in ne zna nič nemško,poleti dela ob jezeru,čez zimo bo pa na smučišču.Ko si nekaj časa gor se pa itak naučiš.Je pa res da če ne znaš si sam težko najdeš službo rabiš veze da te nekdo spravi gor pa se zmeni namesto tebe.Mojemu možu je povedal za tole službo en kolega pol se je pa sam šel zanimat gor.



Jaz imam diplomo, pa imam tak znesek plače user posted image Pa mi regres pa božičnica skupaj ne naneseta njihove neto 13.plače, kaj šele bruto user posted image

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
4.8.2011 11:05:38   
pety78
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan


IZVIRNO SPOROČILO: pety78

Ok, vse ste povedale, samo kako do službe v Avstriji še ne. Lepo prosim za konkretne podatke! user posted image



Pomojem je to strogo varovana skrivnost user posted image user posted image ... no, roko na srce, vseh 7000 zaposlenih slovencev v Avstriji je službo tam na nek način najt user posted image . In dam roko v ogenj, da niso bile samo veze in poznanstva user posted image


Saj moj oči je tudi že 25 let v Avstriji šofer.  Brez vez in poznanstev. Pa brat tudi dela gor. Pa moja mami je delala sezonska dela. Tak da smo meli že od malih nog šilinge pri bajti. user posted image Aja, naj povem, da sicer nismo živeli v razkošju, prej obratno. Mami je bila doma in pomagala pri gradnji hiše, tako da je bila ena plača za 6 članov družine. user posted image
Kaj pa bi lahko človk z ekonomsko diplomo in pasivnim znanjem nemščine gor sploh počel? Nič, v bistvu. user posted image


_____________________________



(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
4.8.2011 11:29:16   
Pia*
Od naše mati prijateljica je bila 28let trgovka prej v Živila sedaj pri najboljšem sosedu, kakšne imajo plače vemo vsi.Mislim, da lahko napišem nikakve!
Otroci so ji odrasli, dedc pa seveda zapiti pijanc brez dela že vsaj 4 leta na socijalni.Če povzamem je z njim samo strošek.
Skupno stanovanje prodati ni morala,ker on nje izplačati ni mogel sama pa z mizerno plačo prav tako ne!
Lani sta bile z našo mati na Dunaju ne vem mislim, da je bil december. Sedeli v nekem kafiču in pili kavo. Sedaj ne vem kako je točno nanesla debata, uglavnem takrat se je zmenila, da bi začela tam delati (moja mati je še prevajala,ker ni znala nič nemško), skratka živi 10min iz mesta v zgornjem nadstropju manjše hiške(kuhinja+dnevna, spalnica,kopalnica,računalnica) super urejeno za male pare, spodaj je starejša gospa,ki živi sama (brez otrok, mož umrl). Dela od 6h do 13h za 1800€ vikende, praznike frej!Aja je kelnarica prej tega ni nikoli počela, ni rabila nobene licence nič z O.š izobrazbo! Stanovanje so ji zrihtali v lokalu. Sedaj je že mislim, da pol leta gori in pravi, da če bi prej vedela bi šla že pred 28 leti!

(odgovor članu Dubraska)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
5.8.2011 9:01:45   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan


IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

No, še zdaj ne vem, o kakšnih neto plačah je govora (približno)? Za njihovo minimalno vem...


V Slovneiji je minimalna neto plača okrog 530 EUR......


Ne, sej to vem user posted image
Sprašujem o kakih neto plačah je govora, da se ne plača razlika pri dohodnini user posted image


Za tiste okrog 1000 EUR se običajno ne plača......

Vendar pa je potrebno upoštevati, da je vsaka posamezna obdavčitev v Sloveniji odvisna od višine vseh prejetih dohodkov (katastrski itd. ), uvrstitve v davčni razred, upoštevanja vseh olajšav......zato je nemogoče povedati neko fiksno mejo, od tu se doplača, do tu se pa ne doplača.......

< Sporočilo je popravil liliana -- 5.8.2011 9:02:14 >

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
5.8.2011 9:05:54   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: ajataja

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Božičnica je v AVS obvezna, torej? V SLO namreč ni.

ja,ker gor ni božičnica kot pri nas ,ampak 14.plača .



Nima veze kako se imenuje.....tudi avstrijci jo imenujejo božičnica.....vendar v Avstriji je zakonsko določeno, da vsak delavec dobi 14 plač.....eno kot "plačilo za dopust" (recimo namesto našega regresa) in eno kot božičnico.....

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
5.8.2011 12:08:34   
Poka
Resno se je za zamislit... Žal je spet tako, da iščejo večinoma samo kader s kako srednjo šolo - poklicno... Kaj ti nuca gimnazija in faks, lahko se j... Jaz imam žal to nesrečo, da niti nemščine ne znam dobro, za jezike sem resno tak antitalent... user posted image

Sicer pa poznam primere tudi osebno, ki so šli iz popolnoma spufanih firm, brez neke izobrazbe - en je naredil mislim da nek tečaj za monterja, nekaj podobnega... No, ta ista oseba - je delala na isti firmi kto moj še pred cca 5 leti. Moj je v tem času oziroma ravno še mogoče par let več nazaj naredil še en faks - in se, normaalno, spufal čisto do konca... Od zamenjave firme je bil potem vedno na kakem vodilnem položaju na firmah, pa po pravici povedano, za delo ki ga opravlja ima bolj bogo plačo. Glede na stroške v Sloveniji pa raje ne govorim. Tip, ki je šel v tujino, je z lahkoto kupil zdaj stanovanje že drugi hčerki. Medtem ko sva midva odprla firmo, pa še delava oba v drugih službah, da sva si lahko z veliko odrekanja, pa sploh hvala bogu za pogajalske sposobnosti, poznanstva na tem področju, postavila hišo, ki niti še ni dokončana in je včasih prav negotovo ali bo ali ne bo... Da en govorim o dolgovih... Seveda pa ful privoščim takim - tip je šel v tujino dejansko pri nekaj čez petdeset, že menda okrog 60.


Mene bi sedaj edino mučilo - da nekaj narediš tu, pa spet nekje od začetka... Bi se morala preselit ali ob mejo ali pa kar v Avstijo. Menda to tudi delajo, če se ne motim? Naj bi bile parcele v okolici Gradca fuuul cenejše kto tu, pa če mene vprašaš je Avstrija noro lepo urejena. V primerjavi s Slovenijo, kjer se ti zagabi ko vidiš kako dolgo eno bogo cesto delajo (in kako naredijo .nikakvo... glede na plače, ki jih ni - razumljivo...).



(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
6.8.2011 12:46:44   
constanca

A lahko se jaz nekaj vprasam, tiste, ki imate vec izkusenj z delom v Avstriji.

Kako je z oddajo davcne napovedi? Kje? Do kdaj v letu? Je mozno, kot v Nemciji npr. tudi za nekaj let nazaj?

Lepo prosim za kaksno informacijo preden se zancem matrta z branjem v nemscini.

Hvala in lp!


(odgovor članu Poka)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
6.8.2011 19:11:36   
Sacherca
A ima kdo izkusnje s to stranjo?

http://www.delovavstriji.com/

Poslala sem prijavo,na mail pa dobila tale odgovor

Pozdravljeni!

Čestitamo, ker vas zanima nekaj novega, nekaj več in veseli nas vaš odziv. Kot iskalcu dela ali sodelovanja z uspešnimi avstrijskimi podjetji vam lahko že na začetku zaupamo, da so avstrijci izredno dobri plačniki. Z njimi se srečujemo čez vse leto in prepričani smo, da vam bomo v čim krajšem času našli nekaj, kar ste do sedaj iskali ali si želeli početi. Ali ste vedeli, da sta s 1. majem Avstrija in Nemčija odpravila omejitve na trgu dela, tako da lahko tudi državljani Slovenije tam delalajo brez delovnega dovoljenja?

Med drugim pa tudi avstrijska podjetja iščejo nove razsežnosti v Sloveniji, kar pomeni, da Vam lahko priporočamo delo v Sloveniji, katerega plačnik je avstrijsko podjetje.

Nekaj zanimivosti :

tuji državljan ne sme imeti nižje plače od nemškega delavca
zakon določa tudi minimalno plačo za posamezne panoge
v Nemčiji je inšpektorska služba veliko bolj učinkovita od slovenske, tako da je delavec bolj zaščiten
v Avstriji in Nemčiji so zelo iskani tehnični poklici (mizar,kuhar, frizer…)

Ker gre za svetovanje in pomoč pri planiranju se moramo z vami vsekakor sestati, saj so omenjena dela priporočene narave, pri čemer osebno mnenje veliko pripomore k odločitvi podjetja. Zato ne želimo, da nam predhodno v kakršnikoli obliki pošiljate svoje zahteve in podatke, saj nimamo namena koriščati vaših podatkov, prav tako pa vas ne obravnavamo zgolj kot številko.

Prehod v osebni stik je pri nas nujen, saj moramo videti, da za prošnjo stoji resna in dela željna oseba. Cenimo osebna srečanja, ki ga smatramo kot ena od oblik resnosti in profesionalnega pristopa. Ob srečanju se izpolni obrazec, iz katerega so vaše zahteve razvidne in katera naknadno priložimo v naš arhiv.

Razgovori potekajo v Sloveniji, zato pričakujte v kratkem klic, kjer Vam bodo podrobnosti tudi obrazložene.

S spoštovanjem

Nicola Di Grazia

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
6.8.2011 19:29:52   
Dubraska
IZVIRNO SPOROČILO: constanca


A lahko se jaz nekaj vprasam, tiste, ki imate vec izkusenj z delom v Avstriji.

Kako je z oddajo davcne napovedi? Kje? Do kdaj v letu? Je mozno, kot v Nemciji npr. tudi za nekaj let nazaj?

Lepo prosim za kaksno informacijo preden se zancem matrta z branjem v nemscini.

Hvala in lp!




Davčno napoved lahko daš se mi zdi da za pet let nazaj. Ampak....tu je ena caka. Lahko dobiš nazaj, lahko pa krepko plačaš. Moj mož je ne uveljavlja ravno iz strahu, da bi moral preveč plačati, čeprav ni nujno. Ena znank je vložila napoved in dobila ful velik znesek za plačat.Žal pa ko enkrat uveljavljaš moraš iti do konca. Nam se na primer bolj splača ne vlagat.

_____________________________

Brigaj se zase!

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
6.8.2011 19:30:46   
Kerensa*
Ja a se sam odločiš, a boš oddajal al'' ne? user posted image SLO nima ravno te možnosti. user posted image

(odgovor članu Dubraska)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
6.8.2011 21:06:59   
constanca

Dobraska, hvala za to info!

Sama je nisem se nikoli oddala in nisem tudi pomislila na to, ce po pravici povem.  Zadnjic pa mi je sodelavka, ki zivi in dela v A rekla, da se v A ful splaca oddajat napoved, ker se dobi ful nazaj. Da ona je. Res ne vem. No, zdaj vsam vem, da je malo za pogledat in preucit.



(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
9.8.2011 9:14:08   
PapuaNG
No, da vam še jaz iz prve roke povem, kako je z otroškimi v AUT oz. drugih evropskih državah (ker veliko ljudi tega ne ve). To področje ureja Uredba (ES) št. 883/2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti, na podlagi katere se urejajo razmerja predvsem za osebe, ki živijo v eni državi članici, delajo pa v drugi državi članici. Npr. Slovenec, ki dela v Avstriji, je tipičen primer. Zaradi lažjega uveljavljanja pravic in preprečevanja diskriminacije med lastnimi in tujimi državljani oz. prebivalci, ki imajo v določeni državi prijavljeno stalno prebivališče in tistimi, ki imajo stalno preb. prijavljeno v drugi državi članici.
Kar se otroških dodatkov (in drugih družinskih prejemkov) tiče, velja princip, da tista država, kjer plačuješ prispevke, prispeva tudi nekaj tvoji družini v obliki otroškega, starševskega dodatka itd. Tako lahko Slovenec,zaposlen v AUT, tudi v AUT zahteva otroški dodatek za svoje biološke otroke. Ne glede na to, ali sta z mamo otrok poročena ali ne. Otroški dodatek načeloma lahko na podlagi očetove zaposlitve zahteva tudi mama otrok, ki ne živi z njihovim očetom (če otroci živijo z mamo). Ampak recimo, da imamo 'normalno' družino, kjer starši živijo skupaj z otroci.
V kolikor je mama teh otrok v SLO nezaposlena, ves otroški dodatek izplača AUT, v SLO taka družina ne more nič uveljavljati (lahko bi uveljavljali razliko, a so avstrijske dajatve toliko višje, da bi bila razlika 0). Če pa je mama v SLO zaposlena, mora družina dajatve uveljavljati najprej v SLO, razliko pa potem v AUT. Enako velja za vse preostale države članice EU, tako da to ni neka cvetka AUT. Je pa res, da imajo v AUT precej visoke dajatve za otroke....če katero še kaj zanima v zvezi s tem, me lahko kontaktira :)

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
9.8.2011 9:19:04   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG
V kolikor je mama teh otrok v SLO nezaposlena, ves otroški dodatek izplača AUT

V kolikor je mama teh otrok v SLO nezaposlena, že v SLO dobi najvišje otroške dodatke (v primeru, da ne živi z očetom svojih otrok in četudi prejema preživnino za te otroke).
In četudi je mama teh otrok v SLO nezaposlena, z očetom njenih otrok pa sta par, potem ona otroške dodatke najprej uveljavlja v SLO (kjer jih dobi, kolikor pač jih, glede na partnerjev dohodek), razliko pa potem v AVS. Tudi oče (če vlogo oddaja on) jih najprej uveljavlja v SLO (državi, kjer živi in kjer ima stalno bivališče), šele potem razliko v AVS.
Ker dveh polnih otroških dodatkov (140€ v SLO in 180€ v AVS) pač ne moreš imeti. Al' lahko?

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
9.8.2011 12:27:14   
PapuaNG
Imaš prav Kerensa. Tudi če mati v RS dobi max otroški dodatek, je ta še vedno nižji kot v AUT, zato v vsakem primeru lahko uveljavlja razliko v AUT. V RS je recimo max otroški dodatek 114 EUR, v AUT pa cca 150 EUR, torej še vedno dobi 36 EUR razlike (na mesec, izplačano v začetku leta za preteklo leto). Dveh celotnih otroških dodatkov pa res ne more dobit, ker bi šlo potem za preferiranje 'tujih' prebivalcev nasproti domačim prebivalcem.

Za info-še najbolj se splača delat v avstriji bodočim očkom, ki imajo brezposelne partnerke, saj bodo lahko njihove partnerke vlekle njihov starševski dodatek, ki je več kot 4x večji od slovenskega...  

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
10.8.2011 12:23:05   
Dubraska
Papua, poznam primer, ko starša nista poročena,  živita skupaj, vendar nista prijavljena na isti hišni številki   in NE dobita otroških v AUT. 100 %, je možev sodelavec in se o tem pogovarjamo.

_____________________________

Brigaj se zase!

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
19.8.2011 13:46:03   
PapuaNG
Zdej, kako je v konkretnem primeru, ne morem komentirat, ker sem že vajena, da ljudje kakšno malenkost pozabijo omeniti itd (pa ne me narobe razumet). Dokler nimam vseh dejstev pred sabo (črno na belem) vedno samo načelno povem. Kakor vem, lahko recimo tudi ločena mamica, ki ne živi več z očkom otrok, zahteva na podlagi očkove zaposlitve v AUT otroški dodatek.

(odgovor članu Dubraska)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   [Brisano sporočilo]
19.8.2011 18:51:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu PapuaNG)
  Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
8.11.2011 9:19:12   
tajtaja
Čeprav je tema že stara, me nekaj zanima.
Če je v družini več otrok, pa niso vsi biološki, ampak iz prvega zakona, za te torej mož ne more uveljavljati OD?
Pa še to, do katerega leta so v AUT otroci upravičeni do OD, v primeru da se šolajo, študirajo...

_____________________________

Največja sreča so otročki, zato sem srečna petkrat.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
17.12.2011 20:19:12   
Sončica66
Za vse ki ste spraševali kako do zaposlitve v Avstriji...

Obstaja spletna stran preko ZZZS za zaposlovanje tujcev v državah evropske unije EURES.

_____________________________

Maja; 10.2.2012

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
17.12.2011 21:18:39   
Trojka41
Pozdravljene!
Zanima me naslednje, mož bo začal z januarjem delat v Avstriji.
Zanima me, kako je z zdravstvenim zavarovanjem, otroškimi dodatki itd?
Namreč na CSD nama je bilo rečeno, da z januarjem ne dobiva več otr.dodatka v Sloveniji ampak v Avstriji, ker sem jaz brezposelna.
Imava tri šoloobvezne otroke in ne vem če bomo lahko prebrodli celo leto brez otr.dodatka, če se le-ta izplača naslednje leto januarja, za nazaj? Slišala sem, da ga izplačujejo tudi vsaki drugi mesec, samo ne vem če smo upravičeni do tega, glede nato da jaz živim z otroci v Sloveniji?
Poklicala sem na CSD, kjer mi tudi niso znali natančneje razložit vse, kar sem želela vedeti.
V kolikor je kdo, ki ima s tem izkušnje, bi bila zelo hvaležna, če bi mi lahko malo več o tem napisal oz. razložil?
Hvala!

(odgovor članu Sončica66)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
20.12.2011 13:56:41   
Saly
Če si brezposelna, bo tvoj mož dobival nakazane otroške dodatke vsaki drugi mesec ( nekaj čez 1000 € za tri otroke ).

(odgovor članu Trojka41)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
20.12.2011 16:44:17   
Trojka41
Hvala Saly, sem že mislila, da mi nihče nebo znal odgovorit. Si imela podoben primer oz. si v isti situaciji?
Sedaj se z možem ukvarjava s papirno "vojno", toliko je vsega.
Ali potrebujeva za otroke evropski rojstni list?
Hvala za odgovor.

(odgovor članu Saly)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
20.12.2011 17:42:42   
Saly
Ja, sva v isti situaciji in za otroke sva priložila evropski rojstni list, da ne bi kaj komplicirali. 

(odgovor članu Trojka41)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
20.12.2011 20:10:52   
Trojka41
Saly, prosim napiši mi kdaj sta dala prvič vlogo za otr. dodatek, mož začne delat januarja in me zanima če je potrebno oddat vlogo januarja ali v februarju, ko bo dobil prvo nakazilo in kako dolgo čakaš, da ti to uredijo?

(odgovor članu Saly)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: zaposlitev v avstriji in njihove ugodnosti
20.12.2011 22:06:09   
Saly
Imaš ZS user posted image

(odgovor članu Trojka41)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?