|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
29.12.2011 9:53:14   
vipo
Prebrala sem vse teme na ringaraja o jecljanju in se na začetku potolažla,da, gre tudi pri mojem sinu (star je 3 leta)za razvojno jecljanje. Zdaj pa to jecljanje traja že 3 mesece in me je začelo skrbeti, da to pomeni kaj več kot le razvojno jecljanje. Ali je kateri otrok jecljal tudi več kot 3 mesece in je potem prenehal? Izgleda pa njegovo jecljanje tako, da včasih ponavlja začetne dele besed (ma-ma-mamica), včasih cele besede (ne ne ne ne vem), včasih pa se zgodi, da začne neko besedo in je sploh ne zmore dokončat. Ne opazim, pa nekega napenjanja mišic ali mežikanja. Je pa tako, da včasih kakšne par dni sploh ne jeclja, potem pa spet močno jeclja kakšen teden, potem je spet boljše,... Upozarjamo ga ne, ne vem kaj lahko še naredimo? Ima kdo kakšen nasvet? Je katera mamica peljala pri starosti 3 let otroka k logopedu zaradi jecljanja? Lepo prosim, za vaše nasvete in izkušnje. Hvala Vsem za odgovore.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
29.12.2011 14:38:29   
tehnofil
Naš je pri treh letih začel majčkeno jecljati. To je bilo povezano s stresom (strahom) ko sva se na morju spustila po vodnem toboganu. Nikjer se ni poznalo, le na jecljanju. Ker se je kasneje zopet ponovilo ob podobnih pogojih sva z ženo ugotovila, da izvira iz tega "majčkenega" stresa.

Takrat ga na jecljanje nisva opozarjala, saj otrok že sam ve da ne more izgovoriti. Predvsem dajte otroku dovolj časa da pove ker lahko tudi da se mu tako zelo mudi povedati, da z mislimi ne more dohajati, mudi pa se mu zato ker ima občutek da če ne bo povedal dovolj hitro, ga ne bodo poslušali.

Lahko je to, lahko pa kaj drugega tako da nič se ne bojte iti k logopedu. Ker govor kmalu preide v nezaveden del gibov je bolje da greste prej ker se govorne napake prej lažje odpravlja.



(odgovor članu vipo)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
29.12.2011 15:06:08   
eca12345
Pri mojem sinu se je začelo pri 3h letih in je trajalo kar kake 4 leta, ampak to ni jecljanje. Sva bila pri vseh dr. ker naju je skrbelo, ampak so nam pojasnili, da jim možgančki delujejo hitreje, kot uspejo izgovoriti, zato pride do ponavljanja določenih zlogov v besedah ali ponavljanje celih besed. Kadar se to pojavi, ga mirno ustaviš in ga prosiš naj pove bolj počasi. in ga skozi popravljaš. Pri mojem, pa je sedaj star 9 let se včasih to ponovi, ker ga točno vidim, da z mislimi ni pri stvari, kadar želi nekaj povedati. user posted image

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
29.12.2011 15:33:17   
želva
pri nas je bilo isto kot opisuješ, trajalo je kar skoraj pol leta. Potem samo od sebe izginilo. pomoje najboljše, da pustiš otroku čas, da izgovori in preraste vse skupaj. Jst sm se čist preveč obremenjevala, pa ni bilo nič bolje.

_____________________________

Vedno več nas je!

(odgovor članu eca12345)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
29.12.2011 16:01:36   
vipo
Najlepša hvala vsem za vaše odgovore. Sem še pediatrinjo vprašala in tudi pravi, da nima smisla ga peljat k logopedu, ker ne bo nič pomagalo in bo verjetno to jecljanje minilo samo od sebe. Bom pa zelo vesela, če še kdo napiše svoje izkušnje. Hvala in lp vsem

(odgovor članu želva)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
22.3.2012 12:46:42   
Petka09
No, zdej imamo tudi mi jecljanje.... Stara je skoraj 3 leta... Se je tudi začelo čez noč praktično. In je tudi šok, glede na to, da že od 2. leta govori res lepo in veliko.. vse stavke, besede... vse črke, razen L in R. Res je lepo govorila... Zdaj pa kar naenkrat to jecljanje.

Včasih že kratkega stavka ne more dokončati in reče: "Vzela bom ž ž ž ž žogo"... Ali pa: "ej ej ej ej ej glej..." ali pa: "in in in in potem smo se igrali..." Če pa želi povedati kak daljši stavek pa reče na način: "Danes v vr v v vr.. (premor).. vr vr... vrtcu smo delali ro ro ro rožice."....
Mi je kar grozno poslušat user posted image . Je nič ne popravljam, včasih ji pomagam besedo dokončat.. Nič je ne opozarjam oz. se pred njo delam kot da nič ni... No, vsaj take nasvete sem prebrala.

Upam, da bo kmalu minilo...

(odgovor članu vipo)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
22.3.2012 12:53:08   
Paštetka
jaz vedno rečem: najprej razmisli kaj želiš povedati, pa povej počasi.

v teh letih otroci želijo povedati vse naenkrat, misli jim švigajo, besede jim pa lomijo jezik. user posted image

Meni je včasih tako smešno, ko ju kar pustim, da razlagata in potem več ne vem kaj sta želela povedati, tak dolgo traja. Včasih sem pa že živčna, ko razlaga in razlaga, pa nimam časa poslušati, ko po petih minutah še vedno ne vem kaj mi želi povedati.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
28.3.2012 7:43:47   
Petka09
Dajte me malo potolažit še okrog tega jecljanja... Zdej je že več kot en teden, v ponedeljek je blo že veliko boljše, včeraj pa spet ful user posted image . Komaj je stavek povedala, vsako besedo je zjecljala. Pa kogar koli vprašam, pravi, da njegov otrok pa tega ni imel oz. je kvečjemu mogoče poznal kakega otroka s tem... Se mi tako smili, ko pa je tako lepo govorila, vse stavke, že skoraj cele zgodbice.
Sicer tega ni ozavestila, mi je nič ne popravljamo, ne dajemo nobene pozornosti, samo vseeno...

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
28.3.2012 8:09:59   
gondola
Pri nas traja jecljanje od 2 leta, sedaj je star 3.5. So dolga obdobja ko jeclja in kratka ko ne jeclja, i n verjemite, da so to trenutno moji najlepši dnevi, ko ne jeclja. Vse skupaj je kar stresno za starša, ker se kar vleče in vleče. Hodiva pa k logopedu, ampak ni nekega učinka. Še sama logopedinja je rekla, da je jecljanje neraziskano področje in ga ne moreš natrenirati z vajami. Njeni nasveti pa so sledeči: če se otrok močno zajeclja, ga je treba preusmeriti na kaj drugega, ples, petje ali pa iti ven na zrak, če vidiš da bo začel jecljati mu ponudi dve možnosti na izbiro, pri odgovoru, da začne razmišljati o tem kaj govori, Čim več se igrati razne družabne igre, da otrok zraven razmišlja in govori.

< Sporočilo je popravil gondola -- 28.3.2012 8:11:25 >

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
30.3.2012 9:02:34   
vipo
Tudi pri nas tole jecljanje ne neha in ne neha. Sem najprej upala, da gre za razvojno zatikanje, ker je tega menda kar veliko, zdaj pa vse bolj kaže da gre za pravo jecljanje. Je pa pri nas točno tako kot je napisala gondola. Kratka obdobja, ko ne jeclja in dolga obdobja, ko jeclja. S tem, da mi nismo šli nič k logopedu. Je rekla pediatrinja, da bomo še malo počakali. Ona še vedno trdi, da je to razvojno in da bo minilo. Jaz močno upam, da res, ker včasih tako močno jeclja, da iz sebe ne spravi nobene besede.
Kaj pa je vam rekla logopedinja, gondola? Da je to pravo jecljanje ali pričakuje, da bo minilo z odraščanjem?

(odgovor članu gondola)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
30.3.2012 9:12:31   
Ajra RR
Mamice, če potrebujete kak nasvet, vprašajte logopedinjo, vam bo hitro odgovorila. Najdete jo tukaj: http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki/Seznam-strokovnjakov/monika-rataj-bricelj_35

_____________________________

Strokovnjaki odgovarjajo, vprašanje jim lahko pošljete tudi anonimno.

http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki

(odgovor članu vipo)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
30.3.2012 13:00:19   
gondola
Tudi nam je pediatrinja dala napotnico, ker sem malo zatežila. Logopedinja pa je rekla, da je čisto ok da sva prišla. Logopedinja je rekla, da mi ne more nič garantirati, da bo to minilo, je pa rekla, da je pa tudi možno da je samo razvojno. Vglavnem, vsak reče, da je jecljanje neraziskano, to ni kot napaka pri izgovorjavi kakšne črke, ko lahko stvar natreniraš z vajami, to ne gre tako. To je bolj  na psihični bazi. Vglavnem, sem pa že slišala od mamic, ki jih osebno poznam da so otroci jecljali tudi po dve leti in so potem nehali. JAz še vedno upam da se bo stvar uredila. Vglavnem s časom bi mogla obdobja nejecljanja biti čimdaljša, to je cilj, tako pravi naša logopedinja.

(odgovor članu vipo)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
21.5.2012 10:31:51   
gondola
Malo informacij kako napredujemo z jecljanjem, mogoče bo koga potolažilo . Moj fantič, ki je sedaj star skoraj 4 leta, jeclja vse bolj poredko in tudi ta obdobja so vse krajša, 2-3 dni. TAko, da jaz osebno upam, da bo to izzvenelo.  PA tudi takrat, ko jeclja, je to vse manj intenzivno. Malo za vzpodbudouser posted image

(odgovor članu gondola)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
24.6.2012 14:19:43   
Petka09
Sem po dolgem času spet zajadrala na teme jecljanja in našla tudi tvoj zadnji post, gondola. Super, da se pri vas popravlja in mi daje upanje, da bo pri nas tudi tako.
Hvala za tvoj update...

No, pri nas je tudi vse huje zdaj. Začelo se je marca, potem so bila obdobja, ko je bilo že skoraj čisto ok, pa potem spet jecljanje... Najprej v začetku je bilo ponavljanje začetnih zlogov.
Potem čez kak mesec in pol se je to spremenilo v vlečenje prvega zloga, npr.: maaaaaaaaami, poglej!.... Ali pa: Jaaaaaaaaaz se bom igrala.

No, zdaj zadnji teden pa je katastrofa. Zdaj dejansko niti besede skoraj ne more prav povedati, zaveda se jecljanja, kar cvili zraven, ko bi hotela pravo besedo izgovorit pa ji ne gre. Vidim jo, da bi rada povedala lepo cel stavek, pa se ji že pri prvi besedi zelo močno zatakne, da kr zapira oči, zacvili itd... Zgleda grozno.

Je pa čudno, da ko se sama igra in pogovarja sama s sabo pa ni nobenega jecljanja. Čisto lepo govori in se pogovarja. Čim pa hoče nam nekaj povedat ali izrazit kakšno željo pa so težave.

Zdaj bom res mogla še posebej upoštevat nasvete, da moram z njo bit umirjena, govorit mirno, delat umirjeno okolje itd. Pa k logopedu bomo tudi šli.

(odgovor članu gondola)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
27.6.2012 8:19:58   
vipo
No takole se jecljanje odvija pri nas. Po več ko pol leta, se jecljanje počasi umirja. Za nami sta 2 meseca, ko je sin govoril popolnoma tekoče, zdaj pa občasno ponovi kakšno besedo ali zlog. Vsi smo presrečni. Je pa bila vmes prava katastrofa. Sin je dobesedno nehal govorit in je samo odgovarjal na naša vprašanja z ja ali ne. Tudi mama ni mogel več izgovoriti. Prav tako, kot pišeš ti Petka09, je med govorom zapiral oči, cvilil, ko je videl, da mu govorjenje ne gre, pa je enastavno prenehal govoriti. To je trajalo 2 dni. Potem pa je sam začel nekako govoriti nekoliko počasneje in tudi stavke, ki jih je uporabljal so bili zelo kratki. Mi smo se z njim pogovarjali tako, da mu za komunikacijo z nami ni bilo potrebno uporabljati predolge stavke. Vprašanja smo mu postavljali tako, da je lahko na njih odgovarjal s čim krajšimi stavki ali celo samo z ja ali ne (o takšnem načinu zdravljenja jecljanja sem prebrala na internetu). Potem, pa je sam začel uporabljati daljše stavke, govoriti hitreje in v roku 14 dni je bil njegov govor popolnoma brez zatikanj. Zdaj pa se občasno še pojavi kakšno ponavljanje, ampak nič hujšega. Tega okolica, ki ni tako pozorna, sploh ne opazi. Upam, da se jecljanje v tako hudi obliki kot je bilo, ne bo več pojavilo. Držim pa tudi pesti za vas Petka09, ker vem kako hudo je, ko otrok ne more povedati, kar želi.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
27.6.2012 9:39:17   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: vipo

Prav tako, kot pišeš ti Petka09, je med govorom zapiral oči, cvilil, ko je videl, da mu govorjenje ne gre, pa je enastavno prenehal govoriti.


Hvala, vipo, da si se oglasila! Me je zeloooo potolažil tvoj post. Ker ravno to sem iskala, če je še kje otrok, ki je tudi cvilil in zapiral oči. Ker ravno to je tisto grozno. To mi je huje kot pa mi je blo takrat jecljanje. Ker se sliši grozno in ker veš, da se otrok zaveda. Pa še bojim se poleg, da bo zaradi tega postala žalostna oz. da bo dejansko prenehala govoriti.
Naročili smo se k logopedu, gremo že v petek. Saj čudeža ne morejo narediti, verjetno bodo itak povedali to, kar sem že sama prebrala. Ampak vseeno me je kar prestrašilo, ko je zdej v par dnevih to poslabšanje, praktično čez noč.

Po naravi je zelo čustvena, dojemljiva, zelo rada se uči, sestavlja sestavljanke za 4+, šteje do dvajset skoraj brez napak (tudi angleško do deset, hehe), nosi knjigice kjer so številke. Številke tudi vizuelno pozna (do deset) in točno ve katera je katera. V glavnem, zelo rada se uči, mi je nič ne silimo, ker kar sama sprašuje. Jeseni je bila prestavljena v večjo skupino, kjer so itak večinoma sami 4 ali 5 letniki. Mogoče je tisti učni program vrtca zanjo bil prevelik zalogaj. Ker vse bi se rada naučila, pa je mogoče zato nastopila blokada v govoru. Tudi vzgojiteljica je rekla, da zna in zmore stvari, ki jih dosti starejših niti približno ne. Sicer se meni ne zdi, da bi kaj izstopala po sposobnostih, samo logično razmišljanje ima pa res izrazito. Tako, da se tudi s tem tolažim, da je mogoče vse to nek vzvod, da nastopi težava v govoru.

No, razpisala sem se. Ampak mogoče bo še komu pomagalo, ko se bo srečeval s podobnim.

(odgovor članu vipo)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
27.6.2012 11:58:26   
nyna84
Poskusi otroka navaditi, da bo vse povedal čim bolj umirjeno, brez hitenja in brez zaganjanja. Pogosto nam želijo vsi vzhičeni kaj povedati, se zaženejo v stavek in potem se zatakne.
Počasi, z vmesnimi vdihi in zbrano se lahko vse pove.
Govorim iz lastnih izkušenj. Sem imela v vrtcu obdobje, ko nisem spravila iz sebe besede. Še tata nisem mogla reči in je potem zvenelo kot tttaaatt ttaaatattttttaaataa ... grozno res. Pa še po naravi hitro govorim in se mi je zato tudi v osnovni šoli pogosto zatikalo ... enostavno si nisem vzela časa, da bi umirjeno in počasi povedala, kar sem želela povedati. Potem se začne zbadanje in žaljivke, kar je name delovalo precej stresno, da sem se že v naprej bala, da kaj ne bom mogla povedati brez zatikanja in je bilo zato še slabše. Vse predstavitve seminarskih nalog so mi bile nočna mora samo zato, ker sem se bala, da se mi bo kakšna beseda zataknila in se mi bodo smejali.
Sedaj, po več letih, po vseh šolah in faksih, se je umirilo. Enostavno sem se z leti nehala obremenjevati s tem, da jecljam. Tako pač je. Javnega nastopanja sem se navadila in s tem se je tudi jecljanje umirilo. Vem, da se moram zbrati in povedati umirjeno. Če se dam na to, da sem res pozorna na to, kaj govorim, se niti ne opazi, da jecljam.
Meni logopedske niso pomagale. V 6. razredu osnovne šole so mi šle šele na živce, ker so mi kradle prosti čas in ker mi je bilo nerodno, da moram tja hoditi.

Zato, umirjeno, brez živčnosti in ne preveč popravljati otroka, sploh pa ne dovolite, da jih okolica oponaša, ker je res stresno. Pa igrajte se javno nastopanje. Naj zapoje pesmico, pripoveduje pravljico, recitira, karkoli, samo da bo čim več vaj v tehniki govora. Zelo važen je ritem govora, pa vdihi med stavki.



_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
29.6.2012 14:04:13   
Petka09
Hvala nyna84 tudi tebi. Prav imaš, da je treba delovati umirjeno.

Danes smo bili pri logopedinji. Povedala nam je nekaj tehnik in napotkov kako skozi igro in pogovarjanje z njo poskušati omiliti napetost v njeni izgovorjavi.

Ker naša v bistvu ne jeclja več v smislu ponavljanja zlogov in tisto, ko je vlekla prvi zlog se je zdaj poslabšalo v to smer, da ko prvi zlog povleče pri samoglasniku zacvili in ga na dolgo izgovori. Ko zacvili tudi zapre oči, si včasih pomaga z rokami - se napne v rokah, nogah, telesu. To je res grozno za gledati in še toliko huje, ker je nastalo čez noč... zdaj traja en teden. Vmes se je malo izboljšalo, ker si je zlogovala besede in stavke in je zvenelo boljše. Ko pa hoče stavek povedat normalno oz. kot je to znala včasih, se pa zatakne, da potem reče: "pomaaaaaaaaraaaaančo bi jeeeeeedla." S tem, da te črke, ki sem jih napisala na dolgo, zvenijo v cviljenju, zapiranju oči in občasno tudi s spremenjeno mimiko telesa.
Ne vem... grozno se počutim. Nič takega se ni zgodilo, da bi privedlo do tega, noben šok, padec ali karkoli drugega.

Pa v bistvu tako malo podobnih primerov najdem, da bi mi nekdo lahko zagotovil, da bo minilo, čeprav je v taki obliki. user posted image

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
5.1.2015 12:58:21   
tyanna1
pozdravljene punce, ze veliko casa je minilo in me prav zanima kako ste napredovale skupaj z otrocki?. mi tudi sedaj dajamo skozi to katastrofo.. :(

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Jecljanje-zdaj me pa že malo skrbi!
10.3.2015 13:45:39   
srnica3
Pozdravljene punce! Tudi pri nas se je cez noc pojavilo jecljanje pri sinu, ki je ravno dopolnil 2 leti. Pred tem ni pojecljal nobene besede, nato pa kot strela z jasnega zacel zelo jecljati. KO zeli povedati "Kje je Tilen", zveni to tako da rece "ki, ki, kikikikikikikiki....."in lahko ponovi besedo oz. zlog do 20x, preden dokonca stavek. Slisi se hudo, ko me lgeda v oci in se trudi priti dalje pa se zatika na prvem zlogu! Sedaj to traja dobra 2 tedna. Zelo veliko so mi pomenili vsi vasi posti, saj se ne pocutim sama v tem in prav tako me veseli, da se je pri marsikaterem tezavnem primeru jeclanja to lepo popravilo. Tako zelo si zelim, da bi tudi pri nas slo mimo. user posted image
Nekje sem zasledila enega od moznih zvrokov jecljanje tudi dvojezicnozt, kar imamo mi v druzini, sedaj pa sin poslusa se tretji jezk 2x tedensko v varstvu.
Jecljanje se je pojavilo mislim da po prvem obisku varstva, takrat je tudi imel nekaj kriz z jokanjem za mano, a ko sem prisla ponj, je rekel da hoce se priti, ker je bilo tako fajn. Zato sem varstvo iz 1x tedensko dala na njegovo zeljo 2x. Iz tega razloga tezko povezem to z nastankom jecljanja. Pa tudi tretji jezik je tisti dan poslusal le 2 uri, tako da nebi mogla reci da je to imelo vpliv, da bi ga tako zmedlo ali da bi ga ze poskusal uporabljati oz. se uciti in v njem izrazati. Sedaj tam zelo uziva in komaj caka da gre tja.
Vidim, da nobena ze dolgo ni bila aktivna tukaj, le en novi post je od januarja, zato upam, da se bos vsaj ti Tyanna1 se kaj javila, da lahko podeliva srkbi!
LP!

(odgovor članu tyanna1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
Čarobni gozd v Supernovi
Supernova Ljubljana Šiška v marcu in aprilu prinaša pomladna doživetja za otroke Čarobni gozd.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?