Kasija
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mistica Rokice v usta – naša jih stavi že 2 meseca, posebno, ko podiramo kupčka. Sedaj zadnje par tednov pa se ponoči tako zbuja- stavi rokice v usta, cmoka, … A še kateri tako dela? Je nevarno, da bi se navadila cuzat palček na ta način in je boljše, da ji dajem dudico ali naj jo pustim, da raziskuje? Bom še enkrat bolj obširno odgovorila. V psihologiji se temu reče oralna faza. Enostavno razloženo pomeni, da otrok preko ust raziskuje. Zaenkrat ima poleg ust na voljo rokice, ker jih vedno bolj obvlada. potem bo šlo v usta vse, česar se bodo rokice sposobne oklenit in prinest do ust. Dva razloga: v ustih je veliko čutov - okus, tip, so blizu nosa - torej tudi vonj in tako predmet zanimivo razišče. Drugo pa otrok je skozi usta in to je njegov prvi stik s svetom. Zato še naprej poskuša uporabljat do sedaj uspešen način raziskovanja. moj 3 letnik še vedno daje stvari v usta, pa 4,5 letnik tudi občasno. Sicer faza ne traja do takrat, ampak vedenje ostane še kar nekaj časa. jaz ne bi otroku dala dudo kadar daje rokice v usta ali kakorkoli drugače omejevala spoznavanje predmetov preko ust. otroku s tem onemogočaš spoznavanje. otroci, ki veliko raziskujejo in to otroško raziskovanje vključuje tone packanja, se učijo in rastejo in napredujejo hitreje. dojenčkovo dajanje rokic v usta je trenutek, da razmislimo, kako bomo vzgajali in učili - torej ali bomo dovolili in koliko packanja bomo dovolili. ampak, kot rečeno, packanje = učenje. samo zato, ker daje rokice v usta, ne bo začel sesat palca. miskan moja je tudi neprestano prehlajena. se je težko znebit, pa še ta starejša dva prinašata od vsepovsod nahod. kot je že omenila beti, je najbolj pomagalo še bolj striktno umivanje rok z milom (mi nismo dezinficirali), veliko sprehodov in časa zunaj na zraku ter fiziološka v potokih.
|