|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Vrtec,ne vrtec
24.9.2012 23:07:05   
ronja
Kaj bi naredila na tvojem mestu? Verjetno to leto še ne bi dala male v vrtec, če je vse super laufalo (zmagovalnega konja ne menjaš;)) ampak recimo da bi, da bom lahko točno na tvojem mestu;) V tem primeru bi:

- se pogovorila s tamalo, kako ji je všeč, kaj ji je, kaj ji ni, itd... Tako boš dobila najboljšo sliko, kako je ona sprejela vrtec.

- dosti otrok kaže svojo stisko tako, da ne jejo v vrtcu - mojidve na srečo nista taki, sta jedli takoj in so mi to vedno vzg. vse navdušene povedale, pa mi ni bilo nič jasno - saj doma tudi jesta ko kobilici, kaj je to tako posebnega:D. Šele ko sem enkrat previdno vprašala, če drugi pa ne, mi je ena lepo razložila, da je zelo nenavadno, da otrok takoj lepo je v vrtcu. Torej to je običajna oz. pogosta reakcija. To, da se pri 4ih skrije pod mizo ob kosilu, pa ni. Ker si naprej razložila, da pravi, da jo vzg. sili pojest do konca, ap je tudi to razumljivo. Torej bi

- se pogovorila z vzg., da mi je vseeno, koliko otrok poje v vrtcu, ker jo bomo itak takoj po kosilu prišli iskat in to ni problem (glede na to, da bi jo babi in dedi lahko pazila, bi jo verjetno lahko prišla po kosilu iskat, če ne sme ostat na počitku, če ne poje dovolj). Da jih prosim samo, da mi je ne silijo s hrano, ker to pa res ni dobro, to ti čisto vsi strokovnjaki povejo. Spodbujajo lahko, ne smejo pa silit in ona mora vedet, da ji ni treba vsega pojest, je pa lepo, da poizkusi. Vzg. so navajene otrok, ki bodo do 4h ali 5h v vrtcu in taki bi bili seveda bogi brez kosila... Zato jih verjetno tudi silijo, če ne pojejo dovolj - ne vem, tako si razlagam to, kar si napisala. Pri nas je vzg. v jaslih pri zajtrku prihranila par kosov kruha in jih dala tistim, ki niso nič pojedli in postali kasneje lačni, da niso bili lačni in tečni.

- se pogovorila s sabo, še predno bi dala tamalo v vrtec; če/ker pa se nisi, bi se pa zdaj, si priznala vse svoje strahove in slabe izkušnje iz vrtca in jih predelala - res pomaga! Jaz nisem bila v vrtcu, tako da nisem imela pojma, kako je, ljudje pravijo svega i svašta, nisem vedela, kaj naj si mislim, moja sestra je imela grozne izkušnje, prav tako mama s tem, kako je bilo pri sestri... In za nameček sem dala mali v ISTI vrtec, v katerem je bila moja sestra... Kaj me je skrbelo? Da jima ne bojo dali za pit, ker je bila sestra vedno žejna, ko je oče prišel ponjo, ker jim niso dali za pit, da niso lulali in ni bilo treba menjat plenic... Ja, vem, grozno - in trapasta skrb - iz današnjega stališča. Ampak sama nisem imela izkušnje in nisem vedela. Kaj sem naredila? Vprašala sem v vrtcu, če jim dajo za pit. Seveda so se mi režali, ampak so mi pa tudi odgovoriliuser posted image . Da jasno, da dobijo za pit, povedali so celo kaj in jaz sem bila potolažena. Isto je bilo s hrano - sestro so silili, nadevali so jim ostalo hrano v juho, če niso dovolj hitro pojedli itd... No, zdaj tega ne delajo več:). In sem hotela previdno vprašat, kakšno imajo strategijo, ali morajo otroci vse pojest ali ne, pa so sami začeli že prej razlagat, da silijo otrok s hrano ne, se pa trudijo, da bi vsi vse probali (to mi je ok, itak vse probata).
Če imaš kakršnekoli čudne strahove, vprašaj, povej. Jaz sem vsem vzg. povedala, da imam tremo, ker ne vem, kaj naj pričakujem, ker sama nisem bila v vrtcu, ampak pri super varuški. Koti vidiš, se mi še danes pozna, da sem totalno nesocialno bitjeuser posted image . In vzg. so neverjetno mirno sprejele to, ko sem jim povedala, da sem zmedena in da me je malo strah. Je pa prav zanimivo, da smo mele vse 3 veliko manj problemov kot mame, ki so bile prej zelo suverene... Očitno je podzavest močnejša, čim problem ozavestiš, se zmanjša:).

- kar se denarja tiče, si vzemi to kot ceno za preizkus. Če ne bo šlo, če mali ne bo všeč, če bo veliko bolna ali če se ne bo mogla navadit in ne bo začela jest v vrtcu, potem jo lahko kadarkoli izpišeš in prepustiš mesto nekomu, ki ga bo z veseljem pograbil, ker druge možnosti nima.

Sicer pa mislim, da vrtec ni nujno potreben za otrokov psihofizični razvoj. Za to so me že parkrat križali tu, ampak še vedno tako mislim (navsezadnje si tudi križani ni premislil, zakaj bi si torej jaz;). Mislim, da vrtec rabimo starši, da lahko gremo mirno v službo, da nas ne skrbi, kaj je z našimi otroci, da dobijo za jest, da jih dajo spat, da jih pocartajo, da jim kaj pokažejo, itd... Nič od tega pa ni nedosegljivo doma;).

Sama sem vrtcu zelo hvaležna, ker je res super zadeva, zelo sem hvaležna vzg., da lahko sama v miru delam, ker vem, da so otroci v dobrih rokah in da jih ne dobim čisto razturjenih (kadar smo ob boleznih flikali na raznorazne načine, je bil vedno kaos - sem povedala vzg. v vrtuc, da je vrte=red, babice&co. pa kaos, simpatičen kaos, ampak vseeno malo utrujajoč, ko moraš pospravit;) Sem bila vsakič zelo hvaležna vsem, ki so vskočili, sem pa videla takrat vse prednosti vrtca, to hočem rečt.

Sama imam sicer otroke v vrtcu, ker sem jaz v službi (kadar nisem na porodniški). Vem, da jima je v vrtcu boljše, kot če bi ju recimo pazila babica, (sploh pa je boljše babici:D), ker bi ju obe težko folgala (sta malo razlike) in če ne drugega, ne bi šli nikoli ven, kar pa gresta radi. Pa tudi pravila so tam bolj podobna našim in nimamo problemov z razvajenostjo, kar bi sicer 100% imeli;). Kadar pa sem sama doma (na porodniški, bolniški), sta lahko tudi onidve - zdaj se počasi uvajamo nazaj, da ne bojo vsi trije naenkrat, če bi slučajno bila kaka kriza.

Tudi meni so vsi pametovali, kako je to brezveze, pa da naj ju dam v vrtec, sploh ker ga itak plačujem (ala bi bilo škoda stran metat denar - sama sem na to gledala, da pač plačujem, da mi stoji mesto). Ampak jaz sem ful čudna mama in svojim otrokom res težko lažem. Ne morem jima rečt, da ju ne morem imet doma, če vesta, da ju mam lahko - saj ni prvič, da bi bile same brez očija (ki je dop. v službi). Jasno jima je, da ne rabim pol dneva samo za dojenčka, zato sta lahko izbirali.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Krikar)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Vrtec,ne vrtec
24.9.2012 23:15:38   
ronja
krikar, samo še en pomislek: edino, kar mi je dalo mislit, da bi bilo pa mogoče dobro, da bi bila punca v vrtcu, je to, da se vsi tako zelo bojite, da bi se mala kdaj počutila krivo. Mislim, da otrok ni treba obvarovat pred tem, celo da v bistvu morajo vedet, če naredijo nekaj narobe, da morajo vedet, da imajo njihova dejanja posledice, tudi to, da smo zaradi tega žalostni ali jezni. Ker to je resnica. Res smo. Ne mislim, da bi bilo prav jih čustveno izsiljevat, češ: če ne boš pridna, bo pa mami žalostna, ampak v konkretnem primeru pa se mi zdi prav, da ve, da je vzg. jezna, ker se neprimerno obnaša. Tudi sama sem jezna, če mi non stop vstajata med kosilom (očitno ne dovolj, ekr to še kar počnetauser posted image ).

Je pa res, da se otrok dostikrat zateče v neprimerno obnašanje, kadar se počuti stisnjen v kot, ker ga nihče ne posluša (če jo silijo jest, ona noče, pa jo še kar silijo, pa se naslednjič rajši skrije pod mizo). To se da rešit. Ni treba, da je tako, kot je bilo v tvojih časih, marsikaj se je spremenilo od takrat;). Vprašaj, pogovori se, povej, kaj te skrbi.

Predvsem pa - za naprej: ne delaj nekaj proti temu, kar močno čutiš, pri svojem otroku, razen če je to res zdravstvena reč (ne vem, če katera mama čuti, da bi rada otroka dala špikat;) je pa vseeno treba včasih). Če je vam vsem ok, potem se ne sekiraj, kaj se kao mora. Moji so še kar živi in družabni, čeprav niso vzgajani tako kot se mora;).

Otroci itak štekajo, kaj je treba in kaj je "optional". Šola je treba, vrtec, če sta starša v službi, je treba, vrtec, če je nekdo doma, je optional;). Lahko pokombinirate, da je par dni v vrtcu, par dni pa doma, nam se to zdaj fajn obnese, best of both worlds;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   [Brisano sporočilo]
25.9.2012 8:44:33   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Vrtec,ne vrtec
25.9.2012 9:09:25   
Aninchy
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Sicer pa mislim, da vrtec ni nujno potreben za otrokov psihofizični razvoj.


podpis user posted image


Eh, sej če bi bil pa "nujno" potreben, pol bi ga mogli pa vsi dobit user posted image Za moje pojme je še vseeno dobrodošel...


_____________________________

Martin (11.6.2010)
Rok (21.10.2012)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Vrtec,ne vrtec
26.9.2012 9:47:40   
sivk1
Naša je stara 3 leta. Zelo samostojna, ampak v vrtcu čisto druga slika.
Vem, da je do enega meseca normalno, da se še niso povsem uveli not, čeprav vzgojiteljica pravi, da so ostali otroci novince lepo sprejeliuser posted image . Zdaj ko gre v igralnico je ok. Nič joka, ampak slabe volje in samo gleda okoli-opazuje. To za mene pomeni, da se še ni uvela-za vzg. pa da se jeuser posted image . Pa še nekaj sem opazila, da so veseli, razigrani in otroci ki se z vzg. pogovarjajo več ''vredni'' kot tisti, ki so zaprti in tihi, pa čeprav so doma pravi mali ''razbojniki''user posted image . Torej kaj naredit. Se z vzg.pogovorit in s tem bo še bol črna ovca ali bit tiho in čakat. Žalostno, da že v vrtcu se čutijo razlike in nej mi potem ravnateljica na sestanku ne govori o dobrih odnosih otrok-vzg. in obratno in, da bodo otroke učili, da smo vsi eneki. Najprej naj se oni držijo tega. Drugač, pa sem zagovornik domače vzgoje oz. privat varstva, ker je razlika 5 ali pa 20 otrok v skupini. Včerajšna slika v vrtcu- otrok sedi na blazini, žalosten pogled iz noska pa ''šmrkelčki''. vzg. pa z ''bolj priljubljenimi''otroci. In za to plačujemo 200 euruser posted image halooo

(odgovor članu Krikar)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Vrtec,ne vrtec
26.9.2012 10:37:16   
petea
sivk1,
morda za malo drugačen pogled na zadevo:

- Zdaj ko gre v igralnico je ok. Nič joka, ampak slabe volje in samo gleda okoli-opazuje. To za mene pomeni, da se še ni uvela-za vzg. pa da se jeuser posted image .
Morda pa ji ustreza samo opazovati in vsrkavati nove izkušnje; jih potem preanalizira in jih doma realizira.
Morda pa ni navajena, da se mora za pozornost odraslih potruditi in da ni več samo ona tista, s katero se odrasli ukvarjajo. (to nima nujno zveze s samostojnostjo). Lahko pa sploh ne potrebuje toliko neposrednega stika z vzgojiteljico, kot ti misliš, da bi ga morala imeti.


Pa še nekaj sem opazila, da so veseli, razigrani in otroci ki se z vzg. pogovarjajo več ''vredni'' kot tisti, ki so zaprti in tihi, pa čeprav so doma pravi mali ''razbojniki''user posted image .
Kako več vredni?
Ali so samo več časa tik ob vzgojiteljicah? A ni logično, da če nekoga nekaj sprašuješ ali se z njim pogovarjaš, da greš bližje k njemu.
Otrok, ki rabi nekaj več časa, da se vključi v dogajanje, lahko ob siljenju in vabljenju k dejavnosti, preden je pripravljen, da se vključi vanjo, še dlje časa zavrača vključitev v igro; ali zaradi strahu ali uživanja v pridobljeni pozornosti in trudu s strani odraslih ali ker ne želi sodelovati


Torej kaj naredit. Se z vzg.pogovorit in s tem bo še bol črna ovca ali bit tiho in čakat.
Razmislit, kaj je dejanski problem, ocenit, kdo ima dejansko težave - tvoj otrok ali ti, nato pa se - ko imata obe z vzgojiteljico dovolj časa in mira za pogovor, konstruktivno pogovoriti o različnem dojemanju situacije, ocenit razmere (in problem) ter razčisti pričakovanja in pristope.
Nekateri vrtci imajo pogovorne urice za starše, drugače pa si morda lahko vzgojiteljica vzame čas za pogovor med počitkom skupine.


Žalostno, da že v vrtcu se čutijo razlike in nej mi potem ravnateljica na sestanku ne govori o dobrih odnosih otrok-vzg. in obratno in, da bodo otroke učili, da smo vsi eneki. Najprej naj se oni držijo tega.
Otroci so različni, ni potrebe in razloga za to, da bi se jih obravnalo enako. Se jih pa mora obravnavati enakopravno in spoštovati njihovo individualnost (a seveda ne dopuščati raznih izpadov).

Drugač, pa sem zagovornik domače vzgoje oz. privat varstva, ker je razlika 5 ali pa 20 otrok v skupini.
Razlika je v številu otrok. A je tudi razlika med odraslimi. En komaj zmore krotiti enega otroka, ob drugem se zlahka zabava in uživa 20 otrok.
Jaz tudi vem, da otroci zelo uživajo v domačem dogajanju, a v vrtcu se dogajajo druge dejavnosti, ustvarjajo drugačna razmerja in se navaja na drugačno rutino kot doma. In za to se mi zdi vrtec dobra rešitev, saj je izziv za otroke. Četudi seveda ne gredo vedno z največjim veseljem tja.


Včerajšna slika v vrtcu- otrok sedi na blazini, žalosten pogled iz noska pa ''šmrkelčki''. vzg. pa z ''bolj priljubljenimi''otroci.
Morda pa si videla samo končni del zgodbe, ne pa njenega začetka; morda je imel fant kazenski oz. umirjevalni odmor, ker je pred tem on nagajal, pa je rabil nekaj minut zase in za razmislek o svojem neustreznem ravnanju. In takrat seveda lahko otrok tudi žalosten.
Ne poznam zadeve, a sama vedno skušam razmisliti o več možnostih.


In za to plačujemo 200 euruser posted image halooo
Ne rabiš. Noben te ne sili. Obstajajo privat varstva. S svojimi cenami.

[/quote]


Pa da ne bo pomote - smo imeli težave z vzgojiteljicami, z uvajanjem otrok v vrtec, s pogledi na določene zadeve. Pogovor marsikaj reši. Vsega seveda ne.
In moji otroci se v vrtcu obnašajo precej drugače kot doma - praviloma so tam bolj plahi in tihi.

(odgovor članu sivk1)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Vrtec,ne vrtec
28.9.2012 23:08:23   
Balerina
Nisem brala vseh odgovorov pa vendar bi ti rada dala svoje mnenje. Mislim da ni toliko težava v hčerki kot v vas odraslih. Tako stara starša kot ti ste vsi v dilemi zakaj sploh vrtec če pa je doma tako fino, kako naj potem hči jemlje vrtec kot nekaj pozitivnega če pa od vas dobi signel da je nepotreben in da je doma bolje?
Torej mislim da bi morali najprej vi razčistiti v glavah ali hči dati v vrtec ali ne in za kaj jo dati v vrtec, zato ker so vsi drugi v vrtcu sigurno ni pravi odgovor. Potem pa hčerki predstaviti vrtec kot neka nova pozitivna izkušnja ne pa kot nebodi ga treba.

Glede prehrane pa: jaz bi se pogovorila z vzgojitelico jo prosila za pomoč pri uvajanju in ji dala jasno vedeti da ne more pogojevati počitka s količino pojedene hrane. Halo kej pa potem tisti otroci ki nimajo starih staršev da pridejo po njih kaj pa s tistimi naredijo? Mislim da je prav da otroke spodbujajo da poskusijo hrano in če nekaj ne marajo pač ne bodo pojedli ne pa da jih silijo.

Upam da se vsi skupaj čim prej navadite

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 32
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?