|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:37:22   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

no, ampak nima veze, sej se maš tud ti za čudno

Jaz sem sebi normalna - človek, s katerim živim že celo življenje, taklo da mi je to normalno. Da sem čudna, so mi povedali drugi. In ok, zaradi mene sem komot čudna;). Zato mi pa ni čisto vseeno, ali so me vpisali nekam, od koder ni izpisa ali ne;).


ne, jaz sem se zatipkala - napisat sem hotla: saj ME maš tud ti za čudno. user posted image

sam ne mi rečt da je bil "frojdijan slip" user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:48:48   
pelin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
ma ne vem če si predstavljaš kako se otrok počuti in kako lahko prakticira to, če nima podpore in spodbude, če vse informacije zbira sam in se o tem ne more aktivno pogovarjat s starši (ker mislijo da je to itak larifari in posledično zguba cajta). da niti kot otrok določenih stvari ne moreš ubesedit (kar čutiš) in da se posledično počutiš precej sam. odtujen od "skupine istomislečih". nisi toliko liberated kot je to breme za otroka - da imaš drugo gledanje na svet in boga kot tvoji starši.

ne, to si sploh ne morem predstavljati, še posebej pri mlajšem otroku, ki so mu starši sonce in luna....vodniki v dobrem in slabem....kar oni rečejo je za otroka prav, pa čeprav na prvo žogo to ne izgleda tako....Niti pod razno ne more otrok že v zgodnjem otroštvu sam , kot bi se boril z mlini na veter, verjeti v nekaj, kar njegovi starši zanikajo, zaničujejo....Ravno zato mi je grdo od tistih, ki kao furajo lažno demokracijo in mahajo z neko izbiro pri otroku, če mu druge možnosti ne predstavijo oz. mu jo predstavijo negativno in neobjektivno....Prav otroci, ki zrastejo v tako zaplankanem krogu, kjer veljajo le ena pravila in kjer je le eno prepričanje pravilno oz le eno prepričanje poznajo, zrastejo gor v neodločne in ozkogledne ljudi. Včasih se jim šele v odrasli dobi odpre pred nijmi paleta različnih možnosti v življenju, ki bi jo lahko spoznali že prej, če bi jim bilo to omogočeno....
Včasih se zgodi, da ima otrok izven družine npr. v prijateljskem krogu , nekoga, ki mu odpre obzorje še v kakšno drugo smer....vendar je stvar zelo težko speljati oz. realizirati, čeprav otroka zanima, če v tem nima neke podpore pri starših....

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 19:57:54   
ronja
Da je pa tvoji družini navajen vsak odločati po svoje, so pa pokazali tudi s tem, ko je babica pohopsala tebe in te kar po svoje odnesla h krstu...

Hehe, tisto ni več moja primarna družina, pri nas se pregovarjamo in debatiramouser posted image .

Mene je recimo mami vprašala, ali bi šla k verouku in mi ga zelo pozitivno predstavila, da se mi je zdelo fino. Vendar je očitno moja raziskovalna žilica hotela preverit zadevo, predno se ji predam (še nikoli nisem nobenega zanimanja pustila - to je totalno prekletstvo! mam potem preveč...) in sem šla še po drugo mnenje k tistim, ki so hodili na verouk in po tistem sem se odločila, da pa ne bi šlauser posted image .

mateyka, ti si karma girl, ti pojasni svoje zatipkanje, hehe. Jaz te nimam za čudno. Ampak baje nisem referencauser posted image .

pelin, to kar sem hotela rečt je, da zakaj mora ONA vzgajat otroke v krščanski veri, če sploh ne misli, da bi to bilo najboljše za njih? Glede na to, da mož navija za krst, naj jih on tako vzgaja, meni edino logično. pa naj jima pač ta del predstavita vsak po svoje, saj se nobeni starši ne strinajo v vsem, tam pač vsak pove svojo varianto in otroci si potem svoje mnenje ustvarijo. In če bodo oni čutili krščansekga boga, se bojo verjetno želeli tudi vpisati v cerkev. MIslim pa, da je to moževa dolžnost, če si on res tako goreče želi krsta zanje. Če si ga pa ne in dela to samo zato, da mu starši ne bojo več težili... potem pa se mi zdi hipokrizija krstit, ker tam obljubiš, kako boš vzgajal - in noben od njiju nima tega namena...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 20:35:22   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
mateyka, ti si karma girl, ti pojasni svoje zatipkanje, hehe. Jaz te nimam za čudno. Ampak baje nisem referencauser posted image .


sej, kako že angleži pravjo - The pot calling the kettle black user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
24.10.2012 22:00:59   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

samo jaz še vedno trdim, da si mladoleten otrok težko izoblikuje drugačno kritično stališče do neke institucije kot ga ima starš......


Zato so točke, ki so izhodišče razmišljanja, napačne; ker izhajajo iz institucije in ne iz vere. Otrok nima izoblikovanih stališč do nobene inštitucije, ampak čuti in sprejema tisto, kar mu dajemo. Nima stališča do družine, čuti, zaznava pa to, kar mu družina daje; nima stališča do okolja in države, a čuti in sprejema ali zavrača, kar od okolja dobiva; enako ne more imeti stališča do cerkve - lahko pa čuti, kaj mu daje vera, ali preko staršev, ali preko podajanja vere v instituciji.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 8:44:01   
bena
Odgovor Tehnofilu:

moja otroka ne bosta za nič prikrajšana, če ne bosta krščena in ne bosta hodila v cerkev. Res ju sama ne učim moliti. Mlajši je za to še premajhen, saj še niti prav ne zna govoriti. Starejšega pa je moliti naučila že tašča in zagotovo bo tudi mlajšega takoj, ko bo za to dobila priložnost. Ni bojazni, moliti bosta znala. Pozneje pa se lahko tudi sama odločita, ali bosta hodila v cerkev ali ne, zagotovo pa ju k temu ne bom vzpodbujala.
Glede tvojega stališča, da sem jezna na cerkev, pa bom rekla samo to, da v cerkev ne verjamem in ne zaupam vanjo iz že pojasnjenih razlogov. Tudi pri ostalih življenjskih odločitvah, ko se npr. odločaš za izbiro šole, poklica, službe, politične stranke, kanadidata na volitvah, če te njihov program ne prepriča, se pač ne odločiš zanje. Pri meni je enako glede cerkve.
Kar pa se tiče sodstva, ne vem kaj ima sodstvo s tem, da nisem naklonjena krstu otrok. Sama s sodstvom nisem imela nobenih negativnih izkušenj. Še nisem bila udeležena v nobenem sodnem postopku. Pa tudi konkretno ne vem, kaj si mislil s tem. Lahko pa tudi o tem debatirava v nedogled.

(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 12:22:25   
mateyka
pa itak, če nista poročena, ne vem kaj vama težijo s krstom; a vama nič ne težijo ker živita na koruzi in imata "pankrte"? (ne mislim žalit, samo dam primer kako bi lahko na to gledali, če so že tok zelo katoliški). sej če nista poročena, a ni jasno da ne bosta tud redno v cerkev zahajala in polno izpolnjevala "katoliških" pogojev (tudi krst btw), če sta že v biti in na začetku brez "blagoslova" vajine veze?

ne vem, men je čudno da se vztraja pri enih delih, druge se pa ignorira. pa ne pri tebi, tvojem možu in njihovi familiji - a to jih pa ne moti, da sin živi v grehu in prihaja v soboto redno molit k njim, nič ne rečejo kaj glede tega al kako? weird..

(odgovor članu bena)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 12:33:45   
ronja
mateyka, zato te pa rajši ne obsojam čudnostiuser posted image

mateyka, krst hoče babica, poročit se pa mogoče mož niti ne da, pa je mami lepo povedal, da to ne bi, potem je pa samo krst ostal;). Sicer pa nekateri župniki nočejo krstit otrok neporočenih staršev (jih razumem, ker je res nekak jasno, da taki verjetno ne bojo čisto v krščanstvu vzgajali, ker ne dajejo zgleda... po drugi strani pa ne vem, kako je bilo s tem v Kristusovih časih, ko noben starš ni bil cerkveno poročen... ljudi so pa krstili - sicer samo odrasle). se pa strinjam, da je hecno.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 12:36:35   
uškinamama
Bog se vas usmili, da se vam da.  user posted image

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 15:47:40   
kajalin*
Bena, popolnoma te razumem, ker imam podobno stanje, mislim, da sem nekoč že odprla to temo in me je tudi gospod tehnofil napadal, to je značilno za te hude pripadnike cerkve.
Pri nas je stvar v tem, da hčera hodi v drugi razred in obiskuje verouk (želela ga je zaradi drugih otrok in zaradi tega k je pri tašči non stop poslušala kako je to fajn ),jaz jemljem to kot interesno dejavnost, čeprav je ura ob ponedeljkih taka, da nam popapca celo popoldne. In začelo se je že lani s strani sestre katera jih ima verouk, kdaj jo bomo krstili, želela je prav datum, povedala sem ji, da je po mojem mnenju bolje da hodi k verouku nekrščena kot da bi bila krščena in sploh ne bi hodila. Lansko šol leto je večji del obiskovala mašo, na koncu je imela obisk ocenjen kot redko. povedla sem nuni, da žal nimamo prilagojenega življenja cerkvi, in če je otrok med vikendom z babico ( mojo mami ) pač ne gre k maši, ker moja mami ne hodi k maši. Same neke zahteve in teror...Jaz se ne odeležujem nikakršnih skupnih družinskih srečanj in piknikov, ker mi pač ni.Tu zopet nastrada otrok pri verouku, zakaj nas ni bilo,.. Prav boji se že ponedeljkov, je to normalno ? Hodi zaradi mojega in njegove familije. Tu se tudi midva nikoli ne bova poenotila, pa naj reče kdo kar želi, jaz jim ne branim, oni mi pa naj ne vsiljujejo, amen.
Gospod tehnofil, ja verjetno sem tudi jaz že sovražna do naše cerkve, ker mi pijejo potrpljenje in se z njimi res ne da ampak popolnoma nič dogovoriti, terajo svoje, in mislijo da bodo vsem po vrsti lahko prali možgane, zato. tak k druge vrste sekt, delajo samo na tem, da jih bo čim več. Samo čakam, kdaj bodo dali pogoj za obisk pri verouku- krst.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 16:37:56   
pelin

IZVIRNO SPOROČILO: kajalin*
Bena, popolnoma te razumem, ker imam podobno stanje, mislim, da sem nekoč že odprla to temo in me je tudi gospod tehnofil napadal, to je značilno za te hude pripadnike cerkve.

user posted image user posted image kakšne imaš ...joj ti Tehnofil ti hudi pripadnik cerkve nooo...No, skoraj ne verjamem, da te je Tehnofil napadal, ker to nekako ni njegov stil....če pa si podobno kot danes pisala v tisti temi, zna biti pa res, da sem te mogoče napadla jaz....pa ne kot "hudi pripadnik cerkve", temveč kot ogorčena mamica , ki se mu smili tvoj otrok...Pa kaj je s teboj....otrok, se ti odloči da bi obiskoval verouk...sam...brez tvoje podpore, brez razumevanja....v bistvu mu ti prav greniš tole cerkveno udejstvovanje, ker se niti zavoljo otroka ne potrudiš, da bi se malo bolj zanimala za te zadeve ( ne udejstvuješ se srečanj, raznih dejavnosti, ker ti pač ni do tega....ej....nisi važna le ti...od kar imaš otroka, naj bi tvoj "jaz" zasedel drugo ali še kakšno nižje mesto!) oz. da bi mu vsaj omogočila, da redno hodi k verouku in ostalim cerkvenim dejavnostim , če to želi....Seveda, je dobila odpor do verouka, kjer je stalno izpostavljena, ker ni krščena, ker ne hodi k tem , ne k drugim dejavnostim povezanim s cerkvijo...pa ne zaradi svojega nezanimanja, temveč zaradi tebe...tako na pol sedeti na enem stolu se nikjer ne da...niti pri navadnem štrikarskem krožku....tudi, če sam verouk jemlješ kot nek krožek ( kar je že to na celi črti napačno), pa do njega nimaš niti takšnega odnosa kot bi ga morala imeti do krožka...Tudi če otrok hodi k baletu, košarki, na šah....mora upoštevati neke dogovore, pravila, ki jih tam podajo mentorji, trenerji....niso le nune ( ki ti grejo tako v nos) tiste, ki želijo pri zadevi, ki jo vodijo imeti nek red....s takšnim neresnim načinom, bi bila ti kot starš na slabem glasu čisto vse povsod...pri vseh krožkih in dejavnostih...Ti svojem otroku ne nudiš opore takrat, ko jo rabi....ne, tebi se enostavno ni dalo razčistiti zadeve takrat, ko se je odločalo, če se bo dalo deklico k verouku....nisi se strinjala, vendar si pustila otroka k verouku z mislijo v sebi, da za to ne boš niti mignila....mene bi bilo sram....ne zato, ker nisi verna....ne zato, ker ne želiš, da otrok hodi k verouku....zato, ker dopuščaš da otrok zaradi tebe trpi pri zadevi, ki mu je drugače očitno brez tvojega negativnega vpliva, všeč....
Na koncu, bo deklica sita tega, da jo pri verouku ves čas sprašujejo stvari, ki so...(oprosti , če bi se malo bolj zanimala, bi videla, da je res verjetno edina, ki hodi k verouku in nima opravljenega krsta, da je na srečanjih ponavadi za otroke zelo prijetno, pa ona ne more biti zraven, da le njeni starši nič ne premaknejo v cerkvi, ko se pripravlja kakšen poseben dogodek.... )...v cerkvi samoumevne...in bo enostavno prenehala hoditi....Zato ne bo kriva nuna, pa cerkev, pa ta in ona sekta in pranje možganov....zato boš kriva ti in pa seveda njen oče, ki dopuščata, da se tako zadeve vozijo...
In Bena zaenkrat še ni na takem položaju kot ti....Bena se zaenkrat še odloča....zaenkrat še ni dvignila rok tako kot ti in si mislila da je ne briga kako se zadeve odvijejo, v sebi pa že sklenila, da za versko vzgojo ne bo mignila s prstom...
In na koncu boš še izjavila, da si dala deklici na izbiro, da se je sama odločila....saj odločila se je....jo naravnost občudujem....samo to odločitev si ji ti zelo otežila in niti pod razno olajšala, kaj šele podprla......

(odgovor članu kajalin*)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 17:10:11   
ronja
ej....nisi važna le ti...od kar imaš otroka, naj bi tvoj "jaz" zasedel drugo ali še kakšno nižje mesto!

Pelin, kdo vse pa naj bi bil pred njo, poleg otrok? Še mož in bog in še kdo ali kako? Ker s tem se pa zelo ne strinjam. Se strinjam, da so otroci prvi, da pa je še kdo drug, to pa ne, se na dolgi rok ne obnese.
Seveda, je dobila odpor do verouka, kjer je stalno izpostavljena, ker ni krščena, ker ne hodi k tem , ne k drugim dejavnostim povezanim s cerkvijo...

Zakaj pa jo izpostavljajo? A nismo pred bogom vsi enaki? Tako vsaj piše v sp...

Ti hočeš rečt, da čim je en starš veren, mora tudi drugi hodit v cerkev, čeprav ne verjame? Pa to je skregano z logiko! Ker če ne hodi v cerkev, ne nudi opore otroku, ki obiskuje verouk... Meni se zdi, da otroka več dobrega naučiš, če si iskren, pa karkoli že verjameš ali ne verjameš.

In Bena zaenkrat še ni na takem položaju kot ti....Bena se zaenkrat še odloča....zaenkrat še ni dvignila rok tako kot ti

Bena je jasno napisala, da ne želi krstit otrok, da jih ne bo vodila v cerkev, da nima teh namenov, niti se ji to ne zdi potrebno.

saj odločila se je....jo naravnost občudujem....

Nikoli ne bom razumela, zakaj je tako zelo težko furat nekaj, če te podpira SAMO en starš. Kaj pa vse samohranilke in njihovi otroci? Kajalinino hči podpira pri verouku oče in lahko on hodi z njo na cerkvena srečanja, ne vem, kaj naj bi tam ateistka delala... Dajala podporo otroku s tem, da se dela, da veruje? To pa so vrednote ala poštenost...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 17:54:16   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
... po drugi strani pa ne vem, kako je bilo s tem v Kristusovih časih, ko noben starš ni bil cerkveno poročen... ljudi so pa krstili - sicer samo odrasle). se pa strinjam, da je hecno.



ne seri, nobenga ni bilo ki ne bi bil cerkveno poročen. kdo pa misliš da je poročal? židovsko duhovništvo. komu je Jezus zabrisal mizo za trgovanje v svetem templju ven in rekel, da se v sveti hiši nima kaj trgovat (in jih s tem raz***dil), da so lobiral proti njemu? židovsko duhovništvo. hej a se ne spomniš the life of brian? user posted image

http://www.youtube.com/watch?v=ZNeq2Utm0nU

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 18:05:49   
pelin
Ronja...če grem kar po vrsti.....pred tabo je po rojstvu otrok....en otrok, drug otrok, tretji otrok.....toliko otrok kot pač imaš...toliko stopničk naj bi v egocentrizmu zlezel navzdol...nobenega očeta , tete, strica ni treba spuščat naprej....
Verjamem, da nikoli ne boš razumela, da je versko vzgojo težko furat v družini, če jo fura le eden od staršev....preprosto zato, ker takšnega načina vzgoje in življenja ti ne poznaš oz. ga ne razumeš....ni težko furat nogometa, rokometa, strelskega krožka....če, ga mami ne mara in ga obožuje le oči, ali obratno...ni težko,ker nogomet in drugi krožki niso način življenja, temveč del nekega življenja oz. prostega časa....Pa vseeno tudi ob tem, če to postane resno, otroku veliko pomeni, ter zadeva zajame velik del njegovega življenja....otrok slej ko prej rabi podporo obeh staršev ( če ne drugega, da tudi mami kdaj pelje otroka na trening, mu opere prešvicane cunje, mu plača nove superge...)...Tu se v bistvu stvar s cerkveno vzgojo v družini ne da primerjati...vendar jo je na tak način mogoče lažje razumeti....
Pri teh družinah, ki jih zadnje čase"obravnavamo", ni govora o samohranilkah...pa tudi če bi bilo, bi bila stvar enostavna, jasna...če je mati podpora otroku pri cerkveni vzgoji, bo otrok pač cerkveno vzgajan....ni tu bistvo v tem, da enega starša ni ...tu je bistvo v tem, da drug starše je in ne da le ignorira otrokovo željo, tudi otroka v njegovem interesu namerno ovira, mu udejstvovanje preprečuje, onemogoča,kvari....V takih primerih so v bistvu otroci samohranilcev na boljšem, ker so podvrženi vzgoji le enega starša in ne zmedeni med dvema, ki se ne moreta dogovoriti oz. takimi, ki vozijo lažno demokracijo.
Seveda, bi lahko levji delež pri cerkveni vzgoji prevzel oče....saj v bistvu je zelo malo družin, kjer je vzgajanje enakomerno razporejeno med oba starša....vendar pljuvanja, negativnega odnosa, ter neustreznih reakcij iz druge strani ne bi mogel ne vem kako preprečiti....če človek ne vidi enega metra pred sabo, je v bistvu z njim zelo težko....
Poglej sebe....tudi ti si zelo zelo ozkogledna glede podobnih tem....čisto teoretično vprašanje, pa vendar.....če bi se tvoj ljubi kar naenkrat odločil, da bi želel otroka krstiti, ga peljati k maši, ga vpisati k verouku....bi mu dala dihati?Ali bi se le na videz strinjala...po drugi strani pa bi pod eno in drugo pretvezo naredila vse, da bi otroku zagabila zadevo....N,o to počne Kajalin....
Upam, da Bena tega ne bo....Veliko bolj bi jo spoštovala, in po moje, bi bilo tako tudi bolj prav, da bi vsem vpletenim ( možu in otrokoma) lepo povedala, da njej te stvari ne pomenijo veliko, da pa se bo potrudila in pomagala otrokom spoznati, koliko pa bi morda pomenile njima...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 18:09:53   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

ej....nisi važna le ti...od kar imaš otroka, naj bi tvoj "jaz" zasedel drugo ali še kakšno nižje mesto!

Pelin, kdo vse pa naj bi bil pred njo, poleg otrok? Še mož in bog in še kdo ali kako? Ker s tem se pa zelo ne strinjam. Se strinjam, da so otroci prvi, da pa je še kdo drug, to pa ne, se na dolgi rok ne obnese.

ronja, podobno razmišljam ampak si bom še nekaj drznila user posted image
A se moramo v vrsto postavljati v družini, kdo je prvi, drugi in tako naprej. A se vam zdi možno, da smo po pomembnosti, ljubezni,... nekako enaki?
Starši so starši, otrok je otrok, jasno... ampak jaz nikoli nisem otrok postavljala na prvo mesto.. vsi trije smo na prvem mestu. Se čudno sliši? Meni ne...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 18:49:57   
ronja
.tu je bistvo v tem, da drug starše je in ne da le ignorira otrokovo željo, tudi otroka v njegovem interesu namerno ovira, mu udejstvovanje preprečuje, onemogoča,kvari...

Čakaj malo: ona ne preprečuje in onemogoča obiska verouka in maše. Samo sama ne hodi na to - kar se mi zdi fer - to pač ni njeno prepričanje.

če bi se tvoj ljubi kar naenkrat odločil, da bi želel otroka krstiti, ga peljati k maši, ga vpisati k verouku....bi mu dala dihati?

Če bi se on kar naenkrat odločil, bi me kapuser posted image . on je precej bolj proti kot jaz;). Je bil pa veren moj prvi fant in takrat nisva mela nobenih problemov glede tega - on je veroval, hodil v cerkev, kadar mu je pač pasalo, ajz pa ne. Sva se pogovarjala o tem, kako je to pri otrocih, pa se njemu ni zdel problem, da en veruje, drugi pa ne, da pač vsak pove svojo verzijo in to je to.

Za vas je vera nekaj svetega in neka velika reč, nam pa je to pravljica tako kot vse druge. Tudi L. verjame v škratke, pa ji tega niti pod razno ne mislim zagabit, v bistvu jo čisto spodbujam pri njeni veri, mamo vse škratovsko;). Ne vem pa če bi šla na vsak škratji shod zato (če bi bili). Vsekakor pa ne bi rekla, da jo bom vzgajala v škratjem duhu, zato ker so njej škratki všeč (saj so res srčkani).

Meni se ne zdi fer, da če en starš veruje, se mora tudi drugi avtomatsko udejstvovat vseh cerkvenih zadev, čeprav mu ni do tega. Če sama rada ustvarjam, pa to radi počneta tudi punci, to ne pomeni, da mora z nami ustvarjat tudi oči. Če najdem aktivnost, ki mu je všeč, super! Ne bi ga pa silila v to. Niti on mene v basket, čeprav tudi to punci radi delata.

Kajalin pelje malo k verouku, verjetno tudi kdaj k maši, prav tako kot bi jo h krožku. Ne štekam tega, da se ateistično prepričanje ne šteje kot prepričanje. Če bi ti imela muslimana za moža, bi hodila v njihovo cerkev vsako nedeljo? Ali bi šla v svojo? Zakaj ateisti nimamo te pravice? Zame je "vera" narava, kreativnost, pa še kaj bi se našlo, rajši grem tja kot v cerkev.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 19:08:41   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: kajalin*

Pri nas je stvar v tem, da hčera hodi v drugi razred in obiskuje verouk (želela ga je zaradi drugih otrok in zaradi tega k je pri tašči non stop poslušala kako je to fajn ),jaz jemljem to kot interesno dejavnost, čeprav je ura ob ponedeljkih taka, da nam popapca celo popoldne.


Tudi naša hčera obiskuje verouk zaradi podobnega 'razloga' - ker hodijo prijateljice.

Jaz sem bila iskreno vesela - ker verjamem, da se bo naučila marsikaj lepega in dobrega. Enako me tudi zanima, kaj jih pri verouku učijo (me pač zanima iz splošnega interesa) in enako se z njo učim molitve. K maši jih ne silijo hodit, prej jo spodbujam jaz, iz zgoraj napisanega razloga splošnega ineteresa. Zaenkrat pravi, da ne bo hodila, ker je že bila enkrat z dedijem, in je bilo dolgčas. Ampak, vprašala jo pa bom vsake toliko, kdaj gremo user posted image .

Jaz sem ZELO proti cerkvi kot ustanovi, spet nasplošno, iz več že prej navedenih razlogov.

Ampak - teh razlogov ne vidim kot dovolj dobrih, da hčerki omejujem možnost spoznavanja vsaj ene, sicer pri nas prevladujoče vere in njenega lastnega dojemanja. Na tej podlagi bo tudi presodila, ali je katoliška vera njen blizu ali ne - ker tega ne more storiti, če je enkrat na vsake kvatre stopila v cerkev.

Krstila se ne bo, nihče nikogar v to sili (in tudi če bi me - briga me); upam pa, da bo dobila toliko znanja in toliko zaznavanja, da se bo odločila za sebe sama, ko bo čas, v miru in brez jeze.

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 19:11:16   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Kajalin pelje malo k verouku, verjetno tudi kdaj k maši, prav tako kot bi jo h krožku. Ne štekam tega, da se ateistično prepričanje ne šteje kot prepričanje.


Enako kot se ašportno življenje (življenje brez vsakega športa) ne šteje za športno življenje.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 19:30:27   
kajalin*
Hehehe, pelin evo oprosti, ampak predolgi post , da bi vse prebrala, k bistvo je tak jasno. Si pa tudi ti mojega narobe razumel-a, ker sem napisala, da hčeri ne branim, da hodi k verouku in tudi v cerkev, celo domačo nalogo pregledam oz. po potrebi pomagam- ne moreš verjetuser posted image si en hud zagovornik cerkve in tukaj se nimamo kej za pogovarjat, ker je škoda časa,ne boš me razsvetlil-a ali spreobrnil-a, tisti k je isto misleč kot jaz me razuee, za druge se pa resnično ne sekiram. Na druženje s cerkvenimi družinami pa resnično ne morem hoditi, ker se počutim tam zelo veliko hinavko ker niti 1% ne mislim tako kot oni. Da je jezus od mrtvih vstal in bil spočet brezmadežno, in da je seks greh,lej oprosti-te vsi men je to čisti lari, fari... Kadar sem v cervi, izkoristim tiste pol ure, da v miru razmišljam svoje stvari, imam pa super sposobnost, da lahko okolico odklopim, zato nbene pridige in nič ne slišimuser posted image
Aja, pa to, da je obvezno hoditi v cerkev vsako nedeljo mi je tud čist mim.Še pri športu katerega hčera trenira ni nič mus.

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 20:22:53   
ronja
Ašportno živeljenje je tudi način življenja, ni pa šport. Tako tudi ateisti ne pravimo, da je ateizem vera, je pa prepričanje.

Stanislava, po pelinenem mnenju ti tamali še vedno omejuješ spozanvanje z vero, ker ne obiskuješ maš z njo in ker ona gre, kadar ji paše, ne podrejaš svojega življenja temu in si na splošno čisto ista kot ostale "polovičarke" na tej temi...

pelin, sem prebrala lubiju od kajalin dalje, pa pravi, da v tem primeru naj ga peljem v polje, ma pa še en huši scenarij (pravi: I have a gun - use it! - pravi, da ne smem cenzuriratuser posted image , aja, pa nimamo puške, predno se kdo jezi;). Tak da mislim, da nimam za skrbet in otroci ne bojo vzgajani v lažni demokraciji;). Oba misliva, da je zanje ateizem boljši, eč bi mislila, da je slabši, bi bila verna.

Kar se navideznega strinjanja tiče, se je lubi režal: "Pa ti se nikoli navidezno ne strinjaš!" Pa ma kar prav...

Lubi pravi, da tudi če bi tamali trenirali balet, on ne bi zato začel baleta spremljat, vsaj ne dokler bi bili zelo dobri. Sama bi verjetno ga, verjetno bi ga tudi on prej kot si misliuser posted image , ampak gotovo pa ne bi zato celega življenja družine okoli obrnili in ne bi govorila nekaj, kar mislim, da ni res.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 20:37:32   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Stanislava, po pelinenem mnenju ti tamali še vedno omejuješ spozanvanje z vero, ker ne obiskuješ maš z njo in ker ona gre, kadar ji paše, ne podrejaš svojega življenja temu in si na splošno čisto ista kot ostale "polovičarke" na tej temi...


Nisem polovičarka, ker se ne izrekam za krščansko vernico, niti ne živim kot vernica. Vendar s svojim prepričanjem ne omejujem otroka v njegovem seznanjanju z vero, v nobenem pomenu besede. Ona ne gre, ker ji je dolgčas user posted image  (očitno ima vsaj svoje dojemanje, kako je pri maši) in ker je pri verouku ne silijo - obiskovanje maše ni noben pogoj, niti ga ne omenjajo kot pogoj. Zakaj ne, ne vem, ga pač ne, in nikogar ne silijo, da bi hodil. Zakaj dopuščajo toliko verske svobode in izbire, lahko zgolj predvidevam, vem pa ne.

Verjetno je nekaj podobnega kot pri športu - ko so otroci majhni, je najbolj pomemben razvoj gibalnih sposobnosti ter navade gibanja, kasneje pridejo rezultati, tekmovanja, ipd. Pri verouku jim je cilj (predvidevam) razvoj duhovnih sposobnosti (hmmm, izraz) in šele kasneje opredelitev.Kar po moje ni slabo, posebej v kotekstu da so vsi otroci itak božji otroci.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 20:38:54   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ašportno živeljenje je tudi način življenja, ni pa šport. Tako tudi ateisti ne pravimo, da je ateizem vera, je pa prepričanje.


Ašportno življenje ni način športnega življenja, ateistično življenje ni način verskega življenja.  Imaš zdaj logiko?

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   [Brisano sporočilo]
25.10.2012 21:03:58   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 123
   [Brisano sporočilo]
25.10.2012 21:06:08   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti
25.10.2012 21:20:30   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

ronja, mislim da tehnofil in pelin zelo globoko dojemata vse, kar je povezano s katolisko vero, vsaj tko sm jz dobila obcutek po zadnji debati. za njiju je polovicarstvo to, kar (si upam trditi) pocne vecina vernikov RKC: obcasno hodi v cerkev, zakramente prejema bolj zaradi tradicije kot globokega zadoscenja ob tem, gre k spovedi, ko pac mora (pred zakramenti obicajno), hodi k verouku malo zaradi prijateljev, malo zaradi zabave, ... onadva sta do zdaj vedno zastopala svoje, precej skrajno (pa ne mislim slabo!) stalisce, da je pravi vernik tisti, ki dosledno izpolnjuje verske zahteve. in tako predstavita tudi svoj pogled na verska vprasanja, ki se tu pojavljajo.

jz ju pravzaprav obcudujem, da sta v tem tako konsistentna


Nekdo mora biti za zgled in to je dobro, da sta prepričana in dosledna v svojem prepričanju.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?