|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
26.11.2013 19:19:49   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu bskrle)
  Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 19:30:46   
Neala
Se strinjam s Kalbom, Mateyko, Tehnofilom...

Dodala bi to, da se vzgoja začne že davno pred drugim ali tretjim letom. Takrat se mi zdi že prepozno. Začne se že pri dojenčku. Sploh takrat, ko začnejo plazit in raziskovat ter s cviljenjem in tuljenjem izražat svoja mnenja, ker še ne znajo govorit. Takrat je treba začet postavljat meje, da se vidi kdo je tu šef. Seveda je treba biti tudi dober zgled, nuditi otroku umirjeno okolje, z dobrim partnerskim odnosom med očetom in mamo ter sorojenci, dati občutek varnosti in topline.

Avtorici bi pa rekla, da se tu prepleta več tega: Prvo, da je otrok v neki čustveni stiski in s tem pridobiva pozornost (kaj je povzročilo to stisko, da ne zna iz nje ven - ne vem; morda rojstno drugega otroka, morda pač enostavno hlepi po pozornosti, ker je je bil vedno vajen dobivati v izobilju...); drugo pa, da je dejansko avtoriteta s strani vaju s partnerjem zatajila že v dojenčkasti dobi oz. takrat, ko si pisala, da si v njegovi rosni dobi neke izpade enostavno ignorirala. Potem se je samo stopnjevalo.
Prvo bi ti priporočala, da prečistiš odnose v vaši družini in pogledaš iz neke zunanje strani kako delujete kot družina: ste mirni, glasni, se dosti glasno in živčno pogovarjate, dosti hitite, ali ste spoštljivi drug z drugim itd... Torej vaše vsakodnevne navade in življenje, ki se morda tebi zdijo čisto kul, otrok pa zaradi njih postaja "razštelan" (ker recimo nima neke rutine, ki jo otroci rabijo).
Drugo pa; dete bi pač bolj trdo prijela, kot so že zgoraj pisali. Morda bi palil kakšen sistem iz tiste oddaje "Malih vragcev ali super varušk".

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 19:34:53   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: josephine27

No ja psiholog ne reši čudnežno težav in strinjam se s tehnofilom, da je treba gledat celo družino, ampak kljub vsemu mislim, da je psiholog boljši naslov kot pa RR.

Kjub temu me vedno znov preseneča kako so nekateri prepričani, da se da z udarcem po riti rešit vse težave... Sprešujem se kaj boste potem, ko udarec po riti ne bo več deloval?


Vseh ne...nekatere pa......

Pri nas smo se udarcev tu pa tam poslužili.....v obdobju tam okrog 3. 4. leta predvsem....in smo delovali nekako tako......udarec da, če je otrokovo zdravje in življenje ogroženo, oz. če otrok ogroža sam sebe (ni bilo vedno po riti, bilo je po prstkih, bil je močnejši stisk roke in poteg, če je dete zbezljalo na cesto) in pa, če se otrok neprimerno in "nasilno" vede do drugih otrok, odraslih (in pljunek v osebo je recimo tako vedenje, ki ga jaz niti pod razno nisem mislila dopustiti pri 3 letih, ker sem si mislila "kako bo pa potem pri njenih 15?".....pa je probala....prvič in še drugič, da se je prepričala, če bo kazen ista.....potem pa ne večuser posted image ).....pri treh letih se pač določene zadeve med staršem in otrokom ne dajo rešiti na diplomatski način in z maratonskim pregovarjanjem......to je vsaj moje mnenje......

Zdaj je stara 6,5 let in že, se mi zdi, več kot leto dni ni dobila "ene po riti.......zdaj, pri njenih letih diplomacija že skoraj 100 % zaleže in si da že precej dopovedati, kar si pri 3 ali 4 letih niti pod razno ni dala.....in je morala doživeti šok oz. frustracijo, da je postalo njeno obnašanje sprejemljivo......

In hvala bogu, da stroka zadnja leta tudi ugotovlja, da ena "vzgojna po riti" še ni nasilje in pretepanje in da je včasih to skoraj nujno.......in da je 20 oz. 30 let permisivnosti pustilo precej več škode kot 10 krat "vzgojna po riti" v človekovem življenju......

Se pa strinjam s tem, da začeti z "vzgojno po riti" pri 12 letih ne doseže nobenega efekta......to se doseže le tam nekje do 5., 6. leta in potem več "vzgojne po riti" niti niso več potrebne.....zato je strah, kako bo potem, ko udarec po riti ne bo več deloval, čisto odveč.....



(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 19:37:16   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: biga
Medtem ko je bil otrok v vrtcu vedno "priden", je bil doma popolno nasprotje.
... ko je vse v redu, me skoz sprašuje "mami, sem priden?" Grozno.
... Ko je "priden", je pravi angelček.


Kaj bi naj bil 'priden' otrok? In zakaj je 'pridnost' v narekovajih?

Kaj pričakujeta od njega, ko je 'priden'?
Da je neviden, nemoteč, neopazen?
Ali da sodeluje, je del družine in družinskih zadolžitev ter druženja med člani?



IZVIRNO SPOROČILO: biga
Doma ima izpade trme že vseskozi, a ko je bil manjši, me to ni tako skrbelo, ker sva ga z možem bodisi ignorirala bodisi preusmerila pozornost. S trmanjem ni nikoli recimo dobil igrače ali česa drugega, kar je želel. Stopnjevalo se je s prihodom sestrice pri njegovih treh letih, na katero je vseskozi ljubosumen kljub vsem ukrepom, ki smo jih izvedli, da mu dokažemo, da ga imamo enako radi.


Očitno je že hitro ugotovil, da s trmarjenjem dobi pri starših nagrado - pozornost. In to je odtehtalo vse druge, materialne nagrade.
Kakšne ukrepe pa ste izvajali po rojstvu hčere?
Kako je izražal 'svojo ljubosumnost' na sestrico?

Morda pa sin ni želel, da bi ga imeli enako radi, ampak da bi ga opazili. In da bi on bil edinstven, ne en od dveh enakih.


IZVIRNO SPOROČILO: biga
Skrbi me, ker se spravlja na sestrico, jo močno prime ali stisne za obraz, in mala velikokrat joka zaradi tega. Seveda se je naučila, da mu vrne, tako da sta zdaj v fazi, da se velikokrat kregata in tepeta. Večinoma seveda ona nastrada, ker je šibkejša. A mu vrne nazaj, tako da je zdaj začela gristi.


Imam občutek, da je v njegovih očeh sestrica vajina ljubljenka, in tako on preko nje išče in dobi vajino (negativno) pozornost s tem, da opozori nase z draženjem sorojenke.
Kdaj in o čem se kregata? Kako starša reagirata na njune prepire?

Se prepirata, ko sta sama / ko je zraven eden od staršev / oba starša?
Ko sta utrujena / kar tako ... ?
Ju ločite / okarate / se postavite v vlogo sodnika / ste zavetnik enega izmed otrok ... ?


IZVIRNO SPOROČILO: biga
Sin pa ima hude izpade ne le trme, ampak nasilja. Ko ni po njegovo, recimo, da prekinem dokumentarec, ker je sestrico bolelo, začne noreti, ne posluša, buta se z glavo ob omaro in mizo, maha okoli sebe, če ga ne bi trdno prijela, bi me mahnil, tudi pljune in zmerja. Če ga skušam objeti, se z njim pogovoriti, v tistem trenutku ni učinka. Ko se pomiri, se pa seveda zjoka in opravičuje. Skoz govori, da hoče biti priden, obljublja, da bo, in seveda vem, da to nič ne pomeni, ker se vedenje ponavlja. Čisto sem na koncu z živci, in mož seveda tudi. Zadnjič ga je mali mahnil v napadu besa.


Torej - napade sestrico, postane opažen pri vama, nato pa lahko do konca uprizori svojo vlogo 'glavnega'?
S tako odklopljenim otrokom se ne da pogovoriti, ker je v 'afektu'. Treba ga je 'priklopiti' v običajno stanje, npr. s počasnim umirjanjem nekje v samoti in na dolgočasnem mestu (stol za umirjanje, stopnice ...).
In se potem pogovoriti o tem, kaj se je zgodilo in kaj - čigave reakcije - bi moralo biti drugače.

Spet se v tvojem besedilu pojavlja 'pridnost'. In še tokrat v bolj zanimivem kontekstu, ker tako ali vsi vpleteni veste, da tega ne bo. user posted image



IZVIRNO SPOROČILO: biga
Seveda sledi kazen, ampak nobena doslej ni zalegla. Nič mu ne pomeni, da vzamemo igračo, ker se zelo malo igra in nima najljubše igrače. Najraje ima knjige, tako da velikokrat zvečer ostane brez nje, ali brez risanke, a ne pomaga.


Kakšna kazen sledi? In kdaj ter za koliko časa?


IZVIRNO SPOROČILO: biga
Skušala sva graditi odnose na zaupanju in pogovoru, a ne vem, kje se je zalomilo.


Skušala sta ...
in ne dokončala.
Zalomilo se je tam, kjer sta gradnjo odnosov prekinila.



IZVIRNO SPOROČILO: biga
Vedno je on kriv za vse. Čeprav je v bistvu res krivo njegovo vedenje. Kako mu pomagati, kako pomagati sebi in naši družini, ker vse to vpliva tako na sestrico, ki posnema njegovo vedenje, kot na naju, ki sva psihično izžeta?Morda sva ga polomila, a ne veva, s čim.


Po mojem ga lomita s tem, ker hočeta 'pridnega' fanta.
Meni ta pojem predstavlja nekaj nevidnega, neopaznega, vodljivega.
Morda tebi predstavlja nekaj drugega.
Tvojemu sinu pa lahko nekaj tretjega.

Pišeš, da te sin sprašuje, če je priden. Ja, tvoj sin je priden. Želi pa tvojo pozornost, čas, ki ga namenjaš samo njemu. Tako ti kot oče.
In da ga pohvališ. A ne, da je priden, ampak, da je dobro opravil svojo nalogo, spretno vozil kolo, čudovito izdelal grad, zelo pomagal pri kuhanju, skrbno pomagal sestrici pri učenju obuvanja čevljev ...
In to te pravzaprav sin sprašuje. Ali ga opaziš, ali vidiš, da se trudi in da napreduje. In to želi slišati. Da ga opaziš in vidiš njegovo delo. In da mu to nedvoumno in jasno poveš in opišeš, kaj te pri njem navdušuje.

Vsak dan znova in večkrat na dan.
In objemi, crtljanje in igra staršev z otroki delajo čudeže. Umirjajo in povezujejo.




(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 19:58:02   
m_o_i
jaz svojega vidim, slisim, upostevam... tudi takrat, ko je "priden"(se igra z avtomobilcki, pobere smetko s tal in jo nese v kos, ko kao pobrise mizo v dnevni sobi....). veckrat na dan in vsak dan!

ja, dobil jo je tudi ze po riti-ko je pri dveh letih iz jeze zamahnil proti meni. samo takrat, ker potem ni bilo vec treba. udarec sem komentirala: ce bos ti mene/koga drugega udaril, bos dobil udarec nazaj (skoraj)vedno. ce pa tebe kdo udari prvi, imas vso pravico vsekat nazaj.
ko je imel faze besnenja(metanje stvari po tleh), sem sla do njega in ga stisnila z besedami, da to ni prav, da lahko koga in/ali kaj poskoduje, da naj pove, kaj je narobe.
enako sem naredila, ko je iz besa grizel stvari, radiatorje, oblacila-kar je bilo najblizje. no, ljudi ni grizel nikoli.

drugace pa zaleze povisan glas-in samo to. ko se zaderem, pa ga vedno vprasam, ce ne slisi dobro ali noce slisat user posted image . pri 3,5 letih mi pove, da noce slisatuser posted image

v trgovini se mi se ni po tleh metal, izsiljevanja (seuser posted image ) ne pozna.


_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 20:15:41   
patrino
Pišeš, da te sin sprašuje, če je priden. Ja, tvoj sin je priden. Želi pa tvojo pozornost, čas, ki ga namenjaš samo njemu. Tako ti kot oče.
In da ga pohvališ. A ne, da je priden, ampak, da je dobro opravil svojo nalogo, spretno vozil kolo, čudovito izdelal grad, zelo pomagal pri kuhanju, skrbno pomagal sestrici pri učenju obuvanja čevljev ...
In to te pravzaprav sin sprašuje. Ali ga opaziš, ali vidiš, da se trudi in da napreduje. In to želi slišati. Da ga opaziš in vidiš njegovo delo. In da mu to nedvoumno in jasno poveš in opišeš, kaj te pri njem navdušuje.

Vsak dan znova in večkrat na dan.
In objemi, crtljanje in igra staršev z otroki delajo čudeže. Umirjajo in povezujejo.


Podpis. Jaz imam že ves čas občutek, da je tale fantič en velik revež. Nesrečen v sebi in s to agresijo kliče na pomoč. Mati mu s takim bogaboječim ,javkastim , opravičujočim se stilom vzgoje nabija in nabija slabo vest in on je v začaranem krogu. Iz izkušen lahko povem, da je za otroka težje prenašati občutek, da je kriv, da je mami slabe volje, da je mami žalostna , razočarana..kot pa par krepkih čez ta zadnjo. Otrok je jezen na vse okrog sebe in sam nase, ker se "grdo " obnaša. Bolj skuša mati biti razumevajoča, bolj v njem raste jeza, ker oba z očetom le " zdravita" posledice njegovih reakcije, ne poskušata pa odkriti zakaj ima takšne izpade. Nekaj časa prenašata kot dva mučenika, da pljuva po njima, ko pa imata dovolj, pa mu vzameta najljubšo igračo. Iz ene skrajnosti v drugo, pa pri obeh totalno brez občutka. Ko se grdo obnaša in bi morala biti odločna, ter mu tega ne dopustiti, sta premlahava, ko fantiču vrže ven, pa še vedno ne iščeta vzroka, temveč sankcija v tem smislu, da mu vzameta nekaj kar ima rad.
Ne rečem, da se ne strinjam s Kalbom, vendar tu po moje ne gre za klasičen izpad trme. Tu je otrok nesrečen v resnici, globoko. Ne gre se za trenutno stanje, on to že kar precej časa nosi v sebi očitno. Definitivno je cela družina zrela za terapijo in seveda ja- če hočeš, da ti bo pomagal kdo od strokovnjakov, je treba peljati otroka seboj k njemu. To je čisto logično. Pa ne v bistvu zato, ker bo tako strokovnjak videl da je z njim nekaj narobe, temveč bo le tako, da bo opazoval vaš medsebojni odnos poskušal razvozlati, kaj je narobe z vašim družinskim odnosom.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 20:55:57   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: liliana


IZVIRNO SPOROČILO: josephine27

No ja psiholog ne reši čudnežno težav in strinjam se s tehnofilom, da je treba gledat celo družino, ampak kljub vsemu mislim, da je psiholog boljši naslov kot pa RR.

Kjub temu me vedno znov preseneča kako so nekateri prepričani, da se da z udarcem po riti rešit vse težave... Sprešujem se kaj boste potem, ko udarec po riti ne bo več deloval?


Vseh ne...nekatere pa......

Pri nas smo se udarcev tu pa tam poslužili.....v obdobju tam okrog 3. 4. leta predvsem....in smo delovali nekako tako......udarec da, če je otrokovo zdravje in življenje ogroženo, oz. če otrok ogroža sam sebe (ni bilo vedno po riti, bilo je po prstkih, bil je močnejši stisk roke in poteg, če je dete zbezljalo na cesto) in pa, če se otrok neprimerno in "nasilno" vede do drugih otrok, odraslih (in pljunek v osebo je recimo tako vedenje, ki ga jaz niti pod razno nisem mislila dopustiti pri 3 letih, ker sem si mislila "kako bo pa potem pri njenih 15?".....pa je probala....prvič in še drugič, da se je prepričala, če bo kazen ista.....potem pa ne večuser posted image ).....pri treh letih se pač določene zadeve med staršem in otrokom ne dajo rešiti na diplomatski način in z maratonskim pregovarjanjem......to je vsaj moje mnenje......

Zdaj je stara 6,5 let in že, se mi zdi, več kot leto dni ni dobila "ene po riti.......zdaj, pri njenih letih diplomacija že skoraj 100 % zaleže in si da že precej dopovedati, kar si pri 3 ali 4 letih niti pod razno ni dala.....in je morala doživeti šok oz. frustracijo, da je postalo njeno obnašanje sprejemljivo......

In hvala bogu, da stroka zadnja leta tudi ugotovlja, da ena "vzgojna po riti" še ni nasilje in pretepanje in da je včasih to skoraj nujno.......in da je 20 oz. 30 let permisivnosti pustilo precej več škode kot 10 krat "vzgojna po riti" v človekovem življenju......

Se pa strinjam s tem, da začeti z "vzgojno po riti" pri 12 letih ne doseže nobenega efekta......to se doseže le tam nekje do 5., 6. leta in potem več "vzgojne po riti" niti niso več potrebne.....zato je strah, kako bo potem, ko udarec po riti ne bo več deloval, čisto odveč.....





V tem primeru se gre za 6 letnika. Verjetno se strinaš, da je med 3 in 6 kar velika razlika. Poleg tega naj bi bil v vrtcu priden, kar pomeni, da so ga vzgojiteljice znale bremzat brez tega, da bi mu dale po riti. Očitno obstajajo tudi drugi načini za doseganje avtoritete, ki pri tem otroku učinkujejo.

Jaz mislim, da je zdaj skrajni čas, da mama ukrepa in če je treba poišče strokovno pomoč. Jaz vsekakor ne bi več čakala.

_____________________________



(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 20:59:05   
josephine27
Pišeš, da te sin sprašuje, če je priden. Ja, tvoj sin je priden. Želi pa tvojo pozornost, čas, ki ga namenjaš samo njemu. Tako ti kot oče.
In da ga pohvališ. A ne, da je priden, ampak, da je dobro opravil svojo nalogo, spretno vozil kolo, čudovito izdelal grad, zelo pomagal pri kuhanju, skrbno pomagal sestrici pri učenju obuvanja čevljev ...
In to te pravzaprav sin sprašuje. Ali ga opaziš, ali vidiš, da se trudi in da napreduje. In to želi slišati. Da ga opaziš in vidiš njegovo delo. In da mu to nedvoumno in jasno poveš in opišeš, kaj te pri njem navdušuje.

Vsak dan znova in večkrat na dan.
In objemi, crtljanje in igra staršev z otroki delajo čudeže. Umirjajo in povezujejo.


Zelo lepo napisano.

_____________________________



(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 20:59:06   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: liliana


IZVIRNO SPOROČILO: josephine27

No ja psiholog ne reši čudnežno težav in strinjam se s tehnofilom, da je treba gledat celo družino, ampak kljub vsemu mislim, da je psiholog boljši naslov kot pa RR.

Kjub temu me vedno znov preseneča kako so nekateri prepričani, da se da z udarcem po riti rešit vse težave... Sprešujem se kaj boste potem, ko udarec po riti ne bo več deloval?


Vseh ne...nekatere pa......

Pri nas smo se udarcev tu pa tam poslužili.....v obdobju tam okrog 3. 4. leta predvsem....in smo delovali nekako tako......udarec da, če je otrokovo zdravje in življenje ogroženo, oz. če otrok ogroža sam sebe (ni bilo vedno po riti, bilo je po prstkih, bil je močnejši stisk roke in poteg, če je dete zbezljalo na cesto) in pa, če se otrok neprimerno in "nasilno" vede do drugih otrok, odraslih (in pljunek v osebo je recimo tako vedenje, ki ga jaz niti pod razno nisem mislila dopustiti pri 3 letih, ker sem si mislila "kako bo pa potem pri njenih 15?".....pa je probala....prvič in še drugič, da se je prepričala, če bo kazen ista.....potem pa ne večuser posted image ).....pri treh letih se pač določene zadeve med staršem in otrokom ne dajo rešiti na diplomatski način in z maratonskim pregovarjanjem......to je vsaj moje mnenje......

Zdaj je stara 6,5 let in že, se mi zdi, več kot leto dni ni dobila "ene po riti.......zdaj, pri njenih letih diplomacija že skoraj 100 % zaleže in si da že precej dopovedati, kar si pri 3 ali 4 letih niti pod razno ni dala.....in je morala doživeti šok oz. frustracijo, da je postalo njeno obnašanje sprejemljivo......

In hvala bogu, da stroka zadnja leta tudi ugotovlja, da ena "vzgojna po riti" še ni nasilje in pretepanje in da je včasih to skoraj nujno.......in da je 20 oz. 30 let permisivnosti pustilo precej več škode kot 10 krat "vzgojna po riti" v človekovem življenju......

Se pa strinjam s tem, da začeti z "vzgojno po riti" pri 12 letih ne doseže nobenega efekta......to se doseže le tam nekje do 5., 6. leta in potem več "vzgojne po riti" niti niso več potrebne.....zato je strah, kako bo potem, ko udarec po riti ne bo več deloval, čisto odveč.....





Hvala bogu, da še obstaja nekaj zdrave pameti tu gor.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
26.11.2013 21:07:15   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Ne rečem, da se ne strinjam s Kalbom, vendar tu po moje ne gre za klasičen izpad trme. Tu je otrok nesrečen v resnici, globoko. Ne gre se za trenutno stanje, on to že kar precej časa nosi v sebi očitno. Definitivno je cela družina zrela za terapijo in seveda ja- če hočeš, da ti bo pomagal kdo od strokovnjakov, je treba peljati otroka seboj k njemu. To je čisto logično. Pa ne v bistvu zato, ker bo tako strokovnjak videl da je z njim nekaj narobe, temveč bo le tako, da bo opazoval vaš medsebojni odnos poskušal razvozlati, kaj je narobe z vašim družinskim odnosom.


Se strinjava, tukaj je klasična trma že zdavnaj prerasla v to, da se ta otrok konstantno počuti zelo slabo in mi je zelo žal zanj, ker kot vidim se njegova mati nikakor noče spametovati.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 9:00:57   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27


V tem primeru se gre za 6 letnika. Verjetno se strinaš, da je med 3 in 6 kar velika razlika. Poleg tega naj bi bil v vrtcu priden, kar pomeni, da so ga vzgojiteljice znale bremzat brez tega, da bi mu dale po riti. Očitno obstajajo tudi drugi načini za doseganje avtoritete, ki pri tem otroku učinkujejo.




Ja.....samo ti si na splošno obsojala "vzgojno po riti"....zato sem ti razložila malo podrobneje.....user posted image

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   [Brisano sporočilo]
27.11.2013 9:36:02   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 10:13:39   
kalbo
Ja, morala bo, kot si zgoraj napisala, pljunit v roke. Pomojem je post sem gor napisan zato, da ji potrdimo, da ona ni naredila nič narobe, da otrok pač tak je. Potrebno jo je pač streznit in ji dopovedat, da je otrok takšen zaradi njenih in moževih napak, zaradi preusmerjanja pozornosti, nesankcioniranja nesprejemljivega vedenja, neustreznega ukrepanja skozi celotno otrokovo otroštvo.

Dopovedat ji je treba, da se otrok ne bo sam skuliral, skulirat bo morala najprej ona sebe in moža, šele potem bosta lahko skupaj otroka. Moja "ubit boga u njemu" je prispodoba za neprijetne ukrepe, drugačne od jemanja knjigice, tudi če je ta ukrep proti tvojim dosedanjim načelom, važno je da pali.

Od včeraj mi tale tema ne da miru in se po premisleku strinjam, da je za "moje" metode že malo prepozno. Morda bo res potrebna strokovna pomoč, samo ne za izdajanje odločb in teženje učiteljicam v šoli, ampak za korenito spremembo njunega odnosa do otroka.

Moji vzgojni prijemi niso idealni, naredil sem marsikatero napako, samo bolje naredit kako napako, kot iz bojazni sploh ne ukrepat in ob nesprejemljivem obnašanju gledat stran in upat, da bo minilo, ker zagotovo samo od sebe ne bo.


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 10:42:30   
nyna84
Še moje skromno mnenje. Sicer je petea zelo dobro napisala, kje je problem.

Najbolj bode v oči definicija pridnega otroka. Kaj je priden otrok? Moja tastarejša je tudi imela obdobje, ko je za vsako stvar vprašala, če je pridna. Sami tega nismo opazili, je pa na sestanku to izpostavila vzgojiteljica. Smo potem delali na tem, da je nismo pohvalili, da je pridna, ampak smo ji bolj natančno povedali, kaj je naredila prav/dobro/kaj nam je všeč.

Drugo, ob njegovem izpadu je vedno v centru pozornosti? Napaka! Dajte ga na ohlajanje - odstranite ga iz prostora in mu pojasnite, da se lahko vrne, ko se pomiri. To mu seveda pojasnite prej in ob izpadu samo izpeljite. Če se med njegovim izpadom z njim pregovarjate, ga mrite/kregate ni efekta, ker je pač čisto padel ven. ko bo ugotovil, da imajo njegovi izpadi kontra efekt od njemu želenega, bo s tem prenehal.

Vključite ga v vsakodnevna opravila. A se zaveda, da je veliki brat in kaj vse lahko svojo sestrico nauči in kaj vse ji lahko pomaga? Da se bo počutil pomembnega, ker skrbi za svojo sestrico ....
Vzemanje stvari ... gladko ravno mu je. Taka je moja starejša hči (9 let). To je obrambni mehanizem. Če na nobeno stvar ni navezan, mu ne morete vzeti ničesar pomebnega in ga ne morete prizadeti. Kaj ga pa veseli? Kaj rad počne? Za koliko časa pa mu določeno stvar vzamete? Trenutno? Počaka da vas mine jeza, mu stvar vrnete in je potem spet vse po starem?
Pri nas smo namesto jemanja ugodnosti uvedli dodatno delo - doprinos h gospodinjstvu ali dodatno delo za šolo. Tu imamo vsaj vsi koristi.

Tisto glede ene čez riti je pa tako ... Ko ima otrok izpad, se niti ne zaveda, kaj počne in ga lahko ena čez rit res prizemlji. Da postane pozoren na okolico. če ima to učinek na otroka tudi pri 6 letih, težko rečem. Najbrž ste prepozni. Ker bi moral toliko star otrok znati nadzorovati svoje izpade. V bistvu, ko sem brala prvotni post, sem si predstavljala 3-letnika. Mislim, kaj ste čakali vsa ta leta? user posted image da ga bo minilo in bo kar sam od sebe ugotovil, da to ni ok in kaj bi moral delati drugače?

Glede na to, da imate težave samo doma, problem ni v otroku, temveč v vaši družini. Na vas je, ali boste želeli odkriti pravi vzrok in kaj spremeniti. Lahko pa ga vlačite od Poncija do Pilata in upate, da vam bo nekdo potrdil, da je mulc problematičen in niste ostali nič krivi. Dobil bo etiketo, s katero bo še slabše. A si predstavljate, kaj vas čaka, ko bo ta otrok prišel v puberteto? user posted image

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 10:49:44   
jagoda77
otrok je odraz staršev...
in če kdarkoli kdo gleda kakšno varuško, ki prevzgaja, vidi, da ni nikoli problem v otrocih, ampak v starših, ker imajo premalo avtoritete in dejansko ne vedo, kako pa kaj in ko njih prevzgoji, so otroci čist normalni user posted image

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 10:51:21   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: jagoda77

otrok je odraz staršev...
in če kdarkoli kdo gleda kakšno varuško, ki prevzgaja, vidi, da ni nikoli problem v otrocih, ampak v starših, ker imajo premalo avtoritete in dejansko ne vedo, kako pa kaj in ko njih prevzgoji, so otroci čist normalni user posted image

user posted image

(odgovor članu jagoda77)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   [Brisano sporočilo]
27.11.2013 11:05:01   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 11:56:32   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
Glede na to, da imate težave samo doma, problem ni v otroku, temveč v vaši družini. Na vas je, ali boste želeli odkriti pravi vzrok in kaj spremeniti. Lahko pa ga vlačite od Poncija do Pilata in upate, da vam bo nekdo potrdil, da je mulc problematičen in niste ostali nič krivi. Dobil bo etiketo, s katero bo še slabše. A si predstavljate, kaj vas čaka, ko bo ta otrok prišel v puberteto? user posted image


V bistvu je celoten post tako dobro napisan, da lahko dam sam kapo dol. Tale zadnji odstavek je pa splošna težava današnje družbe. Odločba za problematičnega otroka in potem se vse suče okol te odločbe, da bi pa starši pogledali širše in ugotovili, da so v bistvu oni problematični, ne, to pa ne. Nek procent je res otrok, ki potrebujejo takšno odločbo, večina današnjih z odločbo pa zagotovo ne.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 12:05:20   
Izabelina
ne bom se spuščala v debato o "eni po rit" ker je pač moje mnenje drugačno...

me pa zanimajo konkretni primeri, ko pravite, da se mora otrok naučit jezo izražat (in seveda se strinjamo, da je izražanje jeze z metanjem po tleh, pljuvanjem in tepenjem drugič totalno nesprejemljivo za vse) kako naj torej otrok jezo izraža?



_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 12:05:41   
mika
sE STRINJAam z vašimi ugotovitvami. Me pa zanima nekaj...kdo pri nas pomaga staršem, da spregledajo svoje napake in jim pomagajo vpeljat pravilen pristop . Ko sem brala avtoričin post, me je zaradi njene nemoči, spreletel srh. Ja, res je dolgo čakala, ampak to ji trenutno ne pomaga. Kdo konkretno lahko pomaga takšnim družinam? Pri nas najbrž ni super varušk...

< Sporočilo je popravil mika -- 27.11.2013 12:07:07 >

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 12:09:17   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

ne bom se spuščala v debato o "eni po rit" ker je pač moje mnenje drugačno...

me pa zanimajo konkretni primeri, ko pravite, da se mora otrok naučit jezo izražat (in seveda se strinjamo, da je izražanje jeze z metanjem po tleh, pljuvanjem in tepenjem drugič totalno nesprejemljivo za vse) kako naj torej otrok jezo izraža?




Metanje po tleh, pljuvanje in podobno je izražanje triletnika. Šestletnik bi moral takšne izpade imet že v no go zavesti.

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 12:12:32   
Izabelina
ok, no sam moja je stara 3 in se meče po tleh (pljuva in tepe nobenga, tega pač ne pustim oz. ji niti ne pride na misel)... pa da ne bom čez 3 leta js spraševala isto kot avtorica teme... me zdej zanima kako konkretno se jezo izraža na pravi način...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   [Brisano sporočilo]
27.11.2013 12:25:21   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mika)
  Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 12:32:43   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

ok, no sam moja je stara 3 in se meče po tleh (pljuva in tepe nobenga, tega pač ne pustim oz. ji niti ne pride na misel)... pa da ne bom čez 3 leta js spraševala isto kot avtorica teme... me zdej zanima kako konkretno se jezo izraža na pravi način...

In kaj narediš, ko se meče po tleh? Jo ignoriraš? Ji kaznuješ? Ji vzameš najljubšo stvar?

Otrok se mora v prvi fazi pomiriti. Da se lahko z njim vsaj normalno pogovarjaš. Kričanje nazaj ne bo pomagalo. Lahko jo odstraniš iz prostora, dokler se ne umiri. nekje sem enkrat prebrala, da bi moralo zadostovati toliko minut, kolikor je otrok star. In POTEM (ko se umiri) se z njim pogovoriš. Zakaj je to storil, zakaj to ni ok in kako bi moral storiti.

Npr. naša tavelika je imela obdobje, ko je za vsako stvar, ki jo je želela, cvilila. Npr. ni rekla "Mami žejna sem, a lahko dobim sok" ampak je enostavno začela cvilit "Žeeeejjjnaaaaa!" Mislim, men je to stopilo na možgane. Sem ji lepo pojasnila, da če lepo prosi, dobi takoj. Na cviljenje pa ne reagiram. Takoj je bil efekt.

Zanimivo, vedno govorim, kaj je falilo pri taveliki, pri tamali nobenih takih težav ni. user posted image Najbrž nekaj delamo drugače/bolje. Na izkušnjah se učimo. user posted image

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: kako prekiniti nasilno vedenje
27.11.2013 13:02:32   
Izabelina
vidim, da mamo čist različne poglede na vzgojo...
no je že prou tako...

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




Se boste poročili?
zoyaa



da (22%)

ne (15%)

mogoče (26%)

sem že (33%)

po 30.letu (3%)


Število vseh glasov: 310

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!