|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
11.12.2013 21:17:59   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Ja.....ker gre za socialne transferje.....

Meni večno nerazumljiva stvar - v Slov. so OD soc. transfer, v sosednji Avstriji pa enoten znesek, ki ga država nameni družini neodvisno od njenih prihodkov ...


(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
11.12.2013 21:18:09   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
- zato bi bilo pa fajn naredit nekaj, da lahko delaš tudi malo, pač dokler se ne odpre kaj večjega.


evo, meni se zdi to zelo velik problem v slo. ne moreš niti drobtinic služit. neumno. neprijazno do ljudi in nespodbujajoče za ekonomijo.

kot drugo pa drzava s svojimi zakoni ne pribliza koncepta legalizacije malih del - prevec zakomplicira pridobivanje ustreznih papirjev in prevec obdavci. v bistvu to, kar je Ankica* zapisala - kaznuje s palico, ne ponudi pa korenckov.


no, o tem govorim ves čas (na nekaj temah zdaj? user posted image ) tudi jaz. zato se meni ne zdi nič "greh", narest kdaj kako malo stvar izven neke pogodbe, vzet unih 40 ojrov za zašito torbico (sorry lilana) user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
11.12.2013 21:35:32   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Saj sem se. Dojela sem in sem zadevo povsem uspesno korigirala. Sedaj tega vec ne bi naredila. Je to zadosti?

No, meni je tisto, da si smatrala, da delaš samo dobro delo, ker nudiš delo nekomu, ki ga rabi... izgledalo zelo podobno temu, ko je nejcko pisala, da dela samo dobro delo, ko inštruira otroke znancev na črno...


Zato se tudi pogovarjamo. Ni nujno, da nekdo sprejme to kar napisem ali da jaz sprejmem to kar nekdo drug napise, vendar ce o tem razmisljas pa IMO gres naprej, drugaqce vidis zadeve in napredujes.

In v drugi temi si pisala, da nisi nobene dobila in je bil to razlog, da si opustila misel na gosp. pomočnico... ker nisi nobene našla, ki bi bila pripravljena za ponujeno ceno delat, ne spomnim se teme, ampak je bilo točno tako napisano, verjetno se še kdo spomni, katera debata, ker si se precej razjezila;).


Sprasevala sem po mnenju. Nisem dobila nobene primerne. Po ceni, ki ga ima pa servis, raje najamem servis. pri servisu me je motilo to, da ne ves kdo pride. Za odpeljat otroka v solo pa cistilni servis pac ne potrebujem. Zato sme iskala vse v enem. Polovicni delovni cas za polovicno placo. Ideja takrat ni bila povsem dodelana.
Dokler me je kontaktirala ze prej omenjena zenska je otrok zrasel, zacel sam hoditi v solo, sam ostajati doma za kasno uro ali dve in kar nekaj tega negospodinjsega "dela" je odpadlo.

Razjezila sme se , ker sme dobila salvo ocitkov kako malo vrednujem gospodinjsko delo, pa bi zenska morala imeti bolnisko, pa placan dopust pa nevem kaj. Iskreno, kdor nima kaj za jest ne sprasuje po placanem dopustu in bolniski. In se vedno mi gre na jetra kako dobro se zavedamo kaj vse nam menda pripada, a kako malo pomislimo na to, kar je na nas, da naredimo.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
11.12.2013 21:40:45   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

Ne.
Vse je bilo večkrat zelo jasno zapisano, sam prebrati je treba z razumevanjem. Ker pa greš brati s predsodkom, potem ven povlečeš to, kar hočeš povleči. Ne to, kar je implicitno ali pa tudi ne napisano, temveč to kar hočeš prebrat. Ampak, kot gre un rek, prepričanega težko prepričaš, te ne bom prepričevala. Preberi in razumi ali pa preberi in si razlagaj po svoje. Mislim, da je veliki večini jasno, kaj je bilo mišljeno in ne, ni to, kar namiguješ.



Potem mi razlozi vezo med golufanjem zavarovalnice in njenimi dobicki. Pogovajali smo se o pogostosti zavarovalniskih goljufijah, znesku, ki je vrti pri teh goljufijah in jasnem znaku, da to niso revezi, ti me pa zgolj vprasas, ce sem pogledala koliko dobicka so zavarovalnice imele.

Nato sem te vprasala, kaksne veze ima dobicek z goljufijo /krajo/ prevaro in vprasala se, ali ima dobicek tvojega podjetja veze s krajo, ki ste jo doziveli ter ali tvoja izjava poeni, da se od zavarovalnice lahko krade, ker ona ima odbicek.
Odgovora nisem dobila. razumem, da so to tvoji obcutki in na cistveni ravni se bom kar strinjala s teboj. vendar v splosni miselnosti je to zgolj izgovor. navsezadnje se ta izgovor vlece ze ves cas.. tudi ce krade, ga razumemo, ga ne bomo prijavili, ker je revez in nima kaj za jesti. Ce bi samo revezi na pr. goljufali zavarovalnice revezev ne bi bilo vec, ker bi vsi ze imeli... Zato pa pravim, da ne goljufajo in kradejo revezi.

BTW., povezavo do Milgamovega poiskusa si pogledala?



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
11.12.2013 21:56:46   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Saj sem se. Dojela sem in sem zadevo povsem uspesno korigirala. Sedaj tega vec ne bi naredila. Je to zadosti?
Vsaj toliko pricakujem tudi od rugih,m ne da nekdo brez kaknca sramu in slabe vesti klamfa kako je goljufanje povsem zakonito, ker bo "samo dvignil" prihranke iz racuna.
Na to me pa Ankica prepricuje, da to pocnejo revezi, ker nimajo za kruh... NIma za kruh ima pa prihranke in censuz preseze z obrestmi na prihranke..
Pa kdo je tu nor?


to je zato, ker sodiš iz gledišča, ko si greh že za sabo pustila. lahko je biti po bitki general. plus ljudje smo različni (konstantno zanemarjaš določene vidike - milgramov eksperiment je en primer, drug je to, da vsi na vse ne reagiramo enako). npr. - lahko da bi ti nehala kadit takoj ko bi se odločila, da nehaš, drug pa ne more (zakaj ne, je beside teh point - miljon razlogov je lahko). ampak ti ne dopustiš temu drugemu drugačno pot. ali tako kot ti, al pa naj javno izjavlja, da je grešnik. samo ko si bila ti grešnik se tudi nisi po prsih s tem bìla - takrat si mislila da je to sprejemljiva rešitev. zakaj pričakuješ od drugih kaj drugega? res je tudi, da si bila v "grešnem" stanju manj časa (če je to kak argument), samo vseeno - druge tretiraš samo s svojim osebnim kriterijem in ne dopuščaš odstopanj.


Pravzaprav ne. razumem bvse pomisleke, strinjam se z nedorecenimi zakoni ipd. pricakujem pa, da pridemo do tega, da je kraja kraja, ne glede na to kdo jo izvrsi, da je goljufija goljufija ne glede na to kdo je goljuf. Ce gremo skozi razgovor se ves cas vlecejo izgovori o revezih, ki nimajo za jesti. Resnica pa je, da ne goljufajo in kradejo zgolj revezi, ki nimajo za jesti nasproti bogatunom ala Zidar itn... Vmes je se ogromno ljudi, ki goljufajo.

Ne moti me toliko, da nekdo dela na crno, pricakujem pa, da ni poln izgovorov temvec, da ima jajca reci da dela na crno. Izjemno motece je sprenevadanje , da je nekdo posten in vzoren, a goljufa in krade. In potem se na vsa usta razlaga, da goljufati ni protizakonito ker samo dvignes denar. Po tej logiki je marsikaj zakonito. Tudi vzeti denarnico, ki je neki babici "padla" iz torbice.
Najmanj kar je - je, da brez izgovor sprejmemo, da je zakon povsem natancen in nic kaj nemoralen in sporen pri definiciji kaj je goljufija, kaj je kraja itn.. in stvari, ki jih pocnemo zaceti gledati objektivno in ne tako, kot nam trenutno ustreza. Me spomni na srpski rek - rdjavom qrcu i dlaka smeta. Tako tudi tukaj - vsi bi postenje, ne bi pa vedlei kaj je goljufija, kaj je kraja oz. bi stlacili v nekaj opravicljivega, ker jih je drzava v to prisilila - zame moteca logika.

BTW: kaj se pa kajenja tice - ko so prepovedali kajenje v javnih prostorih smo vsi nehali kaditi ne glede na naso naravo. Tudi od drugih krsiteljev zakona pricakujemo, da nemudoma prenehajo s svojim pocetjem. Zamisli , ce bi uveljavili to prirojenost ne samo pri delu na crno ali goljufanju socilanih transferjev temvec tudi pri spolnih deliktih ali gospodarskemu kriminalu... Bo treba dati pedofilu cas, da pride do sklepa.
Sama ves, da je identifikacija problema pol poti do resitve. In vsi ti "izgovori" o upravicenih goljufijah, krajah ipd zgolj in edino dela sum in mesa meglo pri identifikaciji problema. Vrni se na zacetek teme pa poglej koliko casa je bilo potrebno, da smo prisli do tega, da z zakonsko mejo kaj je goljufija in kaj kraja ni nic narobe. Prav zaradi tovrstnih zameglitev. In prav zato, ker smo zgubili kom pas kaj je kaj, so se lahko te velike kraje in prevare lahko dogajale pred nasimi ocmi, ker jih nismo bili in se vedno nismo psosobni identificrati jih kot kriminal, kot krajo, kot goljufijo. To smo pretocili v "iznajdljivost" in "iznajdljivci" so opstali glavne face, ker varali in goljufali....

Zato sem prepricana, da je resno potrebno reci bobu bo


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
11.12.2013 22:05:15   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
BTW., povezavo do Milgamovega poiskusa si pogledala?


Nisem, vem pa o cem se gre. KOlikor se spomnim je to eksperimet z direktnimi ukazi in neposredno pobudo.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   [Brisano sporočilo]
11.12.2013 23:48:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 9:17:47   
nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

In meni jih pripada več, ker zapravljam več kot ti?


Ja....ker gre za socialni transfer.....tisti, ki ima dovolj, da varčuje torej dobi nekoliko manj....če imaš dovolj za življenje cele družine in še za varčevanje torej ne potrebuješ toliko sredstev od države kot tisti, ki ne more varčevati......

Ampak, če imava enake dohodke in enak standard, zakaj imaš ti dovolj, jaz pa ne?
Npr. ti si bolj ekonomična pri hrani, kupujete samo tisto kar res rabite, nakupe opravljate v Lidlu, EuroSpinu ...
Jaz pa si pa vsak dan privoščim sprotne nakupe v Mercatorju - sej veš, 40 dag kuhane pancete ali mortadele, pa včasih tatarski biftek, pa sladico za po jedi, pa kakšno revijo ...
A vidiš razliko? user posted image

Meni se to bolj zdi potuha države. Tistim, k iz denarjem ne znajo racionalno delat, jim na koncu bolj pomaga. In tistim, ki se "znajdejo" in si "zrihtajo", še bolj pomaga. Tisti, ki je pošten, in za vsak € dvakrat pomnisli, kam ga bo porabil, na koncu pa kratko potegne.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 9:27:46   
nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
Seveda ne, zato sm pa odprla to temo. Ker imam znance, ki imajo več dohodkov kot jaz, lahko živijo na veliki nogi, pa črpajo vse možne transferje maksimalno. Ker jim pripadajo. In potem še povejo, da jim nihče nič ne more, ker jim po zakonu to pripada. user posted image


"Pripadajo jim" ker goljufajo. Seveda se, kot nekateri drugi, imajo za postene. To je prav ta miselnost proti kateri se je treba boriti.

Točno. In kdo lahko dokaže, da goljufajo? Kako? Pokličeš inšpekcijo in poveš, kje majster trenutno na črno dela? A lahko pride inšpektor na mesto dela preverjat? A rabi nalog? Baje brez naloga še na dvorišče ne smejo stopiti.
Kako bo inšpektor ugotavljal ali dela za plačilo ali samo pomaga prijatelju pro bono? A ga more zasačit pri plačilu? Kako? A res lahko do 200 € mesečno zaslužiš brez računa?

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 9:35:30   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
A res lahko do 200 € mesečno zaslužiš brez računa?


A to misliš za s.p?
Če ja, potem je odgovor ne, vse mora biti krito z računi.


Mislim, da je teh 200 € meja, do katere lahko brezposelna oseba zasluži preko pogodb, a vseeno ohrani pravico do nadomestila za brezposelnost.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 10:31:02   
nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: petea
IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
A res lahko do 200 € mesečno zaslužiš brez računa?


A to misliš za s.p?
Če ja, potem je odgovor ne, vse mora biti krito z računi.

Mislim, da je teh 200 € meja, do katere lahko brezposelna oseba zasluži preko pogodb, a vseeno ohrani pravico do nadomestila za brezposelnost.

Pojma nimam. Tako on pravi.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 10:32:58   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
Tako on pravi.



Kdo?

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 11:14:25   
nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: petea
IZVIRNO SPOROČILO: nyna84
Tako on pravi.


Kdo?


Brezposelni majster, ki zasluži več kot jaz.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 11:43:03   
petea
Glede na tvoj zapis, da lahko ''majster'' dela brez računa do določenega zneska in ker pišeš, da zaslužiš manj od njega, torej ti zaslužiš manj kot 200 €?

Pripenjam še povezavo na odgovor pristojnega ministrstva glede pogojev dela brezposelnih oseb:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1036&sid=597&faqid=45003


< Sporočilo je popravil petea -- 12.12.2013 11:44:52 >

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 11:49:41   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: petea

Glede na tvoj zapis, da lahko ''majster'' dela brez računa do določenega zneska in ker pišeš, da zaslužiš manj od njega, torej ti zaslužiš manj kot 200 €?

Pripenjam še povezavo na odgovor pristojnega ministrstva glede pogojev dela brezposelnih oseb:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1036&sid=597&faqid=45003


Ah, seveda ne (na srečo user posted image ). On je razlagal, da tudi če mu nekdo plača npr. 200 € na roko in ga inšpekcija pri tem dobi, mu nič ne morejo.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 11:56:46   
ronja
to je zato, ker sodiš iz gledišča, ko si greh že za sabo pustila. lahko je biti po bitki general.

Podpis.
Frodica, saj tudi šivanja nisi plačevala na belo, ne?;) Se spomnim, ko si tu iskala punco in si se potem zmenila z eno - pa vem, da nima odprtega sp. Jaz je zato nikakor ne bi šla prijavljat, je pač ostala brez dela in si pomaga kakor si ve in zna, ampak dajmo ne bit preveč licemerski, a?;)

Zato se tudi pogovarjamo. Ni nujno, da nekdo sprejme to kar napisem ali da jaz sprejmem to kar nekdo drug napise, vendar ce o tem razmisljas pa IMO gres naprej, drugaqce vidis zadeve in napredujes.

To mi je všeč:). Zdaj pojdi pa še en korak naprej, pa poglej, da v bistvu ni šlo tudi pri tebi za en osamljen primer, ampak je bil to način iskanja rešitev - zato, ker je pač država preveč zakomplicirala delo na belo, ko gre za občasna, priložnostna zelo mala naročila in zneske.

Razjezila sme se , ker sme dobila salvo ocitkov kako malo vrednujem gospodinjsko delo, pa bi zenska morala imeti bolnisko, pa placan dopust pa nevem kaj.

Če nekoga zaposliš na belo, pa čeprav za polovični delovni čas, mu seveda to pripada... To je smisel dela na belo, da imaš in dolžnsti (plačevat davke) in tudi pravice (bolniška, itd...)

Potem mi razlozi vezo med golufanjem zavarovalnice in njenimi dobicki.

A lahko jaz poizkusim? PO moje je ankica mislila na to, da zavarovalnice niso bile tako uboge, da ne bi imele od česa živet, iz česa plačat delavcev, itd..., da bi se morale posluževat takega načina, če bi hotele bit poštene do svojih zaposlenih, kar človek razume, da bi jim bilo prvo. Ampak ker so zavarovalnice imele kar konkreten dobiček, se ji še toliko bolj noro zdi, da tam, kjer je stvar zelo očitna, ne ravnajo profesionalno. Sama imam enake izkušnje, sicer je šlo za obvezno nezgodno zavarovanje, ki si ga kot študent moral imet, potem pa sem bila pol leta na berglah in mi niti približno niso izplačali tega, kar bi mi morali. Ne pridem več blizu ničemur, kar ima zvezo s Slovenico - se je Adriatik trudil še pa još, da ib iz Triglava presedlala k njim, pa mi na kraj pameti ne pade, ker so pač skup z zavarovalnico, s katero sem mela težave. Triglav je do zdaj še vedno plačal, kar je bilo treba, vsaj za avtomobilska zavarovanja v naši družini (čeprav se mu v bratovem primeru niti približno ni splačalo:D).
Ankica bi verjetno razumela zavlačevanje plačila, če zavarovalnica ne bi imela denarja za plače svojih zaposlenih... tako ji pa to ni jasno - kako lahko, če imaš vsega dovolj goljufaš druge. Tudi meni je slednje nerazumljivo, prvo bi pa štekala, čeprav ni prav. Še vedno bi hotela svoj denar nazaj, vendar bi lažje razumela - in pri večini ljudi je tako, da lažje sprejmemo nekaj, kar razumemo.

Ce gremo skozi razgovor se ves cas vlecejo izgovori o revezih, ki nimajo za jesti. Resnica pa je, da ne goljufajo in kradejo zgolj revezi, ki nimajo za jesti nasproti bogatunom ala Zidar itn... Vmes je se ogromno ljudi, ki goljufajo.

Se strinjam, večinoma smo vsi vmes;). Vendar če ti napadeš nejcko zaradi par 10 evrov inštrukcij, hkrati pa sama iščeš ljudi na črno, da ti kaj sešijejo, odpeljejo otroka v šolo, počistijo stanovanje... si ista. In ti tudi sama nisi nikoli napisala: Jaz sem goljufala državo. Ravnotako si iskala izgovore: da delaš dobro delo ljudem, ki nimajo dovolj, itd... Se strinjam in z razlogi in s tem, da to v principu ni prav - samo ne moreš pri enih se postavit na eno, pri drugih pa na drugo stran...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 12:03:08   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84


IZVIRNO SPOROČILO: petea

Glede na tvoj zapis, da lahko ''majster'' dela brez računa do določenega zneska in ker pišeš, da zaslužiš manj od njega, torej ti zaslužiš manj kot 200 €?

Pripenjam še povezavo na odgovor pristojnega ministrstva glede pogojev dela brezposelnih oseb:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1036&sid=597&faqid=45003


Ah, seveda ne (na srečo user posted image ). On je razlagal, da tudi če mu nekdo plača npr. 200 € na roko in ga inšpekcija pri tem dobi, mu nič ne morejo.



Ni tako, kot razlaga ta majster. Ker kmalu po njegovi logiki lahko vsak dan brez računa dobi 200 €. Potem pa - seveda - razumljivo zasluži več kot ti. In seveda kot 'človek brez dela' dobi še vsak mesec nadomestilo za brezposelne. Tudi iz tvojega in mojega žepa.

Mora biti nek dokument, na osnovi on izvaja stranki delo - pogodba (podjemna ...) ali izstavljen račun (na s.p., d.o.o.).

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 12:04:59   
ronja
Meni se to bolj zdi potuha države. Tistim, k iz denarjem ne znajo racionalno delat, jim na koncu bolj pomaga. In tistim, ki se "znajdejo" in si "zrihtajo", še bolj pomaga. Tisti, ki je pošten, in za vsak € dvakrat pomnisli, kam ga bo porabil, na koncu pa kratko potegne.

Se strinjam. Zato bi pa nagradila tiste, ki premislijo, pa jim omogočila, da pošteno delajo kaka občasna dela, ki ne prinašajo velikega zaslužka. Ker če imaš občasno delo, pač ne veš, da boš vsak mesec zaslužil 80 €, če si zaposlen ali 350, če si brezposeln... Določene stvari grejo s pogodbo, določene pa ne...

Frodo, mislim, da vseeno ni tako zelo črnobelo: poglej, sama sem zelo proti temu, da se krade iz bolnišnic - te lepo prosijo v mš, da ne kradi plenic, ker jim jih potem zmanjka in ker je bil to precejšen problem, imajo v p. plenice, ki imajo vtkani dve modri črti, da se jih spozna. In ko mi tašča da pok plenic od svojih malih za mojo taprvo, ej bila ena plenica taka. Mi je bilo malo nerodno jo uporabljat in sem se spraševala, ali si babica (patronažna) misli, da smo jo ukradli, vendar po drugi strani sem vedela njen izvor in sem vedela, da je nisem ukradla, niti je verjetno ni ona ukradla, ne vem, zakaj je ta pač mela tudi tak dizajn...
Potem sem recimo med kupom enih rjuh ipd. ki je ostal v stanovanju, našla tudi eno, kjer lepo piše vtkano gor Klinični center. Ali jaz kradem, ker imam to doma? Ne, ker nisem ukradla. Vendar vem, čigava je. Zato je nočem uporabit, sem jo oprala in čaka. Prav zato se mi pa ne da tja, nameravam jo enkrat sproti nest nazaj. Če bi bila doma na Ptuju, je pa ne bi nosila sem v LJ. Vidiš foro?

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 13:09:43   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: petea


IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Ja.....ker gre za socialne transferje.....

Meni večno nerazumljiva stvar - v Slov. so OD soc. transfer, v sosednji Avstriji pa enoten znesek, ki ga država nameni družini neodvisno od njenih prihodkov ...




Ja....takoj ko je nek državni transfer odvisen od velikosti dohodka je socialni transfer....in pri nas je tako že od začetka z otroškim dodatkom......

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 13:23:08   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

Npr. ti si bolj ekonomična pri hrani, kupujete samo tisto kar res rabite, nakupe opravljate v Lidlu, EuroSpinu ...
Jaz pa si pa vsak dan privoščim sprotne nakupe v Mercatorju - sej veš, 40 dag kuhane pancete ali mortadele, pa včasih tatarski biftek, pa sladico za po jedi, pa kakšno revijo ...
A vidiš razliko? user posted image

Meni se to bolj zdi potuha države. Tistim, k iz denarjem ne znajo racionalno delat, jim na koncu bolj pomaga. In tistim, ki se "znajdejo" in si "zrihtajo", še bolj pomaga. Tisti, ki je pošten, in za vsak € dvakrat pomnisli, kam ga bo porabil, na koncu pa kratko potegne.


Kaj je zdaj racionalno delanje z denarjem je zelo relativno.....meni se recimo ne zdi racionalno vlagati denar zgolj v nepremičnino in avto, nekaterim se pa to zdi zelo racionalno.....meni se recimo ne zdi racionalno kupiti torbico za 300 EUR, ampak se mi zdi bolj racionalno kupiti tako za 50 EUR.....

In če ostanemo pri varčevanju in smo striktni....varčevanje je naložba......

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 13:29:22   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

Npr. ti si bolj ekonomična pri hrani, kupujete samo tisto kar res rabite, nakupe opravljate v Lidlu, EuroSpinu ...
Jaz pa si pa vsak dan privoščim sprotne nakupe v Mercatorju - sej veš, 40 dag kuhane pancete ali mortadele, pa včasih tatarski biftek, pa sladico za po jedi, pa kakšno revijo ...
A vidiš razliko? user posted image

Meni se to bolj zdi potuha države. Tistim, k iz denarjem ne znajo racionalno delat, jim na koncu bolj pomaga. In tistim, ki se "znajdejo" in si "zrihtajo", še bolj pomaga. Tisti, ki je pošten, in za vsak € dvakrat pomnisli, kam ga bo porabil, na koncu pa kratko potegne.


Kaj je zdaj racionalno delanje z denarjem je zelo relativno.....meni se recimo ne zdi racionalno vlagati denar zgolj v nepremičnino in avto, nekaterim se pa to zdi zelo racionalno.....meni se recimo ne zdi racionalno kupiti torbico za 300 EUR, ampak se mi zdi bolj racionalno kupiti tako za 50 EUR.....
In če ostanemo pri varčevanju in smo striktni....varčevanje je naložba......

No vidiš, ampak še vseeno, jaz bom kupila torbico za 300 €in bom imela večje socialne transferje kot ti, ki boš ta denar naložila za hude čase user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 13:34:12   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Se strinjam. Zato bi pa nagradila tiste, ki premislijo, pa jim omogočila, da pošteno delajo kaka občasna dela, ki ne prinašajo velikega zaslužka. Ker če imaš občasno delo, pač ne veš, da boš vsak mesec zaslužil 80 €, če si zaposlen ali 350, če si brezposeln... Določene stvari grejo s pogodbo, določene pa ne...



Zakon o malem delu je nekaj takega omogočal.....ni bil perfekten je bil pa dosti boljši kot zdajšnji sistem, ki to omogoča zgolj študentom in dijakom.....pa smo ga ljudje zavrnili.......

Drugače pa ne obstaja taka obdavčitev pri kateri bi se legalno delo "splačalo" v primerjavi z delom na črno......s tega vidika se vedno "splača" utajiti vsak davek.....vendar, če hočemo imeti tako državo, ki nam nudi zdravstveno varstvo, šolstvo, socialne transferje tako kot nam nudi, so davki nujni......in takrat je delo na črno problem......ne moremo namreč zahtevati vsega, največje socialne transferje, popolno zdravstveno oskrbo, popoln izobraževalni sistem.....vsak pa bi malo po domače nekaj na roko plačal ali nekaj na roko naredil.....le peščica "neumnih" oz. "neiznajdljivih" pa naj bi vse to plačevala.....ne, to ne gre.....




(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 13:39:19   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

No vidiš, ampak še vseeno, jaz bom kupila torbico za 300 €in bom imela večje socialne transferje kot ti, ki boš ta denar naložila za hude čase user posted image


Pa si jo kupiuser posted image .....ti imaš torbico za 300 EUR, jaz pa imam nekje denar za hude čase, ki ga ti nimaš......imaš pa torbico, ki bo čez 15 let raztrgana ali pa je ne bo več......

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 123
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 13:59:07   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

No vidiš, ampak še vseeno, jaz bom kupila torbico za 300 €in bom imela večje socialne transferje kot ti, ki boš ta denar naložila za hude čase user posted image


Pa si jo kupiuser posted image .....ti imaš torbico za 300 EUR, jaz pa imam nekje denar za hude čase, ki ga ti nimaš......imaš pa torbico, ki bo čez 15 let raztrgana ali pa je ne bo več......

Ah, brez veze, ker nočeš videti pointa. Goniš svoje in ne vidiš preko.

Pa drugače. Ti varčuješ na banki, jaz pa doma v nogavici - boljša primerjava? Z istimi dohodki bova enako privarčevali, ti boš imela obresti od prihranka, ki ti jih bodo upoštevali v premoženje, jaz pa višje socialne transferje, ker teh obresti ne bo. Sem na boljšem kot ti. A goljufam?

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: Siva ekonomija - priložnost ali kraja?
12.12.2013 14:02:43   
ronja
Zakon o malem delu je nekaj takega omogočal.....ni bil perfekten je bil pa dosti boljši kot zdajšnji sistem, ki to omogoča zgolj študentom in dijakom.....pa smo ga ljudje zavrnili.......

Lili, že ene 50tič ti odgovarjam, da sem glasovala ZA zakon o malem delu, zato smo celo prej prišli od dedija, da sva ujela volišče... Ne sprejmem odgovornosti za to, da je večina bila proti, ker jaz nisem bila. Bila sem za, tudi tu gor, če se ne motim.

Drugače pa ne obstaja taka obdavčitev pri kateri bi se legalno delo "splačalo" v primerjavi z delom na črno...

Ne, ne mislim v primerjavi z delom na črno - ampak da bi se ti sploh splačalo delat. Če si recimo zaposlen in imaš pop. sp., bojo po novem letu stroški 80€ na mesec. Toliko recimo veliko inštruktorjev ne zasluži v enem mesecu, sploh ne vsak mesec plačat pa moraš vsak mesec, tudi tista dva meseca, ko absolutno ni nobenega povpraševanja... Za tiste, ki bi zaslužili par 10 € sem pa tja, da bi to lahko naredili legalno. Ker delat zato, da boš na slabšem, v minusu - tako neumen pa noben ni. Prav je, da od vsakega dohodka plačaš davek, ampak če dohodka ni, moraš pa vseeno plačat, potem moraš bit ziher, da bo dohodek ves čas dovolj velik, da ti te luknje pokrije. Večini se z občasnim delom to ne pokrije.

PS. una torbica za 300€ pa ma da zdrži 10 let! user posted image

< Sporočilo je popravil ronja -- 12.12.2013 14:03:40 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?