|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Oktobrski listki 2014
31.1.2015 22:36:41   
kamajuš
O, Lila, lepo, da si se oglasila user posted image !

Evo, naš palček "slavi" jutri 4 mini svečkice in je že na AB. V četrtek se je zbudil čist zapopan okrog ušeska. Najprej sem mislila, da se je pač ponoči tako kvalitetno pobruhal. Potem pa sem ugotovila, da mu iz ušeska teče gnoj. Čeprav sem ga prešlatala okrog in okrog, ga nič ne boli. Ampak gnojno pa je in je treba zdravit. Pediater je takoj menil, da bo to neka stalnica pri nas, kronično vnetje ušeska in posledično AB za posladek user posted image . Zato sem se odločila, da ga cepimo (še) proti pnevmokoku. Samo počakam, da damo skoz tole AB kuro. Hvala bogu malega ušesek ne boli, niti nima vročine.

Kopanje: tudi jaz si ne predstavljam, da bi ga kopala v paru. Če je mož doma, ga skopa on, če ga ni, ga jaz - pa je naš tudi konkretno težak 7,5kg. Ali pa ga ne kopa nihče user posted image . Ja, če smo sami, je taka gužva, mali pa na koncu že tako zaspan, da ga ali samo obrišem s krpico ali pa ga umijem v umivalniku. Zakaj se pri nas ni obnesel fliper, Hope, se pa tudi jaz sprašujem, ko berem, kako si zadovoljna. Verjetno ga nismo znali uporabljati, druge ne vidim. Sem pa v Pikapolonici videla en tak obroč, ki pri majhnih služi kot opora pri ležanju v banici, pri večjih pa opora pri sedenju. Morda poskusim...
Sicer pa naš zelo zelo uživa v vodi, že od prvega kopanja s patronažno dalje. Mislim, da niti enkrat še ni jokal user posted image . Milim ga enkrat tedensko (ritko po potrebi večkrat, ker ne uporabljam vlažilnih robčkov, ampak samo papirnate brisačke in vodo) s trdim milom.

Peregrina: tudi naš včasih rad kakšno reče med hrano. Pa zaprem mlekarno in počakam. Se strinjam s Hope, da verjetno še ni dovolj lačna. Tudi tvoj postopek se mi zdi čisto OK in itak očitno deluje user posted image .

GH: naš user posted image dobi jutri svojo prvo žličko. Babi se je zadnjič nekaj potikala po DM, pa mi je par različnih kašic prinesla. Sicer mi tele kupljene kašice alla Frutek nič ne dišijo in mu bom kar lepo kuhala sama, ampak za začetek tiste 3 žlice se mi zdi pa še vseeno. Odločila sem se, da bomo začeli z bučo, ta oranžno user posted image , ker jo je pač ravno kupila. Seveda je pri otrocih že vrsta, kdo ga bo "pital". Dogovor je, da je prva žlička moja, da sploh vidimo, če mu bo šlo. Potem pa lepo po vrsti. Nekaj mi pravi, da bo dober "jedec dedec", ker se res kar trese, ko nas gleda. Pa ko pijem svoj komarčkov čaj, mu večkrat ponudim kar skodelico. Pije sicer kot kužek, ampak prav uživa. user posted image Kakorkoli, poročam! Z večerno kašico bom pa še počakala, trenutno spi kar lepo.

Voziček: jaz tudi mislim, da bodo naši listki že kar primerni za športni del, sploh septembrčki. No, mi Športnega dela sploh še nimamo user posted image , tako da je user posted image obsojen na košaro. Jao, res, kako se stvari povsem obrnejo, ko imaš več otrok. Če samo pomislim, kakšna študija je bila nakup voza v prvi user posted image . Zdaj pa nekaj štrikamo in štukamo, da bomo prišli (upam, da) skozi...

Cepljenje: obvezno cepljenje smo prestavili zaradi prehlada, naročeni smo prihodnji teden, po AB.

Dojenje: hvala vsem za izkušnje. Ena stran torej ni nič presenetljivega.

(odgovor članu lila5)
Neposredna povezava do sporočila: 151
   RE: Oktobrski listki 2014
1.2.2015 7:08:09   
Hope2
Ma mi imamo vozicke, ko se sportni deli ne dajo cist polezt. Bugaboo ima skoljkast sedez in se ni priporcljiv pri 4 mesecih. Meclaren pa se tudi cist ne poleze. Ampak saj itak druge ni, tak da ne bomo komplicirali in bo moral pod mus iz kosare.

Lila, kaj ce si omislis kak sling ali nosilko, da ta malo cez dan das not. Jaz sem prvega veckrat not dala, ker se je tudi rad nosil... sva vsaj kaj opravil naredila (posesala, pospravila hiso, kaj skuhala...). Razvadila ga nisem nisem nic. Je itak komaj cakal da se zacel premikat in potem ga vec ni bilo treba nosit.

Jaz uvajam mesano (kak dan sadje, kak dan zelenjava) in vedno dopoldan. Rad ima oboje oz vse, kar mu ponudim (dodala sem se krompir in pastinjak). Edino kar ne mara je kuhan korencek. Sicer ga je, sam ne s takim uzitkom in vecje kolicine. Ga kar treseuser posted image , je ful smesenuser posted image . Kupljeno kasico korencek pa bo celo zmazal. Sumim, da mu ni vsec, ker so mal pretrde grudice. Nikoli ne miksam nic, vse pretlacim z vilico in pri ostalih zadevah ga koscki ne motijouser posted image . Tudi jaz sem zagovornik kuhane domace in bio hrane, ampak pride trenutek ko mu z veseljem dam kupljeno. Predvsem ko zacnemo za tistih par prvih zlick. kasnej pa ko smo zunaj. Ceprav zdaj sem si koncno nabavla termovko za hrano- me prav zanima kolk jo bom rabila- pri prvem je itak nisem, je tudi mrzle kasice jedeluser posted image

Kamajus pri nas pa otroku do 3 let ne dajejo AB za usesa. Zdravit vedno zacnejo z otroskim ibuprofenom, ki ima tudi protivnetni ucinek. Pravijo, da je dokazano, da se do 2 let mali useski sami zdravijo vnetja, ibuprofen pa jim mal pomaga. Ce otroku ni bolje po 2 dneh ibuprofena, sele potem zacnejo z AB. Pa to se redko zgodi. Dozivela pri mojem starejsem otroku, po 2 letih je zacel dobivat skoz vnetja usesa in se do zdaj (6 let) ni dobil nobenga AB.


Cepljenje mamo te dni.



(odgovor članu lila5)
Neposredna povezava do sporočila: 152
   RE: Oktobrski listki 2014
1.2.2015 15:07:33   
lila5
Heloou kamajuš, helouuuu hope user posted image

Evo moja dva oba spita... večji je včeraj 5x bruhal, joj sem imela dela še s čiščenjem, razkuževanjem itd. Tamala pa danes kiha, upam, ampak res upam, da se kaj več ne razvije, ker mam že dost teh virusov!!!

Trenutno kuham korenček pa bučko za tamalo, ko se zbudi! Mi je smešno, ko je patronažna rekla, da ji ponudim hrano po dojenju..ampak halo?? Takrat pa res ne bo nič pojedla, ko bo sita! Ne vem no...zdaj ji bom dala takoj GH, ko se zbudi.

Ena je zadnjič spraševala koliko je dolg dojenčkov spomin..no evo , da vam povem kaj se še dogaja pri nas...Nek dan sem bila na obisku pri mojih in na lepem začne mala tulit, kot ,da jo koljemo..ampak res...2 uri brez se ustavit! In jaz sem mislila, da ima kako vnetje ušes ali da jo grlo boli, zato sem jo peljala na urgenco..tam je itak niti pregledajo ne, samo vprašajo me, če jo dojim in če je že danes odvajala...nakar rečem, da dojim, no in mi zdravnik ošabno reče, da raje pazim kaj jem, da to so krči in jo zvija..Ko smo prišli domov, se je nekako umirila, naslednji dan je bila čisto ok...
Potem spet čez en dan pride tašča na obisk, začne isto tako vriskat, da sem spet klicala zdravnico, da kaj je...zdravnica jo sliši po telefonu jokat in reče, da jo takoj pripeljem, ker verjetno jo res kaj boli, ker ne bi zastojn tako neutolažljivo jokala..tam pregledamo vse, vzamemo vodo, kri in vse je ok!

In evo potem sem prišla do zaključka, da tamala se očitno boji oz. ne mara moje mame in tašče, hahahhahahahah! Pri tašči je res vedno vriskala, ko sem jo pustila, zdaj jo pa samo zagleda, pa začne tulit.....Torej vprašam zdravnico, če je možno, da se boji in je rekla, da je možno, ker ravno zdaj se začenjajo vsega zavedat, se bat, spoznavat itd. In potem mi reče: "saj tudi Vas, če ne bi videla en teden, bi vas pozabila" user posted image
No, tolk o KRATKEM spominu dojenčka user posted image

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 153
   RE: Oktobrski listki 2014
1.2.2015 16:29:45   
Bralkica
Hej, lepo vas je brati user posted image !
Meni tudi nenormalno ful lasje izpadajo - vsepovsod jih je veliko (imam srednje dolge). Kdaj se bo to ustavilo? user posted image

Kamajuš in ostale, kako pa veš, da ima mali vnetje ušesk? Joka, ga boli, vročina?
Moj fantek je drugače v redu, ampak ko to berem, sem se spomnila, da tudi njemu predvsem iz enega ušeska vsake nekaj dni pride več rumenega izcedka - mislim, da je to običajno ušesno maslo. Se motim?
Mi se vozičkamo še vedno v košarki, ker je še bolj zimsko vreme. Ko bo lepše, gremo v športni del - jupi!

Jemo zaenkrat še samo umetno mleko, kmalu bomo 4 mesece in bomo počasi začeli - verjetno s kako zelenjavno kašico (bučka, korenček ...). Vse mi je še na novo, moram poskusim, upam, da bo jedel, mleko pridno pije, čaja ali vode pa ne mara.

LPuser posted image user posted image

(odgovor članu lila5)
Neposredna povezava do sporočila: 154
   RE: Oktobrski listki 2014
2.2.2015 9:42:19   
kar86
pa se javim še jaz user posted image , ker trenutno zdej user posted image spi.

tudi mi bomo še malo počakali s športnim delom, dokler ga ne preraste-globoke košare, in to bo prav kmalu, potem pa gremo na športni,čeprav niti ne vem kok se kaj ''raztegne'' ker je še nov zapakiranuser posted image .

z gosto prehrano moramo še počakat,tako je rekla P, da se bomo pogovarjali naslednjič..to je pri 4,5 mesecih.ampak se mi zdi nekam dolga.user posted image AM pa porabimo tedensko eno škatlo. ker nimam še izkušenj,po čem ste se ravnale za prve kašice, mislim po kateri knjigi,..ker vedno to spreminjajo. tudi meni niso všeč že vnaprej narejene kašice,ker tudi sama se ne poslužujem vnaprej pridelave hrane,ampak vedno skuhano svežo in sezonsko hrano.verjamem pa da kda pride tufi to prav ko je sila user posted image .

sem razmišljala da bi si kupla kake vitamine proti izpadanju las,ker res jih je povsoduser posted image .

tudi jst tako nič ne uspem,spimo ne ravno boljše 2-3 se ustanemo in cez dan 2x po 45 min in v vozičku kakor pride. po novem jemu še na sprehodu user posted image . in to je jok kot da ne bi jedel cel dan. tako ga pa zavijem,da se ja ne bi prehladil..in on hoče jest in ga morAM LIH VEN VZETuser posted image user posted image . vsakič prosim da se ja ne prehladi.user posted image

tudi naš je sicer ok, odvaja,papa ampak zvečer se tok dere in joka da ne vemo kaj mu je. včeraj smo mu dali eno žličko sirupa če bi imel kake bolečine. neki mu je moglo bit,ampak nismo šli nikamor ker potem je nehalo. iz ušes mu nič ne teče ven.user posted image

(odgovor članu Bralkica)
Neposredna povezava do sporočila: 155
   RE: Oktobrski listki 2014
3.2.2015 10:23:22   
kar86
od cepljenja naprej opazam da nas ko zaspi,to itak z veliko težavo,..se vmes najmanj 3x zbudi z jokom..kot da bi kaj sanjal al da ga kaj zaboli in potem ko se ga potolaži nadaljuje spanje. imamo vedno take borbe za zaspat. pa se ravnamo po njem- ko zeha, si male učke ga probamo umirit in da zaspi pa so vedno muke user posted image .
nisem vec pametna kako naredit z njegovim spanjem.user posted image

(odgovor članu kar86)
Neposredna povezava do sporočila: 156
   RE: Oktobrski listki 2014
3.2.2015 11:18:08   
RH82
Po dolgem času se javljam. Ni prav veliko časa čez dan. Pri nas je novo to, da je fant precej zrasel (10 cm v 2 mesecih) in je sedaj 65 cm in 5,5 kg. Po besedah dr bi se lahko bolj poredil oz. je rekla, da je bolj zrasel kot pa se poredil. Videti je čisto ok, ima tisti dojenčkasti špehec in ekstra gubice in polna lička. Je pa samo na AM. O GH razmišljam, da bi jo poskusila čim prej, ampak ne pred polnimi 4 meseci. Zdaj so se mu ravno krči nehali (user posted image ), pa ga ne bi še matrala s tem. Ima komaj 3 mesece in 1 teden. Je pa po priporočilu, med 150 in 180 ml na obrok, 5x na dan. Sam se odmakne, ko ima dovolj.

Spanje je pri nas enkratno. Čez noč 11 ur, nekje od 20ih do 7ih, čez dan pa je zdaj dober teden, ko gre vsaj 3x po približno 45 minut. Pa če je zunaj v redu, sva vsaj 2 h na sprehodu, ko ves čas prespi. Zdaj ko je sneg, je malo težje po makadamu z vozom, pa so zato tudi sprehodi krajši. Nimam pojma, kako mi je to ratalo. Malo so sigurno geni, ker jaz veliko rada spim. user posted image Čez dan je pogosto dremal po rokah, dokler ga nisem probala nesti v posteljo. Sem ugotovila, da je zdaj kar redno 1,5 ure po obroku utrujen in ga počakam, da se začne jokati. Pa ga malo potolažim v naročju in nesem v posteljo, ko neha jokati. Pa potem kar lepo zadrema.

Drugače pa meni tudi ful izpadajo lasje. Ko si jih umivam, se nam odtok kar maši. user posted image Moram biti hitra. Sicer imam pa skoz spete in se mi ne nabirajo toliko po stanovanju.

Za športni voziček bom jaz še čakala, ima v košari še dovolj prostora in ga bom sprobala, ko bo toplejše vreme. Vsekakor ko bova šla na prve počitnice v aprilu. Glede tega me zanima, če ima katera izkušnje glede letenja in hrane. Vem, da se jo za dojenčke ima lahko sabo. Kaj pa prekuhana voda v termo flaški? A bi lahk komplicirali glede tega? Jaz jo rabim za njegovo mleko in bi med vzletom mu dala mleko piti. Tudi kot zajtrk, ker bova imela let ob sedmih zjutraj. Sicer moram malo na Adrio poklicat in se pozanimat.

Kopam ga jaz sama oz. ga moj. Za dva ni prostora. Je kar v banjci na pultu v kuhinji (dokler ne bo začel špricatiuser posted image ). Ga pa umivam le v vodi z mandljevim oljem. Ima precej suho kožo. Prvič ga je patronažna milila z nekim milom, pa se mu je ful koža izsušila. Ritko mu pa umivam z robčki pri vsakem previjanju.

Je bil pa cepljen zdaj redno in še dobil kapljice za rotavirus. Malo na račun vrtca, ker upam, da bo sprejet. Za pnevmokok dobi pa naslednjič. Kako ste pa ostale z vrtci ali varstvom? Mene kar skrbi, kako bo, če ga ne dobimo. Stari starši so predaleč za vsakodnevno vožjno, midva sva pa oba v službah, moj celo cel dan. Vem, da gre mali direkt na čakalno listo, ker 1.9. še ne bom imel 11 mesecev. Me pa ta sistem prijav kar v slabo voljo spravlja.

(odgovor članu kar86)
Neposredna povezava do sporočila: 157
   RE: Oktobrski listki 2014
3.2.2015 11:59:10   
Hope2
Mi smo cepljenje prestavili. Danes sem ga hotela peljat in mi je zacel kasljat.

RH82 Kdaj pa mislis potovat? Pri 5-6 mesecih vode vec ni treba prekuhavati, glede na to, da je v sloveniji zelo kvalitetna voda. Razen da zivite kje, kjer je znacilna slabsa kvaliteta. Kupis lahko tudi ustekleniceno vodo, namenjeno posebej za dojencke. Jaz sem ze ena tistih, ko nisem nikoli prekuhavala, sem pa se posluzevala te vode za dojencka (za prvega hipp, zdaj pa wildalp). Tvojemu otroku ne bo cisto nic, ce bo 1x ali 2x v tistem dnevu spil ustekleniceno vodo. Vecina letalskih druzb v Evropi ti ne bo pusila vode v termovki. Nekateri niti usteklenicene za dojencka. Meni so npr vzeli vstran, sem pa lahko potem v dutyju kupila navadno ustekleniceno in so mi pogreli na avionu ali pa so mi dali vodo na avionu. Jaz pac vedno probam in s sabo vlecem vodo in hrano. Ponavadi pridem skozi, vcasih vrzem vstran, najvecji problem so poleti iz evrope in evropski prevozniki (austrian in dunajsko letalisce je najhujse po izkusnjah). Ce imas sreco ti lahko recejo, da probas spit malo vode iz flaske ali termovke in ce prezivis te spustijo skoziuser posted image - samo res, tudi to smo doziveli.
Jaz letim cez dober teden, s sabo bom imela male steklenicke vode za dojencka (je glih 2dcl) in loncek s hrano. Tokrat me ne skrbi, ker tukaj mi ziher ne bodo komplicirali. Bolj me zanima kako bo nazaj grede.

A tebi to spi 11 ur neprekinjenouser posted image kje takega dojencka dobisuser posted image .

Jaz sem ga vceraj iz obupa, ker se je spanje ful poslabsalo in se je zadnje dni zbujal na 1 uro, pustila ponoci malo jokat. Danes je bilo spanje milina, koncno po dolgem casu. Vstal ob 11, ampak nazaj sam zaspal, vstal ob 2, dobil dudo in potem ob 4 dojenje in ob 6.45 vstajanje. To je zame luksus.

Je pa zacel puzat, sicer rikverc, naprej mu se ne greuser posted image . Je pa kar hiter in pride ze dalec, tako da moram v nabavo varnostnih vratic.

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 3.2.2015 12:09:34 >

(odgovor članu RH82)
Neposredna povezava do sporočila: 158
   RE: Oktobrski listki 2014
3.2.2015 12:59:22   
Bralkica
Hej, še od mene nekaj "novičk" oz. informacij:
Lasje mi še vedno fuuulll izpadajo user posted image Imam večinoma spete tudi jaz, vseeno jih je povsod.
Kopava ga včasih oba - ati je bolj za družbo oz. zabavo ta malemu.
kar86 - tudi naš zadnje čase protestira za spanje, predvsem zvečer, joka in se ful časa ne umiri, tudi če je utrujen. Sitnari in tudi sama nisem pametna. Če ga pustim jokat (tudi podnevi sem poskušala in upala, da bo nehal, ko vidi, da mu ne bo uspelo mamo okrog prsta ovijat), sploh ne neha jokat - dere se vse bolj, ves prepoten postane, prav obupan. In potem popustim in ga vzamem v naročje, namreč ful se rad nosi pokonci - ne vem, kako je z vašimi. Sploh več noče biti v polležečem položaju. Ima pa res 4 mesece in čez 7 kg. Me kar roki bolita, če ga dlje nosim. Poskušam čim manj, ga dam v igralni center ipd. Včasih je priden, včasih pa protestira in joka. Kr neki - nisem pametna, kot sem napisala.
Cepili smo enkrat - tudi jaz sem za rotavirus, ker moramo v vrtec jeseni user posted image škoda, da je mami še v službi in ne more biti za varuško...
Aja, še to, naš tamali je tudi polival, še vedno, malo manj mogoče, ampak sedaj opažam, da mu gre iz želodčka brezbarvna tekočina, kot slina, zdi se mi, da je mogoče kislina v grlo in usta, ker postane rdeč, ne more prav dihat in kašlja, dokler ne pride k sebi (to traja mogoče 10 sek). ne vem, upam, da izgine user posted image , čeprav se mi zdi vsak dan bolj izrazito - ne nujno takoj po obroku - kadarkoli. Ima katera izkušnjo s tem?
No, sedaj sem pa naložila. Lep snežni pozdrav.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 159
   RE: Oktobrski listki 2014
3.2.2015 15:41:24   
RH82

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

RH82 Kdaj pa mislis potovat? Pri 5-6 mesecih vode vec ni treba prekuhavati, glede na to, da je v sloveniji zelo kvalitetna voda. Razen da zivite kje, kjer je znacilna slabsa kvaliteta. Kupis lahko tudi ustekleniceno vodo, namenjeno posebej za dojencke. Jaz sem ze ena tistih, ko nisem nikoli prekuhavala, sem pa se posluzevala te vode za dojencka (za prvega hipp, zdaj pa wildalp). Tvojemu otroku ne bo cisto nic, ce bo 1x ali 2x v tistem dnevu spil ustekleniceno vodo. Vecina letalskih druzb v Evropi ti ne bo pusila vode v termovki.


Potovala bova malo pred dopolnjenimi 6 meseci. Greva pa z Adrio direktno do KPH. Fino, da ni treba več prekuhavat vode kasneje. Se mi zdi, da vedno samo vodo kuham. Pa v bistvu je čisto fajn flaška, pa da mi na avionu pogrejejo malo, da lahk zmešam mleko. Je v takem primeru še najbolj enostavno, da se doji - je povsod in primerno za zaužitje. user posted image


A tebi to spi 11 ur neprekinjenouser posted image kje takega dojencka dobisuser posted image .

Ja, pri nas ga najdeš. Če želiš, ti ga posodim za kak dan - mi bo pasalo biti off duty. user posted image Ne, ne...ga ne dam...Bi mi kar manjkal...

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 160
   RE: Oktobrski listki 2014
3.2.2015 16:06:32   
RH82

IZVIRNO SPOROČILO: kar86
z gosto prehrano moramo še počakat,tako je rekla P, da se bomo pogovarjali naslednjič..to je pri 4,5 mesecih.ampak se mi zdi nekam dolga.user posted image AM pa porabimo tedensko eno škatlo. ker nimam še izkušenj,po čem ste se ravnale za prve kašice, mislim po kateri knjigi,..ker vedno to spreminjajo. tudi meni niso všeč že vnaprej narejene kašice,ker tudi sama se ne poslužujem vnaprej pridelave hrane,ampak vedno skuhano svežo in sezonsko hrano.verjamem pa da kda pride tufi to prav ko je sila user posted image .


Pri nas porabimo približno 800 g mleka na 6-7 dni. Paziva, da ga ne mečemo ravno stran. Mu odmerjava glede na navodila, trenutno dobi 150 mL, pa potem še 30, če poje vse. Pa počasi večava obrok glede na, kako je. Ker je bolj počasen, mu včasih ne rata v pol ure pojest in se upira mleku, svežega pa potem poje. Če predolgo je, se mu mlekoloči na dve fazi in po mojem to ni ok. Tudi naj bi jedel sveže.

Kar86, verjetno dodajaš AM? Pri nas mali sam neha jest, ko mu je dovolj, pa to ni vedno enako. Po mojem lahko brez skrbi naprej. Za GH pa res ne vem, od 4 m naprej naj bi se začelo. Kakor jih zanima...

(odgovor članu kar86)
Neposredna povezava do sporočila: 161
   RE: Oktobrski listki 2014
3.2.2015 22:37:56   
kamajuš
Jaz bi tudi enega 11-urnega zaspanca user posted image . Ali pa raje ne, bi mi joške eksplodirale user posted image ... Mal heca! Tudi jaz se ne smem pritoževati glede spanja, tudi, če ni vedno idealno.

A je katera opazila vpliv lune na user posted image ? Jaz sem vedno bolj prepričana, da na našega ful vpliva. Zadnje dni se spet več zbuja ponoči, pa sem za foro pogledala na koledar in danes ponoči je polna luna. Enaka situacija je bila že prejšnjo in predprejšnjo luno user posted image ...

Hope, kjerkoli že ste, upam, da doktrina glede AB in ušes pride kmalu tudi k nam.

Gnojna ušeska: pri našem nisem mogla spregledati, ker je imel cel uhelj čist zapacan, kot bi celo noč ležal v luži bruhanja user posted image . Ni pa nujno, da je pri vnetju prisotna bolečina in / ali vročina. Pri moji 5-letnici je bilo prvo vnetje povsem prikrito, pa že malo večja je bila in daljše laske je imela in sploh nisem opazila gnoja. Bolelo je ni, vročine ni bilo, ampak po ne vem koliko dnevih (tednih?) je pa začelo tako smrdeti, da sem morala opaziti, da je nekaj narobe user posted image .

GH: jaz nisem nikoli brala kakšnih priročnikov ali knjig. Malce sem surfala in brala izkušnje, malce se pogovarjala, potem pa začela nekako po občutku.

Vrtec: tudi mene skrbi, če bomo dobili. Sicer mi med porodniško poteče pogodba v službi in zna biti, da bom itak doma ostala, potem pa ne bo panike. Ampak upanje umre zadnje ... Pa vrtec mi je nasploh fajn za otrokov razvoj (OK, če nimaš kakšne čudne vzgojiteljice, glede tega so imeli starejši trije kar srečo), je pa res, da so bolezni. Kaj čemo, človek pač ne more imeti vsega user posted image .

(odgovor članu RH82)
Neposredna povezava do sporočila: 162
   RE: Oktobrski listki 2014
4.2.2015 9:34:22   
kar86
RH82 tudi jst takoj podpišem za tok spanja v kosu:). mi se v tem času 4x zbudimo user posted image .

tudi jst sm opazla da na našega očitno luna vpliva,ker je ''grozno'' siten user posted image user posted image

Bralkica enako je tudi pri nas,tako se dere kot da ga kdo tepe,postane res rdeč in se sploh ne more pomirit.z mojim smo čisto na koncu..pa v rokah zaspi,itak utrujen ga damo v zibko( takrat preveri z enim ukom da gre v drug položajuser posted image ) in kao zaspi. cez 10 min se zbudi s takih dretjem,da ga se sliši verjetno na 100 km daleč.se dobro da ne živimo v bloku sicer bi vas vrgli venuser posted image .
tudi naš se hoče sam na visokem nosit, in tudi meni je tako težek,..nas se nma 4 mesce in jih bo kmalu imel 8 kg user posted image .

vrtec: bomo videli kako bo, sicer pogodba mi v času P poteče,tako da bo treba iskat kaj drugega. drugače ga pa tudi pri nas nima kdo čuvat ker vsi se delajouser posted image . drugace sem ga pa mislila imeti v vrtcu vsaj 4 ure,tako da je v druzbi,ker ze zdej je zelo živahen user posted image .
kako pa je s cepljenjem za vrtec,kaj morajo biti cepljeni?
zdj smo imeli 1.odmerek za davico, tetanus,..
cez 6 tednoc je drug odmerek za isto zadevo
in potem cez 6 tednov se 3.odmerek,...
nisem ravno zagovornik ostalih cepljenj če niso potrebna,ker se mi zdi da vedno imajo nako posledico user posted image user posted image


(odgovor članu kamajuš)
Neposredna povezava do sporočila: 163
   RE: Oktobrski listki 2014
4.2.2015 11:35:58   
RH82
Dodatna cepljenja za vrtec niso potrebna. Se odloči vsak sam.

Glede cepljenja sem se jaz odločila še za rotavirus, ker so v vrtcih pogostejše okužbe zaradi slabše higiene. Pač ti mali otroci vse nesejo v usta in so malo bolj pogoste ''trebušne gripe'' z drisko in bruhanji. Je pa problem pri teh malčkih to, da lahko na hitro dehidrirajo in so zato potem možni bolj zapleti. Sama sem bila 1x čist koma zaradi tega in se mi zdi bolj smiselno malega cepiti. Gre v bistvu za kapljice, ki jih poje in vsebujejo majhno količino oslabljenega virusa, toliko, da se jim razvijejo spominska protitelesa. Edini problem po cepljenju je, da so kakci kak dan še lahko kužni in je treba paziti na higieno rok (kar pa se itak pazi).

Za pnevmokoke bo pa naš dobil naslednjič. Sem se pa odločila zato, da se ga malo zaščiti. Ker bo (upam) šel v vrtec v zimski sezoni, bo itak lahko staknil vse mogoče. Se pa s pnevmokoknim cepljenjem lahko zmanjša verjetnost najpogostejših okužb, ki se pa sicer zdravijo z antibiotiki. Tako se pač malo zmanjša uporabo antibiotikov, pa na dolgi rok prepreči odpornost bakterij na antibiotike.

To je samo moje mnenje o teh dveh dodatnih cepljenjih. Za pnevmokoke se mi zdi, da je v nekaterih EU državah že obvezno cepljenje. Pri nas pa raje služijo. Se pa vsak sam odloči za cepljenje. Sem napisala samo malo, zakaj sva se midva doma odločila za to. Verjetno pomaga, da imam nekaj znanja o imunologiji iz faksa.

Glede vrtcev in službe pa vidim, da je meni še dobro. Imam pogodbo do 2016 in mi vsaj takoj ni treba skrbeti, kako bo s službo. Pa upam, da če ne bo dobil vrtca v nekaj mesecih, da se bova lahko z mojim kako uskladila. Ker imam še kar nekaj dopusta za porabit, ko se vrnem, bom verjetno kaj kombinirala. Sam moj pa čist tilulilu urnik dela in praktično dela non-stop še za vikende.

(odgovor članu kar86)
Neposredna povezava do sporočila: 164
   RE: Oktobrski listki 2014
4.2.2015 11:55:09   
Hope2
Se strinjam z RH82 glede cepljenj. Pri nas je recimo obvezno rotavirus in pnevmokok. Tudi hepatitis A in B sta obvezna, ampak ok tukaj je res precej bolj vprasljiva voda in hrana kot v sloveniji.

Kamajus sem ze naletela na zgodbe, ko so v sloveniji isto predpisali nurofen- ibuprofen za vnetje uses in mame so morale it iskat zdravilo v avstrijsko lekarno, ker ga takrat se ni bilo dobit v sloveniji oz niso imele vse lekarne. Torej Tudi v sloveniji je lahko ta doktrina, vprasanje je samo kako je zdravnik dovzeten. Poznam enega zdravnika ko je za vsak drek pisal AB, tako da je od prijateljice otrok dobil po 6x letno AB, s tem da mu sploh nikoli ni vzel brisa in se je 2x izkazalo, da tudi AB ni pomagal, ker je bilo virusno obolenje.

Luna? nimam pojma nic ne spremljam, zdaj je bilo 2 dni ok spanje, ampak kot pravim, ce ga psutim eno noc malo jokat je pol bolje par dni.

Tako dretje kot ga opisujeta pa jaz dozivim samo podnevi, ce ga prevec zmatram. npr zadnjic je bil buden 5 ur cez dan in potem sem rabila 1 uro da sem ga umirila, tulil, kot da bi ga iz koze dajali.

Enako kot kamajus, ni sans da mi tolko spi, bi mi tud joske razneslo. ze zdaj ko ga dojim mal pred 8 in potem okoli 3, so kot od pamele andersonuser posted image (drugace mam prazno A kosaro)

RH 82 zakaj pa mu ne das vecjega cuclja, npr z 2 luknjicama, da bolj tece, da se ne matra z mini cucljem vlect toliko casa. Vauuu 30 minut za eno flaskouser posted image

(odgovor članu kar86)
Neposredna povezava do sporočila: 165
   RE: Oktobrski listki 2014
4.2.2015 11:57:10   
peregrina
Tudi mi imamo eno tako zaspanko doma. Se pogosto zgodi, da spi 8 ur v kosu ponoči, se zbudi, se podojiva in potegne še za 3 do 4 ure. Jaz temu pravim "staršem prijazen otrok"user posted image .
Je pediatrinja rekla pred enim mesecem, da predolgo spi (pa sem rekla, da spi "samo" 5 ur), da jo morava buditi. Itak, da je nisva. Sem jo raje čez dan večkrat pristavila k prsim.
Podnevi pa opažam, da se je ena ura budnosti raztegnila na 2. Pa ful se sama zamoti v kotičku. Tako razipava une viseče igračke, pa zraven vriska user posted image . Ko pa postane zaspane, začne tečnarit (ne jok, ampak taki jezni krikiuser posted image , da točno vem, da jo moram počasi nesti v kinderpet). Večinoma jo prej še podojim, malo (5 min) nosim, da se umiri in odložim v posteljico. Potem pa samo ene parkrat popravim dudo in dete spi.

Sem zadnjič pisala, da sva spet imeli probleme z dojenje, da je ves čas jokala in se ni hotela dojiti. Razlog je bil menstruacija user posted image . No, dnevi pred user posted image . Pa sva ji dodajala moje načrpano mleko. Pa sem mislila, da je že mimo, ko sem jo zadnjič zvečer 4 ure prepričevala, da bi kaj popila al pri meni ali po flaški. Ne eno ne drugo ni šlo. Pri meni sploh ne, je takoj padla v histeričen jok in če je že zagrabila, sem samo pokasirala par ugrizov v bradavico. Po flaški pa sem jo komaj prepričala, da je spila 20 ml. Pa sem vedela, da je sestradana. Sem klicala mojega naj pride domov (sva bili sami doma), da je nekaj narobe.Sem že mislila klicati v dežurno ambulanto, da otrok noče jesti. No, ko pa je mož ji dal flaško, je pa takoj zagrabila in spila 120 ml v šusu. Zdaj me moj heca, da sem nečista.user posted image Očitno nima samo mleko drugačnega okusa, očitno se hormoni izločajo še kako drugače. Dobro, da vem, da bom za naprej pripravljena in ne bom delala panike.

Tudi mi smo bili cepljeni - prvič. Je kar ok prenesla. Razen potem je bila malo bolj jokava. Mi je pa zanimivo, da imamo drugo cepljenje že čez en mesec. Sem mislila, da bo čez 6 tednov. Sva se pa odločila samo za obvezno cepljenje. Se mi zdi vsako cepljenje nepotrebno izpostavljanje virusom. Ok, sej razumem, da je pametno cepit. Ampak potem pa ugotoviš, da je cepivo proti rotavirusu, samo za eno vrsto teh virusov, obstaja pa še ne vem koliko drugih vrst rotavirusov. Pediatrinja je sicer malo grdo gledala nazadnje, ko sva rekla, da proti pnevmukokom pa ne bova cepila. Pač.

Je pa naša punca KOOONČNOOO dosegla težo s katero je bila pediatrinja zadovoljna. user posted image Se je splačalo malo trmarit pa ne dajati dodatkauser posted image . Jz res ne vem, zakaj vsi P tako radi v prvem šusu predlagajo dodajanje adaptiranega mleka, namesto, da bi spodbudili mamice k pogostejšemu dojenju oz. črpanju svojega mleka, ki ga potem daš otroku, če je že lih treba.

O vrtcu pa midva sploh še nisva kaj bolj konkretno razmišljala. Sploh ne vem koliko je kaj navala v našem vrtcu. Meni poteče pogodba med porodniško, tako, da sploh ne vem kako bo naprej. Bova dala vlogo, potem bova pa videla. Če ne bom dobila službe, jo bom itak imela doma ... je pa tudi pri nas tako, da nimamo koga, ki bi jo lahko čuval.

(odgovor članu kar86)
Neposredna povezava do sporočila: 166
   RE: Oktobrski listki 2014
4.2.2015 17:37:40   
RH82
Hope2, smo že sprobali cucelj z večjo luknjo, pa ni šlo. Je teklo prehitro in se je utapljal v mleko. Je bil čist šokiran, pa niti požiral ni. Je počasne sorte, bolj slow food varianta. Je pa nadležno 2x mešat mleko, sploh če sem sama zvečer, ko ga moram prestavljat. Še zjutraj, ko se res zbudi lačen, mu v najboljšem primeru rata pojesti 180 mL v minimalno 20 minutah... Tak počasneš je...user posted image

Vrtec sem pa omenila, ker je pri nas ravno zdaj 14 dni, ko se sprejema prijave. Mi je malo hecno, da je tako kratko obdobje in tako zgodaj. Naš je komaj 3 m napolnil, pa smo se že o izbiri vrtca pogovarjali. user posted image Ne vem, kako je po ostalih občinah, kdaj so odprti razpisi.

< Sporočilo je popravil RH82 -- 4.2.2015 17:40:45 >

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 167
   RE: Oktobrski listki 2014
5.2.2015 6:57:10   
Hope2
Glede na to, da ti ne pase, da tako dolgo je, bi jaz vseeno probala spet dat vecji cucelj. Je vseeno zdaj ze zrasel in je mogoce kaj boljse. Pa prej ko slej se navadi. Mogoce se bo prvo flasko matral, druga bo ze boljeuser posted image .

Glede vrtca, hvalabogu da nismo vec v sloveniji. Za prvega sina smo cakali 3 leta in ga ni dobil. Je hodil potem k privat varuski (imela cca 5 otrok)- pa hvalabogu da ga ni dobil, ker smo s to varusko bili nadvse zadovoljni, bi tudi zdaj drugega raje dala tja, kot v vrtec. Potem smo se preselili in smo dobili plac v montesori vrtcu (v navadnem ni bilo placa). smo bili spet tako zadovoljni da bo drugi tudi sel. Ampak sprejemajo sele od 1,5 leta naprej, pa v vrtcu so le od 8.30- 12.30, ko so 3 leta stari pa do 14.00. Ni spanja v vrtcu, gre bolj za izobrazevalno in igralno institucijo, ne toliko varstveno. Bi ga lahko dala v vrtec, kjer so cel dan, ampak jaz sem itak doma in ne vidim potrebe. Tiste 3 ure pa mi je super, da je malo v druzbi

Peregrina, tudi jaz sem ze pomislila na menstruacijo, ker sem pri obeh dobila ze takoj po cisci. Pa pride mesec, ko ni nobenega motilo, pa je prisel mesec, ko sta oba brundala par dni pred M, med M ni nobenega motilo. user posted image Jaz sem se zadnjic sla tusirat in z diseco zajfo milit, ce mu slucajno smrdimuser posted image user posted image . Pa ni pomagalo. Drug dan oz ponoci pa je ze bilo okuser posted image , pa to je bilo 3 dni pred M. Kdo bi jih razumeluser posted image

Cepivo proti rotavirusu res ni za vse vrste, ampak dovolj je, da je glih za najpogostejso obliko in najhujso. Ko vidis otroka cist nebogljenega, dehidriranega, ko prezivis z njim na infekcijski, se krepko tolces po glavi. To ni navadna driska in ze ko nas starejse doleti mala driska smo cist hin. Je res da jez prvega nisem cepila, ampak samo zato, ker smo bili prepozni in sem si pol rekla ok itak nima bratcev in sestric, ni v vrtcu- ni neke panike- smo prisli dobro skozi, hvalabogu.
Za pnevmokok prvi ni bil cepljen in tudi drugega ne bi cepila, ampak je pri nas obvezno. To se mi zdi da res ni potrebe po hitenju. Ga se vedno lahko kasnej, ce je slucajno otrok nagnjen.

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 5.2.2015 7:12:29 >

(odgovor članu RH82)
Neposredna povezava do sporočila: 168
   RE: Oktobrski listki 2014
5.2.2015 13:38:17   
me83
lila5 jaz imam tudi raje starejsega doma,... boljse da imam zdravega doma, kot pa bolanega,... pa moram rect, da sedaj ze gre, mi vec ni naporno, smo se nekako nastimali, da vse zrihtamo,... je pa res, da mi je sedaj, ce imam samo malo doma "sala mala",... prej ko sem imela samo vecjega pa si nisem predstavljala kako bom dva rihtala user posted image

jaz bom probala naso imet cim dlje v kosari, ker mi vedno spi na sprehodu in jo potem se kar not nesem, pri sportnem vec ni te moznosti, pa glede na to, da smo v bloku, ni moznosti da malo pustim spat v vozicku.

hope mi pa smo na sreco kupili maclarna techno xt, ki je primeren tudi za novorojencka,... tako da sem oba ze tudi kot novorojencka noter peljala,... meni je fajn, sicer draga marela, ampak vredna vsakega evra. pa tudi tako svetovno veliko streho ima,...

joj jaz pa se nic ne razmisljam o uvajanju hrane,.. mala se nic ka interesa ne kaze,... da bi pa zato kaj boljse ponoci spala, pa pomoje ne bo (sem to ze pri sinu upala, pa ni bilo nic boljs) user posted image

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 169
   RE: Oktobrski listki 2014
5.2.2015 13:56:58   
Hope2

IZVIRNO SPOROČILO: me83

lila5 jaz imam tudi raje starejsega doma,... boljse da imam zdravega doma, kot pa bolanega,... pa moram rect, da sedaj ze gre, mi vec ni naporno, smo se nekako nastimali, da vse zrihtamo,... je pa res, da mi je sedaj, ce imam samo malo doma "sala mala",... prej ko sem imela samo vecjega pa si nisem predstavljala kako bom dva rihtala user posted image

jaz bom probala naso imet cim dlje v kosari, ker mi vedno spi na sprehodu in jo potem se kar not nesem, pri sportnem vec ni te moznosti, pa glede na to, da smo v bloku, ni moznosti da malo pustim spat v vozicku.

hope mi pa smo na sreco kupili maclarna techno xt, ki je primeren tudi za novorojencka,... tako da sem oba ze tudi kot novorojencka noter peljala,... meni je fajn, sicer draga marela, ampak vredna vsakega evra. pa tudi tako svetovno veliko streho ima,...

joj jaz pa se nic ne razmisljam o uvajanju hrane,.. mala se nic ka interesa ne kaze,... da bi pa zato kaj boljse ponoci spala, pa pomoje ne bo (sem to ze pri sinu upala, pa ni bilo nic boljs) user posted image


mam questa, pa sem zdaj pogruntala da se lepo poleze, cisto dol. Sploh ne vem kam sem gledala ko sem kupovalauser posted image . Sem ga ze sprobala, mali se rad vozi, nisva pa se sla na dolge voznje, KER mu sonce prevec not nabija. To pa je prednost kosare ali pa bugaboo sportnega dela, ker ga lahko celega skrijem pod strehico, v maclarnu pa ne, cel je odprt.

(odgovor članu me83)
Neposredna povezava do sporočila: 170
   RE: Oktobrski listki 2014
5.2.2015 14:04:05   
me83
no nas ima taksno streho,... za marelo je to luksuz user posted image

http://www.google.si/imgres?imgurl=http://media.prams.net/media/catalog/product/cache/16/image/600x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/a/maclaren-techno-xt-liegebuggy-black-schwarz-a-c.jpg&imgrefurl=http://www.prams.net/maclaren-techno-xt-buggy-black-a&h=600&w=600&tbnid=uR4qjsgJAmxY9M:&zoom=1&docid=apQv2UWZnhWfwM&hl=en&ei=bmnTVNvUMYGrUsumhLAE&tbm=isch&client=safari&ved=0CCsQMygIMAg

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 171
   RE: Oktobrski listki 2014
5.2.2015 14:59:06   
Hope2
To pa je res luksus za marelouser posted image . Jaz bom itak rabila bugaboo sportni del za sprehode, mamo tak teren. Marela mi bo samo za soping center, je super ker v avtu zasede res minimalno placa. Sam tak za kratek dopust, ko vlecem ze itak ogromno prtljage, mi bolj prav p[ride marela. Moram nekaj nagruntat kako zasenciti malegauser posted image

(odgovor članu me83)
Neposredna povezava do sporočila: 172
   RE: Oktobrski listki 2014
7.2.2015 6:28:58   
RH82
Hope2, sem včeraj spet sprobala cucelj z večjo luknjo, pa še v sedečem položaju sem ga imela, ampak mu večja luknja še ne gre. Zmogel je sicer tri požirke, nato pa se mu je hkrati zaletelo in steklo ven iz ust. user posted image Ne bom rekla, kakšen je bil videt kavč. Mu čist preveč teče. Sem sprobala flaške z različnimi cuclji, pa z drugimi sploh jest ne zna.user posted image Bo že počasi, ko bo pripravljen.. Zaenkrat pa res mleko še ''prežveči''. user posted image

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 173
   RE: Oktobrski listki 2014
8.2.2015 9:11:13   
Hope2
Sorci za tak nasvetuser posted image

Sem pac sklepala po svojemu. Sem zacela pri 2,5 mesecih dodajat flasko in sem kupila takoj cucelj 2 (pomotoma in sploh nisem opazila nekaj dniuser posted image ), mal je mel v zacetku prve flaske tezave, ampak se je hitro navadil. Sicer pa je moj ze itak vajen naliva mleka iz josk. Ko je naval, mleko tece pod pritiskom, da sprica po vec kot meter vstran. Ja, se davi, hlasta, mokra sva oba.... ampak tu zal ne morem menjat joske ali culjauser posted image , ta mal pa tudi ne neha, se maprej skusa zagrabit in pit. Mojmu se ocitni povsod mudiuser posted image


(odgovor članu RH82)
Neposredna povezava do sporočila: 174
   RE: Oktobrski listki 2014
10.2.2015 10:45:57   
peregrina
Da se še malo javim.

Naše uspavanje je cela katastrofa. Še kak teden nazaj sem se hvalila, kako jo odložim v posteljico in parkrat popravim dudo.
No, sedaj pa se mi zdi, kod da punca noče spati. Pred vsakim spanjem, še posebej pred večernim imamo prave borbe. user posted image joče, kriči, se zvija, cvili ... ne glede na to, ali je v naročju ali v posteljici. In to traja tudi po uro do uro in pol preden zaspi.
Komaj čakam, da dobim nosilko, ker je res naporno držat zvijajoče se dete v naročju, popravljat dudo in pazit, da ne zdrsne iz rok.

Včeraj sem pa doživela trenutek zmagoslavja. Šla sem po nakupih in se je mala med tem zbudila. Pa ji je mož hotel dati flašo z mojim mlekom. V tem času sem pa prišla jaz domov. In sva rekla, da bo pač dobila v tej rundi flašo (da ne bomo metali mleka stran), jaz pa si bom izčrpala.
In se je damica s cucom na flaši ves čas samo igrala, ga grizla, metala ven ... V glavnem ... nisva je mogla prepričat, da bi kaj spila.
Pa sem za foro rekal: "A jo probam podojit?"

In sem jo res. In veste kaj? Punca je pri prsih pila na polno. Sem ji hotla med dojenjem vturit flaško ... ni variante, da bi kaj spila. user posted image
Toliko sem brala o tej sesalni zmedi ... pa me je skrbelo, da ne bo hotla več hotla se dojit ... E, naše dete je pametno user posted image Ve kaj je najboljše.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 175
Stran:   <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?