|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Nasilje v šolah
23.12.2014 17:54:20   
patrino
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: liliana


Itak da ne....kako bi vendar sploh lahko bilo isto....? rija, potuhnjenka ena nevarna se itak ne more primerjati z ronjo, mater terezijo in njenim humanim lubijem.....user posted image , še posebno, če se ti podpišeš pod njo......

Isto je le to, da nobem ni šel do ravnateljice.......čeprav bi moral, ker tak je pač postopek.....postopek ne predvideva, da starš "napade" na hodniku šole (potuhnjeno ali nepotuhnjeno in humano) tujega otroka.....pa čeprav vpričo starša......treba je vendar poiskati rešitev pri strokovnjakih na šoli.....saj gre le za stvar 15 minut in se zadeva reši.....




To je povzetek.

V nobenem primeru ne gre za naravno katastrofo, daleč od tega, čeprav bi bilo bolj koristno, da se težave rešijo bolj globalno, ne oko na oko.

Btw, dr Jamnik je umrl. To je katastrofa.


That is it.
Glede grozljivke okrog dr. Jamnika pa :Kako velika katastrofa je to in zakaj je prišlo do nje , se bo šele pokazalo, ko bo preiskava mimo.
Danes se mi je osebno preko tega v ospredje zrinil Joe Cocker. Prav nič se mu še ni mudilo in manjkal bo. Zelo.

< Sporočilo je popravil patrino -- 23.12.2014 17:56:01 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 176
   RE: Nasilje v šolah
23.12.2014 19:28:07   
LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

That is it.
Glede grozljivke okrog dr. Jamnika pa :Kako velika katastrofa je to in zakaj je prišlo do nje , se bo šele pokazalo, ko bo preiskava mimo.
Danes se mi je osebno preko tega v ospredje zrinil Joe Cocker. Prav nič se mu še ni mudilo in manjkal bo. Zelo.


imaš idelano možnost (to ni vsakemu dano user posted image ), da v vesolju poskrbiš za ravnovesje, slabega in dobrega in ob teh groznih novicah greš za nekaj časa na dopust od RR in bo dobro spet prevladalo v svetu ... vsaj za kratek čas

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 177
   RE: Nasilje v šolah
24.12.2014 11:40:05   
HHH
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpfPyqYMQ-vp5opysuLv7KWh7PKMXCGZtezsINcAlpX8P_97eevw



(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 178
   RE: Nasilje v šolah
24.12.2014 13:40:46   
Stanislava_
Končno sem prebrala članek na to temo:

http://www.delo.si/mnenja/blogi/levo-mnenje-moj-otrok-pa-ze-ne.html

ali

Kdaj in kako so otroci, moji vrstniki, zrasli v take tepce od satršev?

Moj zaključek: samo direktna metoda pomaga. Najbolje, da direktno na nos, ker ne povzroča invalidnosti. Upam, da nam je ne bo treba uporabiti, ker je naš ravnatelj dec od glave do pete. Upam, da ga ne zamenjajo.

In če ga, slučajno, in če ga slučajno s kakšnim rahitičnim pede*** tako in drugače, SPLOH NE BI RAZMIŠLJALI. Direktno, lahko tudi od zadaj, če bi bilo potrebno.



_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu HHH)
Neposredna povezava do sporočila: 179
   RE: Nasilje v šolah
29.12.2014 22:15:15   
picola1
Bom poskušala predstavit mal še drugo plat in zastavit stvari malo širše...Osredotočale ste se (poleg obračunavanja med sabo...-kako predvidljivo...) do sedaj namreč samo na žrtve in kaj bi ve naredile, če bi bil vaš otrok žrtev. Nikjer pa ne piše, da ravno moj/vaš otrok ne bo bil eden od tistih, ki bodo izvajali nasilje nad drugimi...
Imam namreč dokaj blizu sebe izkušnjo iz druge perspektive...Od mojega moža nečak je (bil) zelo agresiven. Mal družinskega ozadja (po moji oceni in opažanju!): mama prezaščitniška, premal postavlja meje, slab odnos z možem, ločitev pred dobrim letom, oče strog, čustveno zanemarjanje, grob, žaljiv do žene, itd. itd. Skratka, ta otrok je do svojega devetega leta doživel tolk enga zlorabljanja (največ psihičnega, manj fizičnega), da je joj. Posledica: izbruhi jeze, psihično nadlegovanje šibkejših, razbijanje v šoli, grožnje s samomorom...

So poskušali najprej z kaznovanjem...vzet privilegije, fizična kazen, ne vem kaj še vse je izvajala svakinja...Bilo je samo še slabše... Potem ga je začela vozit na psihoterapijo (in sebe) Po letu enemu letu psihoterapije se mu stanje že kar dobro izboljšuje...Delajo pa z njim tako, da se ga uči obladovati jezo, učijo ga izražati občutke z besedami, učijo ga načinov umirjanja in tega, kako daš ven odvečno energijo (usmerjanje v šport, rekreacijo, stik z naravo), učijo ga drugačnega razmišljanja, iskanja rešitev, sočutja, skratka socialne inteligence. Vmes se močno uči vsega tega tudi mama (kar je po moje ključ do uspeha), uči se ga sprejet takšnega kot je (z njegovimi pozitivnimi in negativnimi lastnostmi), uči se, kako mu dovolit, da občuti in izrazi VSA čustva (tudi jezo in žalost, ampak na sprejemljiv način-tako, da ne poškoduje drugih ali sebe), uči sebe, kako naj si dovoli občutit in izrazit vsa čustva...uči postavljat svoje osebne meje, uči se vplivat na njegovo vedenje brez nasilja nad njim (ker kako lahko učiš nenasilja otroka z nasiljem???), kako najti stik z njim, itd.

Mislim, da rešitev ni v tem, da se takšne otroke premešča, trpa v prevzgojne zavode, se jih kaznuje (kar ni isto kot ustaviti tako vedenje, da se ne bo kdo preveč razburjal), itd. Po mojem mnenju takšni otroci potrebujejo pomoč ravno tako, kot potrebujejo našo pomoč žrtve takšnega nasilja. iskanje rešitev je pot. Učenje drugačnega vedenja, učenje samoregulacije čustev, delo s starši, itd. Šole bi morale imet izdelan učinkovit sistem, kako postopat v takšnih primerih, imet izobražen kader za takšne probleme...v bistvu bi moral bit celoten kader izobražen, ne samo določeni.
In istočasno je treba učit otroke, kako naj se ubranijo pred nasiljem. Ker medvrstniško nasilje poteka takrat, ko nas staršev oz. odraslih ni zraven, je treba otroke naučit, kako naj se izognejo (če se da) oziroma uprejo nasilju...Nekateri otroci so še bolj kot ostali nagnjeni k temu, da postanejo žrtve medvrstniškega nasilja (bolj plahi, zadržani, nesamozavestni, itd.) in takšne otroke je treba naučit, kako se postavit zase, oziroma jim pomagat izboljšat njihovo samopodobo in samozavest. To jim ne bo koristilo samo takrat, ko bodo otroci, to je učenje tudi za naprej, za življenje. Spet delo celotne družbe, ne samo staršev ali šolnikov.

Moje mnenje je, da je nasilje problem celotne družbe in nizkega zavedanja. Najlažje se je spravit na otroke, ki izvajajo nasilje (nočem rečt, da moramo nasilje in nasilnike ignorirat). Težje se je pa pogledat v ogledalo pa se vprašat, kakšna sporočila pošiljamo odrasli otrokom. A se grejo vojne otroci al odrasli? Ali smo odrasli tisti, ki rešujemo konflikte mirno? Kakšna je naša komunikacija z drugimi (tudi na forumih)?
Odrasli smo zgled otrokom in ko bomo mi sebe spravili v red, potem bodo otroci spontano sledili zgledu.

Nekaj fajn linkov sem našla na to temo:

http://www.ahaparenting.com/Default.aspx?PageID=6074449&A=SearchResult&SearchID=8576968&ObjectID=6074449&ObjectType=1

http://www.tolerance.org/magazine/number-45-fall-2013/there-are-no-bullies

http://bonnieharris.com/can-we-bully-our-kids-out-of-bullying/

http://bonnieharris.com/are-we-ready-or-able-to-stop-bullying/

Bonnie Harris (zadnja dva linka) ima za moje pojme sploh zelo zanimiv pogled na nasilje. Govori o tem, kako lastne otroke vzgajamo z nasiljem (kaznovanje, grožnje, izolacija, sramotenje, ignoriranje, kričanje, pretepanje, itd.) Z vsemi temi metodami hočemo otroku povedat, da morajo bit nenasilni...Khm...ja, zanimivo. Kaj pa zgled? Vsi vemo, da zgled pove več kot tisoč besed. Tudi, ko gre za nasilje. Meni zelo blizu razmišljanje.

Evo, to je moje mnenje...Take it, or leave it.

_____________________________

Indijanska prerokba: Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 180
   RE: Nasilje v šolah
29.12.2014 22:54:46   
Stanislava_
Picola1, imaš prav. Žal smo zamudili vsaj 20 let pri negovanju obeh plati medalje.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 181
   RE: Nasilje v šolah
4.1.2015 23:12:31   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Hvala patrino......vendar otroci čakajo na avtobus tudi na postaji v domači vasi....in hodijo peš v šolo.....na koga naj se starši obrnemo v tem primeru, ker ne smemo neandertalsko reševati problemov......


Na policijo.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 182
   RE: Nasilje v šolah
4.1.2015 23:23:29   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

debelih



tega pa res ne razumemuser posted image

kaj pa imajo debeli pri celi zadevi?


Kako ne razumeš user posted image .

Telo prvo pokaže, da je nekaj narobe, v glavi, v delovanju. In nezdravo reešvanje konfliktov se kaj hitro pokaže na telesu.

Bom kar končala, da se preveč ne ponavljam user posted image user posted image user posted image


Zanimivo. Zakaj je potem 99% psihiatrcnih bolnikov suhih?

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 183
   RE: Nasilje v šolah
4.1.2015 23:30:58   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Včasih pride do takih situacij, da pristojni in odgovorni odpovejo.....in moramo starš, ali pa otroci sami, vzeti stvari v svoje roke.....


Vcasih. Velika vecina situacij pa ni tako ekstremnih.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 184
   RE: Nasilje v šolah
4.1.2015 23:33:18   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*


vseeno, ima zametke agresivnosti v sebi...to se je za zamisliti....user posted image user posted image

jaz sem bila veliko manj agresivna....s tistega pol stavka in enim grdim pogledom user posted image user posted image bi rekla samo druga strategija user posted image


Ce sem dpbro opazila, ravnateljica je bila starejsa od 4,5 let user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 185
   RE: Nasilje v šolah
4.1.2015 23:42:20   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

patrino, otrokom je treba postavit meje. in to naredimo odrasli, ki so posredno udeleženi, ko in če mu starši zatajijo in ne opravijo primerno svojega posla kot vzgojitelji.


Hm.. in potem takem lahko patrino postavi meje tvojemu otroku po svojem vrednostnem sistemu?

Kdo lahko postavi meje mojemu otroku in mu zapove na pr. nacin oblacenja? Doloci spodobno dolzino krila... globino dekolteja... Meje potrebujemo vsi, zato imamo reguilirana pravila, med ostalim tudi tista, ki dolocajo kdo in pri cem lahko drugemu postavlja meje.

Zanimivo mi je, da je vedno "nas" nacin razumevanja in "nase" meje tiste ta prave in vedno "mi" imamo sveto pravico uveljavljat svoje prav. Pravila v vrtcu postavlja vrtec in ne nakljucni starsi, ki se jim obnasanje tujega mulca ne dopade. Ce vrtec tega ni sposoben so neumni starsi, ki v nesposoben vrtec dajo otroke v vzgojo in varstvo.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 186
   RE: Nasilje v šolah
4.1.2015 23:48:49   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

patrino, otrokom je treba postavit meje. in to naredimo odrasli, ki so posredno udeleženi, ko in če mu starši zatajijo in ne opravijo primerno svojega posla kot vzgojitelji.


Hm.. in potem takem lahko patrino postavi meje tvojemu otroku po svojem vrednostnem sistemu?


sem točno povedata kdaj. in ja, takrat lahko. bi pa jaz, če bi bila prisotna. samo moj otrok se ne loteva fizično drugih otrok. vsaj do sedaj se še ni.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 187
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 0:01:08   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: liliana


Pri mojem sodelavcu in kot sem razbrala tudi pri riji, so odgovorni prelagali odgovornost iz enega na drugega.....torej je moral sodelavec tudi ukrepati na neandertalski način.......


Pravzaprav bi lahko malce grobo rekli, da so starsi nesposobni pri ukrepanju in se posledicno spravijo na otroke. Kar pa ni ok.


In na neandertalski način bi ukrepala tudi jaz, če bi začela iskati starše otroka, ki so ustrahovali mojo hčer, recimo na poti v šolo....ker jih ne poznam, torej ne morem do njih......do njih lahko pridem le, če se grem detektiva......to pa ne mislim početi, ker je dolgotrajno in v tem času je moje dete lahko še naprej ustrahovano.....torej bi komot za voglom počakala tega mulčka, 10 let starega, ki misli, da si lahko vse dovoli, ker že dobro ve, da mu nihče nič ne more....


Lahko pa prijavis na policijo in oni zelo hitro najdejo in mulcka, se z njim pogovorijo in se tudi s starsi pogovorijo. Ker ti to lahko morda se naredis pri 10 letnem otroku, pri 14 ali15 letniku se ti lahko zgodi, da bos fasala.



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 188
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 0:37:38   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

patrino, otrokom je treba postavit meje. in to naredimo odrasli, ki so posredno udeleženi, ko in če mu starši zatajijo in ne opravijo primerno svojega posla kot vzgojitelji.


Hm.. in potem takem lahko patrino postavi meje tvojemu otroku po svojem vrednostnem sistemu?


sem točno povedata kdaj. in ja, takrat lahko. bi pa jaz, če bi bila prisotna. samo moj otrok se ne loteva fizično drugih otrok. vsaj do sedaj se še ni.


[Intermezzo: pa smo tam - to moji hceri ne sme, ker moja hcer ni taksna user posted image - kako tipicno.... ]

Ti imas svoj sistem vrednosti in glede na njega dolocas kdaj nekdo lahko in kdaj nekdo ne sme posegati (postavljati meje) v tvojega otroka. Torej patrino ali kdor koli drug ne more postaviti meje tvojemu otroku po njegovem vrednostnem sistemu temvec po tvojem??!! - trden temelj za konflikt.
Zato se je treba drzati vrednostnih sistemov, ki veljajo za vse - kdo komu kdaj, zakaj in kako.

Ce povezes z rijinim primerom - rija lahko tujemu otroku postavi meje samo takrat ko se stem strinjajo starsi. vendar starsi tistega otroka nista videla potrebe za postavljanjem mej in je rija to stroila po lastnem vrednostnem sistemu in v nasprotju s tem, kar sta starsa dovolila kdaj lahko nekdo postavlja meje otroku. Po tem kar si napisala je rijin postavljanje mej za tebe zelo sporno oz. nesprejemljivo.

Druga stran medalje je, da se mi tukaj pravzprav bore malo pogovajamo o nasilju. Bolj se pogovajamo o nagajanju (tezko bi to oznacili kot nasilje). Ko sta dejansko nasilje in nasilnik v vprasanju pa je postavljanje mej s strani "tujih" starsev samo poglabljanje problema in tlakovanje poti v vecji pekel.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 189
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 1:58:57   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

[Intermezzo: pa smo tam - to moji hceri ne sme, ker moja hcer ni taksna user posted image - kako tipicno.... ]


obračaš moje besede. rekla sem da so sedaj tega še ni naredila. če bi, bi to vedeli, ker bi nam učitlejice povedale (no, pa tud poznam jo kar dobro, sej je stara sedem let in dokaj miroljubnega karatkerja). ne vem pa kaka bo v prihodnosti, ampak ziher ne bom trdila, da taka pa nikol ne bo, ker nisem šlogarca.

glede ostalega ti bom pa samo rekla (še enkrat); primer, ki sem ga dala, je bil specifičen in ne mešaj zdaj rijin primer not. obe veva, da bi pretep otrok ustavile, če bi se dogajal pred najinimi očmi in ne bi nihče posredoval. glede rijinega primera, pa kaj pa vem - nagajanje; kje je meja? kaj je za koga nagajanje in kaj že nasilje? kako boš ti določila čustveno in psihološko bolečino ustrahovanega/zlorabljenjega otroka (če se npr. ne spuščam v fizično)? zate in za nagajivca nagajanje, zanj pekel..

sem pa dost pragmatična - če bi bla moja ena resna "nagajivka" v šoli, ne vem če bi mela proti, da ji kdo kaj za vogalom reče. to je lajf; naj se nauči, da ima tako vedenje posledice. jemala bi to bolj vzgojno kot pa "OMG, MOJMU OTROKU GROZIJO". vse kar se zahteva od nje je, da pusti druzga otroka na miru - kaj je to tok groznega, neprimernega oz. nesprejemljivega?

< Sporočilo je popravil mateyka -- 5.1.2015 2:02:33 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 190
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 12:20:22   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

[Intermezzo: pa smo tam - to moji hceri ne sme, ker moja hcer ni taksna user posted image - kako tipicno.... ]


obračaš moje besede. rekla sem da so sedaj tega še ni naredila. če bi, bi to vedeli, ker bi nam učitlejice povedale (no, pa tud poznam jo kar dobro, sej je stara sedem let in dokaj miroljubnega karatkerja). ne vem pa kaka bo v prihodnosti, ampak ziher ne bom trdila, da taka pa nikol ne bo, ker nisem šlogarca.


Ne bodi tako zapeta. Govorimo o nacelu delovanja pri "postavljanju meje", ki v tej temi ni bila omejena na nemiroljubnost. Lahko ti pa garantiram, da so bile situacije, ko si je nekdo mocno zelel tvojemu otroku postaviti mejo, ker se mu je zdelo in je bil globoko preprican, da bi mu jih ti morala. Kot ponavadi se pa v taksnih situacijah vidi samo "nase" prav in potreba po zascititi otroka za vsako ceno. in ja v tvoji izjavi je mocno prosoten element pretirano zascitniske matere.

glede ostalega ti bom pa samo rekla (še enkrat); primer, ki sem ga dala, je bil specifičen in ne mešaj zdaj rijin primer not.


Tebi je vse specificno zato pa imamo tako stalo, ker ne vidis splosnega pravila obnasanja od "specifike". Nic ni specificnega v tem, da si eden stars jemlje pravico spravljati v red tuje otroke, isto pa ne dovoli drugim starsem - ker je seveda samo on tisti, ki je dovolj pameten in posten, da to lahko . ostali starsi so pa subjektivni in z napacnimi stalisci.


obe veva, da bi pretep otrok ustavile, če bi se dogajal pred najinimi očmi in ne bi nihče posredoval.


To ni postavljanje meje otroku. To je preprecevanje pretepa.


glede rijinega primera, pa kaj pa vem - nagajanje; kje je meja? kaj je za koga nagajanje in kaj že nasilje? kako boš ti določila čustveno in psihološko bolečino ustrahovanega/zlorabljenjega otroka (če se npr. ne spuščam v fizično)? zate in za nagajivca nagajanje, zanj pekel..


Obstaja zelo veliko literature, ki precej podrobno in nazorno postavlja te meje in jih pojasnjuje, kako pri fizicnem (ki je bolj enostavna oblika saj je vidna in konkretna) tako tudi pri psihicnem nasilju. V nasih solah je nasilje pogosto odgovor na psihicno nasilje, saj nasi pedagoski delavci niso usposobljeni le tega prepoznati. Enako velja tudi za starse.

sem pa dost pragmatična - če bi bla moja ena resna "nagajivka" v šoli, ne vem če bi mela proti, da ji kdo kaj za vogalom reče. to je lajf; naj se nauči, da ima tako vedenje posledice. jemala bi to bolj vzgojno kot pa "OMG, MOJMU OTROKU GROZIJO". vse kar se zahteva od nje je, da pusti druzga otroka na miru - kaj je to tok groznega, neprimernega oz. nesprejemljivega?


Pustiti nekoga pri miru ni odgovopr na nasilje. Zato pravim, da gre tukaj o nagajanju in ne nasilju. Sicer bi se na "tvojem" mestu v zgoraj opisanem primeru sama zamislila zakaj ima moj otrok potrebo, da je nasilen. Z "izavogalnimi groznjami" se morda prepreci doloceno obnasanje, problem pa ostaja in se povecuje. Ni dvakrat za reci, da bo tisti otrok, ki si mu "postavila meje" odgovori s se vecjim nadlegovanjem nadlegovanega otroka. Mu bos naslednjic pritisnila eno okoli uses? Naslednjic ga bos zmlatila?
Zakaj je pravzaprav tudi tezko verjeti da ucitelji postavljajo meje? Seveda jih, problem pa je v tem, da to postavljanje mej marsikdaj ne ucinkuje. Enako lahko ne ucinkuje tvoje postavljanje mej. Piostavljanje meje ucinkuje pri otrocih, ki so za to dovzetni. Ki imajo vseeno razvit socialni cut i nekaj empatije. Pri tipicnih nasilnikih tega ni. Pri potencialnih nasilnikih je pa to tudi sporocilo, da ce si mocnejsi lahko slabsemu postavis meje tudi ce si nek brezveze stars s ceste.

Princiop vsiljevanja moralnih in vedenjskih mej je zelo star in znan. Dokazano ne deluje, posebej v primerih ko se posluizujes s silo, da bi nekomu dokazal, da se silo ne dela.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 191
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 14:41:37   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Tebi je vse specificno zato pa imamo tako stalo, ker ne vidis splosnega pravila obnasanja od "specifike".


moj komentar se nanaša na nekaj specifičnega tvoj pa na splošno. če nisi sposobna sprejet, da jaz ne komentiram samo določen segmet, me mirno preskoči.


Nic ni specificnega v tem, da si eden stars jemlje pravico spravljati v red tuje otroke, isto pa ne dovoli drugim starsem


no, kje sem to jaz napisala? nikjer.


obe veva, da bi pretep otrok ustavile, če bi se dogajal pred najinimi očmi in ne bi nihče posredoval.


To ni postavljanje meje otroku. To je preprecevanje pretepa.


zame prvo, zate drugo - glavno da se strinjava kaj bi naredile v tem primeru. user posted image


Obstaja zelo veliko literature, ki precej podrobno in nazorno postavlja te meje in jih pojasnjuje, kako pri fizicnem (ki je bolj enostavna oblika saj je vidna in konkretna) tako tudi pri psihicnem nasilju. V nasih solah je nasilje pogosto odgovor na psihicno nasilje, saj nasi pedagoski delavci niso usposobljeni le tega prepoznati. Enako velja tudi za starse.


seveda da obstaja.

Pustiti nekoga pri miru ni odgovopr na nasilje.


za starša, ki se po tvoje ne sme vmešavat v tujo vzgojo, kar je. user posted image

Sicer bi se na "tvojem" mestu v zgoraj opisanem primeru sama zamislila zakaj ima moj otrok potrebo, da je nasilen.


glej, to je več kot jasno. mi je pa tud jasno, da če bi bil moj otrok nasilen v šoli, da bi tud doma zelo škripalo in bi imeli probleme - tukaj imo ni dvoma.

Z "izavogalnimi groznjami" se morda prepreci doloceno obnasanje, problem pa ostaja in se povecuje. Ni dvakrat za reci, da bo tisti otrok, ki si mu "postavila meje" odgovori s se vecjim nadlegovanjem nadlegovanega otroka. Mu bos naslednjic pritisnila eno okoli uses? Naslednjic ga bos zmlatila?


mogoče user posted image glej, hec na stran - tukaj se gre za to ali lahko potegneš toliko iz svoje pete, da tvoja avtoriteta zaleže brez fizičnega onbračunavanja. in to je po moje tud Rija delala. ne vem zakaj ti moram to prevajat? neumna glih nisi..


Piostavljanje meje ucinkuje pri otrocih, ki so za to dovzetni. Ki imajo vseeno razvit socialni cut i nekaj empatije. Pri tipicnih nasilnikih tega ni.


jaz to vidim drugače. postavljanje mej je tudi pravilo močnejšega - bolj avtoritarnega kot si sam (to dela tudi firma in to dela tudi država na nek način). kadar postaviš meje na ta način (glej spodaj), je to ponavadi, ko druge vrste postavljanje mej pri njemu (trenutno) ne delujejo, ne zaležejo in se "nagajanje" nadaljuje.

Pri potencialnih nasilnikih je pa to tudi sporocilo, da ce si mocnejsi lahko slabsemu postavis meje tudi ce si nek brezveze stars s ceste.


če bi kaj drugega delovalo, potem bi se to že pokazalo. to "pravilo močnejšega" uporabiš, ko drugo ne zaleže.

posebej v primerih ko se posluizujes s silo, da bi nekomu dokazal, da se silo ne dela.


vidiš, pomagat otroku, ki vset_ toako dojema, pa ni naloga starša nekega drgega otroka, ki je žrtev tega problematičnega. zašćitit ga ima pa vso pravico, če sistem odpove (in kakor sem zgoraj omenila - je to ukrep, ko drugo ne zaleže).


p.s. no sej, ko se ti pa kaki dvanajstletniki obesijo, ker jih kaka šolska klika nadleguje in jim "nagaja" mal preveč, takrat se pa nov thread na RR odpre in se udriha 180 stopnij kontra...

< Sporočilo je popravil mateyka -- 5.1.2015 14:44:38 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 192
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 15:49:43   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

moj komentar se nanaša na nekaj specifičnega tvoj pa na splošno. če nisi sposobna sprejet, da jaz ne komentiram samo določen segmet, me mirno preskoči.


Vedno ista fora. Ko se nekdo s teboj ne strinja te pac ne razume, ker itak, ti imas vedno prav samo nisi razumljena. preberi si nazaj svoj komentar pa mi reci kje je v izvirnem komentarju karkoli specificnega (tisto kar je ostalo nezapisano ne velja) user posted image


Nic ni specificnega v tem, da si eden stars jemlje pravico spravljati v red tuje otroke, isto pa ne dovoli drugim starsem


no, kje sem to jaz napisala? nikjer.


Vsebinsko si napisala, formalno pa ne, sicer ne vem kaj naj bi pomenilo, da nekdo tvojemu otroku lahko postavi meje, vendar pod tvojimi pogoji in v situacijah, ki jih ti dolocis... Na splosno pa ugotavljas, da odrasli postavljamo meje otrokom, ko jim jih njihovi starsi ne.


obe veva, da bi pretep otrok ustavile, če bi se dogajal pred najinimi očmi in ne bi nihče posredoval.


To ni postavljanje meje otroku. To je preprecevanje pretepa.


zame prvo, zate drugo - glavno da se strinjava kaj bi naredile v tem primeru. user posted image


ne muti s terminologijo. Eno je postavljanje meja drugo je preprecevanje pretepa. Ce te primem za roko da ne izletis na cesto sem preprecila nesreco in nisem ti postavila meje. razlika je bistvena, ce je ne vidis ne krivi "menitonekajdrugegapomeni" terminolosko nesoglasje. Navsezadnje menda se vedno zadosti dobro zastopis slovensko.


Obstaja zelo veliko literature, ki precej podrobno in nazorno postavlja te meje in jih pojasnjuje, kako pri fizicnem (ki je bolj enostavna oblika saj je vidna in konkretna) tako tudi pri psihicnem nasilju. V nasih solah je nasilje pogosto odgovor na psihicno nasilje, saj nasi pedagoski delavci niso usposobljeni le tega prepoznati. Enako velja tudi za starse.


seveda da obstaja.


Potemtakem ni ovir, da svoje neznanje ponujas kot splosno resnico.

Pustiti nekoga pri miru ni odgovopr na nasilje.


za starša, ki se po tvoje ne sme vmešavat v tujo vzgojo, kar je. user posted image


Ker tudi sam izbere nasilje in s tem vzgaja in enega in drugega otroka, da je nasilje sprejemljivo.
pa da ne bo pomote. osebno menim, da so tovrstne reakcije marsikdaj pogojno receno pametne zaradi nekih drugih vzrokov. Imam pa mocan zadrzek, ko se potem pogovarjamo o nasem nenasilju in nasilnosti drugih. treba si je priznati, da se z izbiro te metode se sami postavimo v vlogo nasilnika. Osebno se pa ne bi razpravljala s 4,5 letnikom. Prej bi se "pogovorila" z njegovimi starsi.

Sicer bi se na "tvojem" mestu v zgoraj opisanem primeru sama zamislila zakaj ima moj otrok potrebo, da je nasilen.


glej, to je več kot jasno. mi je pa tud jasno, da če bi bil moj otrok nasilen v šoli, da bi tud doma zelo škripalo in bi imeli probleme - tukaj imo ni dvoma.


Veliko ljudi ne prepoznava vzrocev - posledice pa nosijo njihovi otroci. Ze samo dejstvo, da je toliko nasilja (cedalje vec) govori o tem, da smo pri miroljubnosti neucinkoviti. Tudi nase institucije so neucinkovite ker so prenormirale in na piedestal postavile clovekove osebne pravice - ampak to je druga tema. Institucije so tudi pri primerih nasilja najbolj ucinkovite v svoji neucinkovistosti. zato je razumeljivo, da potem starsi jemljejo pravico v svoje roke raje, kot da pritiskajo insitucije da oddelajo svoje delo - ker je tako lazje.

Z "izavogalnimi groznjami" se morda prepreci doloceno obnasanje, problem pa ostaja in se povecuje. Ni dvakrat za reci, da bo tisti otrok, ki si mu "postavila meje" odgovori s se vecjim nadlegovanjem nadlegovanega otroka. Mu bos naslednjic pritisnila eno okoli uses? Naslednjic ga bos zmlatila?


mogoče user posted image glej, hec na stran - tukaj se gre za to ali lahko potegneš toliko iz svoje pete, da tvoja avtoriteta zaleže brez fizičnega onbračunavanja. in to je po moje tud Rija delala. ne vem zakaj ti moram to prevajat? neumna glih nisi..


Ni treba prevajati, samo premisli in morda tudi napises, do kam si pripravljena iti z represijo, z nasiljem, da bi prisla do nenasilja in bi bila nenasilna?

Piostavljanje meje ucinkuje pri otrocih, ki so za to dovzetni. Ki imajo vseeno razvit socialni cut i nekaj empatije. Pri tipicnih nasilnikih tega ni.


jaz to vidim drugače. postavljanje mej je tudi pravilo močnejšega - bolj avtoritarnega kot si sam (to dela tudi firma in to dela tudi država na nek način). kadar postaviš meje na ta način (glej spodaj), je to ponavadi, ko druge vrste postavljanje mej pri njemu (trenutno) ne delujejo, ne zaležejo in se "nagajanje" nadaljuje.


Pravilo mocnejsega oz. zakon mocnejsega je nasilje v svoji izvirni obliki.

Pri potencialnih nasilnikih je pa to tudi sporocilo, da ce si mocnejsi lahko slabsemu postavis meje tudi ce si nek brezveze stars s ceste.


če bi kaj drugega delovalo, potem bi se to že pokazalo. to "pravilo močnejšega" uporabiš, ko drugo ne zaleže.


Seveda da deluje, samo ni instatn resitev kot je uporaba nasilja nazaj. In tako se zacne krog v katerem nasilje poraja nasilje in tako v nedogled.

posebej v primerih ko se posluizujes s silo, da bi nekomu dokazal, da se silo ne dela.


vidiš, pomagat otroku, ki vset_ toako dojema, pa ni naloga starša nekega drgega otroka, ki je žrtev tega problematičnega. zašćitit ga ima pa vso pravico, če sistem odpove (in kakor sem zgoraj omenila - je to ukrep, ko drugo ne zaleže).


V kolikor je naloga odraslih, da postavljajo meje tudi tujim otrokom je naloga odraslih, da tujim otrokom tudi pomagajo. Razlika med duhovno opskodovanim otrokom, ki z nasiljem pravzprav klice na pomoc in otrokom, ki je padel , se poskodoval in klice na pomoc ni bistvena. Odrasli pa zelo hitro naredimo bistveno razliko in se enih lotevamo z empatijo drugih pa z nasiljem nazaj, ker smo tako humani, empaticni, dobrohotni navidezno, dejansko pa izjemno egoisticni.

p.s. no sej, ko se ti pa kaki dvanajstletniki obesijo, ker jih kaka šolska klika nadleguje in jim "nagaja" mal preveč, takrat se pa nov thread na RR odpre in se udriha 180 stopnij kontra...


V tovrstnem primeru je veliko drugih dejavnikov - zakaj otrok ne pove ali starsi reagirajo in kako.
Poglej samo to temo. Pogovarjamo se o nasilju pa nihce se ni spomnil, da je za nasilje pristojna policija. Spomnim se casopisnih clankov izpred nekaj let, ko so starsi prijavili 7 letnika za medvrstnisko nasilje an policijo. IMO naredili so zelo dobro potezo. Otroke je treba soociti sposledicami, starse tudi. In prijava policiji zna biti ucinkovita, ker se ne gre vec za - jaz razujmem to tako, ti tako pa se ne strinjamo, temvec za tisto kar je jasno dovoljeno, sprejemljivo in kar je nedovoljeno, kaznivo in sankcionirano.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 193
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 16:35:20   
alda
Frodo PMS?

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 194
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 16:37:22   
mateyka
ok, ne bom nitit brala tega čreva. če me hočeš razumet, me boš, če ne, pa pač ne. prepucavat se mi pa v začetku januarja ne da. good riddance Frodo, če razumeš kaj hočem povedat z ang. metaforo (čeprav na zgodovino tvojga razumevanja mene na tej temi, dvomim) user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 195
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 20:57:53   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: alda

Frodo PMS?


Navelicana sem nakladanja, posebej od ljudi, ki niso sposobni ne videti ne dojeti malo dlje od lastnega nosu. Ljudi, ki so tako samovsecno zadovoljni kako so resili tezavo, a pravzaprav so postali del nje. Ljudi, ki razumejo besede po svoje, ker so prevec leni, samozaverovani, naduti in arogantni, da bi odprli slovar ali se pozanimali kaj je kaj. Ljudi, ki se upajo pavsalno trobiti o tem in onem, pametovati in z nednostjo delati skodo, vse s ciljem , da si nafilajo ego in si dokazejo kako so njihova ravnanja fajn, popolna, kako so oni najboljsi starsi, tigri, ki branijo svoje otroke pred hudobnimi 4,5 letniki itn....
Skratka navelicana hipokrizije, hinavscine in sprenevedanja fijakerskih konjev.



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu alda)
Neposredna povezava do sporočila: 196
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 21:21:11   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

ok, ne bom nitit brala tega čreva.


Saj si ga ze. temeljito.

če me hočeš razumet, me boš, če ne, pa pač ne.


Zadeva je obratna. Ti moras razumeti kako tvoji principi delovanja izgledajo z druge strani. Ko bos razumela se bos nehala skrivati za specifikami.

prepucavat se mi pa v začetku januarja ne da. good riddance Frodo, če razumeš kaj hočem povedat z ang. metaforo (čeprav na zgodovino tvojga razumevanja mene na tej temi, dvomim) user posted image


Ne se bat, fraze, besede, sintagme, termine .... razumem v njihovem pomenu (in celo v razlicnih registrih) in ne sledim tvojemu "specificnemu" razumevanju - "razumem besede kot mi pase (v trenutku)".
.. sam smesno pa je, da si upas sploh komerkoli ocitati karkoli v zvezi z razumevanjem, a imas tezave z razumevanjem osnovnega pomena marsikatere besede.



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 197
   RE: Nasilje v šolah
5.1.2015 23:38:48   
mateyka
vidim, da si spet v svojem absolutističnem elementu. ti prepuščam tvoje kraljestvo.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 198
   RE: Nasilje v šolah
6.1.2015 7:53:55   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Osebno se pa ne bi razpravljala s 4,5 letnikom. Prej bi se "pogovorila" z njegovimi starsi.


Pogovorila ali 'pogovorila' user posted image ?

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 199
   RE: Nasilje v šolah
6.1.2015 10:58:29   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Osebno se pa ne bi razpravljala s 4,5 letnikom. Prej bi se "pogovorila" z njegovimi starsi.


Pogovorila ali 'pogovorila' user posted image ?



Pravzaprav najverjetneje ne eno ne drugo. Zugat otroku mi je nekako bedno enako kot otroku tezit zakaj se ne druzi s tvojim mulcem, pa da mu bos kupil cokolado, ce se bo druzil s tvojim otrokom.... S starsi se pa ponavadi nima smisla pogovarjat. IMO ce stars ne razume kaj se mu pove na soli / v vrtcu so moznosti, da bo mene kot mamo nekega drugega vpletenega otroka razumel tako okrnjene, pa ne vem ali je sploh smiselno se pogovarjati. Ponavadi se taksni pogovori opravljajo zaradi pritiska enih ali drugih starsev glede ukrepov in posledic (in ker se sole in vrtci tako najlazje izognejo odgovornosti - jo prevalijo na starse, zalostno, da na starsevsko pobudo marsikdaj - ker so ucitelji mevze, oni pa tigri).


Navsezadnje nimamo pravice posegati v to kako nekdo vzgaja svojega otroka. Imamo pa pravico zahtevati od institucije (vrtec, sola) da terja od vseh udelezencev procesa, da spostujejo pravila, ki veljajo v tej instituciji.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 200
Stran:   <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 [8] 9 10   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?