|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   prva nosečnost... zmeda s CSD
23.5.2016 16:44:37   
poka_pika
Pozdravljene.
Sem nova na tem forumu, prvega pričakujem otroka konec junija in nimam pojma o porodniški, dodatkih, starševsem dopustu, nadomestilih za bla bla... Vse to se mi zdi znanstvena fantastika.
V zadnjih treh letih pred predvidenim datumom poroda sem bila zaposlena cca 9-10 mesecev (odvisno kako to računajo) v zadnjem letu pa nisem bila ne zaposlena niti nisem prejemala nobenega nadomestila za brezposlene oz. česarkoli od države.
Vsa ta imena, zakonodaje ter branje po forumih mi mojega primera še vedno niso razjasnile, tako da mi ni jasno ali sem od države sploh do česarkoli upravičena ali ne, zato sem se odločila vprašati tukaj.

Mislila sem da mi ne pripada nič, zato tudi nisem (še) bila na CSD-ju, dokler mi ni nekdo pred kratnim rekel da bodisi:
- če me nekdo zaposli kot gospodinjsko pomočnico za vsaj en dan in sicer vsaj 1+ mesec pred predvidenim datumov poroda (nimam pojma niti kako bi se zaposlila kot gospodinjska pomočnica) da potem dobim vseeno nadomestilo za materinski dopust in starševski dopust (?če sem prav razumela, čeprav mi ni jasno kako bi to potem oni obračunali glede na to da bi bila samo 1 dan zaposlena v zadnjih 12 mesecih).
- tudi če nisem v zadnjih treh letih imela 12mesecev delovne dobe mi pripada vsaj nek "starševski dodatek" za dobo 365 dni od rojstva otroka (znašalo naj bi cca 250€ mesečno).

Upam da mi lahko kdo v poplavi teh izrazov in informacij svetuje kaj pametnega...
Hvala.

< Sporočilo je popravil poka_pika -- 23.5.2016 16:46:34 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: prva nosečnost... zmeda s CSD
23.5.2016 18:35:11   
Marčevka2010
Najbolje iti na CSD in vprašat. Marsikdo je lahko pameten in ti pove napačno. Oni vejo najbolje kaj lahko dobiš in kaj ne.
Pa pohiti, da ne boš pozna, če imaš rok junija.

(odgovor članu poka_pika)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: prva nosečnost... zmeda s CSD
24.5.2016 9:04:14   
*zvezdica zaspanka*
pozdravljena,

takole je:
- če nisi zaposlena na dan nastopa starševskega dopusta (to je po domače porodniške, ki se začne 28. dni pred predvidenim datumom poroda), ali v zadnjih 3 letih nisi bila vsaj 12m zavarovana (izpis iz ZZZS pokaže, koliko si bila zavarovana - če si npr. prejemala nadomestilo za brezposelnost po koncu zaposlitve, potem si bila v času prejemanja nadomestila tudi zavarovana), potem ti pripada STARŠEVSKI DODATEK = 252,04€. dodatek prejemaš eno leto, uveljavljaš pa ga 30 dni pred pdp oziroma najkasneje do 30 dni po rojstvu otroka. uveljavljaš na pristojnem csd (po stalnem prebivališču matere) na posebni vlogi (ki si jo lahko že sprintaš tudi z neta).

- če si na dan nastopa starševskega dopusta zaposlena/zavarovana oz. si v zadnjih 3 letih bila vsaj 12m zavarovana po ZZZDP, potem ti pripada STARŠEVSKO NADOMESTILO. višina je odvisna od povprečja tvojega prihodka v zadnjih 12 mesecih. Če prihodka ni, se upošteva 55% minimalne slovenske plače, za vsak mesec zaposlenost pa se ti še za en določen procent poviša. vlogo o koriščenju materinskega dopusta oddaš največ 60 dni pred pdp oziroma 30 dni pred nastopom porodniške oziroma najkasneje 1 dan pred nastopom porodniške. razlika med dodatkom in nadomestilom je, da si pri prejemanju nadomestila tudi na starševskem dopustu, v tem času pa ti teče tudi zavarovanje.

- ostale pravice: očetovski dopust, pomoč ob rojstvu otroka, otroški dodatek ... pa koristiš po rojstvu otroka. vlogo za OČETOVSKI DOPUST je potrebno oddati na csd najmanj 1 dan pred nastopom dopusta. vlogo za pomoč ob rojstvu otroka ter otroški dodatek pa v 30. dneh.

če sem slučajno kakšno stvar zgrešila, naj me še katera popravi oz. doda, ker sem trenutno že malo ven iz tega (drugače socialna delavka), bi pa moralo tole biti v osnovi kar to ;)

< Sporočilo je popravil *zvezdica zaspanka* -- 24.5.2016 9:16:08 >

(odgovor članu Marčevka2010)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: prva nosečnost... zmeda s CSD
25.5.2016 7:51:24   
poka_pika
Najlepša hvala, *zvezdica zaspanka*!user posted image
To je bilo pa veliko bolj jasno povedano kot vsi tisti pravilniki, kaj šele mišmaš po raznih drugih forumih. user posted image
Se bom šla prijavit za starševski dodatek, ker vem da imam manj kot 12 mesecev v 3-h letih ter se ne nameravam ubadati z nekimi lažnimi "gospodinjska pomočnica" zaposlitvami sedaj na koncu. user posted image

Hvala še 1x!

(odgovor članu *zvezdica zaspanka*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: prva nosečnost... zmeda s CSD
25.5.2016 10:35:23   
Marčevka2010
Itak bi morala plačat za prispevke tudi, če bi te kdo sedaj na koncu zaposlil. Ne bi bilo zastonj.

(odgovor članu poka_pika)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: prva nosečnost... zmeda s CSD
4.8.2016 20:02:58   
katja86
kaj se zgodi ce si bil 12 mesecev pred porodom : 3 mesece na zavodu(nadomestilo) in ostalo zaposlen?

(odgovor članu Marčevka2010)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: prva nosečnost... zmeda s CSD
8.8.2016 12:19:56   
Kika86
katja, odvisno je tudi od tvojega statusa dan pred nastopom porodniške.

(odgovor članu katja86)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?