|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   porod v tujini (Evropa)
1.6.2009 10:29:12   
komarka
A je katera rodila v kakšni drugi državi v EU in kako je bilo? Mene zanima konkretno Belgija, ampak tudi druge izkušnje dobrodošle.

Tisoč in eno vpašnaje: kakšna je skrb az nosečnice, kje lahko srečaš nosečke, kako s je dogovarjat v tujem jeziku, kakšne so "porodne prakse"(jaz sem namreč pristaš naravnega), kako je z urejanjem paprijev za slo drževljanstvo in še in še...

Pa z novorojenčkom v tujini lai raje prit domov....


< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:07:28 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: porod v tujini (Evropa)
1.6.2009 19:48:15   
daisyb
ojla,

ali bi sla nacrtno rodit v belgijo? kaj pa placilo stroskov poroda? nasa zavarovalnica ti ne krije poroda v tujini...vem, ker sem se preselila v italijo in moram it rodit v slovenijo. pozanimat se moras v bolnisnici v belgiji, kjer bi rodila katere storitve krijejo z evropsko kartico.

za drzavljanstvo pa....otroku moras priskrbeti mednarodni rojstni list v belgiji..na podlagi katerega lahko pripeljes otroka v slovenijo (lahko mu naredis tudi osebni dokument za prestop meje)...pol pa zaprosis pri nas na bilokateri upravni enoti se za slovensko drzavljanstvo.

lp in veliko srece

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:15 >

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: porod v tujini (Evropa)
2.6.2009 9:27:13   
komarka
V Belgijo bi šli, če mož dobi službo gor in se sprašujem ali naj rodim tam ali pridem domov rodit.

Ja, glede zavarovanja se moram temeljito pozanimat. Mislim pa, da ne bi smelo bit težav če bo zaposlen.


< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:17 >

(odgovor članu daisyb)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: porod v tujini (Evropa)
2.6.2009 9:37:57   
daisyb
zivjo,

sam moras bit ti zavarovana v belgiji...al pa ce si brezposelna in si zavarovana prek moza....drugace ne more njegovo zavarovanje kriti tvojega poroda.

kar se tice bolnisnic i ondosov pa ne vem....po oje je povsod enako...saj ves, kot naletis.

lp,

daisyb

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:23 >

(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: porod v tujini (Evropa)
2.6.2009 15:14:35   
babylove
Sama sem rodila v Franciji in je bilo vse super. Fino je le, da ne greš v javno bolnišnico, temveč v zasebno kliniko (zdravstveno zavarovanje krije stroške enako v javnih in zasebnih ustanovah).

Spremljala sem pa tudi oddaje na temo poroda v Belgiji in lahko povem, da je Belgija zelo liberalna na tem področju. Obstajajo celo t.i. porodne hiše, ki niso zdravstvene ustanove, ampak prav hiše, urejene za potrebe poroda z babicami, otroškimi negovalkami in potrebno opremo za morebitno neonatalno prvo pomoč. Ko gledam Belgijo, se mi zdi Francija za časom, pa je že ta dosti pred Slovenijo. Tako da, če imaš možnost, lahko brez skrbi oddideš v Belgijo, je prijazna država.

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:22 >


_____________________________






(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: porod v tujini (Evropa)
2.6.2009 16:36:26   
mateyka
jaz sem rodila na švedskem in sva prinesla sabo list želj pri porodu. vse so se trudil upoštevat dokler se je le dalo, majo itak naravne porode kot stalno prakso in ne morem prehvalit vsega osebja. bilo je pa multi etnično in sem se lahko celo pogovarjala v srbohrvaščini z babico iz bolgarije user posted image pa laponsko babico sem tud mela, ginekolog pa iz peruja, vsi mojstri moram rečt. me je zdaj strah tukaj rodit, če sem iskrena.

stroške poroda na švedskem krije država afaik. jaz sem mela švedsko obvezno zavarovanje in moj mož je šved. sem si to uredila preden sem rodila.

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:25 >

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: porod v tujini (Evropa)
2.6.2009 23:25:48   
komarka
hvala za odgovore, posebej tiste kokretno Belgiji.

Za Švedsko sme pa tudi jaz že nekakjkrta slišala same pohvale... Super izkušnja je slišati :-) Res sptodbudno...

Se začenjam vselit...


< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:30 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: porod v tujini (Evropa)
2.6.2009 23:51:45   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: daisyb

za drzavljanstvo pa....otroku moras priskrbeti mednarodni rojstni list v belgiji..na podlagi katerega lahko pripeljes otroka v slovenijo (lahko mu naredis tudi osebni dokument za prestop meje)...pol pa zaprosis pri nas na bilokateri upravni enoti se za slovensko drzavljanstvo.



kakšen prestop mejeuser posted image

ljubica, v belgiji sem bila menda pred sedmimi-osmimi leti, pa že takrat ni bilo carine med nemčjijo in belgijo in francijo.....user posted image

jaz sem rodila še za časa NE-EU v Avstriji, pa smo za prestop meje rabili res samo mednarodni rojstni list....in če se prav spomnim, mi ni bilo treba nikjer zaprositi za slovensko državljanstvouser posted image

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:31 >


_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu daisyb)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: porod v tujini (Evropa)
3.6.2009 15:46:09   
mateyka
odvisno rija, če letiš z letalom te znajo pobarat za passport, ker si vmes na tistem brezdržavnem delu letališča. tudi če sta obe članici EU nima veze. vem, ker moj mož vedno leti s pasošem med švedsko in slovenijo in ga vedno zahtevajo.
naša ma tok lušten passport - gor piše velikost in zraven 74 cm user posted image

aja, mednarodni rojstni list je pa dobro naročit tam kjer je dete rojeno preden greš nazaj, ker v sloveniji ga boš rabila za vpis v matične knjige.

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:09:38 >

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: porod v tujini (Evropa)
3.6.2009 20:44:54   
daisyb
ojla,

res da ne rabis dokumenta za prestop meje...ce pa te npr. ustavi policija in pregleda mora vsak imeti osebni dokument s sabo, tudi otrok. meni so na ambasadi rekli, da bi morala narediti zacasni potni list oz. enkratni za peljat ptroka vo italijo....n aUE pa mi je gospa reklvsa da mi zadostuje mrdnarodni rojstni list, tako, da ne bom komplicirala.
za slovensko drzavljanstvo pa bos mogla pri nas zaprosit....ce bos rodila v belgiji in nato prisla v slovenijo.



< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:08:43 >

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: porod v tujini (Evropa)
4.6.2009 15:01:31   
mateyka
za slovensko drzavljanstvo pa bos mogla pri nas zaprosit....ce bos rodila v belgiji in nato prisla v slovenijo.


ja, to je tok butasto - ni prošnja ampak izjavauser posted image takoj ko to javno izjavim in pošljem njim, zgleda postane slovenka user posted image jaz, ta pa ta, slovenska državljanka, izjavljam, da je moja hči, ta in ta, slovenska državljanka.. in potem je user posted image

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:08:35 >

(odgovor članu daisyb)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: porod v tujini (Evropa)
27.7.2009 19:07:04   
Dira
Zivjo.


Jaz zivim ze leto in pol v Belgiji, natancneje v Bruslju. Sem v 34. tednu in se z mozem pripravljava pocasi na porod in prihod otroka.

Sistem v Belgiji je tak:

- zavarovanje~ lahko si zavarovana prek moza ali pa samostojno, vse zdravstvene storitve placas takoj, kasneje dobis povrnjeno od svoje zavarovalnice (govorim ti o tukajsnih zavarovalnicah), po mojem je boljse da se tukaj zavarujes, ker bo manj komplicirano s povracanjem denarja iz SLO.
- izbira bolnisnice~naceloma si tukaj ze takoj izberes bolnisnico in v okviru le-te imas tudi nekaka predavanja (info avond); nekaj podobnega kot pri nas materinska sola. Poleg tega, pa v okviru te bolnisnice izberes tudi svojega ginekologa. Pazi, govorim naceloma. Lahko, da so mozne tudi drugacne moznosti. Jaz poznam to.

Skrb za nosecnice... hmmm... tezko ti karkoli recem, ker je to moja prva nosecnost. A glede tega ti lahko povem eno: na zacetku sem bila full skepticna, kako bo to sploh vse slo skozi in ali bom zadovoljna s skrbjo ginekologinje... A bo skrb ista kot v Sloveniji, ali bo ginekologinja dovzetna za moja vprasanja... Tisoc in en dvom sem imela! Strahovi so bili odvec. Veliko vec pregledov naredijo, kot v Sloveniji (to vem, ker sem v kontaktu s svojimi prijateljicami iz Slo), poleg tega so ginekologi veliko bolj dostopni za kakrsnakoli vprasanja, dvome (dobis kar direktno telefonsko stevilko ginekologa)...jezik sploh ni problem. Jaz sem se na zacetku sporazumevala anglesko, sedaj, ko pa ze znam oba jezika (flamscino in francoscino) kompenziram oba, vcasih celo tri, ce me zanima karkoli, pa se ne znam pravilno izrazit. Skratka...ni mi panike in mi ginekologinja obrazlozi, ce je treba tudi v 3 jezikih. Torej brez panike. Jaz se za enkrat pocutim varno.

Kar mi je bilo pa full vsec, pa mislim, da tega v Sloveniji ni, je:
v okviru te "materinske sole" oziroma info vecera, ki ga lahko naredis tudi individualno, smo spoznali bolnisnico oz. so nam v bolnisnici pokazali cisto vsako sobo v kateri bomo sprejete, v kateri bo opravljen porod, ...skratka spoznas bolnisnico tudi prostorsko, pokazejo ti vse mogoce (tudi sobe z inkubatorji), samo da nimas dvomov in strahov. Po tem info veceru sem se zares pocutila totalno varno in mi ni panika niti sekunde, ker tocno vem kje bom in kaj vse me caka tam.

Porodne prakse so iste kot v dezeli. Torej lahko imas naraven porod ali CR. Imas moznost epiduralne, ki je prav tako samoplacniska. V moji bolnisnici imas v vsaki porodni sobi bazen, zogo in porodno posteljo. Torej po zelji.

Ce imas se kakrsnakoli vprasanja v zvezi s tem se obrni brez problemov na mene. Lahko kar na privat sporocilce. Ti z veseljem odgovorim. :)

Sicer pa kdaj imas rok?

Lp

< Sporočilo je popravil Teni RR -- 27.7.2009 19:08:27 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: porod v tujini (Evropa)
28.7.2009 9:31:19   
Liiya
Živjo,

tudi jaz živim v Belgiji natančneje v Gentu. Sem v 16 tednu in zaenkrat sem zelo zadovoljna. Ravno sedaj si urejam zavarovanje saj prej nisem vedela kako bo če bom tu ali v Sloveniji. Tu imam par prijateljic, ki so prav tako tu rodile in so vse zeelooo zadovoljne. V porodnišnici imaš možnost, da imaš svojo sobo tako da lahko potem tudi partner pri tebi prespi po porodu, kar se mi zdi zelo fino.
Ja čez 1 mesec tudi mene čaka predstavitev porodnišnice kjer ti vse natančno razložijo.
Na samih pregledih pa tudi sploh ni problema so zelo natančni in vsi obvladajo angleški jezik tako, da s sporazumevanjem ni problemov.

Če imaš še kakšno vprašanje mi lahko pišeš na zs.

Lep pozdravček...


(odgovor članu komarka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: porod v tujini (Evropa)
28.7.2009 10:28:28   
komarka
Liia, Dira obema hvala za konkrtetne info...vaju bom še na ZS kntaktirala, ko bodod konkretna vpr.

Rok imam pa 30.jan 2010

Moja izkušnja iz Slovenije je nekaj srednjega, ne najboljša.. tako da se prav veselim drugačnega okolja..iskreno rečeno-tu bi me bilo strah it drugič rodit, prvič me pa ni bilo...

< Sporočilo je popravil komarka -- 28.7.2009 10:30:39 >

(odgovor članu Liiya)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: porod v tujini (Evropa)
21.9.2011 19:18:42   
Anonimen
Ima še katera izkušnje s porodom v tujini?

(odgovor članu komarka)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: porod v tujini (Evropa)
21.9.2011 22:08:09   
Anonimen

Porod v tujini ali evropi je sirok pojem. Lahko poves za kje te zanima?

(odgovor članu komarka)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: porod v tujini (Evropa)
26.10.2011 7:58:50   
Anonimen
V Belgiji. Zanima me vse od nosečniških pregledov do poroda.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: porod v tujini (Evropa)
26.10.2011 11:10:57   
cilla
Par zapisov višje Dira in Liiya govorita ravno o tem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: porod v tujini (Evropa)
16.11.2011 10:44:18   
MishaMasha
Če je informacija o porodu v Belgiji še aktualna - rodila sem v Bruslju. Sicer je bil to moj prvi porod, vendar lahko povem same lepe stvari. Sicer sem imela zaradi medenične vstave CR, čeprav smo se celo nosečnost pripravljali na naravni porod (vseskozi me je spremljala babica, ki bi tudi vodila porod, če bi bil naraven). Seveda sem imela tudi redne preglede pri ginekologu.

Vsekakor, za CR sva z možem rekla, da želiva takoj po porodu "skin-to-skin" kontakt med otrokom in možem, kar ni bil problem. Otročka so na hitro pregledali, medtem ko sem jaz gledala z operacijske mize in je mož stal zraven, potem pa so ga golega (s kapico) dali možu in jih skupaj zavili. Tako sta potem sedela zraven mene, dokler me niso zašili in peljali v post-operacijsko. Tam pa sem dojenčka dobila jaz.

V porodnišnici sem bila 7 dni, zavarovanje je krilo tudi privatno sobo s sobivanjem moža. Otrok pa je v Belgiji vedno s tabo - po zakonu. Tudi za vse preiskave je z njim eden od staršev.

Jezik ni bil problem - francosko ali flamsko ne znam kaj dosti, so pa vsi brez izjeme v porodnišnici govorili tudi angleško.

Skratka, izkušnja je bila zelo lepa.

(odgovor članu cilla)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: porod v tujini (Evropa)
19.12.2013 10:03:17   
moni22
Pozdravljene! Je katera rodila v Avstiji, natančneje v Grazu ? Delam in zavarovana sem v Avstriji, ampak tam nimam stalnega prebivališča. Kako je tam z rojstvom in kasneje s porodniško ? Dobivaš denar iz Avstrije ali Slovenije ? In kakšne papire vse potrebuješ ? Hvala vam za odgovore !

(odgovor članu MishaMasha)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: porod v tujini (Evropa)
19.12.2013 13:43:07   
Anonimen
moni22 - sklepam, da živiš v Sloveniji in se voziš delat v Avstrijo? Če si zavarovana v Avstriji, po avstrijskem socialnem zavarovnaju, ti tudi vse pravice iz tega zavarovanja tam najbrž pripadajo. Če bi bila zdravstveno zavarovana v Sloveniji, v Avstriji ne bi mogla roditi. To so Štajerke na veliko delale, pa je država temu naredila konec zaradi višjih stroškov poroda v Avstriji. Evropska kartica zavarovanja ti krije samo preglede med nosečnostjo, poroda pa ne. Razen, če ni nujen primer, torej, da dobiš popadke v Avstriji in potem šibaš v najbližjo porodnišnico. Vse je odvisno od tega, kje si zdravstveno zavarovana. Če si pri slovenski zavarovalnici, ti poroda v Avstriji ne bodo pokrili in ga boš morala plačati sama. Razen v prej omenjenem nujnem primeru. So pa zavarovalnice že nekaj let precej zaj... ko gre za ugotavljanje nujnega primera. Jaz sem ravno zaradi tega, ker sem zavarovana v Sloveniji, sem pa tudi delala v tujini, prišla rodit domov. Porod bi me stal skoraj 10.000 evrov O_o.

(odgovor članu moni22)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: porod v tujini (Evropa)
19.12.2013 18:25:39   
moni22
Vozim se delat gor ja. Zavarovana sem še v Sloveniji (brez dodatnega zavarovanja) in v Avstriji (avstrijski GKK).
V Sloveniji res nebi rada šla rodit, ker sem delala kot pripravnica na porodniških oddelkih in mi sploh ni bilo všeč, ne postelje, ne slovenski sistem, sploh pa ne starejše medicinske sestre (so izjeme) ! V Avstriji majo malo drugačen odnos.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: porod v tujini (Evropa)
19.12.2013 19:16:40   
constanca
http://www.stgkk.at/portal27/portal/stgkkportal/channel_content/cmsWindow?action=2&p_menuid=4067&p_tabid=4


To stran verjetno si ze nastudirala, pa vseeno link.

Ce delas v Avstriji, potem si tam normalno zavarovana, ce prav razumem. Imas svoj e-card:)?

Kdaj pa nastopis porodnisko? Kje imas pa ginekologa? Dati ti mora itak datum poroda za delodajalca?

Ne vem kako dalec si z urejanjem.

(odgovor članu moni22)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: porod v tujini (Evropa)
19.12.2013 20:43:13   
moni22
Toto stran prvič vidim :) Hvala :D
V Avstriji sem normalno za nedoločen čas zaposlena in normalno zavarovana. Mam svoj e-card ja :)
Uradna porodniška mi nastopi 10 marca. Ampak bom prej še izkoristila moj dopust. :)
Ginekologinjo mam v Gralli (oz. stari del Gralle) dr. Susanne Krasser. Super ginekologinja :D


(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: porod v tujini (Evropa)
19.12.2013 20:49:29   
moni22
Aja..datum poroda mi je že dala ja. Mojemu delodajalcu sem že dala potrdilo.

(odgovor članu moni22)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?