|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   spremembe v šolstvu II
20.6.2007 20:46:25   
Gina
Kaj v OŠ se prenavlja, za tiste, ki še ne veste:

O učnih načrtih sem že v članku zgoraj, na kratko pa takole:
Obstoječa 9-letka je zelo natrpana s snovjo, otroci so zelo obremenjeni. Novi predlog pa uradno sicer navzven zmanjšuje cilje, v resnici pa sta po dva slovnično združena v enega samega, to je v boljših primerih, v slabših pa so kar precej precej učne snovi v razrede dodali, ali prestavljali en razred nižje. Otroci za take spremembe niti slučajno niso pri predlagani starosti zreli, sploh mi ni jasno, kako bi povprečno sposobni otroci razrede izdelovali ob takih pričakovanih ciljih. Če bi se to sprejelo, bi šli preko starostne stopnje otrok in jim naredili veliko škode, kakor tudi staršem, ki bi posledično enako mnogo trpeli kot otrok.

ZOFVI (Zakon o financiranju v vzgoji in izobraževanju) predvideva:

Novi zakon ne predvideva več, kako daleč stran od doma mora biti javna OŠ. Ravno tako predvideva zasebne OŠ, če bi bile usmerjene tako, da bi staršem omogočile vzgojo v smislu, kot jo oni želijo, ali če bi pokrivale področje, ki še ni pokrito. To v praksi pomeni, da bi se hipotetično lahko zgodilo, da vaš sosed ustanovi zasebno šolo (npr. Motesori ali Škofovsko...) v vašem kraju poleg obstoječe javne šole. Ker ministrstvu ni v interesu plačevati več, če lahko manj, financira zanj cenejšo šolo, to je zasebno in neha financirati javno. Novi zakon to dopušča. Staršu preostaneta samo dve stvari, ali vozi otroka 10km ali več proč v najbližjo javno šolo ali pa ga da v zasebno, ki sicer "kao" nima šolnine, ima pa prispevke staršev, kar je isto, samo drug izraz je uporabljen.

Učitelje žeijo plačevati po glavah. Se pravi, če bomo imeli več otrok v razredih, bomo imeli večjo plačo, oz. če bomo imeli manj otrok, bomo imeli zmanjšano plačo. V praksi to pomeni, da bomo vsi prisiljeni imeti razred s po 28 otroki (ne vprašajte me, kako to izgleda, če je v razredu še kak otrok s posebnimi potrebami ali dva ali trije, ki niti ur posebne pomoči nimajo, ker tudi te ukinjajo, ali združujejo, saj ne vem, kako bodo specialni pedagogi sploh še obstajali glede na to, da jih krčijo, krčijo, krčijo..). Vsi bomo morali imeti polne razrede. To pomeni tudi to, da bodo vse vaške manjše šole prisiljene prenehati obratovati. Ukinjene bodo vse podružnice, njihov obstoj ob novem sprejetem zakonu ne bo mogoč, vsaj meni ni jasno, kako bi to lahko bilo drugače.

Šole in vrtci naj bi se povezovali v velike centre. To pomeni, da Ministrstu ni v interesu plačevati npr. dveh ravnateljev na dveh šolah, dveh računovodij, treh učiteljic, kuharic ali hišnikov, če lahko vse združijo v en velik center. V praksi to pomeni, da bodo ne le odpuščali delavce, temveč je to še en vzvod, da bodo razredi morali biti polni, saj novi sistem ne bo dopuščal treh razredov s po 20. učenci, ampak bomo prisiljeni imeti 2 razreda najbrž s po 30. učenci, ker bomo v Centru - malo bomo zgleda žonglirali z otroki ali kako (kdo bo šel kam v katero šolo iz Centra).... imeli bomo zgolj eno kuhinjo, hrano bodo raje razvažali, enega hišnika, če nam crkne wc, bodo otroci pač mokri tri ure ali brez wc-ja, eno tajnico za dve šoli, ni mi jasno, kako bo vse imela v glavi, še za eno šolo je včasih norišnica, pa po moje nobene pomočnice ravnatelja... Tudi normative bo minister določal kar sam.

Šola ne bo mogla odločati sama o svojih zadevah praktično o ničemer, saj bo imela v svetu šole samo enega predstavnika. Diktirana bo v glavnem od države (jaz si to prevajam kot od trenutnega sistema na oblasti).


Zakon o šolstvu se mi ne zdi tako zelo problematičen, zdi se mi prav, da bo šola lahko prešolala zelo problematičnega otroka, ki ogroža druge, na drugo šolo brez soglasja staršev. Starši bodo denarno odgovorni za otrokove neopravičene ure. Je pa res, da se tudi v tem zakonu kažejo enake sledi kontrole države nad človekom kot v vseh prej zgoraj omenjenih rečeh, pravi namreč tudi to, da bodo starši finančno kaznovani, če ne bodo obvestili šole o spremembi podatkov v roku 7 dni...

To bi bilo tako na hitro vse, čeprav se meni zdi res presneto ogromno..
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 20:55:47   
mala maja
Dva dni nazaj sem dobila tvoj prvi post o spremembah v šolstvi do potankosti isti kot je na RR na email, ki veselo kroži na okoliuser posted image user posted image user posted image

Upam da bo prišlo da kakšnih sprememb, ker na tole kar pa si zdejle napisala sem pa ostala brez beseduser posted image  Pa sloh lahko kako pomagamo?????

Sej so nori nouser posted image user posted image user posted image  če pomislim na mojega ki je v četrtem po cele dneve visel pri nalogi, kaj šele če se je hotel kaj učituser posted image . Kaj bo šele pol. 

Ma nimam beseduser posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 21:11:31   
purple
Že zdj so preobremenjeni! Ne vem kam vse to pelje.Če imajo slučajno še kakšno izvenšolsko dejavnost, jim časa za igranje praktično ne ostane nič. Počasi otroci ne bodo več otroci.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 21:35:37   
nejcko
Ja, vse to so nam obeta, nam učiteljem, nam/vam staršem in predvsem OTROKOM! Že  par mesecev nazaj sem o tem pisala na eni debati na Čveku, ki je že izbrisana, žal. O tej temi se bolj ali manj glasno debatira že nekaj časa in res mi ni jasno, kako se ni nikogar od odgovornih nič prijelo. Javno šolstvo želijo uničiti, to je dejstvo, in na tak način ga tudi bodo. Tudi to je dejstvo.
Najbolj mi je hecno, da je namen tako zelo razviden, da bi ga še slepec moral videti, a se ne zgodi nič, da bi se ta namera prekinila. Kam bomo mogli zajadrati, ljubi Slovenci, da vam bo jasno, kam pes taco moli??? Ali vam/nam je res tako prekleto vseeno, da bomo čez nekaj let gledali prizore iz ameriških filmov a la Nune pojejo 2 in Nemirna srca, morda celo prizore iz dnevnih poročil, ki poročajo o takih in drugačnih grozljivih dogodkih na šolah? Vam/nam je res vseeno, da naši otroci ali otroci naših bližnjih, Slovenski otroci! ne bodo imeli več enakih možnosti? Da se bodo delili na tiste elitne in tiste iz dna? Vam je res vseeno, da se bodo zapirale šole, ki so jih naši starši gradili s samoprispevki, naši dedje pa s svojim delom?

Imate res vsi tako polne denarnice, da vam je popolnoma vseeno, češ svojemu bom lahko nudil najboljše? Imate res vsi tako pametne in nadarjene otroke, da se vam ni treba bati za njihovo prihodnost? Vam resnično znanje res ne pomeni nič več?

Kako pa spremembe v šolstvu vidijo in komentirajo učitelji, si lahko preberete na spodnjih linkih:


http://www.solski-razgledi.com/forum/read.php?f=1&i=3238&t=3238



http://www.uciteljska.net/viewtopic.php?t=631

http://www.uciteljska.net/viewtopic.php?t=653


http://med.over.net/forum5/read.php?88,3404350





(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 21:42:23   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Šole in vrtci naj bi se povezovali v velike centre. To pomeni, da Ministrstu ni v interesu plačevati npr. dveh ravnateljev na dveh šolah, dveh računovodij, treh učiteljic, kuharic ali hišnikov, če lahko vse združijo v en velik center. V praksi to pomeni, da bodo ne le odpuščali delavce, temveč je to še en vzvod, da bodo razredi morali biti polni, saj novi sistem ne bo dopuščal treh razredov s po 20. učenci, ampak bomo prisiljeni imeti 2 razreda najbrž s po 30. učenci, ker bomo v Centru - malo bomo zgleda žonglirali z otroki ali kako (kdo bo šel kam v katero šolo iz Centra).... imeli bomo zgolj eno kuhinjo, hrano bodo raje razvažali, enega hišnika, če nam crkne wc, bodo otroci pač mokri tri ure ali brez wc-ja, eno tajnico za dve šoli, ni mi jasno, kako bo vse imela v glavi, še za eno šolo je včasih norišnica, pa po moje nobene pomočnice ravnatelja...


Tole pa pri nas že je. Edino WC-jev je več.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 21:45:53   
Marogica
Nejcko, povej, kaj lahko mi, starši sploh naredimo, ukrepamo? Kakšne so naše možnosti? Razen sveta staršev...

Moj sine gre letos v šolo in v tem(šola in vse kar spada zraven) nisem ravno podkovana, imam pa sigurno dolgi jezik....najbrž pa to ni dovolj...

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 22:37:28   
nejcko
Marogica, dobro vprašanje, ki pa zahteva dolg odgovor (bom skušala biti čim krajša in čim bolj jasna), poleg tega pa zahteva tektonske premike v glavah ljudi - kar je najtrši oreh, priznam.

O tem sem že enkrat pisala, pa bom kar skopirala:


Poleg vsega pa je večina današnjih staršev povsem zadovoljna s šolo, le če se njihovemu otroku ne godijo kakšne grozovite krivice v smislu "krivičnih nizkih ocen". In so povsem zadovoljni, da se ocenjujeo telovadba in glasba, kajti ti dve petici bosta njihovemu otroku omogočili korak bliže odličnemu uspehu. In so navdušeni, da je toliko izbirnih predmetov, ker je z njimi otrok še korak bliže odličnosti. In ploskajo, ker se bo upoštevala glasbena šola (s tem se pravzaprav strinjam tudi sama), še bolj pa bodo ploskali, ko se bo, če se bo upošteval še verouk. Vse namreč pomeni korak bliže odličnemu uspehu, želeni gimnaziji, že pred rojstvom izbrani fakulteti.

Torej, to je ta prvi tektonski premik - starši si moramo začeti želeti resnično znanje, NE ODLIČNIH OCEN, do katerih se da priti in marsikateri starš pride z izsiljevanjem, klicanjem na inšpekcijo, vmešavanjem v delo učitelja, ampak resnično znanje otroka!

Razčistiti moramo v svojih glavah, kaj hočemo za svoje otroke? Je to res samo materialna preskrbljenost, bogastvo, ležernost, komolčarstvo, pokvarjenost, ... ali želimo, da se bodo zavedali pravega pomena lastnega znanja in dela?

Dokler starši navdušeno ploskajo nad vsako spremembo (ki je vedno samo en minimalni delček vseh veliko pomembnejših in odločilnejših sprememb), ki jim omogoča dvigovanje lastnega ega in mišljenja, da živijo v ohoho demokraciji s tem, da se vmešavajo v delo učiteljev tam, kjer to sploh ni potrebno, potem res ne moremo storiti nič.
Oblast je sladka - tega se dobro zavedajo naši oblastniki in tako so v imenu demokracije, dali oblast nad učnim uspehom v roke staršem. So že vedeli zakaj! Dati staršem oblast nad šolo, je enako, kot dati lisici čuvati kure. Rezultat je jasen in pričakovan, a to bo storil samo nekdo, ki ima interes po kurniku. Razumeš? In interes naše države je sesuti javno šolstvo:
- prvič, ker javno šolstvo državo stane,
- drugič, da posledično pripravi teren privatnim šolam; le-te pa vemo, kako delujejo in komu so prvenstveno     namenjene.
- tretjič - posledično bo raja manj izobražena; elita izobražena;
- četrtič - z neizobraženo rajo se da fino manipulirati in ji prodajati prazna jajca v stilu american dream (beri kruha in iger) CILJ JE DOSEŽEN!

Torej, kaj lahko storimo starši?
Na svetu staršev ne kritiziramo več učiteljev za vsak grd pogled in (upravičeno) slabo oceno!
Na svetu staršev izpostavljamo probleme, da je UN preobsežen in ne kriv slab učitelj!
Na svetu staršev smo hvaležni učiteljem in vodstvu šole, ker skušajo vzgajati naše otroke v delovne in poštene ljudi!
Na svetu staršev smo hvaležni učiteljem, ker skušajo naše otroke nečesa naučiti, pa čeprav se naš otrok to nauči le za 3.
Na svetu staršev jasno povemo in priznamo, da so učitelji strokovnjaki na svojem področju!

Iz sveta staršev se vse te informacije prenesejo na svet šole iz sveta šole na občino iz občine na državo!

Na inšpekcijo kličemo, ker menimo, da določena snov nikakor ni primerna za določeno starost oz. razred!
Na inšpekcijo kličemo, da je snovi mnogo preveč, da želimo, da jo je manj, a se ta kvalitetno usvoji!
Na inšpekcijo kličemo, da učitelj nima pogojev za delo in da naj zato urgirajo na občini!

Pišemo na časopise, v revije, kličemo na radio, na TV; jasno in glasno povemo, da želimo dobro javno šolo, kvalitetno znanje in da nasprotujemo spremembam ad hoc!

< Sporočilo je popravil nejcko -- 20.6.2007 22:41:38 >

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 22:38:06   
Gina
Splšni, v bistvu naprej mečejo ravno Kranjske vrtce, češ da naj bi to bil model za vse. 57 skupin skupaj je tam, če se na pamet prav spomnim analize zofvi-ja. Mogoče je to za nek konec ok, za večino šol in vrtcev pa zagotovo ne. Meni bo zelo žel za podružničnimi šolami, kajti naša lokalna je več kot odlična. prejšnja velika šola, s katero imam izkušnje se skrije za tole. Dejansko lahko nudi kvaliteto, zato ker ni toliko otrok. Kaj pa vem, meni se zdi, da tako malo ljudi v resnici briga vse skupaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 22:42:20   
Marogica
Hvala nejcko, za to so resnično potrebni tektonski premiki, na žalost. Kajti večina staršev ne razmišlja tako, kot bi morala oz. kot si napisala. TO vidim sama, ko sem v svetu staršev v vrtcu. Zato bo težko....težko. Vendar zase vem, da če pridem v svet staršev na šoli, jim bo pokazala hudiča-staršem seveda....user posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: spremembe v šolstvu II
20.6.2007 22:45:45   
Gina
Nejcko, tole si pa zelo dobro napisala!user posted image user posted image user posted image

Posebej tisto, kar sem pozabila, namreč da bodo imele javne šole posledično nižjo izobrazbeno raven, ker bodo večinoma učile potomce ljudi z nižjo ravnijo izobrazbe. Četudi bo v razredu otrok, ki bo imel velike potenciale in sposobnosti, bo učitelj moral iti počasneje s snovjo, ne bo mogel predstaviti tako veliko reči, ker časa za individualno posvečanje zaradi ogromnih skupin itak ne bo, pa tudi zato, ker bo imel tako veliko dela z ogrooomno večino tistih, ki bodo imeli večje težave pri usvajanju učnih vsebin.


(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: spremembe v šolstvu II
21.6.2007 11:26:29   
Katrin
Naš šolski kolektiv se je odločil za odprto pismo javnosti, ki bo objavljen v naslednjih dneh user posted image

Če bi nas posnemal še kak drug šolski kolektiv in morda celo starši, bi pa mogoče uspelo! Vsaj poskusimo lahko!

Se beremo user posted image

_____________________________

Be the Peace and Harmony you desire...



(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: spremembe v šolstvu II
21.6.2007 17:30:46   
Gina
Katrin, kje bo objavljeno to odprto pismo?

(odgovor članu Katrin)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: spremembe v šolstvu II
21.6.2007 21:33:25   
Katrin
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Katrin, kje bo objavljeno to odprto pismo?

Bom povprašala; rečeno je bilo v nekaj medijih - naslovljeno pa je na ministra in sindikat...

Ravno danes smo podpisovali user posted image

_____________________________

Be the Peace and Harmony you desire...



(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: spremembe v šolstvu II
21.6.2007 22:35:38   
Gina
Katrin, zelo sem vesela, ker se je vsaj kakšna šola zganila.user posted image user posted image user posted image Mi smo sicer ogromno pisali na forum Zavoda, vendar vidim, da smo bili ena redkih šol. Sama sem kontaktirala s svizom in tudi pisala v časopise. Bo objavljeno zelo kmalu. SVIZ se zelo trudi, vendar če lahko po domače rečem, proti vetru "sc.." ne moreš. Sicer to počno, jaz tudi, ti tudi, še sem in tja kakšen človek tudi...vendar dvomim v rezultat. Sama sem pisala tudi na par forumov in pogruntala, da moj mail kroži okrog po spletu, ker je prišel do mene, ne da bi jaz vedela, da je gor. To je kar ok. Mislim, da sem naredila veliko, pa še kaj bom. Zaradi mojih otrok. Mojih osebno in "mojih", ki jih bom učila. Hočem jim pogledat v oči in reči, naredila sem vse, kar sem tisti hip lahko. Če bi se vsi učitelji in starši trudili enako mnogo, zakon ne bi bil sprejet, tudi učni načrti ne bi bili, vendar se vsi ne trudi(te)jo. Zato bo zakon sprejet. Lepo prosim vse, ki zmorete, naredite tisto, kar ta hip lahko naredite. četudi je malo, naredite.

(odgovor članu Katrin)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: spremembe v šolstvu II
22.6.2007 21:21:32   
Katrin
user posted image user posted image  Gina, resnično cenim tvoj zanos in zagnanost user posted image

Morda nam pa skupaj le uspe premakniti kako stvar user posted image

_____________________________

Be the Peace and Harmony you desire...



(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: spremembe v šolstvu II
24.6.2007 14:19:26   
bini
joj, joj... po letu in pol sem spet v službi... in priznam, da sem padla ven in sedaj ko berem tole, me je groza...
dejansko se porivamo nekam zelo globoko in sprašujem se ali se sploh da kaj narediti??? načeloma je še vsaki vladi uspelo uvesti spremembe, ki so si jih zamislili in spremembe se dogajajo zadnjih 5 let konstantno (toliko imam jaz delovne dobe)... kakorkoli, želim in upam, da bi se dalo kaj narediti, ampak dejansko smo večina učiteljev navadne ovce (tudi jaz, se bojim... user posted image ) in ker smo zadnja leta tako zelo obremenjeni z birokracijo, smo počasi izgubili upanje, da bomo sploh kdaj v kakšnem uporu uspeli...

kako si želim Gina, da bi tvoji zgledi vlekli - tole tvoje bom takoj zdajle prilimala na mail in poslala naokoli... za tudi moje /naše otroke user posted image

_____________________________

Svet je lep!!

(odgovor članu Katrin)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?