|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Disleksija
30.12.2007 11:02:53   
lenika
Sem učiteljica v tretjem razredu. Pri enem od otrok sumim disleksijo. Zamenjuje črke (b,d; a,o; m,n) in številke (namesto54 napiše 45), pri pisanju pa tudi velikokrat izpusti kakšno črko in tudi drugače pisava ni ravno estetska, kljub trudu.
Sprašujem učiteljice, ki so se že srečale s podobnim problemom in pa mamice, ki imajo doma otroka z disleksijo.

Kako naj staršem to povem (ne vem kako bodo reagirali, ker mislim, da se njim ne zdi, da bi otrok imel kakšen problem), kakšna je potem obravnava otroka, kakšne ima ugodnosti v šoli, če je diagnoza potrjena?

Hvala za odgovore.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Disleksija
30.12.2007 15:33:14   
Jožica Č.
Lp. Moj sin je dislektik in ima prav takšne težave. Mene so opozorili na težave v šoli 3 r.,seveda jim nisem verjela da je moj sin grugačen od drugih 2-ih .imam pa tudi dve hčeri popolnoma vredu. Moj zamenjuje črke -m,n-d,b-m,n-h,k-o,u--- naprimer napiše domav-(domau) odšel(odšeu) avto(auto) int. Bere zelo slabo zato mu beremo vse starši pomoč smo začeli iskat komaj v začetku 5 r. Čeprasv zadnji hip mislim da bomo uspeli. Z veliko pomočjo učiteljev pa čeprav še čakamo na odločbo so nam v šoli skočili na pomoč. Kontrolke piše pri šolski ped. (ker mu prebere navodilo)in ga lažje razume .bom kar kratka .vsaka pomoč je dobro došla zato kar brez skrbi povejte staršem in naj ga malo opazujejo .pa steršem predlagam da čimprej povprašajo za nasvet na centru za mladostnike. Upam da ni zamere čeprav sem jo jaz kuhala do učiteljice pa vendar se ji nakoncu opravičila in zahvalila za vsako pomoč.   Je pa nujno obojestransko sodelovanje lp mama dislektika.-----midva lepo napredujeva   user posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil Primoza RR -- 30.12.2007 19:03:31 >

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Disleksija
30.12.2007 15:53:46   
bumerang
Na šoli imate zagotovo mobilno logopedijo. Z njo se poveži in jo prosi za individualno obravnavo otroka. Potem pa naj ona naprej s starši komunicira.


_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Jožica Č.)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Disleksija
1.1.2008 16:31:13   
Gina
O znakih disleksije smo se pogovarjali tukaj:

http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=439733&mpage=1&key=disleksijo&#439775

http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=791671&mpage=1&key=disleksiji&#807577


http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=896865&mpage=1&key=dislektiki&#919277

Če te karkoli konkretnega zanima, mi piši na zs, ker sem ta hip kar malo žalostna, milionkrat sem na rr pisala tipične znake, pa na zs-jih tudi nekaterim, ta hip pa tistega, konkretnega, kar najbolje opiše disleksijo, ne najdem, ljubi se mi pa tudi ne ta hip celih kolobocij pisat. Disleksija je tako zelo kompleksna stvar. Ne gre samo za zapis in branje, absolutno ne.





(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Disleksija
1.1.2008 21:18:51   
kekec in mojca
Sama učim disleksično učenko, pa me zanima, s čim bi ji lahko pomagala, da bi se njeno branje izboljšalo. Kakšne vaje naj delava? Iskala sem po internetu, našla sem eno knjigo (oz. dala mi jo je spec. ped., vendar ne vem naslova, ker je to le kopija), vendar se mi dozdeva, da so noter vaje preveč lahke (hodi v 5. razred, vaje reši takoj!).

Včasih mi je tako zelo žal, da nas na faksu niso pripravljali na takšne težave... user posted image user posted image So pa nas znali filat z res nepomembnimi informacijami, ki jih NIKOLI ne bomo potrebovali. 

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Disleksija
15.1.2008 15:25:42   
barika
pozdrav.
tudi moj brat je dislektik. zamenjuje črke in številke, če kaj bere najprej prebere zadnji del besede šele potem prvi del (ne vedno pri vseh besedah), in kljub trudu je včasih naloga takšen zmazek da user posted image  ker ima ztežave, mu včasih tudi zmanjka volja do učenjauser posted image

pri testih dobi vedno oceno 2 ali 3, ko je vprašan vedno 5, ker vedno vse zna.
ko so v šoli zapazili težave, je obiskoval specialno pedagoginjo,ki ga je poslala na dodatne "preiskave", letos je v 7 razredu in ima naslednji teden pregled pri nekakšnih strokovnjakih (ne vem kako sem jih strokovno reče)
kljub vsem težavam je pa zelo dober športnik

Lenika (če še nisi) je najboljše, da skupaj s specialno pedagoginjo  na govorilnih urah poveš to staršem.

(odgovor članu kekec in mojca)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Disleksija
15.1.2008 21:43:08   
rosen
Sama sem imela v 1.r takšnega otroka.
K sreči so bili starši odprti in sva s specialnim pedagogom jih seznanila z  zadevo.Sami so tudi opazili opisane težave svojega otroka,s katerim so potem obiskovali logopeda,tako da nam je bilo vse skupaj olajšano. Je pa res,da moraš biti previden s starši,a jim kljub temu povedati resnico.

_____________________________

------------------------------------------------
krade mi te cesta, kradu mi te ljudi.........
------------------------------------------------

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Disleksija
7.2.2008 23:23:52   
kalipso
 
lenika, če imate na šoli specialno pedagoginjo, pojdi do nje in ji povej za težave, ki jih učenec ima. Ali pa pojdi k šolski svetovalni službi - psihologinji itd.  Če pa ne, pa moraš povedati staršem, najbolje je, da se povežejo s Svetovalnim cenrom, ki jim je najbližje. Tam bodo strokovnjaki diagnosticirali njegove težave. Če ima učenec  specifične primanjkljaje na področju učenja, si potem pridobi odločbo - usmerjen je v program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo. Določi se, kdo bo delal z učencem - defektolog, do koliko ur pomoči je upravičen, do kakšnih prilagoditev je upravičen itd. Šola na začetku izdela individualiziran program( prilagoditve pouka, ocenjevanja in preverjanja znanja, pripomočki, gradiva itd. ). Na internetu najdeš veliko o teh stvareh - Ministrstvo za šolstvo, društvo Bravo. Odločba je nekakšna zaščita za otroka, da lahko pokaže svoje sposobnosti pri drugačnih pogojih.

Kekec in mojca, vzroki za bralne težave so lahko različni, lahko da so prisotne težave na področju vizualne percepcije, slabše razvitih fonoloških sposobnosti itd. Na strani društva Bravo je napisano vedenjsko - kognitivna metoda branja - ki motivira učenca in ga uri v branju. V redu pa se mi zdi tudi knjiga Tereze Žerdin - Moznje v razvoju jezika, branja in pisanja. LP





_____________________________

Zara, ti si najina največja sreča!!!

(odgovor članu rosen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Disleksija
7.2.2008 23:27:09   
kalipso
Motnje v razvoju jezika in branjauser posted image

Se opravičujem za napake, sem bolj hitro tipkala, pa pozno je že, pa mi oči nagajajo.user posted image

_____________________________

Zara, ti si najina največja sreča!!!

(odgovor članu kalipso)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Disleksija
29.6.2008 19:18:00   
ALEKS111
tudi sama delam z otroki s PP. Disleksija je med temi "mojimi" kar pogosta. Vsekakor veliko uporabnega najdeš na strani BRAVO - uporabna vedenjsko  - kognitivna metoda branja. Drugače pa mojemu učencu, ki je končal 8. razred in ima hudo disleksijo uvajam delo z računalnikom. Tako rešuje tudi pisne teste, pogosto na rač. piše spise. Ja, pravopisa mu pač ne morejo ocenjevati, veliko težav pa je z tem, kako pridobiti učitelje za "sodelovanje". Eni namreč mislijo, da je tem otrokom preveč olajšano, v resnici pa se trudijo veliko bolj kot vrstniki. Pri nas je bila dilema ali vključeni samopopravki, ali ne. Lepo prosim, ali ni samo dobrodošlo, da otrok funkcionalno uporablja računalnik, saj bo z disleksijo moral preživeti.user posted image

(odgovor članu Jožica Č.)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Disleksija
15.8.2008 15:22:17   
bluy
lp sin je končal 5 raz. z disleksijo .Sedaj so počitnice, niti slišati noče, da bi kaj bral, pisal ali ponovil kakšno poštevanko. .Imel je dober uspeh pa brez odločbe, to je dobil komaj konec šol. leta, tako da bo upoštevana sedaj v 6 raz. sem zadovolna z njim ,samo malo razočarana ,ker noče nič vadit med počitnicami .- držimo pesti za naše korenjake

(odgovor članu ALEKS111)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Disleksija
19.8.2008 12:43:30   
tina a
IZVIRNO SPOROČILO: bluy

lp sin je končal 5 raz. z disleksijo .Sedaj so počitnice, niti slišati noče, da bi kaj bral, pisal ali ponovil kakšno poštevanko. .Imel je dober uspeh pa brez odločbe, to je dobil komaj konec šol. leta, tako da bo upoštevana sedaj v 6 raz. sem zadovolna z njim ,samo malo razočarana ,ker noče nič vadit med počitnicami .- držimo pesti za naše korenjake


Enako pri nas. Končal 4. razred brez odločbe ampak je imel kljub temu pomoč in dodatne minute za pisanje. Odločbe še nismo prejeli user posted image user posted image user posted image

Tako, da upam da bo letos tudi tako uspešen. user posted image user posted image user posted image user posted image  A:!!

_____________________________

"Ne daj se Floki! Ostani psetino!"

(odgovor članu bluy)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Disleksija
27.8.2008 4:51:44   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: bluy
sin je končal 5 raz. z disleksijo .Sedaj so počitnice, niti slišati noče, da bi kaj bral, pisal ali ponovil kakšno poštevanko. .Imel je dober uspeh pa brez odločb

Tudi moj sin je sedaj končal 5. razred 9-letke z disleksijo, vendar ima odločbo... da bi pa med počitnicami naredil karkoli za šolo, je pa znanstvena fantastika user posted image ... ampak ker je bil dober, mu dam mir še ta teden, potem pa spet začnemo s "teroriziranjem"... me prav zanima, kako bo sedaj v 6. razredu.

(odgovor članu bluy)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Disleksija
28.8.2008 21:30:18   
lolita_0
Lep pozdrav,

jaz pa imam sina, ki gre v tretji razred, pa imamo ravno tako zelo hude težave z branjem. Matematika mu gre v redu, razen da včasih tudi zamenja števili (namesto 45 napiše 54 - vedno namreč napiše prvo drugo številko in nato prvo), branje pa nikakor. Zanima me, naj kaj naj bom pozorna pri njem, saj učiteljica pravi, da je čisto povprečen. Kar se tiče nareka tudi včasih piše u namesto l in obratno (prišeu). Ali je to zato, ker se še niso učili slovnice ali so to mogoče znaki disleksije? Drugače je namreč zelo vesten (skoraj preveč) in natančen. Vedno tudi ve, kam je pospravil kakšno stvar. Je zelo ustvarjalen, vendar pa ga stvari okoli njega ne zanimajo preveč. Tudi kar so se učili v razredu je popolnoma vse pozabil. Ali mogoče kompliciram ali naj bom pozorna na še kaj drugega?

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Disleksija
28.8.2008 23:10:03   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: lolita_0
Kar se tiče nareka tudi včasih piše u namesto l in obratno (prišeu). Ali je to zato, ker se še niso učili slovnice ali so to mogoče znaki disleksije?

Pravzaprav je možno oboje, vendar bodi pozorna še naprej (predvsem zaradi menjave števil). 54 se izgovori "štiriinpetdeset" in pri izgovorjavi najprej rečeš "štiri", zato morda po otroški logiki potem napiše "45". Lahko pa je to tudi znak disleksije, saj naj bi v 3. razredu te razlike že poznal. Enako velja za "u" in "l". Mojega sina smo tako matrali s tem, da če na koncu piše "l", mora izgovoriti "u", da je zatem sam obrnil tako, da je prebral "l", kadar je pisalo "u". user posted image

(odgovor članu lolita_0)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?