|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   uvajanje v vrtec
17.9.2012 8:57:09   
višnja123
Živjo!

Še ena mamica, ki uvaja svojo pikico v vrtec, tukaj user posted image In ki ne ve, kako dalje… Stara je 1 leto. Pred začetkom septembra sva šli skupaj v vrtec. Jaz sem se odmaknila in mala se je igrala z vsemi, tamalimi in velikimi in me sploh ni opazila. Naslednjič sem jo tudi pustila za pol urce samo, da vidim, kako je. Bilo je vse ok, dokler nisem prišla nazaj. Takrat je bil jok, kot ponavadi, ko se vrnem in me zagleda. Jaz sem lepo mislila, da ne bo problemov v vrtcu. Tudi vzgojiteljica je rekla, da ni nič jokala ko me ni bilo. Potem pa je bilo konec uvajanja in smo šli »zares« v vrtec ;) Mala se joče že v avtu, ko ugotovi, kam greva. Baje ves čas nekaj joka ali bolj »jamra«, nič se ne sprosti, se ne igra, ne je, ne spi. Prvi teden sem jo pustila tam 2 uri, drugi teden smo poskusili 4 ure, ves čas isto. Sicer je šla spat za kakšnih 15 min, potem pa jok. Tako so me vzgojiteljice prosile, naj pridem po njo, ker drugače zbudi vse ostale. Danes grem po njo preden grejo spat. V glavnem, zanima me vaše mnenje. Ne vem več ali naj še vztrajam in bo boljše (vem, da nekateri uvajajo otroka tudi 1 mesec) ali naj imam otroka raje doma ali naj vzamem privat varstvo. Rada bi kakšen nasvet oz. kakšne izkušnje imate mamice in vzgojiteljice. Sama ne hodim v službo, ampak moram naredit izpite in diplomo, zato potrebujem varstvo. Vzgojiteljice pa tudi skoz govorijo, če ste doma in imate možnost, potem pridite po tamalo čez 3 ure, da se ne bo matrala tukaj, naj raje doma spi, pa boste imeli mir, ker tukaj nam zbudi vse ostale. Včasih ne vem ali je res tako »probematična« v vrtcu, da boljše, da grem po njo ali je pač vzgojiteljicam lažje, če je ni tam in je ne rabijo tolažit, če je mamica doma in lahko po njo pride. Naj še povem, da je drugače takoj šla k vsakemu, nikogar se ni bala in sem res mislila, da se bo z veseljem igrala z otroci in ji ne bo problem. Hvala za nasvete!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 10:10:52   
ronja
Vzgojiteljice pa tudi skoz govorijo, če ste doma in imate možnost, potem pridite po tamalo čez 3 ure, da se ne bo matrala tukaj, naj raje doma spi, pa boste imeli mir, ker tukaj nam zbudi vse ostale.

jaz bi se kar strinjala z njimi. Ne vem zakaj bi mučila otroka, saj študiraš pa res lahko, če otrok spi. če že misliš, da mora v vrtec, jo pač pelješ v vrtec, imaš takrat mir in potem greš ponjo, jo daš spat in bo ona vesela, ti pa se boš lahko dalje učila. Vzgojiteljice po mojih izkušnjeh ne rečejo za vsako bedarijo in navadno ne rečejo, če ni res hudo. Ne kličejo za brezveze. Če se non stop joka, tako da vse ostale budi, potem mora res fejst jokat. Nehaj razmišljat o vzgojiteljicah, kako se kaj njim ne da in si predstavljaj svojo tamalo tam, kako tuli in te kliče. In ti si doma in bi jo komot prišla iskat... Ne vem, jaz sem čudna, to mi je jasno, samo meni je to čudno.
Sama svojih otrok ne dajem v vrtec, kadar to ni treba oz. si ne želijo. Recimo kadar sem na porodniški, so starejši lahko z mano doma (plačujem pa ga, ker sicer ne bi mesta dobila in potem ne bi mela kam z njimi, ko bom šla v službo).

Vrtec ni za otroke, ampak je za nas, starše, da lahko hodimo v službo oz. v tvojem primeru, da študiraš. NI pa vrtec nekaj, kar bi si 1 letnih želel! To je treba vedet in na to računat. Noben enoletnik še ni sprejel vrtca kot nekaj super in nič jokal. Če jo boš dala v vrtec, bo jokala ja, dokler se ne navadi - to lahko traja različno dolgo - eni se hitro navadijo, eni nikoli. Koliko bo pa jokala, je pa precej odvisno od tebe - če ji boš stvari olajšala, bo jokala precej manj. Ti imaš srečo, da ji lahko vse skup zelo olajšaš, ene mame ne morejo, ker nimajo fleksibilnega delovnega časa ali razumevajočega šefa... Sama zagovarjam postopno uvajanje in predvsem poslušanje otroka - če se otrok ne more in ne more sprostit v vrtcu, da bi zaspal, potem se bom na zobe vrgla, da mu ne bo treba. Tudi pri prvih dveh sem kar nekaj časa hodila ponju po kosilu (pa nisem bila doma, ampak sem šla zato precej prej v službo...) in je to zelo pomagalo. Spanje in hranjenje sta dve taki osnovni potrebi, kjer se otrok mora čutit varnega. Če mu oboje naenkrat butneš v neko novo okolje, potem se večina zbuni. Veliko otrok še par mesecev ne je normalno v vrtcu. Meni je to škoda in bi se mi kegljalo, če bi moj otrok bil v taki stiski... Zato rajši pač stisnem, kjer lahko, da bi se navadili otroci tam najprej samo igrat, potem igrat in jest in na koncu še spat.

Bolj kot boš silila čez njo, bolj se bo upirala, dokler ne bo obupala... Praviš, da se ne sprosti, ne igra, ne je, ne spi... Ta otrok ej v stiski! In ti ji lahko pomagaš. Če ne bi imela možnosti, bi ti napisala drugače, da se bo sčasoma navadila, da si probaj organizirat, da gre kdo ponjo po kosilu itd... Ampak ti ji dejansko komot pomagaš...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu višnja123)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 12:49:33   
Zora*
Tvoja punca je v zelo hudem stresu, ko je v vrtcu. Praviš, da si ti sicer doma, a moraš študirat za izpite in pisat diplomo, tako da čisto doma ne more ostat. V tem primeru bi jo jaz nekaj časa vozila v vrtec po zajtrku in jo hodila iskat po dveh urah. Pa pogovarjala bi se z njo o vrtcu, da pač mora it, ker se moram jaz učit, da .... pa da imajo tam veliko igrač,... in pa predvsem, da jo pridem vedno iskat!
Se zavedam, da dve uri za študij ni dovolj, a če pokombiniraš še s študijem v času njenega spanja in zvečer, se pa nekaj nabere. Ko se bi malo navadla in ne bi več jokala praktičnom ves čas, ko je tam, pa bi počasi podaljševala njeno bivanje v vrtcu. Če pa se stanje do konca meseca ne popravi, bi pa razmislila o drugih opcijah.

Srečno!

(odgovor članu višnja123)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 12:56:32   
2sneg13
Jaz se pa s tem ne strinjam! Zakaj? Ker otrok na ta način samo izsiljuje in po 3 tednih vas je vse obrnila. Če začne otrok jest,se lepo igra...slej ko prej bo začel tudi spati.

Ronja, brez zamere, ampak preveč zagovarjaš kako morajo bit otroci doma. Da je vrtec za starše??' user posted image ojoj no, večje neumnosti pa še nisem slišala. In ja,moja enoletnica je sprejela vrtec za šalo, v 4 dneh je bila noter, nobenega joka, nobenega problema.
Če se odločiš, da bo otrok hodil v vrtec, potem je treba sprejet tudi dejstvo, da ne bo šlo takoj po planih,nekateri res uvajajo postopoma, tudi 3 mesece.

Jazsem bolj za to, da se uvaja postopoma. Naj nekaj časa hodi domov spat po kosilu.
Pa tudi dejstvo je, da nimajo vsi možnosti bit doma kar tako, ker njegov otrok joče v vrtcu,eni imajo tašče, mame...po 200 km stran, službe tudi po 50 km in več stran...

Ne vem no, a sem samo jaz na izi narejena in sprejamam to kot nekaj normalnega, al ste nekateri tako zelooo navezani na otroka in vsak njegov jok. Dejstvo je, da je v jasličnih skupinah ogromnooooo joka nekje do decembra...potem je že vse bolje oz. drugače.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 13:07:27   
ronja
Ronja, brez zamere, ampak preveč zagovarjaš kako morajo bit otroci doma. Da je vrtec za starše??

Seveda je za starše, ker moramo it delat, otroci so čisto zadovoljni doma če so lahko, vsaj 1 letniki sigurno;). Pokaži mi enega enoletnika, ki je veliko bolj srečen v vrtcu kot doma s starši;). Seveda ima tudi vrtec svoje dobre strani, vendar pa je naivno pričakovat, da bo otrok rad šel v vrtec in ne bo imel nobene krize. Lahko se to zgodi, pri večjem otroku, pri 1 letniku pa so meni vzg. rekle, da še niso mele takega primera. Eni hitro sprejmejo, ap majo kasneje krizo, večinoma imajo pa vsi krizo, ko vidijo, da gre zares, da morajo vsak dan tja. Na začetku, dokler se pridejo samo igrat za kako urco, je večina zadovoljna, kot njena punčka na začetku.
Tako da ja, vrtec je za starše - tam, kjer imajo daljšo porodniško ali mame ne delajo, tam jih nimajo, ekr jih ne rabijo. Pri nas jih hvalabogu imamo, da lahko gremo delat. Kar je vse ok, tudi ona mora študirat in je tudi ok, da ima punčko v vrtcu. Ampak če ji komot olajša prehod, zakaj ji ga ne bi? Zakaj bi se otrok jokal v vrtcu, vzg. izgubljale živce in ona čakala, da bo ura 3, da pride ponjo? Če jo lahko gre iskat po kosilu, da spat doma in dalje študira, dokler se dete ne zbudi. Mimogrede, sama tudi študiram na porodniški, se da;).

Če začne otrok jest,se lepo igra...slej ko prej bo začel tudi spati.

Preberi post: punčka NE je, se NE igra, ampak bolj ali manj ves čas jamra v vrtcu, ko pa je na vrsti spanje, pa joka tako, da se še ostali zbudijo.

Jazsem bolj za to, da se uvaja postopoma. Naj nekaj časa hodi domov spat po kosilu.

Ja, kaj sem pa jaz drugega predlagala? Da jo hodi iskat po kosilu inda bolj postopno uvaja. Nikjer nisem napisala, da jo mora met doma.

Ja, jaz sem taka komplikatorka, da če otroku lahko pomagam, ko je v stiski in to ne zavira njegove samostojnosti, potem mu bom. Vem, da se nekaterim to zdi čudno, ampak moji mali nista glih neki nesamostojni punci (vzg. celo pravijo, da zelo samostojni), tako da se mi zdi, da očitno ni vse tako črnobelo;).

Se strinjam, da vsi nimajo te možnosti, kar sem tudi napisala, da bi bil v tem primeru moj odgovor drugačen - ampak ona to možnosti ima. Ona lahko pride iskat svojo punčko po kosilu in jo da doma spat in dalje študira. Ja, imaš malo razbit urnik učenja, ampak če ima otrok zato manj traum ob prehodu, se mi zdi, da se splača.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu 2sneg13)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 13:21:08   
Tutan
Punčka je očitno v stiski in to orng stiski.
V bistvu celostno gledano me pri tejle zgodi določene zadeve motijo:
punčka stoji in jamra, celi ljubi čas. Ok, načeloma vzgojiteljice zagovarjam, ampak tole mi sploh ne paše v 1.starostno obdobje. Verjetno rabi malo pozornosti, bližine in če jo bo cca 10minutk dlje cartlala (naši so se vedno cartlali), kot pa ostale (če ostali očitno niso moteči), je tudi ne bo manj. V prvem starostnem obdobju so vzgojiteljice precej pomagale pri hranjenju. Tistim, ki jim je z lahko šlo, so dovolile jest same, ostalim pa so pomagale. In z kakšno dobro besedo in kakšno dobro hrano, je vsem šlo v slast.
Uspavanje? Nisem še slišala za vzgojiteljico, da bi kar vrgla puško v koruzo - tako male dvignejo, jih pocartaljo, definitivno pa jim ne pustijo krolit kot zverinam, sploh da so moteči za ostalo skupinico, ki spi. Če otrok noče spat, ga morajo zamotiti kako drugače - se tiho recimo igra.
Poleg tega je napaka, da jim ti daš vedet, da si doma. OK, da si otroku na voljo, ko je stiska prevelika - absolutno. Ampak ne moreš pa priletet za vsako malenkost. Ker če bi bila v službi, bi bila pesem drugačna, kajne?

Verjetno je težko verjet, vendar enoletniku lahko že marsikaj razložiŠ. Naj vzame s seboj svojo igračko, ninico, mogoče svoj lonček za pit, kar ji je pač ljubo.
Zjutraj ji lepo razložiš - lej pikica danes boš šla za 2 uri v vrtec (pa jo pač par dni voziš po zajtrku, pa da ostane tam do kosila (se naje) in pred spanjem prideš po njo.
In daj ji vedet, da boš prišla. Mogoče se zdi smešno, ampak otroci imajo radi neko rutino - če rečemo, da pridemo ponj ob 11.30h, je fino, da pridemo ponj takrat. Vlij ji zaupanje. Daj ji vedet, da se bo v vrtcu imela fino, da pa boš vedno prišla ponjo. Potem jo pa čez par dni začni vozit že na zajtrk.
Glede na to, da sem sama dala diplomo skozi v podobni starosti, je kar dosti, da jo voziš v vrtec do pred spanjem. Spi pa naj doma - ker ima možnost.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 13:28:25   
3jeMi
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

Punčka je očitno v stiski in to orng stiski.
V bistvu celostno gledano me pri tejle zgodi določene zadeve motijo:
punčka stoji in jamra, celi ljubi čas. Ok, načeloma vzgojiteljice zagovarjam, ampak tole mi sploh ne paše v 1.starostno obdobje. Verjetno rabi malo pozornosti, bližine in če jo bo cca 10minutk dlje cartlala (naši so se vedno cartlali), kot pa ostale (če ostali očitno niso moteči), je tudi ne bo manj. V prvem starostnem obdobju so vzgojiteljice precej pomagale pri hranjenju. Tistim, ki jim je z lahko šlo, so dovolile jest same, ostalim pa so pomagale. In z kakšno dobro besedo in kakšno dobro hrano, je vsem šlo v slast.
Uspavanje? Nisem še slišala za vzgojiteljico, da bi kar vrgla puško v koruzo - tako male dvignejo, jih pocartaljo, definitivno pa jim ne pustijo krolit kot zverinam, sploh da so moteči za ostalo skupinico, ki spi. Če otrok noče spat, ga morajo zamotiti kako drugače - se tiho recimo igra.
Poleg tega je napaka, da jim ti daš vedet, da si doma. OK, da si otroku na voljo, ko je stiska prevelika - absolutno. Ampak ne moreš pa priletet za vsako malenkost. Ker če bi bila v službi, bi bila pesem drugačna, kajne?

Verjetno je težko verjet, vendar enoletniku lahko že marsikaj razložiŠ. Naj vzame s seboj svojo igračko, ninico, mogoče svoj lonček za pit, kar ji je pač ljubo.
Zjutraj ji lepo razložiš - lej pikica danes boš šla za 2 uri v vrtec (pa jo pač par dni voziš po zajtrku, pa da ostane tam do kosila (se naje) in pred spanjem prideš po njo.
In daj ji vedet, da boš prišla. Mogoče se zdi smešno, ampak otroci imajo radi neko rutino - če rečemo, da pridemo ponj ob 11.30h, je fino, da pridemo ponj takrat. Vlij ji zaupanje. Daj ji vedet, da se bo v vrtcu imela fino, da pa boš vedno prišla ponjo. Potem jo pa čez par dni začni vozit že na zajtrk.
Glede na to, da sem sama dala diplomo skozi v podobni starosti, je kar dosti, da jo voziš v vrtec do pred spanjem. Spi pa naj doma - ker ima možnost.


podpis user posted image

in dodala bi samo še tole...

Moje mišljenje... VRTEC je:
- za otroka - vzgojno izobraževalna ustanova
- za starše - varstvena ustanova

In če starš sprejme vrtec kot prvo, bo tudi otrok vse skupaj lažje jemal... in sorry ronja... vrtec NI za starše, vrtec JE za otroke, samo starši ga moramo sprejet kot nekaj pozitivnega za otroka, ne pa kot njuno zlo...
... žal so vsi začetki težki, ampak po večini bolj za starše kot za otroke... otroci pa vse čutijo... če se starš boji, se tudi otrok... zato je treba najprej sam sebe v red spravit, potem pa boš lahko še otroka...

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 13:30:45   
2sneg13
glede na to, da smo 17 septembra, ima mamica še kar nekaj časa, da se punčka navadi na vrtec.
Kaj bo pa privat vrtec spremenil ???

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 13:32:20   
2sneg13

IZVIRNO SPOROČILO: 3jeMi

IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

Punčka je očitno v stiski in to orng stiski.
V bistvu celostno gledano me pri tejle zgodi določene zadeve motijo:
punčka stoji in jamra, celi ljubi čas. Ok, načeloma vzgojiteljice zagovarjam, ampak tole mi sploh ne paše v 1.starostno obdobje. Verjetno rabi malo pozornosti, bližine in če jo bo cca 10minutk dlje cartlala (naši so se vedno cartlali), kot pa ostale (če ostali očitno niso moteči), je tudi ne bo manj. V prvem starostnem obdobju so vzgojiteljice precej pomagale pri hranjenju. Tistim, ki jim je z lahko šlo, so dovolile jest same, ostalim pa so pomagale. In z kakšno dobro besedo in kakšno dobro hrano, je vsem šlo v slast.
Uspavanje? Nisem še slišala za vzgojiteljico, da bi kar vrgla puško v koruzo - tako male dvignejo, jih pocartaljo, definitivno pa jim ne pustijo krolit kot zverinam, sploh da so moteči za ostalo skupinico, ki spi. Če otrok noče spat, ga morajo zamotiti kako drugače - se tiho recimo igra.
Poleg tega je napaka, da jim ti daš vedet, da si doma. OK, da si otroku na voljo, ko je stiska prevelika - absolutno. Ampak ne moreš pa priletet za vsako malenkost. Ker če bi bila v službi, bi bila pesem drugačna, kajne?

Verjetno je težko verjet, vendar enoletniku lahko že marsikaj razložiŠ. Naj vzame s seboj svojo igračko, ninico, mogoče svoj lonček za pit, kar ji je pač ljubo.
Zjutraj ji lepo razložiš - lej pikica danes boš šla za 2 uri v vrtec (pa jo pač par dni voziš po zajtrku, pa da ostane tam do kosila (se naje) in pred spanjem prideš po njo.
In daj ji vedet, da boš prišla. Mogoče se zdi smešno, ampak otroci imajo radi neko rutino - če rečemo, da pridemo ponj ob 11.30h, je fino, da pridemo ponj takrat. Vlij ji zaupanje. Daj ji vedet, da se bo v vrtcu imela fino, da pa boš vedno prišla ponjo. Potem jo pa čez par dni začni vozit že na zajtrk.
Glede na to, da sem sama dala diplomo skozi v podobni starosti, je kar dosti, da jo voziš v vrtec do pred spanjem. Spi pa naj doma - ker ima možnost.


podpis user posted image

in dodala bi samo še tole...

Moje mišljenje... VRTEC je:
- za otroka - vzgojno izobraževalna ustanova
- za starše - varstvena ustanova

In če starš sprejme vrtec kot prvo, bo tudi otrok vse skupaj lažje jemal... in sorry ronja... vrtec NI za starše, vrtec JE za otroke, samo starši ga moramo sprejet kot nekaj pozitivnega za otroka, ne pa kot njuno zlo...
... žal so vsi začetki težki, ampak po večini bolj za starše kot za otroke... otroci pa vse čutijo... če se starš boji, se tudi otrok... zato je treba najprej sam sebe v red spravit, potem pa boš lahko še otroka...


Podpis!!!

(odgovor članu 3jeMi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 14:14:20   
Tutan
Pa še samo nekaj bom dodala - mogoče malo v razmislek, pa ne čisto na to temo, je pa definitivno povezano s spodbudo otroka.

Jaz, mlada mamica, z nekako podobnim mišljenjem, ki ga je tukaj opisala Ronja. Pa nasploh se skozi njene odgovore vedno vidi, da je na voljo otrokom, pa ne 100%, ampak 120%, da je vedno tam za njih.
In gremo mi pri cca 1,5letu starosti na en tini mini pohod. Mi trije, pa moj stric z družino, pa še enih par. Pa hodimo mi v hrib, tamali ves srečen, kako hodi, pa skače, pa že en malo teče. Pa jaz za njim nonstop - pazi, luknja, pazi, korenina, pazi to, pazi ono. Pa je padel, se prekucnil, pa jaz k njemu pa ga v objem, saj ni kaj hudega, pa ga stiskam, da se začel jokat, ker sem jaz pokazala negativen odziv na njegovo dejanje (prekuc - mami panika - mami: saj ni nič hudega). In je moj tam sredi hriba en mal popizdil (no, huda beseda, kakorkoli) - šlo se je nekako tako: Ti delaš iz otroka invalida, resnično. Ne morem te več poslušat. Naj pade, naj se prekucne, naj se zaboga NAUČI sam. In to je potrdil tudi moj stric, ki je vrhunski pedagog. Da otroku z stiskanjem, lubčkanjem, opozarjanjem, naredim več hudega, kot s spodbudo.
In tukaj se je vse začelo. Lahko trdim, da moj otrok enostavno VE, da ko pride do situacije, ko je res HUDO, je mami vedno zadaj. Mami se vedno cartla, pa lubčka, pa zvečer pravljica, pa objemčki. Ampak mami ne dela stvari namesto njega, mami ga ne opozarja na vsak kucelj, mami ga spodbuja, ko visi iz droga in se drži. Ampak je zraven in mu nudi vso podporo. Ga pa ne ujčka. In moj otrok se dandanes po padcu pobere in teče naprej, pa čeprav s totalno razbitim kolenom.

In tako sem vzela tudi vrtec - ja, otroku bo hudo - vsakemu je. Ampak mora se naučiti, da je v vrtcu lahko fino, da se imajo radi, da ima tam vrstnike, da mu ponudijo milijon raznolikih dejavnosti. Da je mami po vrtcu zanj tam. Da če mu je hudo, mi je lahko potožil. Da če je bilo kaj lepega, sem se veselila skupaj z njim. In enako je v šoli. Otrok potrebuje zaupanje v starše, ne pa ''da mu starši olajšajo vsako stvar na tem svetu''. Pa ne rečite, da ni res, da se otrok mora razviti v borca. Mora stisnit zobe in iti naprej. In potem se mu zaiskrijo učke, ko nekaj doseže (hrib, cilj, plavanje, kolesarjenje, risbico, prvo črko, prebrano besedo...)

< Sporočilo je popravil Tutan -- 17.9.2012 14:15:05 >

(odgovor članu 2sneg13)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 15:51:07   
pelin
Ronja, Tutan in ostale....v bistvu se kar z vsemi strinjam, ker ima vsaka po svoje prav....sama sem vedno bila in bom mnenja, kljub temu, da delam v vrtcu, otroci tja do tretjega leta niti ne rabijo vrtca in ga v tem obdobju v bistvu res najbolj rabijo starši zaradi varstva... to je preprosto zato, ker v tem obdobju še ne rabijo veliko družbe sovrstnikov, ki jo nudi vrtec, temveč najbolj rabijo občutek varnosti, nežnosti, veliko pozornosti odrasle osebe...Tega pa žal pedagoški kadri, kljub temu, da so mogoče nadpovprečno predani in strokovni, v vrtcu ne morejo nuditi v takšni meri, kot lahko otroku nudi ljubeči starš doma. Če je v skupini od 12 do 14 otrok, si lahko predstavljamo, na koliko različnih koncev se delijo pozornosti in nežnosti dveh strokovnih delavcev...Otrok se vsega navadi...nekateri čez nekaj dni, drugi čez več mesecev...Razlika pa je v tem, da otrok druge starostne skupine vzljubi vrtec velikokrat zaradi prijateljev, igrač, zanimivih dejavnosti....otrok prvostarostne skupine, pa vrtca v tem obdobju v bistvu sploh ne vzljubi, temveč se sprijazni s situacijo. To je pa vedno takrat, ko otrok pri strokovnih delavcih v vrtcu začuti sprejetost, varnost, nežnost, ki jo najbolj pogreša, ko ostane sam med tujimi ljudmi, med jokicami, med neznanimi stenami in ob čudni nepoznani hrani, ter drugačnih spalnih ritualih...
Otroci pred "fazo sprijaznenja"zelo trpijo...tu govorimo o resničnih duševnih stiskah ...kako trpijo se vidi po tem, ko zavračajo vso hrano, ko neutolažljivo jokajo in odrivajo vse od sebe, ko že ob nedeljah zvečer dobijo povišano temperaturo, le zaradi strahu, da gredo naslednji dan v vrtec, ko začnejo nazaj lulati v hlače...KO DOBESEDNO VISIJO NA MAMICAH IN JIM NE DAJO DIHATI NITI NA WC-JU....In ko to vse spremljaš v vrtcu, se ti vedno znova trga srce ob takih primerih...Vendar, če vsi vemo, da otrok in starši nimajo druge možnosti varstva kot da je v vrtcu, se resnično vsi skupaj potrudimo, da zadevo malemu nesrečniku kar se da olajšamo....Po drugi strani pa...če je eden od staršev doma, otrok, pa v vrtcu doživlja pravo agonijo, tudi sama svetujem, da je bivanje otroka v vrtcu skrčeno na minimum. Tudi sama sem rinila skozi študij in diplomo kar ob dveh škratih in ob službi...zaradi tega sem delala le na 4 ure in ju takoj po službi dvigovala iz vrtca....čas za učenje sem si vzela, ko sta otroka spala...največkrat ponoči vse tja do jutranjih ur...verjetno bi mi bilo lažje, če bi jih pustila dlje časa v vrtcu in se med tem časom učila...vendar že naprej vem, da si ne bi zapomnila niti ene povedi, ker bi ves čas mislila na to, da me otroka čakata v vrtcu...pa ni nihče jokal oz. sta vrtec imela rada...zato pravim...dvomim, da bo ta čas , ko se mala muči v vrtcu tako dolgo,tebi toliko koristil, kot njej škodi ....Jaz bi vsaj v začetnih mesecih upoštevala nasvet vzgojiteljic...

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 22:34:16   
2sneg13

IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Ronja, Tutan in ostale....v bistvu se kar z vsemi strinjam, ker ima vsaka po svoje prav....sama sem vedno bila in bom mnenja, kljub temu, da delam v vrtcu, otroci tja do tretjega leta niti ne rabijo vrtca in ga v tem obdobju v bistvu res najbolj rabijo starši zaradi varstva... to je preprosto zato, ker v tem obdobju še ne rabijo veliko družbe sovrstnikov, ki jo nudi vrtec, temveč najbolj rabijo občutek varnosti, nežnosti, veliko pozornosti odrasle osebe...Tega pa žal pedagoški kadri, kljub temu, da so mogoče nadpovprečno predani in strokovni, v vrtcu ne morejo nuditi v takšni meri, kot lahko otroku nudi ljubeči starš doma. Če je v skupini od 12 do 14 otrok, si lahko predstavljamo, na koliko različnih koncev se delijo pozornosti in nežnosti dveh strokovnih delavcev...Otrok se vsega navadi...nekateri čez nekaj dni, drugi čez več mesecev...Razlika pa je v tem, da otrok druge starostne skupine vzljubi vrtec velikokrat zaradi prijateljev, igrač, zanimivih dejavnosti....otrok prvostarostne skupine, pa vrtca v tem obdobju v bistvu sploh ne vzljubi, temveč se sprijazni s situacijo. To je pa vedno takrat, ko otrok pri strokovnih delavcih v vrtcu začuti sprejetost, varnost, nežnost, ki jo najbolj pogreša, ko ostane sam med tujimi ljudmi, med jokicami, med neznanimi stenami in ob čudni nepoznani hrani, ter drugačnih spalnih ritualih...
Otroci pred "fazo sprijaznenja"zelo trpijo...tu govorimo o resničnih duševnih stiskah ...kako trpijo se vidi po tem, ko zavračajo vso hrano, ko neutolažljivo jokajo in odrivajo vse od sebe, ko že ob nedeljah zvečer dobijo povišano temperaturo, le zaradi strahu, da gredo naslednji dan v vrtec, ko začnejo nazaj lulati v hlače...KO DOBESEDNO VISIJO NA MAMICAH IN JIM NE DAJO DIHATI NITI NA WC-JU....In ko to vse spremljaš v vrtcu, se ti vedno znova trga srce ob takih primerih...Vendar, če vsi vemo, da otrok in starši nimajo druge možnosti varstva kot da je v vrtcu, se resnično vsi skupaj potrudimo, da zadevo malemu nesrečniku kar se da olajšamo....Po drugi strani pa...če je eden od staršev doma, otrok, pa v vrtcu doživlja pravo agonijo, tudi sama svetujem, da je bivanje otroka v vrtcu skrčeno na minimum. Tudi sama sem rinila skozi študij in diplomo kar ob dveh škratih in ob službi...zaradi tega sem delala le na 4 ure in ju takoj po službi dvigovala iz vrtca....čas za učenje sem si vzela, ko sta otroka spala...največkrat ponoči vse tja do jutranjih ur...verjetno bi mi bilo lažje, če bi jih pustila dlje časa v vrtcu in se med tem časom učila...vendar že naprej vem, da si ne bi zapomnila niti ene povedi, ker bi ves čas mislila na to, da me otroka čakata v vrtcu...pa ni nihče jokal oz. sta vrtec imela rada...zato pravim...dvomim, da bo ta čas , ko se mala muči v vrtcu tako dolgo,tebi toliko koristil, kot njej škodi ....Jaz bi vsaj v začetnih mesecih upoštevala nasvet vzgojiteljic...


Očitno sem imela res veliko srečo,da sem naletela na vzgojiteljico, ki je res vredna vseh pohval. In ne, moj otrok do 3 leta starosti ni imel samo negovanje, pestovanje in občutek da pač tam mora bit. Tale naša skupina je bila ocenjena na najboljšo v vrtcu; do novembra (prvo leto) so bili vsi tako lepo že povezani, vsi lepo uvedeni, lepo so sodelovali ....tam po cca. pol leta je šlo vse še bolj strmo navzgor, vse v dobrem smislu. Tudi starši smo bili vsi zadovoljni, občutki so bili vedno lepi, vedno navdušeni, kaj vse se jim dogaja, kaj vse ustvarjajo, kam vse pohajajo, kaj vse raziskujejo...ma ni da ni no. Nobenega joka,nikoli! Imeli so to srečo, da jih v 2 starostnem obdobju niso razbili, vsi ostali otroci so se priključili že 2 dan...kot da bi bili skupaj od vsega začetka. In 3 leto zapored so bili ocenjeni na najboljšo skupino. Sploh ne znam opisat kako dobro, čutno, strokovno vzg. so imeli. Toliko enih druženj s starši, pohodov. Večina otrok je bilo iz plenic že takoj na začetku 2 leta vrtca. Izjeme že malo prej.

No, druga zgodba pa npr. pri moji sestri: več kot pol leta začetka vrtca jaslic sploh niso šli ven( totalno nesposobne ukrotit 12 mulcev za en sam sprehod), klic domov ob vročini otroka 37,2 (ki to za nekatere sploh ni !!!), klic domov ob najmanjši pikci,lišaj na telesu, klic domov, da otrok ne je, da se jim zdi, da mu gre na bruhanje...pa če je to normalno????? Seveda bolniške ne dobiš za to njihovo drekanje!!!! No, na koncu se je izkazalo, da te frajle že dolgo niso delale v jaslicah in so paničarile na polno...do dneva, ko jih ni obiskala pediatrinja in jim dala navodila,kdaj starši lahko dobijo bolniško. Ja,starši so ponoreli ob vseh teh klicev v službo. HB nimajo več teh frajl, bi letos znoreli po mojem ob takem pristopu.


Zame otrok v vrtcu ni nesrečnik, kvečjemu srečnik, da ne visi kar naprej doma, okoli mamice, brez prave družbe,brez reda,....
Pri babicah in doma sigurno ne dobi tistega kar mu nudijo strokovne delavke:

- razvijanje sposobnosti razumevanja in sprejemanja sebe in drugih,

- razvijanje sposobnosti za dogovarjanje, upoštevanje različnosti in sodelovanje v skupinah,

- razvijanje sposobnosti prepoznavanja čustev in spodbujanje čustvenega doživljanja in izražanja,

- negovanje radovednosti, raziskovalnega duha, domišljije in intuicije ter razvijanje neodvisnega mišljenja,

- spodbujanje jezikovnega razvoja za učinkovito in ustvarjalno uporabo govora, kasneje pa tudi branja in pisanja,

- spodbujanje doživljanja umetniških del in umetniškega izražanja,

- posredovanje znanj z različnih področij znanosti in iz vsakodnevnega življenja,

- spodbujanje telesnega in gibalnega razvoja in

- razvijanje samostojnosti pri higienskih navadah in pri skrbi za zdravje.



Itak je pa debata o vrtcu, bolezni...........neskončna tema.


(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: uvajanje v vrtec
17.9.2012 22:53:42   
rozilu
Vsaka ima po svoje prav. Najbolj se strinjam s tem, da nekako do 3 leta (pol leta gor-dol) ne rabijo vrtca in je to samo, ker gremo starši v službo (ali pač študirat). Pri moji vidim zdaj (bo kmalu 3), da ko ni v družbi, je kar naporno in mislim da v vrtcu res uživa. Npr. čez poletje ali pa kak podaljšan vikend.

Višnja123: ne poznam tvoje situacije, amapk zdi se mi, da bi si lahko še nekaj časa vzela za krajše bivanje - če to lahko narediš, poskusi. Ali se ti z izpiti in ostalim tako mudi? Sigurno se bo tako lažje navadila na vrtec in to sprejela kot nekaj pozitivnega. Torej res samo pozitivne stvari, spanje ne še nekaj časa, sem prepričana, da se ji ne bo tako zamerilo.

Moja izkušnja je taka, da se je med 1. in 2. letom čuvala večinoma pri moji mami, 2 dni v tednu pa pri varuški z več otroci. Čeprav je bila tam vedno cel dan (7-8ur), ni bilo nobenega problema, najbrž zato, ker je bilo to "občasno" (čeprav kar redno vsak teden). Od 2. leta naprej je bila v vrtcu, prvo starostno obdobje, ampak že večji, uvedeni otroci. Malo krize prvi mesec, ampak se je kar lepo navadila, vzgojiteljici sta bili res super (in to je zelo pomembno). Zdaj je bila poleti doma in čeprav je bilo fajn, sva obe komaj čakali vtec user posted image ... res starejši otrok čisto drugače dojema vrtec. Saj je rada doma in tudi kar skače okrog mene, ampak občutek imam, da ji v vrtcu ful dogaja (doma pač malo manj).

Srečno!

< Sporočilo je popravil rozilu -- 17.9.2012 22:54:04 >

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 8:18:53   
smejčica

IZVIRNO SPOROČILO: višnja123

Živjo!

Še ena mamica, ki uvaja svojo pikico v vrtec, tukaj user posted image In ki ne ve, kako dalje… Stara je 1 leto. Pred začetkom septembra sva šli skupaj v vrtec. Jaz sem se odmaknila in mala se je igrala z vsemi, tamalimi in velikimi in me sploh ni opazila. Naslednjič sem jo tudi pustila za pol urce samo, da vidim, kako je. Bilo je vse ok, dokler nisem prišla nazaj. Takrat je bil jok, kot ponavadi, ko se vrnem in me zagleda. Jaz sem lepo mislila, da ne bo problemov v vrtcu. Tudi vzgojiteljica je rekla, da ni nič jokala ko me ni bilo. Potem pa je bilo konec uvajanja in smo šli »zares« v vrtec ;) Mala se joče že v avtu, ko ugotovi, kam greva. Baje ves čas nekaj joka ali bolj »jamra«, nič se ne sprosti, se ne igra, ne je, ne spi. Prvi teden sem jo pustila tam 2 uri, drugi teden smo poskusili 4 ure, ves čas isto. Sicer je šla spat za kakšnih 15 min, potem pa jok. Tako so me vzgojiteljice prosile, naj pridem po njo, ker drugače zbudi vse ostale. Danes grem po njo preden grejo spat. V glavnem, zanima me vaše mnenje. Ne vem več ali naj še vztrajam in bo boljše (vem, da nekateri uvajajo otroka tudi 1 mesec) ali naj imam otroka raje doma ali naj vzamem privat varstvo. Rada bi kakšen nasvet oz. kakšne izkušnje imate mamice in vzgojiteljice. Sama ne hodim v službo, ampak moram naredit izpite in diplomo, zato potrebujem varstvo. Vzgojiteljice pa tudi skoz govorijo, če ste doma in imate možnost, potem pridite po tamalo čez 3 ure, da se ne bo matrala tukaj, naj raje doma spi, pa boste imeli mir, ker tukaj nam zbudi vse ostale. Včasih ne vem ali je res tako »probematična« v vrtcu, da boljše, da grem po njo ali je pač vzgojiteljicam lažje, če je ni tam in je ne rabijo tolažit, če je mamica doma in lahko po njo pride. Naj še povem, da je drugače takoj šla k vsakemu, nikogar se ni bala in sem res mislila, da se bo z veseljem igrala z otroci in ji ne bo problem. Hvala za nasvete!



Glede na to, da je stara šele 1 leto, je njen odziv na vrtec pričakovan. Ona se še ne zaveda, zakaj je tam. Ne zaveda se, da je vrtec dober za njo, ker dejansko zdaj za njo še nima pomena oz ji je v breme. Ona vidi samo to, da mami gre in ona med "tujci" ostane tam. Jaz bi jo na tvojem mestu postopoma navajala na vrtec. Bi jo peljala za 1 uro. Pa drug teden uco in pol, ..
Jaz sem delala enako, pa sta otroka ob uvajanju bila že večja. Vsakim smo malo podaljšali in sedaj rada hodita tja.

Jaz pravim. Vrtec je sicer dobra stvar za otroke. Ampak 1 letniki na začetku tam res ne uživajo. Daj ji čas. Raje jo imej še čim več doma, učit se poskusi ponoči. Je naporno, se pa splača. :)

(odgovor članu višnja123)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 8:47:08   
višnja123
Sem ugotovila, da nekak tako, kot imate ve vsaka svoje mnenje, sem tudi jaz sama v sebi razdeljena. Na eni strani poslušam, kako se mala ne more sprostiti v vrtcu, na drugi strani pa kolegice ali sosede, ki mi govorijo, zakaj pustim, da me vzgojiteljice tako izkoriščajo. Da so one pač pustile otroka tam, šle v službo in jih ni nihče domov klical, naj pridejo po njega. Mislim, da se bom morala najprej sama spravit v red in odločit, kaj hočem. Študij res ne more počakat, ker bom drugače morala vrniti štipendijo. Mi je pa težko, da se mala ne more sprostiti in uživati v vrtcu. Potem je to eno samo mučenje za njo. Bomo nekako skombinirali. Naj povem, da nisem želela obsojati vzgojiteljic, ker dejansko ne vem, kaj se v resnici dogaja v vrtcu. Me je pa zmotilo to, da jo je že 3. dan označila za trmasto in da izsiljuje, naslednji dan je imela »močan karakter«, naslednjič pa so rekli, da je pač taka, da bo potrebovala več časa, da se navadi. In potem pridem v petek po njo in se vzgojiteljica joče in jo skuša spravit spat. V glavnem, če nisem bila zmedena prej, sem bila pa po vsem tem. Ker mi nikoli prej ni nihče rekel, da je mala trmasta (pa ne mislim sorodnikov, ki itak nis(m)o objektivni). Po vsem tem se mi zdi, da so vzgojiteljice premalo vztrajne, ampak, ko me prosi, naj pridem prej po otroka, ji tudi jaz ne morem rečt ne. Se mi potem zdi, da jo na silo tam puščam.

IZVIRNO SPOROČILO: Tutan
Verjetno je težko verjet, vendar enoletniku lahko že marsikaj razložiŠ. Naj vzame s seboj svojo igračko, ninico, mogoče svoj lonček za pit, kar ji je pač ljubo.
Zjutraj ji lepo razložiš - lej pikica danes boš šla za 2 uri v vrtec (pa jo pač par dni voziš po zajtrku, pa da ostane tam do kosila (se naje) in pred spanjem prideš po njo.
In daj ji vedet, da boš prišla. Mogoče se zdi smešno, ampak otroci imajo radi neko rutino - če rečemo, da pridemo ponj ob 11.30h, je fino, da pridemo ponj takrat. Vlij ji zaupanje. Daj ji vedet, da se bo v vrtcu imela fino, da pa boš vedno prišla ponjo. Potem jo pa čez par dni začni vozit že na zajtrk.
Glede na to, da sem sama dala diplomo skozi v podobni starosti, je kar dosti, da jo voziš v vrtec do pred spanjem. Spi pa naj doma - ker ima možnost.

Ni težko verjet. Zato tudi sama delam isto. Vem, da tudi meni ne bi bilo všeč, če bi me kar vrgli nekam v neznano. Verjetno se bom kar odločila za takšno varianto. Le da do kosila ne more ostat, ker je šele ob 12.45, ona pa pride tja ob 7.45. In itak nič noče jest. Res pa je, da trenutno sploh ni nobene rutine, ker je na začetku hodila domov ob 10h, potem so se vzgojitejice strinjale, da pridem po njo ob 12h, zdaj pa spet ob 11h. Bom zdaj vztrajala do konca meseca (ali pa dokler se ne navadi) na isti uri, pa bomo videli, če bo kaj boljše.


(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 9:56:53   
ronja
Zame otrok v vrtcu ni nesrečnik, kvečjemu srečnik, da ne visi kar naprej doma, okoli mamice, brez prave družbe,brez reda,...

Speak for yourselfuser posted image .

Ne boš verjela, otrok vse našteto lahko dobi tudi doma;). Poznam precej otrok, ki niso hodili v vrtec in dejansko jih ne moreš ločit od otrok, ki so hodili v vrtec. Drugo pa je, koliko se tebi da s tem ukvarjat. Seveda lahko otroka doma samo na tla postaviš, v tem primeru ne bo dobil higienskih navad, ga moraš ti naučit roke umivat, recimo. Če se ves čas prilagajaš samo njemu, potem se ne bo naučil prilagajanja, jasno. Ampak nikjer ne piše, da moramo bit starši blesavi;). Me pa dejansko zanima, kaj so tvojo malo naučili v vrtcu do 3 let, česar je ne bi mogla doma. Sama sem imela recimo Ronjo do 2,5 let doma, pa po besedah vzg. ni čisto nič zaostajala, ko je prišla v skupino starejših od sebe.

Vrtec je sicer dobra stvar za otroke. Ampak 1 letniki na začetku tam res ne uživajo. Daj ji čas. Raje jo imej še čim več doma, učit se poskusi ponoči. Je naporno, se pa splača. :)

POdpis.

zakaj pustim, da me vzgojiteljice tako izkoriščajo. Da so one pač pustile otroka tam, šle v službo in jih ni nihče domov klical, naj pridejo po njega.

Višnja, vzg. te ne izkoriščajo. Vzg. niso klicale mamic, za katere so vedele, da ne bojo mogle prit, ker s tem ne bi nikomur koristile, samo mame bi se sekirale, da se otrok joka. Kadar pa se nekaj da uredit, takrat ljudje poizkusimo to popravit, vsaj nekateri. Sama bi bila vesela, ad imam take vzg.

Kaj pa če jo pelješ v vrtec ob 8:30, ko imajo zajtrk in potem prideš iskat po kosilu ob 12h? POtem bo tam malo manj časa, pa še če se ne bo najedla, bo lahko še doma kaj pojedla in šla doma spat in boš imela nekaj časa za študirat in še ko zaspi, spet...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu 2sneg13)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 10:11:52   
Zora*
IZVIRNO SPOROČILO: 2sneg13

Zame otrok v vrtcu ni nesrečnik, kvečjemu srečnik, da ne visi kar naprej doma, okoli mamice, brez prave družbe,brez reda,....
Pri babicah in doma sigurno ne dobi tistega kar mu nudijo strokovne delavke:

- razvijanje sposobnosti razumevanja in sprejemanja sebe in drugih,

- razvijanje sposobnosti za dogovarjanje, upoštevanje različnosti in sodelovanje v skupinah,

- razvijanje sposobnosti prepoznavanja čustev in spodbujanje čustvenega doživljanja in izražanja,

- negovanje radovednosti, raziskovalnega duha, domišljije in intuicije ter razvijanje neodvisnega mišljenja,

- spodbujanje jezikovnega razvoja za učinkovito in ustvarjalno uporabo govora, kasneje pa tudi branja in pisanja,

- spodbujanje doživljanja umetniških del in umetniškega izražanja,

- posredovanje znanj z različnih področij znanosti in iz vsakodnevnega življenja,

- spodbujanje telesnega in gibalnega razvoja in

- razvijanje samostojnosti pri higienskih navadah in pri skrbi za zdravje.



Itak je pa debata o vrtcu, bolezni...........neskončna tema.




Mislim, da je to kar sem zgoraj odebelila pa zelo odvisno od mame. Enoletniku je v resnici mama veliko ljubša družba kot 13 enoletnikov. Koliko pa nato mama z enoletnikom "visi doma brez reda" je pa povsem odvisno od nje same. Pa tudi to koliko in kaj od tega kar si naštela, da enoletniku nudijo v vrtcu, mu nudi mama doma je povsem odvisno od mame. Mene takšno posploševanje zelo moti. Ker tudi v vrtcu mu čisto v vsaki skupini in vsaka vzgojiteljica ne nudi vsega tega. Vi ste imeli srečo, tvoja sestra je nima. Že to ti nekaj pove. Tako da pri enoletniku je vrtec pač nuja, ker gre mama v službo (ali študira), in ne darilo.

Višnja123 želim ti, da se tvoja punčka čim prej navadi na skrajšan urnik vrtca, tako da bo lahko nato postopno vedno dlje v vrtcu in da boš lahko ti pravočasno opravila vse izpite in diplomo.
Pa morda še en nasvet glede vseh dobronamernih nasvetov sosedov, kolegov in tudi teh na forumu. Poslušaj, premisli o nasvetih, nato pa razmisli še kaj ti čutiš ob tem in se odloči tako kot čutiš ti, ki sebe in svojo punco najbolj poznaš. Ker sem dobila občutek, da so prav nasveti kolegov in sosedov naredili v tebi razkol.
Srečno!

(odgovor članu 2sneg13)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 14:33:29   
višnja123

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Kaj pa če jo pelješ v vrtec ob 8:30, ko imajo zajtrk in potem prideš iskat po kosilu ob 12h? POtem bo tam malo manj časa, pa še če se ne bo najedla, bo lahko še doma kaj pojedla in šla doma spat in boš imela nekaj časa za študirat in še ko zaspi, spet...

To ne funkcionira. Smo poskusili nekaj podobnega. Zajtrk je od 8-8.30, malica 10.15, kosilo 12.45. Tako da spijo pred kosilom, ki ga itak ne bi pojedla, ker nič ne je v vrtcu. Tako da sem se odločila, da jo peljem zjutraj malo pred osmo in grem po njo malo po deseti uri, ker ob 10.45 grejo spat. Se bo lepo najedla, ko pride domov in šla spat nekako tako kot bo kasneje hodila spat, ko se bo navadila vrtca (ob 10.45). Da ne bo kasneje še problemov z uro spanja. Študij pa bomo že prilagodili njenemu ritmu. Javim, kakšni bodo rezultati čez kakih 14 dni.. :)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 14:37:13   
višnja123

IZVIRNO SPOROČILO: Zora*
Pa morda še en nasvet glede vseh dobronamernih nasvetov sosedov, kolegov in tudi teh na forumu. Poslušaj, premisli o nasvetih, nato pa razmisli še kaj ti čutiš ob tem in se odloči tako kot čutiš ti, ki sebe in svojo punco najbolj poznaš. Ker sem dobila občutek, da so prav nasveti kolegov in sosedov naredili v tebi razkol.
Srečno!

Bo kar držalo. Se vedno trudim, da bi poslušala svoje občutke, ampak včasih so tudi pritiski drugih pretežki. Hvala!

(odgovor članu Zora*)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 15:16:05   
pelin
2sneg13....lepo te prosim no...daj se majčkeno poglobiti v otrokov razvoj, ter nikakor ne pametuj v tri krasne...če bi to naredila, bi videla, da tvoj otrok v prvih treh letih najbolj potrebuje pozornost odrasle osebe, varnost, toplino...in neeee...ga ni vrtca , kjer bi mu to lahko nudili v enaki meri, kot mu to lahko nudi ljubljena oseba doma...iz čisto preprostega razloga, ker jih je v vrtcu preveč...
Vse tvoje nakladanje drži za starejše otroke, nikakor pa ne za enoletnike...še za dvo in tri ne ....socializacija, vrstniki, pozitivne navade, čustvovanja...v teh letih dobijo tega dovolj doma, če se mu starši seveda posvečajo v tolikšni meri, kot je potrebno...
Mogoče je res tvoj imel veliko srečo, da je prišel v vrtec...pa ne zato, ker bi bili v vašem vrtcu tako super duper kadri (upam si trditi, da so v večini vrtcev takšni) , temveč, ker je očitno tvoj v vrtcu dobil pozornosti, nežnosti, občutka topline....več kot doma...
Tudi v ostalih vrtcih otrokom ni nudena le nega in čakanje na starše, temveč še marsikaj drugega...vendar je prav ta nega, crkljanje, nežnosti....tisto kar otrok v prvem starostnem obdobju najbolj potrebuje...vsi izleti, delavnice in druženja s starši mu dol visijo...vse te druge dejavnosti so veliko bolj primernejše za starejše, ker šele takrat v njih resnično uživajo....
Pa še to....tvoje evforično pisanje o tem, kako se otroci v vašem vrtcu hitro znebijo plenic in podobno....če še nisi slišala, ti pač povem...otrokova sposobnost kontrolirati izločanje nima nobene veze z vzgojiteljico, temveč je odvisna od otrokovega razvoja in zrelosti...če tega ni, se lahko vsi na trepalnice vržejo, pa bo otrok še vedno lulal v hlače...tako, da...ko je čas za to je pač čas...

(odgovor članu višnja123)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 15:23:12   
ronja
Javim, kakšni bodo rezultati čez kakih 14 dni.. :)

Držim pesti! Dostikrat je dovolj taka mala malenkost, da se otrok lažje prilagodi in gre potem hitro:)

Glede pritiskov drugih - starševstvo je ena taka fajn šola, da se jih naučiš preslišat:). Vse smo se kdaj sekirale po nepotrebnem, ampak na koncu se je meni vedno izkazalo, da je najboljše, če poslušam svojega otroka, pa naj bojo drugi pametni kolikor hočejo, še nikoli ni bilo tisto bojl prav. Meni so že rekli, da mi tavelika samo jamra, da ziher ni res bolna - pa je imela ful vneto uho, recimo, se je p. zgrozila in rekla, da ima očitno visok prag bolečine. Ali pa da se bosta navadili izsiljevat, če jima rečem, da bom prišla, če bo prehudo - pa je to recimo tastarejši ful pomagalo - je vedela, da ma backup in NIKOLI ni tega uporabila in potem ni več jokala.

Ljudje, ki imajo starejše otroke so navadno že malo pozabili, kako je s tako malim, ki je še neprimerno bolj odvisen od tebe, tako čustveno kot čisto direkt in se mu svet sesuje, ko je naenkrat vse drugače... Eni se zelo hitro poberejo, moja tamala je imela res zelo kratko obdobje, njena vzg. se sploh ni spomnila, da bi kdaj imela krizo, ker je bilo res tako malo časa. Je pa res, da sem vsaj 1 mesec hodila ponju po spanju. Potem tudi spat ni bil problem, če te to kaj pomirja.

Če tvoja hčerkica joka, ne je, ne spi, potem ji nekaj gotovo ni ok in je v stiski. Jasno, da vsi na začetku jokajo v vrtcu (ali pa kasneje, ampak krizo ima vsak 1 letnik, ko gre v vrtec, četudi je sicer družaben in bil recimo že dalj časa pri babici - tisto ni bilo vsak dan... ko skapirajo, da zdaj bo pa to tako, se pa uprejo - eni to takoj skapirajo, eni malo kasneje...) Meni so vzg. rekle, da je zelo težko predvidet, kateri otrok bo imel večjo krizo. Sama sem v bistvu pričakovala veliko večje probleme, ker nisem vedela, kako je v vrtcu, zato sem se vsega skup malo bala in sem bila potem pozitivno presenečena. Res pa je, da sem si to čisto priznala - sebi in vzg. - in otroci manj reagirajo na reči, ki jih damo ven kot na tiste, ki jih tlačimo v sebi.

Res pa je tudi, da otroci zelo čutijo razkol - če vejo, da ni druge, da morajo v vrtec, ker tudi sama to veš, takrat gre vse skup lažje. Kadar pa otrok čuti, da mama ni ziher, takrat jim je pa hudo, ker če mama ne ve, a je to ok, kako naj otrok to verjame... Zato je recimo dostikrat lažje tistim otrokom, kjer pač mame morajo it v službo in nimajo druge možnosti, ker te nimajo tega pritiska, kaj pa če bi ga mela doma/dala babici/...

Zato je fajn, da si se odločila, kako boš delala, tvoja mala bo vedela, da jo prideš vedno iskat in se bo vse uredilo:)

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu višnja123)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 15:53:02   
ronja
Mogoče je res tvoj imel veliko srečo, da je prišel v vrtec...pa ne zato, ker bi bili v vašem vrtcu tako super duper kadri (upam si trditi, da so v večini vrtcev takšni) , temveč, ker je očitno tvoj v vrtcu dobil pozornosti, nežnosti, občutka topline....več kot doma...

joj, pelin, so me srbeli prsti, da bi napisala tole, pa sem si rekla, da ne bom provocirala - ampak podpisat se pa moram;). In se strinjam z vsem kar si napisala, sploh o izletih in vseh dodatnih dejavnostih, ki so tako superduper v vrtcu. (kot da se nič od tega ne da delat doma...user posted image ) Če bi mislila, da so vzg. bolj sposobne vzgajat mojega otroka kot jaz, ga ne bi imela. One so super, imam dobre izkušnje in sem zelo zadovoljna, vseeno pa se mi zdi normalno, da je povsod lepo, doma najlepše;). Meni sta rekli, da bi bili doma, ker je v vrtcu dolgčas (pa skooooz nekaj delajo! Resno! Obe imata vzg., ki se jim res da in imajo non stop neke aktivnosti, dodatne, navadne, ves čas neki pohodi, sprehodi, lutke, ni da ni...) pa da so doma boljše igrače (pa imajo v našem vrtcu res veliko dobrih igrač, tudi cele zbirke tistih figuric živali, ki so krasne, ampak drage ko žafran, recimo, nimamo niti približno doma toliko kot v vrtcu in je veliko "homemade") - ampak jima očitno že ni dovolj dolgčas doma - se bom prišla učit h komu, kako se dela z otroki, da komaj čakajo konec vikenda, da grejo lahko spet v vrtecuser posted image .

Trenutno smo zdilale, da bosta zdaj začeli hodit v vrtec 3x na teden, da se počasi uvedeta nazaj, predno bo treba uvajat malega:). Zdaj sta bili že 2x in je vse ok - vzg. se recimo čudijo, da ni nikoli problema z uvajanjem, tudi če ju dolgo časa ni. Seveda, če pa jima razložim: zdaj se še lahko pogajamo, ko grem v službo se ne bomo mogli, zato začnemo zdaj z manj, a vama je to ok, pa se zmenimo:). Res pa je,d a bi se marsikdo zgražal nad tem sistemom, ampak nam dela:).
Je pa gotovo več stvari, ki jih doma ne moreš, ker rabiš večjo skupino, drugačno avtoriteto, pa seveda prijateljčki... Vseeno pa poznam veliko ljudi, ki niso hodili v vrtec, pa niso nesocializirani;). Meni je vrtec super, ker ga rabim, si pa ne delam utvar, da je to koristno za mojega dojenčka, čeprav mislim, da bo imel dve krasni vzg.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 16:19:07   
pelin



oj, pelin, so me srbeli prsti, da bi napisala tole, pa sem si rekla, da ne bom provocirala - ampak podpisat se pa moram;).

Ronja, seveda ne smeš tako napisati, ker to nisi ti...tako zagamano pisanje je značilno zame...ti pa ponavadi iste stvari napišeš lepše in nežnejšeuser posted image ...in prav je tako...neko ravnotežje mora biti...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 21:38:44   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Mogoče je res tvoj imel veliko srečo, da je prišel v vrtec...pa ne zato, ker bi bili v vašem vrtcu tako super duper kadri (upam si trditi, da so v večini vrtcev takšni) , temveč, ker je očitno tvoj v vrtcu dobil pozornosti, nežnosti, občutka topline....več kot doma...


opa, jaz tud. huda tale user posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: uvajanje v vrtec
18.9.2012 22:00:16   
2sneg13
ah ja, bom kar končala. Naj vas ne srbijo prsti...pišite kar vas je volja. user posted image

Dovolj mi je potrditev drugih, da imam lepo vzgojenega otroka doma, lepih navad,prijaznega, čustvenega...
In brez vzgojiteljic seveda otrok nebi bil to kar je.

Brez veze secirate otroka na prafaktorje.user posted image saj ste zanimive za branje, po drugi strani se mi pa "določeni" tu gor pa smilijo. Sprašujem se,zakaj hudiča odžirate mesto drugim,če se tako rade stiskate z otroci doma????

Pelin, o strokovnosti pa ne bi. Če bi jo ti imela pol tolko kot jo imajo naše vzg., bi redno službo dobila veliko prej kot v 10 letih. user posted image Pri nas namreč so vse stalne!



(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?