|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   za porod izven porodnišnice
11.2.2010 9:43:20   
Polonca s piko
Danes sem videla objavo tudi na RR - ste videle kako so se na iskreni.net odzvali na zgodbo, ki se je zgodila na Bledu?

http://www.iskreni.net/component/content/article/83-izjave-za-javnost/531-iskreninet-za-porod-izven-porodnisnice.html

Zdaj me pa zanima, kakšnega mnenja ste ve?
Ali potrebujemo porodne centre, organizirane porode na domu, ali bi zadoščale spremembe v porodnišnicah?

Ali bi rodile doma, če bi imele to miožnost? Se vam to morda zdi neodgovorno dejanje?

Bi izbrale za porod porodni center, če bi ga imeli? In, če bi to pomenilo, da je potrebno porod sam financirati?

Vas preseneča, da je bila pobuda poslana na ministrstvo že nekaj dni nazaj, pa ni nobenega odziva s strani medijev, ali je to le jasen znak, da se v zdravstvo ne sme vtikat? (Razen če se lobira za njih - to kar se je zgodilo na Bledu in kaj so iz tega naredili novinarji je grozljivo! Babica je čisto OK odreagirala in porodnico spravila v bolnišnico, kjer so ji dali transfuzijo. Življenje pač ni "viselo na nitki", ker se je ustrezno urgiralo. Mamico so izpostavili kot največjo kriminalko v trenutkih, ko bi potrebovala največ miru in intime... nobenga kriminalca ne objavavijo v medijih s polnim imenom in še krajem bivanja.)

Menite, da bodo dosegli kako spremembo?

Zame je bila šokantna in presenetljiva novica, da pri nas babica izgubi licenco, če bi vodila porod na domu! Jao, jao, to smo evropski, da glava peče!

No, sem hotla podati "nevtralna" vprašanja, pa se nisem mogla ogniti temu, da se jasno vidi kako razmišljam :) Kaj pa ve/vi?


Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 9:48:48   
TRIŠ
Ne poznam zgodbe iz Bleda ampak meni je to všeč in podpiram,čeprav sama mislim da se ne bi odločila za touser posted image STRAH

(odgovor članu Polonca s piko)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 9:50:33   
Anonimen
nikoli ne bi rodila doma . pa ce imam najboljso babico poleg. nikoli ne ves kje se lahko zakomplicira.
sem pa za porodne centre.

(odgovor članu TRIŠ)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 9:50:37   
Anonimen
ne bi se odločila za to
Doma nimaš nobenih aparatur ipd če je treba če se kaj pripeti
V P pa je tam že vse

za smrt je potrebno samo par sekund.Tako da zaradi otroka ne ne bi se odločala in se igrala
Pa ne mi zdaj tudi v P se lahko zgodi
ja se lahko zgodi,ampak večja šansa je da se bo prej doma kot pa v P

(odgovor članu TRIŠ)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 9:53:14   
Anonimen
sama ne bi šla v rojstvo izven porodnišnice. se mi zdi preveč tvegano.

ženska je lahko zdrava, ima nosečnost bp, z otročkom vse okej, a se vseeno lahko še kaj zakomplicira in v tem primeru se mi zdi, da je v porodnišnici vseeno več pripomočkov in ljudi, ki bi te komplikacije znalo hitro odpraviti oz. poskrbeti, da je na koncu vse okej_ no, žal se tudi v porodnišnicah ne izzide vedno vse tako, kot bi se moralo.

v tujini je veliko tega, ja. v Avstriji na veliko služijo na račun Slovenk, ki si želijo drugačnega poroda. in slej ko prej bo prišlo tudi do nas. trend.

(odgovor članu Polonca s piko)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 9:53:37   
melanija
4 otroke sem rodila v porodnišnici, super izkušnje, brez pripomb. Za porod doma pa se ne bi odločila, predvsem strah pred komplikacijami in ne znam si predstavljat, da bi imela okoli sebe otroke ali po možnosti še kakšne druge ljudi.

(odgovor članu TRIŠ)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
11.2.2010 10:11:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu melanija)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 10:16:53   
Polonca s piko
Porod doma je v Sloveniji res malo bolj zakompliciran (teren in oddaljenost porodnišnic), večina pa vas ne omenja Porodnih centrov - to so centri, kjer ženska lahko mirno rojeva kakor ji paše (v vodi, se giblje - ni prisiljena v ležanje, ni klistiranja, izkušnje iz tujine kažejo tudi na bistveno manj prerezov presredka (in raztrganin), ker se porodov ne forsira...) ob njej je strokovno usposobljena babica (bolj za vsak slučaj) in po želji porodnice kdor hoče (nihče, partner, morda celo starejši otroci, mama...). Porodni centri imajo vso oskrbo za primer zapletov in hiter prevoz do porodnišnic.

To se mi zdi recimo zelo dobra vmesna varjanta med zategnjeno porodnišnico (kolilo zgodb poznate, ko se je porod (zaradi adreanalina - strahu in skrbi) ob prihodu v porodnišnico skoraj zaustavil. Pa potem porodničarji rešijo zadeve z dodatnimi hormoni, umetnimi popadki (bolj bolečimi)... in seveda prepogostim prerezom presredka (sem imela grozljive težave zaradi tega) ... in porodom doma.

Sporno se mi zdi, da se je babicam v sloveniji povsem odvzela njihova vloga - degradirane so na mesto pomočnic, patronažnih sester, izobražene pa so za vodenje porodov. Njihovo mesto prevzemajo ginekologi (zdrave nosečnice ne bi potrebovale pregledov pri ginekologih, vsaj toliko ne - to državo tudi precej stane), porodničarji, zdravniki.

Ja, seveda Avstrijci "služijo" v Sloveniji (če prištejemo vožnjo, aparature, znanje, izkušnje... se na koncu ugotovi, da babica sploh ni toliko plačana!), ampak, če bi imele Slovenke možnost izbire, najbrž ne bi klicale Avstrijskih babic. Žalostno!

(odgovor članu melanija)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 10:20:17   
eva1
Mogoče bi pred zadnim porodom še rekla..ok mogoče je res bolje doma, v domačem okolju...ampak pri mojem tretjem porodu je prišlo 20 minut po porodu, do hude krvavitve, operacija, transfuija, pa če bi doma rodila  ne vem kako bi se izšlo..še vesela sem da nisem v kateri drugi P rodila da sem v LJ...
kar se tiče centrov ni slabo...pomoje bi super..bolj sproščeno..čeprav sem sama rodila v 1 uri brez da bi me kdo neki prisiljeval, ampak jst sem tut taka oseba, da se ne pustim ukazovat:))


< Sporočilo je popravil eva1 -- 11.2.2010 10:23:11 >

(odgovor članu melanija)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 10:20:33   
Anonimen
tista ki se je to šla ima preveč
cajta za preseravanje.

(odgovor članu Polonca s piko)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 10:22:21   
mateyka
jaz sem čisto ZA - s tem, da se zgledujemo po državah, ki imajo te stvari že vpeljane. Finska npr. pa še katera država bi se našla. pa npr. sistem babic, ki ga majo na Švedskem - v tem primeru ginekologe vidiš samo v primeru, če imaš probleme.

(odgovor članu melanija)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 10:24:46   
Anonimen
sama sem ginekologa videla sam pri prvem porodu, ker sem imela vakum.

pri drugih dveh pa me je G samo zašil.
ves porod(3) je vodila babica brez ginekologa.

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 10:41:50   
Ulla80
jaz pa ne razumem zakaj potem, ko se ženska odloči za tako opevani naravni porod doma in se stvari zakomplicirajo, hiti v porodnišnico? user posted image rodi naj naravno, pod to pa spada tudi naravna selekcija, naj torej narava odloči a bo otrok živel al ne, prav tako mamica...lahko se je preseravat, dokler je vse vredu, takart se ne potrebuje zdravnikov in osebja, a ne. pa naj ima pol jajca in naj jih ne rabi tudi takrat, ko se kaj zakomplicira. tukaj na bledu se je hb srečno končalo, ampak zamislite si da se nebi - da bi potem ko so ju prepeljali v porodnišnico, sledila tragedija. ziher bi bil nevemkdo vse kriv, ker ni ravnal strokovnouser posted image

_____________________________

..tko ovdje ne poludi, taj nije normalan!

Spet se mi je na bolš poslabšalo!!

Ja znam da me ljubite, u ljubavi je spas, izpred oči mi se gubite, volim i ja vas!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 11:05:32   
mateyka
veš kaj Ulla, to je pa en larifari blebetanje. po tej logiki, moraš k zdravniku vsakič, ko se po prstu usekaš, če ne nimaš kaj hodit, ko ti prst odreže. mislim res no.. a se norca delaš, ko omenjaš naravno selekcijo? ker niti pod razno ni vse supaj tako zamišljeno. malo si preberi na to temo kako je to spedenano v skandinavskih državah, potem pa iskreno povej, če ma to res veze s tem.

glej, v skandinavskih državah je tendenca, da je vse čimbolj naravno, to pa ne pomeni, da smo zdaj pa eni fanatiki in lunatiki, ki zavračajo ves napredek. seveda boš reagiral, če se kaj zakomplicira. to pa ne pomeni, da greš v šok sobo preden te šok zadane. prav tako je s porodom. mene je bolj strah tukaj rodit kot na Švedskem. ne morem prehvalit kako majo to gor zrihtano. in mene bi tuki difolt rezal, gor so me babice zgroženo gledale, ko sem omenila kaka praksa je pri nas (imamo enega najvišjih odstotkov rezanja presredkov v evropi btw).

(odgovor članu Ulla80)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 11:14:21   
skuštrana
Polonca s piko, ravno včeraj sem razmišljala odpret podobno temo, pa si me prehitelauser posted image

Jaz se ZA, da se to področje zakonsko uredi, da imajo tudi naše babice možnost dela doma. Društvo Naravni začetki dela na tem in vsa pohvala. Po moje je do tega še daleč.

Babice pa imajo v naših porodnišnicah vse večjo vlogo, jaz sem rodila 3 krat (2 krat v porodnišnici, tretjič je bil babica kar očkauser posted image ) in obakrat je babaica sama vodila porod. Jaz imam s porodnišnicami lepe izkušnje, se res ne morem pritoževat. Od vsakič imam samo eno pripombo, prvič rezanje, drugič amniotomija, kar mi ni bilo ravno po godu...Vse ostalo bp.


Jaz bi takoj rodila doma, ali pa porodnem centru če bi bilo to zakonsko urejeno, da  lahko legalno dobim slovensko babico, ter da vso potrebno oskrbo, če bi slučajno prišlo do komplikacij. user posted image

Ulla, zakaj pa ne bi imel človek možnost izbire? Če ženska želi roditi doma je to njena pravica, zdravstvo je pa tu zato pa pomaga če se kaj zakomplicira. Ne vidim razloga da zdrava nosečnica, z normalno nosečnostjo ne bi imela možnost roditi doma... Jaz gledam na porod kot nekaj naravnega, nekaj v kar ne treba posebej posegati, če je vse v redu. Če pa je nosečnost rizična potem pa se verjetno nobena ženska ne bi odločila rodit doma. seveda lahko pride do komplikacij, to je pač rizik, ki ga moraš sprejet. Jaz osebno ne bi nikoli šla rodit namenomai brez strokovne asistence.




_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Ulla80)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 11:45:04   
romy
Ne, hvala.

Še v P imajo precej dela z mano user posted image

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 11:52:39   
Anonimen
Jaz sem PROTI temu in če bi ta možnost dobro leto nazaj obstajala, se je NEBI poslužila ... ni variante! Zame je mamica, ki se načrtno odloči za porod doma, ker ji je tam pač okolje bolj všeč, zelo sebična in neodgovorna.
Ne me zdaj napadat, pa kritizirat, povprašale ste za mnenje in jaz sem ga podala.

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 11:53:58   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Jaz sem PROTI temu in če bi ta možnost dobro leto nazaj obstajala, se je NEBI poslužila ... ni variante! Zame je mamica, ki se načrtno odloči za porod doma, ker ji je tam pač okolje bolj všeč, zelo sebična in neodgovorna.
Ne me zdaj napadat, pa kritizirat, povprašale ste za mnenje in jaz sem ga podala.

podpis

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 11:54:26   
tintin
Sicer podpiram pobudo, ampak sama se za to ne bi odločila. Too risky.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 12:54:24   
AnciM
Ne bi želela rodit doma.

Prvič ne veš, kaj vse se lahko zakomplicira. Prvega otroka ne bi imela, če bi rojevala doma. Zaradi napačnega obračanja v porodnem kanalu (ne moreš v naprej predvidet) se je zagozdil in so utripi začeli upadat. Kako bi to babca na domu predvidla? Bi imela CTG pri roki?

Drug razlog je pa "lenoba". Pa kdo bi hotel vse tisto potem pucat. Porod ni čist in da bi imela potem tiste krvave rjuhe doma. user posted image Pa kam s posteljico, ki se tudi porodi... user posted image Ne hvala! Naj se v P s tem ukvarjajo.

_____________________________

27.8. 2008 se nama je pridružil čmrlj Uroš.
17. 2. 2010 pa še Blaž.

(odgovor članu tintin)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 18:06:55   
aprilčica07
Nimam želje, da bi doma rodila. Dvakrat sem v P in če bo/bi naneslo, da bi/bom še tretjič noseča (kar dvomim, ampak nikoli ne reci nikoli) grem zagotovo v P.. Doma? Ne, hvala, se ne bi počutila varno.

_____________________________


Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm


(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 22:28:45   
valči
Sama sem trikrat rodila v P,pa tudi sem enakega mnenja,kot večina med vami.Res je zame roditi v bolnišnici varno,bolj,kot bi doma,ker res pri porodu nikoli ne veš,khe bo kaj šlo narobe.
Raje ne bi tvegala,tajko dolgo čakaš na zakladek,pol pa če bi šlo kaj narobe,si res do smrti ne bi oprostila.
Sem popolni ziheraš,ki osebju v porodnišnici najbolj zaupa,imam lepe izkušnje.


_____________________________

Sedaj pa imamo doma tri čudovite sončke,ki mi pomenijo vse na svetu.

(odgovor članu aprilčica07)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 22:53:57   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: AnciM

Ne bi želela rodit doma.

Prvič ne veš, kaj vse se lahko zakomplicira. Prvega otroka ne bi imela, če bi rojevala doma. Zaradi napačnega obračanja v porodnem kanalu (ne moreš v naprej predvidet) se je zagozdil in so utripi začeli upadat. Kako bi to babca na domu predvidla? Bi imela CTG pri roki?

Drug razlog je pa "lenoba". Pa kdo bi hotel vse tisto potem pucat. Porod ni čist in da bi imela potem tiste krvave rjuhe doma. user posted image Pa kam s posteljico, ki se tudi porodi... user posted image Ne hvala! Naj se v P s tem ukvarjajo.


Tukaj pa moj podpis user posted image !

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: za porod izven porodnišnice
11.2.2010 23:21:12   
Ploha
IZVIRNO SPOROČILO: AnciM

Ne bi želela rodit doma.

Prvič ne veš, kaj vse se lahko zakomplicira. Prvega otroka ne bi imela, če bi rojevala doma. Zaradi napačnega obračanja v porodnem kanalu (ne moreš v naprej predvidet) se je zagozdil in so utripi začeli upadat. Kako bi to babca na domu predvidla? Bi imela CTG pri roki?

Drug razlog je pa "lenoba". Pa kdo bi hotel vse tisto potem pucat. Porod ni čist in da bi imela potem tiste krvave rjuhe doma. user posted image Pa kam s posteljico, ki se tudi porodi... user posted image Ne hvala! Naj se v P s tem ukvarjajo.


se popolnoma strinjam .

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   [Brisano sporočilo]
12.2.2010 3:11:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo ...
99 odstotkov nosečnic se pritožuje nad kakovostjo spanja. Preverite, kateri so trije glavni razlogi, zakaj nosečnice pog...
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?