|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Martinova gos z dvema nadevoma


0

Za Martinovo naj bo gos! Tale ima kar 2 nadeva, zraven pa vsekakor spadajo še mlinci in rdeče zelje.



1. Namočite brusnice z. marelice v portovec za 1 uro. Na maslu počasi popražite čebulo in slanino, dokler se čebula ne zmehča. 2. Dodajte česen in pražite še par minut. Malo ohladite in zmešajte z ostalimi sestavinami za zunanji nadev, vključno z brusnicami/marelicamo in jajcem. 3. Popecite majhen košček zunanjega nadeva, da ga lahko poskusite in primerno dosolite oz. začinite. 4. Za notranji nadev prepražite šalotko na maslu, dodajte sladkor in pomarančni sok. 5. Počasi pražite, dokler voda ne izpari in ostane okusna zmes šalotk. 6. Prelijte vrelo vodo čez žajbelj, pustite eno minuto, nato odlijte vodo in ožemite do suhega. Dodajte ga šalotkam, skupaj z ostalimi sestavinami za nadev. 7. Spet popražite delček nadeva, da ga lahko poskusite in po potrebi dosolite in začitnite. 8. Za pripravo gosi, izdolbite vso odvečno maščobbo iz notranjosti gosi. Zunanji nadev dobro vtrite v vratni del gosi, nato zavihajte kožo navzdol, okoli vratu in po možnosti zaščitite z zobotrebci. 9. Notranjost gosi na 3 nadevajte z notranjim nadevom. 10. Pečiso segrejte na 190C. 11. Z vilico prebodite kožo gosi po celi površini. Začinite s soljo in ter vtrite malo maščobe (gosje) v spodnji del gosi, da meso ne bo suho. 12. Pokrijte s folijo inpostavite v pečico, pod gos pa dodajte še en pladenj, kamor boste redno odlivali odvečno maščobo. 13. 4kg gos pecite cca 3 ure, 4,5kg gos cca 3,5 ur in 5,5,kg gos 4 ure. 14. Folijo odstranite 30-40 minut pred koncem pečenja, da koža porumeni in postane hrustljava, 15. Z zobotrebcem lahko preverite, če je gos pečena tako, da ga zapičite v najdebelejši del stegna in če sokovi tečejo enakomerno, je gos pečena. 16. Pustite počivati 20-30 minut v ugasnjeni pečici, z odprtimi vrati pečice (na V), preden dokončno postrežete to čudovito jed.

Čas priprave: 3-5 ur
Zahtevnost: 5

Zunanji nadev
- 110 g suhih brusnic ali marelic
- 60ml portovca (lahko tudi vina)
- 1 majhna čebula
- Slanina, narezana na trakove
- 45g masla
- 2 stroka česna, nasekljana
- 85g svežih drobtin (po želji črn ali bel kruh)
- 2 žlici nasekljanega petršilja
- Pol žlice nasekljanih svežih timijanovih listov
- 150g olupljenih, kuhanih kostanjev, nasekljanih
- 1 na lahko stepeno jajce
- Sol
- Črn poper

Nadev s šalotkami, žajbljem, lešniki in pomarančo
- 350g drobno nasekljane šalotke
- 60g masla
- 15g sladkorja
- 1 bio pomaranča (na drobno naribana lupina in iztisnjen sok)
- 3 žlice svežega žajblja, nasekljanega (po potrebi lahko tudi sušenega)
- 85g praženih lešnikov, drobno nasekljanih
- 150 g svežih drobtin bele štruce
- 1 stepeno jajce
- Sol
- Črni poper




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?