|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Želiš imeti čisto svoj koledarček?
PRIJAVI se in prejemaj novičke s koristnimi, zanimivimi in zabavnimi vsebinami na svoj elektronski naslov.

Vaš otrok je star 9 mesecev


Vaš dojenček se že začenja zadovoljno premikati po prostoru, zato je čas za igrače, ki jih lahko potiska pred seboj ali vleče za sabo (žoge, valji, igrače na kolesih…). Sicer pa so mu najbolj zanimivi predmeti, ki jih najde pri raziskovanju ob plazenju. Pazite, da odstranite vse potencialno nevarne predmete, zaprete vrata ter zaščitite stopnišča. Posebej pozorni bodite tudi na odpiranje predalov, da si ne preščipne prstkov.
S skupnim branjem, mu poskušajte približati knjige. V tej starosti so primerne kartonke, še posebej boste pritegnili otrokovo pozornost s knjigicami z zavihki, saj mu bo dvigovanje zavihkov zbudilo radovednost. Izberite take z jasnimi in pisanimi slikami, na slikah naj bodo stvari, ki jih otrok pozna in so mu zanimive. Pripovedujte mu o stvareh in ljudeh iz knjig, z velikim zanimanjem vas bo poslušal.


Otrokov razvoj: Moj dojenček


Dojenček v desetem mesecu pridobi na teži približno 110 gramov tedensko, v dolžino pa zrase približno 1,5 cm.


Otrokov razvoj: Razvojni mejniki


Prvi koraki 
Dojenček v desetem mesecu ni več zadovoljen niti v sedečem niti v ležečem položaju. Trudi se postaviti na noge in za to izkorišča vsakršno oporo, ki je na voljo, naj bo to pohištvo, starejši brat ali sestra ali pa celo kuža (seveda, če mu ne uspe pobegniti)....
>> Več


Otrokov razvoj: Prehrana


Uvedite redno prehrano
V devetem mesecu starosti je potrebno ob mešani hrani nadaljevati z dojenjem oziroma s hranjenjem po steklenički. Dojenček v tej starosti potrebuje vsaj še 2 mlečna obroka (materinega ali prilagojenega mleka) po 250 ml dnevno.

Neprilagojen...
>> Več


Otrokov razvoj: Zdravje in nega


Sistematski pregled
V starosti devet mesecev bo vaš otrok ponovno naročen na sistematski pregled. Srečali se boste z otrokovim izbranim zdravnikom, ki bo otroka pregledal, ocenil razvoj in vam po potrebi svetoval ter odgovoril na vaša vprašanja. Ob tem pregledu otrok ne bo ce...
>> Več


Otrokov razvoj: Spanje


Dojenček, star devet mesecev, potrebuje približno 10 do 12 ur nočnega spanca in dva eno- do dvourna dremeža čez dan.
Veliko dojenčkov se ponoči še zbuja enkrat do dvakrat za hranjenje, čeprav strokovnjaki trdijo, da dojenček zdaj ne potrebuje več nočnega hranjenja. Mnoge mame dojenčku še ponu...
>> Več


Otrokov razvoj: Dobro je vedeti


Varnost otroka
Ko je otrok sposoben samostojnega raziskovanja svojega okolja (pa naj bo to po vseh štirih, s pomočjo hojice ali ko že hodi), lahko kaj hitro zaide v težave ali celo ogrozi svoje življenje. Otroci v Sloveniji (in tudi v drugih razvitih državah po svetu) umirajo...
>> Več


Otrokov razvoj: Igrajmo se


Dojenčkove igrice
Dojenček rad posnema dejanja staršev, preko posnemanja se uči in hkrati na ta način poskuša tudi komunicirati. Uživa v družabnih igrah, kot je na primer igra skrivalnic (ku-ku), rad tudi posnema starše (posnema kašljanje, ploskanje, …).
Nasmejali ga b...
>> Več


Zanimivost oz. ali ste vedeli?


Kadar je dojenček zelo aktiven v času, ko naj bi že nekaj časa spal, je potrebno pomisliti na možnost, da je mogoče preutrujen, saj je njegova nenavadna dinamičnost lahko posledica utrujenosti. Zelo utrujeni dojenčki pogosto težje zaspijo in tudi bolj nemirno spijo.

Sorodne vsebine


Prejšnje obdobje: Starost 8 mesecev
Naslednje obdobje: Starost 10 mesecevSorodni članki:
Rast zob
Stajica: da ali ne?
Od materinega do kravjega mleka
Za otroke kuhajmo zdravo
Varen dom
Dejstva o dojenju in podaljšanem dojenju
Ko dojenček spi ...
Nova generacija mlečnih formul – HiPP Combiotic®
Zakaj ima otrok afte?
Zdravljenje atopijskega dermatitisa


Otroški kotiček


Obiščite otroški kotiček in izberite najprimernejše naloge za svojega otroka.

Zadnjih pet natisnjenih nalog za starost vašega otroka:
Žiga žaga
Čas je kvas
Ptičke vagal
Po kranjskem most
Očka, kaj pa delate?
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?