|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 najbolj ogroženih živali na svetu

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
London - WWF (World Wide Fund) je pripravil seznam desetih najbolj ogroženih živali na svetu. Na vrh seznama se je uvrstil tiger, sledijo pa mu severni medved, pacifiški mrož, magellanovi pingvini, orjaška usnjača, modroplavuti tun, gorska gorila, metulji monarhe, javanski nosorog in pa orjaški panda.

image
/111


1. Tiger
 
 

Nove raziskave so pokazale, da je na svetu v divjini najverjetneje le še 3,200 tigrov (Panthera Tigris). Trenutno jih je le sedem odstotkov od tega, kolikor jih je bilo včasih, v zadnjih desetih letih se je njihovo število zmanjšalo za 40 odstotkov. Podiranje gozdov, njihovega naravnega okolja, in pa divji lov bi lahko to vrsto tigra pahnilo v isto usodo kot njegova sorodnika – tigra z Jave in pa Balija, ki sta izumrla. Tigre lovijo za določene dele telesa, ki jih uporabljajo v tradicionalni azijski medicini, visoko pa je cenjena tudi njegova koža.

2. Polarni medved
 
 

Arktični severni medved (Ursus maritimus) je postal simbol prvih žrtev izgube naravnega okolja zaradi podnebnih sprememb. Če se bo podnebje na tem območju še naprej toplilo, bo ta živalska vrsta izumrla že v tem stoletju.

3. Pacifiški mrož
 
 

Pacifiški mrož Odobenus rosmarus divergens) je eden najnovejših žrtev podnebnih sprememb. Na severozahodu Aljaske so septembra lani na obali našli kar 200 mrtvih pacifiških mrožev. Te živali kose ledu uporabljajo za počitek, rojstvo in skrb mladičev ter varovanjem pred plenilci.

4. Magellanovi pingvini
 
 

Nekoč so bili primarno ogroženi zaradi izlivanja olja, danes pa se magellanovi pingvini (Spheniscus magellanicus) trudijo predvsem z iskanjem hrane, saj vedno toplejši oceani spreminjajo tokove, zaradi česar morajo ti ptiči vedno dlje plavati po hrano. Lani jih je na stotine naplavilo na plažo v Rio de Janeiru, veliko jih je bilo mrtvih in pa shiranih.

5. Orjaška usnjača
 
 

Največja morska želva in eden največjih plazilcev na svetu, orjaška usnjača (Dermochelys coriaceathe), je preživela skozi več kot sto milijonov let, sedaj pa ji grozi izumrtje. Zadnje raziskave so pokazale, da se število te živalske vrste zmanjšuje zlasti na področju Pacifika, kjer naj bi trenutno obstajalo le še kakšnih 2300 samic.

6. Modroplavuta tuna
 
 

Atlantska modroplavuta tuna (Thunnus thynnus) je velika riba selivka, ki jo lahko najdemo v zahodnem in vzhodnem Atlantiku, pa tudi v Mediteranskem morju. Njeno meso se uporablja za visokokakovostni suši. Če bodo ribiči še naprej nadaljevali s tako razvejanim divjim lovom, pa bo kmalu izumrla. WWF po vsem svetu poziva restavracije, kuharje in goste naj to ogroženo živalsko vrsto nehajo streči, kupovati, prodajati in pa jesti, saj je to edini način, da ne bo izumrla.

7. Gorska gorila
 
 

Znanstveniki menijo, da je gorska gorila (Gorilla beringei beringei), najbolj ogrožena podvrsta gorile, saj jih v divjini živi le še 720. Več kot 200 jih živi v nacionalnem parku Virunga v Kongu, ki meji na Ruando in Ugando. Vojna je škodovala tudi njim, saj so izgubili veliko naravnega okolja, hkrati pa so bile podvržene tudi divjemu lovu.

8. Metulji monarhi 
 

Vsako leto se na milijone občutljivih metuljev monarhov (Danaus plexippus) odpravi na selitev iz severne Amerike v njihovo zimsko okolje v Mehiko. Zato je zanje potrebno primerno okolje tako v Mehiki kot tudi v ZDA in pa Kanadi.

9. Javanski nosorog
 
 

Javanski nosorog (Rhinoceros sondaicus) je ena najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu, saj skupno v divjini živi le še nekaj manj kot 60 primerkov. Visoko so cenjeni v azijski medicini, zelo pa jim je škodovalo, ko so prebivalci gozdove začeli spreminjati v obdelovalne površine. WWF se za njihovo ohranjevanje bori že od leta 1998.

10. Orjaški panda
 
 

Orjaški panda (Ailuropoda melanoleuca) je od leta 1961 že v samem znaku WWF, prihodnost za to živalsko vrsto pa je sedaj neznana. V divjini jih živi še kakšnih 1600, a živijo na premajhnem gorskem območju jugozahodnih gozdov Kitajske.

Tekst: (tk), Daily Telegraph

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!
Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskeg...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Eko pranje
photo
Proizvajalci pralnih praškov ne skrbijo le za to, da imamo oprano in dišeče perilo, temveč v prvi vrsti poskrbijo, da im...
Gregorčki iz naravnih materialov
photo
Babica je vedno govorila, da se 12. marca ptički ženijo.