|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

24. teden nosečnosti: zakaj je tako pomemben

Uredništvo Ringaraja.net, 8.9.2023
Preverite, zakaj je ravno 24. teden pomemben mejnik v nosečnosti tako za bodočo mamico kot za novorojenčka.

image
V 24. tednu nosečnosti je dojenčkov obraz že skoraj popolnoma oblikovan, s trepalnicami, obrvmi in lasmi. (Freepik.com)
/11


Ko gre nosečnica čez tisto kritično obdobje, v katerem so večje možnosti za spav, si nekoliko oddahne, ampak kmalu se spet pojavi strah pred prezgodnjim porodom. Zato je dobro vedeti, da je 24. teden nosečnosti tista pomembna prelomnica, ko ima novorojenček, tudi če se odloči prehitro pogledati na svet, velike možnosti, da ob ustrezni pomoči preživi. In pri nas je oskrba nedonošenčkov res izjemno kakovostna, tako da so prezgodaj rojeni otroci resnično v dobrih rokah. Žal pa imajo otroci, rojeni pred 24. tednom, manjše možnosti, saj še niso dovolj zreli za preživetje.


PREBERITE TUDI: Razvoj dojenčka v maternici (VIDEO)


Otrok je dovolj razvit za preživetje

V 24. tednu oziroma šestem mesecu nosečnosti je otrok dolg približno 30 centimetrov in tehta okrog 600 gramov. Lahko ga primerjamo z velikostjo koruznega storža. Do konca nosečnosti preostanejo še trije meseci, ko se bodo pri otroku razvijale še vse podrobnosti, ki so sicer izjemno pomembne, je pa od tega tedna dalje otrok ob ustrezni medicinski pomoči sposoben preživeti.


Dojenčkov obraz je že takšen, kot bo ob rojstvu

Če bi lahko videli v svoj nosečniški trebušček, bi že lahko videli, kako bo vaš otrok izgledal, ko se bo rodil. Dojenčkov obrazek je namreč že skoraj popolnoma oblikovan, s trepalnicami, obrvmi in lasmi.

Ker pod kožo še nima dovolj maščobe, sicer izgleda suh, koža je prozorna, zato se skoznjo dobro vidijo vsi organi, kosti in ožilje. Na srečo ta videz ne bo več trajal dolgo.

Laske ima čisto bele, prav tako tudi dlačice po telesu, saj še nima razvitega pigmenta.  


PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih otrok v trebuhu ne mara


Dojenček sliši vse zvoke

Dojenček zdaj že lahko sliši vse vrste zvokov, od zraka, ki ga vdihnete v svoja pluča, do pretakanja tekočin v želodcu, pa klokotanja v črevesju, do vašega glasu in glasu svojega očeta oziroma vam najbljižjih ljudi, tudi bratcev oziroma sestric. Tako bo vaš dojenček že od rojstva lahko razlikoval glas mame in očeta ter sorojencev.


3 malce manj prijetne sprememb, ki se v 24. tednu pojavijo pri nosečnici

1. Popek "poči" in se (po navadi) obrne navzven

Skoraj vsaki bodoči mamici "poči" popek, saj njena izbočena maternica potiska stran vse, kar ji je na poti. Popek, ki je običajno videti majhen, se lahko v tem obdobju raztegne in izboči. Seveda se bo po nosečnosti vse vrnilo v normalno stanje.


2. Sindrom kapilarnega kanala

Približno 60 odstotkov nosečnic ima med nosečnostjo težave s karpalnim kanalom. Sindrom karpalnega kanala med nosečnostjo ne velja za resno zdravstveno stanje, vendar kljub temu boli in je lahko težava moteča pri opravljanju vsakdanjih opravil. 


V nosečnosti se sindrom pojavi zaradi zastajanja tekočine, ki pritiska na medialni živec v roki. Če ste prvič noseči in ste starejši od 30 let, obstaja večja verjetnost za pojav teh težav. Če se pojavi v prvi nosečnosti, obstaja velika verjetnost, da ga boste imeli tudi v naslednji(h) nosečnosti(h).


SIMPTOMI: otrplost roke, mravljinčenje, bolečina, oteklina, težave z držanjem stvari v rokah in zmanjšana spretnost prstov. Simptomi so običajno hujši ponoči ali zgodaj zjutraj in se pojavljajo predvsem v prstih ter v predelu zapestja, v nekaterih primerih pa jih je mogoče občutiti še na podlakti in v ramenu.


Sindrom karpalnega kanala običajno izgine sam od sebe po porodu, saj se takrat zmanjša zastajanje tekočine. Če se to ne zgodi, se vsekakor obrnite na fizioterapevta, ki vam bo dodatno svetoval glede preventive in zdravljenja.


PREBERITE TUDI: 6 nosečniških sprememb, ki vam bodo všeč


3. Rdeče in srbeče dlani

Nosečnost prinaša vrsto čudnih simptomov, eden od njih so rdeče in srbeče dlani. Ta rdečina se lahko razširi tudi na podplate, vendar je manj verjetno, da jo boste tam opazili, saj se zaradi večjega trebuha verjetno že precej težko sklonite in pogledate svoja stopala. 


Čeprav je to razmeroma običajen simptom v nosečnosti, vseeno o tem obvestite svojega zdravnika. Obstaja možnost, da bi lahko to kazalo na zaplet, imenovan holestaza nosečnosti, ki je sicer razmeroma redka zdravstvena težava v nosečnosti, do katere pride, ker jetra ne delujejo tako učinkovito kot po navadi. Glavni simptom holestaze nosečnosti je hudo srbenje, ki se začne na rokah in nogah ter se razširi na druge dele telesa. Je pa težava pogostejša v tretjem trimesečju, tako da če nimate teh simptomo tudi kasneje, naj vas ne skrbi preveč.


Nekaterim ženskam s temi simptomi pomaga namakanje rok in nog v mrzli vodi ali vsak dan za nekaj minut nošenje hladnih obkladkov.


VIR: Yumama.mondo.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
11
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
7
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
6



Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?