|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečka, ne počni tega: 10 stvari, ki jih otrok v trebuhu ne mara

Uredništvo Ringaraja.net, 3.9.2023
Nosečke, ste že opazile, da dojenček v trebuhu reagira na vaš smeh, pa določeno hrano, premike? Nekatere stvari, ki se dogajajo zunaj trebuha so malčkom všeč, drugih pa ne marajo. Poglejte, kaj raje ne počnite, ker dojenčku ni všeč.

image
Ste vedeli, da dolg in močan smeh vznemirja dete v trebuhu.
/11


To, da dojenčka v trebuščku ne vidite, razen ko vam ga pokažejo pri ultrazvočnem pregledu, še ne pomeni, da tam znotraj ne komunicira z vami. To dejansko počne vsakodnevno. Dojenčki v trebuhu počnejo različne stvari: poskušajo hrano, ki jo bodoča mamica je, brcajo, se odzovejo na svetlobo in se tudi na nek način zmrdujejo nad določenimi stvarmi, ki jih nosečnice sicer rade počnete. Čisto zares je v trebuhu zelo pestro dogajanje. Nam ne verjamete? Na spletne portalu Mum Junction so naredili seznam stvari, ki jih nosečnice pogosto počnete, vendar malčkom v trebuščku niso najbolj všeč.

 

#1 Dolg in intenziven smeh

Pogosto pravijo, da če je nosečka srečna, je srečen tudi otrok v njenem trebuhu. Vendar to ni čisto res, vsaj kar se smeha tiče. Če se bodoča mamica močno in dolgo smeje, se otročku zdi, da je iz mirnega plavanje v tekočini pristal na trampolinu, ki se nikakor noče ustaviti in ga zato kar naprej premetava. Zato poskusite, da se ne smejite predolgo in močno, da ne boste po nepotrebnem vznemirjali otroka.

 

PREBERITE TUDI: Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?

  

#2 Neprestano tapkanje po trebuhu

V tretjem trimesečju, ko je otrok in s tem trebuh že večji, mamice pogosto s prsti tapkajo po trebuhu, da bi ugotovile v katerem položaju je otrok. Dojenčki sicer obožujejo, če božate in se dotikate trebuha, vendar jim pretiravanje ni najbolj po godu. Ne morete vedeti, kaj trenutno počne otrok tam notri in če preveč raziskujete s prsti po trebuhu, lahko to otroku postane nadležno, zato se bo pričel umikati takšnim dotikom.

 

#3 Nenadni in glasni zvoki

Vsi vemo, da glasba na nerojene otroke deluje pomirjujoče, pa ne samo na dojenčke, tudi na odrasle. Čeprav dojenček v maternici dejansko sliši zvoke od zunaj bolj pridušeno, ne mara nenadnega hrupa. Ne nastavljajte svojega trebuha glasnim zvočnikom, ko ste doma ali na kakšni zabavi, ko ste zunaj pa bodite pozorni na glasne sirene.

 

#4 Mamin stres

Tako kot se počuti mamica, se počuti tudi detece. Če ste pod prevelikim stresom, se nivo stresnih hormonov hitro dvigne in to lahko vpliva na otroka. Poskrbite za sproščanje, tako da večkrat globoko dihate, meditirate, izvajate jogo, skratka, počnite vse kar vas čim bolj pomirja.

 

PREBERITE TUDI: 7 zanimivih dejstev o brcanju v trebuhu

 

#5 Svetloba

Dojenček se odziva na svetlobo in če boste v trebuh usmerili baterijsko svetilko, ga bo to zagotovo zmotilo. Preveč svetlobe namreč moti dojenčka, še posebej če boste to naredili v času, ko počiva. Če otrok ni razpoložen za igranje s svetlobo, se ne bo odzval.

 

#6 Premetavanje v spanju

Tako kot intenziven smeh, tudi neprestano prememetavanje po postelji vznemirja dojenčka v trebuščku. Če otrok spi oziroma počiva, ga lahko hitri premiki prestrašijo. Zato se poskusite obračati bolj počasi, da najdete udoben položaj za spanje.

 

#7 Začinjena hrana

Otrok v trebuhu prek amniotske tekočine okuša tudi okus hrane, ki jo jeste. Dobro je, da se v nosečnosti izogibate preveč začinjeni hrani, še posebej pekočim jedem. Vsakič, ko boste jedli nekaj pekočega, bodite pozorni na trebuh, saj se bo otrok zelo verjetno pričel premikati in vas pošteno brcati.

 

#8 Depresivna mama = žalosten otrok

Prej smo omenili, da otrok v trebuščku ne mara močnega smeha, ampak to ne pomeni, da morate biti zato žalostni. Pravzaprav se žalostnemu in depresivnemu počutju raje izogibajte, saj negativno vpliva na otroka. Tudi dojenčki jočejo, ko so še v trebuščku, zato bodite čim večkrat nasmejani in veseli.

 

#9 Pomanjkanje prostora

S tem ko vaš dojenček raste, postaja trebuh vse težji in težji, v njem pa vse manj prostora. Tukaj sami težko kaj naredite (razen, da greste rodit ;)), pomaga pa če se raztegnete, uležete na posteljo in se sprostite. Pri ležanju bodite čim bolj iztegnjeni in ne pokrčeni.

 

#10 Prazen želodec

Tako kot vse ostalo, kar počnete, tudi vaša lakota vpliva na dojenčka. Otrok ne mara biti lačen, kar vam bo zagotovo pokazal z naglimi premiki. Vsakokrat, ko začutite lakoto ali željo po določeni hrani, hitro v kuhinjo. Ugotovili boste, da vam bo dete zelo hvaležno, ko vas bo po zaužitju obroka nežno pobožal od znotraj.

 

VIR: Yumama.com 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
44
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
36
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
6
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
4



Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...