|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 zanimivih dejstev o brcanju v trebuhu

M. T., 10.3.2024
Ste noseči in komaj čakate, da boste začutili prve brce vašega otročka v trebuščku? Vam je ginekolog svetoval, da sledite pogostosti brc, da boste tako spremljali dojenčkovo stanje? Preverite sedem zanimivih dejstev o brcih.

image
Bodite pozorni: manj brcanja lahko pomeni, da nekaj ni v redu. (Freepik.com)
/11


Občutenje brcanje dojenčka v trebuščku je nedvomno eden najbolj razburljivih in posebnih trentkov v obdobju nosečnosti, še posebej za mamice, ki pričakujete prvič. Brce dojenčka so pokazatelj, da vaš mali angelček raste in dosega pomembne mejnike v svojem razvoju. Bi radi izvedeli več zanimivih dejstev o dojenčkovih brcih znotraj trebuha? Preberite si v nadaljevanju.


Brci so dokaz, da se otrok dobro in zdravo razvija

Vsak brc je dokaz, da se vaše dete v trebuhu razvija tako kot je treba. Brce dokazujejo, da je otrok aktiven. Mogoče boste čutili brce takrat, ko otrok izvaja različne premike v trebuhu, ko se mu kolca, ko se obrača ... Ko se bo v zadnjih tednih nosečnosti dojenček pretegoval, boste mogoče občutili valujoč občutek na trebuhu oziroma drhtenje trebuha.

 

PREBERITE TUDI: Napoved spola dojenčka v trebuhu s pomočjo štetja brcev


Otrokov odgovor na spremembe njegovega okolja

Brce so lahko posledica sprememb v okolju, v katerem se otrok nahaja. Otrokovo premikanje in pretegovanje je odgovor na nekatere zunanje dražljaje, kot je hrup ali hrana, ki jo mama zaužije. Brci ne pomenijo nič slabega, ampak so povsem ustrezen odziv dojenčka, ki se normalno razvija in zato naj vas čisto nič ne skrbi, da je kaj narobe.


Ležanje na levi strani poveča število brc

Ko nosečnica leži na levem boku, običajno občuti večje število brcev. To je zato, ker ležanje na levi strani spodbudi krvni obtok in s tem tudi pospeši dovod krvi do otroka. Posledica tega je, da se začne otrok še bolj premikati in mamice boste začutile več brc.

 

Dojenček brca bolj po vsakem obroku

Kot noseča mamica boste občutili, da vaš dojenček v trebuščku brca bolj, ko zaužijete hrano. Normalen, zdrav dojenček brcne približno 15 do 20-krat vsak dan.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Noro brcanje v trebuščku


Dojenček začne brcati kmalu po dopolnjenem devetem tednu nosečnosti

Kdaj začne dojenček brcati? Dejansko začne otrok brcati v trebuhu kmalu potem, ko dopolni devet tednov. Vendar, te najzgodnejše premike in brce zazna zgolj ultrazvočna preiskava in jih bodoča mamica fizično še ne more občutiti. Večina nosečnic najprej začuti drobno trepetanje v trebuhu, po 24. tednu nosečnosti pa precej pogosto lahko začuti tudi pravo brcanje. Mamice, ki pričakujete drugega otroka, boste verjetno brcanje začutile prej, to je okrog dopolnjenega 13. tedna nosečnosti.


Zmanjšano brcanje lahko pomeni, da nekaj ni v redu

Po 28. tednu nosečnosti vam bo ginekolog verjetno svetoval, da preverjate in štejete dojenčkove brce. Mogoče boste morali zapisovati, v katerem obdobju dneva vam uspe našteti deset brc dojenčka skupaj. Zmanjšana aktivnost zarodka je razlog za skrb in lahko pomeni premajhno količino kisika, ki je na voljo zarodku. Gibi in brce se lahko zmanjšajo tudi v primeru padca krvnega sladkorja. Če dojenček ne brca ali se ne premika več kot uro potem, ko ste nekaj pojedli, ste lahko zaskrbljeni. Če ne občutite premikov dojenčka, poskusite spiti kozarec mrzle vode ali hodite naokrog.

Zdravnika pokličite v primeru, če vam ni uspelo prešteti deset brc dojenčka v dveh urah ali če ste opazili veliko zmanjšanje v dojenčkove aktivnosti. S stresnim testom oziroma ultrazvočno preiskavo bodo izmerili število utripov otrokovega srca in ugotovili vzrok zmanjšanja premikanja dojenčka. Če zdravniki ugotovijo resne težave, bodo mogoče sprožili predčasni porod, da rešijo otroka.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Zakaj je pomembno spremljati otrokove brce?

 

Po 36. tednu nosečnosti se premikanje zmanjša

Dojenčki si vzamejo 40 do 50 minut časa za počitek v maminem trebuščku. Po 36. tednu nosečnosti bo vaš dojenček že tako velik, da se ne bo več premikal tako pogosto. Občutili boste pogostejše brce pod rebri na levi ali desni strani.


VIR: Pregnantlife.net

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
12
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
10
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
6
Pogosta vprašanja nosečnic: odgovarja dr. ...
Od dne, ko je nosečniški test pozitiven pa do dne, ko v naročje dobite svojega novorojenčka, se vsaki bodoči mamici pora...
4



Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...