|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 kriterijev izbora primernega vzajemnega sklada

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 24.1.2010
Ker gre pri varčevanju v vzajemnih skladih največkrat za dolgoročno naložbo, je še toliko pomembneje, da je odločitev o izbiri vzajemnega sklada pravilna. Predstavljenih je 5 kriterijev, ki vam lahko pomagajo pri izbiri.

image
/11


Vse in še več o vzajemnih skladih

Na spletni strani www.vzajemci.com imajo vsi, ki jih zanima vse o varčevanju v vzajemnih skladih dostop do podatkov o 321 vzajemnih skladih, ki se trenutno tržijo v Sloveniji. Ker ima večina vlagateljev, precej težav pri izbiri zanj primernega vzajemnega sklada imate na spletnem mestu www.vzajemci.com možnost brezplačnega naložbenega svetovanja s poudarkom na vlaganju v vzajemne sklade. Za dogovor termina svetovanja s finančnim svetovalcem pokličite na 080 35 08.
 


Prvi kriterij - rezultati, ki jih je sklad dosegel v 3 letnem obdobju

Da bi lahko realno ocenili uspešnost izbranega vzajemnega sklada v preteklosti je potrebno primerjati donose sklada z donosi skladov s podobno naložbeno politiko in primerjalnimi indeksi (benchmarki), s katerimi se ugotavlja uspešnost sklada.

 
Primer: V primeru, da primerjamo 3 letne donosnost dveh delniških skladov bi lahko napačno zaključili, da je bil globalni delniški vzajemni sklad, ki je prinašal 16% povprečne letne donose slabši od  delniškega sklada, ki vlaga na trge v razvoju in je v istem obdobju prinašal 20% povprečne letne donose. Pri podrobnem pregledu pa bi ugotovili, da je bil proučevani globalni delniški sklad v svoji skupini globalnih skladov v povprečju dosegal najboljše donose in ga v primerjavi s skladom ki vlaga na trge v razvoju uvrščamo v kategorijo manj tveganih vzajemnih skladov. Na drugi strani pa je proučevani sklad, ki vlaga na trge v razvoju precej zaostajal za povprečjem svoje skupine.


Drugi kriterij - stopnja tveganja izbranega vzajemnega sklada
Za ocenjevanje tveganosti vzajemnih skladov se je v svetu uveljavilo kar nekaj meril. V Sloveniji vsi vzajemni skladi slovenskih družb za upravljanje uporabljajo 10-stopenjsko lestvico za ocenjevanje tveganosti vzajemnih skladov, ki jo je pripravilo Združenje družb za upravljanje ob soglasju Agencije za trg vrednostnih papirjev. Za razliko od slovenskih, uporabljajo tuji skladi, ki imajo dovoljenje za trženje v Sloveniji, drugačna merila za ocenjevanje tveganosti sklada.
Načeloma velja, da potencialno višji donosi pomenijo tudi verjetnost večjega tveganje in posledično možnost izgube določenega dela vloženih sredstev v določenem obdobju. Nekateri vlagatelji so za višje donose pripravljeni sprejeti višje tveganje, medtem ko se drugi zaradi manjše nagnjenosti k tveganju zadovoljijo z nekoliko nižjimi donosi.
Poleg donosov pa mora vlagatelj pri odločanju o izbiri sklada upoštevati tudi volatilnost oziroma nihajnost sklada. Dva sklada z enakimi preteklimi donosi in različno nihajnostjo nista enakovredna. Boljši je tisti sklad, ki ima ob enakih preteklih donosih nižjo nihajnost oz. volatilnost.

Tretji kriterij - naložbena struktura vzajemnega sklada

Vzajemni skladi se ločijo tudi po naložbeni strukturi, ki je opredeljena v prospektu sklada in v mesečnih poročilih, ki jih slovenske DZU vsak mesec javno objavijo. Dostop do mesečnih poročil skladov imate tudi na spletni strani www.vzajemci.com. S klikom na ime izbranega sklada (v tečajnici ali drugje na spletni strani) boste prišli na predstavitveno podstran izbranega sklada, kjer boste v zavihku Dokumenti sklada našli zadnje mesečno poročilo o naložbah izbranega sklada.
Najpomembnejša ločnica med vzajemnimi skladi je vrsta vrednostnih papirjev, v katere vzajemni sklad vlaga večino svojih sredstev. Če želite doseči 15% letni donos izbira vzajemnega sklada, ki vlaga pretežno v obveznice, ni najboljša rešitev. Po drugi strani pa je izbira obvezniškega vzajemnega sklada ustrezna za tiste, ki se boste sprijaznili z npr. 3 - 7% letnim donosom oz. tiste, ki si želite dokaj varne a donosnejše naložbe kot je bančni depozit.

Četrti kriterij – izkušnje in uspešnost upravljalca vzajemnega sklada
Donosi vzajemnega sklada so odvisni od uspešnosti upravljalca sklada. Uspešnost pa je pogojena s pravilnostjo sprejetih odločitev in tudi kvaliteto dela analitikov, ki upravljalca oskrbujejo z nujno potrebnimi podatki in informacijami za sprejemanje pravih naložbenih odločitev.

Peti kriterij – stroški vzajemnega sklada
Preden se odločimo za posamezen vzajemni sklad je potrebno ugotoviti, koliko znašajo stroški, ki so eden ključnih dejavnikov pri izbiri vzajemnega sklada. Stroški imajo predvsem na dolgi rok zelo pomemben vpliv na končno donosnost naložbe. Med stroške, katerim dajemo večji poudarek spadajo: vstopne in izstopne provizije, upravljavske provizije, transakcijski stroški, stroški odobritev, vodenja itd.
Pri stroških ločimo posredne in neposredne stroške. Neposredne stroške plača vlagatelj v denarju, medtem ko se posredni stroški (upravljavska, skrbniška provizija,…) kažejo v nižjem donosu naložbe. Predvsem pri dolgoročnem varčevanju moramo stroškom nameniti največjo pozornost, ker le-ti pomembno vplivajo na končno donosnost posamezne naložbe.

Pri vplačilih večjih zneskov je potrebno biti pozoren predvsem na vstopne stroške. Razlika 1 odstotka pri vstopnih stroških vplačila višine 30.000 EUR znaša 300 EUR.
 

Rezultat - sestava portfelja vzajemnih skladov
Cilj vsakega vlagatelja je sestaviti takšen portfelj vzajemnih skladov, ki mu bo glede na lasten naložbeni profil omogočil, da bo skozi celotno obdobje varčevanja brez večjih sprememb njegove sestave prinašal želene rezultate. Ko je portfelj enkrat določen je potrebno v obdobju varčevanja njegovo gibanje spremljati in ga po možnosti tudi prilagajati, v kolikor se pojavijo odstopanja glede na optimalno strukturo.
Glede na izredno volatilno obdobje, ki je za nami imajo vsi uporabniki spletnega mesta Vzajemci.com možnost brezplačnega pregleda osebnega naložbenega portfelja in izdelavo mnenja o ustreznosti naložbene sestave. Naložbeni portfelj lahko pošljete po elektronski pošti preko obrazca, ki ga najdete na tej povezavi.

Kam po nasvet

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev d.o.o. vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so vzajemni skladi popularni?
Vzajemni skladi veljajo za enega najpopularnejših načinov varčevanja v razvitem svetu. Tudi v Sloveniji je v zadnjem čas...
4
Osnove vlaganja
Kadar govorimo o vlaganju največkrat zmotno pomislimo le na to, kako čim bolje oplemenititi trenutna presežna sredstva, ...
3
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Koliko zapravite za igrače?
Ste se kdaj vprašali, koliko denarja zapravite za igrače? Za tiste igrače, s katerimi se otrok potem sploh ne igra?
3



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
Kako se najceneje ločiti?
Najdražji del ločitve je sporazum o delitvi skupnega premoženja, katerega strošek je odvisen od vrednosti premoženja, ki...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?